2019-08-26 115 瀏覽
濃味@老川皇 (歐美) 地址: 旺角登打士街32號歐美廣場1樓 不止一次來了,數一數手指有4、5次,去唔同分店,是食辣的四川菜為主。每次未踏入店,遠遠已聞到強烈的辣椒香料氣味傳來,很吸引開始流口水,但食完衣服頭髮會殘留油煙味!是日skewer eggplant 原條好長仲落了好多蒜,勁香呀!抵食到爆$ 28第二樣就點 $80 蝦仁滑蛋,就是想食家常菜,哈哈$58 例版半隻口水雞,在白切雞上淋上辣油辣醬,變成這親香口惹味架口水雞啦!青瓜解辣用。水份多麻整體來講非常抵食,只是抽氣一般,次次食完頭髮同衣服都沾了油煙味,走出街會有些尷尬。用價位來衡量絕對高性價比!
濃味@老川皇 (歐美)

地址: 旺角登打士街32號歐美廣場1樓

第二樣就點 $80 蝦仁滑蛋,就是想食家常菜,哈哈

青瓜解辣用。水份多麻

2019-08-24 62 瀏覽
很久沒有吃過川菜,今晚試試旺角這間人氣高企的川菜館。晚飯時間很多人排隊,幸好我們預早一點等位。點了出名的酸菜魚,才百多塊就有一斤,份量很充足,很多魚肉和酸菜,感覺會吃不完呢。我們點了小辣,令魚肉鮮味比較突出。每塊魚片都很厚肉。另點了酸辣粉加肥牛和蒜泥白肉。特別喜歡蒜泥白肉,蒜味濃郁,而且白肉下面有很多青瓜絲,中和了肥豬肉的油膩。這間餐廳食物種類很多,除了有小菜、火鍋,還有串燒。我們點了茄子,鮮鮑魚和象拔蚌。燒茄子超級好吃,清甜的茄子外皮燒得焦脆,配合香辣的蒜蓉,很惹味。吃川菜必定要點一杯去辣的飲品,點了冰蘋果雪梨汁和番石榴汁,解辣一流!

我們點了小辣,令魚肉鮮味比較突出。每塊魚片都很厚肉。

另點了酸辣粉加肥牛和蒜泥白肉。

這間餐廳食物種類很多,除了有小菜、火鍋,還有串燒。

2019-08-21 73 瀏覽
旺角多野食就大家都知,但估唔到旺角都有好食既川菜!呢間老川皇鍾意食辣野既與係必黎!!!我地8:00 黎到已經差唔多冇位咁滯,門口都有成十個人等緊位,因為有朋友黎左拎飛先都唔算等左好耐就入得~我地梗係叫左辣野啦~ 口水雞同水煮廬魚,仲佢唔到呢間野都有串燒食!仲要好食個下先令人驚訝!口水雞:花生略嫌淋左少少,但雞味都出,同埋夠辣!唔好以為我地可以食好辣~頂盡都係小辣!但小辣呢度食就岩岩好啦!水煮廬魚:我地叫左廬魚,佢係切好左魚片咁,睇你要幾多斤廚房就秤俾你,我地叫左一斤,兩個人食一斤都有d多,不過啖啖肉冇乜骨真係幾正!d魚食極都仲有~~仲叫左兩個白飯送辣野! 真係最好既配搭!串燒又估佢唔到咁好食,我地叫左牛舌、青椒、娃娃菜、雞全翼、茄子、雞軟骨我想話全部係全部都唔會燒到好乾身!特別係茄子!d辣粉同串燒特有既孜然味真係好好食呀!!!又要諗定下次黎食烤魚好冇!哈哈~~

又要諗定下次黎食烤魚好冇!哈哈~~

15 分鐘 (堂食)
  • 燒茄子
  • 口水雞
  • 水煮魚
2019-08-20 181 瀏覽
久唔久就會想食水煮魚, 之前去開佐敦嘅分店, 不過因為鋪細位少, 經常要等位又坐得迫所以今次去左旺角店。旺角店都有兩間, 一間地鋪一間上樓樓上呢間地方大, 好坐啲今次因為有人唔食辣, 所以叫左個酸菜魚桂花魚勝在無骨, 不過魚味稍欠, 份量都好多, 朋友愛酸, 十分喜愛, 個人唔算超鍾意水煮魚, 見到上面浮滿麻子, 都知麻, 今次有點太麻, 掩蓋了辣香,我也不太喜歡, 不過如果酸菜魚同水煮魚兩者揀一, 我都係揀後者還叫了另一朋友最愛辣子雞,我係唔係好明, 啲雞咁細粒冇乜肉, 有乜好食她說貪其香脆今次試下叫左個炒米, 炒得不錯, 很乾身。米粉是我喜歡的銀絲米粉整體來說尚可, 但總覺得欠了點風味, 可能食呢啲真係要人迫迫, 地地踎踎先覺得正宗人真係犯賤
久唔久就會想食水煮魚, 之前去開佐敦嘅分店,
不過因為鋪細位少, 經常要等位又坐得迫
所以今次去左旺角店。

旺角店都有兩間, 一間地鋪一間上樓
樓上呢間地方大, 好坐啲

今次因為有人唔食辣, 所以叫左個酸菜魚
桂花魚勝在無骨, 不過魚味稍欠,
份量都好多, 朋友愛酸, 十分喜愛, 個人唔算超鍾意
水煮魚, 見到上面浮滿麻子, 都知麻,
她說貪其香脆

人真係犯賤
2019-08-12
  • 水煮魚
2019-08-18 166 瀏覽
無辣不歡嘅我又嚟到旺角行完街,同朋友周圍搵嘢做,行經老川皇門口已經聞到好香辣椒味啦!所以決定入去,然後職員同我哋講對面有間大間啲,坐得舒服啲嘅,就上咗去食啦!坐低睇吓Menu,好多選擇啊,但好快都諗到要食咩啦。川北涼粉 $40涼涼地,加上秘製辣醬汁,好好味啊!熗炒土豆絲 $60分量好多,辣椒加上土豆絲炒出嚟勁有鑊氣好惹味!土豆絲非常爽口!酸菜魚 $132/斤魚質嫩滑,酸酸地好開胃口水雞(例牌)$58香芋珍珠奶茶 $19而家好少鋪頭會有呢種珍珠奶茶飲啦!仲要好香濃好好飲!

坐低睇吓Menu,好多選擇啊,但好快都諗到要食咩啦。

川北涼粉 $40
涼涼地,加上秘製辣醬汁,好好味啊!

熗炒土豆絲 $60

酸菜魚 $132/斤
魚質嫩滑,酸酸地好開胃

口水雞(例牌)$58

香芋珍珠奶茶 $19
而家好少鋪頭會有呢種珍珠奶茶飲啦!仲要好香濃好好飲!
2019-08-16 64 瀏覽
黎到旺角,想過下食辣既口癮,於是黎左呢間「老川皇」既正宗川菜店。睇門面都知佢係正宗,裝修好有四川風味。食物方面1)口水雞,辣度尚可接受,好有紅油香,略嫌花生唔夠脆,不過雞都幾嫩口2)水煮鱸魚,呢隻魚算係貴價魚,口感有彈性,而且魚⻣好少,就算有都係d大長既⻣,好容易食。最重要係呢隻魚無乜泥味同無乜魚腥味,岩曬平時唔食魚既人。無得擇辣度,辣度大約係譚仔小辣程度,初初食辣既朋友應該都handle到。整體黎講唔錯。3)燒牛舌,牛舌切得夠曬口,燒落都唔會亁身,調味岩到好處,唔錯4)燒茄子,本人最鐘意呢個,因為佢燒到好有油香,茄子仲保留左好多汁,食落有油香有香料,又帶少少辣。5)金威啤酒,大家唔好睇佢咁cheap,其實係大陸係最好飲既啤酒,苦味偏低,酒精濃度夠高,唔會飲到肚脹都未醉。用黎送辣野一流。

食物方面

2019-08-16 154 瀏覽
今日來到登打士街歐美廣場,1樓,一間老川皇食午飯, 侍應很有禮貌, 環境很優雅冷氣非常好, 嘢食辣味很香有大中小辣bb辣任君選, 很適合食得辣的人是來試一試, 手拍青瓜 ,青瓜很清甜, 尖椒皮蛋,皮蛋很吸引很香, 水煮魚 ,水煮魚很有辣香的鮮味, 涼拌海帶, 很香的辣味同海帶爽口的口感, 酸菜豬肚, 很濃郁的酸菜味,很滑的豬肚, 樟茶鴨, 樟茶鴨很香的鴨味,很滑的肉質, 還有泡椒鴨腎, 鴨腎很爽口很彈牙, 總是一間,很有風味的川菜屋。
2019-08-14 135 瀏覽
平時好鍾意食川菜嘅 我今日嚟到旺角試咗呢一間嘅價錢好抵食 地方仲要係我想像中整齊乾淨 首先我哋就叫咗個蔥爆牛肉 佢份量都幾多相對出邊嘅小菜佢啲牛肉真係多好多 我哋就叫咗小辣 但係我覺得一啲都唔辣 所以如果你鍾意食辣嘅話就要叫中辣啦 佢真係好惹味 之後我哋就叫咗個四季干扁豆呢個係我一個去好推介 我覺得係必叫嘅 佢真係炒得好香係我食過最好食嘅 最尾我哋仲叫咗個酸菜魚$132來講我覺得佢非常大 就算兩個人都食唔晒 我下次再嚟一定會叫中辣
2019-08-13 63 瀏覽
香港都唔多地方食川菜,所以次次都揀呢間,雖然有時都多人等位,但早少少攞位都ok. 份量都大,同埋幾spicy 下,要送酒,唔係都幾辛苦。 必點水煮魚 ,好好味 或者上d 一煲個d 都幾正
2019-08-13 108 瀏覽
同朋友去左食四川菜,朋友想食烤魚,旺角比較方便大家返屋企,所以揀左呢間試下!睇menu 呢度有重慶燒烤喎,所以都有嗌來試吓!當然要叫朋友想食嘅烤魚再加薯粉啦!超入味!正!我睇Menu見到水煮魚好想食😋不過應承咗佢食烤魚就下次先食啦烤魚加咗薯粉真係好吸引,但係兩個人食又真係太大碟了,不過我哋都食到2/3😅重慶燒烤真係好好食呀😍我哋叫咗燒干魷魚丶燒魷魚丶雞皮同牛肉,干魷魚好好食👍🏼第一次食燒韭菜,竟然出奇地好味,真係難以想像韭菜都可以燒🤔我亦叫左隻燒飽魚,呢個就普通,可能我唔鍾意食上面嗰d醬仲有叫咗個蒜蓉炒青菜同飲品。呢度竟然有新鮮果汁,我飲左個蘋果雪梨汁佢仲有加埋冰,非常清甜冰涼👍🏼朋友嗌左個芒果smoothie ,不過冇加冰俾佢就變咗室溫😅總括嚟講呢餐算係抵食同埋好食,下次可以再嚟試水煮魚

第一次食燒韭菜,竟然出奇地好味,真係難以想像韭菜都可以燒🤔

我亦叫左隻燒飽魚,呢個就普通,可能我唔鍾意食上面嗰d醬

總括嚟講呢餐算係抵食同埋好食,下次可以再嚟試水煮魚

• 燒干魷魚
  • 新鮮果汁
2019-08-08 113 瀏覽
我平時都成日去食辣野, 今次係我生日就去左食LEE間老川皇, 一去到既感覺令我覺得身處係平時去開的川菜館, 好有氣氛, 吃辣的地方就是要有人飲啤酒, 雖然我唔飲, 但見到有人飲都會好開心, 野食一定會好好吃我地叫左好多野食:泡椒鳳爪---我都知道泡椒係辣既, 但今次食第一口就已經覺得勁辣又好爽, 雖然我都只係食左兩隻, 其他就俾朋友食哂, 但都覺得好正腊排骨炖蘿蔔—我地見到佢好似係湯, 就叫左返來, 其實佢係一個送, 但個湯都係飲得既, 蘿蔔清甜入味, 排骨咸香咸香的, 吃完辣食個蘿蔔真的不得了干鍋肥腸---叫了小辣, 對我們來說辣度剛剛好, 肥腸又夠多, 又香酸辣粉---酸味特出, 辣味又夠, 個粉又正清炒萵筍絲---吃了幾樣辣野, 食返個清清地的炒萵筍, 好對味燒烤:雞中翼、魷魚須、牛肉、茄子、雞肉腸檸樂—解辣, 正

我地叫左好多野食:

酸辣粉---酸味特出, 辣味又夠, 個粉又正

燒烤:雞中翼、魷魚須、牛肉、茄子、雞肉腸

檸樂—解辣, 正
2019-08-06
2019-08-08 128 瀏覽
今晚約左姊妹食烤魚...搵左呢間係旺角大家走都方便約730,但我地早左半個鐘到達,但全店已滿7成!好彩早左啫專登黎食烤魚當然叫烤魚但見佢有重慶燒烤,都叫黎食下,因為重慶燒烤都係我favour 佢地仲有好多四川菜,留返下次再試重慶燒烤我地叫左韭菜,干魷魚,魷魚鬚,羊肩肉,雞皮,鮮鮑魚!叫左中辣!味道非常啱我地兩個食中辣唔會太辣!又有小小蜜糖味!個鮑魚食到鮮味烤魚就叫左小辣烤海爐魚,因為怕越烤越辣,所以都係小辣好啦!呢隻魚啖啖肉,啱晒怕食魚多骨既人食我地加左薯粉,薯粉索晒d味超正飲品叫左鮮渣雪梨汁,鮮渣芒果奶昔,到黎期再加左兩罐汽水我地仲叫左個蒜蓉炒菜心,似係清清地,但鍋氣夠,又係好好味兩人埋單$540
今晚約左姊妹食烤魚...搵左呢間係旺角大家走都方便
約730,但我地早左半個鐘到達,但全店已滿7成!好彩早左啫

專登黎食烤魚當然叫烤魚
佢地仲有好多四川菜,留返下次再試

味道非常啱我地兩個食
中辣唔會太辣!又有小小蜜糖味!個鮑魚食到鮮味

我地加左薯粉,薯粉索晒d味超正

烤海鱸魚

飲品叫左鮮渣雪梨汁,鮮渣芒果奶昔,到黎期再加左兩罐汽水
鮮渣雪梨汁
鮮渣芒果奶昔

我地仲叫左個蒜蓉炒菜心,似係清清地,但鍋氣夠,又係好好味

兩人埋單$540
烤海鱸魚
鮮渣雪梨汁
鮮渣芒果奶昔
2019-08-07 57 瀏覽
同三個朋友嚟食飯 其中一個好鍾意食四川辣 於是就帶咗我哋嚟旺角呢間樓上食四川辣嘅老川皇 佢平時都有食開~ 我哋都唔係話好食得辣 所以都係叫小辣 叫咗水煮魚 要左最平嘅魚 感覺佢嘅辣唔係話好辣 香港人食到 有啲麻感覺 幾過癮 啲魚都幾滑😂花椒田雞 難得我哋四個都食田雞 所以就叫咗唔好睇佢清清地 我覺得呢個仲辣過上面水煮魚 田雞煮得好彈牙多肉😛仲有呢個茶樹菇味道偏鹹 但炒得好香 呢度啲小菜全部都有返咁上下水準 夠鑊氣 好適合一大班人嚟食飯~

2019-07-25
2019-08-06 61 瀏覽
今天走到旺角,馬路非常混亂,很多店鋪都關門了,走到歐美廣場,發現樓上一二樓都有食肆,進去看看,我們選擇了一間食四川菜的,店名叫老川皇,我坐下來,冷氣都非常大,合適吃辣,我們點了以下菜式:前菜小食涼拌海帶、手拍黃瓜🥒兩款小食都很爽口尖椒皮蛋、酸菜豬肚皮蛋我最喜歡💕,好味豬肚沒有蘇味,處理得很好樟茶鴨、泡椒鴨腎我少吃肉,但朋友說肉質都不錯主食水煮魚餐 (包1飯1汽水)我想有米飯落肚,叫了一個套餐總括來說-值得去,下次想上烤魚

前菜小食
涼拌海帶、手拍黃瓜🥒
兩款小食都很爽口

尖椒皮蛋、酸菜豬肚
皮蛋我最喜歡💕,好味
豬肚沒有蘇味,處理得很好

樟茶鴨、泡椒鴨腎
我少吃肉,但朋友說肉質都不錯

主食
水煮魚餐 (包1飯1汽水)
我想有米飯
落肚,叫了一個套餐

總括來說-值得去,下次想上烤魚

• 尖椒皮蛋
2019-08-04 69 瀏覽
小妹今日同大家介紹番一間好出名的店-老川皇。經朋友介紹已經知道十分多人等位,我建議大家臨去前一定要訂定桌先。餐廳所有餸菜都有分不同辣度,好適合愛辣一族酸菜肥腸肥腸好好味,豬腸處理得十分好,不會有好多肥膏。酸辣味十足,十分惹味!鮮花椒生魚片唔似水煮紅卜卜,但一上枱已經聞到陣陣椒香,聞到都感受到辣味🥵生魚片一斤分量超多,夠四人分量,魚片新鮮嫩滑,食到中段d椒麻味慢慢溢出,辣得好過癮。除左魚,仲有最愛既萵筍同蘿蔔,夾住食balance下鐵板炒水晶粉炒粉絲真係好難找到一個好好味的,一係就炒得好濕身,一係就炒得好乾身,要炒得好真的十分考功夫。但今次這個十分適中,又唔濕又唔乾,加上水晶粉,粗粗的口味真係十分好味。辣味的慢慢快出黎真係十分好味

酸菜肥腸

鮮花椒生魚片