餐廳: 翠華餐廳 (富東廣場)
資訊:

餐廳: 翠華餐廳 (富東廣場)
資訊:

2018-09-11 284 瀏覽
✏️菠蘿包 ($7)今日想黎個goodmorning 所以去左翠華買左菠蘿包🤑 每次經過都覺得勁香想點😂其實真係都幾抵 $7有咁大個 又高質😂麵包內裡質地好軟熟 但個麵包底就焗到脆脆地咁😍面頭嗰啲菠蘿包脆脆就唔洗講 脆卜卜又甜 正呀食完心情都勁好😂😂😂❤️
✏️菠蘿包 ($7)

其實真係都幾抵 $7有咁大個 又高質😂
麵包內裡質地好軟熟 但個麵包底就焗到脆脆地咁😍
2018-08-03
外賣自取
早餐
  • 菠蘿包
2018-05-25 378 瀏覽
星期日嘅東涌真係好多人,去邊都要排隊諗住去翠華無咁多人,一樣要排隊不過好在唔算太耐門外好多個行李,唔拖入去都好,無咁迫之餘又唔會整親人魚蛋片頭河 ($37) : 無乜特別,都係有 4 粒魚蛋同 2 塊片頭沙爹牛腩河 ($40) : 反而估唔到沙爹味咁濃,以為係偏淡,仲有好多牛腩添忌廉咖啡 ($25) : 咖啡真係好飲,之前都無飲過翠華嘅咖啡,估唔到咁好飲奶油豬 ($20)必食嘅食物啦!好脆,煉奶同牛油嘅比例啱啱好咸咸甜甜咁,又脆,好好味
星期日嘅東涌真係好多人,去邊都要排隊
諗住去翠華無咁多人,一樣要排隊
不過好在唔算太耐
門外好多個行李,唔拖入去都好,無咁迫之餘又唔會整親人

奶油豬 ($20)
必食嘅食物啦!好脆,煉奶同牛油嘅比例啱啱好
咸咸甜甜咁,又脆,好好味
2018-05-06
  • 忌廉咖啡
2018-04-30 660 瀏覽
翠華亦都一樣,早餐時間亦都有人排隊。看見櫃裏邊還有個菠蘿榴槤包,真有趣。點了個菠蘿包及一個蛋撻。菠蘿包顯得太過乾,中間沒有什麼餡料,也沒有牛油,很乾翠華的蛋撻實在不算非常美味,因為它的皮,不是完全曲奇皮,在看似曲奇皮底下,又有一層酥皮,感覺吃起上來,不太脆身,不是完全曲奇皮的蛋撻,沒有那麼脆口,口感差了少許。其後再試試這間翠華餐廳的吞拿魚包,就更加出色。麵包的體積不算極大,但是內裏餡料卻擠滿了整個包,吃落覺得吃了不少吞拿魚,是比較大件夾抵食的麵包之一,值得欣賞。另一次,真的到了現場吃早餐。沙嗲牛肉麵的沙嗲湯底味道夠濃香,但不算太辣,而且夠熱燙燙。牛肉不太多,幾片夠大,其他有些肉碎。牛油豬仔包炒蛋,牛油豬仔包味道普通,不算烤得很脆;炒蛋還是不夠滑,亦都不算炒得太碎。茶走的煉奶味道不俗,但是奶茶本身的茶味夠香濃,而且奶茶其實挺順滑,很久沒有光顧翠華,其實這杯奶茶意料之外的順滑。

翠華亦都一樣,早餐時間亦都有人排隊。看見櫃裏邊還有個
菠蘿榴槤包,真有趣。

點了個
菠蘿包及一個蛋撻。
菠蘿包顯得太過乾,中間沒有什麼餡料,也沒有牛油,很乾

翠華的
蛋撻實在不算非常美味

其後再試試這間翠華餐廳的
,吃落覺得吃了不少吞拿魚,是比較大件夾抵食的麵包之一
,值得欣賞。

另一次,真的到了現場吃早餐。
沙嗲牛肉麵的沙嗲湯底味道夠濃香,但不算太辣,而且夠熱燙燙。
牛肉不太多,幾片夠大,其他有些肉碎。

牛油豬仔包炒蛋,牛油豬仔包味道普通,不算烤得很脆
炒蛋還是不夠滑,亦都不算炒得太碎。

早餐
2018-04-05 308 瀏覽
今日諗住係翠華食個 Tea 先再打羽毛球 , 食物物Ok既 , 但係秩序就十分失望😯😯大約2点幾到 , 條龍都唔係好長 , 我地跟住排隊 , 大約過左2-3分鐘之後見一個婆婆自己入咗去。心想: 婆婆 , 如果你係年輕少少 , 我真會同你講要排隊架。但見你係 ''婆婆'' , 我就忍下啦。呢個時候d店員都唔阻止 , 你(店員)係唔係偏心老人家先?然後再見到一班行山人士無排隊就入左去 , 仲係5、6個人一齊喎 , 咁大班人一齊入嚟 , 收銀員都唔理 , 真係不知所謂!!

2018-03-22 312 瀏覽
今晚去翠華食,自加價後,餐廳內部的環境沒改變,依然是哪些不到腰的櫈子,給人坐得不舒服的感覺。叫了個海鮮焗飯,一杯熱飲。發覺份量少了,材料都少了。做生意的雖然加價是理所當然,但服務和品質沒有改善反而差了,這種做生意之道實得不到認同。相比起大家樂,人地都花錢裝修,燈光火猛,椅子也坐得舒服,人龍經常排滿。翠華大退步,只懂得賺食客的錢。管理層好好反省下吧。
2018-01-13 407 瀏覽
菠蘿油等咗20分鐘,西多士等咗半個鐘。追單冇人理。四圍格離遲嚟過我地,差唔多食晒,我地啲仲未嚟。個包嚟到係凍嘅。谷氣的早餐,冇下次。更加唔值得排隊。不知所謂。向遊客推介真係醜死鬼。😡😡😡😡😡😡
2017-12-30 315 瀏覽
今天在东涌的翠华点了T骨牛排套餐配汤和餐包。 牛排都上了, 餐包和汤都还没上。 问了服务员, 说马上来了,连查都不查,问了第三次 才发现是没有下单。态度很不耐烦的样子。牛排是7成熟的居然还超级硬 切都切不开,实在是难以下咽。有旁边的客人也点了牛排 菲力的 一样好硬,他们也是吃不下要跟他们员工理论。我们跟他们员工反应了也没有结果。 服务员态度都很傲慢, 问我吃没吃, 没吃我怎么知道难吃......上菜也不快 跟想象中的翠华差太多了。非常不推荐大家去!
2017-12-30
2017-12-15 304 瀏覽
今日行完山回到東涌唔知食乜好朋友提議翠華都好喎始終好耐無食了去到翠華最少十人排隊好誇張不過好彩都算快😁我地兩個都叫左個上米線餐豬軟骨拼魚蛋米線好味喎份量唔少雖然湯底比較深色食落唔會好味精杯奶茶當然係好滑好香茶味啦奶油豬如果可以焗到脆脆地就更加好始終翠華嘅質素都穩定所以價錢貴又唔使話好特別已經好旺場
今日行完山回到東涌
杯奶茶當然係好滑好香茶味啦
奶油豬如果可以焗到脆脆地就更加好始終翠華嘅質素都穩定
所以價錢貴又唔使話好特別已經好旺場
2017-12-12 214 瀏覽
今天去咗東涌翠華食晚飯,諗住可以食個扒,見到有T骨扒餐,呢個有甜品送,咪叫咗個嚟試吓。點知首先來竟然是個甜品,我叫咗士多啤梨雪芭,服務員一點都不覺奇怪,放底就走,結果放咗枱度等溶。原本T骨扒要求5成熟+意粉,結果T骨十成全熟,好似食緊牛肉乾咁,意粉亦唔見到,變咗比薯菜,我無即是投訴,怕唔知要等幾耐先有得食。服務員好似行屍酒肉咁,十問九唔應,以翠華食物價錢都唔算平,估唔到咁失望
2017-12-12
2017-11-26 175 瀏覽
垃圾食品都可以咁多人食東涌人好慘。特色茶餐,有蕃茄螺絲粉有招紙同埋昆蟲腳講真,九龍是旦一間都好食過佢蕃茄湯淡而無味,秋葵炒蛋又實又無落鹽淨係得個豬仔包見得人!張枱仲要上一手用完抺都無抺就比我地叫左兩三次落單,都話等陣等陣超唔開心!以下全部都係我碗野度撩出黎開頭以為燶左,之後食又有,最後放棄左,唔敢再食!! 叫極阿姐都無反應,咩態度啊!我發誓以後唔食翠華!如果我聽日腸胃炎我一定會揾食環去翠華!!!!!!

垃圾食品都可以咁多人食
東涌人好慘。
特色茶餐,有蕃茄螺絲粉
有招紙同埋昆蟲腳

講真,九龍是旦一間都好食過佢
蕃茄湯淡而無味,
秋葵炒蛋又實又無落鹽
淨係得個豬仔包見得人!
張枱仲要上一手用完抺都無抺就比我地
叫左兩三次落單,都話等陣等陣
超唔開心!

以下全部都係我碗野度撩出黎
開頭以為燶左,之後食又有,最後放棄左,唔敢再食!!
叫極阿姐都無反應,咩態度啊!
我發誓以後唔食翠華!

如果我聽日腸胃炎我一定會揾食環去翠華!!!!!!
2017-11-26
下午茶
2017-09-05 433 瀏覽
下午茶黎左呢度叫左個菜遠撈麵同魚片頭河,環境都幾好坐得舒服,上菜都算快。撈麵個人認為普普通通,無咩底味,靠啲xo醬味食,賣相好但味道可以進步。魚片頭河就湯底好重味精,魚蛋魚片都ok 既。

2017-04-16 615 瀏覽
Been here for breakfast. It's always need to wait at least 30 mins if sat or sun. Breakfast had not much choice like there were only 5 selections. Compared 2 sets of breakfast, the one with fish ball seems more valuable. The bun was the famous dish. All kind of bread with condensed milk are always good. The smell of tea was good.
The smell of tea was good.
2017-04-04
2017-04-06 419 瀏覽
圖片係咖喱吉列豬扒飯($66)同杯凍檸茶($20凍飲+$3)勁足料lor,例如下圖豬扒差唔多手掌咁大,脆卜卜,仲好厚,而且新鮮熱辣辣!啲咖喱好香!推介:魚旦河(魚旦彈牙!)粉面類雲吞(多汁,皮薄!)咖喱菠蘿油(「菠蘿」好鬆脆,新鮮熱辣!)面包蛋撻奶茶(奶茶好香,好滑)服務幾好,不過座位有啲逼同埋有啲啲貴。。。簡單啲黎講:高級好味嘅茶餐廳ps:我成日去果度食,水準唔會忽高忽低(如果平啲嘅餐質素會差啲)我絶對唔係幫翠華賣廣告!我絶對唔係幫翠華賣廣告!我絶對唔係幫翠華賣廣告!

推介

魚旦河(魚旦彈牙!)
粉面類
雲吞(多汁,皮薄!)
咖喱
菠蘿油(「菠蘿」好鬆脆,新鮮熱辣!)
面包蛋撻
奶茶(奶茶好香,好滑)
服務幾好,不過座位有啲逼同埋有啲啲貴。。。

簡單啲黎講:高級好味嘅茶餐廳
ps:我成日去果度食,水準唔會忽高忽低
(如果平啲嘅餐質素會差啲
  • 冰鎮菠蘿油
  • 熱奶茶
  • 粉面類
2017-03-18 406 瀏覽
今次真係有好野介紹!👇呢個「榴槤菠蘿包」超級好食!!!我食完一次之後不停介紹其他榴槤愛好者嘅朋友食呢個包呢個面好大個架切開一半睇睇,入面嘅榴槤餡一啲都唔吝嗇,$14我覺得一啲都唔貴呀!平時食榴槤嘅甜品都特別貴,例如榴槤糯米糍、榴槤pancake,都要成$30+啦!😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋另外我仲叫咗一碗「沙嗲牛腩麵」$40味道都唔錯啵,不過$40呢個價錢就貴咗啲,又唔係大碗。沙嗲味正牛腩都好有口感~仲有我鍾意嘅牛筋添!

今次真係有好野介紹!👇呢個「榴槤菠蘿包」超級好食!!!
我食完一次之後不停介紹其他榴槤愛好者嘅朋友食呢個包
呢個面好大個架

😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋
另外我仲叫咗一碗「沙嗲牛腩麵」
牛腩都好有口感~仲有我鍾意嘅牛筋添!
  • 榴槤菠蘿包
2016-12-13 650 瀏覽
東涌嘅午餐選擇其實幾多,不過有啲位置比較遠,重要係收緊市區價,喺東涌港鐵站附近嘅東薈城無70蚊係無野食嘅!隔離嘅富東叫平少少,想要30-40蚊嘅選擇又想坐?我一定選翠華嘅米線食,仲要揀最平嘅魚腐魚湯米線!5粒魚腐大大粒,有少少胡椒味,又吸到魚湯,好好食!我仲會飲魚湯添 (雖然應該係味精多)米線偏林,無牙婆都食到另加脆脆熱朱古力,甜甜的為是日午餐加分!
脆脆熱朱古力
另加脆脆熱朱古力,甜甜的為是日午餐加分!
2016-12-08
脆脆熱朱古力