2012-06-15 44 瀏覽
等埋女友收工食晚飯已好夜喇,想食小炒就唯有廿四小時既翠河,早前試過佢地啲出品都可以。西蘭花蝦球花枝片,依家一聽到類似既炒蝦就好抗拒,因前幾日係迎囍食個炒蝦球咸到食唔到,到今日依然冤魂不息纏繞住我呀 ﹗唔喜歡啲蝦用鹽醃過火再啤水,令肉質食落錯覺好爽口咁,我覺得太咸又無鮮味,口感又勁假囉 ﹗翠河既蝦唔係太咸,不過都一樣。花枝片好腍身,無鮮味,並無爽口彈牙之感。最好食係西蘭花,爽口鮮嫩多汁又熱辣辣,Good ﹗食完口渴到爆呀 ﹗ 椒鹽鮮魷,食完渴死 ﹗女友話好想食,之前食過好好味喎,不過依家唔係喇。鮮魷外層炸得油淋淋,味道還可以,鮮魷都爽既。無任何調味跟,仲諗住會有喼汁添。

西蘭花蝦球花枝片
椒鹽鮮魷
2012-03-06
2012-06-14 46 瀏覽
燦眼的茶餐廳啊 ﹗室內勁光,太光搞到對眼會好睏架喎。室外招牌都勁勁勁殘眼,唔知點解近年好流行超強燈光既招牌,好鬼大陸 feel,跟本連眼都掙唔開,點睇到咩字呀 ﹗大埔又多一間開足廿四小時既茶餐廳喇,以後唔怕夜媽媽無野食喇 ﹗仲有兩日要飛美國一個月喇,要食多幾餐中菜先得。大年初一,同 Honey 食第一餐龍年飯,瞓到夜晚八九點先起身,勁呀 ﹗哈哈 ﹗好多餐廳都放假,咁就近近地試吓翠河啦,還掂未試過翠河,就依家去試試咩料,食完去唱好 k ﹗第一次幫襯。啫啫雞煲,我無雞不款,差不多日日都要叫雞架 ﹗雞煲熱騰騰、炸炸聲,好香喎。雞肉嫩溜、醬油味濃,係略厭油了點同個汁太杰啫,總括黎講比想像中好,還可以。海鮮豆腐煲,都係煲 ﹗天氣咁凍,叫煲仔菜最好。海鮮煲好豐富喎,有魚、蝦、帶子、魷魚、瓜、菜、魚蛋、油豆腐,味道不過不失啦,滿意。茄汁蝦,難得係傳統味道,食到有 OK 醬喎,又有鮮蕃茄粒,味道好豐富。蝦都係雪藏蝦啦,味道口感可接受,如果大隻啲更好。

啫啫雞煲
海鮮豆腐煲
茄汁蝦
2012-01-23
  • 啫啫雞煲
2012-02-16 16 瀏覽
點了一個是日精選午餐, 肉絲炒面, 凍檸水. 原本餐是跟飲品或湯, 但送埋湯湯不重味精, 而且還有湯渣, 讚.肉絲面份量好似太小, 不過味道不俗, 肉絲腍身, 有冬菇和草菇, 味道香. 面炸得乾而不燶, 一讚.
湯不重味精, 而且還有湯渣, 讚.
2012-02-13
十一月上旬‧晴有時發現其實不是真的因為想喝咖啡而喝咖啡,而很多時是人在外,要找地方歇腳,喝一杯咖啡就是最正路的。約了朋友在附近工作,早來了三十五分鐘,來這裡喝杯咖啡就最好。不要說這只是茶記,但幾好坐的。而至少三時進座,坐低好一會才叫東西伙記也沒給予什麼壓力。咖啡夠熱,幾濃郁但不太香,有點苦。但不要緊,可以舒適的坐下兼有電視看,才13元而已。
十一月上旬‧晴

地方其實不錯的
下午茶
用餐優惠
團購、信用卡優惠、其他
地方其實不錯的