2021-07-27 351 瀏覽
這天早餐,到了大埔翠河食早餐。這裡環境寬廠,讓人坐得舒適。我叫了個餐蛋三文治烘底,三文治烘得十分好。其他地方往往只是輕輕烘熱面包,但這裡烘得十分脆身。三夜文冶是可以站著放的,可想而知面包有多脆口。雞蛋質感十分細滑,蛋味香濃,蛋香加烘面包的焦香,實是絕,配。餐肉方面,食落是香口的,煎得恰到好處。雪菜煙肉蛋通粉方面,通粉軟硬度恰宜,而其他材料份量亦豐富,煙肉雖然不是十分脆口的那種,但味道方面衣然有煙肉香味,美味美味。至於熱奶茶,這兒的茶底夠濃,因此荼香味重,而奶亦是又香又滑,因此就算不用加糖,奶荼己是十分好喝。當然加上了糖後,就變得又香,又甜,又滑,讓我喝完後想甜睡一番的感覺。
這天早餐,到了大埔翠河食早餐。這裡環境寬廠,讓人坐得舒適。

2021-07-17
早餐
2020-05-25 511 瀏覽
用左網上平台叫外賣,見到翠河有discount 同埋免運費,就打算試下,不過發覺好唔抵食😕馬來炒貴刁炒得比較濕,十分肥膩,材料好少,只有少量火腿、芽菜同蝦仁,調味方面好重黃薑粉味,其實跟星州炒米無分別,如果係咁寧願叫星州炒米😕

馬來炒貴刁

外賣送餐
2020-01-11 388 瀏覽
突然身痕想出街食早餐,係安慈路搵野食,見到翠河唔洗等位,就入左去。翠河,你話好特別就一定唔係,18區緊有一間,不過問你食過佢嘅早餐,你就未必食過通常都係lunchtime 先會食嘅普通飯堂。叫左一個牛扒全日早餐,佢牛扒正常野,沙律唔洗大大pat,試少少,幾開胃,塊多士好食,好脆,仲有少少蒜茸,好味~另外仲叫左一個豬扒公仔麵跟雙蛋,豬扒入味,有少少唔滿意係個湯,好味精,而且同公仔麵好唔夾,成個公仔麵搞到唔好食,問有無辣椒油,點知係無嘅(唔知係咪未準備好)。總括所有野都ok,係個公仔麵湯希望有點改善....
突然身痕想出街食早餐,係安慈路搵野食,
見到翠河唔洗等位,就入左去。
翠河,你話好特別就一定唔係,18區緊有一間,
不過問你食過佢嘅早餐,你就未必食過

通常都係lunchtime 先會食嘅普通飯堂。
叫左一個牛扒全日早餐,佢牛扒正常野,
沙律唔洗大大pat,試少少,幾開胃,
塊多士好食,好脆,仲有少少蒜茸,好味~
另外仲叫左一個豬扒公仔麵跟雙蛋,
豬扒入味,有少少唔滿意係個湯,
好味精,而且同公仔麵好唔夾,成個公仔麵搞到唔好食,
問有無辣椒油,點知係無嘅(唔知係咪未準備好)。
總括所有野都ok,係個公仔麵湯希望有點改善....
牛扒all day
豬扒麵雙蛋
2019-09-22
$30 (早餐)
牛扒all day
豬扒麵雙蛋
2019-10-03 281 瀏覽
今日貪近去左翠河食下午茶,不過認真一般般⋯⋯雞翼兩隻加豬排包~$33,感覺係抵既,但質素就一般般啦😂個豬排包皮,極脆,脆到就黎咬唔開,豬排又極硬,唔見有幾用心製作喇。雞翼黎講就凍凍地,唔熱既食物都知係咩事既。下次都係行遠少少去間好味既餐廳了💁🏻‍♀️//座位方面其實係舒服既,有好多sofa位,不過冷氣超級凍啊。//講真,其實食物質素比環境或員工人情味緊要好多!所以,我覺得翠河可改善既位置實在太多了🤦🏿‍♀️
2019-09-26 178 瀏覽
晚飯時間第一次是翠河餐廳,揀選的是他的常餐,叫了一份水餃通粉,鮮果沙律配多士,凍奶茶一杯。在餐廳裏他推介顧客嘗試他的餃子,然而當我以為餃子是自家製的,但當餃子來到的時候,一咬落去,味道似曾相識,原來是某大品牌的冰凍餃子。在超級市場可以買得到,建議下次,如果想食自家製的餃子,就不要點選這一項。
2019-09-25 152 瀏覽
好耐無食過蒸肉餅,今日向翠河見到即刻叫黎食。出乎意料,呢個魷魚馬蹄蒸肉餅真係幾好食!魷魚馬蹄都切得剛剛好,唔會太大粒又唔會太細粒,咬到爽脆嘅馬蹄,我自己就好喜歡馬蹄,所以呢個肉餅飯好啱我食。
2019-08-08 141 瀏覽
大埔多餐廳食肆,令人一直看不起連鎖餐廳,原來這兒已經有間翠河🥶。因為突然不知不覺的說打風,人們紛紛趕回家,友人又約會可以打麻雀🙆🏾‍♂️,一呼兩應,迅速夠四人,說一不二,絕不刁橋扭擰,屬人中龍💪🏾。塞巴士回到大埔附近,餐廳都已紛紛落閘,友人便到翠河看看有甚麽吃。一般來說,很多餐廳「發打風財」,一打風,加10% 😒加20% 加茶位😒,謀財取利,但名碼實價,你情我願,打死無怨。不特止,還有平日的下午茶,於是看看便點了個馬來炒貴刁,啡走。馬來炒貴刁,放在小小透明盒,想不到,放在盒子內,拿來,再放了五分十分鐘,居然還有盛極鑊氣,實屬難得!雖然其他配料不太多,只有些蝦粉、洋荵、九黃等,但鑊氣極強,粉不算太油,而底下的油又有辣香,因此如遇貴刁不夠辣,再醮一些辣也可,真有趣翠河打風不加價,質素也不會特別低落,公道而對得住自己👍🏾

不特止,還有平日的下午茶,於是看看便點了個
馬來炒貴刁,啡走。

翠河打風不加價,質素也不會特別低落,公道而對得住自己👍🏾
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2019-05-03 176 瀏覽
今日途經大埔中心,見到呢間下午茶幾抵食,所以就入咗去試下喇。每日都有二款特價下午茶餐,不過如果唔揀是日精選就要比多幾蚊,最後揀咗是日精選馬來炒貴刁配凍奶茶。馬來炒貴刁上枱時已聞到陣陣既咖喱香味,食落口除左有鑊氣之剩份量都幾大碟,有芽菜、叉燒、蝦等材料,而且帶點辣十分惹味。

2019-01-31 216 瀏覽
下午兩點來到海寶花園附近,地舖的食肆很多,這間連鎖的港式餐廳,門外的餐牌寫著午餐、下午茶與晚餐都是相同菜式,只是價錢不同。抱著試下的心態,進內一嚐下午茶餐。餐廳很寬落,卡位和圓枱很多,不用等位,挑了舒服的白色卡位坐下。落了單,很快送來飲品,一邊看著安慈路往來的車輛,一邊呷著熱奶茶,心情閑適。奶茶味道中規中矩!芝士焗肉醬意粉,肉醬味道香濃,意粉煮得軟硬適中!馬來炒貴刁辣味頗勁,配料和份量好似稍為少!下午茶已加到$39下午茶餐不用加一,整體上抵食!
奶茶
奶茶味道中規中矩!
芝士焗肉醬意粉
芝士焗肉醬意粉,肉醬味道香濃,意粉煮得軟硬適中!

馬來炒貴刁
馬來炒貴刁辣味頗勁
,配料和份量好似稍為少!
下午茶已加到$39

下午茶餐不用加一,整體上抵食!
2018-09-22 238 瀏覽
今日去左大埔翠河買外賣食~門面外面餐牌我們就叫左下午茶餐~等等等....等左10幾分鐘終於有得拎.....椒鹽花枝丸好食,雖然跟湯上,但係啲椒鹽味無走到~凍阿華田幾好飲另外個咖喱飯就大份啲,但啲肉唔夠嫩,咖哩都ok~叫做不過不失啦~
今日去左大埔翠河買外賣食~

門面

外面餐牌

我們就叫左下午茶餐~

等等等....

等左10幾分鐘終於有得拎.....

另外個咖喱飯就大份啲,但啲肉唔夠嫩,咖哩都ok~

叫做不過不失啦~
2018-09-15
15 分鐘 (外賣自取)
2018-07-01 248 瀏覽
不知所謂的一間舖頭 次次叫外賣都要係間鋪等半個鐘 如果我有呢d時間就堂食 洗鬼叫外賣 如果係太忙要等 我可以理解 問題係我叫完外賣 見到遲我入去 遲我落單既客已經食緊 唔通我外賣就唔洗比錢 同阿姐們追單 又係你有你追 態度照舊 我真係唔會再比機會佢 嬲爆

2018-05-20 287 瀏覽
今晚去奶奶屋企食飯,老人家唔願煮飯,所以通常都落街食,唔使佢哋咁辛苦,附近街坊餐廳,價錢唔貴又有卡位坐,幾十蚊有小菜、白飯、嘢飲或者例湯,乾手淨腳。之前裝修,幾個月後依家嚟食都仲幾乾淨,不過我覺得啲枱同埋座椅真係殘得好快,唔通同廿四小時有關?啲阿姐落order就真係好 slow, 點菜真係要好有耐性,如果唔係真係會火滾。梅菜扣肉真心好食,炆得好入味,入口軟腍,唔放幾條菜薦底,呢個價錢無得輸。西泠煎軟雞就麻麻哋啦!有啲後悔叫咗肉片炒烏冬,可能冷氣太勁,食嘅時候已經凍冰冰,同埋硬身,老人家唔鍾意食。不過都係果句,價錢好抵食。

西泠煎軟雞就麻麻哋啦!

2018-02-19 313 瀏覽
新裝修後黎食下午茶,餐牌同環境都乾淨左好多。下午茶就叫左個瑞士雞翼撈公仔麵同埋豬扒包加瑞士雞翼。d瑞士雞翼好好食,瑞士汁夠味,而雞翼煮得剛剛好,好腍好入味。而豬扒包個包唔會話好硬,豬扒都好juicy,唔錯唔錯。

2017-09-02 339 瀏覽
晚餐又黎食啦,今次就唔叫餸食飯,我地選擇左食套餐。叫左個梅菜扣肉飯同埋黑椒汁魚柳拼雞扒意粉。梅菜扣肉真心ok咼,肥瘦都幾平均,唔錯唔錯。而魚柳雞扒意粉就麻麻,食到d雞扒有雪味。

2017-06-11 247 瀏覽
翠河餐廳好岩同屋企人食下小炒。晚餐餐牌都幾多選擇,大部分都會$50左右有個餸,加$9仲有碗白飯同湯或飲品,幾抵食。腐乳通荼炒牛肉,唔太鹹,但菜嘅份量較少。牛肉都有D味,好彩唔韌。梅菜蒸肉餅,普普通通,無咩特別之處。芝士大蝦伊麵,賣相好一般,D芝士汁嘅顏色好淺,味道方面都有小小芝士味,而且好多洋蔥。但蝦嘅味道就有D梅梅地,唔值得叫。薑蔥鯇魚腩煲,熱辣辣送黎,而且都幾香。至於D鯇魚腩都有好多肉,唔會話多骨都唔想食。呢煲野最好就係唔腥,唔係真係一舊都唔會食。

梅菜蒸肉餅,普普通通,無咩特別之處。

2017-06-10