翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2021-10-04 168 瀏覽
之前已經好想來試吓,今次終於有機會。當晚我哋12人,叫咗勁多嘢食。叫咗碟炸豆腐,好食,外面夠脆。另外,避風塘魷魚味道都好得,除咗炸得夠脆外,魷魚都好好食。至於話梅涼瓜,簡直冇得頂。話梅同涼瓜嘅味道非常之夾,我哋之後再叫多碟。黃金流沙蝦個賣相超得,直頭可以用嚟打卡用。味道亦都非常好,啲蝦都好大隻,蝦肉夠厚肉,非常有口感。無論辣蟹定係唔辣蟹,都好得,超有水準。除咗夠大隻外,味道亦一流。真係食過返尋味。另外我哋叫咗乳鴿同埋蟶子,其實依兩碟都好食,但係已經比之前嘅食物蓋過晒,無形中已經比下去。

2021-10-03 150 瀏覽
估唔到平日黎都幾多人,好彩訂咗位。我哋三個人叫咗細嘅蟹,因為有人唔食辣,所以揀咗薑蔥,雖然冇避風塘同黑胡椒咁惹味,但係味道都唔錯,好啱唔食辣嘅人,薑蔥味好重,炒得好香。而且蟹肉鮮甜,肉質肥美。整體來講嘢食質素幾好,種類略嫌少咗啲,同埋價錢都偏貴,員工服務態度好好,會主動過嚟收碟。
2021-10-03 115 瀏覽
平時去開食避風塘炒蟹,第一時間諗起嘅一定係鵝頸橋底,自從疫情之後鵝頸橋底嘅辣蟹都執咗好多間。朋友介紹之下原來尖沙咀都有一間好出色,所以特登放工走咗去試吓🤪——————🐽 避風塘炒辣蟹一上枱比個份量出嚇親,肉蟹好大隻,炸蒜好多成碟都係,辣蟹亦炸得好出色,肉汁完全封晒喺蟹肉入邊。一啖蟹肉一啖避風塘炸蒜,好惹味🤩🐽 黃金流沙蝦球蝦球係蝦肉再加蝦膠,食落啖啖都係蝦肉,而黃金流沙炸到非常鬆化,同平時食到濕版本嘅黃金流沙好大分別🐽 客家碌鴨鴨肉炆煮到好林,醬料亦唔會太鹹,送飯一流🐽 福菜花炒湖南臘肉湖南臘肉食落非常甘香,有少少似煙肉嘅味道,同福菜花食出奇地夾🤤

——————

🐽 避風塘炒辣蟹

🐽 黃金流沙蝦球

🐽 客家碌鴨
鴨肉炆煮到好林,醬料亦唔會太鹹,送飯一流

🐽 福菜花炒湖南臘肉
2021-09-30 2576 瀏覽
尖沙咀食蟹好去處好朋友生日,但他建議由我挑選吃海鮮的好地方,適逢半年前在尖沙咀吃過一間不錯的辣蟹,又可以預訂座位,所以今晚就去慶祝。上次吃的是新加坡式的黑白胡椒蟹,當然要試其他口味!香片及前菜x11. 話梅涼瓜酸溜溜的話梅與做人沒有苦澀可以嗎的涼瓜,為之後的主菜做好胃部消化準備~香片是相對溫和一些的茶品,個人相當喜歡。主菜x31. 潮式酸菜魚 168元其實有沒有潮式我也不懂,但酸菜魚會用龍躉卻很新奇,每啖都是無骨魚肉,吃得很爽快!偏酸不辣的酸菜龍躉很有驚喜!2. 客家婆碌鵝 188元原來香港還有這道客家菜?!以前曾經在梅州吃過地道的客家菜,有幸見識這道佳品。好食的客家碌鵝最好用半肥半瘦的鵝肉做成,將醬汁融入到鵝肉之中,不咸不淡,剛柔並重地將帶出鵝肉的鮮味。這次吃到幾近正宗的碌鵝,實在難得~3. 黃金流沙蟹 688元等了將近40分鐘的黃金流沙蟹終於上店,拍完相片後,就先吃最多肉的蟹腳和超巨大蟹鉗,附上的工具就大派用場,最後細味脆卜卜的蟹膏,為今晚完美盛宴劃上句號!店家仍然提供8折優惠,座位又坐得舒服,冷氣又夠,人均約500元,可以接受!翠林辣蟹舫尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號
尖沙咀食蟹好去處

香片及前菜x1
1. 話梅涼瓜
香片是相對溫和一些的茶品,個人相當喜歡。

主菜x3
1. 潮式酸菜魚 168元

2. 客家婆碌鵝 188元

3. 黃金流沙蟹 688元

翠林辣蟹舫
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號鋪

#翠林辣蟹舫 #黃金流沙蟹 #客家碌鵝 #酸菜魚 #主菜 #前菜 #話梅 #涼瓜 #香片 #尖沙咀 #蟹 #CRAB #Tsimshatsui #客家菜 #香港 #海鮮 #seafood #鵝肉 #黑白胡椒蟹 #oishi #dinner #hongkong #birthday #生日
話梅涼瓜
2021-09-29
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
話梅涼瓜
2021-09-30 117 瀏覽
今日黎到尖沙咀食呢間想試好耐嘅餐廳,之前就係見朋友食過,今次朋友帶我黎試下🤗蟹同小菜都做緊8折!避風塘炒辣蟹 $688一上枱已經氣勢十足,避風塘煮法好香,香速惹味呀,滿滿嘅炸蒜鋪晒喺蟹面,朋友忍唔住叫咗碗飯撈埋蒜一齊食😋蟹鉗好大隻同埋蟹肉超飽滿呀,咬落去肉質好紮實,好鮮味黃金豆腐 $68炸得外皮脆𥚃面嫩,不過要小心食嘅時候好容易熱親個嘴山楂汁龍躉球 $188魚炸得幾香,上面淋左啲山楂汁,甜甜酸酸好開胃椒絲腐乳炒通菜 $88上枱已經聞到好香嘅腐乳味,呢隻腐乳味道略甜,菜都幾新鮮我哋餐飯食咗好耐,但keep住見到有人入座,一問之下先知原來餐廳營業時間到11点半,而且打齊針既話可以最多12人一桌,一大班人gathering岩曬

避風塘炒辣蟹 $688

黃金豆腐 $68
炸得外皮脆𥚃面嫩,不過要小心食嘅時候好容易熱親個嘴

山楂汁龍躉球 $188
魚炸得幾香,上面淋左啲山楂汁,甜甜酸酸好開胃

椒絲腐乳炒通菜 $88
上枱已經聞到好香嘅腐乳味,呢隻腐乳味道略甜,菜都幾新鮮
2021-09-29 86 瀏覽
又到左食蟹嘅季節!今次嚟到位於尖沙咀嘅翠林辣蟹坊,見到佢哋嘅鎮店招牌蟹就已經流晒口水!🍡黃金流沙蝦球 HK$76蝦球成隻蟹鉗咁好型,咬落勁爽脆,而且咸蛋味好香,但又唔會太過濃味掩蓋左本身蝦肉既鮮味!🍡蜂蜜燒汁鱔球 HK$138一見到有鱔球就即刻心心眼😍鱔球好脆,因為有蜂蜜嘅關係,食落都帶甜甜地,導致燒汁唔會話好鹹!🍡鎮店招牌蟹 HK$688呢度嘅招牌蟹有五種煮法俾我地揀,包括有避風塘炒蟹,黃金流沙蟹,蟹油醬香辣蟹,薑蔥乾福蟹,及黑白胡椒蟹!一開始都掙扎咗一陣,最後決定叫最惹味嘅避風塘炒蟹!辣蟹叫左小辣都已經好香好惹味!炒辣蟹比一大堆炸蒜包裹,而且蟹肉肉質相當結實,夾埋一齊食真係好滿足!🍡拍蝦香芋娃娃 HK$118娃娃菜湯好清甜,滲哂落娃娃菜好入味!芋頭都煮得好軟,但又唔會一夾即散!食完隻招牌蟹,作為最後嘅一道菜洗去招牌蟹嘅油膩真係好合適!

🍡黃金流沙蝦球 HK$76

🍡蜂蜜燒汁鱔球 HK$138

🍡鎮店招牌蟹 HK$688

🍡拍蝦香芋娃娃 HK$118

2021-09-28 113 瀏覽
愛人喺尖沙咀工作,佢話平日都見到呢一間翠林 辣蟹㗎喇😏佢話都好想試😍咁就星期六嘅下晝嚟食個lunch😋睇下有啲乜嘢正嘢😋😋愛人第一個點就係避風塘炒蟹🤔唔通佢真係好鍾意食。。忍咗好耐所以決定同我嚟食避風塘炒蟹🤣😂🤣第一道菜嚟嘅係黃金流沙蝦球(每人一隻) 好靚呀😍😍 咬落去隻蝦到好鮮味又脆卜卜加埋啲沙律醬落去一齊食好清新,仲唔會有油膩嘅感覺添 😍估唔到呢個碗裏面嗰啲炒米粉碎都畀我食曬但🤣因為我鍾意食咋嘢😍愛人真係識得揀👍主角出場啦♥️避風塘炒蟹🦀你睇下幾大隻蟹😍好香呀,我哋叫咗個小辣嘅避風塘炒蟹🤭因為怕太辣食唔到就浪費曬😁小辣嘅避風塘炒蟹 woo特別之處係好多炸蒜和辣椒融和係一齊嘅的味道,仲好夠鑊氣真係非常惹味,香味浸透蟹肉, 而且仲啖啖肉香香辣辣,一隻蟹的份量好大份足夠兩三人食用呀,吃完蟹之後仲啜指回味添☺☺即食蟹已經嚟咗個 106蜂蜜燒汁鱔球, 上面有好多蜂蜜好甜喎😍呢嗰鱔球其實係鱔片嚟㗎😍好大塊啖啖肉無骨好好味呀👍又係香口嘢,外脆內裏啖啖肉啲肉係好滑添呀,同埋啲蜂蜜一齊食甜甜脆脆好正👍椒絲腐乳通菜好有鑊氣呀,嚟到嘅時候已經香氣撲鼻喇♥️好耐冇食過椒絲腐乳通菜😅因為屋企唔識炒囉🤭🤭同埋啲菜

椒絲腐乳通菜好有鑊氣呀,嚟到嘅時候已經香氣撲鼻喇♥️好耐冇食過椒絲腐乳通菜😅因為屋企唔識炒囉🤭🤭同埋啲菜好嫩好爽脆好回味呀♥️

仲有呢度有花膠套餐呀😁😁我下次一定會來是四人花膠套餐都好似四百幾蚊咋抵呀👍👍

#katkatfoodies
避風塘炒辣蟹、黃金流沙蝦球、椒絲腐乳通菜、 106蜂蜜燒汁鱔球
2021-09-25
午餐
  • 避風塘炒辣蟹
2021-09-28 1147 瀏覽
今次係第二次食,上一次同朋友食,今次同老公食🤭因為老公鍾意食避風塘炒蟹,所以就同佢過嚟食。我哋好早食17:30到,所以我哋係包場🤣揀咗避風塘炒蟹中辣🌶️必點黃金豆腐,蜂蜜燒汁鱔球,拍蝦香芋娃娃菜同埋酥脆蠔仔餅😌先講招牌辣蟹,佢哋係用越南肉蟹,一隻🈶️成斤幾重,而且肉質結實咬落口啖啖肉,配上佢哋特製嘅炸蒜同葱超級入味,黃金豆腐嘅炸漿夠薄,做到外脆內軟,熱辣辣好好味😋 蜂蜜燒汁鱔球呢個味道好特別,估唔到蜂蜜同燒汁嘅味道都咁夾,呢個唔係脆卜卜嗰種,係椒鹽白飯魚嗰種口感,我幾鍾意個娃娃菜,因為有好多配料吖,又有蝦肉,肉碎,🦐乾仔同芋頭,咁多隻味加埋口感好豐富😋酥脆豪餅仔佢哋呢隻同平時食開嗰啲有啲分別,我唔食葱所以走咗葱,裏面有韭菜粒,而且仲非常鬆脆,通常啲炸嘅野擺耐左會變腍,但呢個唔會🤭不得不提嘅係佢哋嘅份量都唔少,我哋兩條友又眼闊肚窄,五樣嘢係食唔晒㗎🥲仲有佢哋嘅服務態度非常之好👍🏻我哋都差唔多食完佢哋仲幫忙換碟,我哋話唔使換啦,都食完喇但佢哋都幫我哋換,老公一致好評話下次要再食😆
我哋好早食17:30到,所以我哋係包場🤣
避風塘炒辣蟹
黃金豆腐
蜂蜜燒汁鱔球呢個味道好特別,
拍蝦香芋娃娃菜
酥脆蠔餅仔
2021-09-26
避風塘炒辣蟹
拍蝦香芋娃娃菜
酥脆蠔餅仔
2021-09-27 80 瀏覽
早排食完胡椒蟹意猶未盡,搵到一間喺尖沙咀專食辣蟹嘅新派粵菜,超適合一大班人或者過時過市同屋企人一齊食,絕對好過去酒樓食果啲$1288圍餐😂!💚 避風塘香辣蟹辣蟹上碟時竟然諗到用海鮮舫嘅盒仔裝住,真係有少少懷念以前食珍寶海鮮舫嘅感覺!避風塘啲蔥蒜係多到可以將隻蟹淹沒,超足料,加上大大隻肉蟹,一早已經打碎咗大部份蟹殼,令到佢炒得更加入味,食得出啖啖鑊氣!另外都會有工具方便拆蟹,好貼心。💚 黃金流沙蝦球呢碟菜係有少少顛覆咗我對黃金蝦嘅想像,通常嘅黄金蝦都係用鹹蛋黃醬炒炸蝦球,呢度嘅黄金蝦係用鹹蛋黃醬包住蝦球然後再包粉去炸。除咗爆晒鹹蛋黃之外,大大隻又厚肉嘅蝦,配合伴碟嘅脆米超級夾,口感提升咗幾個層次,而且唔駛剝掉,懶人必食!💚 山渣汁龍躉球清蒸或者蒜蓉蒸龍躉球食得多,但配合甜酸嘅山渣汁真係未試過,加上一啲洋蔥做底,係餸飯必食,正過食咕嚕肉!💚 椒絲腐乳炒通菜食咁多炸嘢點都要嗌返碟菜平衡下個腸胃,通菜超大碟,爽口得嚟腐乳比例適中味道: 🌕🌕🌕🌕🌘服務: 🌕🌕🌕🌕🌗環境: 🌕🌕🌕🌕🌖價錢: 🌕🌕🌕🌖🌑------------📍翠林辣蟹舫 尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖-------

💚 避風塘香辣蟹

------------
📍翠林辣蟹舫
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖
------------

#tiufufoodie在尖沙咀 #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #食到尖沙咀 #尖沙咀美食  #香港foodie #食好西 #香港食評 #香港食好西 #foodlover #hkigfoodie #美食 #美食攝影 #避風塘炒蟹 #好食粵菜 #相機食先 #週末好去處 #香港好去處 #拍拖好去處 #海鮮 #好食海鮮 #黃金蝦 #胡椒蟹 #翠林辣蟹舫
翠林辣蟹舫 (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖🥶😰老細升職請食飯,仲點名話有留意開小編平時打嘅食評….更加要食餐勁嘅🥶 小薯小編表示: 當堂嚇一跳~然後又得啖笑😃 「好呀!多謝老細!☺️食咩吖?無所謂☺️老細話事啦😄」👈🏻社畜小編當時表情當晚OT到九點幾,同事揸車又唔飲得酒,加上食埋野、傾吓計,都差不多11pm😰?仲可以去邊?🥶🥶😰老細就帶我哋嚟尖沙咀呢間翠林辣蟹舫,我地一行10人到埗,小薯我一開始都擔心會阻住店家收工🙈(話晒大家都係打工仔,懂的人自然懂…..)店員話營業時間到11:30pm,而且只要打齊針的話,更可以最多12人一枱✅😳老細🙋🏻‍♀️知道你睇緊!多謝你呢餐飯✅好食😋(🥶)避風塘炒蟹 $688(走辣)鎮店招牌蟹上枱時有霸氣🦀~老闆揀咗傳統嘅避風塘味道~仲可以走辣!越南肉蟹被滿瀉既炸蒜埋沒😳~廚師預先將蟹殼半扑碎,好方便食客拆肉嚟食👍🏻肉蟹新鮮,肉甜,一梳梳嘅蟹肉呈現係眼前😋黃金流沙蝦球 $38 @1 (order 2隻起)即叫即炸、熱辣辣上枱,好大嚿炸蝦球🤩炸漿酥脆之餘、唔會過厚,咸蛋黃香味好正🤤 大大啖嘅蝦肉爽口、彈牙🤤蜂蜜燒汁鱔球 $138平時魚控小編
翠林辣蟹舫 (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖

小薯小編表示: 當堂嚇一跳~然後又得啖笑😃

🥶😰老細就帶我哋嚟尖沙咀呢間翠林辣蟹舫,

老細🙋🏻‍♀️知道你睇緊!多謝你呢餐飯✅好食😋(🥶)

避風塘炒蟹 $688(走辣)
越南肉蟹被滿瀉既炸蒜埋沒😳~
廚師預先將蟹殼半扑碎,好方便食客拆肉嚟食👍🏻
肉蟹新鮮,肉甜,一梳梳嘅蟹肉呈現係眼前😋

黃金流沙蝦球 $38 @1 (order 2隻起)
即叫即炸、熱辣辣上枱,
好大嚿炸蝦球🤩

蜂蜜燒汁鱔球 $138
平時魚控小編外出特別偏愛蒸白鱔~
今次借意點菜,試吓叫碟炸鱔🤣
鱔片唔厚,經酥炸後,咬落又唔似炸魚皮零食,可以形容是鱔味薄脆👍🏻
作為配角嘅蜂蜜洋蔥燒汁,幾吸引!
洋蔥經過煎香,本身已經焦糖化~
再淋加上蜜糖,好開胃,第一次食甜甜哋嘅白鱔脆😋

拍蝦啫啫生菜(鍋) $117
上枱時 ‘咋渣’ 聲,好治癒!
果然出街叫小炒最緊要有鑊氣!!
鮮蝦粒、肉碎同呢鍋啫啫生菜煲好夾!
2021-09-26
2021-09-25 122 瀏覽
尖沙咀食乜好😋今日老公突然好想食蟹🦀search openrice選了呢間翠林辣蟹舫入到店內空間算寬敞,卡位都大張坐得舒服。見餐牌都有五款蟹選擇,我地諗都唔洗諗叫平時少吃嘅🦀黑白胡椒蟹🌶一上枱已經聞到好濃胡椒味🤤快快手打吓卡📸趁熱辣辣快啲開餐拆🦀我地已經叫少辣🌶但原來小辣已經咁辣😆肉蟹大大隻蟹鉗,肉質鮮甜,厚實啖啖肉😋👍🍤黃金流沙蝦球大大隻蝦🍤炸到金黄色,入口酥脆,外脆內彈牙,配上沙律可中和油腻感😋🐝蜂蜜燒汁鱔球新鮮炸起脆卜卜,加上燒汁炒吃起來更加惹味😋🥬蒜蓉炒通菜炒得好翠綠🧄蒜蓉炒好有鑊氣🎈聽店員講呢度原來可以坐最多12人(但1枱要打齊針喎)夜晚時間營業到11:30pm👍仲快啲约多d朋友去食😉

入到店內空間算寬敞,卡位都大張坐得舒服。

一上枱已經聞到好濃胡椒味🤤
快快手打吓卡📸趁熱辣辣快啲開餐拆🦀

黑白胡椒蟹

🍤黃金流沙蝦球

🐝蜂蜜燒汁鱔球
新鮮炸起脆卜卜,加上燒汁炒吃起來更加惹味😋

🥬蒜蓉炒通菜
炒得好翠綠🧄蒜蓉炒好有鑊氣

2021-09-23
黑白胡椒蟹
  • 黃金流沙蝦球
2021-09-25 44 瀏覽
🍴橫行霸道辣蟹夜🦀要吃辣蟹不一定要到港島區吃橋底辣蟹,位於尖沙咀亞士厘道一間特色的海鮮店,也讓人一試難忘。📍鎮店招牌蟹 $688鎮店之寶當然是店中的避風塘炒辣蟹。單是賣相已氣勢如虹。辣蟹仿如放在一個紅色的牌坊下,避風塘炒辣蟹加入了秘製的炸蒜與蔥,香辣惹味,單是吃炸蒜已過足癮。大廚將肉蟹走油保留肉汁,蟹肉結實啖啖肉,吃下滿口滋味,喜歡吃辣蟹的朋友萬勿錯過。📍黃金豆腐 $68豆腐粒粒炸得黃金香脆,粉漿簿卻不易鬆散,外脆內嫩,豆腐滑溜。加上惹味的七味粉,提升了味道層次。📍山楂汁龍躉球 $188龍躉件大大件啖啖肉,加上酸酸甜甜的山楂汁,十分開胃。最吸引的是龍躉魚皮,厚身彈牙,吃後頓時感到充滿骨膠原❣️📍拍蝦香芋娃娃 $118正所謂不時不食,芋頭是秋天當言食材,所以點了一道帶香芋的蔬菜。拍蝦香芋娃娃是一道以上湯浸煮的娃娃菜,配以炸過的香糯芋頭,蝦米、肉碎,唐芹,娃娃菜吸收了上湯精華,美味可口。📍香辣口水雞(半隻)$148這裏的口水雞並不是大家一般吃到的冷盤,而是一到熱菜。口水雞亂呼呼的但雞肉仍保持嫩滑。配料充足,香蔥、芝麻大大提升了菜式的香味。餐廳擺放了不少蟹蟹的毛公仔,可供客人隨便打卡拍照, 十
🍴橫行霸道辣蟹夜🦀

📍鎮店招牌蟹 $688

📍黃金豆腐 $68

📍山楂汁龍躉球 $188

📍拍蝦香芋娃娃 $118

📍香辣口水雞(半隻)$148

餐廳擺放了不少蟹蟹的毛公仔,可供客人隨便打卡拍照, 十分可愛。

🔸小總結:
餐廳舒適好坐,設有卡座。小菜即點即製,出菜速度快,新鮮熱辣,捉供各款海鮮和小菜,適合一家人節日歡樂聚餐,侍應服務慇勤,會主動更換客人骨碟,值得回訪。

👅 味道:4.9/5
💰CP值:4.7/5
🕴🏻服務:5/5
🔰餐廳環境:4.8/5
👀回頭率:4.85/5
🍽 餐廳:翠林辣蟹舫
🌐地址: 尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #foodig #hkigfood #igfood #相機食先 #吃貨 #食好西 #辣蟹 #翠林辣蟹舫
2021-09-23
  • 避風塘炒蟹
  • 黃金豆腐
2021-09-21 468 瀏覽
🦀🦀🦀今日OT同朋友成10點先食晚飯好多餐廳都收哂😭見喱間翠林辣蟹舫可以開到夜晚11:30而且一去到餐廳樓下就見到貼左好多明星相🤩睇黎係名人飯堂黎 所以決定入去食😋今次叫左佢地幾碟招牌菜:黃金豆腐 先講講個前菜🤪原來前菜都好大碟 有勁多舊豆腐😱豆腐炸到金黃色香噴噴咁 食落外脆內軟😳點埋泰式辣醬 酸酸辣辣咁增加味道嘅層次😚避風塘炒蟹🦀餐廳有5款煮法比大家簡🤭可以簡避風塘、黃金流沙、蟹油醬、薑蔥同胡椒第一次黎食就簡左最人氣嘅避風塘😋😋辣度可以選擇小辣、中辣同大辣一上枱到真係嚇親我😱個presentation好有氣派之餘 隻蟹仲好大隻好有霸氣呀🦀仲要勁多香蒜鋪喺面 😋食落隻蟹啖啖肉 超級惹味🤪侍應話原來蟹一般最靚係中秋之後 又長知識了😳睇嚟10月又要再同約親戚朋友食多次🤩福花菜炒咸肉食太多肉點都要叫返個菜中和下😂餐廳加咗少少辣椒喺面 令到即使係炒菜都更加有鑊氣更加香辣🤭食神炒飯🍚對於我呢種飯桶來講 食中菜又點可以淨係食餸😂所以點都要叫埋個飯😆炒飯賣相好靚 成座金字塔咁😍頂層最高鋪上我最愛食嘅蟹子🦀每粒飯都炒得粒粒分明 但又唔會油👍🏻💬提提大寫 餐廳要用安心出行如果打齊針 就可以12人一枱 岩
🦀🦀🦀

點埋泰式辣醬 酸酸辣辣咁
增加味道嘅層次😚

避風塘炒蟹🦀
餐廳有5款煮法比大家簡🤭
可以簡避風塘、黃金流沙、蟹油醬、薑蔥同胡椒
第一次黎食就簡左最人氣嘅避風塘😋😋
辣度可以選擇小辣、中辣同大辣
一上枱到真係嚇親我😱

避風塘炒蟹
福花炒咸肉
避風塘炒蟹
福花炒咸肉
今次朋友生日,去左尖沙咀搵食,睇下有咩夠體面,又有儀式感嘅野食,於是搵左呢間翠林辣蟹坊因為我地係LUNCH HOUR黎食,所以咁岩遇到午餐時間,趁朋友未到打左個底先,叫左個好抵食嘅薑蔥雞飯 HK$42,佢仲送一杯紅豆冰,尖沙咀黎講真係好抵食,呢個價仲平過去FOOD COURT食。雞肉好滑呀,份量都唔少,真係好抵。食貴野之前打定個底先.............朋友黎到啦,我點左佢最出名嘅避風塘辣炒蟹,HK$688 而家有8折。嘩,呢個真係儀式感滿滿,蟹都超大隻,蟹拑好粗。避風塘味好多蒜粒,好香口,甜甜地,唔錯。蟹肉炒到好滑,唔會好鞋,又好入味,真心好高質。之後再叫左黃金流沙蝦球 HK$38/隻呢個感覺上好似幾平,每人叫左一隻試下隻蝦球好巨型!真係好大隻好肥美肉厚!面頭以咸蛋黃炸粉炸脆隻蝦,真係好香口,再加上佢下面都有好多咸蛋黃脆米粒,好好食,加埋一齊食,又咸香又脆口,好正呀山楂汁龍躉球 HK$188好多件龍躉肉,真係層層疊好多件。每一件都好大塊,外脆內軟,真心唔錯!加埋都好似有8-9件肉,酸酸甜甜好開胃,好食!最後叫多個菜,拍蝦生菜啫啫煲 HK$117開頭都覺得呢煲菜好貴,但原來佢裡面撈

雞肉好滑呀,份量都唔少,真係好抵。
食貴野之前打定個底先.............

嘩,呢個真係儀式感滿滿,蟹都超大隻,蟹拑好粗。
避風塘味好多蒜粒,好香口,甜甜地,唔錯。
蟹肉炒到好滑,唔會好鞋,又好入味,真心好高質。

之後再叫左黃金流沙蝦球 HK$38/隻
呢個感覺上好似幾平,每人叫左一隻試下

隻蝦球好巨型!

真係好大隻好肥美肉厚!

山楂汁龍躉球 HK$188

好多件龍躉肉,真係層層疊好多件。

每一件都好大塊,外脆內軟,真心唔錯!
加埋都好似有8-9件肉,酸酸甜甜好開胃,好食!

最後叫多個菜,拍蝦生菜啫啫煲 HK$117

開頭都覺得呢煲菜好貴,但原來佢裡面撈左好多蝦肉,所以好鮮味好咸香,真係好好食,不過我就覺得佢太油膩啦,滿滿油脂,太HEAVY,我開頭仲以為係肥豬肉煲多油到咁。

整體黎講,同朋友慶生真係夠體面又好食,完全唔伏,連佢個午餐雞飯HK$42都唔伏,得閒出開去尖咀做野食LUNCH我都會再上去食野,佢仲有個砂煲鮑魚炆飯都只係HK$59,凍飲都只係+$3,真係好抵食,下次再去試下先~
2021-09-12
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 避風塘炒蟹
  • 薑蔥雞飯
  • 流沙炸蝦球
2021-09-20 48 瀏覽
講到食辣蟹,成日都覺得要一大班朋友食先得,上次睇到某食評網,有個2人辣蟹套餐8xx ,一於去試吓有冇伏,總括而言性價比都幾高,係九龍區食蟹我下次都會食避風塘香辣蟹🌶見佢有好多種辣蟹,侍應服務不錯,會拎蟹出黎俾你揀,肉蟹來自菲律賓咸淡水交界,睇落都幾生猛🦀真心無因為係套餐而將價就貨,中辣對於食得辣岩岩好,好易剝殻,啖啖肉。黃金流沙蝦球($38)咸蛋黃好香濃勁邪惡,有小朋友拳頭咁大,蝦肉彈牙爽口,佢嘅沙律醬中有青瓜,食落會比較refresh,一人一隻啱啱好食神炒飯我哋三個人食所以嗌多碟炒飯,賣相好特別,鯉魚造型有驚喜,珍珠米溝意大利米真係未試過,加埋蟹籽海蝦,侍應提議我哋可以將炸蒜撈埋一齊食,口感不錯—————————————————翠林辣蟹舫 (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

避風塘香辣蟹🌶

黃金流沙蝦球($38)

—————————————————

翠林辣蟹舫 (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈
1樓A號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2021-09-14
5 分鐘 (堂食)
  • 黃金流沙蝦球
  • 避風塘炒辣蟹