2021-11-12 415 瀏覽
🐔鹽焗雞飯💰$45😈平時介紹屯門小店都係介紹虹橋💛今次想介紹下係附近既翠林茶餐廳😈佢呢間小店細細間入面得好少位😝但一入到去就見到香港兩個字🇭🇰佢都係普通茶餐廳不過就食個良心同埋佢啲午市客飯我覺得都幾好食🤤今日叫左鹽焗雞飯🐔其實佢份量都幾大碟同埋鹽焗雞仲要用左雞髀🍖薑蓉仲有好多🥬味道都幾唔錯不過就好少人😥希望多啲大興石排既朋友會多啲支持💛佢呢到啲食物都唔錯
🐔鹽焗雞飯
💰$45
2021-05-16 324 瀏覽
今日經過卓爾居嗰邊做嘢,做完嘢收工諗住附近搵間餐廳食,跟住就入去茶餐廳啦。叫咗個咖喱牛腩、水煮牛肉、通菜同埋煎肉餅小菜🤔 我繁忙時間入嚟食嘢,雖然好迫好多人,但服務員禮貌OK,至少食得舒服先,不過位置就比較迫。首先講吓個咖喱牛腩,佢唔似出邊啲咖喱顏色咁偏黑,反而係比較似印度咖喱feel,味道都幾濃郁、咖喱味豐富、不過多啲配菜我覺得仲好、得薯仔🥔、我建議店主可以加埋啲椒落去。評分4/5個通菜就係大排檔嘅味道,合格,分量足夠評分 3.8/5個水煮牛肉反而最正,喺香港食水煮冇乜期望,佢個水煮牛肉非常香,一上枱個香味一個字-辣!係香辣味,唔似喺出邊食得死辣跟住令你唔知食緊乜春野,份量非常足夠!評分4.7/5👍👍👍👍👍👍最後煎肉餅,鹹香味非常好,師傅都煎得好脆,個味都唔輸蝕得出邊其他餐廳、不過我嫌佢個肉餅唔夠厚。評分4/5今日又幫大家試伏
叫咗個咖喱牛腩、水煮牛肉、通菜同埋煎肉餅小菜🤔

評分4/5

個通菜就係大排檔嘅味道,合格,分量足夠
評分 3.8/5

評分4.7/5👍👍👍👍👍👍

評分4/5

今日又幫大家試伏

2021-05-16
2021-05-08 172 瀏覽
老闆好好 唔係藍絲👍👍啲嘢大碟又好食🍛 最近新出嘅咖喱雞扒飯真係超抵 🤤環境迫小小 由細到大都見到佢 我最近返嚟食發現啲嘢都唔差 👍👍👍 今日就叫咗個咕嚕雞球飯試吓 個糖醋味道啱啱好 🤔 真係估你唔到 唔講咁多自己試吓👍👍👍👍
老闆好好 唔係藍絲
👍👍
啲嘢大碟又好食🍛 最近新出嘅咖喱雞扒飯真係超抵 🤤

唔講咁多自己試吓👍👍👍👍
2021-04-21
2020-09-06 391 瀏覽
2020.9.6(日)星期日去探朋友, 佢指定要去翠林茶餐廳, 買外賣特平超平抵食39蚊一盒飯加一杯熱飲。今日買左义燒炒河粉/梅菜扣肉飯/口水雞飯义燒炒河炒: 當然油但都好味+义燒燶燶地, 好正梅菜扣肉飯: 梅菜好入味+扣肉好平均, 如果再炆多一陣就perfect口水雞飯: 雞=就係白切雞, 加左特製既辣醬就係<口水>。 平日會食海南雞飯, 今日轉左這口味, 唔錯唔錯, 有幾條椰菜添☕奶茶: 好明顯茶餐廳必飲既, 只有1個字=> 正
2020.9.6(日)

今日買左义燒炒河粉/梅菜扣肉飯/口水雞飯

义燒炒河炒: 當然油但都好味+义燒燶燶地, 好正

☕奶茶: 好明顯茶餐廳必飲既, 只有1個字=> 正

2020-09-06
2018-12-10 845 瀏覽
點解話佢好普通,其實我成日嚟呢度食早餐,因為我就住喺附近,其實都唔係好多選擇,通常食開一間覺得味道OK都會keep住食。所以我就揀咗呢間嚟食。其實冇乜特別,不過早餐都幾好,因為真係好快上菜,所以早餐之選就一定係佢。
原本想吃一間小店的小食,但我找極也找不到,究竟是我找錯地方還是地址錯誤,抑或是已結業,真的無從得知。吃不到小食店,唯有隨意選一間茶餐廳吃午餐。我見八成食客都點揚州炒飯,而我不想吃飯,所以點了小窩米線,全店只有我一個選吃。不過配料選擇不是太多,故我只選了水餃與豬扒,如果多些選擇我會挑更多的配料。小窩米線本身必備的配菜肉碎,酸辣菜,腐皮,花生,芫茜挺不錯的,酸辣菜酸酸的蠻開胃的,腐皮薄薄的,卻具豆香。肉碎香辣惹味,拌米線吃頗有風味,唯米線煮得過於軟腍且細碎,很難用筷子夾起,需要用匙羹撈起來吃。湯底不是熬煮出來的湯頭,應該是用味粉調配出來,茶餐廳嘛,它的強項不在煮米線。餃子皮也屬透薄的那種,我超怕吃厚皮的雲吞,內餡尚算扎實,也有絲微肉香,但都不太顯現。另一自選配料豬扒煎得不錯,色澤金黃而不焦,亦不油理,嚐起來沒有可怕的乾巴巴和油膩,肉質非常鬆化,難怪吃雜扒飯的食客吃豬扒時都津津有味。

2017-07-30 635 瀏覽
今晚同屋企人經過發現翠林有做埋宵夜好耐冇食過翠林所以今晚決定左試下花膠煮到岩岩好QQ啲雞肉又唔會林晒係湯比較重口味不過如果係宵夜都覺得可以接受既話晒咁就多個宵夜落腳地
今晚同屋企人經過發現翠林有做埋宵夜

不過如果係宵夜都覺得可以接受既

話晒咁就多個宵夜落腳地
花膠雞煲
2017-07-30
$60 (宵夜)
花膠雞煲
2016-06-26 940 瀏覽
叫左個車仔面,餸就有豬紅,豆卜,餃子,面底係粗面,D餸都幾多,味道也幾好,豬紅脆身爽口,豆卜吸左D汁好好味,餃子係有煎過既,很香口,但杯奶茶買相就差左啲倒瀉晒,味道就OK既!
2014-03-09 942 瀏覽
晚上同女友在屯門工聯會上堂,途中見到有間餐廳好多的士佬,以前聽過有的士佬聚集的餐廳,食物質素都不會差,所以晚飯來了這裡,我要了小鍋米線,米線彈牙,湯底麻麻,但酸辣醬幾過癮,少少辣帶些麻;女友要涼瓜肉碎煎蛋飯,蛋算嫩口,苦瓜不苦,飯量足!
2014-03-09
$30 (宵夜)
2009-10-20 449 瀏覽
今日同班同事食午餐,近近地….就係翠林花園下面既“翠林餐廳”度食,我見咁多學生食咖哩,我都叫左個“咖哩豬扒飯”,而我D同事就叫左“白飯魚炒蛋飯”同“鹽焗雞飯”,加$2飲凍奶茶….個老板都幾好人…我個同事叫鹽焗雞飯..要全翼都OK做比佢…仲無Say No,真係好…我試左一o舊….真係幾好食…啱啱好…唔太鹹….D雞又唔”鞋”喎…!我欣賞…!!而咖哩豬扒飯都好食,豬扒有炸過..食落好香口,而且切好一o舊o舊..唔洗煩….good..,咖哩汁方面…都唔錯…好有咖哩味..唔會太重椰汁味…我鍾意呀..!!…白飯魚炒蛋飯就比較一般,同其他餐廳無分別….都係蛋同飯啦~~!不過間舖好細,而且好多學生….坐落有D迫,唔係好舒服…食完要即走..(-_-!)

鹽焗雞飯~~Good~~!
咖哩豬扒飯~~我食到一半先記得影相 (-_-!)
白飯魚炒蛋飯..!!
2009-10-19
鹽焗雞飯~~Good~~!
咖哩豬扒飯~~我食到一半先記得影相 (-_-!)
  • 咖哩豬扒飯、鹽焗雞飯
2008-06-15 230 瀏覽
2008/6/2午餐&2008/6/6午餐在附近工作這麼多年,如果叫翠林的外賣,永遠也是她們的酸辣系米線。有牛扒﹑豬扒﹑雞翼﹑水餃﹑雪菜等十款八款的材料任選,而我次次不是選豬扒就是雞翼,貪夠大份。先說碗湯粉,基本是配有一堆酸菜﹑一堆炸菜絲和時菜兩條,湯本身是清湯底,不過撈埋以上惹味配菜,好味到吃上引 ,而且淨吃都好足夠;米線煮得滑嘟嘟;相反那半煎炸豬扒的質素是一般而已,炸醬雖是薄薄的,不過好油,肉質較實不鬆化,勝在件件又厚又大件。順帶一提,雞翼的出品和豬扒一樣,不過跟成4-5隻巨大中翼,要求不高的話,吃得過的。因怕太辣,每次order這個也是少辣,不過今次店員忘記了,但原來在'正常模式'下,味道更上一層樓啊﹗少辣果然差了一點點,以後還是忍忍辣令自己吃過痛快!
2008/6/2午餐&2008/6/6午餐

少辣果然差了一點點,以後還是忍忍辣令自己吃過痛快!
超多酸菜和辣炸菜
超多酸菜和辣炸菜
  • 酸辣系米線
2008-05-25 106 瀏覽
北上早上的早餐本想嘗試新開的餐廳,只是那個早上竟然沒開,那就走到隔壁的翠林茶餐廳,剛好還有門前的空桌,月巴人就不客氣的坐下去。那個早上不太肚餓,選了有炸魚、焗豆和多士的美式早餐配凍奶茶。凍奶茶味道一般,沒有什麼茶味,水準只是一般,不過晨早一杯已是習慣。炸魚小小的三件,炸得金黃酥脆,魚肉雪白沒怪味,應是相當新鮮貨色,沾上千島醬來吃,肥膩但痛快!!牛油多士烘得脆脆,牛油份量非常足夠,只可惜牛油不夠香,有點失色!焗豆都是焗豆,沒太特別,都是那句:可以多一點就好。看到其他客人的早餐,那碗滿滿的一丁或粉麵真是頗吸引,下次應要一試。

美式早餐
沒茶味的凍奶茶
$21 (早餐)
2008-05-13 74 瀏覽
大人覆診完畢,順道在附近買便當作午餐; 最後她選擇了這間未幫襯過選擇又頗對口味的翠林茶餐廳。大人點了學生餐一樣的餐肉豬扒飯給她自己,現在價錢飛漲的午餐肉竟也切得頗厚身,算有點良心了;豬扒沾上蛋漿來炸,大人不太喜歡,月巴人卻沒所謂,豬扒味道一般,不算很好吃,而且經過飯盒焗軟,風味己失,這個學生飯水準不過不失而已。鹽焗雞飯相對較好,一打開飯盒,盒面全舖滿雞塊,在心理上已經覺得很抵吃 雞肉用上雪藏雞,肉質己打折扣,味道也調得較重來掩蓋雪味,所以味道真的頗咸,用來配湯麵或湯米粉會更好。蔥油煮得不錯,吃後也不會令口腔有陣怪味,而且落得慷慨,白飯也變成油飯,像吃海南雞飯一樣。雖然飯餐質素不算很高,但飲品卻意外地好飲!很久沒有喝到有檸檬酸味的凍檸茶了!近期喝了不少凍檸茶,但大部份都是徒具外型,沒有應有的檸檬香及酸,這裡卻有齊!!也許店方用上靚檸檬之故,為了好飲檸檬茶,再來機會就大得多。

鹽焗雞飯
餐肉豬扒飯
  • 凍檸檬茶
2008-02-25 79 瀏覽
呢到食早餐唔似得好似o係太興咁可以慢慢食嘆世界...o係呢到食早餐你首先要接受「快食文化」一切最緊要係「快」因為呢到坐位短缺....唔食快d會俾老闆bear住你食完要拿拿林離座一來因為坐得唔舒服二來老闆會不斷o係你身邊打轉好似想催你走咁...好唔自在不過呢到o既食物真係幾好今日黎呢到食個腿蛋治雖然炒蛋唔及太興o既滑不過勝在夠大件食完後好飽~好滿意~而且呢到開得早~6點已經開門o岩哂我呢d早起人士~因為有時起身後太肚餓等唔到太興開門...哈!
呢到食早餐唔似得好似o係太興咁可以慢慢食
嘆世界...
o係呢到食早餐你首先要接受「快食文化」
一切最緊要係「快」
因為呢到坐位短缺....
唔食快d會俾老闆bear住你
食完要拿拿林離座
一來因為坐得唔舒服
二來老闆會不斷o係你身邊打轉
好似想催你走咁...
好唔自在
不過呢到o既食物真係幾好
今日黎呢到食個腿蛋治
雖然炒蛋唔及太興o既滑
不過勝在夠大件
食完後好飽~
好滿意~
而且呢到開得早~6點已經開門
o岩哂我呢d早起人士~
因為有時起身後太肚餓等唔到太興開門...哈!
2008-02-19 75 瀏覽
冇人幫呢間野寫過食評~等我做第一個啦!因為要返早o既緣故...6:30就要食早餐..周圍都未開檔...見呢間野已經有人食緊~就入左黎呢到食~座位少...太迫坐得唔舒服...!叫左個茄旦治跟熱華田...~隻旦係即刻煎的~唔似美心o個d一早煎定...食落口加埋d茄好好味~~快餐店o既茄旦治完全冇得比!!不過呢到起菜比較慢等左差唔多10分鐘先有得食如果趕時間o既話真係急死!不過有返咁上下水準等下都值得o既~~
冇人幫呢間野寫過食評~
等我做第一個啦!

因為要返早o既緣故...
6:30就要食早餐..
周圍都未開檔...
見呢間野已經有人食緊~
就入左黎呢到食~

座位少...太迫
坐得唔舒服...!

叫左個茄旦治跟熱華田...~
隻旦係即刻煎的~唔似美心o個d一早煎定...
食落口加埋d茄好好味~~
快餐店o既茄旦治完全冇得比!!
不過呢到起菜比較慢
等左差唔多10分鐘先有得食
如果趕時間o既話真係急死!
不過有返咁上下水準
等下都值得o既~~