2016-11-04 811 瀏覽
原本係美心 而加又再升lv去到翠園 價錢又真係好貴 食2碟已經100蚊 但最好食我覺得係芒果布甸 精緻又美麗 好想再食!但真係好多人囉 拎飛等位都要好長時間先ok入到去 15mins係basic
2016-09-29 746 瀏覽
星期日當然就係要家庭樂,今個星期日就同咗屋企人去太和飲茶。溫馨提示,大家可以用APP拎位先,唔洗去到企咁耐呆等。哩間茶樓仲係用手推車,但大家要注意,手推車上面嘅嘢食係遠多過食物牌上面嘅嘢食咖,所以要親自去睇有咩野食。綜合嚟講哩間茶樓食物算係質素唔錯,我哋叫咗太多嘢食不能盡錄,其中失傳豬油包,鳳凰煎糯米卷同腸粉都係我推介嘅!!!腸粉做得好滑,尤其𠵱家做腸粉做得hea就有,好味就好少。而鳳凰煎糯米卷係用蛋煎過先,香氣十足,十分惹味,正!而哩間茶樓真係好有心思,設計咗個懷舊點心menu,真係好靚好想拎一張走,不過都係嗰句啦,記得用app拎位先,如果唔係真係排死。

2016-09-18
2016-09-21 1572 瀏覽
爸媽吹水茶聚。其實菜色真係包羅萬有,而且仲不時轉季或更新,好多有趣佳餚都想試呢。跟爸媽飲餐茶都 $500 蚊落樓,雖有點奢侈,不過間中食得好一點又食得開心無緊要啦。五香蘿蔔牛雜,阿爸無啦啦叫牛雜,所有食材程橙色演譯,賣相可怕不討好,甩頭甩骨,見到都唔開胃。無所謂啦,鍾意食咩就隨便叫得喇。牛肚、牛肚、牛膀,味道偏淡炆得不入味,湯汁不香甜不濃郁。要辣椒油出手打救,但辣椒油只油不香不辣,放棄。魚湯鮮竹卷,勁好味呀,大愛 ﹗結實足料,肉碎跟雜菜同樣香甜味美,腐皮滑滑泛著豆香,魚湯完全佔據鮮竹卷之中,每口都爆汁,湯汁魚味鮮甜清爽,好好食。四寶雞紮,捲得緊致整齊,好可愛呢。醃味略濃,整體好味道,無投訴。無芋頭真好,用杏鮑菇代替,彈彈滑滑的,菇味甜美可口。雞柳儲存大量肉汁,配上杏鮑菇好、火腿條好、魚肚都好,一樣越趙越滋味。特別地魚肚爽彈多汁,散發酒香,最鍾意 ﹗蔥油無骨鵝掌,不禁聯想起白雲無骨鳳爪呢。青蔥蓉用鹽迫出蔥油,蔥油氣味氛芳無比亦足滿咸香,染得鵝掌淺綠。我覺得偏咸,不過真幾好味,爸媽話味道剛剛好喎。冰涼溫度特別好食,爽脆勁彈有咬口,食極都唔厭。貴妃蝦球,張相無脆漿架喎。中西合碧,如虎添翼?炸

貴妃蝦球,張相無脆漿架喎。中西合碧,如虎添翼?炸蝦伴沙律,沙律非常削,似墊底裝飾。脆漿又硬又韌,十足殼一樣。虎蝦大大隻,剛好可以原粒塞入口。勁爽彈、勁鮮甜,好好食,淋上芒果忌廉汁非常清香可口,good ﹗

金銀蒜蒸東星斑柳,麵底一齊蒸咁特別?麵底只有 4 份 1 個左右,而且蒸到又濕又腍,又係裝飾架乍?麵條索盡魚汁芡汁再捲上蒜蓉,非常可口。魚柳鮮味濃,果然不愧為東星。質地嫩滑富彈性,好味無得彈。
五香蘿蔔牛雜
蔥油無骨鵝掌
貴妃蝦球
  • 金銀蒜蒸東星斑柳
2016-09-21 1017 瀏覽
試完晚飯小菜到下午茶點心喇,食過翻尋味,唔知點心質數又如何呢?有否創意點心呢?再接再勵,我都係較喜歡到時倘一點的酒樓用膳呢。依個紅棗薑汁糕好有趣喎,雖然我唔多食甜品,但都挑起左我既好奇心及求知慾,但居然賣晒,無綠一見喇。大閘蟹供應時間越來越長,竟然仲有得食,既然那麼幸運,每人一客蟹粉嘆一嘆先。棉花雞,暖暖地乍喎,可否熱一點呢?諗住不太熱可以食快一點?早點埋單?每一塊魚肚都非常高質棉滑,厚厚的、白白的,完全吸引晒雞柳滲出的肉汁雞油,水潤香口鮮甜無比。雞柳結實彈滑又香噴噴,三文治般用魚肚夾著食,美味倍增。大大舊冬菇滑溜到筷子夾起不輕易,一咬爆汁 ﹗菇味濃郁、菇汁泛濫,餘香處處。鴨腳紮,阿爸致愛。有得損腳扯又有大大舊肉球又有豆香嚥韌腐皮,滿足。鮮肉嫩嫩腍腍,汁液微滲。鴨腳皮爽脆到索索聲,醬油味突出,過下口癮都不錯。黑椒牛仔骨,醃味特濃牛仔骨肉,香口得黎未算過份,雖腍但保有少許咬口,肉多肥膏少。大量黑椒汁將牛仔骨牢牢包實,厚得密不透風,黑椒惹味帶著微辣,最後散發甜甜味。整體略油,不過味道調得不錯,我喜歡。芡汁漿住,唔夠熱要扣分。蟹子燒賣,肉球好好食,味道討好。香就香喇,又啖啖肉,但實淨欠奉,一

蟹子燒賣,肉球好好食,味道討好。香就香喇,又啖啖肉,但實淨欠奉,一趙即散。勁多肥豬肉,真係好潤啊,搞到我雙朱脣都立立令反晒光。而且原粒蝦仁偏乾偏韌,不爽不彈,是否蒸得太耐呢?

頭抽頻倫雞,頻倫豉油雞?頻臨絕種?肥美靚雞黎喎,邊度鄉下架?色澤鮮明不暗啞,吸引力大增。雞味濃、肉味濃,肉質較棉而不失嫩滑,雞皮適中不太厚,富彈性微微黏口,健康不癡肥有做運動呢。豉油味霸道,感該會受大眾歡迎的,只係我不慣重味罷了,配白飯一流。如果淡一點、清爽一點的話,有機會達滿分喎。

蟹粉撈麵,時令?還可以既。蟹粉扒上中式拉麵,賣相骨子整齊。一小碗夠的骰,唔怕會食滯啦。可能期望過高,味道偏單調,好鬼寡啊 ﹗幸好加上浙醋即時精神晒,醒胃醒腦。酸酸甜甜夾著黏糊甘香蟹粉混埋拉麵打幾個筋抖,味道合格。未能每條拉麵都掛上蟹粉,一試無妨啦,再試就免喇。

瑤柱灌湯餃,滾熱辣原盅送上,開呀 ﹗眼見湯底都幾深色,不知味道如何。淺嚐幾口,湯汁偏濃,其實幾咸下,勁落浙醋後好一點了。擘開餃子檢查一翻,材料不太具吸引力,餡料少而寒酸,只得肉碎冬菇碎,一粒瑤柱。失望,失失望 ﹗

滷水豬腳仔,最喜愛食豬腳仔,不論白雲、乳豬、滷水、泡椒、鹽水都十分愛。依碟個汁明顯太淡,不過啖啖肉,皮脆肉嫩,陣陣微弱滷水甜味,而且又食到其原汁原味,都正呀!

滷水鵝翼,甜醋跟滷水真係如影隨形,味道又夾得緊要。單調的滷水撞上甜醋,味道立即變得精采萬分。鵝翼皮彈肉嫩,滷水及甜醋味道此起彼落,啜得高興。

乾炒牛河走芽菜,我話走芽菜您就加洋蔥,玩咩 ﹗洋蔥我都唔食架,揀死我喇!好油膩喎,滴晒油想點?食完有點反胃。微暖鑊氣欠棒,味淡不香不甜不吸引,牛肉仲腍劈劈、淡荗荗。紅磡合記茶餐廳都好食百倍!
棉花雞
2015-12-18
棉花雞
頭抽頻倫雞
2016-09-14 338 瀏覽
筆者放左工,預早同屋企人慶祝中秋,去翠園食個晚飯。筆者多數都係黎飲茶,來吃晚飯就比較少。很呢道勝在都算靜,同屋企人傾下計,了解可近況,係唔錯既地方。平時下午來飲茶好多人等位,試過等左2個鐘都未入得,但夜晚就會唔好多人。鐵板叉燒好正好惹味,落汁果下,d煙升上黎,聲,十分刺激。不過d汁就濃左少少。牛柳很濃味,就咁食會太鹹,很跟包皮一起吃就剛剛好。牛柳很,都幾食。焗螺美味一般,好淡,沒有鮮味,而且肉不多,不推介。
鐵板叉燒好正好惹味,落汁果下,d煙升上黎,[炸炸]聲,十分刺激。不過d汁就濃左少少。
牛柳很濃味,就咁食會太鹹,很跟包皮一起吃就剛剛好。牛柳很[琳],都幾食。
焗螺美味一般,好淡,沒有鮮味,而且肉不多,不推介。
2016-09-06 708 瀏覽
大埔太和翠苑新開張,梗係要探訪一下啦。門口細細,入到大廳眼見裝修得美綸美煥,酒店宴會廳風格,只是檯椅密度有點高,免強還可以接受。坐低先欣賞一下印刷精美既菜牌先,一份有照片,另一份就只有菜名。有大量特別小菜喎,貪吃的我當然樣樣都想試啦,今餐全家出動,可以叫多幾道菜啊 ﹗香辣花生豆角豆腐乾,有趣有特色又好味的配搭,不要單獨食,要混在一起,脆卜卜、軟棉棉、甜甜的、辣辣的,豐富多變的味道跟質感,趙得過癮。蘆薈日月魚龍骨湯,熱騰騰,輕煙飄飄,一索氣味芬芳,食慾大增,快快比我啊 ﹗滋補養顏,樣樣養生益氣,正呀 ﹗特濃膠口黏黏的,真材實料,絕無味精。香甜味美,清爽可口,不膩不滯,好飲到拍手掌,百幾蚊大大窩,抵飲啦。全家都非常喜歡飲湯,正常地飲到乾乾淨淨呢。鐵板叉燒,見食評讚不絕口,而叉燒係阿爸致愛,幾乎日日都嚷著要咬返兩啖,當然要試試。熱辣辣鬼殺咁嘈送到,吱吱喳喳,醬汁不停舞動,傳來陣陣烤肉香氣,而且熱力迫人啊 ﹗各人已拿起筷子,畜勢待發,起動 ﹗急急掉舊燙燙叉燒入口,香甜軟棉半肥瘦,極具彈性,肉香極濃,肉汁豐富欲滴,有料到,Very Good ﹗脆炸明蝦球,炸得金黃鬆化香噴噴,外層香口乾爽不油膩,

脆炸明蝦球,炸得金黃鬆化香噴噴,外層香口乾爽不油膩,趙到索索聲好興奮 ﹗蝦膠結實彈牙,一咬爆汁,鮮蝦味突出又霸道,有水準好好食。

上湯浸芥蘭貫竹笙,創意菜色加加分,我自己都試過釀竹笙,何解浸出黎既竹笙唔夠廷、唔夠管架呢?都失敗左好幾次了。一夾成棵塞入口,賣相非常可愛,但菜芯粗糙又有渣,沒有菜甜味道,還微微散發草青味,有點失望啊。竹笙就完全無問題,爽爽的又吸盡火腿上湯,但唔夠熱囉。

黑松露桂花魚柳荷葉飯,見張照片已經好吸引,幻想到應該好好食,剛才幾道菜既份量只是濕濕口吧,叫個飯較保險。非常好食,絕對要比滿分 ﹗桂花柳無比滑溜,被玻璃芡緊緊包著,使到滑上加滑,而且起了保護作用,夾起不易散。雪白彈牙魚肉撈上清香黑松露醬混上蒸飯同吃,堅香甜、美味、魚鮮、荷香共冶一爐,我都不禁又鯨吞兩碗,實在好食到停不了 ﹗

迷你生煎包,阿媽最愛生煎包,迷你 size 濕濕碎啦。有驚喜 ﹗掂喎,兩面煎得金黄燋香又無過火,軟棉包皮蓋著甜甜菜肉餡,水潤不乾,滿意。

全家食得飽飽,大滿足 ﹗但我個家常炊鵝漏左單呢,火都黎!見到侍應阿嬸嬸懵懵下都心知不妙,誰知真的出事了 ﹗算數,埋單走人啦。全單只係 7 百蚊有找,咁平?有無計錯數呀?高質食府仲要好好味喎,抵食!
香辣花生豆角豆腐乾
2015-08-18
慶祝紀念
生日
2016-07-01 562 瀏覽
今晚四個人去食晚飯,叫了個差不多五百元的套餐,款式普普通通已冇甚要求,單尾那糖水喳咋送過來用匙羹畢起來已經聞到酸叔味,根本不能入口,這樣都可以奉客,翠園實在太差了
2016-04-25 1278 瀏覽
等左咁耐終於可以放監啦!真係好開心!!!!(其實係終於坐完月XD),咁開心梗係帶埋MONEKY BABY一齊出去同屋企人食飯啦~因為就太婆婆所以去左太和食,原來宜家太和好HIGH CLASS,好靚喎,我地今晚食翠園~估唔到翠園都係度開舖喎!今日食「龍躉兩味龍蝦宴」~中銀信用卡有85折啊!我地一行12個人,食呢個餐就抵啦~!蔥花豉油雞: 本身仲諗住係普通豉油雞,咪蒸熟隻雞淋D豉油啦,估唔到呢個雞竟然有炸子雞既感覺呀! 雞皮脆脆地好香口,就好似炸子雞個皮一樣! 雞肉亦好嫩滑,一咬就有甩肉既感覺了。豉油唔咸,唔會話浸到D雞都咸晒!上品!蟲草花蒸龍躉頭腩: 黎到第一個感覺: 乜咁多油既..我直頭見到D油係面架! 蟲草花唔錯,夠林身,但一咬落去都仲可以食到有DD爽口。龍躉頭腩切得薄薄地無乜骨好易入口,我婆婆80幾歲都咬到!!!!好林而且好入味(係油多左D)。另外要讚就係個底有粉絲托底架! D粉絲索晒D汁好入味好好味!!!上湯焗加拿大龍蝦(伊麵底): 呢個上湯差D,無乜味,只係有少少咸,唔知用咩上湯架呢XD。龍蝦就無厄人,隻隻都好大隻啖啖肉,龍蝦肉好飽滿,望落去感覺好豐富,想一啖就咬落去!而且味道

前菜
蔥花豉油雞
蔥花豉油雞
蟲草花蒸龍躉頭腩
上湯焗加拿大龍蝦(伊麵底): 呢個上湯差D,無乜味,只係有少少咸,唔知用咩上湯架呢XD。龍蝦就無厄人,隻隻都好大隻啖啖肉,龍蝦肉好飽滿,望落去感覺好豐富,想一啖就咬落去!而且味道好鮮美,可能個上湯無乜味,所以可以食到龍蝦既鮮味~
上湯焗加拿大龍蝦(伊麵底)
姬松茸花膠燉水鴨: 個餐其實有羹同水鴨湯揀,阿媽話聽人講水鴨湯好飲,所以就揀左水鴨湯。聽聽D湯渣,都幾足料架喎! 了了下都搵到幾多花膠! 有少少可惜因為D花膠唔係好夠林(應該唔係煲左好耐吧)。水鴨肉都有食到,唔知係咪水鴨就煲左好耐呢,D肉好老好鞋口,少食少食~講返D湯,唔多油幾好味,絕對飲到水鴨味,但係就唔係好夠咸,要落返D鹽先得啦~
姬松茸花膠燉水鴨
姬松茸花膠燉水鴨
金磚翡翠豆腐: 呢個係炸豆腐,皮脆不過內不是軟啊! 因為豆腐入面有D菜,所以成件豆腐就好硬身,不過本身D菜就無乜味,豆腐又無味所以成個菜我都覺得係無味既…岩老人家食。
金磚翡翠豆腐
金磚翡翠豆腐
2016-04-16
2015-08-20 1005 瀏覽
之前經過太和翠園見裝修非常新, 今晚就同BF去試菜同攞擺酒席資料. walk in 已經有位, 叫左4合樣野-- 推介既燒腩仔, 百花炸蝦(蟹?)球, 咕嚕肉, 迷你桶仔飯.先講燒腩仔, 有成灘油浸住D燒腩仔, 連塊腩仔皮面都好油, 食左兩件已經唔想食 再來咕嚕肉, 賣相OK但一食完全唔惦, 好乾好硬又多粉, 從未食過甘難食既咕嚕肉百花炸蝦(蟹?)球: 面又係有一層油, 味道正常.迷你桶仔飯: 有三文魚粒炒飯, 不過不失, 不過個桶實在太小, 唔抵食 !食到無癮埋單走啦, 順便問門口接待個阿姐攞酒席資料, 點知D態度奇差又寸, 問多少少問題又唔想答, 叫人來落訂簽約先好問 !野又唔好食, D人態度又差, 一定冇下次 !

百花炸蝦(蟹?)球: 面又係有一層油, 味道正常.

野又唔好食, D人態度又差, 一定冇下次 !

2015-08-20
2015-08-19 644 瀏覽
開咗一段時間想試吓好耐,雖然都係美心集團,但始終質素有唔同,前美心未執前真係以後都唔敢食。一日我一家大細驚無位,如是決定親身訂位所以唔駛等,之前從未試過因為俾我感覺好貴,不過正所謂人一世物一世入到去招呼唔錯,打開餐牌望到價錢其實都唔算太貴,4個人叫咗4樣嘢,其中一個算小食,當中條魚雖然細咗啲不過蒸得剛剛好,好滑; 另外叫咗個鴨名真唔記得,咸咸地但隻鴨無咩味一般最後埋單先5百幾我可以接受啦!喺出面啲酒樓可能都係咁上下,所以可以再接再厲
2015-08-02
2015-06-14 701 瀏覽
星期日下午訂夜晩6點都仲有位,準時到,人唔多,封了4分1個area都仲有好多枱剩。前身係美心皇宮,裝修完,改左名做翠園,但人手全部無變,都係之前那些經理同阿姐。唔係大裝只是換了些牆紙同執過門面同換左D餐具同凳,但執過仲衰過之前,門囗好窄,早上飲茶都堆滿人等位,出入好唔方便。價錢又貴左,平時2個人飲茶唔使2百,而家差唔多$270。晩市訂左位,唔使等,2個人叫左嶺南牛仔肉,迷你桶仔飯x2,鮑魚粉絲煲,燉牛尾(位上)。嶺南牛仔肉,用籠仔上,連一碟中式夾包,牛仔肉偏咸同油,味道同京蔥爆牛柳絲無分別。迷你桶仔飯,內有三文魚同蛋白,味道偏淡,但飯粒分明,夠乾身。鮑魚粉絲煲,有6隻小鮑魚,鲍魚有點腥,屬於可接受的程度,肉質偏爽,粉絲夠乾身,但略為偏咸。食完餐飯,飲左好多茶都仲好口渴,味精下太多了。燉牛尾,味道調得好差,個汁勁酸,唔好食。題外話,筷子同碗有漬,清潔有改善空間。整體感覺麻麻,價錢貴左,但食物質素同服務沒有提升,如果無信用咭優惠,晩市應該唔會選它。

燉牛尾,味道調得好差,個汁勁酸,唔好食。

題外話,筷子同碗有漬,清潔有改善空間。
牛尾
迷你桶仔飯