2013-11-07 1553 瀏覽
今日閒話短說,今天比較忙。小籠包是值得推介,不過真系比較貴了點,但皮簿多汁,汁味鮮甜的確再想叫多籠。黃魚擔擔麵,黃魚炸到皮脆而魚肉汁完全封鎖在內,不過擔擔麵就的確唔夠味,麵質尚可。牛肉包,絕無下次,咬落沒有脆感,而且包內的肉很少,味道亦不算好,所以可以不試。環境算大的,位置都幾闊,傾計開會的確唔錯衛生當然無問題啦服務的確有改善空間,不竟是新開餐廳P.S. 請體諒比較短句,因為比較忙碌而且希望盡快打上黎,請勿見怪如有興趣看哥我更多動向,可於FB尋找「無肉不歡」,感謝各位支持。
今日閒話短說,今天比較忙。
黃魚擔擔麵
牛肉包

環境算大的,位置都幾闊,傾計開會的確唔錯

衛生當然無問題啦

服務的確有改善空間,不竟是新開餐廳

2013-10-11 1212 瀏覽
本身前兩日係BeeCrazy見到有團購買,所以吸引我嚟OpenRice睇下呢間野,見到好似唔錯,再睇返個團購,點知只係得星期六、日、公眾假期早、午、下午茶先用得,所以連買都廢事,直接黎食算喇~~呢個Pacific Centre都有幾多野食,搵日再去試下翔龍隔離間日本拉麵試下先~~好首先講返今次,整體上我覺得唔錯,但係可以有進步既空間~~今晚小菜﹕蔥油海蜇 - 呢個我就覺得好好味,但係男友覺得加少少麻油會好味D鎮江肴肉 - 我覺得“翡翠”好味D,因為翔龍切得太薄,同埋硬左少少翔龍小籠包 - 呢個好多湯汁,我覺得朗豪坊“南小館”好味D,但係男友話夠多湯汁都好好味三鮮蒸餃 - 呢個又係好JUICE,好鮮味,唔錯紅燒牛肉麵 - 唔會推介,因為唔係幾得生煎包 - 呢個都要等一段小時間,有湯汁,包好軟熟,煎好既底一D都唔硬,好脆口,真係好好味整體黎講,呢間野D包類、餃類食品比麵類好好多,可以再去~~
好首先講返今次,整體上我覺得唔錯,但係可以有進步既空間~~

今晚小菜﹕
三鮮蒸餃 - 呢個又係好JUICE,好鮮味,唔錯
紅燒牛肉麵 - 唔會推介,因為唔係幾得

整體黎講,呢間野D包類、餃類食品比麵類好好多,可以再去~~
鎮江肴肉
蔥油海蜇
紅燒牛肉麵
三鮮蒸餃
2013-10-11
蔥油海蜇
三鮮蒸餃
2013-10-06 938 瀏覽
早前新開時試過佢既下午茶餐,味道不錯,最中意佢啲菜式唔太咸,亦唔太油,加上週末下午茶時段唔駛等位最好。另外,佢地有一位好有禮貌既中年男侍應,即使明明話俾我知無得用優惠卷,但佢都好溫柔同詳細咁解釋俾每位客人知。
粗炒
四季豆拌素雞
烤夫
2013-07-14
四季豆拌素雞
2013-09-25 714 瀏覽
中學同學姊妹會又有一個壽星啦~ 開飯囉!!!這次有位姊妹帶我們來吃新開不久的店 我們主要是為了店內的《特大草莓拔絲》而來 XD我們七個女生 點了超多菜喔~ 好豐富喔!!《醉雞》份量也不算多 好像只有一個上脾的SIZE 雞肉超嫩超滑的 酒味超濃 一陣風吹過都聞到《口水雞》紅通通的醬汁 上面還有香蒜和蔥 香香辣辣又有一點點甜味的 配上滑嫩的雞肉好吃!《鮮蝦蕃茄窩巴》窩巴只有小小的幾片 好酥脆 但係鮮蝦蕃茄那稠稠的湯超大的一碗耶 吃完了那幾片窩巴還是有三分之二滿滿的湯汁 雖然裡面的蝦仁好爽脆 蕃茄味超濃超甜的 但是剩那麼多真的很浪費耶 SIZE減半也有多呀《酸辣湯麵》顏色很深 有點像碗仔翅的賣相 但喝下去卻是酸辣湯配麵 酸辣度也算蠻適中的《干煸四季豆》炒得好香 肉燥鬆又香又濃的味道 只是有一點點辣辣的會很惹味喔 會很好吃XD《雪菜百葉》賣相有點難看 像是垃圾一樣 味道又淡又普通 百葉又硬硬的 又不入味 蠻差!!《雜菌炒年糕》味道蠻夠味 雜菌味蠻香的 年糕的口感又是軟Q軟Q的 也不會很油 不錯喔~~《小籠飽》的皮超級薄的 算是我在香港吃到最薄的 而且可以完全鎖住了裡面的湯汁 又清甜又鮮甜《蜜餞
中學同學姊妹會又有一個壽星啦~ 開飯囉!!!
這次有位姊妹帶我們來吃新開不久的店
我們主要是為了店內的《特大草莓拔絲》而來 XD
我們七個女生 點了超多菜喔~ 好豐富喔!!
《醉雞》份量也不算多 好像只有一個上脾的SIZE
雞肉超嫩超滑的 酒味超濃 一陣風吹過都聞到
《口水雞》紅通通的醬汁 上面還有香蒜和蔥
香香辣辣又有一點點甜味的 配上滑嫩的雞肉好吃!
《鮮蝦蕃茄窩巴》窩巴只有小小的幾片 好酥脆
但喝下去卻是酸辣湯配麵 酸辣度也算蠻適中的
《干煸四季豆》炒得好香 肉燥鬆又香又濃的味道
只是有一點點辣辣的會很惹味喔 會很好吃XD
《雪菜百葉》賣相有點難看 像是垃圾一樣
味道又淡又普通 百葉又硬硬的 又不入味 蠻差!!
《雜菌炒年糕》味道蠻夠味 雜菌味蠻香的
年糕的口感又是軟Q軟Q的 也不會很油 不錯喔~~
《小籠飽》的皮超級薄的 算是我在香港吃到最薄的
而且可以完全鎖住了裡面的湯汁 又清甜又鮮甜
《蜜餞火腿》有齊『紅綠黃』三色XD 各有4片
但我們有七個人 所以叫服務員幫我們再分
最近竟然有八份『腿蛋治』跑出來了.. 哈哈!
太像了~ 服務員把蜜餞火腿和蛋散都切開
再用包皮夾住 遠看真的好像三文治
味道卻是甜而不膩的蜜糖香氣 蛋散炸得酥脆
蛋香味十足 配上鬆軟的包皮 蠻配的!!
最後甜品的《拔絲草莓》真的讓我們驚艷到@3@
那個草莓也太大一顆了吧 色澤更是紅卜卜的
外面的拔絲超有氣勢的 鬆鬆散散的包圍著
好像有好多個蜘蛛網的感覺 超有趣的!!
平常吃到的都是有一層厚厚的糖完全的包著水果
拔絲的部份只有一點 這裡的完全是相反的
超級多的拔絲 配上一層超薄的糖 口感好很多呢
而且裡面那個又肥又大的草莓超甜的喔 XD
《拔絲香蕉》因為香蕉肉質比較軟 容易散爛
所以外面包著的糖比草莓的厚一點 但也比別店的薄
外脆裡軟的口感 好好吃~ 香蕉加熱後有一點點酸味
配上脆皮糖衣 味道剛剛好 甜而不膩 香氣十足喔!!
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2013-09-15 2297 瀏覽
官塘的One Pacific Centre是一座新型商廈,商廈內已經有幾間食肆,而且位置又夠方便,從地鐵站走過去都只需5分鐘左右,絕對是新的搵食地點。今次去了翔龍,點了蒜泥白肉,小籠包,生煎包,上海炒年榚,砂鍋雲吞雞,桂花榚上海炒年榚,年榚十分彈口, 有有煙韌口感,配料有以冬菇絲,肉絲和菜等,味道不會太鹹,而且醬汁也夠濃,不錯。砂鍋雲吞雞,有半邊雞及大約6隻菜肉雲吞。湯的顏色很清而且雞味很濃,黃芽白又夠清甜。菜肉雲吞味道不錯,雞的肉質挺滑,整體理想。小籠包,皮薄而且多汁,正常,沒有特別。蒜泥白肉,肉肥瘦很適中,不過只帶少許辣勁,蒜味也不濃,有點失望。生煎包,底部煎得非常香脆,輕輕咬開,肉汁就一湧而出,湯汁很鮮味,豬肉也有嚼勁,推介。只要在FB打卡就會送一客甜品,今次送的是桂花榚,桂花榚蠻清甜的,可惜饀料不夠多。整體對翔龍的感覺不錯,地方舒適,而且服務生也有禮,整體食物不錯,價格適中,下次可以再試其他食物。
砂鍋雲吞雞
小籠包,皮薄而且多汁,正常,沒有特別。
砂鍋雲吞雞
生煎包
前陣子購買這家食店的團購券, 奈何那次來到時, 門外已堆積多達二百人在等候, 又不接受訂位, 最後等了數個月才再次嘗試, 這次選擇了一個平日晚上, 六時多來到時幾乎沒有顧客, 樂得清靜, 環境相當舒適。說到最令大家驚喜的, 是兩款拔絲甜品, 其中以拔絲香蕉 ($68/6件) 的賣相最為突出。論味道, 則以拔絲士多啤梨 ($68/6件) 較為優勝, 而且市面上較為罕見。冰凍脆糖把整顆士多啤梨包圍, 糖衣非常香脆; 每顆士多啤梨的體積也很大, 士多啤梨是上乘貨色, 既多汁又鮮甜, 實在驚喜。不過, 論最邪惡的, 卻不是甜品, 而是這款黃金鍋巴 ($52)。平日 黃金蝦 或 黃金魷魚 吃得多, 鍋巴卻屬首次, 感覺也是最邪惡的一次, 相信要親身體驗才能領略得到。喜歡吃甜的, 這裡的黑醋排骨 ($65) 也是推介, 做得不錯的。
拔絲香蕉

拔絲士多啤梨
黃金鍋巴
黑醋排骨
2013-07-31 1481 瀏覽
位於官塘One Pacific Centre是一座新型商廈,商廈2-3/F現在是幾間食肆所佔用有西式、日式及上海菜等平分...位於3/F之翔龍正正是我今日之目標地、一行四人入座時間剛好遇上(下午茶市)正好..銀包又可省回點金錢 下午茶..以$42.作賣點,如要越級加上甜品或特定小食便再要加$、價錢公道茶餐當中分別有特定自選飯麵+兩款小冷盤單點方面、今次就發板要上鮮肉餃及醉豬手...鮮肉餃$28.上枱時已看到接口頗薄,咬一口肉汁四散不沾醬汁也很好吃、不錯醉豬手$58.用上紹興酒浸釀之醉豬手,肉質爽身而富彈性、夾上碟中大部份也是豬手肉所以更覺肉多於骨、而豬手浸於酒中時間亦都洽到好處、濃而不過於澀苦也可算是冷盤可取之一揀選之擔擔麵用上幼身麵條製作,湯底亦較為稀薄掛湯程度只屬一般,微微帶辣、幸好味道跟麻酱味也沒有因此而一應飛走整碟湯麵全感到力有不逮之作、如可作改善我想更為理想雲呑湯拉麵失敗於湯底全無味道可言、身旁之老人家反而要借用我的擔擔麵湯底 可想而知,一個簡單之湯拉麵、湯底竟如此失色,又起會好吃了小食方面..因為麵餐會附上兩款小冷盤以下便是所挑選的...四喜烤夫、入口稔稔軟軟之麵根索上
有西式、日式及上海菜等平分...

正好..銀包又可省回點金錢

茶餐當中分別有特定自選飯麵+兩款小冷盤

單點方面、今次就發板要上鮮肉餃及醉豬手...
鮮肉餃$28.上枱時已看到接口頗薄,咬一口肉汁四散
不沾醬汁也很好吃、不錯
醉豬手$58.
也可算是冷盤可取之一
揀選之擔擔麵用上幼身麵條製作,湯底亦較為稀薄
整碟湯麵全感到力有不逮之作、如可作改善我想更為理想
雲呑湯拉麵

可想而知,一個簡單之湯拉麵、湯底竟如此失色,又起會好吃了
小食方面..因為麵餐會附上兩款小冷盤
以下便是所挑選的...
四喜烤夫、入口稔稔軟軟之麵根
索上甜甜之醬汁加上青毛豆粒、一稔一爽,好吃
欖菜四季豆拌素雞
四季豆將之切其絲狀、視覺上是加點細緻
雖則混入微量酒味,但草青味依然揮之不去、而欖菜之香氣在此個小吃上也發揮不到用處
我想..大厨還是要再硏究味道上之平衡
涼拌蓮藕
這道冷盤做得不錯,微微之麻油香、將原本清淡之蓮藕味提升不少
還有一個小小處,是老人家提問:師傅怎做出何其雪白之蓮藕?

入厨多年之老人家,心明蓮藕肉身微微呈現灰白、而不是雪白,所以在一片消化蓮藕之期間
也發問了數次,這回..師傅這一點你鸁了
雞絲粉皮..
醬汁也是慣性地稀薄,所以麻醬味亦稍欠
以一個簡單之冷盤中、確實是一個不能犯的錯失
最終加上$15.要上一個酒釀丸子作甜品分享
哈..原來這裏的甜品才是最出色、小丸子軟糯度煮得剛好
柔軟而帶煙韌..是丸子口感上重要一環
酒釀微微的清甜間、混和上細細粒的丸子身上,一啖一口、滿心滿足
個人今次評分為70分,如果味道加上服務得已改進
我想生意理應不止現狀。
題外話/補充資料: 唯一最令我這個客人關注到的便是全場由經理以至侍應,都可能過於疲累 繃緊面蓉盡現眼前、只有一名帶著眼鏡的傳菜男侍應、每每送至食物都禮貎賓賓地 給予客人: 小心睇熱、慢用,多謝晒..等簡單語句 雖則只是微不足道,但寥勝於看到繃緊面蓉而吃飯。
2013-07-30
2013-07-07 116 瀏覽
雖然開業無耐,但係已經感受到此地競爭激烈!單係頭兩層已經有「Pepper Lunch」同埋「和民」等等連鎖集團,所以如果食物質素唔掂既話一定好快「冇得留低」!地點方面,商場由APM行過去唔駛5分鐘就到,非常方便,絕對係裕民坊清拆之後另一個搵食之選既好地方!餐廳因為新裝修關係,非常光猛醒神,位與位之間雖然唔算好闊落,但都算叫做可以接受。最特別既地方係廚房外面裝左一面大玻璃,坐卡位既食客可以睇到師傅喺裏面整小籠包同埋拉麵既功夫,正!酸辣湯︰可以選擇一煲或者一碗。話就話一人份量,但係兩三個人既話一碗仔每人share幾啖淺嚐都夠食。味道方面,湯既酸同辣既比例剛剛好,並冇側重於某一面。湯既料亦都落得好足,應有既野都有,亦都食得出唔係求其俾D料你「大雜薈」就算,喺選材方面一定落左一番工夫去帶出湯既味道。擔擔麵︰簡單但不平凡。湯既味道啱啱好,唔會辣到食唔到或者所謂「小辣」咁到喉唔到肺。麵料亦都落得好足,肉碎平均分佈喺湯裏面,唔係就咁喺面頭放一pat就算。特別要提一提佢落葱既方法,放喺湯匙既中間就可以同時兼顧到想走青既食客同埋好似我呢D愛葱之徒!小籠包︰誠意的signature dish。小籠包既皮厚

酸辣湯
擔擔麵
小籠包︰誠意的signature dish。小籠包既皮厚薄適中,咬第一啖既時候已經食到新鮮既肉味。包裏面既肉汁非常之juicy,以平民化既價錢有咁既質素,正呀!
小籠包
金華火腿津白湯年糕︰配菜金華火腿同紹菜雖然冇乜特別,不過都算係不過不失啦。雖然本身唔係特別鍾意食湯年糕,但係喺度都要讚一讚年糕既口感。「煙un」不特止,佢特有淡淡既甜味令到當佢索左D湯之後既味道更加特別,抵讚!
金華火腿津白湯年糕
鍋貼︰唔係唔好,只係冇乜特別。鍋貼底部既表皮略為煎得唔夠火喉,似蒸多過煎,而裏面既肉質略為乾身左少少,不過都係小問題,other than that 絕對收貨。
鍋貼
生煎包︰同鍋貼雖然相似,但感覺卻差好遠。由於表面用油煎過,再加上落左葱同埋芝麻既關係,感覺上口感比鍋貼好好多。包裏面既豬肉亦一如預期非常之juicy,少少油得黎又唔會過鹹,啱啱比包既皮剛剛包住晒,食落口既時候「咇」一聲咁爆發出黎,正呀!
生煎包
高力豆沙︰雖然係後加,但係十分鐘都唔駛就已經上枱。或者係好sai功夫加上利錢唔多既關係,香港好多地方依家已經開似唔供應呢味菜喇。Anyway,麵粉炸得好鬆軟,裏面既豆沙既甜味亦都剛剛好,唔會有太甜既情況「喧賓奪主」。而舊野上面既糖衣可以話係最佳既點綴,令到包面食唔到豆沙果部份唔會「淡mou mou」,絕對要推介比各位試吓!
高力豆沙
雖然叫左咁多野食,但圍返開每人$80蚊都唔駛,抵到爛!侍應亦都好勤力不斷加茶,唔會因為你食晒野就9秒9乜都收晒趕你走,喺今時今日既食肆黎講真係好少見,激讚!
2013-07-07
酸辣湯
擔擔麵
金華火腿津白湯年糕
鍋貼
高力豆沙
3K
2013-06-26 61 瀏覽
突然想吃小籠包,想起新開了翔龍,見開飯食評不錯,一於黎試試。客人不多,只是站在門外沒人理會,不用攞飛,等到有位疑似經理級嘅人出現,搋一下手,很快便安排入坐了。入到去,其實很多吉枱,但由於只有兩個人,被安排在最後的一張枱。很迫,路亦很窄,侍應還温馨提示說要坐迫一點,不然會左著其他枱上菜。當然在吃飯的時間內,被心急的侍應撞上不下數十次,還換來一個鄙視的眼神,真係多謝哂。落order,本來想叫埋甜品,侍應再温馨提示說蒸點可能要等長一點時間,甜品還是等一下再落單。花彫醉豬手($58)冷盤,很快就到。很強烈的酒味,食落苦澀,不是我喜歡的味道。雖然豬手爽口但有毛,賣相不好。翔龍小籠包 ($28)也是很快上,大概是受歡迎,所以一早蒸定。皮薄且夾不穿,肉汁也夠多,但肉味不濃,整體感覺一般。鮮肉窩貼 ($28)煎過所以比較香口,但也比較油膩。肉餡跟小籠包一樣味,意外地多肉汁,個人而言,喜歡這個更什。煎牛肉包 ($32)等候時間較長,但上桌時十分熱,燙口得很,吃時要小心。雖然包很厚,但牛肉餡不算少,味道較濃。同樣,因為是煎過的,所以也比較油膩。吃到差不多時想落單叫甜品,侍應十分忙,視而不見。見到嘅又叫等陣

落order,本來想叫埋甜品侍應再温馨提示說蒸點可能要等長一點時間,甜品還是等一下再落單。
花彫醉豬手($58)
翔龍小籠包 ($28)
鮮肉窩貼 ($28)
煎牛肉包 ($32)

吃到差不多時想落單叫甜品侍應十分忙,視而不見。見到嘅又叫等陣,等了又等,終於等到有位黑衫嘅幫手落左拔絲士多啤梨,當時侍應說要等廿十分鐘。

等左半個鐘,催單,侍應話呢樣係要即做,要等好耐,ok,咁點解一開始唔比我落埋甜品嘅呢?

再過廿分鐘,再催單,同樣回應,要等廿分鐘……同佢講我地等左五十分鐘啦,個侍應終於去廚房追單,佢無講,但我覺得係漏單。

又過廿分鐘,再問,一位光頭侍應公式回答要等廿分鐘,唔該,我地等左一個鐘有多啦,佢話呢樣係要好耐架,你唔想等我幫你轉做豆沙窩餅啦, NO THANK YOU!

等了又等,再問,又係叫我轉豆沙窩餅……
等到天荒地老,終於到了。拔絲士多啤梨 ($68)
賣相很靚,上面嘅糖絲超幼,晶瑩剔透,發著閃光。可惜金玉其外,敗絮其中。士多啤梨的糖十分厚,根本咬不下去,而且十分酸,葉也沒清理過,黑色的,加上等了這麽久,可能期望太高,所以是超級失望,絕不會叫第二次!!

抱歉,我對此店印象太差,如果唔係坐呢個位,又或者我無叫甜品,應該可以攞高啲分數嘅。
2013-06-05
5 分鐘 (堂食)
因為購買了團購的關係,專程到觀官試一試這餐廳。翔龍拉麫小籠包位於APM旁的商場,應該剛開業沒多久。餐廳環境乾淨舒服,侍應也算有禮。是次點了小籠包,蒜泥白肉,豆沙鍋餅,上海粗炒,小黃魚拉麵, 上海雲吞小籠包: 正! 皮薄,多湯汁 (Good)蒜泥白肉: 肉片薄, 蒜味濃郁 (not bad)豆沙鍋餅: 水準普通上海粗炒: 不是很油膩, 但麵條太軟.... 沒有嚼勁 (not recommend)小黃魚拉麵: 小黃魚肉很霉, 麵條也太軟.....(not recommend)上海雲吞: 水準普通如果我沒有買團購, 我不會再次去那裡 =_=''

小籠包: 正! 皮薄,多湯汁 (Good)
蒜泥白肉: 肉片薄, 蒜味濃郁 (not bad)
豆沙鍋餅: 水準普通

上海雲吞: 水準普通

如果我沒有買團購, 我不會再次去那裡 =_=''
2013-06-04
2013-05-20 46 瀏覽
二人行,沒什麼計劃,很隨意的,突然想吃小籠包,便來了。小籠包是必點的,皮尚算薄,夾起不容易穿,夠湯汁,肉不會很散,如果肉餡調味好一點,就好了。油酥餅,新鮮出來熱呼呼,乾身不太油,可以接受。甜的有八寶飯,是蒸的,賣相不俗,口感煙韌,裡頭當然就是香甜的豆沙餡,還有桂花醬汁的清香,面頭的桂圓、車厘子等增添層次和口感,喜歡吃甜的我,對此味總是樂此不疲。由於八寶飯幾漏,所以單吃以上的幾味,已經夠飽。
二人行,沒什麼計劃,很隨意的,突然想吃小籠包,便來了。

由於八寶飯幾漏,所以單吃以上的幾味,已經夠飽。
2013-05-20 37 瀏覽
係團購見到呢間店新開,於是就同朋友去試試,我地6個人(2個小朋友)坐係一限張長卡位,唔迫,都坐得舒服,我地叫咗小籠包,楊洲炒飯,椒鹽小黃魚,排骨擔擔麵,鎮江肴肉,雞絲粉皮,香蕉拔絲.....食到好飽,值得一讚係D侍應哥哥,唔知佢地係唔係剛剛出黎做野呢....佢地好有個種...熱誠,無論係添茶或者落單都笑容可鞠,(雖然稍嫌添茶既密度密咗D),最開心係2隻小魔怪都食得津津有味,尤其係香蕉拔絲...真係要食,賣相同味道都好好,不過需時半個鐘,最好一坐低就order時間就剛剛好勒..
題外話/補充資料: 我地埋單時,侍應比咗2張$50 既coupon我地,話下次惠顧滿$200減$50,都好抵喎~
  • 雞絲粉皮
  • 香蕉拔絲
  • 鎮江肴肉
2013-05-19 45 瀏覽
食得好, 服務也不錯. 這新開的廣場, 上層有鳳城, 樓下有PEPPER, 今日食上海野.點了5味菜, 二百九:1) 小籠包-多湯汁, 皮薄. 正!2) 擔擔麵-湯底濃, 麵也爽, 一點也不糊, 好味.3) 鱔糊粗炒, 太重豉油味, 蓋過了鱔味, 但鱔條也不少, 可以.4) 花凋豬手, 豬手爽, 滲了酒味(浸一陣才吃), 越是好吃.5) 拔絲士多啤梨, 賣相好, 食落有點硬, 不算甜, 士多啤梨新鮮, 未食過, 一試無妨.整體值得推介.
點了5味菜, 二百九:

1) 小籠包-多湯汁, 皮薄. 正!
2) 擔擔麵-湯底濃, 麵也爽, 一點也不糊, 好味.

整體值得推介.
2013-05-18
15 分鐘 (堂食)