2021-10-26 181 瀏覽
店舖落左閘外面貼住張紙話裝修10日,但成個幾月都未開返,係咪執左啦?平時lunch都會去食,而家冇得食好掛住呢!而家冇得去翅客唯有行遠啲去金雞,但都會掛住翅客啲雞飯🥺🥺
2021-07-27 280 瀏覽
/ 車仔麵真係食極都唔會厭⋯咁岩同同事經過佐敦附近,見到有間唔係話太起眼既舖頭仔,而佢餐廳名幾特別,叫做「翅客」,如果無睇Menu,我本身仲以為係食雞湯翅果d🙈🤣,睇到Menu之後,先知原來有海南雞食,又有車仔麵食,即刻同同事話要試一試🥳!另外仲有海南雞飯,但我就轉左湯河⋯💬佢個海南雞幾出色,仲有我最愛既海蜇伴碟🤩,佢d海南雞醬都好好食啊😭🤤!💬另外一讚係個辣菜莆👍🏻,拎黎送湯河食好正,辣辣地,幾好食😋🥰!小食我地叫左牛柏葉,都係好好食🥳!整體上黎講,雖然呢間店唔係好大,得五六個位,但真係唔錯,幾好食,職員姐姐都好好人,好親切🙆🏻‍♀️👍🏻
/ 車仔麵真係食極都唔會厭⋯

咁岩同同事經過佐敦附近,
見到有間唔係話太起眼既舖頭仔,
而佢餐廳名幾特別,叫做「翅客」,
如果無睇Menu,我本身仲以為係食雞湯翅果d🙈🤣,
睇到Menu之後,先知原來有海南雞食,又有車仔麵食,
即刻同同事話要試一試🥳!

另外仲有海南雞飯,但我就轉左湯河⋯

💬佢個海南雞幾出色,仲有我最愛既海蜇伴碟🤩,
佢d海南雞醬都好好食啊😭🤤!

💬另外一讚係個辣菜莆👍🏻,
拎黎送湯河食好正,辣辣地,幾好食😋🥰!

小食我地叫左牛柏葉,
都係好好食🥳!

整體上黎講,雖然呢間店唔係好大,
得五六個位,但真係唔錯,幾好食,
職員姐姐都好好人,好親切🙆🏻‍♀️👍🏻
2021-04-20
午餐
2021-06-05 295 瀏覽
我最愛嘅食物肯定係車仔麵,每星期總要有三日食車仔麵,但都無遇過一間念念不忘嘅車仔麵,如果大家有介紹,請留言講,感激不盡🙏🙏今次食嘅餐廳係位於佐敦嘅小店,入面只有大約10個座位。我揀咗全牛麵(牛肚、牛筋、牛柏葉、牛腩、牛丸)$40呢個餐都算抵,原本諗住揀三餸一麵,但都已經$40,呢個有五個餸,但都係$40(不過我唔鍾意食牛筋,所以當四個餸。)碗麵份量都好夠,配埋杯凍檸茶就剛剛好,不過湯底有啲稠,唔係我鍾意嘅類型。

今次食嘅餐廳係位於佐敦嘅小店,入面只有大約10個座位。

我揀咗全牛麵(牛肚、牛筋、牛柏葉、牛腩、牛丸)$40

2021-02-05 477 瀏覽
Before heading back home, I decided to pack dinner first. While walking along the street, I was attracted by their menu and decided to give it a try. Shark Catering was located at Shanghai Street, few minutes walk from Jordan MTR. They offered a wide range of food such as chicken rice, cart noodles, beef rice or noodles, appetizers and drinks etc. Iced coffee was milky and smooth, with good mixture of milk and coffee. It was sweet and has slight coffee taste. Fin soup was thick in texture and fl

Fin soup was thick in texture and flavourful, with pepper and vinegar sauce added to enhance the taste. There were generous serving of mushroom and sliced chicken in it etc.

Pratunam chicken rice - It meant Thai style chicken rice. Soup came with it and was clear in taste, absorbing the essence of the chicken broth. rice was fragrant and chewy and chicken was soft and smooth, juicy as well.
2021-01-17 489 瀏覽
今日去佐敦探朋友👯🏻‍♀️,係附近見到有間小店,決定走入去食野,叫咗一碗車仔麵堂食🍜,另外叫咗一盒外賣攞走🥡,再叫咗杯飲品🍹 堂食車仔麵呢碗車仔麵真係抵食夾大碗,一碗有齊哂淋身爽口豬皮、🐷一口豬紅、彈牙陳皮魚蛋、爽口冬菇仔、新鮮生菜🥬,我揀咗幼麵;每款配料都好多好足料,真係好好味🤤 外賣海南雞飯外賣盒分開上下兩層,飯同餸係分開,上層係無骨嫩滑海南雞🐔 + 青瓜 🥒+ 爽脆海踅,下層係油飯🍚,油飯好香仲唔會油膩,勁大碗飯,要2個人先食得哂 熱柚子蜜🍹食午餐飲番一杯滋喉暖胃 翅客美食 (佐敦)佐敦上海街65號地舖

堂食車仔麵

外賣海南雞飯

熱柚子蜜🍹
食午餐飲番一杯滋喉暖胃

翅客美食 (佐敦)
佐敦上海街65號地舖
車仔麵
柚子蜜
2021-01-15
車仔麵
柚子蜜
2021-01-15 373 瀏覽
其實我都好麻甩仔比起西餐我更加喜歡食港式食品碗仔翅就係我最愛🥰呢度既仲要係海皇碗仔翅聽個名都知勁😎成碗既配料真係真材實料睇下真係有海量既蝦、雞肉、木耳絲成一碗已經好飽肚仲要個口感唔係我最怕好杰好杰既鼻涕湯師傅係煮到剛剛好唔會太杰唔會太稀仲有仲有車仔麵d餸真係多到呢豬紅、魚蛋、雞翼、豬皮樣樣都比到超慷慨仲諗緊老闆會唔會蝕錢😂個魚蛋真係有陳皮味、豬皮就充滿着咖喱味豬紅好結實,雞翼就保持着嫩滑既口感呢度嘅水門雞飯都好出名等我下次要再嚟幫襯先
其實我都好麻甩仔
比起西餐
我更加喜歡食港式食品
碗仔翅就係我最愛🥰

呢度既仲要係海皇碗仔翅
聽個名都知勁😎

成碗既配料真係真材實料

睇下真係有海量既蝦、雞肉、木耳絲

成一碗已經好飽肚

仲要個口感唔係我最怕好杰好杰既鼻涕湯

師傅係煮到剛剛好唔會太杰唔會太稀

仲有仲有
車仔麵d餸真係多到呢

豬紅、魚蛋、雞翼、豬皮

樣樣都比到超慷慨

仲諗緊老闆會唔會蝕錢😂

個魚蛋真係有陳皮味、豬皮就充滿着咖喱味

豬紅好結實,雞翼就保持着嫩滑既口感

呢度嘅水門雞飯都好出名

等我下次要再嚟幫襯先
2021-01-14 212 瀏覽
某日去完廟街買完garam masala又要搵嘢食。喺附近搵到間專食車仔麵同街頭小食嘅小店,一於過下口癮。呢間餐廳出品唔錯,而且價錢又唔貴。🐟生菜魚肉$28魚肉份量好多,多到滿瀉咁滯。食到真材實料嘅鯪魚味,而且口感彈牙。魚肉湯胡椒味好重亦好鮮甜,所以我連湯都飲埋。🍗海南雞飯$48雞肉份量多之餘味道亦都好唔錯。去骨嘅雞髀肉肥瘦有嫩而且肉質嫩滑。最驚喜係佢哋特製醬汁。稠身嘅甜豉油加上少少辣椒籽,用嚟點雞肉好惹味。

🐟生菜魚肉$28

🍗海南雞飯$48
今日去左佐敦做野,夜晚6點後無堂食又懶得煮飯,決定買外賣返屋企慢慢食~今次試左間新開既小店,就係位於佐敦上海街既翅客美食。主打雞飯、牛筋腩飯等等,仲有車仔麵、街頭美食等,都幾多選擇,價錢相宜。最後買左個海南雞飯同碗仔翅。海南雞飯雞肉軟腍香滑有彈性,鮮香油飯呈淡黃色,粒粒分明帶油光,配以醒胃醬汁,更為惹味。伴碟海蜇爽脆可口,附送雞腳湯胡椒味強烈,有辣勁。碗仔翅招牌菜式之一,有齊雞絲、蝦、木耳絲等,夠哂豐富好足料,食落有層次,濃稠度剛好,大大碗份量十足。
今日去左佐敦做野,
夜晚6點後無堂食又懶得煮飯,
決定買外賣返屋企慢慢食~

今次試左間新開既小店,
就係位於佐敦上海街既翅客美食。
主打雞飯、牛筋腩飯等等,
仲有車仔麵、街頭美食等,
都幾多選擇,價錢相宜。

最後買左個海南雞飯同碗仔翅。

海南雞飯
雞肉軟腍香滑有彈性,
鮮香油飯呈淡黃色,
粒粒分明帶油光,
配以醒胃醬汁,更為惹味。
伴碟海蜇爽脆可口,
附送雞腳湯胡椒味強烈,有辣勁。

碗仔翅
招牌菜式之一,
有齊雞絲、蝦、木耳絲等,
夠哂豐富好足料,食落有層次,
濃稠度剛好,大大碗份量十足。

2021-01-09
2021-01-09 952 瀏覽
翅客美食係佐敦新開一間街坊小店,主要賣多款唔同嘅雞飯同街頭美食,Work From Home唔想成日屈喺屋企,lunch就落樓下附近哩間新開嘅小店買個外賣返去食。小店店面簡單,價錢都係街坊價,飯麵全部三四十蚊有交易,加幾蚊有野飲。由落單到拎外賣都係等左五分鐘,算快手。海南雞飯($48) - 外賣盒分左上下兩格,上面有海南雞、海蜇同青瓜,下面就係油飯。飯量都算多,如果唔大食其實夠兩人share,油飯香得黎唔會太油膩。海南雞雞味唔算太重,不過食落幾滑,蘸埋黑豉油食幾好食。例湯(免費) - 所有飯類都有送例湯,入面有雞腳同白蘿蔔,雞腳主要要黎出味,食落比較硬,反而白蘿蔔好腍又冇渣。魚肉翅雙拼($35) - 想食碗仔翅但又想食魚肉,哩個魚肉翅雙拼就可以一次過滿足晒兩個願望。魚肉翅杰度啱啱好,入面都幾多魚肉、雞肉、仿翅同木耳,所以食落口感好豐富,我自己就鍾意加多啲醋,外賣佢都有自動波俾埋,讚!總結,價錢合理味道亦唔差,唔想食黎食去都係嗰幾間連鎖食店,不妨試下哩間街坊小店。

由落單到拎外賣都係等左五分鐘,算快手。

海南雞飯

海南雞雞味唔算太重,不過食落幾滑,蘸埋黑豉油食幾好食。

例湯

魚肉翅雙拼

魚肉翅雙拼
2021-01-07 170 瀏覽
買外賣,買了個海南雞飯及碗仔翅,兩個都是招牌。海南雞肉好滑溜,而且已經去了骨,可以爽快地食,有雞肉味不似冰鮮肉,雞皮不會太肥。腍身柔韌,靚雞雞。又有海蜇及青瓜,配搭豐富又清新。拿開上層的餸,嘩,一打開是金黃色的飯,好吸引。飯鹹鹹地,微帶椰香,加上蔥油/其他醬汁食,已經夠我食光一碗飯。.另外也買了招牌的碗仔翅。香港有很多地方可以食碗仔翅,但是足料的不是太多,難得在佐敦小街食到。側面見到真材實料,有蝦有雞絲有瑤柱,沒有太厚重的粉感,好暖好好食。見到店內有座位,也可選擇堂食。
買外賣,買了個海南雞飯及碗仔翅,兩個都是招牌。

見到店內有座位,也可選擇堂食。
2020-11-21 243 瀏覽
今次試咗一個碗仔翅同埋一個牛筋腩,牛筋腩嘅味道好入味,同朋友都好鍾意,佢嘅香料好正,而且炆得好腍,朋友話啲汁攞嚟送多一碗飯都得,仲配埋幾條新鮮生菜,好高纖好健康。而佢嘅碗仔翅,落料非常之足,仲有鮮蝦同埋木耳絲,加埋醋同埋胡椒粉,真係好好味!經典之餘好足料❤口感好滑,而且好多料,味道又啱,真係好好食。我見到佢又仲有套餐飯,例如海南雞同埋經典嘅港式車仔麵q下次真係要試下先。shark's fin soup yummy!

shark's fin soup yummy!
2020-11-21 146 瀏覽
係佐敦,想食啲地道嘅港式小食,哩一間餐廳一定唔可以錯過,入邊有好多特色嘅小食,同埋飯同麵套餐,一定令你簡單得嚟又滿足,同朋友叫咗兩個招牌海南雞飯,餐廳好有誠意,lunch set仲配埋餐湯。海南雞方面,我覺得個油飯真係好香,食落都有淡淡嘅香料味,而雞肉非常之嫩滑,一啲都唔會鞋,仲貼身咁準備咗三種經典醬料,一次過食到三種味道真係好好食!Must try Hainanese Chicken Rice in Jordan
2020-11-11 198 瀏覽
下晝兩點去到,人唔多鋪頭細細,地方乾淨企理✨ 我叫左一個鹹菜雞飯,雞都算幾滑😃配埋鹹菜送飯一流😋😋 仲送左碗湯😋好重胡椒味👍🏻另外仲叫左個沙姜雞飯,特別在係用新鮮沙姜👍🏻味道都唔錯🤗
仲送左碗湯😋好重胡椒味👍🏻
另外仲叫左個沙姜雞飯,特別在係用新鮮沙姜👍🏻味道都唔錯🤗
鹹菜雞飯
沙姜雞飯
鹹菜雞飯
沙姜雞飯
2020-11-10 171 瀏覽
經朋友介紹下,咁啱今次又經開佐敦就去咗翅客美食,食朋友講嘅海南雞飯同埋海皇碗仔翅,估唔到真係好有驚喜,首先先講海南雞飯,海南雞起曬骨而且d雞肉好鮮嫩,雞皮超薄,絕對唔係肥雞。配埋黃色飯真係食到停唔到,而且醬汁亦都 調教得啱啱好,個湯有少少辣好醒胃,成個套餐絕對要再嚟試。海皇碗仔翅就好足料,有瑤柱、大蝦、雞肉、竹笙等等.......嘅材料,因為我鍾意食麻油嘅關係,落咗好多落去,加埋少少醋,真係好好味。
2020-11-02 176 瀏覽
今日去開佐敦附近做嘢,見到有間食雞為主題嘅餐廳叫【翅客美食】,見個名幾特別就走入去買個外賣。叫咗海南雞飯加1個碗仔翅,其實呢度有各種唔同嘅碗仔翅及車仔麵嘅配搭,亦都有唔同嘅 雞款飯類可選擇。拎咗個外賣返公司食發覺個雞係超級高水準,首先係同你去曬所有骨,而雞件係一d肥肉都冇而且雞皮係超薄,最緊要d雞係超級嫩滑,好有雞嘅鮮味。😋 而佢哋個黃油飯絕不油膩,同埋三款海南雞醬汁分別係薑蔥、甜豉油、同埋酸辣都各有特色及好味。碗仔翅我要咗金牌海皇碗仔翅,上面竟然有乾瑤柱碎而且有蝦,及其他海鮮材料,真係好好味,我有機會定會再黎食。😋