2017-12-29 392 瀏覽
佳節過後,吃了太多餐大餐了,今天決定吃些簡單的午飯。在家附近的餐廳,點了一客滑蛋叉燒飯。抱着隨便食飽肚的心態,對這個午餐並沒有多大期望。等了沒有多久,飯餸就送上桌了。想不到餸的賣相很不錯,金黃色的雞蛋炒得剛熟,伴着翠綠色的蔥花和米黃色的韮王,顯得很有光澤。蛋的中間還藏着粒粒半肥瘦的叉燒,很好吃的樣子。先嘗一口滑蛋,很香很嫩滑,還帶着韮王獨特的香味。再試ㄧ囗叉燒,叉燒一咬即開,完全沒有韌的感覺。伴飯吃很不錯。很簡單,很普通的一道菜式,但一碗飯很快在它的陪伴下被我一掃而空。最簡單的事要做得好,可能才是最不簡單。
2017-12-25 161 瀏覽
叫了一個2人餐$146 一碟例牌雞 和一碟小菜 2杯熱飲和2個白飯 ,這個價錢原本都可接受。但看到碟雞⋯就覺得唔抵食嘞...碟雞骨多過肉,我們只是向店員查詢一下 ,(真的想問下,無諗過咁答我們)店員回應「我們美心大集團,你出聲就得嘞,這碟雞係例牌 ,你唔係叫半隻 ,你地叫例牌,所以係咁嘞」??!😳😳😳😳隨後個員工就行開左...我和家人很無奈。ps 諜雞 和白飯仲係凍冰冰😓😓😓咁大集團,比這質素食物和服務給市民?!這個價錢食到這樣質素食物和服務 真無奈 (唉!!鬼叫自己 order 例牌咩)

咁大集團,比這質素食物和服務給市民?!
二人餐的貴妃雞(泰式醬)
2017-12-02 150 瀏覽
入左天水圍做野,收工唔知天水圍有咩食,就是但去左個大小小既商場睇下有咩選擇,呢間香港地同我系出面見到果啲唔同,呢間係茶餐廳裝修,環境比較簡陋,叫左二人小菜套餐HKD142,睇餐牌簡左香妃雞(例牌) , XO醬西蘭花炒蝦球,配白飯,原味靚湯及飲品二選一,要左一個湯一杯凍奶茶 香妃雞(例牌)本身簡左泰式醬,不過就比錯左紅蔥頭醬油,例牌份量都唔係太多,冇乜肉食,味道正常 XO醬西蘭花炒蝦球份量適中,炒得都算有鑊氣 白飯煮得岩岩好,米香軟硬適中 靚湯幾好飲,唔咸幾清甜凍奶茶唔好飲 呢個價錢比系茶記嗌餸食飯貴,而且份量都幾少,唔抵食,只係岩岩夠飽,味道又唔係勁好味

香妃雞(例牌)

XO醬西蘭花炒蝦球

份量適中,炒得都算有鑊氣

白飯煮得岩岩好,米香軟硬適中

靚湯幾好飲,唔咸幾清甜

凍奶茶唔好飲

2017-12-01
2017-09-06 258 瀏覽
最近少左來美心香港地開餐,因為老婆麻麻地美心...通常去2期果邊開餐今日咁啱同老婆兩個都提早收工,番到來都仲食到下午茶...一於嘆番個下午茶當晚餐...見隔左一排無來美心,今日來呢度食啦😆老婆揀左大三元...乾炒牛河配鯪魚餅, 飲熱奶茶 $48鯪魚餅比預期細粒....味道無咩特別, 正常乾炒牛河...老婆分左碗比我食...感覺比較少牛肉片...味道都吾錯....公司三文治, 配薯條飲熱奶茶 $44叫左飛邊, 但包偏軟吾脆......薯條都算脆...美心既絲襪奶茶係吾錯既.....餐牌

見隔左一排無來美心,今日來呢度食啦😆
老婆揀左大三元...乾炒牛河配鯪魚餅, 飲熱奶茶 $48
鯪魚餅比預期細粒....味道無咩特別, 正常

公司三文治, 配薯條飲熱奶茶 $44
叫左飛邊, 但包偏軟吾脆......薯條都算脆...

美心既絲襪奶茶係吾錯既.....

餐牌
2017-07-18 216 瀏覽
放工自己番屋企,本身諗住今晚吾食晚餐,但坐車回家途中覺得有點肚餓,決定都系食埋先番屋企😆 諗左陣又系去左銀座睇下有咩啱食快將8點鐘既時間周圍都吾難搵位,吾知系未因為今日落足一日雨既關係呢?👀 最後都系決定食美心香港地....我叫左個鹹魚雞粒炒飯,d飯粒算乾身,吾會過油,之前系第二度食過超油的,但無乜鹹魚,所以鹹魚味是欠奉的😌😌 份量都算正常,雖然我食吾曬,由於呢個吾系餐,所以熱飲都要加$9,我覺得偏貴。

2017-07-09 169 瀏覽
美心香港地既下午茶係由兩點半開始,所以如果唔係好肚餓可以等多陣既情況下我都建議等多陣先食既因為兩點半之後既茶餐比午市足足平成十蚊有多(不過有d tea都要$50埋單)同埋依家推出既茶餐大三元menu比午市真係抵食好多!而且配埋小食同甜品係會開心好多先睇睇menu 啦,因為呢個係我今日既第一餐,所以要叫個大份d 既tea!就豬扒炒公仔麵啦~另外小食就叫左薯條雞翼嗰個。如果要甜品就無野飲,如果要野飲就無甜品,所以我揀左甜品唔要野飲。食快餐店就無謂考慮上餐既先後次序,因為第一道上既係甜品。因為好餓所以唔理啦食住等。豆腐花似係堅既,因為有少少諧口唔似prepack d 豆腐花咁滑,而且配紅豆都襯既。暖暖地咁唔熱都唔凍。個小食上菜了!所以我就放低個甜品改為食小食先!單骨雞翼其實得一隻,不過因為佢單骨所以好似有兩件咁。一啪入口,好好味呀係麥當勞雞翼既味啊!!!好正呀一隻唔夠喉!!如果有泰式辣醬就好了!!!最後上檯既就係炒公仔麵了!點解唔見左d 豬扒既??原來收埋左係底一反個麵,d 蒸氣升上黎係啱啱炒起既公仔麵加上酥炸豬扒啊!!!不過呢有個問號問號,就係美心香港地佢炒野好鐘意加d 芽菜呀甘荀絲呀蔥呀

個小食上菜了!所以我就放低個甜品改為食小食先!

單骨雞翼其實得一隻,不過因為佢單骨所以好似有兩件咁。

一啪入口,好好味呀

一反個麵,d 蒸氣升上黎

係啱啱炒起既公仔麵加上酥炸豬扒啊!!!

不過呢有個問號問號,就係美心香港地佢炒野好鐘意加d 芽菜呀甘荀絲呀蔥呀個d

我個人而言就唔太鐘意食同埋覺得係唔夾既,所以我就夾曬出黎。

除左part以外,overall都係正既

而且呢個餐既份量好大,雖然以下午茶黎講價錢有dd 貴,但係如果二人份量黎計其實係抵既

紅豆豆腐花同埋薯條
豬扒炒公仔麵
豬扒公仔麵
2017-07-08
10 分鐘 (堂食)
紅豆豆腐花同埋薯條
豬扒炒公仔麵
豬扒公仔麵
  • 下午茶大三元
2017-05-10 181 瀏覽
想不到晚飯吃什麼好? 跟另一半走到商場逛了一陣,想起很久沒去過“香港地”😲發現餐牌多了很多選擇😍好似都幾吸引…決定再試試!看完餐牌揀了以下心水菜單 其實還有很多餐牌但沒有留影泰式海南雞飯 賣相不錯但為了健康啲不要油飯,轉了白飯!吃每口雞肉都很嫩滑,即使雞胸肉也不會嚡口確實烹調不錯,配上特製的醬汁,些小辣很惹味也喜愛這裏的薑蓉沒有放蔥👏旁邊伴著的柚子汁菜絲沙律也很清新另一半一向都飯氣不多,🐥套餐有一碗飯份量share都足夠,所以“生滾湯”沒有另外再加飯😱但原來生滾湯的份量很大自選湯底,包兩款生滾餸料配搭,再選時菜一款,另加配餸菜$8一款,選了豆腐魚湯底,魚腩及厚厚的肉片也各有四至五片多,另加配了豆腐的份量也不少抵吃單點“生滾湯”都足夠2人用慶幸沒加飯雞飯套餐包中湯或飲品,加$10可升級轉特飲,特飲餐牌很吸引生薑蛋白杏仁茶果然真材實料有好幾片生薑杏仁茶味很香,不會太甜,而且薑味也很特出想不到很久沒吃的香港地,這個晚餐算很滿意很久沒來的原因,之前用餐經驗…食物款式選擇少,味道一般,所以已經有一段時間沒來,但想不到現在增多了這麼多款式,而且餸菜也有些驚喜下次可以再試試其他菜式
看完餐牌揀了以下心水菜單
其實還有很多餐牌但沒有留影
泰式海南雞飯
賣相不錯
但為了健康啲
不要油飯,轉了白飯!
吃每口雞肉都很嫩滑,即使雞胸肉也不會嚡口
確實烹調不錯,配上特製的醬汁,些小辣很惹味
也喜愛這裏的薑蓉沒有放蔥
慶幸沒加飯
雞飯套餐包中湯或飲品,加$10可升級轉特飲,特飲餐牌很吸引
果然真材實料
有好幾片生薑
杏仁茶味很香,不會太甜,而且薑味也很特出
生薑蛋白杏仁茶
想不到很久沒吃的香港地,這個晚餐算很滿意
下次可以再試試其他菜式
2017-05-06
泰式海南雞飯套餐
2016-09-09 417 瀏覽
琴日去左tea一tea 新出左幾款西多 全部36蚊包野飲 有紅豆芝麻 菠蘿奶皇 椰絲香蕉~ 不過可能即叫即炸 都等左一段時間 但勝在西多同雞肶泥到 真係脆卜卜熱辣辣 整體泥講都可吾錯!
菠蘿西多
炸雞肶薯條
2016-09-08
2016-08-03 360 瀏覽
食晏時候,個埸有位,各位諗啦,價錢吾算平,服務差,顧住吹水,等碟炒飯20分钟先来,仲以為佢雕花嘅,個埸吾爆都等20分鐘,爆場咪等成粒鐘?食晏得果1小時連行連等,終於要倒落口!味道一般,小弟最祇此一次!
2015-02-06 654 瀏覽
上星期日同阿媽去銀座行街,行到差不多時間就揾下有咩好吃,經過美心香港地 ,而家有好多分店由美心MX轉香港地,我去過其他分店,服務真的好差,連銀座都是有這個情況,我們入座之後,点了滑蛋蝦仁飯/杏仁茶/湯丸芝麻湖,話說我們吃完滑蛋蝦仁飯,個飯幾好吃,我們等了甜品30分鐘,仲未送到,原來店員冇寫到 ,又要等多15分鐘,前後追單2次,店員好似遊魂,連sorry都冇講,要客人呆等,兩個糖水幾好味,我們一定不會再來,我發現香港地服務十分差,銀座這間分店不算好旺,亦冇須等位,無論幾好吃,我們不會再光顧味道:我覺得幾好吃服務:一個字講曬:差環境:我覺得唔錯,地方尚大價錢:平均50元左右番吃:不會再來

味道:我覺得幾好吃

服務:一個字講曬:差

環境:我覺得唔錯,地方尚大

價錢:平均50元左右

番吃:不會再來
滑蛋蝦仁飯
杏仁茶/湯丸芝麻湖
2015-02-01
5 分鐘 (堂食)
滑蛋蝦仁飯
杏仁茶/湯丸芝麻湖
  • 杏仁茶
  • 湯丸芝麻湖
2014-12-24 482 瀏覽
晏晝冇乜嘢做 跟住就同爸爸黎左美心香港地到嘆返杯野我點左杯熱咖啡飲 一黎到已經有好香好濃既coffee味 杯咖啡幾滑 加上果陣冇乜客人 幾舒服幾寧靜爸爸叫左奶茶 佢都話好好飲

晏晝冇乜嘢做 跟住就同爸爸黎左美心香港地到嘆返杯野
爸爸叫左奶茶 佢都話好好飲
5 分鐘 (堂食)
在出席妹妹的暑期課程畢業典禮前,時間尚早便到鄰近的銀座吃個早餐,環顧附近都是早已光顧過的一堆快餐店,倒不如到一直尚未光顧過的這間試個早餐吧。有分店外和店內座位,露天座位的設計予人舒適寫意的感覺,所以我們都選了坐店外。早上人流不多,靜靜的坐店外都是個不俗的選擇呢~熱奶茶 Milk tea隨餐附上的奶茶味道不俗,入口順滑,茶與奶的平衡做得不錯,也沒有茶澀味,雖然算不上是一杯很棒的奶茶,但個人認為也已經做得不錯了。吉列魚柳·炒蛋·茄汁豆·扒鮮茄·麥包多士 $32Fish fillet cutlet·scrambled egg·baked beans·tomstoes·wheat toast不得不說的是店內有一位職員的服務態度極好啊……對於我這位選擇困難症的人都很花耐性和時間去講解又給予意見,食物水準縱使不見太大驚喜但其態度良好故此也不得不給個讚!炒蛋嫩滑度還好,帶點奶香和保留了丁點蛋汁,份量充足,我喜歡配上麵包同吃。番茄略略煎過吃下去酸甜開胃,蘸上茄豆的茄汁更是惹味。麥包烘得香脆,比起普通茶餐廳的白吐司,這裡則多了麥糠的粗纖維口感,令整體好吃多了,至於魚柳我沒吃到,故此無法作評論。
早上人流不多,靜靜的坐店外都是個不俗的選擇呢~
熱奶茶
熱奶茶 Milk tea

吉列魚柳·炒蛋·茄汁豆·扒鮮茄·麥包多士 $32
吉列魚柳·炒蛋·茄汁豆·扒鮮茄·麥包多士 $32

炒蛋
茄汁豆 & 鮮茄
番茄略略煎過吃下去酸甜開胃,蘸上茄豆的茄汁更是惹味。
麥包多士
2014-08-21
早餐
熱奶茶
2014-08-03 302 瀏覽
是日放工後跟家人到銀座的美心香港地吃晚餐,不用特地去屯門。我們仨共點了三個小菜,其中一個配例湯,例湯偏鹹。之後小菜逐一來到,首先來到的是節瓜粉絲煲,上菜時十分熱辣,煮得很入味。另外還點了咕嚕肉,份量不算多,但三人吃剛剛好,跟白飯很配。其實我們還點了土魷蒸肉餅,但苦苦等了半小時仍未上菜,再向店員催單後十五分鐘還未到,我們再查問其進度,才得悉原來其他店員誤將我們那份先分配給其他較遲落單的客人,所以要再等十分鐘廚房蒸肉餅。最後我們決定取消該單,因為已經等了幾乎一小時,而且我們的白飯已吃完很久,如果還在蒸煮的話我們應該不會取消。店員們其實早便發覺我們在等,但最後我們詢問才解釋事件,其被動的服務態度,相信美心香港地會有一段時間都不在我的晚餐之列裡。
是日放工後跟家人到銀座的美心香港地吃晚餐,不用特地去屯門。
我們仨共點了三個小菜,其中一個配例湯,例湯偏鹹。
節瓜粉絲煲
咕嚕肉
另外還點了咕嚕肉,份量不算多,但三人吃剛剛好,跟白飯很配。

2014-07-24
2014-04-30 316 瀏覽
喜歡吃中式的免治牛肉飯,不過現時提供這道菜的地方愈來愈少之餘,就算有都不一定合乎自己口味。直至美心香港地推了豉椒免牛飯加煎蛋,將這道菜加了一些全新的元素。很久之前在元朗廣場分店試過,感覺美味。這天,點了這一道久違的食物。飯是炒底的,感覺很乾身,醬汁的份量足夠而且惹味,加上太陽蛋,比起傳統的蠔油汁的味道更濃烈,同時加了一點辣勁。心滿意足,不過,這家分店的服務態度太差了。

很久之前在元朗廣場分店試過,感覺美味。

這天,點了這一道久違的食物。

心滿意足,不過,這家分店的服務態度太差了。
題外話/補充資料: 老實說,香港地在我眼中只是一間貴價茶記,但係收得咁既價錢,但不如太興般給回相應的服務態度。元朗廣場分店會自覺幫客人拿BB椅,但係呢度,要自己攪掂,冇人理你。今日進店以後,發覺桌面只有是日午餐、全日常餐之類的餐牌,搵份MENU睇下都冇。當時我第一個反應係:莫非長假期只係得呢D野食,咁我唔使食啦。搵侍應,十問九唔應。最後搵到一個問,佢話有,不過態度串串地,仲反問我「落左先等一陣落﹖」我即時鬧番佢「叫得你落梗係而家啦」,落單之後,佢好晦氣咁返轉頭咁擺低餐具。然後過左好耐先有另一個男侍應拿MENU個黎。我相信呢間舖都唔會有下次。喊臉係因為整體服務水平差,不是因為食物!
2014-04-19
2014-04-22 277 瀏覽
星期二的定期晚餐妹妹無暇出席,惟有我跟爸爸二人到附近吃個簡單晚餐。美心香港地的水準穩定,今次我們點了兩個小菜,再點兩個白飯($9),比酒樓要收取茶錢會較划算。小菜附送中湯或熱飲,爸爸選了中湯。我選了馬拉芥蘭炒牛肉($58)。上菜時仍熱辣辣,仍可看到有微煙,而芥蘭顏色翠綠,牛肉看上來軟嫩,賣相合格!整道菜非常入味,芥蘭炒得很爽口,帶點微苦味,牛肉也很嫩滑,很配跟白飯一起吃。另外還點了土魷蒸肉餅($56)。這個上菜時間很慢,我們幾乎吃完前一道菜才到。但同樣送到時非常熱辣,份量不算多,但兩個人吃剛剛好。肉餅蒸得很好,咬下去時可以感受到豐富的肉汁,不會乾。餡料有土魷馬蹄,它們都切得很小粒,但口感彈牙爽甜,不錯。又是配白飯的好選擇。我則選了熱奶茶,合格。不過下次應該要點其他飲料,因為這杯熱奶茶害我整晚也無法入睡,都怪自己硬是要喝奶茶的錯。總結來說小菜還是不錯的,價錢合理,可列在與家人共進簡單晚餐的選擇。

小菜附送中湯或熱飲,爸爸選了中湯
馬拉芥蘭炒牛肉
土魷蒸肉餅
又是配白飯的好選擇。

題外話/補充資料: 服務態度如其他評語所寫般,的確麻麻。
2014-04-15