2008-07-19 25 瀏覽
七月十六日(星期三)今日中銀賣奧運紀念鈔票, 我地襯lunch時間到附近中銀排隊, 半小時後, 終於輪到籌, 要半個鐘頭後先可以返來購買…趕忙去醫肚…經過MAXIM, 我地入左去看, 原來呢間可以係入面食, 時間緊迫, 買左以下東東食食食:薯蓉螺絲粉, 有點似Pie & Tarts的法式螺絲批, 不過係大許多既一個, 都唔錯, 汁會比法式螺絲批淡些少…我仲追加藍啤梨鬆餅,都唔錯,但係都是超群最好!而且老公話似發左霉咁!而老公仔就食多個焗西米布甸…佢話誠意推介, d西米一粒粒, 好有口感, 而個布甸幾甜呀, 比滿記的勝一籌…食完, 又趕回中銀la, 好忙一個中午…臨走, 我地又買定聽日早餐la…係乜?...待續….
七月十六日(星期三)

臨走, 我地又買定聽日早餐la…係乜?...待續….
2008-05-05 7 瀏覽
星期日經過中環,就會有衝動想入去買麵包做第二朝既早餐。點解?因為呢間美心西餅既款式較多,外表已夠吸引,而且流量大保證新鮮,可以買到其他美心西餅店沒有既款式。今次買了一pack“新輕樂”全麥合桃南瓜籽包,麥包軟熟多麥,配以合桃加南瓜籽食落有口感無咁寡,幾好味。
星期日經過中環,就會有衝動想入去買麵包做第二朝既早餐。

$12 (早餐)
2008-04-17
(17/4/08)本來想買紫薯酥盒$6.5,但發現左新light的豆奶金提包,對豆奶情有獨中,就買左這袋(五條)。麵包一d都唔軟,實bun bun,豆奶味更加之感覺唔到!嘉頓的豆奶排包,勁香豆漿味,好食好多!美心單個麵包已經難食架啦,而家連家庭裝都咁不濟!如果佢唔係"緊有一間o係左近"方便,d人都未必選擇。
麵包一d都唔軟,實bun bun,豆奶味更加之感覺唔到!
嘉頓的豆奶排包,勁香豆漿味,好食好多!
2008-04-04 6 瀏覽
忽然口痕,到這兒買個麵包。見這個「綠茶白巧克力麵包」($6.5)賣相漂亮。係綠茶麵糰製出來的麵包,外披上綠茶巧克力和白巧克力漿,味道OK。邊吃邊覺得有breadtalk 的感覺。說像simply bread 似乎更貼切!
2008-02-11 14 瀏覽
芒果mousse cake落左太多魚膠粉啦, 唔夠軟身. 底下嘅仍然係唔太好味, 而且啲芒果味好淡, 始終都係simply bread 啲野有水準啲
芒果mousse cake
2008-02-09 17 瀏覽
白雪公主小小暖, 唔係好油膩, 撻皮都算鬆化, 所以都ok. 合桃包無嘜合桃味Fruit Danish Pastry Pastry好脆, 啲custard唔係幾好食, 而且有啲果膠味
白雪公主
小小暖, 唔係好油膩, 撻皮都算鬆化, 所以都ok.

合桃包
無嘜合桃味

Fruit Danish Pastry
2008-01-21 6 瀏覽
20080112大型的百佳多有自己的bakery,以前常常幫襯黃埔花園的一間,印象最深刻是大大個的核桃包,7.9元一個,夜晚減價時12元有兩個,香甜有質感,屢試不厭。日前行經美心,見到有類似的款式,買來一慰相思:)結果是更加想念,不論是包什的煙韌度、核桃仁的香度或是整體的感覺,都相差不少。普通一隻麵包而已……
20080112

2008-01-16 21 瀏覽
這間美心西餅很有趣有美心賣開的飽餅也有在simplybread出售的一部分用的是simplybread的tray和夾總之就是2間店的結合,幾得意wor! 今次買了2款平時分開出現的1. 拿玻崙真係好好味基本上每次經過美心都會買(但多數都會賣晒...)好脆呢>3<10分2. 蕃茄煙肉酥第一次食,非常好吃!酥皮仍然脆和微熱,超正細細件幾好呀10分
這間美心西餅很有趣
有美心賣開的飽餅
也有在simplybread出售的一部分
用的是simplybread的tray和夾
總之就是2間店的結合,幾得意wor!

今次買了2款平時分開出現的

1. 拿玻崙
真係好好味
基本上每次經過美心都會買(但多數都會賣晒...)
好脆呢>3<
10分

2. 蕃茄煙肉酥
第一次食,非常好吃!
酥皮仍然脆和微熱,超正
細細件幾好呀

10分
2008-01-09 2 瀏覽
其實我係去中環皇后戲院附近果間美心。間美心好特別喎,比一般大,仲要有個廚房,午飯時間過左去,見到又有飯,又有意粉,又有焗薯,又有特色三文治,好多選擇,難怪咁多人!今日有粟米魚柳飯,見佢個display都好似幾靚,要左一個,但係食落就真係好美心快餐,魚有兩塊,大細都可以,但係硬左少少,好在個皮唔厚,不過真係乾左些少,汁就好普通,白汁加粟米,唔算好好味,但可以令個飯無咁乾囉!叫做過得去咁啦!
2007-11-30 17 瀏覽
(28/11/07)最鍾意那些,半酥皮口感的麵包。栗子攪成粉末般,旋轉在麵包中。預期以為是栗子醬餡,切開是這樣,真是好suprise~正!下次要試千層磅包先!($15三片咋....)
正!下次要試千層磅包先!($15三片咋....)
2007-11-15 5 瀏覽
今日下午茶就係"朱古力"tart 啦!!! 我覺得做得唔錯, 有朱古力味, 唔太甜,d糖落得剛剛好, 個tart有口感, 唔係"林"pat pat , 幾好幾好, 我會再幫襯ar~~同埋d職員好有禮貌呀,非常專業
同埋d職員好有禮貌呀,非常專業
2007-09-03
(3/9/07)同事生日,大眾口味只有芒果。兩層的香芒之城$148,蛋糕內的芒果大大粒,芒果與蛋糕的罅隙,無cream,可能白色o個d係,但已成mousse,所以食完都唔漏,唔錯!初時見到側邊圍大片朱古力,成個底又墊住一大塊朱古力,真crazy!原來好好食架,dark之所餘,有點脆脆,食晒!再買了兩個迷你紅豆粒粒冰皮月餅$22,店員極之努力同我地搵,最後都要去隔離拎俾我地。不過雪得太久吧,皮裂了,食唔到冰皮的柔韌。
2007-08-02 11 瀏覽
琴日食完個蟹柳3文治, 今日又好掛住呢到D 大大份嘅3文治, 所以又黎呢到買LUNCH LAAA~~今日要咗3文魚跟特厚麥包~好好味ARR~~比琴日個仲要好味!!!仲有ARR~原來係可以叫佢烘吓塊包GAA...不過我等佢整好個3文治先問佢, 所以費事ma fan 人地烘過LAA~~不過佢D SERVICE 都好好, 個女仔好好笑容, 又好樂意咁話可以幫我烘個包~下次就要烘麥包!!!
好好味ARR~~比琴日個仲要好味!!!
下次就要烘麥包!!!
2007-08-01 6 瀏覽
今日終於都食咗佢個3文治laa~~之前經過見到都冇試到~今日就要咗個磨菇蟹柳三文治~原來係好大份架!!!個包就要咗香草軟包~個三文治食落去好似有小小黑椒味, 都幾多料~ok 好味la~不過我諗我下次會要麥包, 因為個香草軟包ma ma 地...佢有好多款ga...搞到我都唔知要邊款好...哈哈~~唔緊要la~慢慢試吓laa~~$23有埋熱飲~都唔錯la~
今日終於都食咗佢個3文治laa~~
之前經過見到都冇試到~
今日就要咗個磨菇蟹柳三文治~
原來係好大份架!!!
個包就要咗香草軟包~

個三文治食落去好似有小小黑椒味, 都幾多料~
ok 好味la~
佢有好多款ga...
搞到我都唔知要邊款好...
哈哈~~
唔緊要la~
慢慢試吓laa~~

$23有埋熱飲~
都唔錯la~
2007-07-05
這個叫滋XXX/XXX滋的蛋糕好好味道!是HARD CHEESE來的,好重芝味!
這個叫滋XXX/XXX滋的蛋糕好好味道!
是HARD CHEESE來的,好重芝味!