2018-03-22 1154 瀏覽
朋友突然醒起有間食上海菜好好食,想同我一齊去,上openrice睇睇,仲係度喎,即刻飛奔過去啦~午市套餐$58,都OK丫~我朋友叫左 回鍋肉菜飯 $58雖然唔算套太大碟,不過味就十分好,適合送飯啊!隨餐可以揀飲品或小食,我揀左拌粉皮,即雞絲粉皮既粉皮~麻醬香,青口甜,十分match! 至於我既主食,我居然唔記得影相,失敗。我叫左酸辣湯雲吞,酸辣湯味道好岩我,雲吞個餡雖然全部都係菜,不過超超超好食啊!
午市套餐$58,都OK丫~

我朋友叫左 回鍋肉菜飯 $58
回鍋肉菜飯 $58

雖然唔算套太大碟,不過味就十分好,適合送飯啊!

拌粉皮

隨餐可以揀飲品或小食,我揀左拌粉皮,即雞絲粉皮既粉皮~
麻醬香,青口甜,十分match!

至於我既主食,我居然唔記得影相,失敗。
回鍋肉菜飯 $58
拌粉皮
2018-02-01 1478 瀏覽
朋友帶我去呢間餐廳食,門面望落去普普通通咁,點知一試就想再食呢間餐廳最出名係「排骨菜飯」甜甜地而且D飯有菜香。個炸豆腐一拎出黎已經聞到好香,D皮炸到脆脆地,入面又滑又淋好似豆腐花咁,食完暖笠笠,特別適合冬天食。個魚肚湯清清地, 不過要小心有骨,同埋入面有莞茜。總括黎講真係好抵食,又平!
呢間餐廳最出名係「排骨菜飯」甜甜地而且D飯有菜香。
個魚肚湯清清地, 不過要小心有骨,同埋入面有莞茜。

總括黎講真係好抵食,又平!
口磨魚肚湯
台式炸豆腐
題外話/補充資料: 可用微信支付
2018-01-31
口磨魚肚湯
台式炸豆腐
2018-01-19 990 瀏覽
下午在銅鑼灣工作的時候 心血來潮想吃上海菜飯美味廚一定是不二之選去到餐廳都很快可以就坐午市有套餐 主食+飲料這裡要試 就一定是吃菜飯排骨菜飯$58 _____________________之前朋友介紹下排骨菜飯絕對是招牌菜秘製蜜糖燒 外脆肉甜 蜜汁香味直入味蕾肉感彈牙 甜而不流吃過很多上海店 都是把白菜放在白飯上 完全不入味但是這裡的菜和飯絕對是混合一起煲所以每一口都吃得出充滿菜汁的熱飯是熱誠有心之作 食客享受之選!晚市有套餐 蟹肉湯都可以不妨一試
下午在銅鑼灣工作的時候

吃過很多上海店 都是把白菜
放在白飯上 完全不入味
但是這裡的菜和飯絕對是混合一起煲
所以每一口都吃得出充滿菜汁的熱飯

是熱誠有心之作 食客享受之選!
晚市有套餐 蟹肉湯都可以不妨一試

2018-01-18
  • 排骨菜飯
2018-01-07 856 瀏覽
由舊食街搬到新食街,幾十年祗此一家屹立不倒,今天回來回味一下。就點了經典名菜:上海的排骨菜飯。一般外间的食店只是用炸豬扒,配搭加了白菜的米飯。但這𥚃做的就截然不同。米飯用雞湯煮,粒粒分明,口感带点黏,好有質感;香噴噴的飯,與白菜搭配带出真有菜飯的味道。 排骨沾上麪粉之外,應該是加上了蜜糖,金黄色外層超香脆,口感輕帶點甜,入口鬆化,整體感覺没有一点肥膩。吃起來有阿嬤的味道。除此之外,价钱亦是平民化,比附近茶餐厅还平宜,简直是超值。

除此之外,价钱亦是平民化,比附近茶餐厅还平宜,简直是超值。
2018-01-06
2017-12-18 850 瀏覽
今天去銅鑼灣特地故地重遊,去了我19歲時經常光顧的餐廳「美味廚」,享受了一頓風味幾十年不變的排骨飯,最令我意外的是有的服務員竟然是老面孔,也就是說她們幾十年都在這裡工作!我之所以那麼迷戀排骨飯,是因為它將上海小唐菜和米一起煮,不是把米飯煮完後再和菜拌在一起,所以飯裡不但滲透了菜香,而且菜多汁,沒有乾掉。排骨鬆軟,肉質鮮嫩,肉裡還夾著透明的筋,散發著淡淡的姜味。我是個喜歡嚐新的人,但唯有這個排骨飯令我百吃不厭,回味無窮⋯
2017-12-09 669 瀏覽
今日星期六,下午獨自一人去銅鑼灣交收,做完嘢都三丶四點,實在肚餓,亂行一通之下去到銅鑼灣名店坊,搵到一間食上海嘢嘅餐廳,環境舒適, 地方又乾淨 ,價錢又平民,向咁旺嘅地區,就有如甘露,姑且入去試一試,見其他人客,好多都食排骨菜飯,當然我都叫左客,果然厚切嘅排骨炸得外脆內軟,仲食到肉汁,真係大方D俾個讚佢,如果碗菜飯加強返個口感及味道,就very good 喇。食食下聽到隔離枱兩位食客講碗酸辣湯好好飲,我都好想試,可惜我個人嘅食力有限,下次一定會同多兩三位朋友一齊試多幾樣。
中午1:30到,滿坐,但有人買單走。通知接侍員話一個人。佢話冇位又唔比飛我。但跟著入咗兩張遲過我到的二人細枱。我跟進但仍然話無「一個人」位。莫非要等到有三個或有單數人頭嘅枱先叫我搭枱?真係不知所謂!
2017-12-01
呢間美味廚 我小學開始已經成日食媽媽間唔中會買佢翻黎比我食佢既美味排骨配上菜飯 令人念念不忘我廿幾年𥚃面無食過比美味廚更好味既排骨佢個排骨有甜甜既外皮 入面好厚又多汁既肉 係正宗上海既味道相比起外面既上海連鎖店 排骨又乾又無味 實在差太遠 以前既菜飯係好香菜香味 而且飯既質地軟度適中 反而近幾年食飯既口感差左少少 仍都無以前咁香 我今次另外叫左個排骨擔擔面 排骨依舊出色 而擔擔面就真係難食 佢擔擔面又唔香唔辣無花生醬味 唔講真係唔知佢係擔擔面 中伏 下次都係叫翻菜飯好另外我仲叫左個小食 台式炸台腐佢本身無咩味 不過佢炸得好香好脆有啲似臭豆腐無臭版!正!加埋佢既豆瓣醬 我覺得好好味美味廚唯一吸引我既 由始至中都係佢既排骨 我會再回來的!
呢間美味廚 我小學開始已經成日食

以前既菜飯
中伏 下次都係叫翻菜飯好

另外我仲叫左個小食 台式炸台腐
佢本身無咩味 不過佢炸得好香好脆
有啲似臭豆腐無臭版!正!
加埋佢既豆瓣醬 我覺得好好味

美味廚唯一吸引我既 由始至中都係佢既排骨
我會再回來的!
  • 排骨菜飯
  • 台式豆腐
I realized I've been to Delicious Kitchen a number of times but never really wrote about it. So, here it goes.Delicious Kitchen, located in Causeway Bay with other locations but I always find that this location, their original, is the best. What it serves is various Shanghai dishes. Most notably their vegetable rice with pork. It's the only thing I order and so does everyone else.Seating is a bit cramped and sometimes you do need to share  a table but it's very clean establishment. The menu is i

Seating is a bit cramped and sometimes you do need to share  a table but it's very clean establishment. The menu is in Chinese and English.

And this is the only thing I order. Vegetable rice with pork chop ($52). Don't get me wrong. I've tried other items but this is still the best. Not only here but compared to  lot of other places in Hong Kong. The pork is moist and tender. It's deep fried but does not feel overly oily. The coating is seasoned well. The rice mixed with a generous portion of bok choy bits. It also doesn't feel too oily as well. Portion is just right so you do feel full.
2017-10-18
2017-10-17 652 瀏覽
今日係銅鑼灣搵食。星期六晚,周圍都好多人,搵食仲難😟😟😟最後想試下中式菜,又見到呢間算係最唔多人等既餐廳食飯喇!都係等左兩個字到就入去喇!見到有個4-5人餐,唔想煩諗食咩。就呢個餐啦😁好快就上餐。醉雞。呢個都唔錯。雞有好花雕酒味!食落都幾滑!再上: 蝦仁呢個就真係麻麻……好似求其整熟d蝦咁。蝦唔太新鮮……所以唔會好彈牙!賽螃蟹!都ok呢個佢俾左整蛋我地放落去撈,再自己加啲醋落去。如果唔落醋,就會無味架喇。所以記住加。豉椒牛肉,就麻麻。好咸同炒到d牛好老……粟米魚肚,都ok!最後有甜品,紅豆糕。覺得味道一般,外面唔夠脆,食落好多油咁……😰
今日係銅鑼灣搵食。
星期六晚,周圍都好多人,搵食仲難😟😟😟
最後想試下中式菜,又見到呢間算係最唔多人等既餐廳食飯喇!
都係等左兩個字到就入去喇!

見到有個4-5人餐,唔想煩諗食咩。就呢個餐啦😁

好快就上餐。

醉雞。
呢個都唔錯。雞有好花雕酒味!
食落都幾滑!

再上: 蝦仁

賽螃蟹!都ok
呢個佢俾左整蛋我地放落去撈,再自己加啲醋落去。
如果唔落醋,就會無味架喇。所以記住加。

豉椒牛肉,就麻麻。
好咸同炒到d牛好老……

粟米魚肚,都ok!

最後有甜品,紅豆糕。
覺得味道一般,外面唔夠脆,食落好多油咁……😰

1K
2017-10-08 752 瀏覽
第一次食呢間小店食咗蟹肉瑤柱羹 排骨菜飯 菜肉雲呑都幾好食啦不過呢間嘢菜餐廳咁嘅樣 都要加一🤔[💰埋單:HKD82 for 蟹肉瑤柱羹+排骨菜飯][🍽好食指數:8/10]
蟹肉瑤柱羹
菜肉雲呑
2017-09-03 1041 瀏覽
今日有些趕,銅鑼灣食lunch, 都要等好耐位,走一圈,竟然發現這餐廳,有菜飯食排骨炸得好香酥脆,又厚肉津白好入味,不想食太多肉,都是好選擇腰果好脆,肉質嫩口菜飯好特別在,一條條菜混合在飯內,不同外面餐廳將菜切得好碎

排骨擔擔麵

排骨炸得好香酥脆,又厚肉

咸肉津白菜飯

津白好入味,不想食太多肉,都是好選擇

腰果雞丁菜飯

腰果好脆,肉質嫩口

菜飯好特別在,一條條菜混合在飯內,不同外面餐廳將菜切得好碎

2017-09-01
排骨擔擔麵
腰果雞丁菜飯
2017-08-14 701 瀏覽
裝修前後一直都有幫襯開, 不過最近3個月都沒有來。這次來就感覺到水準差了, 點了酸辣湯+燻魚菜飯 & 瑤柱蟹肉羹+排骨菜飯。酸辣湯還可, 燻魚就好梅, 有點醒味。瑤柱蟹肉羹比之前"希"左, 無咁多蟹肉同瑤柱, 排骨菜飯就一般水準。
裝修前後一直都有幫襯開, 不過最近3個月都沒有來。

酸辣湯還可, 燻魚就好梅, 有點醒味。

2017-08-11
2017-07-25 768 瀏覽
係銅鑼灣行完街唔知食乜好?我一定會黎美味㕑已經介紹左好多朋友黎試一個排骨菜飯套餐就可以填飽我既胃熱辣辣既菜飯同啖啖肉又大塊既排骨再加多杯凍豆漿,正我已經幫襯左好多年啦裝修後地方更加闊落同光猛樓面既姐姐都好笑容左更加nice左舖面仲無以前咁焗促可惜成日大排長龍,我都唔好意思坐得太耐雖然唔會催我走,但我好多時一食完就離開俾佢地翻枱不過溫馨提示午市同晚市時間都比較多人有時會排到去格離舖外添有時嗌外賣仲方便啲!但我周不時都見有人龍同明星幫襯又已經係銅鑼灣咁多年就知佢有幾掂啦
係銅鑼灣行完街唔知食乜好?
我一定會黎美味㕑

我已經幫襯左好多年啦
裝修後地方更加闊落同光猛
樓面既姐姐都好笑容左更加nice左
舖面仲無以前咁焗促
可惜成日大排長龍,我都唔好意思坐得太耐
雖然唔會催我走,但我好多時一食完就離開俾佢地翻枱

不過溫馨提示午市同晚市時間都比較多人
有時會排到去格離舖外添

有時嗌外賣仲方便啲!
但我周不時都見有人龍同明星幫襯
又已經係銅鑼灣咁多年
就知佢有幾掂啦
2017-07-22
2017-07-13 624 瀏覽
有生一日,一定繼續幫襯的小店。但近這幾年也多了很多東南亞及中國遊客幫襯。好彩,裝修後,仍然keep得住咁好食的水準。每次也一定點我至愛嘅酸辣湯,因為很多上海餐廳也煮不到這種味道。而豬排菜飯嘅豬排仍然咁甘香味美。今次再加埋煎蠔餅。雖然蠔不太多,但仍有打冷時食蠔餅的原汁原味感。食物真的非常好吃,食極都唔厭,而胃空間實在有限,每次也想試不同的食物,但奈何捨不得我的至愛排骨菜飯套餐。裝修後,光猛整齊清潔度大大提高。
有生一日,一定繼續幫襯的小店。

裝修後,光猛整齊清潔度大大提高。