餐廳: 美味廚
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
到底連續十年獲米芝蓮推介的火鍋有幾厲害呢?更厲害的當然是餐廳有豪華素食邊爐啦,由湯底到醬料到蔬菜拼盤到素食丸子,每一樣都極之精緻,仲可以一人一鍋放心食添!美味廚獲獎無數,已經連續十年獲米芝蓮推介,今年2021年剛出爐當然也榜上有名啊!餐廳環境高貴典雅,另外要記得美味廚全香港只有灣仔這一間店,其他同名的並無關係,約朋友唔好去錯。除了圓檯也有提供這種比較私密的空間。素味初嚐火鍋套餐 HK$838 (2-4人)、HK$1,488 (6-8人)這個素食火鍋套餐原來去年已經推出,係我後知後覺,圖中就係成個餐的份量,2-4人食絕對係夠有突。湯底是「四川風味素酸辣湯」,整個非當足料又濃厚,你可以揀要大鍋或者要求一人一鍋,自私鍋又好似係衛生安全一點。順帶一提,個湯底好快滾,唔需要擔心要等好耐。陳皮馬蹄京蔥Beyond Meat素牛丸毛豆百頁OmniPork素豬肉丸萵筍鮮冬菇OmniPork素豬肉餃(菠菜皮)美味廚手工製作的丸子和餃子都很有名,師父也特別創作了素食版本,使用 Beyond Meat 素牛肉和 OmniPork 素豬肉,吃起來都幾 Juicy,但就唔係彈牙果種口感。餃子入面有大條萵筍,吃起

除了圓檯也有提供這種比較私密的空間。

陳皮馬蹄京蔥Beyond Meat素牛丸
毛豆百頁OmniPork素豬肉丸
萵筍鮮冬菇OmniPork素豬肉餃(菠菜皮)

美味廚手工製作的丸子和餃子都很有名,師父也特別創作了素食版本,使用 Beyond Meat 素牛肉和 OmniPork 素豬肉,吃起來都幾 Juicy,但就唔係彈牙果種口感。餃子入面有大條萵筍,吃起來夠爽脆,口感都幾好。

如果食完覺得鍾意的話,也可以買冷凍丸子和餃子返屋企自己煮,詳情可以向餐廳查詢。

韓式串燒素牛肉片 / 健美素廚師腸素菜串燒

我好少食到有串串的打邊爐,又幾有趣。你睇,食素都有素牛肉片滾下滾下架!西蘭花搭素廚師腸都幾有趣。

五式麵拼盤

五種麵分別有日本蕎麥麵、日本綠茶麵、日本素麵、天使麵和米線,麵條看起來手工感十足,又有唔同顏色都幾醒神,原來打邊爐都可以有咁多種麵食既。

多色蔬菜拼盤

蔬菜拼盤色彩繽紛,真係見到都心情興奮,鮮冬菇大大隻,仲竟然有黑松茸菇咁高級,我都係第一次食。另外仲有南瓜片、蓮藕、白玉蘿蔔、紅心白蘿蔔、金菇、大蔥和車厘茄等等。就咁睇雖然唔多覺,但其實下層收埋左勁多綠色蔬菜,食極都食唔完咁樣。

豆腐製品拼盤

黃豆真是神奇的食物啊,一人竟然可以分飾咁多個角色,成碟都係用佢做出來喎!這入面有日本絹豆腐、蜂巢冰豆腐、山水豆腐、素雞、千層腐皮、豆卜和響鈴等等,其實我都唔太認得佢地,唔肯定有無認錯,都話食素真係好多野食架啦!

自助醬料的部分基本上都係素食,要留意這盤其中一個 XO醬入面有豬肉,記得請店員拿走。另外,店內日常用的豉油有加入魚露調製,素食者可以改用一般豉油,店員都會貼心提醒。

豉油想加甚麼都可以自己隨心加,紫洋蔥、蒜粒、紅辣椒和青蔥都切得好整齊好骨子,高級餐廳果然係比較講究。

香煎素午餐肉

差點忘記套餐還有這個煎得香脆的新餐肉,可以當餐前小食直接吃,也可以放入火鍋煮一煮再吃。

第一次吃黑松茸菇,覺得非常高級,吃起來又沒想像中咁香,但有自己的味道。

這個是韓國品牌的素牛肉片,跟真牛肉片一樣,我覺得不宜煮太耐,煮太耐好似會太軟爛。

除了這個素食火鍋套餐之外,單點菜單都有提供素食湯底和好多素食火鍋料,圖中的丸子餃子串串當然也可以散叫,一兩個人來吃也可以啊。新年情人節元宵節想約朋友打邊爐,可以試下米芝蓮推介,美味廚農曆新年都照常營業架。
2021-01-28
2020-05-22 5187 瀏覽
我覺得呢個餐廳絕對係改錯名😂😂佢個名係似茶餐廳 但係其實佢係一間樓上食小菜嘅舖頭 而且個環境都幾靚 坐得幾闊落😎我哋都係經過見到佢午市有七折 先同同事一齊試吓點知都幾驚喜 都唔錯🤤·魚香茄子煲 $98佢午市係所有小菜都會跟湯 白飯同埋甜品 都幾豐富 個湯係真係飲得出係老火湯 冇乜味精超級真材實料 而且佢入邊舊肉雖然細細舊但係都唔幾好味😋佢個魚香茄子煲 我就覺得調味係香既 茄子個質感都做得幾好 不過個調味就好似稍為單調左少少🍆之後我哋嗰日個糖水係紅豆沙 做得超級出色 就算我食到超飽 我都食咗大半碗🤣佢係煲得好淋 而且超多紅豆 超綿🤤🤤·#rbyeat#rby港式 #rby中菜#rby灣仔·📍灣仔灣仔道165至171號樂基中心5樓
魚香茄子煲 $98
魚香茄子煲

#rbyeat
#rby港式 #rby中菜
#rby灣仔
📍灣仔灣仔道165至171號樂基中心5樓
魚香茄子煲
2020-05-21 3995 瀏覽
這間樓上餐館在此處已多年,我對佢觀念是火煱店,每次都經過都不會望佢一眼,2天前在佢對面眼晴閃一閃,午市套餐有優惠,今次就上來體驗。門口寫有7折,認為只在小菜、白飯另計,怎料坐了一會,就送上霸王花紅蘿蔔瘦肉湯-美味,點2個小菜,送白飯,食完之後,執走餐具後,還送上糖水-紅豆沙~有豆沙,開花紅豆,有嚼頭,丁兒陳皮。以為舊式飯店,估吾到進來後環境潔静舒適寛敞,是否疫情下,擺枱距離才寛闊,我倆坐咗張8人枱,無細些。餐牌好多小菜選擇,有廚師推介:士多啤梨生炒骨,其實咕嚕肉貼切,因為無骨,味道合格,醬汁酸度較出,士多啤梨2片我不在意,我寧願山渣有新意;無波蘿,不脆身,不硬,質感良好,7折價抵。蟹肉炒桂花素翅,乾爽,爽口,多牙菜,粉絲,蟹肉香,味道得宜,7折價抵。上枱新鮮即做, 發現好多獎狀,掂!

餐牌好多小菜選擇,有廚師推介:

士多啤梨生炒骨

蟹肉炒桂花素翅
,乾爽,爽口,多牙菜,粉絲,蟹肉香,味道得宜,7折價抵。

上枱新鮮即做, 發現好多獎狀,掂!

士多啤梨生炒骨 蟹肉炒桂花素趐
紅豆沙
2020-05-20
2020-03-12 4242 瀏覽
其實已經唔知幫襯左呢間餐廳幾多次,真係多到數唔晒,一個星期去兩三次都試過!我哋仲成日重複點差不多嘅餸,食極都唔厭!其中一碟我哋每次必點嘅,係賽螃蟹!我哋每次都覺得嗰隻蛋係神來之筆,送飯一流!其實仲有後邊嘅椒鹽鮮油,佢哋都做得非常出色!另外一味我哋通常都會點嘅,就係水煮牛!佢哋嘅水煮牛夠啦,但係又唔會好難入口或者太油!而且下便嘅粉入晒味好正!因為我哋多人,所以加大左份量。我哋有次新年之後去,第一次點豉油雞,佢啲汁出奇地好食,同啲粉好夾,我哋主要係食啲反而唔係食隻雞!哈哈仲有一味想推介嘅係呢度侍應推介我哋食嘅咋千層腐皮,其實望落似豆腐,但係咬開一啖就見到一層層嘅腐皮,清得來又香口,好好食!我哋仲好鍾意食佢嘅牛尾,每次都覺得啲汁好香紅蘿蔔味,而且啲牛尾整到好林,又係送飯一流!呢度最大嘅好處,係可以叫餸食飯,大家四五個人返嚟食,雖然佢本身係做打邊爐,但係食物嘅味道都真係唔錯!起碼啱我哋口味。唯一嘅唔好處,就係佢要計人頭叫返幾多碟餸,有時四個人叫四碟餸,真係會太飽,飯氣攻心下就要好努力頂住🤣🤣🤣

豉油雞

牛尾

豉油雞
牛尾
因為喺灣仔返工,所以已經嚟過呢間好多次。而我哋每次揀呢間嘅原因,係因為覺得佢嘅食物唔錯,又多嘢揀,而且$100左右就可以有埋惱火靚湯同糖水,灣仔區來講其實都算幾抵!但係最近幾次去食嘅時候我對都覺得分量好似比以前少左,有即時同店員反映,但係佢哋堅持話冇小到,咁我哋有冇影前後對比又真係好難比較。因為同啲同事都鍾意食辣,而對上一次嚟嘅時候我哋去到先至叫呢個水煮牛,我哋都覺得唔夠辣同埋唔夠入味,店員提議我哋下次定位嘅時候已經可以訂埋個水煮牛先,等佢哋可以早啲準備。今次我哋就預先訂咗呢個水煮牛,但係如果睇返以前啲相,佢係明顯細碟咗的,同埋佢唔同其他水煮牛,質地比較「傑」身,但係就好夠辣。另一個我哋每次都會叫嘅係賽螃蟹,蟹肉都算多,但係個重點一定係蛋白同埋蟹上面嘅嗰一隻雞蛋!呢碟豆腐就係細碟到我哋即刻同店員反映嘅小菜~燒男仔大概$100有12粒,都算係正常份量,只係望落好似好少咁呢個黃金鮮油真係好好好好好好好好食香口野永遠冇得輸呢段關係男同事點,最後都食唔晒,可能我哋叫得太多肉呢碟菜好清甜,唔錯睇返啲相,其實碟水煮牛真係唔應該叫水煮牛,叫辣牛肉🙄🙄🙄

呢碟豆腐就係細碟到我哋即刻同店員反映嘅小菜~

呢個黃金鮮油真係好好好好好好好好食

香口野永遠冇得輸

呢段關係男同事點,最後都食唔晒,可能我哋叫得太多肉

呢碟菜好清甜,唔錯

睇返啲相,其實碟水煮牛真係唔應該叫水煮牛,叫辣牛肉🙄🙄🙄
今日同事提起話想食水煮牛肉,開吓胃咁喎,咁咪search吓公司附近有冇咩川菜館咁囉,結果係都唔洗搵,另一個同事就主動提議去一間叫“美味廚”嘅餐廳食。但我第一時間心諗:“美味廚呢個名咁似普通餐廳名嘅?係咪中式快餐嗰D friend 呀?D嘢食會唔會好hea㗎?”但我同事一再用TVB《十二傳說》女主角潘朵嘅名句強調:“隱藏嘅比顯露嘅更加重要,店主做咁多嘢只係想模糊視線,但我已經睇清楚佢嘅原點!”。好啦,既然佢講到咁肯定,我亦只好親身嚐試,搵出佢嘅美味原點!但去到店舖先知,原本佢哋係樓上舖,平時係主力做晚市火鍋,但其實午市都有好多好正嘅撚手小菜。下面我就逐一介紹吓佢哋嘅小菜啦~

下面我就逐一介紹吓佢哋嘅小菜啦~
水煮牛肉
燒腩肉
椒鹽豬排
白果煮白菜
2019-07-11 4013 瀏覽
平時成日行過都無留意呢間餐廳,經同事介紹琴日就去左試下~餐廳最近以獨創火鍋湯底吸引食客,當中的疏乎厘蟹皇蕃茄忌廉湯就最合我心水~餐廳的招牌丸子及自家製餃子亦是種類繁多,創意十足,中西合璧,有八爪魚義大利番茄乾釀豬肉丸、鮮蘆筍橄欖豬肉餃、香草醬帶子釀墨魚丸、鹹牛脷芝士餃等~ 啱哂我最中意食丸~同餐廳職員開計先知原來火鍋都可以外賣的,一次過落單靚湯底同所有配料,就可以響屋企舒舒服服咁打邊爐了,真係正呀~另外店舖參加咗THE GULU App既宣傳活動,響App入面用DBS優惠碼 DBS465884落單外賣自取,每次可以慳到$20!
平時成日行過都無留意呢間餐廳,經同事介紹琴日就去左試下~

用餐優惠
信用卡優惠
Nice place to have hot pot. Good service and above average hot pot items.The winter melon soup base was simple and delicious - good for veggies and seafood. The Sichuan spicy soup base was average but still pretty good. Highly recommend the following items:1) pork ball w preserved vegetables / salted eggs - probably the best amongst the few places that offer this item. Could taste the preserved vegetables / salted yolks but but not too overpowering. The meatballs were loosely packed together, s

1) pork ball w preserved vegetables / salted eggs - probably the best amongst the few places that offer this item. Could taste the preserved vegetables / salted yolks but but not too overpowering. The meatballs were loosely packed together, so once cooked there were not too dense/hard.
2) freshly made beef ball - authentic Chiu Zhou style with intense beef flavor
3) 手切牛邊位 - this cut has intense beef flavor and quite tender. Balanced distribution of fat. Slightly thick cut so it offers good body to the chew ....

The eel and liver were swimming fresh. So were the vegetables. The chive dumplings were average.

We also had the unlimited free flow of bubblies for $168. Not the best but good enough for hot pot.

Tips: try to request half portions (5) of the meatballs if your party is 3-4, so that you can try a variety. That’s what we did.
手切牛邊位
梅菜豬肉丸,鹹蛋豬肉丸
手打鮮墨魚丸牛丸
2019-05-11
手切牛邊位
梅菜豬肉丸,鹹蛋豬肉丸
手打鮮墨魚丸牛丸
如果唔係朋友介紹。。應該唔會比佢既門牌吸引到去食。。。仲要本身係樓上餐廳。。。同埋呢間夜晚係出名打邊爐都唔係好多人知佢有午餐menu。。。某一日同同事上左去食。。。第一道。。。水煮牛!我地仲要同waitress講上次唔夠spicy。。所以佢地加左料。。呢盤水煮牛。。。好堅!!賽旁蟹。。好味!中間隻蛋係重點。。仲有唔少蟹肉。。。好足料呀!因為有同事唔食spicy所以點左一道滑蛋牛。。呢碟就麻麻了。。有d hea最後仲有煲仔飯!好少可午餐都有得食!所以見到即點!最後都比我地ko曬。。。特別鐘意佢d飯焦呀!!!每人都係$100左右。。。所以已經encore左好多次~~
如果唔係朋友介紹。。
應該唔會比佢既門牌吸引到去食。。。
仲要本身係樓上餐廳。。。

同埋呢間夜晚係出名打邊爐
都唔係好多人知佢有午餐menu。。。

某一日同同事上左去食。。。

第一道。。。水煮牛!
我地仲要同waitress講上次唔夠spicy。。
所以佢地加左料。。
呢盤水煮牛。。。
好堅!!
水煮牛

賽旁蟹。。好味!
中間隻蛋係重點。。
仲有唔少蟹肉。。。
好足料呀!

因為有同事唔食spicy
所以點左一道滑蛋牛。。
呢碟就麻麻了。。有d hea
滑蛋豬扒

最後仲有煲仔飯!
好少可午餐都有得食!
所以見到即點!
最後都比我地ko曬。。。
特別鐘意佢d飯焦呀!!!

加拿大臘腸煲仔飯

每人都係$100左右。。。
所以已經encore左好多次~~
加拿大臘腸煲仔飯
  • 煲仔飯
2019-04-18 3839 瀏覽
第一次食美味廚的火鍋, 應該差不多九年前, 舊舊舊公司其中一個同事的Farewell Dinner, 這也是我第一次吃的貴價火鍋. 她出名的除了貴價海鮮和牛肉外, 當然也有其湯底, 特別是其整隻蟹及龍蝦上的, 又或是看似Cappuccino但其實是冬蔭公的湯底. 時光飛逝, 她的改變就是多了很多米芝連推介以及老闆和明星合照的相片, 其他不是太多吧! 在星期二的晩上九時多, 場上只有我們及另一桌的外國人, 感覺和第一次或之前去的反差蠻大的, 有點蒼涼. 本地手切牛脊肉牛味和雪花平均得不錯, 再加上買一送一的優惠; 以及胡椒豬肚湯底濃烈的胡椒味, 又是七折優惠....我也不太理解是夜蒼涼之因, 就是將其當作我和妳放工後的私人空間就是.
2019-02-02 3024 瀏覽
平時成日行過都無留意加上佢個名都比較似茶餐廳 HAHA但原來上到去係食中餐 而且裝修仲好靚TIM餐廳坐位舒適 講秘密都OK 叫左幾款小菜,份量都好大 幾個人都夠食湯同甜品都足料小菜方面士多啤梨骨酸酸甜甜 可以食多碗飯鍾意咸蛋就唔小得黃金咸蛋炒豆角 豆角痴滿咸蛋夠曬惹味下次黎可以再試其他呀!!!
平時成日行過都無留意
加上佢個名都比較似茶餐廳 HAHA
但原來上到去係食中餐 而且裝修仲好靚TIM
餐廳坐位舒適 講秘密都OK

叫左幾款小菜,份量都好大 幾個人都夠食
湯同甜品都足料
小菜方面
士多啤梨骨酸酸甜甜 可以食多碗飯
鍾意咸蛋就唔小得黃金咸蛋炒豆角 豆角痴滿咸蛋夠曬惹味
下次黎可以再試其他呀!!!
2018-11-20 4744 瀏覽
以前在灣仔工作,都喜歡到美味廚吃小菜或打邊爐,現今的美味廚剛換上全新裝潢,上層設多間可容納8至30 人的貴賓房,部份設有一人一鍋電磁爐,下層大廳則設有多個垂簾雅座,讓食客坐得更舒適。時至今日,美味廚已是連續七年獲米芝蓮推介的火鍋食府,亦有不少名人明星客捧場。餐廳最近以獨創火鍋湯底吸引了不少食客,當中的疏乎厘蟹皇蕃茄忌廉湯與冬蔭功Cappuccino鴛鴦湯底更大獲好評。蟹皇蕃茄忌廉湯底是蛋白疏乎厘泡泡加上羅宋湯味道湯底,蕃茄味香濃;冬蔭功湯底有MK (Megan’s Kitchen) 字樣,看似Cappuccino,其實是creamy的冬陰公味湯底,辣而不酸,帶點奶香味,頗有驚喜!另一推介是馬賽海龍皇湯 (Bouillabaisse),這法國魚湯湯底用上大量鮮魚、洋蔥、香葉及白酒炒香後慢火炆煮六小時,隔渣後加入丹麥淡水龍蝦、新西蘭鱈魚柳、藍青口、海蜆、海蝦,連同番茄、洋蔥及多種香料大火煮成,材料豐盛,漁港風味十足。除了創新湯底及各式時令海鮮,餐廳的招牌丸子及自家製餃子亦是種類繁多,創意十足,中西合璧,如八爪魚義大利番茄乾釀豬肉丸、鮮蘆筍橄欖豬肉餃、香草醬帶子釀墨魚丸、鹹牛脷芝士餃,還有新

梳乎厘蟹皇蕃茄忌廉湯與冬蔭功Cappuccino鴛鴦湯底

馬賽海龍皇湯

彩虹七色墨魚丸

除了創新湯底及各式時令海鮮,餐廳的招牌丸子及自家製餃子亦是種類繁多,創意十足,中西合璧,如八爪魚義大利番茄乾釀豬肉丸、鮮蘆筍橄欖豬肉餃、香草醬帶子釀墨魚丸、鹹牛脷芝士餃,還有新引入的素食丸:紅菜頭Beyond Meat 素牛肉丸和黑松露Omnipork 素豬肉丸,是營養價值高的超級食物,以後去灣仔打邊爐又一好去處了。

八爪魚義大利番茄乾釀豬肉丸、香草醬帶子釀墨魚丸

紅菜頭Beyond Meat素牛肉丸、黑松露Omnipork 素豬肉丸
用餐優惠
  • 芒果釀豬肉丸
  • 香草醬帶子釀墨魚丸
  • 黑松露Omnipork 素豬肉丸
2018-11-18 3140 瀏覽
今次到畢弟同我慶祝生日喇兩個邊爐精揀咗呢間推介咁其中一個係食神,佢介紹得一定掂啦haha果然冇介紹錯,個牛肩脊👍🏻好有牛肉味,又有咬口,滾耐左小小仍然不會”銀左”另外想讚下嘅係呢度可以揀三個湯底兩個湯已經覺得好好,何況三個😝我地三個人,咁啱一人揀一個自己滾自己😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻我揀胡椒豬肚,豬肚夠多,胡椒越滾越辣,好正吖食神畢弟揀咗蜆湯,見佢啲蜆,雖然細細隻不過都Okay,加上粉絲唔錯大肚畢弟揀咗蘋果乜乜湯,我偷食咗幾粒蘋果,味道好特別,感覺好潤😆其他啲丸同餃子都好特別,全部都彩色㗎啲丸粒粒都好彈牙而餃子有好多唔同味道,有泡菜餃子有黑松露餃子仲有其他唔同款式👍🏻佢哋嘅服務都好好,因為兩位畢弟準備咗蛋糕俾我,佢哋好配合咁俾咗驚喜我,又主動幫我影相呢度環境都坐得好舒服,D位又夠闊昵度又唔算好貴,三五知己聚下吹下水都係一個唔錯嘅地方
今次到畢弟同我慶祝生日喇
兩個邊爐精揀咗呢間推介
咁其中一個係食神,佢介紹得一定掂啦haha
另外想讚下嘅係呢度可以揀三個湯底
兩個湯已經覺得好好,何況三個😝
我地三個人,咁啱一人揀一個
自己滾自己😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻
我揀胡椒豬肚,豬肚夠多,胡椒越滾越辣,好正吖

其他啲丸同餃子都好特別,全部都彩色㗎
啲丸粒粒都好彈牙

呢度環境都坐得好舒服,D位又夠闊
昵度又唔算好貴,三五知己聚下吹下水都係一個唔錯嘅地方

2018-11-17
生日
2018-08-04 4343 瀏覽
家中長輩壽宴,訂左間vip房,可以容納十八人,最低消費五千蚊,地方都可以有張大梳化,兩部電視同獨立廁所餐牌上大部分海鮮同少部份家禽肉類要預訂,本來諗住訂蛋白花雕蒸蟹,但每隻索價高達$2400 ,再問下椒鹽蟹鉗幾錢一隻,得到嘅回覆係千一蚊一隻蟹,16隻鉗要8隻蟹總共$8800 ,當堂呆左,當然我諗個蟹身加d錢可以整多一味嘅,但係已經冇再追問落去嘅必要,此等價格實非吾等蟻民可以承受,最後只係預訂左幾個比較平嘅小菜先黎兩個小食酸薑皮蛋同椒鹽鮮魷,酸薑唔係好夠酸但係都叫做冇渣,皮蛋亦唔係太溏心,都叫做不過不失啦。椒鹽鮮魷炸得脆口,但係略為過火左少少有啲老,調味都可以雪梨胡麻醬爆蝦球$238/8隻:蝦球都係用一般酒席用的急凍大蝦球,唔算有鮮味,而且個蝦球應該已經炸咗一段時間,上枱嘅時候啲皮已經有啲硬同埋凍左少少,胡麻醬味道亦唔突出蒜香牛油焗帆立貝$48/隻:一食就知道係急凍貨色,咁當然以呢度嘅海鮮消費水平$48一隻絕對唔會有新鮮貨俾你,最大敗筆係個汁,一啲蒜同牛油味都冇,只係一個淡而無味嘅忌廉汁,唯一優點係火路控制得好,貝肉都算嫩支竹炆海班$1300: 條魚有兩斤零重左右,家中釣魚高手話一定唔係

支竹炆海班$1300: 條魚有兩斤零重左右,家中釣魚高手話一定唔係游水魚,只係冰鮮貨色,食落又的確係冇乜鮮味同魚味,枝竹炆得唔夠淋,個汁亦冇乜味,部長仲話呢個係佢地招牌菜,真係無言

黑松露醬燒雞$500: 打開煲蓋係叫做有啲黑松露香味,但係只係流於表面,啲味根本就入唔到雞肉裏面,雞皮反而因為咁樣而焗到林晒,睇返圖就知啲雞肉都係白色冇入到味嘅,五百幾一隻雞實在不值

野菜蒸美國牛肋肉$476/雙例:其實只係將啲火鍋用嘅肥牛片擺喺塊椰菜上邊蒸熟佢,另外上一碟煮過嘅豉油俾你點黎食,毫無烹調技巧可言,一個雙份例牌只有大概20多片牛肉, 15個人一人兩塊都冇,牛肉切得都幾薄但係都算有牛味嘅

士多啤梨骨$108: 算係比較好食嘅一碟,士多啤梨汁酸甜開胃,排骨亦炸得夠脆

金粟釀福袋$38/件:另一搵笨之作,其實只係將現成粟米粒放入腐皮袋裏面再打過玻璃茨,一件只有湯匙左右大小,佢收呢個價錢應該大部份都係人工嚟嘅

鮑汁荷葉飯$398/12位用:飯粒偏濕,但味道都唔錯,有雞粒同少量瑤柱絲蝦粒

整體評價: 菜色欠佳 價格離地 地方舒適 服務有禮

支竹炆海班
黑松露醬燒雞
金粟釀福袋
2018-07-26 3196 瀏覽
本身因為鍾意呢個鍋島嘅酒所以參加佢地同酒商辦的dinner,點知中晒伏:叉燒、扇貝都過甜,蓋過晒sake👎🏻鮑魚ok但下面舊節瓜得個無味玻璃獻👎🏻炸松葉蟹腳嘅漿粉厚到以為係corn dog👎🏻腐皮卷、雞不過不失。炒飯顆粒分明櫻花蝦香脆👍🏻最難頂係間餐廳嘅服務:不斷有人食煙從冷氣槽噴出黎,侍應唔理。問你要唔要水,我話要普通水、tap water,侍應都照擺低支300ml bonaqua 收成$20支。

叉燒、扇貝都過甜,蓋過晒sake👎🏻
鮑魚ok但下面舊節瓜得個無味玻璃獻👎🏻
炸松葉蟹腳嘅漿粉厚到以為係corn dog👎🏻
腐皮卷、雞不過不失。
炒飯顆粒分明櫻花蝦香脆👍🏻

最難頂係間餐廳嘅服務:
不斷有人食煙從冷氣槽噴出黎,侍應唔理。
叉燒
扇貝