2022-10-04 157 瀏覽
如果講起元朗的台灣菜餐廳,相信羅東肉焿番會係較多人認識的其中一間。今日晚餐我提議食台灣菜,咁啱見到羅東肉焿番有9折,就叫咗個2人餐。肉焿新竹米粉肉焿好有肉汁,而米粉口感亦好味魯肉飯魯肉份量唔太多,但整得入味,不過食到尾時見到都有唔少油,希望餐廳可以略為用少啲油綜合丸湯總共有1粒貢丸,2粒花枝丸,好味又大粒鹽酥天使大雞扒雞扒真係好大件,而且亦炸得好脆魯肉汁青菜,OK香芋海鮮餅及粟米腐皮卷 (小食)相對就較為普通整體食物美味,份量OK, 價錢合理

肉焿新竹米粉
肉焿好有肉汁,而米粉口感亦好味

魯肉飯

綜合丸湯
總共有1粒貢丸,2粒花枝丸,好味又大粒

鹽酥天使大雞扒
雞扒真係好大件,而且亦炸得好脆

魯肉汁青菜,OK

香芋海鮮餅及粟米腐皮卷 (小食)
相對就較為普通

整體食物美味,份量OK, 價錢合理

2022-10-04
外賣送餐
  • 鹽酥天使大雞扒
  • 魯肉飯
  • 肉焿米粉
  • 冷泡無糖高山茶
2022-09-27 106 瀏覽
每次到元朗都想食呢間台灣野,見今次唔多人就排隊試下,我地2個人叫了紅燒牛肉麵餐,芝士玉米蛋餅加埋肉鬆芋泥吐司紅燒牛肉麵D湯好特別,我地食完所有麵同湯,牛肉分量都ok有4,5件芝士玉米蛋餅 好食有台灣的蛋餅味道,d餡都比得算多,但芝士可以再多d 另外試了肉鬆芋泥吐司芋泥餡既份量都多 有芋泥甜味,肉鬆比得少左D反而招牌珍珠奶茶就差左D

另外試了肉鬆芋泥吐司
芋泥餡既份量都多 有芋泥甜味,肉鬆比得少左D
反而招牌珍珠奶茶就差左D
呢間店有不少媒體介紹,一去到就非常多人排隊😯令我更好奇佢啲過人之處,於是乎一排就一個鐘🤣我同友人2個人點咗個3號綜合丸套餐($61),同散叫2樣小食😋-🐾冷泡無糖高山茶 隨餐附送嘅茶,淡淡嘅茶味,配重口味嘢非常加分,相當解膩❣️-🐾魯肉飯份量適中,滷肉調味啱啱好,唔會淨係得甜味,鹹香都有☺️加上半隻完美嘅糖心蛋畫龍點睛🤤-🐾綜合丸湯丸各有特色,牛丸好有咬口,墨魚丸唔會太多粉(仲有一粒跌咗🥲)-🐾肉鬆芋泥吐司 $42大大份,一見到就知食呢個都飽😦入面好足料,芋泥多,食到尾都仲有,啲肉鬆完全係「往死裏塞」🤣-🐾仙草芋圓1號 $34又係大大份,底係黑糖冰,最鐘意啲芋圓,有咬口得嚟又食到淡淡芋頭味😝
🐾冷泡無糖高山茶
隨餐附送嘅茶,淡淡嘅茶味,配重口味嘢非常加分,相當解膩❣️
🐾魯肉飯
🐾綜合丸湯
🐾肉鬆芋泥吐司 $42
🐾仙草芋圓1號 $34

2022-09-24 111 瀏覽
羅東肉焿番前排好出名,排哂長龍,仲介紹話芋泥吐司必食。芋泥吐司/芋頭及紫薯泥從相片可見超級足料,甜度適中,咬落去爆漿。芋泥口感細膩幼滑,芋頭味好濃,唔似落好多麵粉去扮芋泥。仙草芋圓/用料也是很多,芋圓及小丸子都煙韌,沒有放置過夜。就算去不到台灣,羅東肉焿番都完全滿足到鍾意食芋泥芋圓的愛好者~^o^
羅東肉焿番前排好出名,排哂長龍,仲介紹話芋泥吐司必食。

芋泥吐司/

仙草芋圓/
用料也是很多,芋圓及小丸子都煙韌,沒有放置過夜。

外賣自取
2022-09-24 2745 瀏覽
家人山長水遠來到元朗揾食,當然要找齊心中"To do list"嘅店家去完成任務,吃完午餐更鎖定了此目的地吃甜品🤭雖然午餐很豐富,但相隔了個半鐘... 逛了不少地方,由朗屏吃到元朗站😅轉移了地方歇歇腳抖一抖,應該吃得下甜品了🧋🍧🫔🤩😋🤤🤔曾到過此地,也沒留意到有馳名的臺式食店😅都係跟屋企人搵到來才知道吧!🤭首次到訪... 先試試台式飲品及招牌小吃😋當日天氣酷熱,午後仍烈日當空☀️🥵之前從朗屏沿著大馬路四處逛到來...都已出了不少汗水😅先來杯冰涼凍飲最好不過🧋🤤仙草凍奶茶😳😳😵估不到份量咁大杯?🤭與另一半分享🧋一杯也足夠有餘😜少甜少冰,味道剛好適中不算甜,飲管啜一口仙草也有淡淡的茶香味😋不錯👍🏻透心涼🥶🤪招牌芋蓉肉鬆蛋餅,估計是即叫即整🤗蛋餅外皮熱烘烘有點油膩,捲著飽滿的芋蓉肉鬆還是暖暖的,吃一件真是有點膩滯🙊可能先前的午餐太豐富😆如果空肚到來就perfect了🤣甜品賣相也不錯,大家分嚐😁少吃多滋味😋週末下午茶時段,店內食客不多,下次有機會再來吃正餐...必定會試試其他主菜不同款式🤤期待著🙏🏻

首次到訪... 先試試台式飲品及招牌小吃😋

仙草凍奶茶

招牌芋泥肉鬆蛋餅

甜品賣相也不錯,大家分嚐😁少吃多滋味😋
仙草芋圓3號

下午茶
仙草凍奶茶
招牌芋泥肉鬆蛋餅
位於元朗羅東肉焿番,用特許經營模式將一間有歷史既台灣小店帶到黎香港,食物選擇都幾多元化,主打滷肉飯、台式肉焿湯等等……鋪頭細細,座位唔多,播著台灣歌,身為90後既我大多數都聽過,都勾起唔小細個追劇既回憶🙈。——————————————♥———————————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ♥️ 芋泥流心芝士吐司🍞 $40烘脆吐司夾著芋泥同芝士,餡料份量超足料,厚過塊麵包🤩,芋泥綿密軟滑,天然味道帶點微微甜,濃厚軟芝士,咬落軟綿綿質感,拉絲帶點煙韌,好滿足既口感。- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -——————————————♥———————————————

♥️ 芋泥流心芝士吐司🍞 $40
芋泥流心芝士吐司🍞

芋泥流心芝士吐司🍞
2022-09-21 115 瀏覽
上完堂勁肚餓,食左個二人套餐。呢間既肉噪類你係好出色架。好好味,勁肚餓!同埋我幾中意佢既肉丸湯,好有台灣味道。不過當日既雞扒就angry左啲,希望下次唔好咁燶😂環境都舒服既,係另一邊既店員係咁傾計,眼神唔係幾友善。

不過當日既雞扒就angry左啲,希望下次唔好咁燶😂

環境都舒服既,係另一邊既店員係咁傾計,眼神唔係幾友善。
2022-09-20 299 瀏覽
羅東肉焿湯係呢間小店既招牌菜👍.本來以為會咸咸地,因為始終係肉湯丫,但係一入口,嘩,係鮮甜架.店家用咗好多新鮮猪肉煮咗個湯頭,食得出有好濃嘅肉味,好好味呀!我會形容為呢一個係好有層次既湯.第一口係鮮甜,食多兩啖會有咸味,上菜時會有少少浙醋係面,你攪一攪,之後就會有酸甜味,食到底既時侯,原來有台式辣醬係底,一碗湯有4種味道,好正呀!最不得了係,大大舊既猪肉,好滑一D都唔"孩”口,一碗入面有4大舊,份量好夠呀!古早味炸雞卷🐥雞卷用雞脾扒再用雞皮包住卷來炸,上菜時聞到雞油香,而且秘制醃料,皮脆肉鮮,正!配埋個湯 ,我覺得好match呀!不過如果減肥嘅你地就好似唔係好啱喇,因為都真係幾肥美呀!

古早味炸雞卷🐥
羅東肉焿湯
古早味炸雞卷
題外話/補充資料: 只收現金
2022-05-27
5 分鐘 (堂食)
羅東肉焿湯
古早味炸雞卷
2022-08-14 105 瀏覽
今日想食台灣嘢,就山長水遠搭車去元朗,聽講呢間芋泥三文治幾好味,就走咗入嚟叫咗碗牛肉麵、鹽酥雞、地瓜條同埋芋泥肉鬆三文治牛肉麵有酸菜、牛肉、半隻溏心蛋同埋兩條菜,用生菜我又覺得比較港式,牛肉唔算太林,有嚼口,入味,都算唔錯鹽酥雞正常水準,我都係嫌啲個炸漿有啲厚,不過味道係OK嘅,至於地瓜條配埋話梅粉係好食嘅至於我最期待的芋泥肉鬆三文治,芋泥綿密,唔算太甜,都算唔錯,肉鬆亦都好夠味,唯一要彈嘅係個包真係有啲硬整體來講唔錯,但係要特登搭車嚟就未必會

叫咗碗牛肉麵、鹽酥雞、地瓜條同埋芋泥肉鬆三文治

整體來講唔錯,但係要特登搭車嚟就未必會

2022-08-07 162 瀏覽
今日同男友即興入元朗行咗陣商場就搵嘢食,見呢間評價幾高所以就試咗我哋叫咗d基本台灣嘢食,諗住都唔會太差.. 點知..粟米肉鬆蛋餅好足料但同我平時食嘅皮好唔同 (呢個係手抓餅個皮而唔係蛋餅皮).. 都大份嘅但個皮轉蛋餅皮會較好炸雞扒一d都唔係台式雞扒冇任何香料同埋鹹味😞仲要有啲乾同鬆散另外滷肉飯係碎肉飯 完全都唔係台式感覺隻蛋係幾好食全餐飯最對辦係杯冬瓜茶 好味食物份量係ok但如果要追求台灣味度呢度未必俾到你
今日同男友即興入元朗
行咗陣商場就搵嘢食,見呢間評價幾高所以就試咗

我哋叫咗d基本台灣嘢食,諗住都唔會太差.. 點知..

炸雞

全餐飯最對辦係杯冬瓜茶 好味

食物份量係ok但如果要追求台灣味度呢度未必俾到你
2022-08-07
2022-08-07 104 瀏覽
依間食台灣菜嘅小店經常要排隊,好彩依次唔洗點排,叫咗鹽酥一口雞魯肉飯,魯肉嘅份量幾多,佔碗飯嘅三分一,足夠撈晒成碗飯,不過個人就覺得個魯肉比較鹹,有啲重口味,食到尾想食返啲無汁嘅白飯......可能係今次冇食到依度嘅招牌菜,下次再試其他小食啦!
2022-08-05 101 瀏覽
呢到最正一定係台式爆餡吐司🍞試左Oreo紫薯口味😚就咁聽都覺得會好唔夾 但出奇地好好食‼️兩層麵包烘到金黃香脆 內餡滿滿綿密清甜嘅紫薯蓉再加脆脆地嘅Oreo碎 口感味道都好豐富🤩
2022-07-19 120 瀏覽
今日朋友話想喺元朗食地道既台灣菜,所以就同佢黎咗羅東肉焿番感受下台灣既味道我地叫咗個牛肉麵餐有好大豌牛肉麵,唔只有牛肉,仲有生菜,流心蛋同蘿蔔,個湯味道好濃郁。牛肉都煮得好夠火喉。肉鬆芝士蛋餅,好大條,加埋個醬汁好好味,蛋餅同埋入面既肉鬆芝士,真係好夾,食到我地停唔到口。鹽酥拼盤魯肉飯,個拼盤有三款野食,仲要有朋友好鍾意食既鹽酥雞,好香口同好脆。肉鬆芋泥吐司,勁多肉鬆同芋泥,夠哂足炓古早冬瓜茶,最近食得多熱氣食物,當局要清一清熱

我地叫咗個牛肉麵餐

肉鬆芋泥吐司,勁多肉鬆同芋泥,夠哂足炓

古早冬瓜茶,最近食得多熱氣食物,當局要清一清熱
2022-07-19 105 瀏覽
興起想食台灣嘢,又來到元朗既羅東肉焿番!同友人兩個叫左一個肉焿湯, 一個蛋餅share~ 肉焿湯我會形容為 足料版既碗仔翅! 有好大粒既豬+魚肉打成既肉丸~ 湯入面本身已經有加左醋同麻油調味, 好夠味~ 湯係比較杰身果種, 如果一個人食應該會好飽架!肉鬆芝士蛋餅超好食! 必叫! 外皮係脆卜卜, 入面既芝融哂, 超正! 推介! 食完呢2樣已經飽左7成, 我地仲一人叫左一杯台式飲品, 分別係綠茶紅豆, 同仙草奶茶, 大大杯好滿足呀! 我既仙草奶茶叫左少甜覺得岩岩好~ 朋友話佢杯都好多紅豆好味~埋單人均唔使$100, 元朗區台灣菜來講覺得幾抵食! 下次會想再encore試埋佢個肉燥飯!
興起想食台灣嘢,又來到元朗既羅東肉焿番!

同友人兩個叫左一個肉焿湯, 一個蛋餅share~

2022-06-04
  • 肉焿湯
  • 芝士蛋餅
本身都唔知有呢間野嘅存在見openrice原來咁受歡迎😮😮叫左個羅東二人餐都包好多野食下(包左2個主食+2個蔬菜/湯品+3個小食+2杯飲品) 主食有必叫嘅羅東肉焿湯新竹米粉✨佢濃稠嘅程度係同一般台灣麵線嘅湯一樣杰杰地咁每碗都有5-6嚿豬肉 係粗切口感好實淨個種有少少荽茜調味(係咪調味就見仁見智啦😌我就覺得加左係香d嘅😌😌😌同埋可以自己任加胡椒粉落去呢碗個人黎講冇話特別鍾意哈哈 但幾特別!另一個主食叫左魯肉飯✨真心覺得佢嘅魯肉飯唔錯肥瘦適中 又比得夠多汁可以送飯😛幾好幾好~小食有台灣腸 鹽酥雞排 同埋酥炸甜不辣除左雞排炸到過硬同埋少乾之外其他都幾好食不過不失同埋幾鍾意佢比左一細兜蒜蓉比我地點點台灣腸會香好多!蔬菜/湯品:一碟生菜同埋綜合丸湯飲品: 冬瓜茶同埋蜂蜜綠茶呢個2人餐食哂上面所有野都係$188😮超抵!我係去總店(唔係隔離新開擴充個間) 雖然裝修望落係舊少少但坐低左真係覺得自己去左台灣咁有種傳統台灣老店feel🤣

本身都唔知有呢間野嘅存在

小食有台灣腸 鹽酥雞排 同埋酥炸甜不辣
除左雞排炸到過硬同埋少乾之外
其他都幾好食不過不失
同埋幾鍾意佢比左一細兜蒜蓉比我地點
點台灣腸會香好多!
蔬菜/湯品:一碟生菜同埋綜合丸湯
飲品: 冬瓜茶同埋蜂蜜綠茶

呢個2人餐食哂上面所有野都係$188😮超抵!
我係去總店(唔係隔離新開擴充個間) 雖然裝修望落係舊少少
但坐低左真係覺得自己去左台灣咁