2020-03-04 564 瀏覽
由於太太係某地產集團嘅會員,可在旗下的酒店以優惠價享用下午茶。既然有優惠,機不可失,立刻訂位。下午茶地點於北角城市花園酒店 Garden Cafe。Cafe 面積算大,裝修明亮。酒店侍應安排座在四人大卡座。由於只得二人関係,空間闊落,坐得非常舒服。下午茶有鹹點及甜點,種類豐富。包括有火腿三文治、芝士肉醬焗薯角、英式鬆餅、火雞芒果墨西哥卷、印度素菜咖喱角、美式芝士餅、黑松露朱古力蛋糕、意式牛肉焗香草包及巴馬火腿麵包卷。總括來說,稍為突出是美式芝士餅及芝士肉醬焗薯角。其他則水準一般。但以優惠價$160包兩位及加一來說,性價比又非常高。加上這裏環境不俗,坐得舒服,感覺非常良好。

2019-12-15 5442 瀏覽
萬聖節當日,我跟兩位好姊妹齊齊放假去愉景灣,實行忙裡偷閒! 她們比我早放多一日假,無奈我當時工作太忙,不能臨時早走跟她們在優美寧靜的愉景灣酒店享受悠閒的美好時光!的確可惜!萬聖節當晚,我們走到北角城市花園酒店1樓的 <綠茵閣> 食自助晚餐!大夥兒吃盡城中夜市自助晚餐星期一至四:$407 (成人淨價)星期五至日及公眾假期:$466 (成人淨價)自助晚餐 $407這裡空間感充裕!舒適又樓底高!供應包羅萬有的美食!令人目不暇給!個人最欣賞其心思,把食物堆砌出萬聖節的趣怪公仔及相關圖案!桌上備有餐具、紙巾及餐墊紙。士多啤梨蘋果茶呈棗紅色,入口好甜, 飲了些少便放棄!荔枝伯爵茶 + 檸檬 荔枝糖漿的香甜,與清香的伯爵茶結合,我加入一片檸檬,讓溫熱的水溫,滲出天然果酸,整體清新少甜微酸,不錯喝!第一碟:頭盤以荔枝加入一粒藍莓或黑水欖,便可做出一對眼睛!放在莎樂美腸上面,加上切開的車厘茄,做成一張為肖為妙的臉! 巴馬火腿柔軟富鹹香!第二碟:水耕菜沙律水耕菜水份充足!口感爽脆!配合爽口甜美的粟米,淋上酸咪咪的醋汁,口味變得不單調!第三碟:萬聖節特色美食嘩鬼漢堡是迷你版和牛漢堡,牛肉肉汁
萬聖節當日,我跟兩位好姊妹齊齊放假去愉景灣,實行忙裡偷閒!

大夥兒吃盡城中夜市自助晚餐
星期一至四:$407 (成人淨價)
星期五至日及公眾假期:$466 (成人淨價)
自助晚餐 $407
這裡空間感充裕!舒適又樓底高!
供應包羅萬有的美食!令人目不暇給!

個人最欣賞其心思,把食物堆砌出萬聖節的趣怪公仔及相關圖案!

桌上備有餐具、紙巾及餐墊紙。
士多啤梨蘋果茶
呈棗紅色,入口好甜,
 飲了些少便放棄!

士多啤梨蘋果茶
荔枝伯爵茶 + 檸檬

荔枝伯爵茶 + 檸檬
第一碟:頭盤
 巴馬火腿柔軟富鹹香!
頭盤
巴馬火腿
第二碟:水耕菜沙律

水耕菜沙律
第三碟:萬聖節特色美食
嘩鬼漢堡是迷你版和牛漢堡,牛肉肉汁洋溢,配芝士簡單美味!

鬼馬炸雞膇既香脆又惹味,蘸上酸辣醬,別有一番風味!

一字骨帶有脂肪肉質軟腍又入味!

萬聖節特色美食
嘩鬼漢堡
鬼馬炸雞膇
一字骨
第四碟:西班牙海鮮炒飯
色彩繽紛的西班牙炒飯,香氣撲鼻!
  飯粒均勻著色及入味,卻是比預期濕腍,口感稍遜!
海鮮包括:蝦、青口、魷魚...等!
西班牙海鮮炒飯
西班牙海鮮炒飯
台式甜品
把香軟滑嫩的港式豆腐花墊底,加上台式甜品,晶瑩剔透軟滑的寒天、口感煙韌的芋圓、
軟身的紫薯芋圓、煙韌晶瑩的白色珍珠、口感不及前者煙韌的黑珍珠、富彈性的仙草...等!
拿破崙
千層酥入口酥脆,吉士甜度剛好!有水準之作!

Haagen dazs 青檸雪葩
口感清酸不甜膩,我把荔枝加上台式黑珍珠,為雪葩造了一對眼仔,用湯匙壓下一個微笑,可愛之極!

2019-10-31
水耕菜沙律
萬聖節特色美食
2019-11-30 1114 瀏覽
父母生日選擇了城市花園酒店的茵綠吃自助晚餐。用某信用咭或open rice coupon 可享七折。食物比我想像中好食,海鮮都幾多款式,又新鮮,熟食也不錯,又有串燒,台式芋丸,甜品也有很多款式,而且雪糕也是我最愛吃的牌子。意想不到的是有紅酒和白酒飲,大家都吃得很開心。
2019-11-26 4534 瀏覽
年中總有幾次路過北角城市花園,遙望一樓大落地玻璃內燈火通明、食客笑語盈盈既景象,心諗近近地去試下都好喎。 適逢推出左珍寶巨型美食主題,岩哂最愛龍躉既我,一於收工同朋友黎開餐。晚市自助餐由6點半開始,計岩時間7點左右進場,食住等珍寶巨型美食登場。冷盤有大蜆、青口、藍青口、翡翠螺、蝦、長腳蟹同麵包蟹,種類繁多,新鮮乾淨,尤其欣賞長腳蟹夠哂嫩滑鮮甜。魚生有三文魚、吞拿魚、八爪魚、甜蝦等,我最愛既三文魚夠哂肥美有油香,忍唔住拎左幾轉。坐左一陣就推出左威靈頓牛柳,近入口處冇耐已經開始大排長龍,我都唔執輸拎左一份。雖然師傅已經切走頭尾,但以我觀察牛柳中段都仲保持嫩紅,但拎到尾水部分就全熟,所以雖然酥皮酥脆、牛柳尚算嫩滑,對食開五成熟既我黎講就唔太過癮,下次要提早出去拎先得。其實熟食區都有牛扒提供,內裡仲紅紅地,反而岩胃口d。說時遲那時快,食到咁上下又推出另一款珍寶巨型美食西班牙海鮮飯,唔想太飽就冇拎到。 但好欣賞每次有新野食都會有職員響鈴巡迴四周宣佈,客人絕對唔會錯失良機。 如果想快人一步既話,我統計到星期五晚19:00、19:10同19:15都有新野食,可以事先出門口等候食頭啖湯。最後一輪珍寶巨

其實熟食區都有牛扒提供,內裡仲紅紅地,反而岩胃口d。
最後一輪珍寶巨型美食係19:15推出既大籠蒸龍躉。 平時食飯見有龍躉我都必叫,所以特意叫師傅俾多幾件,果然冇失望。 龍躉有返咁上下斤數,所以有魚味得黎好彈牙,魚皮啖啖骨膠原,大籠內亦蒸得岩岩好,好滑又有肉汁。 最意想不到係作為伴菜既菜心可能吸左魚汁,時間又控制得好,居然腍滑鮮美,想像唔到咁好食。
熟食講真選擇唔算多,行貴精不貴多路線,紅酒燴牛肉、酥炸生蠔、辣酒煮海螺等等都係有誠意既菜式。
海鮮類熟食以籠仔蒸帶子同清蒸鱸魚最為吸引眼球,要讚下大堆頭份量十足,蒸得嫩滑岩岩好,鮮味不過不失。
反而燒味有少少驚喜,炸子雞、豉油雞、叉燒呢d普通野都係為左飽肚而夾,估唔到叉燒真係甘香酥脆,甜香味美,必試。
燒烤方面,各款串燒同想像中差距不大,值得一讚羊架燒起新鮮熱辣,僅僅熟又有羊味,鐘意羊既一定會encore,屬全晚最高質既肉食。
湯品有沙參玉竹山斑魚排骨湯,燉湯將所有湯料精華鎖住,自助餐飲到啖老火湯真心感動,即時養顏青春哂。
甜品有埋爆谷同雞蛋仔實屬旱見,未算最脆口,過下口癮都合格啦。
重頭戲一定係多款口味既哈根大師,朱古力味同培茶味冇得輸,為今晚畫下圓滿句號。
姐妹們說,好久沒有聚餐了﹗趁著萬聖節,不如一起相聚大吃一頓。於是,我們就去了以「城中夜中」作主題的城市花園綠茵閣。小妹喜歡這兒,全因對這兒的甜品念念不忘。萬聖節,餐廳更準備了大量與節日相關的甜品,七彩繽紛,鮮艷奪目。不但小孩,連大人,都不住駐足細看,不知如何選擇是好﹗ 飲品的選擇,也挺多的。 水耕菜,健康有營,是這兒的一大特色,不可不試﹗ 冷盤,除了數款沙律和芝士外,還有油潤甘美的火腿。 冰鮮海鮮櫃,是另一個受歡迎的地方。 開放式廚房前,盡是教人看得眼花撩亂的熱盤,如匈牙利牛尾、酥炸老鼠、嘩鬼漢堡、麻婆豆腐、鹹菜豬肚、中西燉湯等。 泰式湯麵和粥檔,選擇繁多。                                       近我們一處,除了豆腐花,還有台灣芋圓。 先取回一碟冷盤,有蟹籽、芝士和三文魚壽司、沙律、煙三文魚、西班牙火腿配哈蜜瓜,以及水晶肴肉,食味紛陳,各有特色。 友人I,頗有心機地,砌出一個怪物。 粉絲蒸蜆貝,一出即被人搶奪一空。 鹹菜豬肚,友人C的最愛,豬肚軟腍。 小妹,還是

飲品的選擇,也挺多的。
水耕菜,健康有營,是這兒的一大特色,不可不試﹗

冷盤,除了數款沙律和芝士外,還有油潤甘美的火腿。

冰鮮海鮮櫃,是另一個受歡迎的地方。

泰式湯麵和粥檔,選擇繁多。

近我們一處,除了豆腐花,還有台灣芋圓。

友人I,頗有心機地,砌出一個怪物。

粉絲蒸蜆貝,一出即被人搶奪一空。

鹹菜豬肚,友人C的最愛,豬肚軟腍。

小妹,還是喜歡香口炸物與燒物,燒雞翼、燒蝦、炸天婦羅蝦,以及炸薯。

「鈴…鈴…鈴」,侍應拿著搖鈴,逐枱通知客人,特長威靈頓牛柳出場了﹗ 這一期,餐廳特製三呎長威靈頓牛柳,每晚為客人奉上。大廚以蘑菇、風乾火腿和酥皮,包著牛柳,以 180℃高溫烤焗而成。

另一款,大廚即場製作的,是熱溶瑞士 Raclette 芝士。鈴聲響後,大廚即場以特製器具,刮出熱溶 Raclette 芝士,配以馬鈴薯和麵包粒同吃。

台灣芋圓,有白色與紫色,以及眾多配料,如紅豆、黑白珍珠、龍眼、啫喱、爆爆珠等。

巨型西班牙海鮮飯,又是大廚獻技時間﹗只見碩大鑊上,盡是鋪滿了青口、鮮蝦、魷魚等海鮮,以及西班牙辣肉腸及蔬菜的金黃色西班牙飯。

壓軸的甜品環節,這個木乃伊造型的忌廉棉花糖,既好看,又好食。

要了一杯士多啤梨雪糕,以蛋糕上的小魔怪擺設作裝飾,為節日增添一份趣味。

這個甜品,南瓜精靈的器皿夠應節。

拿破崙蛋糕,層次分明,酥皮鬆脆香口,吉士細滑香濃,吃完一件,忍不住又來一件﹗
2019-10-31
2019-11-04 1231 瀏覽
HAPPY FRIDAY又到,當日興之所至想吃西班牙海鮮飯,但港島區附近的西班牙餐廳價錢都不太平民,若然再額外叫酒應該都「幾傷」。不過在OPENRICE爬了幾篇文後發現GARDEN CAFÉ做緊個自助餐有埋西班牙海鮮飯食,加上任飲紅白酒,另有甜品熱食前菜刺身等等,當日用埋OPENRICE COUPON,性價比比去食西班牙餐廳更勝一疇。當然,不足之處環境氣氛就未及西餐廳咁靜。「拍板」入座後,侍應非常貼心告知當晚7:00,7:15及7:30各有限定美食,屆時會有人提醒食客,所以我前段都不敢食得太飽,免得沒位置品賞我既目標西班牙海鮮飯。入場後走了一圈,前菜款式都算多,其中試了中式既牛展都十分有水準,煙三文魚等來貨都不俗,蜜瓜火腿,則瓜甜火腿不夠味。刺身新鮮,三文魚及帶子encore了好幾次。而且師父工作快,基本上都不用等。熱食一共8款,炒大蝦鑊氣夠非常入味,紅酒燉牛尾非常推介,入口軟冧而且調味豐富,酒味特出,酒店水準!另外沒想到炸物十分出色,在台後有一排廚師隨時即制refill食物,當晚的炸雞外層香脆雞肉嫩滑,不過稍為大塊,同朋友share剛剛好。炸魚亦屬必食之選,,本來不想在自助餐中quo

熱食一共8款,炒大蝦鑊氣夠非常入味,紅酒燉牛尾非常推介,入口軟冧而且調味豐富,酒味特出,酒店水準!另外沒想到炸物十分出色,在台後有一排廚師隨時即制refill食物,當晚的炸雞外層香脆雞肉嫩滑,不過稍為大塊,同朋友share剛剛好。炸魚亦屬必食之選,,本來不想在自助餐中quota吃炸物,但即叫即炸的魚柳,外層的炸粉與炸雞不同,類似平日吃的fish&chips的魚塊,香氣十足,配上他他醬,十分有水準!

當晚見到身邊好多客人都取了中式燉湯,不過走了幾轉都沒有發現,最後發現原來藏在燒烤爐則邊。都算幾好飲!

整晚見到師父一直在燒,不停refill燒羊架、雞翼大蝦等等,試左羊架,沒有騷味,外脆內軟,烤得剛剛好。

侍應準時7點鐘敲鈴鈴提醒食客出去取蒸龍躉。見到龐大蒸籠都嚇一嚇,排隊取了一份都夠兩人食,畢竟龍躉魚油多,不加醬油食先食到鮮甜魚味!

7:15分呢一轉輪到威靈頓牛柳,本來不太抱期望,不過眼見師父將新鮮出爐的作品一刀切下,看樣子酥皮夠脆,所以我都不惶多讓,小試小碟。牛柳意想不到的嫩又重牛味,估計並非用鬆肉粉而是類似慢煮牛肉的質感,配上酥皮及醬汁非常好吃!

萬眾期待的西班牙海鮮飯終於在7:30分出場,今次沒等侍應提醒,我就已經「標」出去排頭位。端來的鐵鑊差不多「成張枱咁大」,看來呃LIKE必準呢!西班牙海鮮飯果然沒有令我失望,豐富海鮮,加上烤得香脆的辣肉腸,提升了整個海鮮飯的口感。配上冰凍白酒,與友人閒談,十分寫意。我和朋友都一路吃一路說幸好今晚選了自助餐

最後甜品時間,肚子的空位所淨無幾,只吃了哈根大師的雪糕,及芝士蛋糕等。值得一提的是這裡的TIRAMISU十分驚喜,來吃自助餐不要錯過呢!不過當日不幸地最後才吃這道甜品,可能已放室溫一段時間並不夠凍,建議酒店應放入凍櫃供客人選擇更好。
2019-11-01
用餐優惠
優惠券
2019-11-03 1034 瀏覽
是日係娘親生日,可以享有當月壽星生日優惠(免費),本身恒生卡有7折優惠。3個人加埋都係1000蚊鬆啲。抵到爛!萬聖節裝飾嘅蛋糕同甜品都好靚,魚生方面有三文魚,吞拿魚等選擇。湯有南瓜忌廉湯,燉湯有花旗參雞湯。沙律有水耕菜好多選擇。海鮮有即蒸扇貝。串燒有蝦等等。熱食有豬手,西斑牙炒飯,牛扒等。甜品有pancake ,雪糕同好多萬聖節裝飾嘅蛋糕。總括嚟講,好抵食

甜品有pancake ,雪糕同好多萬聖節裝飾嘅蛋糕。
總括嚟講,好抵食
2019-11-03 3045 瀏覽
我!要!放!假!永無休止的工作簡直收買人命,勞勞碌碌、營營役役,最後只殘餘一副沒靈魂的軀殼。我決定要逃離戰場,躲到遠離煩囂的愉景灣,好讓自己完全放鬆。兩天假期並無行程,只是望海和發夢,叉足電後返回市區,一於吃頓自助餐結束美好的旅程。係喎,今日是萬聖節!若不是看見餐廳美侖美奐的裝飾,也差點忘記這個西方節日。走進店子,必先經過甜品櫃,但只是行了兩步,便忍不住停一停、望一望,因為食物賣相超靚呀!哎吔,這款可愛、那款逼真、果款生鬼,恨不得通通放進肚子裏!甜品,還是留待壓軸環節。食buffet,首要任務是出去兜個圈,精選必吃項目,而我第一眼看中的就是沙律吧。除了部份搭配好的沙律外,筆者更愛自己選擇食材,今次便挑了紅菜頭、栗米粒、車厘茄和水耕菜,再配上蜜糖芥末汁。綠油油的水耕菜新鮮潔淨,而醬汁甜美中微微刺激,夠晒開胃。冷盤方面,壽司刺身當然是搶手貨,在云云款式中,火灸三文魚壽司成為了我的囊中物,其豐富甘香的油份,百吃不厭,一口氣便掃清三件。海鮮則有大蝦、青口、翡翠螺、麵包蟹和蜆,淺嚐頭兩款,質素平平。至於意式風乾火腿,鹹香油潤,配上爽甜的哈蜜瓜,恰到好處。之後再向熱盤進發。酥炸老鼠名字嚇人,原來是
我!要!放!假!

係喎,今日是萬聖節!若不是看見餐廳美侖美奐的裝飾,也差點忘記這個西方節日。走進店子,必先經過甜品櫃,但只是行了兩步,便忍不住停一停、望一望,因為食物賣相超靚呀哎吔,這款可愛、那款逼真、果款生鬼,恨不得通通放進肚子裏!
甜品,還是留待壓軸環節。食buffet,首要任務是出去兜個圈,精選必吃項目,而我第一眼看中的就是沙律吧。除了部份搭配好的沙律外,筆者更愛自己選擇食材,今次便挑了紅菜頭栗米粒車厘茄水耕菜,再配上蜜糖芥末汁。綠油油的水耕菜新鮮潔淨,而醬汁甜美中微微刺激,夠晒開胃。
冷盤方面,壽司刺身當然是搶手貨,在云云款式中,火灸三文魚壽司成為了我的囊中物,其豐富甘香的油份,百吃不厭,一口氣便掃清三件。海鮮則有大蝦青口翡翠螺麵包蟹,淺嚐頭兩款,質素平平。至於意式風乾火腿,鹹香油潤,配上爽甜的哈蜜瓜,恰到好處。
之後再向熱盤進發。酥炸老鼠名字嚇人,原來是芋泥包著大蝦,再製成天婦羅。成品炸得乾身不膩,層酥化,入口即散。大蝦未算厚肉,但夠爽鮮,想不到能與綿滑的芋泥竟能擦出愛火花。匈牙利牛尾炆得腍軟,外圍有層厚脂肪,邪惡無比。正當細味之際,耳邊響起鈴、鈴、鈴……
侍應走向每張桌子介紹:「有威靈頓牛柳。」出去一看,嘩!超巨型喎,足足有三呎長,氣派非凡。轉眼間,已有人龍等候領取。威靈頓牛柳製作步驟繁複,這個酥皮焗得鬆化,磨菇風乾火腿很香,牛柳則味道濃郁,個人喜歡生一點,會更滑溜。
對上一次到台灣旅遊,已是去年的事,真懷念當地的風土人情、地道美食。看見台灣芋圓,更勾起段段美好回憶。我們就動手製作一個甜品,回味過去種種。煙煙韌韌的芋頭和紫薯粉圓,配上滑嘟嘟的寒天、QQ彈牙的珍珠、酸咪咪的草莓晶球,軟中帶爽的蒟蒻,質感各異、甜度適中,吃罷超滿足呢!
最後輪到今晚的重頭戲,Halloween甜品蛋糕布甸棉花糖啫喱、奶凍......無論在造型、裝飾或色彩方面,均充滿節日氣氛,賣相攞足一百分。那管大人或細路,看見如此精美的甜品,都雀躍不已,心裏哈哈笑。影相,當然提指定動作啦。
拿破崙酥皮香脆,夾層吉士醬幼滑甜美,加上夢幻的糖霜,挺吸引的。芒果奶凍果味重,質感則較水漾,全靠得意的南瓜杯挽回分數。紅桑子和青檸雪葩冰凍涼快酸度出眾,有助消化。吃飽飽,充滿動力,明天繼續為工作而作戰!
2019-10-29 1155 瀏覽
同朋友嚟呢度食Lunch Buffett,原因喺經濟抵食,星期一至六正價318,用恆生或中銀咭有七折,長者278再七折,而家十月份生日,兩個人嚟,生日嗰個免費朋友訂了兩位十二点,服務員態度唔錯,安排我哋坐卡位睇見環境幾安静,人唔多,少咗班自由行內地客🙂海鲜祇有蝦、青口及蜆,我專攻蝦,味道👌湯有蓮藕綠豆排骨湯及番茄忌廉,我梗喺揀蓮藕湯啦,蓮藕唔多,綠豆煲融哂,太多紅蘿蔔及羅漢果,感到個味唔多夾🤔食物種類不算多少量麵包、芝士少量凍肉湯麵配料祇有肉丸及蝦仁,但蝦仁無乜味有魚生,但望落唔係好新鮮無攞壽司一般總括嚟呢度食嘢,選擇唔多,但勝在價錢平同環境幾好,如果閣下想同朋友喺一個安靜嘅環境消磨兩個鐘頭,可以嚟呢處🥂🥃

朋友訂了兩位十二点,服務員態度唔錯,安排我哋坐卡位

睇見環境幾安静,人唔多,少咗班自由行內地客🙂

海鲜祇有蝦、青口及蜆,我專攻蝦,味道👌

食物種類不算多

少量麵包、芝士

少量凍肉

湯麵配料祇有肉丸及蝦仁,但蝦仁無乜味

有魚生,但望落唔係好新鮮
無攞
壽司一般

2019-10-28
生日
2019-10-29 681 瀏覽
-❤️第一次同朋友食自助餐,選擇幾多啊~自助晚餐人均$400+ 自助餐價錢黎講唔算太貴,今次有3款重點推介菜式: 西班牙炒飯,大籠蒸龍躉,威靈頓牛柳!🔸大籠蒸龍躉龍躉可以話係我其中一個最愛👍🏼 魚肉質感嫩滑,幾厚肉,魚皮都幾厚,整體唔會話腥,推薦!🔸威靈頓牛柳咁大條威靈頓牛柳都係第一次見😋外面係酥皮圍住,內裏肉汁仲好豐富,肉質都仲保持到軟淋同粉紅色,喜歡食牛嘅朋友可以一試!🔸海鮮自己好喜歡食海鮮💛而今次酒店就有分海鮮刺身以及海鮮熟食兩大類~海鮮刺身整體質素唔差,都幾新鮮,肉質甜美。另外海鮮熱食就推介蒸扇貝!我地幾個女仔起碼食咗一打,啖啖肉,配上蒜香,正呀!🔸熱食corner另外熱食方面,種類不算少。有串燒,燒味,炒粉麵飯,中式小菜等等。如喜歡食湯麵都可以試下佢地嘅迷你魚蛋粉!😂🔸甜品甜品推薦雪糕!我地食咗勁多球!另外仲有不同款嘅蛋糕同爆谷甜點😁

❤️第一次同朋友食自助餐,選擇幾多啊~

🔸大籠蒸龍躉

🔸威靈頓牛柳
咁大條威靈頓牛柳都係第一次見😋

🔸海鮮

🔸熱食corner

🔸甜品
2019-10-23 3135 瀏覽
吃貨組成員中有人生日,當然要出黎食飯慶祝,佢話不如試下屋企附近呢間酒店嘅自助晚餐,當然生日果個話事啦!主題係"大夥兒吃城中夜市自助餐",咁岩我地嘅目的嘅?!  望落價錢吸引,環境都幾舒服,難怪主角提議呢度食自助餐指定"前菜"當然係各款海鮮凍盤,呢度有麵包蟹,長蟹腳,青口,蜆,蝦,翡翠螺蟹腳雖則唔算好多肉,但肉質幾甜,可以任食,拎多幾隻都無問題; 而青口隻隻肥大,好有口感!刺身係回本之作,當然要食,種類屬於大路之選: 三文魚,吞拿魚,八爪魚,立魚,蝦多款精緻壽司每款試幾件,過下口癮絶對合格有餘觀察場內大多數人士枱上都有杯紅酒,原來紅白酒都係任飲,美食配美酒,加分!  唔飲酒嘅當然有汽水果汁供應!熱盤方面,燒味,原條清蒸魚,天婦羅,即場串燒,蔬菜類等都有供應,滿足各人食物喜好即蒸海鮮 : 蒜蓉粉絲蒸扇貝,熱辣辣嘅海鮮,岩晒唔食得太多凍海鮮嘅人士突然聽到有人響鈴聲,侍應會通知有特別食品推出,例如:巨型西班牙海鮮飯 : 真係好巨型,特式醬汁包圍每顆飯粒,混入甜椒及洋蔥粒,海鮮包括青口,蝦,賣相好看之餘亦都幾好味!特長威靈頓牛柳 : 唔係好多地方有得食,新鮮焗好就拎出黎,酥皮香脆,牛柳肉質嫩滑,

多款精緻壽司

每款試幾件,過下口癮絶對合格有餘

突然聽到有人響鈴聲,侍應會通知有特別食品推出,例如:

特長威靈頓牛柳 : 唔係好多地方有得食,新鮮焗好就拎出黎,酥皮香脆,牛柳肉質嫩滑,水準之作!

沙律吧方面,有多款食材選擇,自製心愛嘅沙律話都無咁易

呢度有我喜歡嘅燉湯,係淮山螺頭鷄湯,超級夠熱,足料湯水夠鮮甜,忍唔住拎多一盅...哈哈...!

北京填鴨,師傅即場片皮,鴨肉唔肥,配埋青瓜甜醬用飽皮包住食,淺嚐一件唔錯!

燒牛肉當然走唔甩我五指山

肉質嫩滑又有肉汁,件羊扒都燒得甚有水準

甜品方面,有多款唔同口味嘅H牌雪糕,見到都心心眼,又係回本之作

仲可以配埋即叫即整嘅鷄蛋仔,自己甜品任你配,一冰一熱,超好味

仲有其他精緻蛋糕,如香濃朱古力蛋糕及拿破崙,鬆脆甜美

食完西式仲有台式喎,就係台灣芋圓啦,多款配料任你加,加埋豆腐花,有QQ有滑口,多重口感!

大家係咁食下笑下,呢餐生日飯取得完滿成功!
2019-10-13 1421 瀏覽
而家做緊Promotion, 印列出佢哋Facebook page嘅優惠券就可以享用$71.5嘅自助早餐😱🤩佢哋嘅自助早餐係港式茶餐廳主題😍麵包有好多選擇又有沙律菜同埋水果揀有蝦餃、叉燒包,同埋西式早餐嘅茄汁豆、雞肉腸、煙肉、薯餅👍🏻有蛋撻、熱奶茶、三文治、火腿通粉😯熱奶茶係幾正宗嘅做法😮茶味夠濃蛋撻係曲奇餅皮😫🤤但係可以焗得再脆啲叫咗奶醬多🤩搽咗幾多醬,但係多士烘得唔夠脆😞自己再拎去多士爐嗰度烘左一陣🤣總括來講,食物質素係OK,但係價錢咁平真係好抵食🤣,食物選擇都係咁。

佢哋嘅自助早餐係港式茶餐廳主題😍

麵包有好多選擇

又有沙律菜同埋水果揀

有蛋撻、熱奶茶、三文治、火腿通粉😯
熱奶茶係幾正宗嘅做法😮茶味夠濃
蛋撻係曲奇餅皮😫🤤但係可以焗得再脆啲

2019-10-01
$71.5 (早餐)
2019-10-02 2217 瀏覽
北角城市花園酒店有新主題自助餐😻😻😻特別在於每晚分幾個時段有巨型菜色 威靈頓牛柳、西班牙海鮮飯和龍躉王等😏😏更前菜當然去沙律吧特別有本地新鮮水耕沙律菜🤤爽脆清甜 可搭配不同醬汁攪拌 開胃可口海鮮方面有麵包蟹青口大蝦 長腳蟹同刺身👻最鍾意係帶子都比較大隻鮮甜🙈熟悉區當然有啦牛柳 串燒肉類啱晒一班食肉獸牛柳略嫌太過乾🙊可特別要求現切位置比較生嘅甜品仲有Häagen-Dazs雪糕任食😍亦有拿破崙 木糠布甸 芒果布甸 芝士蛋糕因為太飽就無試到雞蛋仔同窩夫😻仲有台灣甜品station芋圓小丸子仙草涼果黑糖寒天雜果😽自由調配一碗台式芋圓仙草凍
北角城市花園酒店有新主題自助餐😻😻😻

仲有台灣甜品station
芋圓小丸子仙草涼果黑糖寒天雜果😽
自由調配一碗台式芋圓仙草凍
2019-10-01 1751 瀏覽
升職飯食好d💓剛剛升職了 又係時候請朋友食飯了😂今次就返港島朋友 去左北角城市花園酒店自助晚餐人均四百鬆 這個價錢也不太貴有三款重點推介菜式:特長威靈頓牛柳、大籠蒸龍躉、巨型西班牙炒飯✨ 特長威靈頓牛柳未見過甘大條威靈頓牛柳呀🙈見師傅切開嘅時候 肉質粉粉嫩嫩 時間控制得好好呀酥皮也不錯 加埋蘑菇碎 味道很好的👍🏻✨ 大籠蒸龍躉平時好喜歡食龍躉 但少機會食岀去攞嘅時候也叫師傅俾多少少我🙈龍躉皮也算厚吧 魚肉嫩嫩的 又唔腥✨ 蒸扇貝即叫即整嘅扇貝 唔會蒸得過火 都幾大隻加埋蒜蓉粉絲 絕配喔🥰✨ 凍海鮮 刺身凍海鮮同刺身都係基本款式 refill都算快當中最愛帶子 好大隻又爽口👍🏻✨ 巴馬火腿仲有巴馬火腿同蜜瓜任食天然咸香 好味道喔✨ 甜品最吸引莫過於哈根達斯任食!就連最新岀嘅味道都有呀💓✨ 熱食有台灣嘅鹽酥雞、香港嘅鹹菜豬肚、泰國嘅船面等等 味道不錯仲有燒蝦燒羊架 同樣岀色👍🏻🍽 綠茵閣🔎 北角城市花園道9號城市花園酒店1樓
升職飯食好d💓

✨ 巴馬火腿
仲有巴馬火腿同蜜瓜任食
天然咸香 好味道喔

甜品
最吸引莫過於哈根達斯任食!
就連最新岀嘅味道都有呀💓

✨ 熱食
有台灣嘅鹽酥雞、香港嘅鹹菜豬肚、泰國嘅船面等等 味道不錯
仲有燒蝦燒羊架 同樣岀色👍🏻
🍽 綠茵閣
🔎 北角城市花園道9號城市花園酒店1樓
2019-09-30 1462 瀏覽
已經食過不下十次,因為比起香港其他酒店,價錢實在較低,但食物及環境又不會好似三星酒級店般低級。來嘅客人不會搶食,大家都有禮。位置也方便,出地鐵行兩個街口就到。食物種類係唔多,也不是高架菜色,但味道不俗。只係甜品略嫌遜色。至於服務,每次服務員的熱誠比其經理(部長)的熱誠更好,無奈每次來已換了服務員,但部長仍在!!例如:今晚就有個哥哥仔服務員,見我地有行李要放,又得兩個對坐座位,要另加椅子放東西,於是中段時間換了個卡位給我們。第一次可以坐到卡位,真係突如來嘅驚喜!
2019-09-30
用餐優惠