2020-10-03 511 瀏覽
捉緊夏天的尾巴,趁住天氣有熱熱地,食多幾次冰涼的甜品先去深水埗買電子野,順便食個甜品先番屋企綠林甜品都算系深水埗的元老級甜品店,系深水埗咁多年都可以屹立不倒系有佢的道理望下個餐牌,基本上你諗到的甜品,系可以系餐牌搵到出黎<紅豆粒豆腐布甸綠茶雪糕$43>紅豆粒無起沙,煲到品算好淋,不過FatBrown 不嬲都鐘諗有咬咩的野,所以都Ok ge 豆腐布甸陣味幾清新,配綠茶雪榚都幾match <紅豆粒涼粉芋頭小丸子$46>紅豆粒都系一樣唔起沙,涼粉份量有點多,食到後尾陣味有少少單調,如果小丸子比例多番D就好喇
捉緊夏天的尾巴,趁住天氣有熱熱地,食多幾次冰涼的甜品

去深水埗買電子野,順便食個甜品先番屋企

望下個餐牌,基本上你諗到的甜品,系可以系餐牌搵到出黎

<紅豆粒豆腐布甸綠茶雪糕$43>

豆腐布甸陣味幾清新,配綠茶雪榚都幾match

<紅豆粒涼粉芋頭小丸子$46>

2020-09-13 728 瀏覽
BBQ@Home, 竟然大家都唸起想食糖水, 由於我之前order過一次真心正. 夜晚仲要無啦啦大雨到抽筋, 辛苦哂車手哥哥!!🍡我地叫左: 🥄合桃露(HKD29)-保持一貫勁thick口感, 合桃超香磨得勁滑, 原本我想食蛋白杏仁茶但無得賣, 合桃露係第2 favorite.🥄芝麻糊x湯丸(HKD36)-粒湯丸會唔會勁大粒🤣黑mun mun嘅芝麻糊又thick又足料.🥄無花果x燉雪梨(HKD46)-貴公子滋潤推介, 整左啖, 好清甜, 有雪梨🍐片+無花果粒, 熱氣BBQ清潤之選.🥄仲有足料蕃薯🍠糖水, 粒粒馬蹄露, 腐竹雞蛋糖水, 椰汁西米露. 大大碗都係HKD25-26@咋, 而且店家仲送左幾張HKD5 coupon (強迫消費mode🤪), 正!

🍡
我地叫左:
🥄合桃露(HKD29)
合桃露
🥄無花果x燉雪梨(HKD46)
無花果燉雪梨
馬蹄露
腐竹雞蛋糖水
椰汁西米露
蕃薯糖水
2020-09-12
15 分鐘 (外賣送餐)
$25 (宵夜)
合桃露
蕃薯糖水
  • 芝麻糊
  • 蛋花馬蹄露
2020-08-18 500 瀏覽
綠林甜品,每次見都排曬長龍,出名芝麻糊,以前食過都算幾好味,不過好耐冇嚟食囉,今次經過就入去食一碗啦。滿有期望叫咗碗芝麻糊嚟食,食咗一啖,Oh No!味道大不如前,話人手炒又話乜嘢黃金比例,芝麻味好香 bla bla bla, 我又唔係好覺囉,我仲覺得係太甜,比例唔好,蓋過咗芝麻啲香,唔好食。Very disappointed 就係今次嘅經驗。經過今次之後,我覺得我唔會再嚟食。我衹係講出真實的一面,唔係打手,味屈我 ! !
綠林甜品,每次見都排曬長龍,出名芝麻糊,

Very disappointed 就係今次嘅經驗。
經過今次之後,我覺得我唔會再嚟食。

我衹係講出真實的一面,唔係打手,味屈我 ! !
2020-07-23 530 瀏覽
以前一路以黎都好鍾意食綠林甜品嘅蛋白杏仁茶真係食過返尋味!但係最近天氣太熱所以想食返啲凍野,所以今次膽粗粗就選擇咗芒果布甸加芒果西米露同埋紅豆布甸配香芋雪糕,估唔到令我大失所望。芒果布甸食落係死實嘅甜,甜到好似食緊砂糖咁,過分甜,完全唔想令人食落去。反而個紅豆布甸配香芋雪糕就幾好食,豆腐布甸雖然偏淡但都幾滑溜,整體來講都算好食。不過如果再比我選擇一定會選返傳統糖水會比較穩陣好多!我都明白始終佢呢間都唔係做開新式甜品所以以後都係食返佢個蛋白杏仁茶會比較好!

2020-07-19 321 瀏覽
傳統糖水店要喺旺區生存 絕對唔容易!而喺深水埗這舊區,租金比較便宜,亦相對多一些甜品店選擇!綠林主打新式甜品,但亦包括傳統中式糖水如芝麻糊、豆腐花等!今次店內食的是至愛芋圓地瓜圓仙草系,併紅豆粒,小丸子和黑珍珠!份量十足,甜度適中,芋圓煮得到位軟嫩!好味!

芋圓地瓜圓仙草 併小丸子紅豆粒黑珍珠
芋圓地瓜圓仙草 併小丸子紅豆粒黑珍珠
2020-06-16 578 瀏覽
我叫咗個涼粉加雪糕, 但入面有另一種食材叫桃膠, 我以前好少食唔知道係乜嘢嚟, 上網查原來好得意, 佢係一種由樹皮分泌出嚟嘅樹脂, 有美顏 同埋生津止渴嘅功效。 咬落去有少少爽, 少少似木耳, 或者雲耳, 但隻色就係琥珀, 大家下次可以去試下。同埋呢間店好似做緊另一個優惠, 好似外賣攞走的話,會送一杯涼茶。

2020-04-24 747 瀏覽
綠林甜品為深水埗既老字號 住附近既一定都識。我次次回港🇭🇰都必去一次 為的就係碗 芝麻糊豆腐布丁🥰!佢普遍既食品價錢都合理 款式都好多(見住佢由得傳統糖水加到連芋圓都有!)🤩食過糖不甩 楊枝甘露 椰汁黑珍珠 燉奶 海鹽奇異果汁 等等。芝麻糊豆腐布丁為最愛❤️,暫時未搵到另一個product replace 到佢🤭濃濃既芝麻味 加動L既豆腐布丁!一流😋但呢 次次食完都食唔落晚餐😂😂所以呢記得搵個大食d geh fd同你去食 咁就有人幫拖啦👌🏻👌🏻
2020-03-18 764 瀏覽
尋晚食完日燒未夠飽 番酒店前見到呢間甜品店出面好多人等位但我一位所以就即刻入座叫左楊枝甘露豆腐布甸同埋榴連班㦸可惜唔記得影班㦸張相埋單八十幾喺深水埗區我覺得貴左少少但味道黎講真係勁好食
尋晚食完日燒未夠飽
埋單八十幾
喺深水埗區我覺得貴左少少
但味道黎講真係勁好食
2020-01-25 842 瀏覽
甜品可能好多人都會喜歡選擇凍的甜品,冷或熱的甜品我都會喜歡,熱嘅甜品我比較喜歡腰果露合桃露,而季節中嘅栗子露係比較少有的,呢間的栗子露推介給大家,我覺得值得一試!栗子通常都係秋冬嘅時候比較好食,呢碗栗子露超多栗子,而且做得唔錯,唔會十分之甜,腰果露同合桃露都食得多,但栗子路都係第一次食,真材實料👍🏻👍🏻
2020-01-19
15 分鐘 (堂食)
$35 (宵夜)
  • 生磨栗子粒露
2019-12-15 692 瀏覽
呢日小弟同朋友係附近食完飯,見呢間糖水舖唔使排隊,即刻食去食番碗甜水呢排大家都好興食桃膠,加係蛋白燉鮮奶上面簡直係滋潤又養顏蛋白燉鮮奶整得好滑,味道又唔會太甜,食完飯食都唔會好有罪惡感

蛋白燉鮮奶加桃膠

呢排大家都好興食桃膠,加係蛋白燉鮮奶上面簡直係滋潤又養顏
蛋白燉鮮奶加桃膠
2019-12-14 571 瀏覽
話說好耐之前友人推介就此店中式糖水不錯。咁今日路經此地就抱著期待既心情去買個外賣試試,點知回到家一打開,嘩!!!碗芝麻糊杰撻撻唔順滑。再嘗試擺入口😐頂!係咩口感!?好古怪!好差勁!🤮🤮🤮就係咁碗芝麻碗就係垃圾桶相會了🤮🤮🤮無下次!!!
芝麻糊
2019-12-01 579 瀏覽
之前成日幫襯綠林,但係每食一次差過一次,事隔幾個月再試返綠林糖水,質素又進步番少少呢碗芋圓紅豆西米涼粉小丸子份量都幾大,啱晒我啲鍾意食煙銀野嘅人,芋圖嘅芋頭味同番薯味都好出,微甜有嚼口!小丸子就冇味,不過配搭埋花奶就好唔錯,紅豆比較硬身,煮得唔夠耐,所以紅豆麻麻哋,涼粉同西米都好正!紅豆豆丁配香芋雪糕,紅豆都係比較硬左D,豆丁味道偏淡但滑溜,都唔太差既。芝麻糊係每次都會點嘅,今次冇以前咁稀,芝麻糊粉份量多咗,碗芝麻糊杰身過以前,好味!

2019-11-30
$35 (宵夜)
2019-11-22 381 瀏覽
來到深水埗又想飲糖水就會來哩到,對上一次來應該係幾年前,今日見到甜品款式已經多了唔少,芋圓同桃膠等嘅新款糖水都有得吃,不過價錢都頗為貴,所以今日都係吃返傳統中式糖水。烏豆桑寄生茶($24)好膿黑豆同桑寄生味道,比一般糖水店好味,如果有埋個雞蛋就更好啦!番薯糖水($24)番薯好夠粉,姜味夠辣,味道唔錯。整體中式糖水都保持到水準,不過價錢就真係偏貴。
番薯糖水($24)番薯好夠粉,姜味夠辣,味道唔錯。
整體中式糖水都保持到水準,不過價錢就真係偏貴。
2019-11-10 330 瀏覽
睇到見佢咁多好評就黎試下,因為我鍾意食芋圓,所以必試啦。叫左個 A2 & 楊枝甘露小丸子。分別係$46 , 兩個人咁樣就食左 $92 非常唔抵食,因為實在唔美味!首先楊枝甘露,芒果就係甜既。但係小丸子差,口感好張好糊。柚肉係酸到爆,整體唔值得叫。再來芋圓同地瓜圓,兩者都係無味,而且口感好糊,粉既比例好多,最怪雞係地瓜圓竟然係綠色???!花生+砂糖就係平日湯圓 d 料咁,正常發揮。而紅豆同埋香芋雪糕都係正正常常。食完都唔開心,就埋單閃人,無下次
睇到見佢咁多好評就黎試下,
因為我鍾意食芋圓,所以必試啦。
叫左個 A2 & 楊枝甘露小丸子。
分別係$46 , 兩個人咁樣就食左 $92
非常唔抵食,因為實在唔美味!

首先楊枝甘露,芒果就係甜既。
但係小丸子差,口感好張好糊。
柚肉係酸到爆,整體唔值得叫。

再來芋圓同地瓜圓,兩者都係無味,
而且口感好糊,粉既比例好多,
最怪雞係地瓜圓竟然係綠色???!
花生+砂糖就係平日湯圓 d 料咁,正常發揮。
而紅豆同埋香芋雪糕都係正正常常。
食完都唔開心,就埋單閃人,無下次

2019-11-02 305 瀏覽
今晚深水埗晚飯後,時間尚早,隨便逛逛散步突然間想起,很久沒吃糖水路過綠林甜品,坐下來就看到 「桃膠 ..... 」馬上行動感覺價錢有點貴 $45一看之下,也是值得的材料:-桃膠份量勁多,滿滿的,好開心連子雪耳紅棗桂圓甜度啱啱好整體來說,確實不錯,這碗飯后 糖水,適合兩個人吃吧
2019-11-02