2010-09-05 23 瀏覽
很愛吃紅豆沙,但很難找到好吃的,綠林的紅豆沙就是我至愛紅豆沙煮至起沙,紅豆唔硬,又不至溶,有口感,食落有紅豆果陣香味,確是做得出色,是我每次到深水埗的必食之選
很愛吃紅豆沙,但很難找到好吃的,綠林的紅豆沙就是我至愛

2010-09-04
星期一晚吃完隔離的山東餃子館,過呢邊綠林吃甜品,之前看食評有芒果布甸,只是 $12,特別來試一試。芒果布甸($12):綠林一點也不吝嗇!超多花奶!布甸質感很軟滑,不會像坊間勁落魚膠粉般死實實的,很滑很好味。布甸芒果味不算很濃,但吃起來很香奶味,而且充滿一粒粒芒果肉,很正!
星期一晚吃完隔離的山東餃子館,過呢邊綠林吃甜品
之前看食評有芒果布甸,只是 $12,特別來試一試。

芒果布甸($12):
綠林一點也不吝嗇!超多花奶!
布甸芒果味不算很濃,但吃起來很香奶味,
而且充滿一粒粒芒果肉,很正!
2010-08-30
$12 (宵夜)
  • 芒果布甸
2010-08-24 12 瀏覽
本人平日不太好甜品,但今日突然心血來潮好想食甜品,所以同Honey決定去綠林。 豆腐布甸 --- 呢個係我的最愛,好香,好滑。<--- 必食推介 腐竹蛋糖水(熱)--- 呢個係Honey食嘅,亦都係他的最愛雖然得兩個人,但我食完個豆腐布甸依然覺得未夠喉,所以我地叫多一個芒果布甸嚟試。好驚喜地,個芒果布甸入面有芒果肉,出面好多舖頭都冇咖!GooD... 最衰已經好飽好飽,如果唔係我都好想試埋個南瓜馬蹄露咖...

最衰已經好飽好飽,如果唔係我都好想試埋個南瓜馬蹄露咖...
有芒果肉咖...
2010-08-23
$20 (其他)
有芒果肉咖...
2010-08-22 19 瀏覽
其實我是一個很喜歡榴蓮pancake的人。我去過不同的甜品店吃。不過最好還是綠林!!因爲榴蓮餡又多,cream&榴蓮餡的比例非常不錯·!!!!其實它其他的甜品也很不錯。例如紅豆沙,紫米露,蛋白燉鮮奶。其實綠林是香港一所數一數二的甜品店。所以不妨一試。
因爲榴蓮餡又多,cream&榴蓮餡的比例非常不錯·!!!!
其實它其他的甜品也很不錯。例如紅豆沙,紫米露,蛋白燉鮮奶。
其實綠林是香港一所數一數二的甜品店。所以不妨一試。
  • 榴蓮pancake
上星期日的下午, 當告別了新華令人失望的下午茶之後, 我和老婆徒步由長沙灣行至深水埗, 為的是一碗芝麻糊及一客豆腐布甸. 目的地就是在深水埗很出名的糖水舖 : 綠林甜品.現在坊間很多的甜品舖都有傳統中式糖水供應, 但是, 絕大部份都不好吃. 難得從Openrice中知道這裏的中式糖水深受好評, 尤其是我最喜愛的芝麻糊更加是招牌推介, 所以一定要來一試.原來, 這間綠林甜品的所在地, 竟然就是我中學生時代最常到的福利模型店對面! 可惜以前的我, 對食物質素的要求不高, 更很少吃甜品糖水, 否則我可能會留意它的存在, 甚至會幫趁它呢!踏入店內, 由於大慨是5點左右, 所以客人並不多, 大約只有十多人, 我們很容易便找到一張頗寬闊的桌子. 從這裏的裝修佈置, 一眼就看得出, 應該是一間在這位置經營上好一段日子的老店了. 簡潔的環境, 白色的光管, 普通的裝修, 沒有現在很多新派糖水舖的花巧裝飾, 很明顯, 這兒的老闆沒有打算用優雅的環境吸引客人進來, 而是利用自家糖水的質素為賣點. 也許, 絕大部份在深水埗的店舖都是如此, 做的只是街坊生意, 不會像旺角, 尖沙咀或者是cwb的食肆般重視門面

踏入店內, 由於大慨是5點左右, 所以客人並不多, 大約只有十多人, 我們很容易便找到一張頗寬闊的桌子. 從這裏的裝修佈置, 一眼就看得出, 應該是一間在這位置經營上好一段日子的老店了. 簡潔的環境, 白色的光管, 普通的裝修, 沒有現在很多新派糖水舖的花巧裝飾, 很明顯, 這兒的老闆沒有打算用優雅的環境吸引客人進來, 而是利用自家糖水的質素為賣點. 也許, 絕大部份在深水埗的店舖都是如此, 做的只是街坊生意, 不會像旺角, 尖沙咀或者是cwb的食肆般重視門面裝修來吸引其他區的客人. 跟新華一樣, 坐在綠林店內, 令我很有回到以前年代的感覺.

說回食物, 來之前我已經打算吃芝麻糊和豆腐布甸, 但老婆還未決定. 她原本想點合桃糊, 但後來發現有栗子粒露, 其他地方未曾試過有此糖水, 她最喜歡試新的食物, 所以改為要了栗子粒露.

熱芝麻糊

一放下來的時候, 我發現這碗芝麻糊的顏色跟我之前所吃過的明顯不同, 一食之下, 嘩! 果然非常正
!! 它竟然有齊一碗出色芝麻糊必需有的3大重要原素. 首先, 它不會稀的過份, 杰度適中, 証明沒有偷工減料. 其次, 黑芝麻香味十足, 入口滑溜, 証明應該真的是自家制作, 不是即沖貨式. 第三, 最重要的是甜度剛剛好, 不會像絕大部份的甜品舖般一味死甜, 吃不到半碗已經頂不順了, 但是這裏的芝麻糊, 即使我吃罷整碗, 都沒有甜漏的感覺. 連從來不喜歡吃芝麻糊的老婆都讚不絕口, 下次自己也要吃一碗, 可想而知有多出色, 這兒的芝麻糊, 絕對有頂級的質素, 是我到現在維止嚐過最好味的!!

豆腐布甸

這兒的豆腐布甸, 跟我之前在五代同糖吃的北海道奶凍一樣, 放下來時會"震震吓"的, 身為鎮店之寶其中之一, 食落果然美味, 豆腐味濃, 有跟食豆腐花相似的感覺, 布甸本身很軟滑, 沒有"死實實"的口感, 但用小匙切下去時卻不會散, 証明在加魚膠粉時份量和時間控制得十分好, 實在難得, 抵讚!!

熱栗子粒露
跟芝麻糊和豆腐布甸相比, 栗子粒露是比較遜色的. 栗子味是有, 但不夠香, 而且稍為稀了一點, 栗子的份量不少, 不過比較硬身, 煲得還未夠稔. 其實這碗栗子粒露不是很差, 可惜以上兩款鎮店之寶實在太出色, 所以它很明顯地比下去了.

這間綠林甜品都可算是中式糖水誠意之店, 近幾年來, 甜品舖發展得很迅速, 通街都是甜品店, 但是絕大部份都是主力於西式鮮果類甜品, 試想一碗涼粉只是加上芒果及花奶在上面, 就可以賣20元或以上, 多麼的容易和好賺啊! 反而傳統的中式糖水, 真的要用心機去煲, 又要足料, 但只能賣10元多些, 所以絕大部份的新式甜品店, 都不會用心去做這些利錢不高但又耗時間的糖水身上, 味道當然差劣! 但是這裏卻主打傳統糖水, 用心制作, 實在非常之難能可貴, 所以在店內, 我看到大部份的顧客都是吃芝麻糊, 紅豆沙, 甚至是馬蹄露等中式甜品, 証明了只要你肯用心, 即使是這些舊式的糖水, 一樣可以令人欣賞.

喜歡中式傳統糖水的人, 這裏絕對值得向你推介!
部份餐牌, 主打中式糖水
香而不溜的頂級芝麻糊!!
豆腐味十足的布甸, 正!
足料的栗子露, 可惜味道稍遜
2010-08-15
香而不溜的頂級芝麻糊!!
豆腐味十足的布甸, 正!
  • 芝麻糊
2010-08-12 17 瀏覽
每次去開深水埗都不忘食碗糖水先走..因為抵食又好味~試過lunch黎就食閉門羹..今晚三個人~要一人一碗糖水再share一客豆腐布甸..我既熱芝麻糊…點知黎左暖既糖水~平心而論~糊既味道係唔錯~不過暖既糖水又真係好難接受~下次寧願要凍都冇咁嬲..朋友既芝麻糊溝紅豆沙都係唔太好~因為紅豆沙同芝麻糊份量唔平均~只有好少紅豆~而且都都係唔夠熱..而媽媽既南瓜馬蹄露就keep到水準喎~又多南瓜絲又唔太甜~奇怪在佢o個碗係熱到出煙…而豆腐布甸都依舊既好食~搖下隻碟..件布甸郁郁下~好好玩~食落清清既豆味…再少d甜就更好呢~不過口感好滑係唔錯!下次我要試好多人都order既喳咋~~再唔係就要返凍既芝麻糊好喇…
每次去開深水埗都不忘食碗糖水先走..

因為抵食又好味~試過lunch黎就食閉門羹..
今晚三個人~要一人一碗糖水再share一客豆腐布甸..
我既熱芝麻糊…點知黎左暖既糖水~

只有好少紅豆~而且都都係唔夠熱..

而媽媽既南瓜馬蹄露就keep到水準喎~又多南瓜絲又唔太甜~

奇怪在佢o個碗係熱到出煙…

豆腐布甸都依舊既好食~搖下隻碟..件布甸郁郁下~好好玩~
食落清清既豆味…再少d甜就更好呢~不過口感好滑係唔錯!

4款甜品大合照
2010-08-02
4款甜品大合照
  • 南瓜馬蹄露
2010-08-11 31 瀏覽
心血來潮想吃甜,即致電身處深水步晚飯中的老公外賣速遞.甜品有熱合桃糊,芝麻糊各一,合桃糊頗有合桃味,質感幼滑但好杰,而且太甜!!芝麻糊亦一樣,食後要狂飲水,個人認為滿記的熱食甜品做得比綠林出色
2010-08-09
10 分鐘 (外賣自取)
2010-08-01 55 瀏覽
每次來到深水埗總會來這家甜品店吃甜品, 皆因價錢便宜, 味道上乘.是日到瑩記買偏光鏡, 吃完晚飯便去這家店吃紅豆沙和湯圓.紅豆沙真的不錯, 夠杰和紅豆不太爛, 吃下去冰涼的感覺令人忘記夏天的存在, 後面再追加湯圓, 餡料豐富, 但美中不足是它的皮厚度不一, 且偏厚, 變成吃下去太黏, 但還是做得不錯, 其湯水比較清淡, 沒甚麼冰糖味, 但反而更突出湯圓的味道, 讚.

是日到瑩記買偏光鏡, 吃完晚飯便去這家店吃紅豆沙和湯圓.

正 紅豆沙
正 有蓮子的
正 湯圓
  • 紅豆沙
2010-07-31 51 瀏覽
食完晚飯行了一陣,同行說想食甜品,立即想到這一間深水埗分數最高的甜品店試一試。八時來到,人數不是太多,找到位叫了楊枝甘露和紅豆沙。紅豆沙($10)初初時想這樣平會唔會唔好食呢,但一試就知道錯了,這裡的紅豆沙煲都非常沙,軟綿綿的,又有好香的果皮味,火喉煲得非常好,水準非常之高,所以有時價錢平都有好野的。楊枝甘露($20) 味道都好,西米、芒果和柚子的比例相當之好,夏天的非常好的選擇。怪不得是深水埗分數最高的甜品店,絕對要再來的甜品店。

八時來到,人數不是太多,找到位叫了楊枝甘露紅豆沙

怪不得是深水埗分數最高的甜品店,絕對要再來的甜品店。

門口
餐牌
紅豆沙
楊枝金露
2010-07-30
$15 (其他)
餐牌
紅豆沙
楊枝金露
  • 楊枝甘露
2010-07-29 48 瀏覽
七月十八日 (星期日)同老公仔行了陣高登,都是等三時來到,可以去吃綠林甜品!都有一段日子沒有吃過豆腐布甸了,我們都覺得他是全港最好吃的豆腐布甸!夏日炎炎,行幾步已經成身汗了,見到他非常高興,而且冷氣又足!點了兩樣:鮮雜果珍珠西米露有西瓜,蜜瓜和芒果等,生果都甜!底是忌廉奶,很香滑,又有我非常喜歡吃的大西米!豆腐布甸不用多說了,是鎮店之寶呢!非試不可入口很香滑!!
七月十八日 (星期日)

同老公仔行了陣高登,都是等三時來到,可以去吃綠林甜品!

點了兩樣:

鮮雜果珍珠西米露
有西瓜,蜜瓜和芒果等,生果都甜!
底是忌廉奶,很香滑,又有我非常喜歡吃的大西米!

豆腐布甸
不用多說了,是鎮店之寶呢!非試不可
入口很香滑!!
2010-07-18
2010-07-26 21 瀏覽
岩岩去完食腸粉; 行左陣就黎綠林食甜品拉之前試左豆腐布甸,所以今次就叫左碗凍芝麻糊;朋友叫鮮西瓜西米露;佢話幾好味wo~芝麻糊好滑啊~ 錦炎熱既天氣凍食更加一流凍氣都幾夠,食完坐左陣先走~
岩岩去完食腸粉; 行左陣就黎綠林食甜品

之前試左豆腐布甸,所以今次就叫左碗凍芝麻糊;
朋友叫鮮西瓜西米露;佢話幾好味wo~
芝麻糊好滑啊~ 錦炎熱既天氣凍食更加一流

凍氣都幾夠,食完坐左陣先走~
滑滑芝麻糊
鮮西瓜西米露
2010-07-26
$11.16 (其他)
滑滑芝麻糊
鮮西瓜西米露
  • 芝麻糊
2010-07-14 8 瀏覽
很少地方會有花生糊架, 以前呢度係有架...but...好失望... 既男友 叫咗糖不甩,但口感就一般,實實地,花生粒又太大我叫咗桑寄生茶, 但味道就一般喇,還有黑豆係裏面添. (好奇怪地有黑豆既存在)有點澀,但都入到口既~下次要同男友去番我屋企附近果闁先~

很少地方會有花生糊架, 以前呢度係有架...but...
有點澀,但都入到口既~
下次要同男友去番我屋企附近果闁先~
2010-07-10
2010-07-11 8 瀏覽
吃過綠林糖不甩,一直覺得又抵又大粒: 糖不甩 ( $10 ):糖和花生的配料特多,而湯圓的體積也特大!非常欣賞! 不過店舖環境一如既往,很迫很狹窄,夜間多數要和人搭枱才有位...
吃過綠林糖不甩,一直覺得又抵又大粒:
2010-07-10 71 瀏覽
見到咁多食家師兄師姐都覺得綠林正,始終都要試一試兩個人三點零五行到間鋪外,一入去,已經成十幾廿人,真係咁好食??開鋪五分鐘都咁多人!記得這度D食家話豆腐布甸正,於是座底即叫豆腐布甸再加個芒果涼粉。豆腐布甸一試哈哈!真係有豆腐味,都ok!至於芒果涼粉都覺得ok可能剛剛開鋪,D唔係點解凍!下次都可以再試一試!
見到咁多食家師兄師姐都覺得綠林正,始終都要試一試

豆腐布甸一試哈哈!真係有豆腐味,都ok!

至於芒果涼粉都覺得ok

可能剛剛開鋪,D唔係點解凍!
下次都可以再試一試!

芒果涼粉
開鋪五分鐘,已經好多人呀
$16 (其他)
開鋪五分鐘,已經好多人呀
2010-07-08 153 瀏覽
本人最喜歡芝麻糊, 每到每一家甜品店必先試它是否合格綠林的芝麻糊可以一試, 芝麻味很重很香, 在炎炎夏日吃一個冰凍的芝麻糊果然是一件賞心樂事.另外它著名的豆腐布甸也不俗, 豆味濃且布甸很結實, 有口感, 切下去也不見得會粉身碎骨 鑽
本人最喜歡芝麻糊, 每到每一家甜品店必先試它是否合格

芝麻糊
一切下去也不會散的 :D
$25 (其他)
芝麻糊
一切下去也不會散的 :D