紫粵軒

Tze Yuet Heen
餐廳: 紫粵軒
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2017-10-26 4396 瀏覽
在偏離旺角銅鑼灣等旅遊商業區的將軍澳其實也存在著很多隱世美食。位於將軍澳皇冠假日酒店裡的中菜廳「紫粵軒」,貴位米芝蓮推介餐廳,老伴大讚是他吃過最出色的中菜。雖然小的覺得老伴之對崇備至是有點兒誇張,但餐廳的食物水平無可否認一直維持高等。在吃過一趟回味無窮以後,老伴決定相約友人再次品嚐。 週末七時多到達餐廳,有趣的是是晚紫粵軒居然並未爆滿,比之早前咱們拜五到訪還要虛蕩,小的懷疑難道餐廳竟旺閒日而非假日? 友人提早抵達,他們已經完全覽閱了菜單,於是咱們稍作商量便馬上點菜。老伴嚐過這兒的龍蝦湯泡飯一試難忘,本來友人打算點臘味糯米飯,最後便遷就老伴而改變了。嫂夫人興致勃勃地提意要鳯尾蝦蒸肉餅,老伴也難以忘懷當天吃過的鵝肝炆斑腩。有肉無菜,最後咱們還要了一客傳統的菜芯炒牛肉。 率先出場的鳯尾蝦蒸肉餅乃慣常的住家菜。用瓦碟奉上薄薄的一片肉餅,上層中間位置輕巧地灑上少少的一堆鳯尾蝦干。其實初聽鳯尾蝦蒸肉餅這道菜式,小的心內存疑,以為是大大隻的新鮮鳯尾蝦。鮮蝦配肉餅,感覺是怪怪地風馬牛不相配。及至菜式出場始知差之毫釐,謬以千里。鳯尾蝦非屬鮮製,卻是小小的蝦干。歷滾油炸得香脆以後再舖之上面,比平日所吃的尋

率先出場的鳯尾蝦蒸肉餅乃慣常的住家菜。用瓦碟奉上薄薄的一片肉餅,上層中間位置輕巧地灑上少少的一堆鳯尾蝦干。其實初聽鳯尾蝦蒸肉餅這道菜式,小的心內存疑,以為是大大隻的新鮮鳯尾蝦。鮮蝦配肉餅,感覺是怪怪地風馬牛不相配。及至菜式出場始知差之毫釐,謬以千里。鳯尾蝦非屬鮮製,卻是小小的蝦干。歷滾油炸得香脆以後再舖之上面,比平日所吃的尋常住家菜又多了一重功夫與雕琢,突顯餐廳別出心裁的獨韻。雖然蝦干為肉餅提升了身價,卻不見得能為肉餅錦上添花。

說到肉餅,彷彿是遠征旅人遇上故知,往往能勾起家的感覺,對於無飯家庭是特有共鳴。然而對小的這經常煮食的「巧婦」,肉餅就只能說是咱家經常製作的小菜,沒有甚麼特別。正正是百客遇百貨。

鵝肝炆斑腩煮得很夠鑊氣,以砂鍋承載,能將各式香料的氣味保留發揮,融匯貫通。將價就貨,儘管鵝肝只有小小的數粒,但其濃郁的油脂香氣卻能在整道菜式裡氤氳糾纏,令斑腩都相和著鵝肝的滋味。這次斑腩比上回多骨,沒有之前啖啖肉的感覺。

菜芯炒牛肉做得不過不失。這道普通平凡的菜式絕少出漏子,而大廚亦炒得甚夠鑊氣,菜芯透出蒜蓉的香氣,而牛肉的調味亦做得剛剛好,不鹹不淡中更是鮮嫩易咬。不過老媽子說,街外吃的牛肉大部份以硫打粉、鬆肉粉得製過醃過,雖然入口更細滑鮮嫩,卻是利口不利身。在家製作則需看看牛肉的質素,於菜市場購買便很難確保。

最後出場的龍蝦湯泡飯給友人盛讚,表示比之在利苑吃的更為出色。紫粵軒的出品在泡飯以外還配以另上的米通,讓食客在品嚐之時才添加,使得米通能保留香脆的口感,令泡飯綿中有脆,滋味一流。這一道菜叫一向不好米飯的小的也一刻戀上,可惜這回卻感米通不夠香脆,比上回失色。

整體而言這趟紫粵軒的體驗沒有上回的好,未知會否因小的在下午茶時段吃了一個相當飽的自助餐,使得胃口驟減。所以品嚐美食也需配合時地人,其中一個環節稍有偏差便會影響整個經歷的結果。
2017-10-21
2017-10-22 3150 瀏覽
當你付出一個較高的價錢,期望有相對的服務和食品,對不起,這間餐廳絕對貨不對版!當晚到此餐廳晚飯,想找個侍應服務都難!  想叫加水或order嘢食,唔等你5,6,7,8分鐘,唔使旨意有人睬你。食物份量,又小又cheap!  $288(未加1) 乳豬,你估幾多件? 6 小件!  $128(未加1)雜菜煲,白菜加小唐菜(!!!!)  當其他酒樓只是名義上收取切餅費,最後都會取消。但紫粵軒企硬收 $200 !!!由開業幫襯到今天,結論:水準大跌,永不再來!p.s. :如果你想貼錢買氣受,絕對建議你來這裡!

由開業幫襯到今天,結論:水準大跌,永不再來!

p.s. :如果你想貼錢買氣受,絕對建議你來這裡!
題外話/補充資料: 如果你想貼錢買氣受,絕對建議你來這裡!
2017-10-21
  • 0
2017-09-19 4250 瀏覽
係將軍澳要搵間較寧靜又傾到計嘅酒樓真係少之又少呢間酒樓位於酒店二樓午市十二點幾都已經幾多人午市菜單仲有一本係商預菜單,專比番啲公司客點菜聽聞呢到最出名嘅係片皮鴨,特登早幾日打黎預留一隻名不虛傳,冇令大家失望,皮脆肉滑不過一隻鴨for五個人有啲多,食左隻鴨又試唔到其他菜式呢個拉布金瑤腸粉腸粉皮拉得滑腸粉饀內仲啖啖帶子冇得頂!我蘋果配叉燒酥我都係第一次食,配搭好有新鮮感,食落口感呢度嘅服務好好,環境寧靜最岩啲公司商務嘅客人黎食飯傾計依加午市時段使用指定信用卡埋單仲有八五折,折左人均消費大概一百七十
係將軍澳要搵間較寧靜又傾到計嘅酒樓真係少之又少
呢間酒樓位於酒店二樓
午市十二點幾都已經幾多人

午市菜單
仲有一本係商預菜單,專比番啲公司客點菜

聽聞呢到最出名嘅係片皮鴨,特登早幾日打黎預留一隻

名不虛傳,冇令大家失望,皮脆肉滑
不過一隻鴨for五個人有啲多,食左隻鴨又試唔到其他菜式

呢個拉布金瑤腸粉
腸粉皮拉得滑
腸粉饀內仲啖啖帶子
冇得頂!

蘋果配叉燒酥我都係第一次食,配搭好有新鮮感,食落口感

呢度嘅服務好好,環境寧靜
最岩啲公司商務嘅客人黎食飯傾計

前幾天入住這酒店時,想試下所有在酒店的餐厅,check in 首先在酒店47樓飲了個下午茶,簡直難吃,吃後有胃痛同肚痛的感觉之後的幾天想試自助餐同中菜都有点害怕,再上open rice看食評無一間寫得較為好,但我真的好想試中菜,到今天check out後,心想,好就試一次吧!一入去知客態度同侍應都可以,點心出品都算快,我们2人点了6款食物,山竹牛肉球不太特别,义燒飽内裡有汁流出来,罗白絲酥餅好食過利苑,羗汁豬潤腸粉,好有水準,牛仔骨就一般,錦鹵雲吞,買相一般,但味道不太差,比起之前食評寫得不太好,今天我一次去試真是有驚喜下次去渡假我會再光顧,比這個價錢有這樣出品算好好!
内裡有汁流出来,罗白絲酥餅
下次去渡假我會再光顧,比這個價錢有這樣出品算好好!
山竹牛肉球同牛仔骨
义燒飽,罗白絲酥餅
錦鹵云吞
羗计豬潤腸粉
义燒飽,罗白絲酥餅
羗计豬潤腸粉
2017-07-22 3286 瀏覽
人參魚煲舊魚thin 過x舒保. 有6舊魚. 一夾就散. 無未.照難食angus牛肉煲ok 幾好食. 有炒過的suen 頭. 牛肉唔似 Angus.菜煲好難食.菜未好劲. 麻麻地貴飛雞炸得幾好食ps. service ok 但 cooking 和平時4-5star Hotel無得 fight本人平時食開 causeway bay. Excelsior hotel chinese restaurant on second floor. 價錢一樣都係1千 zone D 4個人. 但 Food quality 無得比.
人參魚煲

ps. service ok

2017-07-19
用餐優惠
信用卡優惠
一年裏浪漫的節日唔多,本是特登在情人節找一間好質素、靜靜地的中式酒樓食晚飯,可惜這間香港九龍東皇冠假日酒店裏的「紫粵軒」質素差爆、安排失當!很難明白一間高級食府如此差劣!我和老公在2月14日情人節那天晚上選了這間「紫粵軒」食晚飯,我們下午6:45已到達,當日客人只有約三份一。我們隨即點菜,選了2 sets $688+10%的「東升斑鮑魚套餐」,恐怖的事情就發生了... 首先,等了30分鐘都冇嘢食,追問職員、經理,問完又問之下開始上菜,真的被每樣餸的質素嚇親:第一道菜:羅白絲酥餅... 裏面只有流質液體好似唔熟咁 東升斑腿春卷:死鹹鵝肝四寶片皮雞:冰凍的更恐怖的那個東升斑魚腐浸時蔬:魚腐冰涼的似係未解凍放上去, 時蔬更是發黑及有一點點黑色於菜上,我們立即叫經理睇睇,佢承認話煮過咗火,所以發黑佢仲即時攞走咗碟菜,相都冇得影吓。客人又唔多,仲交d咁既質素。呢一餐真係難食,仲收5星酒店價錢。真係唔明經理及廚房發生咩問題!那餐飯只想盡快食完,盡快離開!簡直貼錢買難受,以後冇幫襯!
東星斑鮑魚套餐
第一道菜:羅白絲酥餅... 裏面只有流質液體好似唔熟咁

東升斑腿春卷:死鹹

鵝肝四寶片皮雞:冰凍的

更恐怖的那個東升斑魚腐浸時蔬
我們立即叫經理睇睇,佢承認話煮過咗火,所以發黑
佢仲即時攞走咗碟菜,相都冇得影吓。
2017-02-14
情人節
2017-01-26 4250 瀏覽
We were greeted by friendly staff and seated at a table by the window. Waiters allowed sufficient time for us to chat and decide what to order. We order veg with fish, beef in sizzling pot and seasonal veg in soup. All were delicious and the serving can serve 4 people. The venue is spacious and well lit. Very comfortable and will definitely come again. 👍👍👍
2017-01-26
團年飯
2017-01-15 3419 瀏覽
有段時間冇去但味道依然滿意 -- 久違了的陳皮蒸牛肉餅入口溶化,帶動一份懷舊之情。 風味米鴨也特出👍,時令荳苗超嫩。 Service 都不錯,只是其中一位短髮的服務員不夠professional. 我有點疑惑因服務員要求我坐低左之後再𨍭去一張細枱;她不單不解釋還用她不友善的眼神望住;然後還要以講是非的態度向別的同事指指點點! She may forget that she is working at an elegant restaurant at hotel!
2016-12-28 3335 瀏覽
之前來過一次喝茶,感覺環境安靜,點心亦不錯,固此已打算之後再過來吃晚飯。經過聖誕節數餐西式大餐後,26號晚決定來一個清淡的中菜,所以便選擇了再來紫粵軒,2人叫了三個菜,一個是腐竹雜菜煲,一個蘿蔔牛腩,一個雞球。腐竹雜菜煲份量很大,有不同種類蔬菜,而食材很新鮮,清淡之選。蘿蔔牛腩煲的蘿蔔很鮮甜,牛腩亦很入味。是橙味雞球的汁有點怪..總括而言都是滿意的
總括而言都是滿意的
2016-11-11 4001 瀏覽
終於都到今日喇😆早成個月 book 位仲要 full payment 先真係超誇張. 環境幾好. 坐得舒服又寧靜, 而且服務都唔錯, 職員幾勤快有禮.有五款蟹選擇👍🏻😋坐左一陣 好快頭盤送上個苦瓜酸酸甜甜. 味道得意. 唔講真係唔知食緊苦瓜😝 醉雞幾香滑.每人每次限點兩隻蟹· 需時大約十五至廿十分鐘. 所以拆蟹時 order 定下 round 就岩岩好😆主角出場. 首先食個蟹粉蓋· 味道唔錯. 唔駛拆蟹甘辛苦😝 冰鎮黃酒就麻麻地. 無咩酒味. 糯米蒸幾特別· 淨食蟹一定唔飽, 食下糯米飯可飽肚點😁風沙都好惹味好香.都係清蒸最好味👍🏻 蟹味最鮮甜.薑茶只包一杯就唔太夠囉, 建議唔係任飲都可包二杯會好 d😝 但就幾夠薑味·
終於都到今日喇😆
有五款蟹選擇👍🏻😋
坐左一陣 好快頭盤送上
主角出場. 首先食個蟹粉蓋· 味道唔錯. 唔駛拆蟹甘辛苦😝
冰鎮黃酒就麻麻地. 無咩酒味.
糯米蒸幾特別· 淨食蟹一定唔飽, 食下糯米飯可飽肚點😁
風沙都好惹味好香.
都係清蒸最好味👍🏻 蟹味最鮮甜.
2016-10-26 4551 瀏覽
又係一年一度大閘蟹季節,由於上年去紫粵軒食過,好好食既關係,就算加左價一於再去今年既款式都改左唔少,前菜就變左話梅爽脆温室白涼瓜、鮮人蔘陳年花雕醉雞和花菇鮑魚絲湯羮而大閘蟹只保留清蒸、風沙和冰鎮黃酒大閘蟹呢三款,另外轉左兩款新口味:籠仔荷香蟹粉糯米蒸大閘蟹和燕窩蟹粉蛋白蒸釀大閘蟹蓋,而冇左加$1多個燕窩蟹粉海皇羮,變成在FB分享大閘蟹相片,向待應出示就免費送上甜品,津梨蜜糖燉海底椰首先講吓d前菜先,話梅爽脆温室白涼瓜個名真係改得好貼切因為咬落個涼瓜爽脆而且有話梅既香甜鮮鮮人蔘陳年花雕醉雞,聞已經有陣人蔘和花雕味,食落去啖啖肉,雞肉嫩滑滲出陣陣花雕味道花菇鮑魚絲湯羮,味道濃淡適中而且配料豐富,有花菇、鮑魚絲和竹笙,啖啖口感豐富有層次感食完前菜就到主角出場,今次紫粵軒為左唔同款式既大閘蟹而配搭出三款不同既蟹醋有(山楂荔枝、子薑酒糟和秘製)大閘蟹醋,三款蟹醋味道真係唔同,齋食都好跟指示配搭唔同大閘蟹來食,真係將大閘蟹個味道提升到另一層次今年可能十月去食唔係水尾關係,d蟹多肉多膏,好多隻蟹膏都係金黃色今次都係試冰鎮黃酒先但今次比我既感覺冇上年噤好,因為個黄酒味冇上年噤香噤濃烈清蒸大閘蟹,可能蟹
話梅爽脆温室白涼瓜
話梅爽脆温室白涼瓜個名真係改得好貼切
因為咬落個涼瓜爽脆而且有話梅既香甜鮮
人蔘陳年花雕醉雞
花菇鮑魚絲湯羮

(山楂荔枝、子薑酒糟和秘製)大閘蟹醋
跟指示配搭唔同大閘蟹來食,真係將大閘蟹個味道提升到另一層次
今次都係試冰鎮黃酒先
冰鎮黃酒
冰鎮黃酒
但今次比我既感覺冇上年噤好,因為個黄酒味冇上年噤香噤濃烈
清蒸大閘蟹
清蒸大閘蟹,可能蟹靚左,所以水準比上年好,
清蒸大閘蟹
肉鮮甜,蟹膏有d流沙狀
風沙大閘蟹
風沙大閘蟹,味道就最香口野味,有少少辣,食唔停口
跟住就試吓今年兩款新款式,
籠仔荷香蟹粉糯米蒸大閘蟹
和燕窩蟹粉蛋白蒸釀大閘蟹蓋,都係需要d功夫呢個
籠仔荷香蟹粉糯米蒸大閘蟹
荷葉香味滲到蟹肉和糯米內,糯米味道恰到好處,煙韌可口
燕窩蟹粉蛋白蒸釀大閘蟹蓋
而燕窩蟹粉蛋白蒸釀就最啱女仕食,因為食好多個都唔會滯,蛋白好滑,蟹粉好甘香,配合指定既醋來食,真係提升左不少味道到最尾食完,有杯棗皇薑茶驅寒,
棗皇薑茶
杯茶好足料夠薑,不過我覺得有d偏辣
津梨蜜糖燉海底椰
津梨蜜糖燉海底椰,飲落好清潤唔太甜,雪梨和海底椰食落好軟淋淋
另外,想飲花雕可以叫呢隻
花雕
熱飮真係好正,甜甜哋好醇好香,唔使落話梅都好正
不過我喜歡上年有加粒話梅食吓,除左花雕還有其他酒可選
而且唔食大閘蟹可選其他套餐
1938 瀏覽
題外話/補充資料: 惠顧完會送返一張$100現金券,俾你12月晚市消費滿$500可減$100,滿$1000用2張,如此類推
2016-10-18
話梅爽脆温室白涼瓜
人蔘陳年花雕醉雞
(山楂荔枝、子薑酒糟和秘製)大閘蟹醋
風沙大閘蟹
津梨蜜糖燉海底椰
2016-10-24 2863 瀏覽
全部都係蟹  !全部都係蟹  !全部都係蟹  !一個月前先訂位,訂位又要先用信用卡過數,又寫填填過數,又要用電郵回覆,其實都很煩,但都冇辦法喇,聽講每年都好難book,預是都接受這個方式,之後好期待這餐任食大閘蟹。地點有點遠,但近地鐵,算方便。6:30才可落單,每次每人可叫2隻,即叫即蒸,應該足4-5兩 很大隻,味道淡淡的,沒有驚喜。頭盆不是任食,但算不錯,蟹款色都是清蒸好食,其他味道一般,凍食沒有味道,風沙感油,燕窩蟹蓋 很淡味,荷葉糯米還可以,全程食左5隻 已經很滿足,吃不下了 我比較欣賞前菜 同薑茶,很足味,也很濃郁正體算不錯,如果款色多些 會比較冇單調,如果有大閘蟹小龍包、同蟹膏蒸飯、其他特式款食,比較開心,希望下年可以改善,只有大閘蟹食到好攰
全部都係蟹  !全部都係蟹  !全部都係蟹  !

地點有點遠,但近地鐵,算方便。

我比較欣賞前菜 同薑茶,很足味,也很濃郁

• 清蒸大閘蟹
2016-10-20 2471 瀏覽
食咗咁多年大閘蟹,以為大隻先會多膏好食,今次經驗令我對細隻嘅大閘蟹改觀,原來細隻都可以咁多膏👍🏻,真係超驚喜😱頭盤、醉雞、羹、之後就開始食蟹、大閘蟹有五款、凍蟹、燕窩、糯米、清蒸,任食,我個人推薦凍蟹👍🏻整體來講大閘蟹雖然細隻,但都算OK,缺點係淨食大閘蟹好(流),食咗好多隻都唔飽,建議套餐內應加多個乾炒牛河及蟹粉小籠包咁就好喇😊😂
小妹係一個好瘋狂的蟹迷。。。特別係大閘蟹!一到大閘蟹季就不停買不停試放題或自助餐!今次同媽咪預祝生日又早年聽聞幾好食評,貴都黎試一試!點知。。。難食又唔可以講但完全無咩又唔會食完有滿足感囉有機會都應該唔會再試lu
2016-10-17
生日
花鵰醉雞
2016-09-26 4921 瀏覽
早兩星期同屋企人去左紫粵軒做節(中秋節)我地一行六人紫娃娃走左去試菜,酒店果然唔同d,可能係閒日關係,唔算太full,可以靜靜d享受一餐!先黎個頭盤先唔好怪我唔記得晒d菜名老人家冇咩記性啦,呢個頭盤好清新,入面有花膠、木耳、腐竹等再黎燒腩仔,我地6個人岩岩好每人兩粒,人多d都唔夠分我感覺好似翠園既燒腩仔正d花雕蔥爆蝦球 蝦球啖啖肉 正呀係咪唔知呢個咩黎呢 好似脆米咁 其實係泡飯黎架 不過佢既飯炸到卜卜脆浸落個湯度口感好得意,誠意推介呀,必試!總括黎講性價比好高,不妨帶屋企人黎試試!
早兩星期同屋企人去左紫粵軒做節(中秋節)

先黎個頭盤先
唔好怪我唔記得晒d菜名
老人家冇咩記性啦,呢個頭盤好清新,入面有花膠、木耳、腐竹等
再黎燒腩仔,我地6個人岩岩好每人兩粒,人多d都唔夠分
我感覺好似翠園既燒腩仔正d
花雕蔥爆蝦球 蝦球啖啖肉 正呀
係咪唔知呢個咩黎呢 好似脆米咁
其實係泡飯黎架 不過佢既飯炸到卜卜脆
浸落個湯度口感好得意,誠意推介呀,必試!

總括黎講性價比好高,不妨帶屋企人黎試試!