紅館

RaRe Restaurant
2024-03-29 19 瀏覽
💖 紅館 (中環)✨中環干諾道中50號地下B號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️原來人均約150就食到個Tea Set🙀,好鬼抵!所以就約埋朋友仔黎TryTry🫶🏻-下午茶 $298/2👇🏻咸點🥐澳洲M8和牛他他🥩: 佢哋肉質鮮嫩,口感滑脆,真係食咗會上癮😽日式照燒雞三文治🥪: 燒雞肉夾喺麵包度嘅,啲燒雞肉汁多多,帶有甜甜嘅照燒醬汁,好好味☺️巴馬火腿配艾曼塔芝士🧀: 絕配🤟🏻,啲巴馬火腿鹹鹹香香,同艾曼塔芝士嘅豐富奶味好搭!一啖咬落去,啲味道好豐富😎香辣豬肉串🐖: 豬肉嫩滑,香辣味刺激,好開胃✌🏻油漬車厘茄配巴馬臣芝士🍅:超好食,忍唔住食左2舊🤭日本三文魚籽撻🐋: 撻皮酥脆,內裡餡料富有鮮味,加上三文魚籽嘅鮮味爆發,好好食😋👇🏻甜點🍬鮮果芝士撻🥧:超好食嘅芝士撻😳,上面嘅青提好甜好夾❤️拿破崙: 由多層酥皮和奶油夾層組成,外層金黃酥脆,內裡奶香濃郁,中間仲有芒果夾心🥰朱古力蛋糕🍰: 口感濃郁,朱古力味道香濃🍫馬卡龍🍡:由細個唔同嘅口味,四種都唔會話太甜👍🏻想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩

💖 紅館 (中環)
✨中環干諾道中50號地下B號舖

-下午茶 $298/2
👇🏻咸點🥐

香辣豬肉串🐖: 豬肉嫩滑,香辣味刺激,好開胃✌🏻

油漬車厘茄配巴馬臣芝士🍅:超好食,忍唔住食左2舊🤭

👇🏻甜點🍬
鮮果芝士撻🥧:超好食嘅芝士撻😳,上面嘅青提好甜好夾❤️

朱古力蛋糕🍰: 口感濃郁,朱古力味道香濃🍫
馬卡龍🍡:由細個唔同嘅口味,四種都唔會話太甜👍🏻

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2024-03-24
15 分鐘 (堂食)
  • Tea  set
2024-03-29 15 瀏覽
Tea Set Menu 下午茶餐單SAVOURIES 咸點小吃✨AUS M8 Wagyu Beef Tartare 澳洲M8和牛他他和牛肉味香濃,配上多士,口感大提升✨Teriyaki Chicken Sandwich 日式照燒雞三文治雞肉燒至香口惹味,不錯✨Parma Ham Emmental Cheese 巴馬火腿配艾曼塔芝士美味之選,巴馬火腿帶岀濃濃肉香,配上芝士,更滋油✨Spicy Pork Skewer 香辣豬肉串微辣,豬肉惹味✨Semi Dried Cherry Tomato with Parmesan 油漬車厘茄配巴馬臣芝士車厘茄酸甜多汁,整體感覺清新✨Japanese Salmon Egg Tartlet 日本三文魚籽撻撻皮鬆化,配上三文魚籽、海葡萄、蛋沙律,口感豐富SWEETS 精選甜點✨Cheese Fruit Tartlet 鮮果芝士撻一口藍莓撻,餅皮香脆帶有濃濃牛油香✨Mille Feuille 拿破崙酥皮非常鬆化,中層配上芒果和吉士醬✨Chocolate Cake 朱古力蛋糕朱古力味香濃,中間夾著果仁,口感level up✨Macaron 外層香脆散岀杏仁香

Tea Set Menu 下午茶餐單

SAVOURIES 咸點小吃
✨AUS M8 Wagyu Beef Tartare
澳洲M8和牛他他
和牛肉味香濃,配上多士,口感大提升

✨Teriyaki Chicken Sandwich
日式照燒雞三文治
雞肉燒至香口惹味,不錯

✨Parma Ham Emmental Cheese
巴馬火腿配艾曼塔芝士
美味之選,巴馬火腿帶岀濃濃肉香,配上芝士,更滋油

✨Spicy Pork Skewer
香辣豬肉串
微辣,豬肉惹味

油漬車厘茄配巴馬臣芝士
車厘茄酸甜多汁,整體感覺清新

✨Japanese Salmon Egg Tartlet
日本三文魚籽撻
撻皮鬆化,配上三文魚籽、海葡萄、蛋沙律,口感豐富

SWEETS 精選甜點
✨Cheese Fruit Tartlet 鮮果芝士撻
一口藍莓撻,餅皮香脆帶有濃濃牛油香

✨Mille Feuille 拿破崙
酥皮非常鬆化,中層配上芒果和吉士醬

✨Chocolate Cake 朱古力蛋糕
朱古力味香濃,中間夾著果仁,口感level up

✨Macaron
外層香脆散岀杏仁香,中間夾心絲滑

DRINKS
☕️Latte
🍵Matcha Espresso Latte

Tea Set: HK$298/兩位;HK$158/一位
⏰供應時間:星期一至日14:30-17:30

紅館(中環)
📍中環干諾道中50號地下B號舗

呢間餐廳「RaRe Restaurant」名字源自稀有的,罕見的…你諗下淨係個名都high end死人,如果你帶個心儀既女仔係呢間餐廳食飯,再突然之間送紮真既玫瑰,再毫無預兆咁表白示埋愛,塵世間仲有咩女係溝唔到?👇🏻📌Set Dinner for Two - $699 (March Promotion)▪️ Parma Ham Rocket Salad - ▫️ 先黎個前菜「巴馬火腿沙律」開開胃先,Parma ham配上新鮮火箭菜,食落鹹香爽口,加埋車厘茄、橄欖、巴馬臣芝士,整體相當清新。▪️ Black Truffle Mushroom Soup - ▫️ 再黎呢個「新鮮黑松露蘑菇忌廉湯」,質感做到非常濃稠,新鮮Truffle味道相當濃郁突出,混合左d巴馬臣芝士、松露醬、野菌,成個香味層次豐富到不得了。▪️ Black Truffle Linguine -▫️ 主菜方面先試左個「黑松露扁意粉」,意粉食落好有咬口,底部配搭cream sauce,口感極為creamy,再夾雜左大量巴馬臣芝士,香得黎唔會太膩,面頭灑上松露片,高質之作!▪️ M9 AUS Beef Chuck Eye Roll (200

你諗下淨係個名都high end死人,如果你帶個心儀既女仔

係呢間餐廳食飯,再突然之間送紮真既玫瑰,

再毫無預兆咁表白示埋愛,塵世間仲有咩女係溝唔到?👇🏻

▪️ Parma Ham Rocket Salad -
Parma Ham Rocket Salad

食落鹹香爽口,加埋車厘茄橄欖巴馬臣芝士,整體相當清新。

Black Truffle Mushroom Soup

▫️ 再黎呢個「新鮮黑松露蘑菇忌廉湯」,質感做到非常濃稠,
新鮮Truffle味道相當濃郁突出,混合左d巴馬臣芝士松露醬野菌
成個香味層次豐富到不得了。

▪️ Black Truffle Linguine -
Black Truffle Linguine

▫️ 主菜方面先試左個「黑松露扁意粉」,意粉食落好有咬口,
Black Truffle Linguine

香得黎唔會太膩,面頭灑上松露片,高質之作!
Black Truffle Linguine

▪️ M9 AUS Beef Chuck Eye Roll (200g) -

▫️ 另一道主菜澳洲M9和牛肩胛肉眼扒」好有驚喜,澳洲M9肉眼
肉質相當軟腍,邊位既肥膏位油香十足,入口瞬間融化,

口感極到細嫩,而且完全唔覺得有筋,啖啖肉過足口癮!

▪️ Strawberry Mille Feuille -
Strawberry Mille Feuille

▫️ 兩款甜品當中我好鍾意呢個「士多啤梨拿玻崙」,牛油香味突出,
外皮酥脆無比,裡面吉士忌廉做到甜而不膩,層次亦鮮明,正!

▪️ Chocolate Cake -
Chocolate Cake

▫️ 另一款「朱古力蛋糕」上枱先知原來係凍餅一種,我係超鍾意
呢種比較硬身既口感,裡面既朱古力軟心果種,真係食到停唔到口。
2024-03-28
15 分鐘 (堂食)
Chocolate Cake
  • Black Truffle Linguine M9 AUS Beef Chuck Eye Roll (200g)
2024-03-27 22 瀏覽
紅館今次要介紹High Tea好去處,位於中環嘅「紅館」,唔係紅磡果度睇演唱會嘅紅館🤣🤣🤣呢間係法式餐廳,早幾年擺花街舊樓被收購而停業,終於喺中環干諾道中重開,新店繼續有法國藍帶主廚主理,依家佢哋有個下午茶幾抵食,有6款咸點+4款甜點,都係$298兩位用,供應時間由1430-1730。呢間「紅館」餐廳位置相當方便,餐廳門口又無一級,餐廳入面又相當闊落,好啱輪椅人士同朋友入去一齊high tea傾傾計!咸點有6款:1.澳洲M8和牛他他(9/10)甚少食生牛肉嘅我,一放入口感覺好新鮮!2.日式照燒雞三文治(9/10)照燒雞連埋鬆軟嘅三文治放落口,好似入口即溶咁!3.巴馬火腿配艾曼塔芝士(9/10)巴馬火腿唔會好咸,配埋唔會好濃嘅芝士,咁樣配搭match!4.香辣豬肉串(9/10)豬肉串辣辣地,好惹味!5.油漬車厘茄配巴馬臣芝士(9/10)呢個一入口超爆汁,酸酸甜甜!6.日本三文魚籽撻(9.5/10)呢個口感超豐富,除咗有濃郁嘅三文魚籽,上面仲有好清新嘅海葡萄,最底仲有薯仔蛋沙律!甜點有4款:1.鮮果芝士撻(8.5/10)呢個芝士撻芝士味唔算好濃,上面加咗士多啤梨,士多啤梨果肉唔會好酸又唔會
紅館

咸點有6款:

1.澳洲M8和牛他他(9/10)
甚少食生牛肉嘅我,一放入口感覺好新鮮!

2.日式照燒雞三文治(9/10)
照燒雞連埋鬆軟嘅三文治放落口,好似入口即溶咁!

3.巴馬火腿配艾曼塔芝士(9/10)
巴馬火腿唔會好咸,配埋唔會好濃嘅芝士,咁樣配搭match!

4.香辣豬肉串(9/10)
豬肉串辣辣地,好惹味!

5.油漬車厘茄配巴馬臣芝士(9/10)
呢個一入口超爆汁,酸酸甜甜!

6.日本三文魚籽撻(9.5/10)

甜點有4款:

1.鮮果芝士撻(8.5/10)
呢個芝士撻芝士味唔算好濃,上面加咗士多啤梨,士多啤梨果肉唔會好酸又唔會好甜,感到好清新!

2.拿破崙(9.5/10)
拿破崙餅皮好薄好酥脆,中間夾住芒果果肉同吉士醬,好好味!

3.朱古力蛋糕(9.5/10)
成件朱古力蛋糕口感好似brownie,苦苦地唔會好甜!

4.馬卡龍(9/10)
口感鬆化,唔會好甜!

飲品叫咗cappuccino咖啡同latte咖啡,咖啡香濃夠滑,latte咖啡奶泡感足夠!

2人總共價錢$328,有加一服務費!

個人口味總評分:9.13/10

@rarerhk

地址:中環干諾道中50號地下B號舖

#紅館 #香港美食 #中環美食 #中環好去處 #hightea #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-03-27 35 瀏覽
晚市二人套餐有兩個價錢,三月做緊推廣$599/$699 for two,我地就揀咗$699個款試下🤩聽講好似搬咗位重新開,當日係平日夜晚都好爆場😲👍🏻首先嚟咗麵包,跟橄欖油同黑醋,塊包熱辣辣同埋脆身👍🏻·✨巴馬火腿沙律🥗Parma ham四塊大大塊·✨新鮮黑松露蘑菇忌廉湯黑松露湯個碟都好熱,個面鋪到滿滿嘅松露,個湯好濃郁好creamy😍·✨新鮮青口扁意麵用上新鮮青口,意粉做法比較清啲,用牛油、白酒、香草煮成,唔好見個面頭好似冇咩汁咁,因為個汁係哂底😆·✨澳洲M9和牛肩胛肉眼扒最期待嘅M9和牛🥩,切埋片好腍,肉味都好重🤤·✨士多啤梨拿破崙🍓拿破崙好酥脆,吉士醬唔會太甜,整體配搭幾 fresh·✨朱古力蛋糕🍫即係 brownie,朱古力味道濃郁,鍾意佢nuts份量多,略嫌口感偏硬咗少少·✨咖啡或茶套餐都有包咖啡或茶,夜晚唔飲咖啡我哋就揀咗飲伯爵茶同埋洋甘菊茶,茶包係 twinings~·🌟中環區,食物質素幾好,價錢相宜,環境氣氛都ok,值得一試呀👍🏻
首先嚟咗麵包,跟橄欖油同黑醋,塊包熱辣辣同埋脆身👍🏻
✨巴馬火腿沙律🥗
Parma ham四塊大大塊

✨新鮮黑松露蘑菇忌廉湯

✨新鮮青口扁意麵

✨澳洲M9和牛肩胛肉眼扒
最期待嘅M9和牛🥩,切埋片好腍,肉味都好重🤤

✨士多啤梨拿破崙🍓
拿破崙好酥脆,吉士醬唔會太甜,整體配搭幾 fresh

✨朱古力蛋糕🍫

✨咖啡或茶
【中環平食$298/雙人層架下午茶🫖🍰】*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #中環 - 紅館 𝗥𝗮𝗥𝗲 𝗥𝗲𝘀𝘁𝘂𝗮𝗿𝗮𝗻𝘁近排心情麻麻哋,一路洗自己腦因為今年犯太歲😂 難得星期六同媽媽一齊食個afternoon tea,餐廳外面環境少有歐洲旅行feel,可惜當日天氣麻麻,坐裡面光線偏暗,打卡方面有要自行補光🫡 (心諗果然黑仔食嘢都唔如意lmao)食物方面勝在地理位置中環,唔算收得貴有下午茶set加兩杯飲品,加上餐廳位置空曠,有位坐又唔怕隔離個個離你太近,大膽講八卦👌🏻!鹹食唔熱偏凍,唔太啱娘親大人口味(oopsie)😗 但甜品都唔錯,brownie係咁多款最好食,馬卡龍都整得外脆內餡甜🍰【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】𝗔𝗙𝗧𝗘𝗥𝗡𝗢𝗢𝗡 𝗧𝗘𝗔 𝗦𝗘𝗧 ($𝟮𝟵𝟴/𝟮 𝗽𝗲𝗼𝗽𝗹𝗲 | $𝟭𝟱𝟴/𝟭 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻)《 鹹點 𝘚𝘢𝘭𝘷𝘰𝘳𝘪𝘦𝘴》◐ 澳洲M8和牛他他◐ 日式照燒雞三文治◐ 巴馬火腿配艾曼塔芝士◐ 香辣豬肉串◐ 油漬車厘茄配巴馬臣芝士◐ 日本三文魚籽撻《 甜點 𝘚𝘸𝘦𝘦𝘵𝘴》◐ 鮮果芝士撻◐ 拿破崙◐ 朱古力蛋糕◐ 馬卡龍《
【中環平食$298/雙人層架下午茶🫖🍰】

◐ 拿破崙
◐ 朱古力蛋糕
◐ 馬卡龍

《 飲品 𝘉𝘢𝘷𝘦𝘳𝘢𝘨𝘦𝘴》
檸檬茶/英式奶茶/伯爵茶/洋甘菊茶/薄荷茶/美式咖啡/拿鐵/卡布奇諾

*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
紅館 𝗥𝗮𝗥𝗲 𝗥𝗲𝘀𝘁𝘂𝗮𝗿𝗮𝗻𝘁
🥢 @rarehk
🚶 中環站A出口,步行約4分鐘
📍 中環干諾道中50號地下B號舖
🏷️

地區:#laymao_中環
分類:#laymao_西式 #laymao_下午茶
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
2024-03-27 19 瀏覽
重新開番既紅館裝飾法式浪漫中帶點現代美感,門口都勁有優雅氣質,入面裝飾更係溫暖又有愜意既氛圍。食個晚餐相當舒適chill巴馬火腿沙律巴馬火腿入口是豐富鹹味及散發火腿既香氣,融合脂肪同肉質絕柔軟口感,就係入口即化~再搭配火箭菜係相當可口。新鮮黑松露蘑菇忌廉湯有忌廉加入令黑松露香氣更出,新鮮蘑菇鮮味相互配合,整個湯口感係柔滑又香濃。香草白酒煮藍青口扁意麵係烹煮過程中,揮發左白酒既酒精,留下酒香同香草既香氣,青口吸收酒香之後口感更佳,同樣扁意麵口感柔軟,吸收左青口及白酒香草之後,更加入味。澳洲M9和牛肩胛肉眼扒細心既餐廳已經切好一口一片既size,真係好貼心,濃郁既肉香及豐富既油脂,令個口感相當柔軟嫩口。士多啤梨拿破崙酥皮層薄而鬆脆,每一口都感受到佢嘅層次感同香脆口感。士多啤梨夾心有甜蜜嘅果香,整個甜點更加清新。朱古力蛋糕擺盤精緻,加左番石榴同藍莓水果,仲有金箔點綴,入面仲有朱古力碎同埋堅果,每一啖都係濃郁既朱古力香氣。
巴馬火腿沙律

新鮮黑松露蘑菇忌廉湯

香草白酒煮藍青口扁意麵

澳洲M9和牛肩胛肉眼扒

士多啤梨拿破崙

朱古力蛋糕
2024-03-27 17 瀏覽
今日跟朋友黎到中環❤️ 試咗依間富有歐陸復古風味嘅靚靚餐廳🥰 餐廳外邊設有一列渡假風嘅陽傘坐🥰 好chill 好舒適👍 入面設計典雅又美觀,投影營幕播放著外國嘅迷人景致(有愛琴海🥰)感覺好似去咗外國旅行咁😍🫶 今次🐧 就㨂咗最喜歡嘅下午茶餐🥰 下午茶餐以經典嘅鳥籠架送上,一共有六款鹹點小吃和四款甜食,跟餐每人可選一杯餐飲👍 超級豐富❤️ 頂層放了澳洲M8 和牛他他、日式照燒雞三文治和日本三文魚籽撻三款鹹點❤️ 🐧 好喜歡和牛他他🥰 既鮮嫩又滑溜,牛味濃郁出眾,令人回味無窮👍 中層則裝有巴馬火腿配艾曼塔芝士、香辣豬肉串同埋油漬車厘茄配巴馬臣芝士🥰 🐧 對香辣豬肉串嘅印象尤其深刻😋 豬肉外脆內嫩,食落鹹香帶辛,超級惹味又過癮🤤 底層就放滿🐧 最喜歡嘅甜點們❤️ 包括有鮮果芝士撻、拿破崙、朱古力蛋糕同埋馬卡龍🥰 馬卡龍令🐧 非常驚豔🤭 食落外層薄脆,內餡軟潤軟綿,醇香中帶一點甜,焦糖滋味出眾,非常高質❤️

下午茶餐

下午茶
下午茶餐
2024-03-27 23 瀏覽
第一層🩷鹹點🔸澳洲M8和牛他他澳洲M8和牛切成粒做成他他,好鮮嫩,質感軟嫩,配埋香脆餅乾,層次豐富!🔸日本三文魚籽撻呢一層我最鍾意食呢個😍大量三文魚籽,粒粒都晶瑩剔透,味道好鮮甜,口感一流🤩配埋海葡萄嘅清新爽口,仲有薯仔沙律嘅撻,味道超夾,好有驚喜👍🏻👍🏻🔸日式照燒雞三文治麵包好鬆軟,照燒雞又唔會太油膩,整體感覺都幾清爽!第二層🧡鹹點🔸巴馬火腿配艾曼塔芝士巴馬火腿肉質好鮮嫩,配埋艾曼塔芝士🧀鹹鹹香香,絕配☺️🔸油漬車厘茄配巴馬臣芝士蕃茄乾🍅同埋濃郁嘅芝士香氣,淡淡甘香!🔸香辣豬肉串呢一層我最鍾意食呢個😍豬肉串烤得啱啱好,唔會太乾,帶有微微嘅辣味,好惹味🤩第三層💛精選甜點🔸馬卡龍 有士多啤梨味🍓又有朱古力味,甜度適中😀唔會太甜,唔錯👍🏻🔸朱古力蛋糕綿綿密密😍朱古力蛋糕甜度啱啱好!🔸鮮果芝士撻藍莓芝士撻🫐香濃而不膩🔸拿破崙呢一層我最鍾意食呢個😍士多啤梨拿破崙🍓甜度啱啱好🤗口感酥皮鬆脆,吉士醬又香滑,食完好滿足伯爵茶Latte餐廳舒適寬敞😊裝修都好有心思🩷呢個價錢食到高質high tea,性價比真係好高😍好適合同一班朋友黎chill一下😀傾計食飯
第一層🩷鹹點
🔸澳洲M8和牛他他
🔸日本三文魚籽撻
🔸日式照燒雞三文治
麵包好鬆軟,照燒雞又唔會太油膩,整體感覺都幾清爽!

第二層🧡鹹點
🔸巴馬火腿配艾曼塔芝士
巴馬火腿肉質好鮮嫩,配埋艾曼塔芝士🧀鹹鹹香香,絕配☺️
🔸油漬車厘茄配巴馬臣芝士
蕃茄乾🍅同埋濃郁嘅芝士香氣,淡淡甘香!
🔸香辣豬肉串

第三層💛精選甜點
🔸馬卡龍
有士多啤梨味🍓又有朱古力味,甜度適中😀唔會太甜,唔錯👍🏻
🔸朱古力蛋糕
綿綿密密😍朱古力蛋糕甜度啱啱好!
🔸鮮果芝士撻
藍莓芝士撻🫐香濃而不膩
🔸拿破崙

伯爵茶
Latte

➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺ ➺ ➺ 🍴 [ 𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐟𝐨𝐫 𝐓𝐰𝐨 | 𝐇𝐊$𝟔𝟗𝟗 ]🥗 < < 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫 > >▪︎𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐇𝐚𝐦 𝐑𝐨𝐜𝐤𝐞𝐭 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝▪︎𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐒𝐨𝐮𝐩🍝 < < 𝐌𝐚𝐢𝐧 > >▪︎𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐌𝐮𝐬𝐬𝐞𝐥𝐬 𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞▪︎𝐌𝟗 𝐀𝐔𝐒 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐂𝐡𝐮𝐜𝐤 𝐄𝐲𝐞 𝐑𝐨𝐥𝐥 (𝟐𝟎𝟎𝐠)🍰 < < 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬 > >▪︎𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐌𝐢𝐥𝐥𝐞 𝐅𝐞𝐮𝐢𝐥𝐥𝐞▪︎𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞☕️ < < 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐨𝐫 𝐓𝐞𝐚 > >法國藍帶主廚主理,中上環區二人套餐黎講算幾抵食。主菜,青口意粉幾有驚喜。青口份量好足,無雪味。睇樣顏色簡單,得確整體調味唔會好重。❤️ 最初會覺得好似有啲啖,但後勁就食到青口本身,再配上洋蔥調味嘅簡潔海鮮味。澳洲M9牛肩胛,肉切上份量足。甜品整體甜度剛好。拿破崙偏香脆,個人偏向酥脆感啲,中間吉士香滑。朱古

🥗 < < 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫 > >

🍰 < < 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬 > >
▪︎𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐌𝐢𝐥𝐥𝐞 𝐅𝐞𝐮𝐢𝐥𝐥𝐞
▪︎𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞

☕️ < < 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐨𝐫 𝐓𝐞𝐚 > >

法國藍帶主廚主理,中上環區二人套餐黎講算幾抵食。

甜品整體甜度剛好。拿破崙偏香脆,個人偏向酥脆感啲,中間吉士香滑。朱古力蛋糕,朱古力味道突出,簡單嘅美味。

2024-03-26 21 瀏覽
假日在中環逛街,便在附近吃個下午茶。餐廳位於地鋪,下午茶$298二人。首先是他們的咸點小吃。澳洲M8和牛他他非常出色,肉質鮮嫩多汁。另外,他們的日式照燒雞三文治和巴馬火腿配艾曼塔芝士也都很好吃。香辣豬肉串和油漬車厘茄配巴馬臣芝士也不錯。最後,他們還有一道日本三文魚籽撻,這道甜點口感豐富,非常美味。接下來是精選甜點部分,我覺得甜品更出色。鮮果芝士撻味道清新,奶香與水果的結合令人愉悅。拿破崙和朱古力蛋糕都表現出色,口感細膩,讓人回味無窮。此外,他們還提供了馬卡龍,這款法式甜點色彩繽紛,口感輕盈。除了美味的食物,下午茶套餐還包括兩杯飲品。我們可以選擇自己喜歡的飲品來搭配這些美味的點心。
假日在中環逛街,便在附近吃個下午茶。

餐廳位於地鋪,下午茶$298二人。

首先是他們的咸點小吃。

澳洲M8和牛他他非常出色,肉質鮮嫩多汁。

香辣豬肉串和油漬車厘茄配巴馬臣芝士也不錯。

接下來是精選甜點部分,我覺得甜品更出色。

鮮果芝士撻味道清新,奶香與水果的結合令人愉悅。

拿破崙和朱古力蛋糕都表現出色,口感細膩,讓人回味無窮。

此外,他們還提供了馬卡龍,這款法式甜點色彩繽紛,口感輕盈。

下午茶
2024-03-24 41 瀏覽
📍RaRe Restaurant 係中環食tea有好多選擇~呢日同朋友試左呢間覺得佢哋CP值高、質素又唔錯嘅tea set!值得同大家分享吓(๑•॒̀ ູ॒•́๑)✨Afternoon tea set $298(for two)上面兩格都係鹹點~🥩澳洲M8和牛他他口感軟嫩;🥪日式照燒雞三文治嘅多士鬆軟,雞肉香甜;🧀巴馬火腿配艾曼塔芝士鹹香味好突出;🍢香辣豬肉串只係微辣幾惹味;🍅油漬車厘茄配巴馬臣芝士酸酸甜甜同芝士嘅香味好夾;仲有🐠日本三文魚籽撻粒粒鹹鮮味十足!甜點都幾出色!🥧芝士撻上面嘅提子好甜,令芝士撻好fresh;🥭芒果拿破崙酥皮鬆脆,芒果醬酸酸甜甜唔會太膩;🍫brownies口感實淨,朱古力味濃郁唔會太甜,仲有杏仁香氣;🍪馬卡龍分別係檸檬同朱古力味,整體口感好輕盈!另外嗌左洋甘菊茶🫖同埋英式奶茶☕️,用玻璃壺裝住可以慢慢斟嚟飲~⛩環境👍🏻餐廳播住輕柔嘅音樂,唔會好嘈,適合朋友聚會傾偈,位置闊落,坐得舒服~外面仲有outdoor位,想開揚啲可以揀坐出面!💁🏼‍♀️服務👍🏻店員有耐性,態度好有禮貌👛人均消費 ~$165(連加一服務費)⏱冇限時
📍RaRe Restaurant

⛩環境

💁🏼‍♀️服務
👍🏻店員有耐性,態度好有禮貌

👛人均消費 ~$165(連加一服務費)

⏱冇限時
2024-03-23 26 瀏覽
Tea set推薦 |紅館 |中環環境舒服 中環high tea (14:30-17:30)$298 兩位真係好抵 啱曬同朋友聚會嚟食—————————————🫶🏼 下午茶 $298@2👾 咸點小吃澳洲M8和牛他他 — 牛肉味好香 有驚喜日式照燒雞三文治 —酸種麵包 好特別巴馬火腿配艾曼塔芝士 — 火腿唔咸 兩者好balance香辣豬肉串 — 辣辣哋好香口油漬車厘茄配巴馬臣芝士 — 酸酸嘅味道、好開胃日本三文魚籽撻 - 好多三文魚籽、好清新、有口感👾 精選甜點鮮果芝士撻 - 提子嘅酸甜配上芝士味嘅香濃,味道啱啱好拿破崙 - 拿破崙口感鬆化,芒果酸酸甜甜好開胃朱古力蛋糕 -朱古力味勁香濃,有啲似Brownie馬卡龍(士多啤梨、開心果) - 口感鬆脆,而且士多啤梨同開心果味道好突出!👾 飲料多款選擇:檸檬茶、英式奶茶、伯爵茶、洋甘菊茶、薄荷茶、美式咖啡、拿鐵、卡布奇諾————————————📍中環干諾道中50號地下B號舖————————————Overall 💗💗💗💗#food #delicious #eatwithfoodiez #Teaset#中環推薦 #中環
Tea set推薦 |紅館 |中環
環境舒服 中環high tea (14:30-17:30)
$298 兩位真係好抵 啱曬同朋友聚會嚟食

—————————————
🫶🏼 下午茶 $298@2
👾 咸點小吃
澳洲M8和牛他他 — 牛肉味好香 有驚喜
日式照燒雞三文治 —酸種麵包 好特別
巴馬火腿配艾曼塔芝士 — 火腿唔咸 兩者好balance
香辣豬肉串 — 辣辣哋好香口
油漬車厘茄配巴馬臣芝士 — 酸酸嘅味道、好開胃
日本三文魚籽撻 - 好多三文魚籽、好清新、有口感

👾 精選甜點
鮮果芝士撻 - 提子嘅酸甜配上芝士味嘅香濃,味道啱啱好
拿破崙 - 拿破崙口感鬆化,芒果酸酸甜甜好開胃
朱古力蛋糕 -朱古力味勁香濃,有啲似Brownie

👾 飲料

————————————

📍中環干諾道中50號地下B號舖

————————————

Overall 💗💗💗💗

2024-03-23 22 瀏覽
經過中環見到有個$298既tea set,而平時其他high tea set價錢更加貴,決定同妹妹即興chill chill + girls talk 👩🏼‍🤝‍👩🏽餐廳有室外&室內,室內設計好有空間感,而且感覺好舒服。牆上面仲會project住pop song music,既放鬆又可以慢慢享受住咁傾計。最surprised 係tea set既價錢包埋飲品,平時其他餐廳都要額外加錢,唔錯唔錯👍🏻。下午茶Tea Set ($298/2人 or $158/1人)咸點+甜點+飲品第一層 ~咸點日本三文魚籽撻 👉🏻 口感豐富,而且三文魚子好新鮮彈牙澳洲M8和牛他他 👉🏻烘底多士配和牛他他,完全唔腥,而且牛味幾重日式照燒雞三文治 👉🏻中間夾住唔少葱,食起嚟好香第二層~咸點巴馬火腿配艾曼塔芝士 油漬車厘茄配巴馬臣芝士 香豬肉串 👉🏻味道較辣,但食起嚟幾香最底嗰層~甜品馬卡龍 👉🏻 係Raspberry & Caramel,水準幾高鮮果芝士撻 👉🏻 士多啤梨好甜,而且撻既吉士味好夠拿破崙 👉🏻 芒果肉好甜,而拿破崙每層食起嚟都好脆朱古力蛋糕 👉🏻 好重朱古力味既BrownieDrinks Break

咸點+甜點+飲品
Yea  Set

第一層 ~咸點
日本三文魚籽撻 👉🏻 口感豐富,而且三文魚子好新鮮彈牙
日式照燒雞三文治 👉🏻中間夾住唔少葱,食起嚟好香

第二層~咸點
巴馬火腿配艾曼塔芝士
油漬車厘茄配巴馬臣芝士
香豬肉串 👉🏻味道較辣,但食起嚟幾香

最底嗰層~甜品
鮮果芝士撻 👉🏻 士多啤梨好甜,而且撻既吉士味好夠
拿破崙 👉🏻 芒果肉好甜,而拿破崙每層食起嚟都好脆
朱古力蛋糕 👉🏻 好重朱古力味既Brownie

Drinks
Breakfast tea
Breakfast  tea

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰(TTL $327.8,人均消費$163.9)
環境質素: ☘️☘️☘️

* 紅館 (中環)
中環干諾道中50號地下B號舖

同類餐廳 #cocofood_hightea
同區餐廳 #cocofood_中環
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update
Yea  Set
2024-03-22 47 瀏覽
今日就去左中環既Rare Restaurant嘆下午茶,價錢係$298/2人,定價喺中環地區來講不算太貴,全部鹹甜點都幾精緻。三層架總共有六款咸點同四款甜點:✨M8 Wagyu Tartare唔食生牛肉既我都食到!調味得幾好。✨Teriyaki Chicken SandwhichFocaccia包包夾住嫩滑入味既chicken breast,加上葱絲同mayonnaise好夾!✨Parma ham & emmental cheese呢隻Nutty帶少少回甘既芝士reminds me of 澳洲既Jarlsberg cheese,幾正!火腿鮮味咸香。✨Spicy Pork Skewer豬柳辣辣地幾惹味!食到有d Smoked paprika的味道✨Cherry tomato with parmesan應該係Sun dried tomatoes,個蕃茄味夠晒pack a punch! 加上脆脆撻底同grated Cheese,口感豐富。✨salmon roe tart三文魚籽加上海葡萄鮮上加鮮,底部仲有薯仔蛋沙律同脆脆,食落好有層次。✨Cheese fruit tartShortbread

✨M8 Wagyu Tartare
唔食生牛肉既我都食到!調味得幾好。
✨Teriyaki Chicken Sandwhich
✨Parma ham & emmental cheese
✨Spicy Pork Skewer
✨Cherry tomato with parmesan
✨salmon roe tart
✨Cheese fruit tart
Shortbread crust鬆化,牛油味香,芝士似吉士醬濃郁有蛋香,藍莓香甜。
✨Mille Fueille
千層酥好flaky酥脆,中間夾住士多啤梨同吉士醬,無得輸!
✨chocolate cake
似brownie外脆入面chewy!好濃朱古力味!仲有果仁增加口感。
✨macarons
有兩種味,朱古力同開心果,口感鬆化好有杏仁香!

唯一要挑剔既係,high tea無scone差咁d野
and cream and jam !但除此之外所有野都不錯