餐廳: 紅館 (擺花街)
資訊:

2019-09-11 327 瀏覽
It was a full house this time while there were only a few tables for my previous visit.I ordered the same lunch set as last time (Salad + Fish of the day).The salad tasted the same but the portion became smaller.Fish of the day was seabass, its quality & portion remained the same.Heard the roasted chicken and US short ribs were not bad as well.
2019-09-10
2019-09-09 338 瀏覽
📍rare Rare restaurant 真心令人放鬆心情既好餐廳,不單只花心機係食物上,仲花心機係店鋪佈置上。當我睇到精緻鹹甜點,件件都想食 食邊件好呢?幸好廚師會教你食邊樣先同食法,真細心!🔻 cocktail shrimp & cucumber timbale 我最鍾意食呢件 ,酸酸甜甜令人開胃 加上青瓜同蝦好爽口🔻devil egg 唔好睇少呢件蛋 配上精心炮製沙律醬 真落好滋味🔻mango mille feuille 鍾意食甜野朋友係最啱呢件,芒果好甜,拿破崙餅又甜又脆食完忍不住幫玫瑰花影影相 我同朋友先捨得走推介指數:😇😇😇😇😇😇😇7/10地址:中環擺花街9號地舖及地庫6-min walk from Exit D2, Central MTR Station人均消費:$100
📍rare
我最鍾意食呢件 ,酸酸甜甜令人開胃 加上青瓜同蝦好爽口
🔻devil egg
唔好睇少呢件蛋 配上精心炮製沙律醬 真落好滋味
🔻mango mille feuille
鍾意食甜野朋友係最啱呢件,芒果好甜,拿破崙餅又甜又脆

食完忍不住幫玫瑰花影影相 我同朋友先捨得走

推介指數:😇😇😇😇😇😇😇
7/10
地址:中環擺花街9號地舖及地庫
人均消費:$100
2019-09-09 5851 瀏覽
陪朋友去大館, 3點左右食個tea, 落一條扶手電梯嘅擺花街睇睇有無輕食下午茶. 就在燈柱位有間紅卜卜嘅餐廳, 就咁睇唸住係酒吧原來basement別有洞天, 閏蜜聚perfect.>下晝2點到5點半供應嘅Tea set有6款法式精美小點+兩款精緻蛋糕. 仲唔係邊吃邊吹水嘅perfect set? 兩個人價錢HKD198包FREE FLOW茶或咖啡, 之後overheard到隔離枱原來連熱朱古力☕️都有🤩. 而+HKD88更有兩杯House Wine, 中環區難得親民價呢.>松露碎蕃茄脆多士(Truffle tomato crostini)Tea set食物即叫即做, 所以Server提議我地先食因爲蕃茄汁擺耐左會整淋塊包. 果然趁新鮮食就有juicy蕃茄, 松露香同脆而厚實麵包口感.>法式豬肉醬多士(Pork rillettes)>鱈魚薯蓉多士(Fish brandade Black)Season左嘅鱈魚mix薯蓉, 以Dill草點綴, 一口充滿豐富嘅味道.>雞尾酒蝦(Cocktail shrimp)純直譯, nothing about酒嘅雞尾酒

Tea  Set

Truffle tomato crostini

法式豬肉醬多士(Pork rillettes)
Pork rillettes

鱈魚薯蓉多士(Fish brandade Black)
Fish brandade Black

雞尾酒蝦(Cocktail shrimp)
Cocktail shrimp

純直譯, nothing about酒嘅雞尾酒蝦實在清新, 點點青木瓜絲加鮮蝦食落涼浸浸, 真心light.
煙三文魚多士(Smoked salmon)
Smoked salmon

咁多件點心我最鐘意li個煙三文魚mini多士, 完全因面頭sour cream x Dill嘅香同creamy, 啖啖煙三文魚嘅濃香都係bonus.
Devil egg

係蛋黃x醬+微醎香嘅魚仔配搭烚蛋.
芒果拿破侖(Mango Mille feuille)
Mango Mille feuille

酥皮脆脆+無青味嘅芒果仲有美味吉士醬, 貪心想食多塊🙊.
濃朱古力蛋糕(Rich chocolate cake)
Rich chocolate cake

細細粒都嚐到當中嘅moist同濃厚朱古力味, 正!
2019-09-09
Mango Mille feuille
Rich chocolate cake
  • Tes  set
2019-09-03 1590 瀏覽
非常舒服嘅環境😌燈光偏柔和都幾有情調,正常tea set尼講應該同姊妹尼,但諗唔到男友居然有興趣,一於咩都試下Tea set設計一隻碟過特別中意,會令客foucs系食物上,而唔系層架設計,令外食物design都花左唔少心機,小巧但系食物味覺平衡上好好,再點左兩杯咖啡~我唔知入面材料點整,整合大概印象去估🙆🏻‍♀️🙇🏻‍♀️下午茶:6 canapés +2cakes +free flow coffee ☕️ ✍🏻Truffle tomato crostini 蕃茄粒略帶清甜味,撈左唔知咩香葉落去,感覺好fresh✍🏻Pork rillettes 呢個好深印象真系有肉鬆系醬入面,配合餅底去食,口感唔錯✍🏻Cocktail shrimp 青瓜挖空左心「冇穿底」再加入海蜇、蝦肉,酸尾尾開胃感覺✍🏻Smoked salmon面頭有個好似cream嘅醬有有乳酪芝士味,配搭濃烈煙熏左嘅三文魚,所以芝士味冇蓋過主角,好脆嘅餅底,正✍🏻Devil egg 成個蛋黃挖空,裝住配有蛋黃醬嘅餡✍🏻Fish brandade Black 好重嘅類似吞拿魚醬,而個醬比較實心,配麵包唔錯最欣賞嘅系呢兩樣高汁甜品!❤️✍🏻M

我唔知入面材料點整,整合大概印象去估🙆🏻‍♀️🙇🏻‍♀️

✍🏻Truffle tomato crostini
蕃茄粒略帶清甜味,撈左唔知咩香葉落去,感覺好fresh

✍🏻Pork rillettes
呢個好深印象真系有肉鬆系醬入面,配合餅底去食,口感唔錯

✍🏻Cocktail shrimp
青瓜挖空左心「冇穿底」再加入海蜇、蝦肉,酸尾尾開胃感覺

✍🏻Smoked salmon

✍🏻Devil egg
成個蛋黃挖空,裝住配有蛋黃醬嘅餡

✍🏻Fish brandade Black
好重嘅類似吞拿魚醬,而個醬比較實心,配麵包唔錯

最欣賞嘅系呢兩樣高汁甜品
❤️✍🏻Mango Mille feuille
拿破崙感覺,先由兩塊鬆脆嘅焗餅夾住吉士仲有成塊甜芒果肉系裡面💋

❤️✍🏻Rich chocolate cake
濃烈朱古力味,接近布朗尼地布,蛋糕實正咬落亦系偏實柔軟💋
2019-09-02
下午茶
2019-08-31 260 瀏覽
中環午餐搵食系列-紅館。紅館位於中環擺花街,經過會以為是一間小酒吧。我點了set lunch,有可選沙津或餐湯,主菜同飲品。套餐附黑醋汁水牛芝士蕃茄沙津,蕃茄仔有醃漬過,好似蜜餞咁甜,配上淡味道的水牛芝士,好開胃。主菜我選了美國慢煮炸牛肋條。因為牛肋條係先慢煮再炸,真的保留香濃肉味,炸完後外脆內軟,十分jucy。牛肋條配上酸酸甜甜的BBQ汁,好好吃。薯菜部分也有不少驚喜,有爽甜的椰菜仔和小粟子條,配上BBQ汁,非常不錯。大家中午經過紅館記住去試下set lunch。佢係餐廳吾係酒吧呀。
2019-02-21
  • 沙律
2019-08-28 2457 瀏覽
位於中環擺花街的「紅館」,是一間主打意法菜的西餐廳,晚市供應高質西餐,而星期一至六的2-5:30pm時段則供應Tea Set,兩位用的下午茶套餐價值$188,中環區來說相當實惠,相約好姊妹來嘆返個下午茶就最好不過餐廳使用白磚塊去盛載着鹹甜點,跟平常的三層架下午茶不一樣。每人合共有六款鹹點及兩款甜點,還有無限添飲的咖啡或茶Black Truffle & Tomato Crostini外型精緻小巧,蕃茄他他味道好清新開胃呢Fish Brandade Black魚肉蓉軟腍鮮甜,加入左少量香草後更香口美味French Pork Rillettes法式豬肉醬配上香脆迷你多士,肉味香濃,鹹香滋味Cocktail Shrimp & Cucumber Timbale鮮嫩蝦肉加左Cocktail調味,甜甜的,同清新爽脆的青瓜味道好夾Smoked salmon with Dill Cream Cheese煙三文魚油潤甘香,一小球的Cream Cheese裡加左小茴香,增添了額外香氣Devil Egg廚師別具創意地把蛋黃與沙律醬拌勻後,再擠上開邊雞蛋白上。邪惡的沙律醬使得雞蛋更加滋味Mango Mille

外型精緻小巧,蕃茄他他味道好清新開胃呢

Fish Brandade Black

魚肉蓉軟腍鮮甜,加入左少量香草後更香口美味

French Pork Rillettes

法式豬肉醬配上香脆迷你多士,肉味香濃,鹹香滋味

Devil Egg

Mango Mille Feuille

芒果拿破崙的酥皮非常新鮮香脆,吉士醬甜而不膩,芒果夠晒清甜

Rich Chocolate Cake

朱古力蛋糕的可可味頗香濃,口感鬆軟濕潤,非常好吃

今日同老友係中環shopping,行到擺花街見到呢間餐廳個Tea set居然做緊$198(兩人),即刻試下先!呢個下午茶套餐包括左每人六個canapés加兩件蛋糕🍰,仲有free flow coffee☕️,或者可以揀茶,我地就揀咗茶🥰peppermint & earl grey小點心每一件睇落去都好用心製作,非常精緻,食落味道都好有驚喜😝😝1️⃣Truffle tomato crostini (圖左)松露味嘅番茄🍅夠fresh!2️⃣Pork rillettes (圖右)呢個豬肉餡同塊薄片麵包好夾,幾有嚼勁☺️3️⃣Cocktail shrimp 正!下面個青瓜酸酸地,食落好開胃,蝦肉好彈牙,令人有驚喜!😝😝😝4️⃣Smoked salmon鹹香又好creamy,個醬帶清新嘅味道,幾中意❤️5️⃣Devil egg 呢個無得輸,超好味😆😆6️⃣Fish brandade Black 呢個食落口感幼滑,幾特別!7️⃣Mango Mille feuille 佢中間夾左新鮮芒果架❤️鬆脆嘅拿破崙加埋甜蜜嘅餡料,每一啖都係享受😍8️⃣Rich chocolate cake朱古力味好香龍,食落唔會太甜,亦都唔係死甜,好味!🥰呢個Te

呢個下午茶套餐包括左每人六個canapés加兩件蛋糕🍰,仲有free flow coffee☕️,或者可以揀茶,我地就揀咗茶🥰peppermint & earl grey:

D小點心每一件睇落去都好用心製作,非常精緻,食落味道都好有驚喜😝😝

松露味嘅番茄🍅夠fresh!

2️⃣Pork rillettes (圖右)
呢個豬肉餡同塊薄片麵包好夾,幾有嚼勁☺️
3️⃣Cocktail shrimp

4️⃣Smoked salmon
鹹香又好creamy,個醬帶清新嘅味道,幾中意❤️
5️⃣Devil egg
呢個無得輸,超好味😆😆

6️⃣Fish brandade Black
呢個食落口感幼滑,幾特別!
7️⃣Mango Mille feuille
8️⃣Rich chocolate cake
朱古力味好香龍,食落唔會太甜,亦都唔係死甜,好味!🥰
呢個Tea set價錢好抵,每一款小點心嘅質素都唔錯,最重要係咖啡可以任添,當然茶水都可以加,喺呢度hea下抖下都係一個好選擇😝😝🥰
2019-08-25
2019-08-21 1615 瀏覽
Good High Tea裝潢🔸分地面及地牢兩層🔸樓梯貼滿老闆與家人朋友的相片,非常溫馨,未食野先感動。🔸浪漫的感覺。🔸座位都幾舒服。Rare Tea Set $198🔸Devil Egg🔸Fish Brandade🔸French Pork Rillettes🔸Black Truffle & Tomato Crostini🔸Smoked Salmon with Dill Cream Cheese🔸Cocktail Shrimp Cucumber Timbale🔸Rich Chocolate Cake🔸Mango Mille Feuille評價🔸大多high Tea都會用三層盤裝食物,這裡以一塊厚重的磚板盛載,一次過將食物收入眼簾。🔸每樣食物都不錯。🔸尤其是Smoked Salmon with Dill Cream Cheese(芝士味非常重)、Rich Chocolate Cake(蛋糕非常鬆軟而且朱古力味極重)、Mango Mille Feuille(酥皮做得很鬆化,吉士cream吾會太甜搶左芒果的味)😋味道:7/10🙃回頭:7/10💰消費:$198 for2
Good High Tea

裝潢
🔸分地面及地牢兩層
🔸樓梯貼滿老闆與家人朋友的相片,非常溫馨,未食野先感動。
🔸浪漫的感覺。
🔸座位都幾舒服。

Rare Tea Set $198
🔸Devil Egg
🔸Fish Brandade
🔸French Pork Rillettes
🔸Rich Chocolate Cake
🔸Mango Mille Feuille

評價
🔸每樣食物都不錯。

😋味道:7/10
🙃回頭:7/10
💰消費:$198 for2
2019-08-21
2019-07-31 847 瀏覽
Rare Restaurant係我很喜欢的restaurant,还曾经在这里为好友庆祝生日,今晚又与友人来开餐,回味一下啦!Chef's salad味道唔錯,特別係嗰幾粒浸過醋既蕃茄,唔會太酸,又可以醒胃。材料當然有平時食開既沙律菜加麵包粒,有少少特別係,沙律裏有魚肉蓉。Traditional Turkey火雞肉入口香嫩,比起一般入口乾淨淨的火雞肉,令人驚喜。配菜及醬汁亦不錯,有BB露筍、蕃茄和薯仔等。牛肋條寛條面牛肉份量超級多牛肋條係紅酒汁入邊煮到淋曬,牛味亦非常濃郁,面條相當掛汁,加上小量芝士一齊食,係相當唔錯既一道菜~~

Chef's salad

Traditional Turkey

牛肋條寛條面

2019-07-27
12 分鐘 (堂食)
用餐優惠
現金券
2019-07-22 947 瀏覽
Happy Friday同同事一行幾人梨到中環呢間位於擺花街既西餐廳, 一入餐廳就係BAR枱, 如果想坐得舒服又方便傾計, 就要request下層既座位, 今次我地就BOOK左下層既regular table, 光線暗暗的, 都幾有情調。我就叫左個lunch set, 揀左fresh mussels fettuccine同埋soup of the day, 好快就上枱有得食啦!! 個湯略嫌淡左啲, 唔至於好水, 亦唔會太杰身, 質感岩岩好..同場附上餐包, 無影到相, 麵包鬆軟!!但就無牛油提供, 有少許失色。終於到主菜出場, 好多mussels啊! 仲要隻隻既size都唔細, 好juicy, 碟入面既sauce唔單止沾滿意粉, mussel入面都好香好濃味, 至於意粉好彈牙, 唔會係太淋身, 口感不錯, 但略縑細碟左啲, 份量多啲會更好!!
2019-07-19
5 分鐘 (堂食)
泥搵隱世小店享用下午茶吧🤭-好多朋友都會係到諗 食Tea Set會5會好貴所以就搵搵一間性價比5錯既探店一下見之前朋友都去過食覺得好吸引😋😋-利間店鋪位於中環擺花街 店鋪裝修風格幾令落樓梯去地庫既周圍都有裝修🤭-下層既地方比較大啲及同埋係好舒服因為冷氣好充足 環境好岩同朋友聚會-·Tea Set for two HKD$198/2位利個Tea Set有6款canapés咸食加2款甜食🤤🤤送餐泥既時候覺得好靚 所以係甘影相🤣吸引到靜靜媽同我自拍😘🐿🐒-~Truffle tomato crostini ~Pork rillettes ~Cocktail shrimp ~Smoked salmon~Devil egg ~Fish brandade Black ~Mango Mille feuille (甜品)~Rich chocolate cake (甜品)-無論係味道定係賣相都係5錯😋😋😋甘精緻既下午茶 令到我地賞心悅目Tea Set總會令人有驚喜 所以幾中2食-而且價錢相對起其他餐廳平 份量都5差5洗去酒店都食到平同高質素Tea Set❤小店的食物往往都5會太差😊😊
泥搵隱世小店享用下午茶吧🤭

~Cocktail shrimp
~Smoked salmon
~Devil egg
~Fish brandade Black
~Mango Mille feuille (甜品)
~Rich chocolate cake (甜品)
無論係味道定係賣相都係5錯😋😋😋
甘精緻既下午茶 令到我地賞心悅目
Tea Set總會令人有驚喜 所以幾中2食

而且價錢相對起其他餐廳平 份量都5差
5洗去酒店都食到平同高質素Tea Set❤
小店的食物往往都5會太差😊😊
2019-07-20
5 分鐘 (堂食)
2019-07-21 747 瀏覽
朋友睇到呢間餐廳係openrice有好多好評,所以就決定放工去試下~我地book左1930,我地準時一到就可以入去唔洗等係出面睇似一間細細地酒吧,原來入到去地下仲有一層環境就有d細,但整體裝修都okset dinner 大概有4-5款, 仲可以加錢配埋starter甜品,野飲可以加小小錢轉酒我地叫左兩個set, 一個就Cherry Tomato Fettuccine 加Homemade Pork Rillettes, 另外一個就Roasted Spring Chicken 加Soup。呢個Homemade Pork Rillettes 口感同味道都好得意湯味道亦不錯~呢個意粉好出色,個意粉口感好好,加埋上面既醬汁都好正~個雞肉完全唔鞋,但個汁味道偏咸~好彩有d蕃茄仔中和番最後個芒果拿破崙真係有驚喜,d酥皮咬落去真係食到好多層~加埋d芒果同埋cream,口感好豐富,又唔會太甜,好有誠意~推介!!!埋單加埋一都係300多小小,性價比幾高 下次會再試埋其他野~
係出面睇似一間細細地酒吧,原來入到去地下仲有一層
環境就有d細,但整體裝修都ok

湯味道亦不錯~

呢個意粉好出色,個意粉口感好好,加埋上面既醬汁都好正~
個雞肉完全唔鞋,但個汁味道偏咸~好彩有d蕃茄仔中和番

最後個芒果拿破崙真係有驚喜,d酥皮咬落去真係食到好多層~
埋單加埋一都係300多小小,性價比幾高
下次會再試埋其他野~
2019-06-21
#紅館 (中環)中環擺花街9號地舖及地庫-----週末同朋友睇Toy story之前 黎左呢間係中環頗出名嘅西餐小店度食下午茶 依間中環紅館B仔係生日嘅時候黎過食lunch 記得佢裝修環境幾舒服 幾適合同人傾計 就帶咗朋友黎 本來以為星期六日 呢d中環商業區嘅餐廳應該唔多人 點知竟然都Full曬 好彩等左一陣就有人賣單-Tea Set ($198/2ppl): 呢個Tea set 一共有八種食物 每種都有兩件 其中6種係鹹點 2種係甜點 仲有任添coffee and tea 另外加$20蚊可以升級飲特飲 加$58就可以飲一杯紅酒🍷Tea Set 嘅八種食物分別係Devil eggc、Fish brandade、French pork rillettes、Black truffle and tomato crostini、Smoked salmon with dill cream cheese、Cocktail shrimp cucumber timbale、Rich chocolate cake、Mango mille feuille 全部味道都唔錯 無咩邊樣令人失望 製作頗用心 而當
#紅館 (中環)
中環擺花街9號地舖及地庫
-----
Tea Set ($198/2ppl): 呢個Tea set 一共有八種食物 每種都有兩件 其中6種係鹹點 2種係甜點 仲有任添coffee and tea 另外加$20蚊可以升級飲特飲 加$58就可以飲一杯紅酒🍷Tea Set 嘅八種食物分別係Devil eggc、Fish brandade、French pork rillettes、Black truffle and tomato crostini、Smoked salmon with dill cream cheese、Cocktail shrimp cucumber timbale、Rich chocolate cake、Mango mille feuille 全部味道都唔錯 無咩邊樣令人失望 製作頗用心 而當中有一樣食物令B仔覺得幾驚艷 就係佢地嘅芒果吉士拿破崙 芒果多甜得黎帶微微酸 微微酸正好中和吉士同拿破崙表面糖霜嘅甜膩感 酥皮外層烤得金黃 呈焦糖色 層層分明 咬落帶牛油香 口感極為鬆化香脆 高質得不得了 好耐無食過咁好味嘅拿破崙 下次過黎食Tea 會直接叫個大嘅拿破崙蛋糕 畢竟Tea set入面嘅拿破崙size還是太細了 食完讓人有意猶未盡嘅感覺
👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8.5/10個👍🏻(幾好坐加上無論係上次食lunch定今次食tea 食物水準都頗穩定)
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowcentral
2019-07-08 935 瀏覽
RaRe 既門面一望落去就係一間酒吧完全無想像過原來落一層樓係會別有洞天搖身一變 變左一間有格調既西餐廳_________________而呢日lunch 同同事就去一嚐佢地既Lunch SetLunch Set total 有六個選擇餐會配餐湯或者Salad 同一杯飲品餐湯。跟餐沙律。同同事兩個都點左 Pan Fried Yellow Chicken ($148)雞肉十分嫩滑而皮就好香口底仲有其他菜既side dish 份量對lunch而言恰到好處
RaRe 既門面一望落去就係一間酒吧

雞肉十分嫩滑而皮就好香口
底仲有其他菜既side dish
份量對lunch而言恰到好處
2019-07-05 658 瀏覽
Still one of the best in HK in terms of food quality and chef makes his own bread and pasta. Chicken and fish are always good signature dishes. I also love his wine selection which is always reasonably priced. Have been there so many time and still loves it!
2019-07-05
  • Chicken