今日要同大家傾下我去尖沙咀嘅一間日式餐廳——紅葉茶屋!呢度嘅食物真係又好睇又好食,完全係味覺同視覺同時爆炸!💦💦我今日就嚟試吓佢哋嘅「豪華和牛肉壽喜燒定食」,仲加追加咗個溫泉蛋!哇,話你知啊,佢嘅和牛真係一睇就知係高質料嘅!條條肉都咁細嫩!🤤👅而且啊,佢哋嘅價錢真係對得住食材嘅質素,叫人心甘情願掏錢畀佢!真係食到咁好味嘅和牛,真係有錢都要食到爽啦!💸💸另外仲試咗佢哋嘅「刺身三點盛」,包括三文魚、甜蝦同吞拿魚!鮮味咁濃郁,一口咬落去真係令人嘆為觀止!😍🍣三文魚滑滑嫩嫩,甜蝦鮮甜彈牙,吞拿魚鮮香扎實,每一口都好過癮!真係食到心癢癢,一定要再嚟食多幾次!🔥🔥總括黎講,紅葉茶屋食物唔止好睇,仲好好味到令你停唔到口!嗰種滿足感真係好難形容,你真係要親自試過先至知道!💥💖
今日要同大家傾下我去尖沙咀嘅一間日式餐廳——紅葉茶屋!
呢度嘅食物真係又好睇又好食,完全係味覺同視覺同時爆炸!💦💦

真係食到咁好味嘅和牛,真係有錢都要食到爽啦!💸💸

另外仲試咗佢哋嘅「刺身三點盛」,包括三文魚、甜蝦同吞拿魚!
真係食到心癢癢,一定要再嚟食多幾次!🔥🔥

2023-08-16
2023-08-31 49 瀏覽
一間日本過江龍餐廳,以為會多人,但星期六晚都坐不到一半座位,始終因為有其他分店,如果唔係去紅館,都無必要去尖東依間。今次我品嚐了3款食品和牛茶漬飯、和風炸雞盛合、鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉,以下是對這些美食的食評:和牛茶漬飯,這道菜應該係期間限定,餐牌上見唔到但電話落單的menu上有,和牛薄切片炙燒,配搭上少少甜的醬汁,口感非常好。茶漬飯則帶有微妙的茶香,與牛肉的口感形成了完美的平衡。和風炸雞盛合,這道菜可以單點,但原來都可以跟餐還要份量不減,2件雞翼加2件雞塊,鮮嫩多汁的雞肉炸得酥脆金黃,外層的麵衣薄脆,內裡卻保持著濕潤的口感。炸雞的調味剛剛好,帶有微妙的和風風味,讓人回味無窮。鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉,是的招牌甜點之一。白玉有2款味道,原味及抹茶味各2粒,紅豆蓉則偏甜,與白玉一起吃可中和甜味,抹茶的濃郁香氣及回甘,帶給人一種獨特的苦甜滋味。總括來說,鎌倉紅葉茶屋的食品都很正宗,價錢亦可接受,不知為何會咁少人幫襯,希望唔好咁快結業。

鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉
和風炸雞盛合
和牛茶漬飯
今日到尖東找朋友食午飯,看見紅葉茶屋,記憶中旺角曾有分店,原來搬咗過嚟,地店大了,決定試試⋯⋯走進食店,店員問有否訂座,筆者話沒有,但想靜一點,由於中午時段,店員也安排了近窗邊位置,一讚。綠茶拿鐵(跟餐另加$25)~記憶中,食店標榜是靜崗綠茶,炎炎夏日,決定嚟過冰凍的green tea latte ,就是喜歡那抹茶的甘苦與共系列⋯⋯對於一個綠茶控,這是無法抗拒的味道。香葱柚子蜆肉烏冬$85~筆者最近腸胃不適了一陣子,決定嚟個清淡版本,就是喜歡那京葱配柚子皮的清新感覺。和牛茶漬飯$148~原先版本是期間限定和牛冷麵$138,原來食店相當靈活有彈性,可以由冷麵更改為茶漬飯,而且湯更可分開上,另有一個精緻茶壺配上蝦湯另上,更可另配溫泉蛋(另加$10),每個推加項目,可以自由選擇,很有彈性。枝豆$28~這裡有一些小食,可以令每個定食更豐富。和風炸雞盛合$78~一份當中配上雞件及雞全翼,筆者只吃了雞件,粉炸得鬆軟,淡淡肉,懶人恩物。牛肉壽喜燒定食$138~由於筆者在朋友每件抽水一件,明顯地,和牛定食,燒得比較甘香有肉味,但這個牛肉壽喜燒,雖則並不是爐上,但濕濕地,女士們會喜歡。鎌倉紅葉屋抹茶提拉

綠茶拿鐵(跟餐另加$25)~
對於一個綠茶控,這是無法抗拒的味道。
冰抹茶拿鐵

香葱柚子蜆肉烏冬$85~

香葱柚子蜆肉烏冬

和牛茶漬飯$148~

枝豆$28~
這裡有一些小食,可以令每個定食更豐富。

和風炸雞盛合$78~

牛肉壽喜燒定食$138~

鎌倉紅葉屋抹茶提拉米蘇$58~
此乃食店招牌,怎能不試,食店用上傳統盛酒的”木枡” 盛著,已經很有格調,加上抹茶味香濃,內裡一層一層,吃得出那手造的心機,不算太甜,Creamy 得惹人討好,綠茶控必會愛上。

黑蜜抹茶蕨餅$48~
煙煙韌韌的甜品,作為一個完美的收結。

整體來說:
簡簡單單,清新自然的感覺,喜歡綠茶系列的綠茶控,在尖東裏有意外驚喜,靜靜起革命。

2023-08-30
冰抹茶拿鐵
香葱柚子蜆肉烏冬
  • 鎌倉紅葉屋抹茶提拉米蘇
放工同朋友嚟到尖東新開嘅紅葉茶屋食飯,之前喺大角咀食過覺得唔錯,所以尖東開咗分店專登嚟試一試。地方好大,座位好闊落,又睇到少少海景,真心唔錯。 我同朋友分別叫左鰻魚茶漬飯同火炙刺身三文魚茶漬飯(配鰹魚湯),餐點賣相同味道都唔錯,特別值得一提我哋要左隻糖心蛋,因為太好食又encore左一次🤣炸南瓜餅豆腐魚餅鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉白玉口感煙韌,配上又甜又淋嘅紅豆蓉、抹茶同埋楓糖漿,為日式晚餐畫上完美句號😋芒果西柚紅茶

地方好大,座位好闊落,又睇到少少海景,真心唔錯。

炸南瓜餅

豆腐魚餅

鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉

芒果西柚紅茶

2023-08-29 31 瀏覽
最近同老公去咗紅葉茶屋🍁食午餐。紅葉茶屋主打日式料理,有刺身、丼飯、烏冬等等,選擇好多。餐廳環境好闊落,好舒適。可以慢慢坐下,休閒下。⭐️豪華海鮮丼茶漬飯 💲178這道丼飯蓋上鮮美的魚生,包括新鮮的三文魚、三文魚籽、帶子、牡丹蝦等。每一啖都鮮甜。加入鰹魚昆布湯成為茶漬飯,口感非常出色,米飯口感軟糯,完美地與海鮮搭配一起。⭐️吉列豬扒滑蛋丼 $118豬扒滑蛋丼上的豬肉煎得恰到好處,口感嫩滑多汁。滑蛋充滿蛋香。⭐️抹茶蕨餅新地 💲68用窩夫杯裝著新地雪糕,賣相吸引。蕨餅的口感軟綿,搭配抹茶的香氣。底層有忌廉同粟米脆片,口感好豐富。⭐️日本生山葵八爪魚粒 💲32帶有微辣的味道,有嚼口的前菜小食。⭐️抹茶拿鐵 💲38味道濃郁而香甜,抹茶的苦甜與牛奶的濃郁相得益彰。⭐️冰雜莓&香橙紅茶 💲20味道清爽,帶有水果香氣。夏天解渴的好選擇~📍紅葉茶屋 尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖

⭐️豪華海鮮丼茶漬飯 💲178

⭐️吉列豬扒滑蛋丼 $118

⭐️抹茶蕨餅新地 💲68

⭐️日本生山葵八爪魚粒 💲32
帶有微辣的味道,有嚼口的前菜小食。

⭐️抹茶拿鐵 💲38
味道濃郁而香甜,抹茶的苦甜與牛奶的濃郁相得益彰。

⭐️冰雜莓&香橙紅茶 💲20
味道清爽,帶有水果香氣。夏天解渴的好選擇~

📍紅葉茶屋
尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖
2023-08-29 30 瀏覽
一星期跳幾場funky舞后揾好嘢食係指定動作帝國中心新開紅葉咁梗係要試下和風牛肉飯套餐我覺得合格嘅牛肉嫩滑味濃賣相擺置吸引嘅卡邦尼烏冬我嘅至愛烏冬煙韌彈牙 口感好不過朋友就彈佢汁太多似湯烏冬多啲再講蕃茄濃味海鮮湯麵我就麻麻地 賣相比食味佳然後上甜品🍧三色拼 好得樣樣都好好味又唔死甜 又有唔同口感口味💯分別係奶凍,抹茶tiramisu同 哈密瓜軟雪糕然後仲點咗兩款wafflewaffle係急凍加熱現成版沒有驚喜 不過一份都係68蚊又雪糕 又香蕉 芒果 同靚靚伴碟都賞心悅目嘅
一星期跳幾場funky

沒有驚喜 不過一份都係68蚊
又雪糕 又香蕉 芒果 同靚靚伴碟
都賞心悅目嘅
下午茶
一進門,就能感受到濃濃的日本氛圍。餐牌上的選擇多樣,每一道菜都讓人垂涎三尺。刺身5點盛是一道不容錯過的開胃菜,包括三文魚、吞拿魚、甘蝦、帶子和魚子,每一種刺身都切割得恰到好處,新鮮鮮美。接著的滑蛋豬扒飯,豬扒煎得外脆內嫩,搭配上滑蛋和飯,口感豐富,令人滿足。而牛肉薯餅則是一道創意十足的菜品,將牛肉和薯餅完美結合,味道濃郁,令人回味無窮。最後,芒果焦糖窩夫是一道甜品,窩夫外脆內軟,搭配上芒果和焦糖,甜而不膩,是餐後的最佳選擇。至於飲品,柚子果茶是一款清爽的飲品,柚子的香氣和茶的味道完美融合,是整頓餐的最佳搭配。
一進門,就能感受到濃濃的日本氛圍。

餐牌上的選擇多樣,每一道菜都讓人垂涎三尺。

2023-08-19
  • 刺身5點盛
  • 滑蛋豬扒飯
  • 牛肉薯餅
  • 芒果焦糖窩夫
2023-08-25 41 瀏覽
豪華原條鰻魚茶漬飯$198好貼心呢款茶漬飯有兩種湯底因為我對蝦敏感,所以揀咗鰹魚昆布湯淡淡的魚香味成個感覺好清新鰻魚真係好大條一個人都食唔晒刺身5點盛$138突然之間想食刺身,呢度有平靚正嘅選擇有吞拿魚三文魚蝦三文魚子同埋帶子嘅組合一定滿足到你鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇茶屋梗係要食抹茶甜品同埋抹茶飲品呢個抹茶風味嘅tiramisu 真係夠晒特別用上木盒裝住味道唔會太甜,成個食晒都唔會好滯忌廉抹茶拿鐵超大嚿忌廉加埋少少甘苦味嘅抹茶latte 配搭得啱啱好,唔會太甜,唔會太苦Size仲超大杯,有驚喜
豪華原條鰻魚茶漬飯
好貼心呢款茶漬飯有兩種湯底
因為我對蝦敏感,所以揀咗鰹魚昆布湯
淡淡的魚香味
成個感覺好清新
鰻魚真係好大條
一個人都食唔晒

刺身5點盛
突然之間想食刺身,呢度有平靚正嘅選擇
有吞拿魚三文魚蝦三文魚子同埋帶子嘅組合
一定滿足到你

鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
茶屋梗係要食抹茶甜品同埋抹茶飲品
呢個抹茶風味嘅tiramisu 真係夠晒特別
用上木盒裝住
味道唔會太甜,成個食晒都唔會好滯

忌廉抹茶拿鐵
超大嚿忌廉加埋少少甘苦味嘅抹茶latte
配搭得啱啱好,唔會太甜,唔會太苦
Size仲超大杯,有驚喜

2023-08-24 33 瀏覽
呢次我有幸試咗一間日式餐廳嘅豪華版和牛肉壽喜燒定食同其他幾款好吸引嘅日式甜品,真係留低好深刻嘅印象。☺️☺️首先講下豪華版和牛肉壽喜燒定食,真係令人驚艷。佢上嚟嘅時候,整個擺盤已經好吸引。😝😝舖喺熱辣辣嘅壽喜燒鍋上面嘅和牛肉片,散發出好誘人嘅香氣。肉質鮮嫩多汁,每一口都可以嚟到好濃郁嘅牛肉味道。配埋新鮮嘅時蔬同烤得香嫩嘅玉子豆腐,增添咗好多層次同口感。😏😏加埋香滑嘅日式白飯同清爽嘅味噌湯,完美平衡咗整道菜嘅味道。😍😍然後,我試咗三文魚茶漬飯。呢個菜係以鮮美多汁嘅三文魚刺身為主角,配埋鬆軟嘅白米飯同啲蔬菜。🤓🤓每一口都可以感受到三文魚嘅鮮味同滑嫩口感。而茶漬醬汁嘅酸甜味道同魚肉嘅鮮味好夾好,真係令人回味無窮。😝😝轉嚟講下甜品,我試咗日式蕨餅抹茶雪糕同日式抹茶白玉。蕨餅抹茶雪糕帶嚟一種獨特嘅口感,蕨餅嘅Q彈同抹茶雪糕嘅濃郁香甜好夾好,真係好享受。🥰🥰至於抹茶白玉,佢地好軟糯同富有抹茶嘅香氣。每一口都充滿咗抹茶嘅味道,真係令人陶醉。😎😎最後,我試咗一杯熱柚子茶。呢杯熱柚子茶帶嚟一種溫暖同舒緩嘅感覺。柚子嘅酸甜味同熱茶嘅香氣完美結合,令人覺得放鬆同愉悅。👍🏻👍🏻

呢間紅葉茶屋位於帝國中心,應該係新開嘅餐廳。 座位都幾闊落,感覺幾舒適。 星期三嘅晚上唔算太多人。我一向比較鍾意食壽喜燒,所以叫咗牛肉壽喜燒定食。牛肉份量都幾多,搭配的壽喜燒醬汁,定食中的仲有吾少配菜,豆腐,冬菇椰菜等等,增添了整體食物的層次感。接下來是芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬, 一上菜就覺得好吸引。見到濃濃的芝士蕃茄忌廉湯底,濃郁而滋味豐富,芝士的加入增添了一絲濃郁的奶酪風味。 配合烏冬都非常之夾。 小食方面叫左,海鮮炸物盛盒。炸蝦和炸蠔外層酥脆金黃,都吾錯。甜品方面,紅葉甘之三味有三款甜品,滿足咩都嘗試下的口慾。我最鍾意紅豆抹茶軟朱古力芭菲。 口感層次分明,多重口感。 又唔會太甜。總體而言,這間日式餐廳提供的菜色值得一試。無論是牛肉壽喜燒定食、芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬還是甜品紅葉甘之三味,都可以試下。

2023-08-22 27 瀏覽
尖沙咀呢間日式餐廳,由主食到甜品都包攬哂🐖特盛黑麻油濃厚䐁骨湯拉麵 $118-湯頭幾濃甜 黑蒜油增加強烈蒜香味 配料有一隻流心味玉及幾片薄切豚肉叉燒 拉麵麵質微彈🧀芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬 $88-將大量蕃茄打成溶再混合成湯底 呢個茄味十跳嘅湯頭濃度好高 芝士經炙燒過 特別香 烏冬掛湯🎃炸南瓜餅 $35-南瓜餅外脆內軟 南瓜蓉甜度高 出色嘅小食🍤自選炸物盛合 $88-蝦+雞全翼+豆腐魚餅-蝦炸粉唔算薄 脆口且彈牙-全翼油炸 香酥有肉汁-豆腐魚餅軟身帶甜🍧紅葉甘之三味 $88-牛奶布甸 提拉米蘇 夕張蜜瓜軟雪糕-牛奶布甸幾順滑 香濃牛奶味 面層有士多啤梨味啫喱-提拉米蘇以小木盒盛裝住 紫薯味道香甜 口感綿綿密密-蜜瓜雪糕軟滑香甜總括嚟講,由主食到甜品,味道都相當之好,而且價錢仲要唔算貴,幾高質
尖沙咀呢間日式餐廳,由主食到甜品都包攬哂

🐖特盛黑麻油濃厚䐁骨湯拉麵 $118

-牛奶布甸幾順滑 香濃牛奶味 面層有士多啤梨味啫喱
-提拉米蘇以小木盒盛裝住 紫薯味道香甜 口感綿綿密密
-蜜瓜雪糕軟滑香甜

2023-08-20 35 瀏覽
星期日同媽媽去尖沙咀行街,行到咁上下黎到位於帝國中心嘅紅葉茶屋食午餐。餐廳環境充滿日式風格,座位寬敞,坐得非常舒服。食物款式方面,有多款定食、丼飯、小食、刺身、甜品同飲品等等。🍴吉列豬扒定食($118)定食🍱配有漬物、麵豉湯同白飯🍚白飯可以免費添加。吉列豬扒炸到金黃色,外皮香脆,豬扒肉質軟腍👄帶少許脂肪,點埋酸甜嘅醬汁,開胃解膩😋吉列豬扒旁邊擺放左新鮮嘅沙律菜🥗令整個菜式營養更均衡~🍴和牛冷麵($138)同樣有漬物同麵豉湯,和牛份量幾多、牛味出,有油脂香👅冷麵口感煙韌,撈埋溫泉蛋一齊食更滑溜👍🏻另外配有一壺冷麵汁,可按自己喜好加入蔥花、wasabi同紫菜一齊食,味道幾清爽,好啱係炎熱嘅夏天食🙌🏻🍴紅葉甘之三味($88)三味包括有:期間限定夕張蜜瓜軟雪糕、藍莓🫐提拉米蘇同牛奶布甸,夕張蜜瓜雪糕味道幾濃厚🍈充滿蜜瓜嘅甜味。藍莓提拉米蘇口感軟滑👅酸甜不膩。布甸好香牛奶味🥛配埋酸甜嘅果醬,味道幾夾😋🍴紅豆抹茶軟朱古力芭菲($68)芭菲賣相吸引,頂層係牛奶味牛奶味軟雪糕🍦更配有原味銅鑼燒、抹茶軟朱古力🍫紅豆蓉、抹茶忌廉、粟米片同抹茶啫喱,口感同味道豐富,唔會好甜😛🍴冰蜂蜜薑茶(跟餐加$15)薑同

餐廳環境充滿日式風格,座位寬敞,坐得非常舒服。

食物款式方面,有多款定食、丼飯、小食、刺身甜品同飲品等等。

🍴吉列豬扒定食($118)

🍴和牛冷麵($138)

🍴紅葉甘之三味($88)

🍴紅豆抹茶軟朱古力芭菲($68)

🍴冰蜂蜜薑茶(跟餐加$15)
薑同蜂蜜🍯嘅味道好夾,甜度適中,帶微微薑既辣味,飲落幾滋潤💁🏻‍♀️

🍴冰雜莓&香橙紅茶(跟餐加$20)
可以自行落糖水調配適合自己嘅味道,酸酸甜甜有茶香🍹幾醒胃~
來自日本鎌倉嘅紅葉茶屋,抹茶甜品非常出名!旺角T.O.P.商場開第一間時已經開始幫襯,知道尖沙咀開咗分店,而且環境更加日式同寬敞,當然要再去啦!尖沙咀分店有好多窗口位唔使爭,照住日光食住好西望下街景真係好舒服!今次唔單止叫抹茶甜品,正餐其實都好多選擇,價錢又合理!叫左和牛壽喜燒定食,和牛味好香,配菜仲有野菜、冬菇、豆腐、溫泉蛋、兩款前菜,真係勁豐富!試新嘢叫咗火炙刺身三文魚配鰻魚茶漬飯,個飯有三種食法,點刺身豉油又得,變湯飯又得,又幾新鮮喎!嚟到又點可以唔飲抹茶latte?抹茶好香好滑,一貫高水準。我最期待嘅紅豆抹茶軟朱古力芭菲,配料超級豐富,粟米片、紅豆蓉、抹茶朱古力加埋期間限定嘅夕張蜜瓜軟雪糕,真係人生一大享受!

2023-08-16 53 瀏覽
尖東新開紅葉茶屋, 地理位置並非位於鬧市,但勝在慢慢吃完可以走走海旁, 欣賞維港夜景, 吹下海風。不用在鬧市人擠人。雖然店名叫茶屋,但是菜單選擇多。定食 ,寿喜燒鍋,刺身丼飯,烏冬,拉麵,甜品、茶飲均有。可以滿足到大部分人的口味豪華吉列滑蛋豬扒丼(豬扒、廣島蠔)$138 ➕湯及開胃小菜份量真係好足!一大塊吉列豬扒以及兩大隻廣島蠔,還有大大碗的飯➕滑蛋。吉列豬扒肉質嫩滑,炸粉相對較薄,吃起來亦不回太油膩。整體味道略為偏淡。火炙刺身三文魚茶漬飯$148一個丼飯兩種食法😋。一上台已經聞到好想嘅火炙三文魚香味,火炙火候控制得剛好,三文魚表面焦香,咬開仍有少許三文魚魚油。厚切三文魚刺身都十分新鮮,仲有大大粒的魚子跟餐仲可以優惠價錢加配餐飲及甜品😍極力推薦熱抹茶,熱抹茶比我預計嘅大杯口感濃厚,抹茶味重,仲加配幾粒石頭朱古力😋.期間限定紐紋軟雪糕(蜜瓜➕牛奶)甜度適中,雪糕口感亦不會太軟,帶點微冰微冰的口感。抹茶蕨餅新地賣相吸引🥰除了蕨餅底部還脆脆😋真材實料,蕨餅口感軟濡不黏牙,抹茶味道不會太濃配搭雪糕剛好。

豪華吉列滑蛋豬扒丼(豬扒、廣島蠔)$138 ➕湯及開胃小菜

火炙刺身三文魚茶漬飯$148

跟餐仲可以優惠價錢加配餐飲及甜品😍

期間限定紐紋軟雪糕(蜜瓜➕牛奶)
甜度適中,雪糕口感亦不會太軟,帶點微冰微冰的口感。

抹茶蕨餅新地

2023-08-16 28 瀏覽
之前喺旺角TOP見到呢間日式餐廳好吸引好想食,可惜上次見到太多人就無等,知道佢喺尖沙咀開左分店今日特登過黎試下,實在唔錯。因為新開既關係,餐廳裝修得好靚好有喺日本既感覺,座位舒適環境,成個感覺就係好舒服,慢慢chill下淨係食甜品又得,正餐都好好味,今晚就太肚餓所以就決定食正餐先。首先就一定要點餐廳推薦既刺身5點盛,價錢唔貴都好抵食,三文魚同我最愛既帆立貝都勁肥美大件,藍鯨吞拿魚好新鮮好好味,甘蝦都好鮮甜,出色。跟住叫左吉列廣島蠔定食,4粒蠔都好大粒,炸得好好,皮好薄又脆,蠔又好肥美啖啖肉,定食其他既配菜份量都多。之後個鰻魚茶漬飯真係好豪華,條鰻魚真係好大條又厚肉,之後又會教你唔同既食法,加埋熱湯一齊食都好好味,真係必試。下次要再黎試埋d甜品先。

今晚就太肚餓所以就決定食正餐先。