2016-12-01 404 瀏覽
甜蜜蜜,舒服。放鬆和朋友聊聊天。我最愛了。綠茶心太軟配mivenpick雪糕$50效果鮮明。有賣相有內涵。綠茶味道不會苦澀楊枝甘露$32特別的。用料足夠,芒果香甜,西柚多水滿足,加了爽爽珠,及用了芒果沙冰做底。感覺豐富。筲箕灣糖水店三,四間。尤其愛好糖品。定期更換新甜品款式,有招呼,服務。客气的清水提供。男店員工作效率貼心。點菜上甜品亦有效率環境舒適。燈光亦十分舒服
甜蜜蜜,舒服。放鬆和朋友聊聊天。我最愛了。
綠茶心太軟配mivenpick雪糕
綠茶心太軟配mivenpick雪糕$50
效果鮮明。有賣相有內涵。綠茶味道不會苦澀
楊枝甘露
楊枝甘露$32
環境舒適。燈光亦十分舒服

2016-11-30
$40 (宵夜)
綠茶心太軟配mivenpick雪糕
楊枝甘露
2016-11-12 727 瀏覽
係筲箕灣想食西式甜品, 應該只有呢一間店鋪面積不大有6-7張4人檯, 等左約10分鐘入得, 門面已經睇到有咩特色既甜品宇治金時抹茶冰露 $48下層抹茶冰好重抹茶味, 入面有紅豆/小丸子/西米, 配一球可選味道既雪糕, 友人話一定要配抹茶雪糕先夾一啖配晒所有材料, 難以形容既好味椰皇紫晴湯丸 $42上檯時微暖, 好香椰香味, 入面既椰水奶白色, 應該煮左好耐,女士們冬天必定鍾意裡面大約有4粒奶皇湯丸, 自製湯丸外層糯米皮混入紫米72% 比利時朱古力火焰雪山 $75可選rum/橙酒同bailey's, 員工推薦橙酒會比較夾D, 甜品黎到時員工會幫忙點火, 5秒到已經熄左, 橙酒倒得唔平均, 有一面倒唔到, 酒味唔夠, 內層有雲尼嗱同朱古力雪糕, 睇佢唔出最後出場係 綠茶窩夫十勝紅豆雪糕 $50窩夫已經切開一小件, 方面多人分享, 窩夫好脆口, 配埋旁邊一小碟抹茶醬, 加埋抹茶雪糕, 一舊剛好一啖 不得之了, 抹茶迷必到
係筲箕灣想食西式甜品, 應該只有呢一間

宇治金時抹茶冰露 $48

一啖配晒所有材料, 難以形容既好味
椰皇紫晴湯丸 $42

裡面大約有4粒奶皇湯丸, 自製湯丸外層糯米皮混入紫米
72% 比利時朱古力火焰雪山 $75

最後出場係 綠茶窩夫十勝紅豆雪糕 $50
不得之了, 抹茶迷必到

2016-11-11
10 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
  • 宇治金時綠茶冰露
  • 綠菜窩夫十勝紅豆雪糕
  • 椰皇紫晴湯丸
2016-11-03 435 瀏覽
都食過幾次,樓面比較細,次次都要等今次食飯預祝生日,叫咗個火焰雪山當生日蛋糕,幾大個,點火嗰下有啲驚,隔離枱都好奇影相。味道正常,一個人都食得哂比較鐘意個南糖瓜雪耳糖水,養顏夠正氣,上得都幾快
都食過幾次,樓面比較細,次次都要等

味道正常,一個人都食得哂
火焰雪山
比較鐘意個南糖瓜雪耳糖水,養顏夠正氣,上得都幾快
南瓜雪耳糖水
題外話/補充資料: 雖然店員好忙,不過都樂意幫手影相,態度唔錯。 整體價錢筲箕灣呢講應該偏貴,除咗細啲之外,環境係幾舒服同乾淨,中西式甜品都有,比較多年輕人黎食。
2016-04-15
火焰雪山
南瓜雪耳糖水
2016-09-10 332 瀏覽
今日同朋有去食荔枝冰露同另一款芒果冰,食嗰陣覺得味道唔錯,點知食完後夜晚一齊肚疴!夏天細菌容易滋生,大家食呢啲冰要小心啲!公司請改善衛生狀況,係咪用咗有菌生水造冰出事!

夏天細菌容易滋生,大家食呢啲冰要小心啲!

公司請改善衛生狀況,係咪用咗有菌生水造冰出事!
2016-08-06
2016-08-31 238 瀏覽
第一次來已經是幾年前的事了,這店一直是我心水之選。地方亁淨雅緻。最愛是意大利涼粉甜品和芝麻糊。今天點了楊枝甘露意大利涼粉,份量不少,用一隻白色碗盛著,甜品上面加了爆珠,增加了精美的感覺。楊枝甘露甜度適中,內中有柚子粒,麵條狀的涼粉爽滑,整個甜品令人吃得很有滿足感。評分:9分,好味
第一次來已經是幾年前的事了,這店一直是我心水之選。

地方亁淨雅緻。

最愛是意大利涼粉甜品和芝麻糊。

評分:9分,好味
$32 (其他)
2016-05-06 609 瀏覽
晚飯後,心思思想吃甜品,於是三口子乘地鐵往筲箕灣東大街,幫襯一路都想試的糖品甜品,可能時間尚早,不用排隊,坐低後看餐牌,發覺選擇頗多,分別order 了綠茶心太軟配咖啡雪糕,義式绿茶雪糕涼粉及椰皇無花果海底椰燉蘋果。先說綠茶心太軟,製作用心,配以名牌movenpick 咖啡雪糕,兩者 一冷一熱配搭得宜。義式綠茶雪糕涼粉,頗為新穎,甜度適中,冰涼清透,在今晚二十九度氣温下,實為消暑妙品。椰皇無花果海底椰燉蘋果,足料潤肺止咳,只嫌並不夠熱。整體食物質素不錯,地方略嫌較小,不過值得再幫襯。
椰皇無花果海底椰燉蘋果,足料潤肺止咳,只嫌並不夠熱。
整體食物質素不錯,地方略嫌較小,不過值得再幫襯。
綠色心太軟
義式綠茶雪糕涼粉
椰皇無花果海底椰燉蘋果
2016-05-06
綠色心太軟
義式綠茶雪糕涼粉
椰皇無花果海底椰燉蘋果
2016-02-11 414 瀏覽
又去筲箕灣搵食啦,今次見到糖品門口出面好多人排隊於是好奇之下排埋一份因為天氣凍凍地,叫左個椰皇湯丸入面既椰汁清新得黎帶少甜,味道唔會假,正常味而湯丸就係芝麻湯丸啦,普普通通,幸好個皮唔係厚入面芝麻料亦都算多,加上入面有5-6粒(冇數錯應該係!)食到咁上下仲可以刮啲椰肉出黎,正呀!!
又去筲箕灣搵食啦,今次見到糖品門口出面好多人排隊
於是好奇之下排埋一份

因為天氣凍凍地,叫左個椰皇湯丸
椰皇湯丸
入面既椰汁清新得黎帶少甜,味道唔會假,正常味
而湯丸就係芝麻湯丸啦,普普通通,幸好個皮唔係厚
入面芝麻料亦都算多,加上入面有5-6粒(冇數錯應該係!)
椰皇湯丸
食到咁上下仲可以刮啲椰肉出黎,正呀!!
2016-02-02 356 瀏覽
東大街一向出名多野食,同朋友食完飯仲想食個甜品,但又唔知食邊間好見到糖品門口咁多人排隊,心諗差極有限,一於就試下叫左個朱古力窩夫配雪糕佢啲雪糕全部都係movenpick雪糕,揀左個咖啡味冰感較重,而窩夫方面都算幾脆身,都係外脆內軟反而朱古力味唔算好出,亦唔太甜而佢個醬以為係朱古力醬,點知有驚喜,原來係帶啲橙味既朱古力醬味道有啲似jacob既橙味朱古力咁最緊要係唔太甜,上面啲草莓如果可以多番少少會好啲但價錢有啲貴
見到糖品門口咁多人排隊,心諗差極有限,一於就試下

叫左個朱古力窩夫配雪糕
朱古力窩夫配雪糕
佢啲雪糕全部都係movenpick雪糕,揀左個咖啡味
冰感較重,而窩夫方面都算幾脆身,都係外脆內軟
反而朱古力味唔算好出,亦唔太甜
味道有啲似jacob既橙味朱古力咁
最緊要係唔太甜,上面啲草莓如果可以多番少少會好啲
但價錢有啲貴
朱古力窩夫配雪糕
2016-01-04 200 瀏覽
在東大街吃完讓人頗失望的泰國菜(具體情況請查看我之前的食評),就迫不及待想要找靠譜的甜品來慰藉我失落的脾胃。糖品門口貼滿了漂亮的照片,我的女伴被他的杏仁豆腐花吸引,我則在心太軟和souffle之間舉棋不定。最後我選擇了等候時間稍長的薑汁味souffle,雖然香港22度,但也是冬天,薑汁聽來足夠溫暖。結果也不負所望,新鮮出爐,姜味濃郁但不過火,甜度適中,看上去好大塊但是很蓬鬆,完全滿足想吃完一整份甜品卻不想太大負罪感的女士們的需求隔壁桌的芝麻糊舒芙厘感覺也很有吸引力。小店還有很多其他各種中西甜品選擇,值得回來再試。

隔壁桌的芝麻糊舒芙厘感覺也很有吸引力。

小店還有很多其他各種中西甜品選擇,值得回來再試。
薑汁舒芙厘
2016-01-03
10 分鐘 (堂食)
$35 (宵夜)
薑汁舒芙厘
2015-11-14 303 瀏覽
近期覺得喉嚨有點乾,所以落樓下買個椰皇海底椰燉雪梨糖水潤一潤。未開蓋就聞到陣陣椰子香氣,開蓋之後更濃郁。椰皇裡面有滿滿的梨肉,及幾件海底椰,清甜之中帶有天然果味,秋冬換季之際一定要食!
2015-11-14
5 分鐘 (堂食)
$45 (宵夜)
每逢週末都會身癢往甜品店跑的我昨天晚上七時多又神差鬼使去了糖品找甜品吃。本身想吃冰露的,事關我曾吃過的十勝紅豆冰露丶紅棗冰露丶芣芽好立克冰露都是非常美味的,畢竟冰露中的露都是離不開囗感QQ的西米丶丸子。若提到冰露之最,則非芣芽好立克冰露莫屬,因為追加了玉米脆片的脆感。不過附加的冰淇淋囗味得小心選擇,不然會感覺很不搭,像芣芽好立克冰露的,免得了別搭有點酸的冰淇淋如士多啤梨口味或雙色提子口味,那會有種擺脫性格不合又要硬湊在一起的詭異感。故此,選咖啡口味或巧克力口味才能心神領會到什麼才是真命,什麼才叫天生一對。而像十勝紅豆冰露或紅棗冰露的,就別閒來沒事拉咖啡冰淇淋和巧克力冰淇淋亂湊和了,那是別人的真命好不好(芣芽好立克冰露的真命),你沒事亂點鴛鴦譜幹嘛啦你?來搗亂搞事的!今回士多啤梨和雙色提子才是真命天子呀一一(亂入)言歸正傳,不會挑真命的,又經不起嫁錯郎的沉重考驗,那就別難為自己,保守一點挑雲呢拿吧,這個世上總會有些男人是百搭的,配活潑的丶文靜的女孩,都不過不失,只嫌不夠出色,但至少不會出包嘛,選他就對啦,就像媽媽規勸你時的說法差不上多少呐一一"他人是長得不怎麼好看,但勝在穩重丶有穩定的工

今回士多啤梨和雙色提子才是真命天子呀一一(亂入)

"他人是長得不怎麼好看,但勝在穩重丶有穩定的工作丶有穩定的收入,這個男人能嫁呀,女兒。"

若堅持要對著幹亂嫁一通,中伏就不要找我哭訴,我不會對你負責任的哈。

另外,為表示我不是做媒的呢,我得說一下冰露系列呢也有伏的,就是夏季推出的青檸款式,我忘了是在夏季何時吃到的,也忘了全名是什麽。

總之,當天大受打擊,青檸和大塊蜜糖搭不上,完全是性格丶三觀都迥異又拒絕磨合或互相配合的二人硬要踏上紅毯的感覺,連旁人都看不下去,更何況我這個食客呢?

基本上,能吃下四分一已很厲害,畢竟要同時接受青檸極酸和蜜糖極甜的味道在嘴𥚃大戰三百多個回合是需要莫大的勇氣和功力,而我顯然是個學藝未精破不了地獄的小菜鳥,真心傷不起。

只能猶如啞子吃黃蓮,有苦自己知,含著兩泡淚水感受他們不停在囗腔𥚃像七海健絡廣告賣的那樣說一一

"你有你的生活,我有我的忙碌。"

不是僅僅用說的,而是非常用力強調。

不過,要是亟欲挑戰自己呢,不妨一試,見識一下兩個性格極端又不肯互補不足的人硬是要結婚所造成的破壞力。

說了大半都還未提及我昨晚究竟吃了什麼,那就是食家推介的一一芝麻糊焗蛋白。

外層有點烘感,蛋白很幼滑,蛋白中夾帶一點點芝麻,感覺挺有趣,而最底層是大概是平時一碗芝麻糊的四分一至三分一。

其實感覺有點⋯⋯就沒多大感覺,或許我比較喜歡像焦糖布丁那種較厚較黏稠的質地,而蛋白給不了我這種感受,所以我沒多少感覺。

吃到最底時真是在吃一般芝麻糊,就算硬是混蛋白都不會改變得了那是芝麻糊的事實,只會毁了蛋白的同時,也毁了芝麻糊,反而中間那層蛋白夾芝麻有驚喜,畢竟吃到最後會有種原來這對情侶是靠磨合出来和各自需要私人空間的落寞感,有種早知如此就挑冰露的後悔感,奈何千金難買早知道,而我又喜歡嘗鮮,故此只能這樣了⋯⋯

至於服務,由於店內永遠只有一丶兩人在,一人負責出手,那就別期待服務什麽來著,也要有點耐性,等候上菜時間约十多分鐘(大多數客人都是街坊,都知道掌廚的是慢中郎,那既然這麼慢都願意等,即意味着值得等,所以不妨耐著性子一等),多带一本書去打發一下時間也是個不錯的選擇,畢竟店子小小的,桌子大概只有四五張,大的四張,小的張,小的可容纳二人,大的可分拆成两張小的,可想而知,接待的客人數量少(排隊的得待在店外),嘈雜的奇葩客人則更少,大多數時間都是静静的吃,所以環境是可以看書的,但二人內的,带著大包包的不建議過去,因為要是不幸坐凳非牆椅呢,可是很難找位置放包包的,完。

冰露系列$47
芝麻糊焗蛋白$42

芣芽好立克冰露配巧克力冰淇淋
十勝红豆冰露配士多啤梨冰淇淋
青檸蜜糖冰露
十勝红豆冰露跟咖啡冰淇淋
芝麻糊焗蛋白(底層)
芝麻糊焗蛋白(中間混了芝麻粒粒的蛋白)
芝麻糊焗蛋白(未吃前)
芣芽好立克冰露配雙色提子冰淇淋
2015-10-31
10 分鐘 (堂食)
$42 (其他)
芣芽好立克冰露配巧克力冰淇淋
十勝红豆冰露配士多啤梨冰淇淋
  • 芣芽好立克冰露
  • 十勝红豆冰露
2015-09-01 232 瀏覽
😍椰汁龍眼冰露😍分數:7/10其實較少甜品店用龍眼做主角😂通常都係芒果😂所以今次試下龍眼特別啲🎉椰汁唔甜反而酸酸地😆但龍眼好多好冰甜💓絕對係夏天首選😋食食下👇下面有surprise🙊係龍眼冰沙😙好正😏本身以為都就食完冇咩特別☺️點知下面先係重點😎別有風趣😳好鍾意咁既擺法😍但係外觀方面😕顏色單調🙊因為全白😂外觀唔太吸引😐如果可以係其他汁會更鮮豔啲🙊

😍椰汁龍眼冰露😍
分數:7/10
其實較少甜品店用龍眼做主角😂
  • 椰汁龍眼冰露
2015-08-26 230 瀏覽
在隔壁吃完西餐,因為人開始多,都不能坐太久了,於是便「轉場」。  來的時候沒人。對於甜品,我只吃兩種,一黑一白,一是芝麻糊,一就是白果腐竹糖水,其實這兩個我們都可以自己做了,不過我們只想找個地方再坐一會兒。  男朋友就點凍芝麻糊($24),我就點了熱芝麻糊拌豆腐花($29)。  凍芝麻糊的甜度和濃稠度恰到好處,芝麻糊有炒過的感覺,很香口。而我的芝麻糊豆花,那些豆花比較堅實,而芝麻糊的糖分聚底,顯得偏甜。  我還是嫌過甜,但濃稠度就恰到好處。  這是一家類似家底式的小店,本來我們打算來這裏聊天的,過不了多久,又是湧進了一大堆人進來,我們只好走了。

我還是嫌過甜,但濃稠度就恰到好處。

凍芝麻糊
芝麻糊拌豆腐花
2015-07-29 299 瀏覽
下著雨,附近常去的另一家甜品店又擠滿了人,索性去另一間常要排隊的糖品試試了。家人在排隊的時候又到附近的四川小吃店大快朵頤,筆者就一個人排隊。店內位子不多,但流量尚算快。筆者等6張枱也只是等了20分鐘,前面還不乏6位5位的大班人。家人可能吃四川小吃吃多了沒那麼多位子放甜品,因此我們只叫了每人一個甜品淺嚐。還有一個青檸冰露沒有拍照,但裏面又有蜂巢又有錫蘭紅茶啫喱也十分清新開胃。叫了三個冰露,我想是有點像冰沙,再混入一些類似爆珠的小珠,再加上一些如朱古力味粟米片或蜂巢的配料豐富口感,層次豐富新鮮之餘,也能看出製作人的巧思妙斧。榴連甜點方面點了兩個,雪糕派讓人有點失望,但另外一個與椰奶雲呢拿雪糕配搭得宜,讓人齒頰留香之餘,不會互相搶味。這裏的甜點種類豐富,下次再試試別的甜點吧!

這裏的甜點種類豐富,下次再試試別的甜點吧!
荔枝冰露
比利時朱古力冰露伴草莓movenpick雪糕
20 分鐘 (堂食)
荔枝冰露
比利時朱古力冰露伴草莓movenpick雪糕
2015-06-23 529 瀏覽
食飽飽口痕想食甜品見門面好似幾新派於是決定一試太多選擇好難揀啊最後試了女生最愛紅棗冰露!真係好紅棗!應該係紅棗蓉打成的冰底個味夠真夠特別!出面未食過係略嫌紅棗皮硬左d小丸子煙韌我鐘意另外朋友點的焦糖燉蛋好味唔會太甜不過就無特別兩個人埋單70蚊價錢好合理不得不提服務態度好好!幫我地抹台我地話埋單老闆驚我地誤會係趕我地走急忙否認哈哈仲道歉 咁有禮貌好難得!
食飽飽口痕想食甜品
見門面好似幾新派
於是決定一試

太多選擇好難揀啊
最後試了女生最愛
紅棗冰露!
真係好紅棗!
應該係紅棗蓉打成的冰底
個味夠真夠特別!
出面未食過

不得不提
服務態度好好!
幫我地抹台我地話埋單
老闆驚我地誤會係趕我地走急忙否認
哈哈仲道歉 咁有禮貌好難得!
焦糖燉蛋
紅棗冰露
2015-06-19
10 分鐘 (堂食)
$35 (宵夜)
焦糖燉蛋
紅棗冰露