2007-11-28 27 瀏覽
咖哩炒蟹: 唔錯, 個汁好甜, 好味!扎肉沙律: 勁辣冬陰公炒飯: 好多冬陰公材料, 多硬口雜質青咖哩羊肉: 好特別, 又有茄子做底, 羊肉略少串燒: 12條, 夠燒烤味! 正!咸魚炒雜菜: 不錯, 但咸魚太大粒, 變左好咸軟殼蟹: 勁正!! 超入味!!其他: 法包, 薄餅, (仲有d唔記得) 都ok甜品: 無咩特別一行7人(有圓枱, 只此一張, 要book), 27/11晚, 埋單有7折.下次會再去.
咖哩炒蟹: 唔錯, 個汁好甜, 好味!
扎肉沙律: 勁辣
冬陰公炒飯: 好多冬陰公材料, 多硬口雜質
青咖哩羊肉: 好特別, 又有茄子做底, 羊肉略少
串燒: 12條, 夠燒烤味! 正!
咸魚炒雜菜: 不錯, 但咸魚太大粒, 變左好咸
軟殼蟹: 勁正!! 超入味!!
其他: 法包, 薄餅, (仲有d唔記得) 都ok
甜品: 無咩特別

下次會再去.
2007-11-06 9 瀏覽
星期日晚兩個人經過籽苗葉, 見唔駛等位便入內試試綠咖哩牛腩~ ok 如果可以熱d更好, 牛腩唔un蒜蓉飽~ 熱辣辣, 脆卜卜, 點咖哩一流! 有驚喜! 要等都值得炸芝麻蝦~ 配泰式酸辣醬, 夾蒜蓉飽食不錯啊炸蝦膠釀牛肉~ 配甜酸醬,牛肉味太濃, 掩蓋了蝦味蟹肉蛋白炒飯~ 男友嫌有腥味, 我就覺得ok丫staff 殷勤有禮埋單後仲送左張VIP 咭, 下回星期六&日訂位有8折
星期日晚兩個人經過籽苗葉, 見唔駛等位便入內試試

綠咖哩牛腩~ ok 如果可以熱d更好, 牛腩唔un

炸芝麻蝦~ 配泰式酸辣醬, 夾蒜蓉飽食不錯啊

炸蝦膠釀牛肉~ 配甜酸醬,牛肉味太濃, 掩蓋了蝦味

蟹肉蛋白炒飯~ 男友嫌有腥味, 我就覺得ok丫

staff 殷勤有禮

埋單後仲送左張VIP 咭, 下回星期六&日訂位有8折
2007-10-25 6 瀏覽
周圍都要輪位, 只有這間不用輪太久(只用輪一個籌)十分合口味, 因為太港式, 雖然是泰國人or 華僑打理, 因為鄰桌是老闆朋友,老闆出來一齊談天肉碎生菜包, 好食, 肉碎中有些香葉串燒一般水準, 汁不夠香咖喱牛肉, 汁ok , 肉太實地方十分不清潔, 桌面濕淋淋, 連餐牌也肥淋淋, 結果我們要用濕紙巾抹menu 才可以看
周圍都要輪位, 只有這間不用輪太久(只用輪一個籌)

肉碎生菜包, 好食, 肉碎中有些香葉

串燒一般水準, 汁不夠香

咖喱牛肉, 汁ok , 肉太實

2007-09-26 2 瀏覽
星期一一家人出黎kowloon city食泰國菜,眼見小曼谷爆哂,當然冇耐性等落去啦,冇謂因為平dd就呆等啦,行番轉頭,e間籽苗葉原來星期一至五搞緊7折,但係就冇咩人等,都算奇怪,唔通因為俾左右出哂名既泰國菜搶哂d客,定還是唔好食呀!?最初的確有好多疑問,睇左兩睇,還決定緊走定係入去試下,真係的,冇謂去試唔好食既咁慘啦....不過就咁睇門口既相片,都算吸引,門口帶位的老闆又很有禮貌介紹有咩新菜咁,那樣,就不如試一試啦,唔好煩啦!坐落又真係幾舒服,可能真係冇咩客關係,侍應照顧真係好周到,感覺唔錯,家陣有ed服務,食都開心d啦,當然最重要都係食物啦!!所以都係小心d叫,叫d大路食品,叫左串燒,生菜包,半隻海南雞,炭燒豬頸肉,炒個通菜,冬陰公,共叫了6樣野,加兩個飯。都唔知咩事,炒得超快,d野食好快就來哂了,真係幾有效率! 首先一人一碗湯先啦,幾多料,飲落真係有驚喜!!果湯真係好飲,而且有火煲住,愈飲愈好飲,真係開胃,之後生菜包,買相不錯,肉碎加左青0酸酸地,又係開胃野,之後食雞,原來冇骨既,好厲害,串燒,又真係估唔到,我以為至有小曼谷果d先係好食啦...e間籽苗葉果d串串都好靚,d肉味道真
都唔知咩事,炒得超快,d野食好快就來哂了,真係幾有效率!
之後生菜包,買相不錯,肉碎加左青0酸酸地,又係開胃野,
之後食雞,原來冇骨既,好厲害,
串燒,又真係估唔到,我以為至有小曼谷果d先係好食啦...e間籽苗葉果d串串都好靚,d肉味道真係好深刻,好食!
豬頸肉呢,來到既時候,眼見好像好乾咁,會想係唔係燒得耐,有dd驚難食既,但係e間餐廳應該係有水準既,所以真係唔怕既...
一試,原來切得很薄的,點d汁之食,肉送飯,嘩!! 唔錯唔錯!!
食得飽飽,又一個驚喜,找數不過2百幾,醒起原來有7折,低食!!

我自問唔係食家,要求不過係好食同唔好食,今次感覺真係唔錯而且好飽,下次都會再來,很低食,下次一定要試下咖哩炒蟹,見人地格黎台果碟,真係好超靚,下次一定要試!!
其實見佢有又7折,食物又好食,但係就好像冇咩人黎食,我地不過係路過先知原來有間正野,所以諗落去都覺得奇怪既,所以打篇野係開反e度,算讚揚一下,的確,我第一次食,係很有驚喜的,服務又好,感覺真係難忘,希望佢地堅持努力啦,你地得既,好食,我下次都會再黎!
2007-09-03 3 瀏覽
約左兩個朋友星期日食餐晚飯,上來OPENRCE SEARCH下,睇到呢間好似有D口碑,一於決定試試訂左位,但原來唔爆,舖唔大,但幾乾淨舒服點左六個餸,椰青海鮮飯,唔駛講,一絕雞串燒,有香料味但唔覺味精香草蜆,冇香草味,不太推薦牛仔骨,比中式乾D,但唔算突出咸魚蓉芥蘭,偏咸,等埋個椰青飯先食得落,麻黃咖哩羊肉配法包,法包有預熱暖暖地加咖哩食,好唔錯,但羊肉就令人失望,少,亦都削甜品係送0既,有咖啡味大菜榚,一般,爽口而已服務方面唔錯,可能因為客人唔多,侍應好留意到幾時加水同其他細節野,唯一係收碟同放野大力左D整體係值得再去的埋單361
約左兩個朋友星期日食餐晚飯,
上來OPENRCE SEARCH下,
睇到呢間好似有D口碑,
一於決定試試

訂左位,但原來唔爆,
舖唔大,但幾乾淨舒服

點左六個餸,
椰青海鮮飯,唔駛講,一絕
雞串燒,有香料味但唔覺味精
香草蜆,冇香草味,不太推薦
牛仔骨,比中式乾D,但唔算突出
咸魚蓉芥蘭,偏咸,等埋個椰青飯先食得落,麻
黃咖哩羊肉配法包,
法包有預熱暖暖地加咖哩食,好唔錯,
但羊肉就令人失望,少,亦都削

甜品係送0既,
有咖啡味大菜榚,
一般,爽口而已

服務方面唔錯,
可能因為客人唔多,
侍應好留意到幾時加水同其他細節野,
唯一係收碟同放野大力左D

整體係值得再去的

埋單361
2007-03-02 10 瀏覽
琴晚和朋友人到了九龍城,平常會去隆姐吃但今天老友話要試新野,所以就去左隔離幾有西餐廳Feel既籽苗葉呢間真係好掂,我地4 個人,叫左生虾 , 香草煮蜆, 蠔仔煎蛋, 咖喱炒蟹, 泰皇汁大蝦及蟹肉蛋白炒飯(1) 生蝦-生蝦非常新鮮,每片跟1薄蒜片及辣椒,蘸sauce一齊食,爽甜,即刻encore 1 碟。(2) 香草煮蜆- 蜆超大隻,個汁亦好香。(3) 咖喱炒蟹- 好味也一定要試, 蟹新鮮夠肉, 最正個汁夠多夠濃, 椰汁最香, 沾法飽或薄餅不錯。好食過對面泰x菜館所謂鎮店既麵包咖哩蟹多多聲。(4) 蠔仔煎蛋- 蠔仔夠肥美,旦亦夠滑。(5) 泰皇汁大蝦- 呢度獨有嘅 菜,蝦---份量夠6 人,顏色幾靚, 好有蟹肉及芋頭香, 真係好好味呀~(6) 蟹肉蛋白炒飯-蟹肉及蛋白份量剛好,適合大人及小朋友。食食下仲見到隔離蝦膠牛丸-炸得好香, 睇落好吸引~下次一定要試下!最值得一提既係埋單既時候女侍應叫我地唔好走住有甜品送!!腐竹雞蛋糖水,蛋香又不太甜,真係落足料!!至於同樣在九龍城,好多人鍾意去既小曼谷,我就覺得相當一般,食過兩次,新店同舊店水準都係好一般,所以下次都會介紹朋友食籽苗葉.
(2) 香草煮蜆- 蜆超大隻,個汁亦好香。
(4) 蠔仔煎蛋- 蠔仔夠肥美,旦亦夠滑。
最值得一提既係埋單既時候女侍應叫我地唔好走住
甜品送!!腐竹雞蛋糖水,蛋香又不太甜,真係落足料!!
2007-01-11
籽苗雞、蠔仔煎蛋、海鮮頭飯、半打串燒、泰式炒飯,吃過後差點忘掉了自己吃過什麼,因為沒有一款特別令人有較深印象。這裡勝在坐得不迫,上菜快,不油膩,沒很多味精的,送贈的腐竹西米蛋花糖水不錯,熱辣辣又不太甜,還有很香腐竹味道,這個算是吃後較深印象的。共點了五款東西,埋單二百多的晚餐說不上貴,但份量不多,吃得過但沒什麼吸引再吃第二次。

2006-12-17 15 瀏覽
今年我的生日飯約遲咗,因為大家都好忙。友人推介的泰國菜館,經濟實惠,水準不俗。點了四人套餐三百多,另外散叫金柚沙津、蠔仔煎蛋等菜色。咖喱炒蟹上菜時賣相非常吸引,咖喱不太辣之餘,用來點薄餅、法飽亦非常美味,冬蔭功好香,推介是蠔仔蛋,雖然我不愛吃蠔,亦覺得很yummy。是一間很值得一吃再吃的餐廳。
2006-12-11 10 瀏覽
琴晚同男友食晚餐, 見呢間裝橫不錯, 就入去試下~ 叫左4個菜(除左蟹/特價菜, 都有八折), 飲品就有買一送一優惠, 都ok抵~1) 煲仔翅-$88特價, 翅唔多, 但味道不錯2) 蝦膠牛丸-炸得好香. 將牛肉釀入蝦膠再炸,好惹味, 值得一試!!3) 炒通菜-比較普通, 最敗北係唔夠熱4)椰青焗海鮮飯- 好香椰青味, 份量都幾多, 兩個人要食4碗幾先食得哂雖然係家庭式的泰國菜, 但係服務同環境都幾好, 仲有免費糖水送, 但係因為太飽, 只係食左少少, 都幾香椰汁味~ overall 都ok啦~~
1) 煲仔翅-$88特價, 翅唔多, 但味道不錯
3) 炒通菜-比較普通, 最敗北係唔夠熱

2006-10-23 5 瀏覽
今晚為咗請兩個新PARTNER,頭都大哂;是關佢兩個喺西班牙裔菲律賓人,鐘意食西菜但又要無拘束、又要傾到計、仲要有成支嘅SWEET CORN食,價錢反而唔太重要,點算﹖最後唯有向肥老細謝非求救,喺佢細心安排下,兩個PARTNER開心到痺,四個人食咗青瓜雞絲沙律、香草大蜆、冬蔭公、燒牛仔骨、燒粟米、蕉葉燒倉魚、炸雞扒、炒椰菜苗、招牌炒飯,埋尾芒果糯米飯、芒果大菜糕同椰汁紫糯米糕,仲加兩杯奶茶一杯咖啡。今次至正喺蕉葉燒倉魚、炸雞扒同埋招牌炒飯,條魚加咗薑蓉、泰式香料,用蕉葉包住燒,D肉滑到你以為食緊蒸魚;炸雞扒直情脆到無得彈,難得D肉仲喺軟滑有汁,點埋泰式炸雞醬,一個字:正﹗招牌炒飯用蠔仔同泰國臘腸,飯身炒得剛好,唔會太濕或者太乾,用嚟送炸雞一流......埋單謝非走嚟話五百幾六百,我話唔喺呀,有無計少咗,謝非猛話冇,我就點都唔信,不過喺人面前無謂你推我讓;下次啦,下次一定捉住佢嚟審......
2006-07-14 28 瀏覽
跟兩個同事午餐,卻有點失望。三個人要了一個三人餐,包一個冬蔭功湯,三個小菜和飲品。冬蔭功湯十分失色,味道很淡,更談不上有辣味的勁度,就像其他一般為迎合香港人口味的泰菜一樣。三個小菜分別要了炒通菜,荷葉包雞及串燒沙爹。炒通菜沒有特別,荷葉包雞的雞肉相信煮得過了火,串燒沙爹還可以,但沙爹醬的花生味道太重,令串燒吃起來怪怪的。最要的是三個小菜的份量真的很小,午餐以後就像只吃完小食一樣。幾失望。
2006-06-10 12 瀏覽
出咗差兩個幾月,日日餃子加麵條,禮拜三晚一番到香港就急CALL班老友星期四晚落去食餐勁,嗰日一直煙雨綿綿,我估都唔慌爆場啦,八點九落到去四個人竟然要等枱,成九點先有得坐低......一邊開酒一邊拿拿臨落單:炭燒牛仔骨、西柚沙律同香草蜆,老細"謝菲"推介兩款新嘢:炭燒牛脷同蒜蓉鷄中翼,好就試下先......真係老闆推介,六隻鷄中翼上枱唔夠三分鐘剩番條骨,當然番啅一碟先啦。飲到噤上下叫主菜:冬蔭公湯、黃咖哩羊加油餅同法飽已經係指定菜式,事頭婆"謝菲太"話唔好噤悶不如試下嗰生菜包同埋炒什菜,又好......不過奇嘅喺D味道變得細膩同層次分明咗,仲比以前好......奇怪。食完哩餐正到無論嘅晚飯,拖住"謝菲"出門口做下火車頭- "噴煙",順便八卦下點解唔見另一個靚仔老細先知拆咗夥,廚房個泰國師傅同嗰仔都走哂,新師傅喺"謝菲"係曼谷啲朋友介紹過來嘅,之前係清邁做酒店廚,唔怪之得啦......十一點埋單嗰陣,見啲伙計開枱食宵夜,哈哈......下次又有嘢試啦......錫紙什菜(保)、鹹魚蓉芥蘭......
2006-05-18 13 瀏覽
今次跟男友和媽媽來吃點了泰色生蝦. 咖喱炒蟹. 炒菜苗. 唔知咩雞同一個椰子咩飯咁啦個泰色生蝦好好味. 又大隻. 好鬼鮮甜!咖喱炒蟹辣度o岩o岩好. d 蟹又多"糕"最好味係個炒菜苗. 好鬼有菜味.又脆. 唔知係咩菜. 平時街市都唔覺有呢隻菜賣!環境就細左d 啦! 不過今餐都好滿足^.^
今次跟男友和媽媽來吃
個泰色生蝦好好味. 又大隻. 好鬼鮮甜!
咖喱炒蟹辣度o岩o岩好. d 蟹又多"糕"

環境就細左d 啦! 不過今餐都好滿足^.^
2006-04-27 4 瀏覽
食咗好多次,愈食愈放心,味道適中啦(以我唔太食得辣,嗜辣嘅朋友落單講聲要幾辣包你啱食),後尾有幾次請客戶食飯同埋家庭聚會都喺嗰度食,都無失禮,招呼週到,OK啦!明顯喺香港人開嘅,但有次去洗手間先發現成個廚房啲師傅都喺泰國人,後尾八八卦卦先知大廚喺其中一個靚仔老細嘅老豆,佢老豆嚟咗香港識咗佢媽媽噉就落地生根啦。除咗泰國菜啲大路嘢之外,我至鬼死鍾意嗰度啲炭燒食品,正到暈!嗰次個法國肥佬客食佢啲燒羊扒同燒牛仔骨,夠膽死翻單兩次,臨走仲攬住個肥佬老細猛話「瀉媽尼FIT」,真瘀皮......
2006-04-27 5 瀏覽
琴晚同老公黎呢度食晚飯, 門口有個女侍應做招徠, 服務都算殷勤.本來想叫炭燒生蠔, 不過無生蠔, 所以改為炭燒大蜆. 另外有蝦膠雞翼同芋香海鮮焗飯.先黎炭燒大蜆, 泰式做法, 加左D酸辣o既汁, 味道開胃. 只可惜D蜆有沙, 美中不足.跟住係蝦膠雞翼, 炸得好香口. 此菜其實係將雞中翼起骨, 釀入蝦膠再炸. 配埋一個甜酸醬(有少少辣o既), 好惹味.最後黎o既係芋香海鮮焗飯. 只有少少芋粒, 都無芋香o既, 有D失望. 不過個飯o既味道都OK…開餐其間, 侍應加水都好密. 服務態度非常好.而且D菜係一個一個上, 我地好欣賞呢一點.會再黎試其他菜式^_^

開餐其間, 侍應加水都好密. 服務態度非常好.
而且D菜係一個一個上, 我地好欣賞呢一點.

會再黎試其他菜式^_^