2021-05-28 897 瀏覽
小編都有試過一段時間生酮飲食🧘🏻‍♀️所以當時約朋友食飯都會搵d friendly既餐廳呢間良心社企餐廳我之前都有介紹過佢有凡人餐也有生酮餐所以係生酮外食首選🥳做返凡人 今次可以食佢既凡人餐😎食返個真burger 真薯條🤣Set Dinner包括有 🔸蒜蓉包🔸香脆多蒜蓉 細細地2塊 好開胃🔸餐湯🔸蕃茄濃湯 濃郁 幼滑🔸前菜🔸🥗煙三文魚田園沙律配柚子沙律汁🔸主菜🔸🍔🍟安格斯牛肉芝士漢堡配薯條 $268個Burger 勁大個 好吸引 即叫即整安格斯牛夠Juicy 芝士好大塊 有拉絲薯條十分脆口 份量都好多 差d食唔哂🔸甜品🔸🍰藍莓芝士餅出奇地好食 唔會死甜 唔膩真藍莓 食得到一粒粒口感🫐好食既餐廳 真心會令人想無限Encore籽樂就係其中一間❣️📌籽樂廚房📍尖沙咀山林道38號銀座38 3樓
小編都有試過一段時間生酮飲食🧘🏻‍♀️

籽樂就係其中一間❣️

📌籽樂廚房
📍尖沙咀山林道38號銀座38 3樓
2021-05-22 994 瀏覽
今天老婆生日...5月19日.....我们正在減肥的時間..出去慶祝又怕超標..好彩上网看到有這類形餐廳..這真的是開心...所以我们訂了今晚6.00pm.準時到達..是的...減肥中的我们吃了生酮餐..價錢每人328的套餐...全部都是我很想吃的..味道真好味..服務親切..完全不用怕影響減肥.....完全没有令我失望.....有機會真的要再来吃............大大力支持...備註:谢谢你们...很驚喜的给我們的生日板和蠟蜡...
2021-05-16 1013 瀏覽
放工約左朋友去山林道呢間樓上café黃店社企主要會請聾/弱聽人士要支持下用openrice 訂位會有88折夜晚主要serve set dinnerSet Dinner會有蒜蓉包、是日餐湯、沙律、甜品同飲品蒜蓉包外脆內軟餐湯係蕃茄湯賣相唔錯既如果可以再濃D更好主菜方面我地叫左:去骨雞脾肉配芝士忌廉汁螺絲粉 ($288)芝士控一定好鐘意呢個芝士忌廉汁好好食仲做到拉絲效果去骨雞脾肉煎到金黃色好香肉質又夠嫩BBQ醬燒原條西班牙黑毛豬豬肋骨 ($388)上枱個刻好震撼真係好大份三個人share都食唔哂豬肋骨都唔錯既不過不失
放工約左朋友去山林道呢間樓上café
黃店社企主要會請聾/弱聽人士要支持下
用openrice 訂位會有88折
夜晚主要serve set dinner
Set Dinner會有蒜蓉包、是日餐湯、沙律、甜品同飲品
蒜蓉包外脆內軟

餐湯係蕃茄湯
賣相唔錯既
如果可以再濃D更好

主菜方面我地叫左:

去骨雞脾肉配芝士忌廉汁螺絲粉 ($288)
芝士控一定好鐘意呢個
芝士忌廉汁好好食仲做到拉絲效果
去骨雞脾肉煎到金黃色好香
肉質又夠嫩

BBQ醬燒原條西班牙黑毛豬豬肋骨 ($388)
上枱個刻好震撼
真係好大份
三個人share都食唔哂
豬肋骨都唔錯既不過不失

2021-05-07 743 瀏覽
⚠️💛🧡⛑🚃香港美食➡️尖沙咀原本想去的餐廳客滿了,我也沒太多時間去找另一間餐廳,於是去了這間一直在checklist上,卻因為價錢問題而沒有試過的餐廳,我……有點失望呢套餐 $268🍞 蒜蓉法包好味得有驚喜,麵包皮很脆,中間香軟,有非常濃郁的蒜蓉味🥣 廚師精選餐湯很濃郁的蕃茄湯,甚至可以飲到一點點的蕃茄粒🥗 煙三文魚田園沙律配柚子沙律汁表現正常,但部分沙律菜有一點苦味🍔 安格斯牛肉芝士漢堡配薯條我選擇了5成熟的漢堡,味道不錯有牛味,但比較油膩,而且中間實在是太生了,薯條熱辣辣,我喜歡它較粗身的質感,份量之多,一個人真沒可能吃完🫐 藍莓芝士餅質感結實,藍莓醬的微酸平衡了芝士餅的飽膩感後記﹕我回家後肚痾了兩次,建議大家不要選5成熟的漢堡
⚠️💛🧡⛑
🚃香港美食➡️尖沙咀

蒜蓉法包

套餐 $268
🍞 蒜蓉法包
好味得有驚喜,麵包皮很脆,中間香軟,有非常濃郁的蒜蓉味

廚師精選餐湯

🥣 廚師精選餐湯
很濃郁的蕃茄湯,甚至可以飲到一點點的蕃茄粒

煙三文魚田園沙律配柚子沙律汁

🥗 煙三文魚田園沙律配柚子沙律汁
表現正常,但部分沙律菜有一點苦味

安格斯牛肉芝士漢堡配薯條

安格斯牛肉芝士漢堡配薯條

🍔 安格斯牛肉芝士漢堡配薯條

藍莓芝士餅

🫐 藍莓芝士餅
質感結實,藍莓醬的微酸平衡了芝士餅的飽膩感

後記﹕我回家後肚痾了兩次,建議大家不要選5成熟的漢堡
2021-03-31
蒜蓉法包
廚師精選餐湯
藍莓芝士餅
  • 蒜蓉包
2021-05-07 523 瀏覽
終於食到籽樂!身為港島區嘅朋友, 過海食飯總會揾一堆餐廳俾朋友揀, 唔知點解籽樂係我個wish list上面永遠不被揀中~ 今次四條女尖沙咀睇早場, 終於有人陪我食到啦!鹹蛋黃Pizza係目標菜式, 之後叫埋德國豬手, 黑松露野菌忌廉汁意粉同比目魚扒 (因為有朋友唔食牛, 本后唯有下次先食), 四個lunch set happy share! 跟餐嘅蕃茄湯飲得出用新鮮蕃茄打出嚟, 加埋蒜蓉包勁好食~ 萬千期待嘅鹹蛋黃Pizza, 由於加咗肉鬆, 味道有點兒太搶, 鹹蛋黃嘅味道變得唔突出, 好彩個餅底都好脆, 當佢係肉鬆Pizza就會覺得好好食. 德國豬手中規中矩, 鍾意佢唔太鹹, 肉質唔硬. 本后反而鍾意個意粉同比目魚扒, 意粉個黑松露幾突出, 就算凍咗都好好味!比目魚扒係我鍾意有魚味嘅肉質, 加埋薯仔配菜, 好滿足!埋單每人唔使$200, 好抵食~ 大家幫襯嘅時候, 記得要俾啲時間侍應們, 嘗試吓放慢自己講嘢嘅速度, 大家要互相包容唷!
終於食到籽樂!
埋單每人唔使$200, 好抵食~
Lunch  set蕃茄湯
Lunch  set蕃茄湯
黑松露野菌忌廉汁意粉
香煎比目魚扒
2021-05-05 386 瀏覽
有生!酮!餐!1️⃣低碳杏仁麵包配牛油(對生酮人士黎講係恩物🤣)2️⃣生酮安格斯牛肉漢堡(用大啡菇代替兩塊麵包)3️⃣生酮黑松露野菌意大利飯(椰菜花飯😏)Booking話慶祝生日🎂仲會唱生日歌同埋有蠟燭和生日牌💕so sweet 唔生酮就可以叫普通西餐~好吸引🥰好好食😋~而且店鋪會請聾啞人士,絕對係良心企業👏🏻$288/位 加一服務費📌籽樂廚房📍尖沙咀山林道38號銀座38 3樓
有生!酮!餐!

1️⃣低碳杏仁麵包配牛油(對生酮人士黎講係恩物🤣)
2️⃣生酮安格斯牛肉漢堡(用大啡菇代替兩塊麵包)
3️⃣生酮黑松露野菌意大利飯(椰菜花飯😏)

$288/位 加一服務費

📌籽樂廚房
📍尖沙咀山林道38號銀座38 3樓
2021-05-01 333 瀏覽
外食生酮友好餐廳香港真係好少選擇比較多生酮甜品主餐少d呢度有主菜,煮法,調味料都係生酮合用的叫左3個lunch set,同朋友分黎食炸豬手,好脆又咸香,配菜炸羽衣甘藍好脆好似紫菜咁麵包都做到有鬆軟,杏仁粉味唔係重,尚可以磨菇湯勁重cream味,仲好多磨菇碎粒,有咬口羊架煎得剛剛好,夠淋唔騷椰菜花燉飯重芝士重忌廉,唔係生酮朋友都覺得似食緊飯,唔係菜花味,係比飯脆一點,但加重芝士同忌廉又唔會太覺附一個甜品,生酮朱古力蛋糕仔,過下口瘾咖啡配heavy cream同生酮糖大約每人百零尾左右,尚可希望多點生酮友好餐廳
外食生酮友好餐廳
香港真係好少選擇
比較多生酮甜品
主餐少d
呢度有主菜,煮法,調味料都係生酮合用的
叫左3個lunch set,同朋友分黎食
炸豬手,好脆又咸香,
配菜炸羽衣甘藍好脆好似紫菜咁
麵包都做到有鬆軟,杏仁粉味唔係重,尚可以
磨菇湯勁重cream味,仲好多磨菇碎粒,有咬口
羊架煎得剛剛好,夠淋唔騷
附一個甜品,生酮朱古力蛋糕仔,過下口瘾
咖啡配heavy cream同生酮糖
大約每人百零尾左右,尚可
希望多點生酮友好餐廳
杏仁麵包,磨菇湯,椰菜花燉飯

2020-07-15
杏仁麵包,磨菇湯,椰菜花燉飯
  • 黑松露野菌意大利飯
  • 德國黑椒豬手
  • 餐湯
2021-04-24 602 瀏覽
社企營運,俾個Like 先👍今日星期六,預計會多人🙈好彩都有位。坐低就黎個生酮餐先。$228/位有湯,有包包,有主菜,有甜品。齊晒😁廚師湯應該就係蘑菇湯😋好味,唔會太creamy 生酮包包,每人有2塊,焗到熱熱地,加個牛油😍生酮人都愛主菜揀左,一款係德國豬手,一款係黑松露意大利飯。豬手就。。。。個人覺得個皮唔多卜卜脆,但個肉既味都可以既🙃至於個意大利飯,其實係椰菜花飯,食落有好香既菇菌同松露味👍可惜,最後既朱古力疏乎厘不似預期🙈如果可以再調較一下,有個完滿結尾,會更滿足😉
社企營運,俾個Like 先👍

今日星期六,預計會多人🙈好彩都有位。
坐低就黎個生酮餐先。$228/位

有湯,有包包,有主菜,有甜品。齊晒😁

廚師湯應該就係蘑菇湯😋好味,唔會太creamy
生酮包包,每人有2塊,焗到熱熱地,加個牛油😍生酮人都愛

至於個意大利飯,其實係椰菜花飯,食落有好香既菇菌同松露味👍

廚師生酮餐湯
杏仁麵包配牛油
德國豬手
生銅黑松露野菌意大利飯
2021-04-12 842 瀏覽
今日去了尖沙咀山林道一間社企餐廳「籽樂廚房」食Lunch,這間餐廳有一個幾特別的午市套餐「生酮午市套餐」,最後我哋叫咗:1️⃣ 生酮午市套餐, $228《Appetizers & Soup》- 低碳杏仁麵包配牛油- 廚師精選生酮餐湯《Main Course》- 新鮮空運澳洲肉眼(8oz)《Desert》- 朱古力梳乎厘《Drink》- 生酮餐飲:熱咖啡2️⃣ 午餐 D, $108- 蒜蓉法包- 精選餐湯:蕃茄忌廉湯- 主菜:香煎羊扒配自家製香草醬意大利飯- 餐飲:熱檸水《Appetizer》3️⃣ 黑松露蜜糖雞翼 $15《Desert》4️⃣ 精選甜品:藍莓芝士餅(2粒) $12整體來講:雖然生酮午餐比一般午餐價格略高,但估唔到樣様食物都整得幾好味,值得支持及幫襯價格💰:$345 ($228 + $108 + $15 + $12 + 加一服務費$36 + 訂座優惠 -$54)味道😋:OK

1️⃣ 生酮午市套餐, $228
《Appetizers & Soup》
- 低碳杏仁麵包配牛油
- 廚師精選生酮餐湯
《Main Course》
- 新鮮空運澳洲肉眼(8oz)
《Desert》
3️⃣ 黑松露蜜糖雞翼 $15
《Desert》
4️⃣ 精選甜品:藍莓芝士餅(2粒) $12

味道😋:OK
新鮮空運澳洲肉眼(8oz)
新鮮空運澳洲肉眼(8oz)
廚師精選生酮餐湯、低碳杏仁麵包配牛油
朱古力梳乎厘
香煎羊扒配自家製香草醬意大利飯
蒜蓉法包、精選餐湯
熱咖啡、熱檸水
黑松露蜜糖雞翼
精選甜品:藍莓芝士餅(2粒)
2021-04-06
2021-04-12 614 瀏覽
佢嘅晚餐係無a la carte,得set menu 俾人揀。所以如果想share嘅人就唯有叫唔同嘅course share。但選擇都算多而且每個course都有配蒜蓉包同餐湯仲有沙律。當然你都可以加配佢嘅小食,個日叫左雞翼。好似係蜜糖雞翼但係蜜糖味唔夠重但都唔差至少雞翼夠大隻同埋個皮都焗得幾脆。當晚叫咗三個主菜雞扒意粉啲雞真係好大塊但係味道唔夠勁,反而黑松露飯雖然望落去比較簡單但係黑松露味都幾出同整體都creamy。最奇怪係個鹹蛋黃Pizza,首先佢個Pizza係好似麵包質地,係冇Pizza嗰種餅皮嘅韌度同埋鹹蛋黃味幾乎係唔知係邊。佢味道五算難食但係我覺得好搞笑,我叫個Pizza但係佢送到黎係另一樣野,顛覆咗我對Pizza嘅印象。首先講到明呢間餐廳有折都係好貴,至於值唔值得我可以話如果佢唔係良心餐廳應該唔會幫襯,但服務係好。

當晚叫咗三個主菜

2021-04-11 441 瀏覽
朋友正進行生酮飲食法,要在外搵到減糖減澱粉質又要配合高質脂肪食品真難,經同路人介紹就來試試環境跟一般餐廳大致相同,是間有質素社企開辦,老闆真好請了有障礙人士,達致共融天氣炎熱🥵叫了一個鴨胸蟹柳烏麻冷麵自己吃,朋友當然吃新酮午餐,包括生酮杏仁麵包加有鹽牛油,生酮廚師餐湯,牛扒、朱古力疏乎厘甜品🍮真係細心味道及賣相方面,亦不苟且。冷麵醬汁好夠,但又不會過分,麵質不會太軟,所以口感不錯。牛扒就只有生啲或7成,就叫了7成,比較硬少少但味道都尚算可以,加上吹口的羽衣甘藍,超好味又健康。麵包都鬆軟,質感似蛋糕朱古力疏乎厘不是太甜亦好好味。雖然個午餐比較貴少少,咁多嘢食又好味都值得

牛扒
蟹柳鴨胸姑媽冷麵
麵包都鬆軟,質感似蛋糕
蟹柳鴨胸姑媽冷麵
2021-04-01 505 瀏覽
生酮都一段時間出街食其實咩都要揀過晒仲要一有人一齊食就好難就到趁lunch食自己一於揀間唔洗就住就住嘅Lunch set有3個course頭盤 係餐湯同麵包蘑菇湯有粒粒蘑菇蓉好香濃杏仁粉麵包一上枱就聞到好香!但當然唔可以同麵粉麵包對比主菜係羊架加炸雞皮仲有炸到好香脆嘅羽衣甘藍羊架無得輸!香酥味一流炸雞皮正常冇太大驚喜反而係羽衣甘藍!生食我唔太鍾意,冇諗過炸出黎嘅效果好好!甜品係梳乎厘⋯生酮都食過好多唔同甜品 梳乎厘就未接觸過同普通梳乎厘差太遠⋯冇鬆軟感之餘成舊都太濕轉做cheese cake / basque buurnt效果可能會好d餐牌寫就話有生酮餐飲 但落單個時侍應冇俾咩特別野我揀⋯叫左凍檸水 不過食晒成餐都好飽 就算有生酮野飲都太飽未必會揀成個餐其實好飽 生酮食量我覺得冇可能食得晒我打包左兩舊羊架返去做晚餐高質 有機會都想再食題外 見唔少人話潮流興生酮餐就試下⋯食完話太油 真係反100次白眼 生酮唔係一餐半餐嘅事 了解左先唔好盲跟得唔得⋯
生酮都一段時間
出街食其實咩都要揀過晒
仲要一有人一齊食就好難就到
趁lunch食自己一於揀間唔洗就住就住嘅

Lunch set有3個course
頭盤 係餐湯同麵包
蘑菇湯有粒粒蘑菇蓉好香濃
杏仁粉麵包一上枱就聞到好香!
但當然唔可以同麵粉麵包對比

主菜係羊架加炸雞皮仲有炸到好香脆嘅羽衣甘藍

羊架無得輸!香酥味一流
炸雞皮正常冇太大驚喜
反而係羽衣甘藍!生食我唔太鍾意,冇諗過炸出黎嘅效果好好!

甜品係梳乎厘⋯

2021-02-20
杏仁粉麵包加餐湯
羊架
2021-02-28 1234 瀏覽
呢一年,已經黎第4次。餐廳是主打「共融」!生酮與非生酮共融,即是餐廳會提供生酮餐牌,但要主動問侍應拎。唔好覺得食差唔多嘅野但因為生酮就貴d而覺得唔抵。同老闆娘傾過計,得知佢地入嘅生酮糖好貴架!另一個共融就是「傷健」共融。是一間非常有人情味的餐廳!
2021-02-26
  • 12吋鮮蝦鹹蛋黃醬焗芝士薄餅
  • 餐湯
  • 蒜蓉法包
  • 德國黑椒豬手
2021-02-27 1183 瀏覽
年三十晚歲晚早收爐, 可能呢個緣故, 中午一點幾好多地方已經無咩位, 好彩樓上既cafe 都幾多位(*^ω^*)餐廳主要以西餐為主係正餐泥之前都係啲小食泥, 個羅宋餐湯出奇地好飲, 一啲都唔hea(*´-`)煙三文鮮白酒忌廉汁闊條麵 @$98本身係闊條麵但因此無貨既關係所以就轉左意粉; 先講份量唔差足料一人偷量甚至多少少, 忌廉汁都幾多白酒味都竟然厂(=´∀`)(通常寫左出泥但無(*´Д`*); 唔使我形容睇張相見意粉餸都多啦(*´ω`*), 一句到尾, 呢件意粉大份好食又抵食12吋鹹蛋黃醬肉鬆焗芝士薄餅 @$128呢款薄餅係完全出奇地match又好食!!! 肉鬆配鹹蛋黃呢個matching本身覺兩樣野係唔似會放埋一齊~ 但 咦 咬咬下肉鬆又撈下嗰鹹蛋黃- !!!! Ok wor ! 加上個薄餅係薄餅底但似餅乾好脆, 感覺就好似一次漢足灑三個願望(๑˃̵ᴗ˂̵)~~~~ 脆餅底+ 碎甜肉鬆+鹹蛋粒粒呢間餐廳座位算舒服, 夠大唔使點等位而且疫情下可以坐得梳落啲~ 而且覺得餐廳係良心社企!!! 落單既侍應係聽障人士~ 不過惟一唔好既係主餐泥既時間等得比較偏耐同慢~}

餐廳主要以西餐為主

煙三文鮮白酒忌廉汁闊條麵 @$98

12吋鹹蛋黃醬肉鬆焗芝士薄餅 @$128
呢款薄餅係完全出奇地match又好食!!!
脆餅底+ 碎甜肉鬆+鹹蛋粒粒

而且覺得餐廳係良心社企!!! 落單既侍應係聽障人士~
不過惟一唔好既係主餐泥既時間等得比較偏耐同慢~}
2021-02-12
  • 加勒比海飛魚籽煙三文魚白酒忌廉汁意粉
2021-02-19 831 瀏覽
第一次新嘗試,冇諗過服務同食物都好有水準。食品既分量多而且價錢好平。員工都好有禮貌,仲招待周到,經常留意你落左單未,食哂啲嘢就上另一道主食。2個人食飯加埋都唔洗500蚊,好抵食!