2025-05-07 109 瀏覽
朋友都知道我好鍾意食火鍋,只要湯底足料材料新鮮就可以同三五知己暢聚一個晚上,今日同朋友嚟到太子嘅米走雞。介紹火鍋之前先要介紹餐廳嘅醬料區,餐廳主打港式火鍋,有多款醬料供應,非常特別,大家都可以混製一碗自己鍾意嘅醬料。✥蕃茄薯仔湯⭐️4.5/5⭐️揀咗非常足料嘅蕃茄薯仔湯做今晚火鍋湯底,成個滿滿嘅食材非常搶眼,先飲啖湯頭,好入味,有住家靚湯嘅質素。❀澳洲和牛封門柳⭐️5/5⭐️澳洲和牛封門柳脂肪比例略高,所以肉味更濃,紋理都靚,輕輕涮8秒就🉑,超香!一啖咬落去肉汁充盈,牛魔王不容錯過💯❀新鮮白鱔片 ⭐️4.3/5⭐️鱔片鮮嫩滑口,配搭火鍋湯底,口感層次豐富用料新鮮,爽彈鮮甜。❀炸饅頭 ⭐️5/5⭐️每次食火鍋都唔會唔叫嘅甜品🤭難得炸饅頭唔會油淋淋,咬落又鬆軟,同煉奶配合得天衣無縫,一咬落去好軟糯,係幸福嘅味道🥹差啲想再叫多份,最後太飽放棄咗🤣➰總結餐廳主打火鍋同雞煲,除咗常見嘅火鍋元素,亦推陳出新加入唔少風味元素融入雞煲同火鍋之中,食物出品質素都非常理想。而且餐廳裝潢佈置都幾有心思,令到客人流連忘返,充滿打卡元素,鍾意食火鍋嘅各位不容錯過。

✥蕃茄薯仔湯⭐️4.5/5⭐️

❀澳洲和牛封門柳⭐️5/5⭐️

❀新鮮白鱔片 ⭐️4.3/5⭐️

❀炸饅頭 ⭐️5/5⭐️

➰總結
餐廳主打火鍋雞煲,除咗常見嘅火鍋元素,亦推陳出新加入唔少風味元素融入雞煲火鍋之中,食物出品質素都非常理想。而且餐廳裝潢佈置都幾有心思,令到客人流連忘返,充滿打卡元素,鍾意食火鍋嘅各位不容錯過。
2025-05-06 31 瀏覽
今次嚟呢間分店好多嘅火鍋店,唔知唔覺已經食咗好多好多年 依舊嘢食好豐富,夠曬飽湯底湯底今次試咗蕃茄薯仔湯 鍋底好足料,有齊三大嚿洋蔥、蕃茄、薯仔同粟米;湯幾清甜,一嚟已經飲咗成碗手打五寶丸拼盤一共有五款部位唔同嘅自家制丸子:有黑松露墨魚丸、墨魚丸、蝦丸、和牛丸同豬肉丸。全部丸類都係餐廳手打嘅,夠曬十足!~墨魚丸比較有咬口;蝦丸蝦味十足,個人比較鍾意呢款 每款都好彈牙!幾出色特級雪花肥牛雪花肥牛嘅雪花好靚 份量都唔吝嗇,樣樣都夠曬新鮮~最推薦 食落超爽口彈牙 值得試別錯過冷萃花茶!完全打破咗我對茶飲嘅刻板印象一啖落去,滿口都係花茶嘅清香!!特別清爽!!!仲有回甘~可以飲得出原料嘅質素好高!
湯底
嚟已經飲咗成碗
手打五寶丸拼盤
特級雪花肥牛
別錯過冷萃花茶!完全打破咗我對茶飲嘅刻板印象
一啖落去,滿口都係花茶嘅清香!!
特別清爽!!!仲有回甘~
可以飲得出原料嘅質素好高!
2025-05-04 39 瀏覽
平時同老婆食得好嘢多,都要帶阿媽食好西㗎嘛,一定要簡呢間食材新鮮又高質的火鍋店,米走雞已經唔係第一次食,又再黎食多次一定有原因,餐廳環境好,座位夠闊。同阿媽去食,緊係要叫呢個舖頭招牌 #藥膳滋補鍋,Staff提醒我地湯滾起後,飲咗湯先,湯濃而不膩,阿媽一飲便愛上❤️😆湯底仲有有好多藥材,阿媽一食就大讚,記得加湯前,要再飲多幾碗呢個超足料既藥膳湯先再打邊爐❤️澳洲頂級和牛封門柳🥩✅️澳洲和牛封門柳出名肉質爽嫩美味~絕對唔差過日本和牛呀!❤️黑松露蟹籽魚滑✅️黑松露魚滑有滿滿蟹籽黑松露,好彈牙又多汁,一唔可以錯過‼️❤️日本鮮帯子每嚿帶子都好新鮮甜美,淥完都冇縮水阿媽對呢餐好滿意🤭因為份量足,食到佢飽到行唔郁仲話下次要叫埋老豆一齊嚟食🤣,等佢可以叫多幾款黎試🙈

❤️澳洲頂級和牛封門柳🥩
✅️澳洲和牛封門柳出名肉質爽嫩美味~絕對唔差過日本和牛呀!

❤️黑松露蟹籽魚滑

❤️日本鮮帯子
每嚿帶子都好新鮮甜美,淥完都冇縮水

阿媽對呢餐好滿意🤭因為份量足,食到佢飽到行唔郁
仲話下次要叫埋老豆一齊嚟食🤣,等佢可以叫多幾款黎試🙈
2025-05-03 29 瀏覽
前幾日,同好友又決定一齊食午餐。最後我哋決定搵個地方食頓熱辣辣嘅火鍋,然後嚟到呢間火鍋店。睇完菜單後,我哋就揀咗幾樣食材,點咗啲牛肉同海鮮嚟食。首先上枱嘅係我哋揀嘅湯底——藥膳滋補鍋,仲可以聞到藥材嘅清香。上面飄住啲枸杞,睇落好清淡,不過味道都唔錯。對我呢個鍾意飲湯嘅人嚟講,真係越飲越上癮。之後,我哋就迫不及待咁開始涮牛板腱,呢款牛肉嘅厚度啱啱好,放入湯裏面滾幾秒就變得粉嫩柔嫩,佢嘅肉汁豐盈,仲帶住一絲淡淡嘅藥膳香氣,口感層次豐富。接著,直接點咗佢哋嘅精品拼盤,入面嘅哈哈蝦中寶外形好可愛,一口咬落滿係彈牙嘅蝦肉,帶住海鮮嘅鮮甜;鮮墨丸口感Q彈,黑松露嘅香氣濃郁;墨魚滑都唔錯,係一道清爽口味嘅海鮮滑,帶有竹笙嘅清香,咬落去係非常鮮甜。最後,我哋加點咗虎蝦,佢哋嘅蝦都好新鮮,仲好大隻,肉質緊實,然後非常有線條,放入湯裏面滾咗後,沾上藥材湯嘅清香,非常好食。我哋兩個都食得好享受,之後想出嚟食火鍋嘅時候又多咗一個選擇。食物都太好食啦。

試食活動
前排同朋友去咗旺角嘅米走雞食火鍋,呢間餐廳氣氛好舒服,地方寬闊,適合慢慢食嘢傾計。餐廳嘅火鍋選擇都幾多,我哋揀咗一個藥材清湯底,清爽唔太濃,啱啱好配啲新鮮嘅食材。第一道我哋試咗手切霜降牛肉,呢款牛肉真係唔錯,切得好薄,每一片牛肉都好嫩,煮咗幾秒就熟,完全保留住肉本身嘅鮮味。唔需要多餘嘅調味,已經夠好味。另外,我哋仲叫咗和牛餃,餃皮唔厚,牛肉juicy ,食落去肉汁同餃皮嘅比例唔錯,有啲滿足感 😋仲有澳洲牛舌,牛舌煮到啱啱好,口感軟滑,調味適中。食咗幾片牛舌之後,湯底嘅牛味變得更加香濃。呢次晚餐係一次唔錯嘅聚餐,食物新鮮又有特色,火鍋嘅食材選擇夠豐富,服務都唔錯,下次有機會同朋友再黎試吓其他菜式!🤗

2025-05-02 14 瀏覽
第一次一個人過生日🎂🎂🎂 打算去太子行下街順便搵午餐。🚶🏻‍➡️🚶🏻‍➡️🚶🏻‍➡️行咗一陣發現好多人喺米走雞食嘢,好奇之下,就決定去試下。 睇咗菜單發現呢度係食雞煲、火鍋嘅🥘🥘🥘 服務員好熱情,推薦我試下煮咗好耐嘅花膠湯。我睇咗都覺得唔錯,就叫咗一鍋花膠膠原湯。當服務員拎湯過嚟時,我聞到濃郁嘅花膠同枸杞香氣,好誘人🤤🤤🤤飲咗一口後,真係好溫暖,又香又甜,好有風味。 和牛肩胛肉肉質細膩多汁🥩🥩🥩 有靚靚嘅脂肪,睇落好爽。涮入湯底後,牛肉片嘅香味即刻衝出嚟,真係好香,食落又好鮮甜。仲有手打蝦丸 🦐🦐🦐 口感非常彈牙,又好juicy。每一口都可以食到蝦嘅鮮美味道,簡直係人間美味。😋😋😋除咗食物,飲品都做得好有特色。我叫咗嘅檸檬梳打係藍色嘅 🍹🍹🍹好特別,飲落酸酸甜甜,仲帶有氣泡嘅口感,好清新。 我非常滿意今年嘅生日大餐 🎂🎂🎂

睇咗菜單發現呢度係食雞煲火鍋嘅🥘🥘🥘 服務員好熱情,推薦我試下煮咗好耐嘅花膠湯。我睇咗都覺得唔錯,就叫咗一鍋花膠膠原湯。當服務員拎湯過嚟時,我聞到濃郁嘅花膠同枸杞香氣,好誘人🤤🤤🤤飲咗一口後,真係好溫暖,又香又甜,好有風味。

我非常滿意今年嘅生日大餐 🎂🎂🎂

• 特級雪花肥牛
  • 哈哈蝦中寶
2025-05-01 10 瀏覽
最近好多人都喺講米走雞,聽到都流口水,就約咗男朋友一齊去食。我哋到店嘅時候,人超多,要等陣先有位。呢度每個顧客都食到好開心,令人感覺氛圍好放鬆。金黃嘅花膠雞湯真係好滋補,雞肉吸滿咗花膠湯嘅精華,好香濃鮮甜,食住非常營養。而且花膠亦好彈牙,同雞肉形成咗明顯嘅對比,令整個口感豐富咗唔少。 男朋友叫嘅牛肉眼片味道好唔錯,有濃郁嘅牛肉香氣,又完全冇腥味,好有特色。我自己都食得好香甜,仲叫男朋友多涮幾片畀我。 雲吞包得好飽滿,食住係滿滿嘅肉汁,好爽啊!外皮咬住好滑軟,餡料亦好香甜,每一口都好幸福。 我本身唔鍾意食鴨血,但係呢度嘅鴨血好有魔力,Q彈可口,畀我感覺好似喺食豆腐,香軟十足,正!仲有新鮮製造嘅五種餃子結合咗唔同嘅味道同風味,食住真係好享受,尤其係和牛餃子,食住鮮美,仲有濃郁嘅牛肉香氣。我同男朋友都好鍾意。

2025-04-30 0 瀏覽
好耐無食雞煲啦,最近屋企人生日,一次過雞煲+火鍋。四人餐的食物選擇不少。黃金芝士雞煲揀了小煲,雞肉啖啖肉,加上大量半溶芝士,令肉質更滑,芝士唔會太鹹。藥膳滋補鍋 配滑雞片藥膳有蔘、元肉、杞子等,啖啖藥材香,雞片很嫩滑。酸辣無骨鳳爪 酸味和辣味溫和,涼拌滷水牛𦟌 夠入味。霜降Prime牛板腱 油脂比例靚,大片切,口感特別滿足,肉味最濃。五香鮮牛肉 牛肉大片,肉質是最滑,肉質嫩。紐西蘭羊肉片 無羊膻味,肉質滑響鈴 煮3秒吸收晒湯精華,紅薯粉 爽口。蔬菜雜菇拼盤 新鮮爽甜。竹蔗茅根清新解膩。
好耐無食雞煲啦,最近屋企人生日,一次過雞煲+火鍋

四人餐的食物選擇不少。

黃金芝士雞煲

藥膳滋補鍋 配滑雞片
藥膳有蔘、元肉、杞子等,啖啖藥材香,雞片很嫩滑。

酸辣無骨鳳爪 酸味和辣味溫和,
涼拌滷水牛𦟌 夠入味。

五香鮮牛肉 牛肉大片,肉質是最滑,肉質嫩。
紐西蘭羊肉片 無羊膻味,肉質滑

響鈴 煮3秒吸收晒湯精華,

紅薯粉 爽口。

蔬菜雜菇拼盤 新鮮爽甜。

竹蔗茅根清新解膩。

2025-04-15
5 分鐘 (堂食)
2025-04-30 5 瀏覽
最近好想食港式火鍋,就上網查咗下,發現附近有家米走雞,就約咗同事一齊去食午餐。我哋之前食過,覺得味道唔錯,所以今次都打算試下唔同嘅菜品。墨丸食住好有彈性,鮮美無比,而且都係手打嘅,食起嚟更加香甜。內餡都好飽滿,食住好有口感。トト蜆鍋嘅味道好正宗,湯底鮮香四射,仲帶出濃郁嘅蒜香,同トト蜆嘅鮮味完美融合,真係令人回味無窮!最令我懷念嘅就係牛板腱,脂肪分布均勻,鮮嫩多汁,滿口都係牛肉嘅香氣,食落去嗰一刻,真係好滿足!就連好少食牛肉嘅同事都讚唔絕口,食到停唔落!竹蔗茅根都好唔錯,唔會太甜,又好清新,真係適合暑天嚟一杯!我哋兩個人食到好飽,好爽。今次試嘅菜品都好好味,食材新鮮又有水準,推薦!!

竹蔗茅根都好唔錯,唔會太甜,又好清新,真係適合暑天嚟一杯!

2025-04-27 24 瀏覽
週末午餐時間,我同大學室友好耐冇見,約咗去食火鍋。佢提到呢間火鍋店嘅沙嗲湯底特別香濃,於是我哋就決定嚟呢度試下。坐低之後,我哋毫不猶豫咁點咗佢哋嘅沙嗲火鍋。沙嗲湯底一上枱就令我哋流口水,感覺湯底好濃郁,真係好香,越飲越上癮。一開始我哋先點咗精品拼盤,其中嘅墨魚滑彈性十足,仲有黑松露嘅香味,真係回味無窮。蝦肉質飽滿,煮熟後味道好鮮甜,口感非常彈牙。竹笙墨魚滑口感好滑嫩,放入沙嗲湯煮後味道更加美味。手切牛頸脊肉亦係我哋今日嘅亮點,薄薄嘅肉片喺湯裡滾一滾就感受到鮮嫩嘅肉汁,口感十分有咬勁。美國桶蠔係我最愛嘅部分,每隻生蠔都肉質飽滿,大大粒,煮熟後軟滑鮮美。今日嘅火鍋簡直係終極享受。和好耐冇見嘅朋友一邊傾計一邊享用美食,環境亦非常舒服,好評!下次有機會再嚟。

試食活動
食雞煲唔一定係辣,同小朋友去【米走雞】就可以選擇「黃金芝士雞煲」芝士超濃郁🧀 由頭帶到尾嘅奶香攻勢,飽到捧住個肚走!😋🍗黃金芝士雞煲 重點狙擊▪️芝士的鹹香奶滑度爆燈!雞髀肉煮到超嫩滑,每舊都掛住啲拉絲芝士漿,忍唔住相機食足5分鐘先肯起筷!🍖前菜冷盤 開胃之選▪️滷水牛𦟌:腍身得嚟唔散,滷水香料夠晒入味!▪️涼拌海蜇木耳絲:冰鎮口感爽脆到「索索聲」,麻油香同蒜蓉吊味,即刻醒神!🍲粟米蕃茄湯底 清甜爆燈▼ 打邊爐配料龍虎榜 ▼🥇霜降Prime牛板腱:脂肪紋靚到暈,輕輕拖兩拖入口即化🥈黑松露墨魚丸:墨魚滑混入蟲露好養生feel,咬落仲好彈牙過足口癮🥉竹笙墨魚條:竹笙吸湯力超班,墨魚條彈牙▪️紐西蘭羊肉片:零羶味!薄切夠晒嫩▪️五香鮮牛肉:醃得夠入味,帶微微陳皮香,唔使點醬油都正▪️紅薯粉:終極掛湯王!煮到半透明撈起,直接KO成碗🍹竹蔗茅根 解膩救星▪️打邊爐飲呢個真·明智!清甜到似屋企煲,一大壺勁足料

🍗黃金芝士雞煲 重點狙擊

🍖前菜冷盤 開胃之選
▪️滷水牛𦟌:腍身得嚟唔散,滷水香料夠晒入味!

🍲粟米蕃茄湯底 清甜爆燈
▼ 打邊爐配料龍虎榜 ▼
🥇霜降Prime牛板腱:脂肪紋靚到暈,輕輕拖兩拖入口即化
🥉竹笙墨魚條:竹笙吸湯力超班,墨魚條彈牙
▪️紐西蘭羊肉片:零羶味!薄切夠晒嫩
▪️五香鮮牛肉:醃得夠入味,帶微微陳皮香,唔使點醬油都正
▪️紅薯粉:終極掛湯王!煮到半透明撈起,直接KO成碗

🍹竹蔗茅根 解膩救星
▪️打邊爐飲呢個真·明智!清甜到似屋企煲,一大壺勁足料
2025-04-26 46 瀏覽
這晚品嚐了芝士雞煲 x 靚料火鍋四人大餐四人餐包括兩大鍋物私心推介芝士雞鍋爆多芝士、汁料濃郁雞肉可選半隻雞或啖啖肉就算小小孩都一定喜歡吃我們還選了金湯花膠桃膠雞鍋原鍋包括半隻雞花膠大大件,含豐富骨膠原吃完雞件,金湯精華留待火鍋用讓所有食物都平添一份鮮味火鍋包括四款自選食物我們選了牛板鍵、海鮮、鮮製拼盤和五寶丸牛板鍵屬於Prime級肉質嫩滑肉味香濃海鮮盤包括虎蝦、脆鯇片和超級厚肉的沙白鮮製拼盤頗有特色有竹笙釀墨魚滑、烏卒卒墨魚丸和最值得一讚的蝦中寶蝦中寶是鮮蝦再包上一層蝦膠很獨特的雙重口感手打五寶丸每顆都比乒乓球還大墨魚丸、蝦丸、肉丸都有套餐是半份,即五款各一想多吃一點可以加錢要全份四人餐還包括兩份蔬菜鮮菇、一份響鈴、兩份粉麵、兩客餐前小食⋯⋯一定能吃得飽足最後必須推介餐飲套餐送的1.5L竹蔗茅根足料、清甜,下火之選特製容器很方便添飲令用餐體驗更豐富
這晚品嚐了芝士雞煲 x 靚料火鍋四人大餐

四人餐包括兩大鍋物
私心推介芝士雞鍋
爆多芝士、汁料濃郁
雞肉可選半隻雞或啖啖肉
就算小小孩都一定喜歡吃

我們還選了金湯花膠桃膠雞鍋
原鍋包括半隻雞
花膠大大件,含豐富骨膠原
吃完雞件,金湯精華留待火鍋
讓所有食物都平添一份鮮味

火鍋包括四款自選食物
我們選了牛板鍵、海鮮、鮮製拼盤和五寶丸

牛板鍵屬於Prime級
肉質嫩滑
肉味香濃

海鮮盤包括虎蝦、脆鯇片
和超級厚肉的沙白

鮮製拼盤頗有特色
有竹笙釀墨魚滑、烏卒卒墨魚丸
和最值得一讚的蝦中寶
蝦中寶是鮮蝦再包上一層蝦膠
很獨特的雙重口感

手打五寶丸每顆都比乒乓球還大
墨魚丸、蝦丸、肉丸都有
套餐是半份,即五款各一
想多吃一點可以加錢要全份

一定能吃得飽足

最後必須推介餐飲
套餐送的1.5L竹蔗茅根
足料、清甜,下火之選
特製容器很方便添飲
令用餐體驗更豐富

2025-04-25 6 瀏覽
唔食 #米走雞 😆 咁你真係會走雞啦!因為🔥爆抵食!一家人火鍋+雞煲雙重享受晚市全場坐爆😌好彩我哋早到!💰$200/人食到捧住個肚走四人餐夠餵飽我哋5件「餓底」🤣 今次我哋order咗 🐔金湯花膠桃膠雞鍋啖湯濃到黏嘴唇😋花膠厚身、桃膠煮完滑溜溜職員當面將雞剪件🔪看得到好足料雞件滾得嫩滑唔嚡口! 🍅蕃茄粟米湯(連滑雞片一份)清甜開胃🤤蕃茄味香濃涮滑雞片一流🙂‍↕️ 👧🏻👦🏻飲到舐舐脷~ 🥢必點主食霜降Prime牛板腱🥩油脂花靚到呢~淥10秒入口即化🐮牛香爆燈! 紐西蘭羊肉片🐏一上枱就知新鮮!肥瘦均勻😄完全冇羶味~淥8秒就食得😋肉質軟嫩唔「黐牙」澳洲牛舌👅切到薄身透光口感爽脆帶嚼勁!建議放金湯底煮🤤吸晒花膠雞湯精華食落仲有淡淡牛油香🤭正到「舔舔脷」手打五寶拼盤(半份)🧆墨魚滑彈牙到乒乓波咁!蝦丸仲有粒粒蝦肉㗎🦐 🌱蔬菜 兩盤雜菇蔬菜拼盤🥬夠新鮮🥕油麥菜索晒金湯精華正到震! 響鈴🫘浸湯3秒半脆半軟出前一丁、紅薯粉🍜掛湯能力滿分☺️索晒蕃茄湯精華🍅 🍴小食酸辣無骨鳳爪😝辣度啱啱好👍🏻爽脆到「咔咔」聲 涼拌海蜇木耳絲🥙酸咪咪超醒胃海蜇脆卜卜😊食到停唔到口~ 🥤解膩神器1.5L 清爽竹蔗茅根 😌清甜到
唔食 #米走雞 😆 咁你真係會走雞啦!
因為🔥爆抵食!一家人火鍋+雞煲雙重享受
晚市全場坐爆😌好彩我哋早到!💰$200/人食到捧住個肚走
四人餐夠餵飽我哋5件「餓底」🤣

今次我哋order咗
🐔金湯花膠桃膠雞鍋
啖湯濃到黏嘴唇😋花膠厚身、桃膠煮完滑溜溜
職員當面將雞剪件🔪看得到好足料
雞件滾得嫩滑唔嚡口!

🍅蕃茄粟米湯(連滑雞片一份)
清甜開胃🤤蕃茄味香濃
涮滑雞片一流🙂‍↕️ 👧🏻👦🏻飲到舐舐脷~

🥢必點主食
紐西蘭羊肉片🐏一上枱就知新鮮!肥瘦均勻😄完全冇羶味~
淥8秒就食得😋肉質軟嫩唔「黐牙」
澳洲牛舌👅切到薄身透光
口感爽脆帶嚼勁!建議放金湯底煮🤤吸晒花膠雞湯精華
食落仲有淡淡牛油香🤭正到「舔舔脷」

🌱蔬菜
兩盤雜菇蔬菜拼盤🥬夠新鮮🥕油麥菜索晒金湯精華正到震!
響鈴🫘浸湯3秒半脆半軟
出前一丁、紅薯粉🍜掛湯能力滿分☺️索晒蕃茄湯精華🍅

🍴小食
酸辣無骨鳳爪😝辣度啱啱好👍🏻爽脆到「咔咔」聲
涼拌海蜇木耳絲🥙酸咪咪超醒胃
海蜇脆卜卜😊食到停唔到口~

🥤解膩神器
1.5L 清爽竹蔗茅根 😌清甜到呢~唔會死甜👍🏻打邊爐飲真係「冇得輸」!

米走雞 ( #旺角 )
📍旺角彌敦道761號太子藍馬之城2樓
  • 手打五寶丸拼盤
  • 特級雪花肥牛
  • 竹蔗茅根
  • 黑松露蟹子魚麵
2025-04-25 5 瀏覽
前晚喺旺角試咗一間朋友介紹嘅火鍋店——米走雞。呢間主打特色雞煲同海鮮,試咗真係覺得好唔錯,值得推介!芝士雞煲:呢個真係佢哋嘅招牌,香濃嘅芝士,雞肉好嫩滑,芝士味好足!食到尾嗰陣,真係好滋味食物分享:澳洲牛肉片:揀咗M8肩胛肉眼,切得夠薄,喺湯底度燙幾秒就啱啱熟,肉味好濃,加埋少少醬料更加香滑,好滿足呀!沙白蜆:蜆肉鮮甜,啲蜆肥美又冇沙,每粒都開口,湯底因此更加鮮味,鍾意海鮮嘅朋友一定會中意!魚蛋麵配蟹籽:黑松露味好出,魚蛋彈牙,麵條吸晒湯底嘅精華,每一啖都好有層次感,幾特別,值得試!泰式雞爪:酸酸辣辣好開胃,雞爪又滑又入味,唔會過鹹,喺火鍋食幾啱!呢間餐廳嘅環境都算幾舒服,店內唔算好嘈,坐得幾放鬆。如果你都鍾意食雞煲、海鮮,或者想試下有啲新意思嘅火鍋配搭,唔好錯過米走雞喇!

食物分享:

2025-04-24 2 瀏覽
今日同屋企人去咗一間口碑唔錯嘅火鍋餐廳食晚飯,氣氛溫馨又熱鬧。一坐低,大家就興致勃勃 咁研究餐牌,以下就係特別推介畀大家嚟呢度必食嘅菜式。番茄薯仔湯 濃郁嘅番茄香味喺湯底滾起嗰陣撲鼻而嚟,配埋薯仔嘅天然甜味,湯底嘅味道層次豐富,令人一試就愛上。湯底滾得耐啲,味道越醇厚,真係好開胃。 手切霜降牛頸脊 牛頸脊嘅肉質鮮嫩,脂肪分佈均勻,每片牛頸脊都切得啱啱好,入口即溶嘅口感令人忍唔住一啖 接一啖,鮮美多汁嘅滋味真係令人讚不絕口。菠菜豬肉餃 每粒餃子皮薄餡多,餡料嘅菠菜清香同豬肉嘅鮮嫩完美結合,咬落去滿口嘅湯汁同豐富嘅口感令人非常滿足。 脆鲩腩片 薄薄嘅魚片滾熟咗之後,食落去既保留咗魚嘅鮮甜,又帶有一絲彈牙嘅脆感,而且仲十分爽脆, 真係正!

番茄薯仔湯

手切霜降牛頸脊