2021-08-17 374 瀏覽
食米線的另一選擇👏🏼除左平時食開的酸辣麻辣,仲有新疆、可辣味噌同巴蜀酸辣湯底,都幾特別🤪辣度有得揀🙌🏼唔怕食唔到🔆藥膳麻油雞米線$𝟝𝟚超香的麻油味,我會形容為「出前米線」🤣一碗米線的份量很多,碗很巨型😮麻油雞雖香噴噴,但略嫌不夠嫩滑及有碎骨。湯裡加入桂圓紅棗,養生又清甜😚蟲草花同金菇為米線再加分加分🤩不過最後都係食唔哂,反而飲左唔少湯🙈佢同加藤屋係同一老闆架✨所以隔離都有一間🤣

🔆藥膳麻油雞米線$𝟝𝟚

佢同加藤屋係同一老闆架✨所以隔離都有一間🤣
午餐
2021-08-17 202 瀏覽
第一次食呢間,見星期六都幾多人等,所以試吓,又唔錯喎🥰🥰夠大份,個酸辣湯底都幾好味,米線煮到夠腍!記得叫芝士雞翼,咬菇落去爆漿又勁多肉汁~~~~~超好味😋
2021-08-09 662 瀏覽
今日忽然間想食米線,但天氣咁熱真係諗唔到食咩好,最後揀咗個巴蜀酸辣肉燥撈薯粉$39老實對我嚟講,佢唔夠酸亦唔辣😅 但居然有麻香,明明話係酸辣點解會係麻辣嘅呢😂佢冇得額外加餸,我唯有另外加個菜,佢係自家製泡菜$20, 但係同我想像中既泡菜…..😳 點解會似食緊鹹酸菜既🤣不過都ok既,我特別既味道🤣🤣🤣佢的確又平又大碗,價錢唔貴,喺太子或旺角食米線絕對好難搵到呢個價🙂糧尾幫到手🤫服務不錯👍🏻
不過都ok既,我特別既味道🤣🤣🤣
餐廳:米線哥 (太子)地址:太子花園街232-242號黃禮賢大廈地下K號舖日式快餐店加藤屋嘅老闆喺上年11月開咗間米線店叫米線哥🍜,位於一個唔喺咁顯眼嘅太子花園街位置,正正喺加藤屋嘅隔離,不過就唔喺咁多人知道佢嘅存在🙈佢哋依家做緊promotion,食一碗米線可以用優惠價$5換購一杯凍或者熱飲☕️,而所有學生任何時段著校服或者出示學生證仲可以額外減$3添🧑🏻‍🎓除咗自選餸菜嘅米線,佢哋仲有集齊15款餸嘅「大嚿」,同埋充滿蜀地川風味嘅水煮系列米線,巴蜀酸辣亦喺佢哋嘅招牌湯底😌。小食方面有比較特別嘅雞翼尖同日式豚肉煎餅等藥膳麻油雞米線 $52未食已經聞到好香濃嘅麻油香😍,粉嫩嘅雞肉作為主打,另外有蟲草花、紅棗、杞子、雲耳、龍眼肉等藥膳配料,當然唔少得我好鍾意食嘅金菇😋,麻油作為一個隔熱層,即時放咗一陣啲米線都依然好燙熱🔥,所以食嘅時候要小心喇。麻油香味有少少蓋過咗藥膳嘅味道,不過整體嚟講都算唔錯,尤其每件雞每條米線都索咗湯嘅精華,真喺令人食唔停口🤤值得一讚嘅喺米線哥對於米線嘅品質同賣相有所執著,所以有部分包括呢個藥膳麻油雞米線都只喺比堂食而不設外賣🥡,唔希望因為外賣時間過長而影響咗米線嘅質素
餐廳:米線哥 (太子)
地址:太子花園街232-242號黃禮賢大廈地下K號舖

藥膳麻油雞米線 $52
未食已經聞到好香濃嘅麻油香😍,粉嫩嘅雞肉作為主打,
麻油香味有少少蓋過咗藥膳嘅味道,不過整體嚟講都算唔錯,
尤其每件雞每條米線都索咗湯嘅精華,真喺令人食唔停口🤤

值得一讚嘅喺米線哥對於米線嘅品質同賣相有所執著,所以有部分包括呢個藥膳麻油雞米線都只喺比堂食而不設外賣🥡,唔希望因為外賣時間過長而影響咗米線嘅質素👍
2021-08-07
8 分鐘 (堂食)
2021-08-08 451 瀏覽
好多朋友都知道肥妹仔中意食米線,今次就去食左一間朋友推介位於太子嘅米線哥😚🥢藥膳麻油雞米線 (不可選擇湯底) $52米線軟硬適中,d 雞都滑,另外仲有紅棗,雲耳同蟲草花做配料👍🏻但湯底入面d 麻油就比較多,肥妹仔就覺得有d鹹同埋食唔出d 藥材味🥲🥢大嚿 (可選擇湯底) $56肥妹仔今次揀左米線哥獨有嘅巴蜀酸辣湯底,佢d 配料好多,2 個人share 都岩岩好👭不過個湯就有d 辣,如果唔係好食得辣嘅朋友就可以揀微辣😋總括嚟講米線軟硬程度唔錯,湯底係幾有特色,可惜就偏鹹咗啲啲😅

🥢藥膳麻油雞米線 (不可選擇湯底) $52

🥢大嚿 (可選擇湯底) $56

豬潤肥牛酸辣米線 豬膶熟度啱啱好👍🏻冇血水但唔韌🤩算係幾出色😋肥牛就中規中矩🐮湯底幾好味👦🏻好鍾意食酸辣,而家除咗譚仔之外仲有多個選擇啦🤣八爪魚丸辣香豬頸肉巴蜀酸辣米線巴蜀酸辣有啲似酸辣粉既感覺,無諗過叫小辣都咁辣🤯個嘴食完紅左腫左🙈 豬頸肉用左孜然調味不過切得有啲細條🧐 #MomoBoo#MomoBoo有咩食#MomoBoo假日好去處#米線哥#米線#igfood #hkfood #instagramfood #foodinhk #hkfoodie #foodblog #hongkong #香港#拍拖好去處#情侶日常#假日好去處#couplelife #princeedward#foodie#相機食先#太子美食#太子
豬潤肥牛酸辣米線

八爪魚丸辣香豬頸肉巴蜀酸辣米線

食米線三哥就聽得多,前兩日先知原來有間米線哥,係加藤屋個老闆開嘅良心店嚟㗎。;藥膳麻油雞米線 $52呢碗招牌係堂食限定,個碗大過我塊臉,所以記得叫少米,因為大食如我都食唔曬。碗米線一上枱有陣非常突出嘅麻油味,與出前一丁麻油味極為相近。雞件大大嚿而且嫩滑 ,湯底富蟲草花香,但藥膳味欠奉。配料另有紅棗、杞子、圓肉、金菇,真材實料,夠曬養生。米線出色,超超超滑,可惜個湯太油,飲咗兩啖就放棄了(o・_・)ノ”。

;藥膳麻油雞米線 $52

2021-08-01
2021-07-31 312 瀏覽
太子真係好多野食,今次去左 米線哥 試試,唔洗成日食果幾間點咗$26蚊米線,麻辣加$1,要左豆卜$6 (都有6大件), 豆卜吸哂個麻辣湯汁,真係超好味😗😗😗佢係逐樣嘢收錢嘅,加$20有5件麻辣炸雞塊😋😋,大大舊最後加多$5凍華田~總共$58米線嘅份量好多,真係食到好飽,而且都幾抵食😎,幾有質素,炸雞真係好好味,炸到外脆內軟,開埋麻辣粉非常惹味,而且咬開亦有好多肉汁爆出嚟!值得一試👍🏻👍🏻
太子真係好多野食,今次去左 米線哥 試試,唔洗成日食果幾間

佢係逐樣嘢收錢嘅,加$20有5件麻辣炸雞塊😋😋,大大舊

最後加多$5凍華田~總共$58

真係好中意食米線🍜前幾日經過花墟就見到新開既米線哥 就喺正加藤屋隔離舖,原來係加藤屋姊妹店💛 呢道米線$26一碗,按個人喜好加購配料,有六款湯底選擇:清湯、酸辣、麻辣、新疆、可辣味噌同巴蜀酸辣🤤 推薦大家試下巴蜀酸辣🥰 酸同辣恰巧平衡得好好🔥 細食嘅女仔記住一定要嗌少米,因為份量真係超多🤭 米線食落爽口有嚼勁👍🏻 配料方面可以試吓辣香豬頸肉(+$13)真係幾惹味🤓 雞肉都嫩滑值得一試🤪 而家+$5就有冷熱飲品🙌🏻 仲有好多小食可以用優惠價加配😆 芝士雞翼、日式豚肉煎餅、麻辣涼拌青瓜/雲耳、炸雞同雞翼尖等🤩今次試左香辣炸雞($20)惹味又抵食🐔超大件而且新鮮炸起💪🏻 佢地既藥膳麻油雞湯底都好多人食,下次再黎試下🤣
真係好中意食米線🍜

推薦大家試下巴蜀酸辣🥰
酸同辣恰巧平衡得好好🔥
細食嘅女仔記住一定要嗌少米,
因為份量真係超多🤭
米線食落爽口有嚼勁👍🏻

配料方面可以試吓辣香豬頸肉(+$13)
真係幾惹味🤓 雞肉都嫩滑值得一試🤪
而家+$5就有冷熱飲品🙌🏻

今次試左香辣炸雞($20)惹味又抵食🐔

2021-07-13
2021-07-10 277 瀏覽
一早去到太子幫屋企人處理完啲事務後,見時間尚早就周圍行下搵間餐廳食個lunch先,行下行下見到呢間「米線哥」咁一位人就去食米線啦😂🔸豬膶魚腐酸辣湯薯粉 $50叫左2個餸豬膶同魚腐份量都多,豬潤好脆爽。有腐皮、芽菜、木耳絲作配菜!由米線轉去薯粉+$2湯底有幾款選擇,我就叫左酸辣湯,因為唔知道會有幾辣所以叫咗微微辣,食落真好小小辣味唔係好食得辣既朋友都食到呀❗️ 我平時就係開5小辣,如果你都係既話可以叫小辣或以上,咁就食到辣味,無咁淡,不過過期食到啲啲味精味🙈差唔多食飽,開始滿座了,出到去發現原來要排隊啦🙈

🔸豬膶魚腐酸辣湯薯粉 $50

差唔多食飽,開始滿座了,出到去發現原來要排隊啦🙈

2021-06-27 341 瀏覽
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻鍾情於麻辣粉麵嘅👧🏻今次黎到米線哥試試佢嘅特色湯底喇!店內環境整潔,座位尚算闊落,坐低仲有位擺袋都唔會阻住隔離枱嘅食客😌店員亦都好有耐性同有禮貌,唔會催促你快啲落單,俾人感覺幾舒服😚✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧ 1) 肥牛片鮮腐竹薯粉(新疆湯底)HK$45呢碗薯粉賣相唔錯加上份量十足,真係經濟又實惠😋肥牛片足足俾咗4大片咗多!食落都唔會好老好難𡁻,係個唔錯嘅選擇🤤鮮腐竹味道不過不失,但勝在好索湯,吸晒湯底嘅精華😙今次選擇咗較少見嘅新疆湯底,湯底比較清淡,入口有一陣淡淡嘅孜然加藥膳嘅味道,啱晒一眾想食惹味食物但又怕肥膩嘅米線控🤣另外,👧🏻試咗朋友揀嘅米線哥辣香豬頸肉配料,份量同樣多,入口辣得黎唔係死辣嗰隻,仲好香口🌶但如果切得大塊啲,相信會更有口感😍但下次再食嘅話,👧🏻都會揀豬頸肉做配料呀!😍賣相:🌕🌕🌕🌗🌑😋味道:🌕🌕🌕🌗🌑 2)米線哥炸雞 HK$20(原價HK$26)睇黎要成為職業foodie仲有一段路呀🥲因為👧🏻今次又係掛住食唔記得咗影相喇!🙈只要惠顧一碗米線,就可以用優惠價換購一款小食🤤而今次就試吓有晒👍🏼嘅米線哥炸雞啦!足足有五嚿嘅熱辣辣炸雞,嚿嚿都
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
鍾情於麻辣粉麵嘅👧🏻今次黎到米線哥試試佢嘅特色湯底喇!

✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧

1) 肥牛片鮮腐竹薯粉(新疆湯底)HK$45

😍賣相:🌕🌕🌕🌗🌑
😋味道:🌕🌕🌕🌗🌑

2)米線哥炸雞 HK$20(原價HK$26)
睇黎要成為職業foodie仲有一段路呀🥲因為👧🏻今次又係掛住食唔記得咗影相喇!🙈只要惠顧一碗米線,就可以用優惠價換購一款小食🤤而今次就試吓有晒👍🏼嘅米線哥炸雞啦!足足有五嚿嘅熱辣辣炸雞,嚿嚿都炸到外皮脆卜卜,入面又好juicy亮
充滿肉汁🤩配埋沙律醬,真係一流,值得推介😋😋

😍賣相:🌕🌕🌕🌑🌑
😋味道:🌕🌕🌕🌕🌑

總括黎講,米線哥嘅份量一啲都唔小家!樣樣都俾足料👍🏼上菜速度亦都好快!👧🏻對佢嘅可辣味噌湯底都幾有興趣🤣希望有機會試完次後再同大家分享下啦🥰

題外話:一坐低見到佢同隔離嘅加藤屋做緊合作💛係加藤屋幫襯滿$40會送米線哥嘅優惠卷一套,幾有gimmick㗎!大家不妨兩間都食晒支持吓啦🥰

✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧

✨整體評分✨(5分滿分!)
🏠環境:🌕🌕🌕🌗🌑

☎️ 2363 7288
2021-06-25
  • 米線哥炸雞
2021-06-27 283 瀏覽
熱熱哋,食啲辣嘢開吓胃。路過太子見到有米線鋪就試吓。小妹都好鐘意食米線,所以對米線都好有要求叫咗個香辣豬頸肉拼墨丸米線🍜$47🌟微辣🌶剛好。仲食到湯底嘅鮮甜。🌟腐皮芽菜都有足夠嘅份量👍🏻🌟墨魚丸都幾爽口彈牙🌟豬頸肉好惹味,係預先醃好咗再炒過,仲好爽有口感,必食推介‼️🌟米線軟硬度適中,唔會太冧,咬落有少少口感,唔錯👍🏻✨凍檸茶🍋就不過不失,加$5蚊就有飲品🌟米線嘅份量都好足夠,大大碗,如果女仔食可以叫佢少米線。
熱熱哋,食啲辣嘢開吓胃。路過太子見到有米線鋪就試吓。

小妹都好鐘意食米線,所以對米線都好有要求

叫咗個香辣豬頸肉拼墨丸米線🍜$47

🌟微辣🌶剛好。仲食到湯底嘅鮮甜。
🌟腐皮芽菜都有足夠嘅份量👍🏻
🌟墨魚丸都幾爽口彈牙
🌟米線軟硬度適中,唔會太冧,咬落有少少口感,唔錯👍🏻

✨凍檸茶🍋就不過不失,加$5蚊就有飲品

🌟米線嘅份量都好足夠,大大碗,如果女仔食可以叫佢少米線。
2021-06-15
5 分鐘 (堂食)
  • 香辣豬頸肉
2021-06-16 284 瀏覽
太子有好多好食既米線餐廳 今次又試下尼間米線哥佢個餐牌同門面都同譚仔有啲相似叫左最大碗果個米線試下 咩餸都有啲 唔洗諗🤣第一次食叫左酸辣小辣 我覺得唔辣 下次可以再辣啲 另外佢最有驚喜係個炸醬離個酸菜 個酸菜好好食,好重麻油味岩我口味而炸醬偏咸 顏色亦同平時嗰啲唔同加$5有杯嘢飲😎冷熱同價一個肚餓女子的下午茶🤣食曬無難度呀!
太子有好多好食既米線餐廳
今次又試下尼間米線哥
佢個餐牌同門面都同譚仔有啲相似
叫左最大碗果個米線試下 咩餸都有啲 唔洗諗🤣
第一次食叫左酸辣小辣
我覺得唔辣 下次可以再辣啲
另外佢最有驚喜係個炸醬離個酸菜
個酸菜好好食,好重麻油味
岩我口味
而炸醬偏咸 顏色亦同平時嗰啲唔同
加$5有杯嘢飲😎冷熱同價
一個肚餓女子的下午茶🤣
食曬無難度呀!
平日1點前想食晏,見十六座車仔麵已經排緊隊就轉去呢間食米線,好在算早入座,坐左陣已經要等位,食到一半已經要搭檯(會有姐姐禮貌咁問你願唔願意先嘅)。叫左新疆湯米線,原本湯底已經有鮮腐皮,但我鍾意食,叫餸時亦叫左鮮腐皮,但加埋原本湯底有嘅都係好少咁🥲味道ok,啱晒唔食辣嘅我(原本湯底唔辣),但食完後勁口渴,嗰種渴似係食左味精咁,仲要渴左幾個鐘,呢點有啲失望⋯魚腐味道都ok,唔會太鹹,口感夠軟唔會粉。
魚腐味道都ok,唔會太鹹,口感夠軟唔會粉。
2021-06-14 243 瀏覽
🍜●「酸辣雞肉米線」($29)●又1糧尾推介!學生-3蚊!米線底26蚊起跳!每個餸+六至十蚊不等😆一於叫雞😂咁先有得同譚仔比較~雞肉好多 食極都仲有😆😍個湯底都幾值得一試  比譚仔濃但少啲味精~ 我飲完冇咁口渴😆💭💭💭好味(7.5/⑩)抵食 (9‼️‼️/⑩)💭💭💭店舖:米線哥地址:  太子花園街232至242號#hkig #l4l #likeforlike #followforfollow #hongkong #hkfood #foodpics #food #ramen #japan #米線#旺角 #香港 #日本美食 #香港美食 #太子 #吃貨 #美食 #noodles #pasta
🍜●「酸辣雞肉米線」($29)●

又1糧尾推介!學生-3蚊!
米線底26蚊起跳!每個餸+六至十蚊不等😆
一於叫雞😂咁先有得同譚仔比較~
雞肉好多 食極都仲有😆😍
💭💭💭
好味(7.5/⑩)
抵食 (9‼️‼️/⑩)
💭💭💭
店舖:米線哥