2024-03-14
今日朋友一行四人提議食酸菜魚,大陸品牌酸菜魚就食得多,來自台灣的"築間酸菜魚"真係第一次,是全港首家台N G式酸菜魚,位於銅鑼灣一期2樓!餐廳裝修簡約以桃紅色為主,但不失玩味,座位都算闊落!另設有自助飲品區,有陳皮洛神花茶提供👍🏻👍🏻👍🏻!人多食嘢的好處就係可以叫多幾個不同款式的菜式,每樣都試吓,我哋點咗以下食品:總長酸菜魚 小 $148
餐廳招牌菜之一,必須要試吓!酸菜魚湯頭濃郁,酸中帶微辣,配有金針菇、酸菜、蛋絲等等配菜加上一塊塊無骨鮮滑魚片,非常惹味!海派蝦湯魚 小 $178海鮮非常足料,有大大隻蝦、青口、沙白等配上各式各樣的配菜,新鮮又好味,大愛!嘉義沙鍋魚 小 $128相對酸菜魚,這個味道較淡而且多骨,但對於愛"損骨"的我,絕對是不錯!而且配料豐富,有鵪鶉蛋、豆腐、黑木耳、腐竹、冬菇絲等,值得一試!另外我哋叫咗好多小食:滷肉西蘭花香菇小貢丸浪子鹹酥雞鐵漢小酥肉春日涼菜拼盤最愛鹹酥雞和小酥肉,新鮮熱辣又香口,而且每款只係數十元,又平又抵食!飲品蜂蜜檸檬水冬瓜檸檬茶暴走波奶茶甜品紅豆仙草芒果奶凍整體餐廳食物質素不錯,職員都細心有禮,又會介紹餐廳王牌菜式!最欣賞係主菜魚的款式
總長酸菜魚 小 $148
暴走波奶茶
甜品
紅豆仙草
芒果奶凍
整體餐廳食物質素不錯,職員都細心有禮,又會介紹餐廳王牌菜式!最欣賞係主菜魚的款式,都設有大中小不同價錢,就算一個人去食都冇問題,值得推介給大家🤗!