第三站

Station 3 Cafe
2022-08-09 84 瀏覽
估唔到係金雞樓上會有間幾好食嘅餐廳,重點係好抵食。我哋叫咗兩個二人餐,加$38有沙律同埋甜品,另外再加多個薯角。因為佢每樣嘢份量都好多,我哋食到超級飽。.主菜係意粉同埋牛肉沙律,比起出面啲餐廳大碟好多,味道都唔錯。.兩個甜品我哋叫咗朱古力蛋糕同埋紐約芝士蛋糕,無特別驚喜,味道正常。.如果同朋友gathering呢到會係一個幾好選擇,座位一定比地鋪餐廳寛,又可以坐得耐(勁多餐廳都有限時,傾耐d都唔得)。Window side都好開陽,旺角黎講又望到球場有遠景幾舒服!

2022-08-08 100 瀏覽
Badboy同好耐無見嘅朋友聚聚,所以揀咗嚟旺角呢間可以坐好耐嘅樓上cafe😗本身badboy同朋友諗住點兩個dinner set同小食,但原來最低消費係每人一個set。-🦆西班牙煙鴨胸燴飯$112Badboy覺得最好食係呢個飯,好夠味,飯粒分明,煙鴨胸都唔乾硬👍🏼-🍝煙三文魚野菌忌廉燴闊條麵$126煙三文魚好難唔好食,忌廉汁夠濃,整體ok👍🏼-🦀蟹肉鮮菌忌廉闊條麵$118闊條麵偏硬,一般般。-🍯蜜糖雞翼$62賣相幾好,唔錯👍🏼-🍟松露薯條$66Badboy同友人都大失望,以為佢係黑松露醬,點知原來係灑咗d黑松露粉係上面然後配茄醬,無黑松露味不特只,薯條本身都好一般😅-現場環境比相有d距離,偏殘舊。Board game種類太少同舊,擺放亦有d亂。破冰企鵝有兩sets,懷疑有set非正版所以d冰砌極都跌,另一套先玩到。
🦆西班牙煙鴨胸燴飯$112
🍝煙三文魚野菌忌廉燴闊條麵$126
煙三文魚好難唔好食,忌廉汁夠濃,整體ok👍🏼
🦀蟹肉鮮菌忌廉闊條麵$118
闊條麵偏硬,一般般。
🍯蜜糖雞翼$62
賣相幾好,唔錯👍🏼
🍟松露薯條$66
2022-08-08 65 瀏覽
放工同朋友上咗呢間位於金雞廣場25樓嘅「第三站」相聚閒聊!呢度全部都係梳化椅,仲有間獨立VIP房,同落地大玻璃窗,空間感非常大,適合三五知已開P聯誼。飲品同小食配搭多樣set dinner 都有八種選擇我哋點咗两個,其中一個更升級加$38,配田園沙律同蛋糕。沙律菜新鮮爽脆,芝麻醬汁足夠食晒成個前菜!套餐包一杯$38嘅飲品,我哋每杯補$6差額,點咗抹茶朱古力同熱金橘蜜。小食~蜜糖雞翼外表金黃香甜,內裡嫩滑。F.蟹肉雜菌忌廉闊條麵闊麵有咬口,條條掛滿忌廉汁,除蟹肉外,仲有青、紅椒絲同鮮磨菇等。G.黑松露帶子鮮菌燴意大利飯意大利飯有黑松露香味,雖然帶子係細細粒,不過都有好多。法國朱古力芝士蛋糕食埋件軟滑朱古力味濃嘅蛋糕,滿足晒!我哋坐咗好耐,侍應都冇催促我哋離開。🙏👍
放工同朋友上咗呢間位於金雞廣場25樓嘅「第三站」相聚閒聊!

飲品同小食配搭多樣

set dinner 都有八種選擇
我哋點咗两個,其中一個更升級加$38,配田園沙律同蛋糕。

沙律菜新鮮爽脆,芝麻醬汁足夠食晒成個前菜!
小食~蜜糖雞翼
外表金黃香甜,內裡嫩滑。

F.蟹肉雜菌忌廉闊條麵
G.黑松露帶子鮮菌燴意大利飯
意大利飯有黑松露香味,雖然帶子係細細粒,不過都有好多。
法國朱古力芝士蛋糕
食埋件軟滑朱古力味濃嘅蛋糕,滿足晒!

我哋坐咗好耐,侍應都冇催促我哋離開。🙏👍
2022-08-07 51 瀏覽
難得同一班朋友聚會,當然要搵個舒適既環境,而且重點係食物質素唔錯,價格亦算便宜、抵食當日食左好多豐富既食物,值得推介既係香草芝士肉醬闊條麵,芝士味道濃郁,肉醬很香,闊條麵也很入味,不愛吃闊條麵的我也覺得味道很好。小食方面,一定要試下蜜糖雞翼,好香既蜜糖味道;還有香辣炸薯角,外脆內軟,超好食,超級推介。
香草芝士肉醬闊條麵
2022-07-08
1 分鐘 (堂食)
2022-08-04 119 瀏覽
餐廳位於金雞大廈高層, 旺角過嚟都係十分鐘左右, 餐廳地方好大, 唔單止有普通嘅卡位, 仲有一啲大嘅梳化位可以坐.餐廳嘅私隱度都幾高, 枱同枱之間距離都大.一入門口就見到唔同嘅board game, 可以其實慢慢坐,坐足成日.但係由於我哋嗰時淨係諗住食嘢, 就冇特別拎到黎玩. 但係基本上嘅三國殺, 狼人都有.食物方面, 兩個字,抵食. 餐廳嘅晚市價錢好平, 相比起其他地方要叫個set可能要200蚊, 餐廳叫埋飲品再加埋蛋糕都只係$150左右, 性價比真係幾高.我地叫咗黑松露意大利飯同埋三文魚闊條麵, 分量好足夠, 而且黑松露味都好重, 闊條麵方面, 係好重嘅忌廉汁, 但係食落又唔會漏. 而飲品, 我哋叫咗花茶, 佢嘅花茶會幫你自己加熱水, 打卡一流.
今日係公司傾美食話題,講到話有間cafe環境五錯,野食都算好,就同同事穩到過來。間cafe位于25樓,真係好高入到去發覺呢度滴沙發都好寬落,好適合一堆朋友過來食飯傾計同玩遊戲。白色的沙發,睇落都比較乾淨,最主要真係好大,坐得舒服,一滴都五逼。我地叫左一個海鮮小食拼盤,一份意粉,兩杯野飲同甜品。首先點評一下個海鮮拼盤,吉列蠔算係正常既,最好食係個魚手指同炸帶子,炸蝦食得出蝦係新鮮既。個蟹鉗好似粉多左少少,不過都算OK。墨西哥香辣肉丸燴意粉,個意粉好好味,有酸酸甜甜辣辣,多重味道,點意粉套餐會有沙律同野飲送,沙律好好味我叫左柚子蜜,會有少少甜,鐘意甜的朋友可以試下。不得不提一下個單骨雞翼,第一次甘食法,真係好方便,同埋滴雞肉五會柴,外皮脆,內裡都嫩,好容易脫骨。最後,朱古力蛋糕好好食

我地叫左一個海鮮小食拼盤,一份意粉,兩杯野飲同甜品
我叫左柚子蜜,會有少少甜,鐘意甜的朋友可以試下。
最後,朱古力蛋糕好好食
S T A T I O N 3 CAFE 第三站 旺角洗衣街39號金雞廣場25樓08-09室麥花臣運動場附近 雅蘭中心行過嚟都唔遠聳立於旺角中心地帶位置方便 而且上到嚟 乾淨 衛生 企理樓上Cafe就係要呢種感覺 善用大玻璃透光俯瞰旺角東及旺角中心一帶景色另外設有廂房 方便包場或者一大班朋友gathering成間Cafe善用灰色 白色做主調 簡樸 簡約風 睇落去舒服白色梳化成為咗一大特色輕輕鬆鬆播住歐美音樂 抹茶朱古力咖啡塔羅特飲 女皇墨西哥雞翼 蜜糖雞翼蟹肉雜菌忌廉闊條麵
S T A T I O N 3 CAFE 第三站

墨西哥雞翼

蜜糖雞翼

蟹肉雜菌忌廉闊條麵

2022-08-02 45 瀏覽
有時行街行得太多,唔想再喺商場走,搵一間空間大,又可以Stay得耐嘅cafe好重要。夜晚就同男朋友上去旺角嘅第三站,食飯傾偈玩board game!👍🏻Order咗兩個main course再加兩個小食,再加飲品🍹,真係滿足食飽飽😌蜜糖雞翼🍖👍🏻蜜糖雞翼真係我嘅至愛,炸得來唔會太油,蜜糖味好出,整體好惹味,食到心情都好啲,作為前菜來講係非常好!魚手指配薯條🥔魚手指配薯條配埋蕃茄汁,新鮮製造特別好食,上菜前仲係熱。我感覺非常邪惡!而且份量都比較足,值得推介!黑松露帶子鮮菌燴意大利粉兩個人一路傾一路食,意大利飯個味道好出,食到啖啖帶子好正,整個口感非常好食😋卡邦尼煙肉雜菌意粉🤤估唔到份量咁大!入面嘅煙肉同雜菌份量都好多,配意粉一齊食,好豐富!另外order咗兩杯嘢飲,一杯節制!一杯熱情果乳酪!我就比較鍾意熱情果乳酪,男朋友就話節制比較好飲!行咗一日街,可以舒舒服服咁食一餐飽飯,食完再玩board game,平淡生活中嘅小確幸☺️☺️

蜜糖雞翼🍖👍🏻

魚手指配薯條🥔

黑松露帶子鮮菌燴意大利粉

卡邦尼煙肉雜菌意粉🤤

另外order咗兩杯嘢飲,一杯節制!一杯熱情果乳酪!
我就比較鍾意熱情果乳酪,男朋友就話節制比較好飲!

2022-07-28
2022-08-01 52 瀏覽
網上搜尋發現呢間野好評幾多,而且訂位小食仲有半價,就約埋朋友黎一試。佢仲有晚餐同埋不同小食供選擇,飲品款式都幾多。叫左一個蟹肉雜菌忌廉闊條麵,加多$38就可以多一個沙律同埋蛋糕,套餐就包一杯$38既飲茶。呢個闊條麵口感煙韌,蟹肉份量好充足,配上忌廉汁,食完真係令人好滿足。另外,加$38既沙律都係比較開胃既沙律菜,而蛋糕就有3款選擇,最終選擇左法式朱古力,其實呢個係朱古力霧絲蛋糕,但食落唔會太甜同埋都算不錯的質素。另外,點可以少左叫半價既小食。叫左個特色拼盤(洋蔥圈、芝士條、蜜糖雞翼、餃子同埋咖哩角),全部都熱辣辣上枱,可見都係即叫即炸,味道都可以。最後叫多左一個蜜糖芥末單骨雞骨,呢個真係啖啖肉甘食,中意食雞翼就唔洗多講了吧。飲品叫左香蕉奶昔,呢個真係好推薦,唔甜又有好重既香蕉味,真係必試!總括然而,呢間係唔錯,性價高,服務態度都良好。

佢仲有晚餐同埋不同小食供選擇,飲品款式都幾多。

總括然而,呢間係唔錯,性價高,服務態度都良好。

#ftf_旺角空間感十足 繁華鬧市中的輕鬆時刻店舖環境寬敞,坐得舒服,適合一班朋友小聚玩board games ,或者三五知己享受美食暢談一番又得。Dinner Set蟹肉雜菌忌廉闊條麵 $118⭐️⭐️⭐️⭐️蟹肉份量十足,鮮味特出,醬汁夠creamy,唔會太膩,闊條麵軟硬適中, 都算掛汁!鍾意味道濃重既朋友可以問店員加芝士粉!墨西哥香辣肉丸燴意粉 $108⭐️⭐️⭐️肉丸除咗肉香,仲帶微微香草味,意粉有咬口,醬汁味道正常發揮,個人認為稍微唔夠辣,不過加埋Tabasco就啱啱好,而且仲可以提鮮!藍莓乳酪 跟餐補$10⭐️⭐️⭐️⭐️質地幼滑,稀竭度啱啱好,藍莓酸酸美味同乳酪嘅甜度作互補,達致平衡,酸酸甜甜,感覺清爽,一啲都唔會膩。香蕉奶昔 跟餐補$20⭐️⭐️⭐️質地十分之Rich,而且好creamy,香蕉味濃重,有啲似盒裝明治香蕉朱古力嘅味道,不過個人認為稍為有啲甜。蜜糖雞翼 $62⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️外皮香脆,表面沾滿蜜糖,內裏肉質嫩口,十分惹味!沙律、藍莓芝士蛋糕 跟餐+$38⭐️⭐️⭐️⭐️沙律新鮮爽脆,配上麻醬,夠開胃!藍莓芝士蛋糕擺盤見心思,質地實淨,個人幾欣賞,味道就正常發揮啦!回頭率🤡🤡🤡🤡性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻
#ftf_旺角

香蕉奶昔 跟餐補$20
⭐️⭐️⭐️

蜜糖雞翼 $62
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
外皮香脆,表面沾滿蜜糖,內裏肉質嫩口,十分惹味!

沙律、藍莓芝士蛋糕 跟餐+$38

回頭率🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻

2022-07-31 29 瀏覽
今日做嘢做得夜,OT完想搵地方食嘢,搵咗呢間樓上Cafe,座位闊落,可以自己靜靜地食下。好,坐低睇吓有咩好食先。煙三文魚惹菌忌廉燴闊條麵,煙三文魚大大片,個寬條麵份量都好多,個忌廉好掛汁,夠creamy,食落又唔會太漏。加$38有沙律同蛋糕,個沙律菜好新鮮,最重要係有沙律醬,我喜歡。焦糖朱古力,呢個焦糖朱古力上面有個超大個cream,焦糖味好甜甜,都夠朱古力味。紐約芝士蛋糕,芝士蛋糕夠實淨,個cheese 好濃厚,餅底都夠鬆化,好味!

好,坐低睇吓有咩好食先。

2022-07-31 28 瀏覽
今日約左一個好耐無見嘅朋友,想搵個地方食飯暢所欲言,第一時間就諗起第三站。座位闊落,價錢合理,最重要係無限時,唔駛趕頭趕命,可以暢談暢玩,三兩閨密知己詳談傾心又得,一大班朋友聚會亦得,得咗。晚市有Dinner Set,好扺食,套餐包一杯38蚊飲品,仲可以加38蚊跟餐配上沙律同蛋糕。煙三文魚野菌忌廉燴闊條麵($126)作為Dinner Set當中最貴既一款,果然不負所望。份量好多,睇落亦幾精緻,將煙三文魚捲成花瓣形狀,放係意粉正中間,賣相吸引。煙三文魚新鮮,忌廉汁好濃郁,每條闊條麵都能掛汁,好入味。卡邦尼煙肉雜菌意粉($102)同樣份量好多,芝士碎舖係意粉中央,配上煙肉,野菌,同洋蔥,口感豐富,意粉亦同樣掛汁入味。蜜糖芥末單骨雞翼($76)單骨雞翼喺我嘅至愛,因為我鍾意食雞翼但又覺得食雞翼時食相唔好,單骨雞翼既存在就好似聽到我既心聲咁。共有6件單骨雞翼,外皮我略嫌炸過左龍,有小小硬,但入面既雞肉就好嫩滑,而且大大啖肉,食得很爽,配上蜜糖芥末醬一流。塔羅系列飲品~愚者($48) (跟餐補差價10蚊)蜜桃玫瑰紅茶,味道正常,但無諗過比左咁多玫瑰花瓣。熱情果乳酪($48) (跟餐補差價10蚊)

煙三文魚野菌忌廉燴闊條麵($126)

卡邦尼煙肉雜菌意粉($102)

蜜糖芥末單骨雞翼($76)

塔羅系列飲品~愚者($48) (跟餐補差價10蚊)
蜜桃玫瑰紅茶,味道正常,但無諗過比左咁多玫瑰花瓣。

熱情果乳酪($48) (跟餐補差價10蚊)
店員好貼心,主動問朋友要唔要加忌廉,可加可唔加,同樣價錢,朋友怕肥無加到。但其實加左忌廉賣相吸引好多😂

套餐加配($38)
法國朱古力蛋糕:賣相精緻,用可可粉同朱古力醬畫左圖案,花左心思。朱古力味香濃,但又唔會太甜,蛋糕口感軟熟。

田園沙律:沙律菜爽脆,配上芝麻醬開胃。

PS:呢問Cafe既飲品選擇好多,種類比好多cafe都多,賣相亦好吸引。如果你同我一樣係一個選擇困難者,可以選擇佢既世界隨你($56),店員會問你既味道偏好,要甜定酸,有無忌口,然後為你調製一杯飲品。

PS2:餐廳提供左一啲經典boardgame,客人可以隨便借用

超級超級耐無上過樓上cafe,對上一次上好飲已經6-7年前(仲做緊學生既時候🙈),聽啲朋友提過呢間樓上cafe唔錯,搵咗日放工要出旺角買啲野順便兩個人上去試下(*¯︶¯*)餐廳以英國地鐵為藍本黎設計LOGO,好有特色,經過靜靜既走廊走到盡頭,一入到餐廳,估唔到平日都咁多人食,起碼坐滿咗7成,門口左手邊已經有一個櫃放滿boardgame,當然我哋目標緊係唔係玩啦,係黎醫肚架麻。我哋叫咗一份意式芝士焗肉醬闊條麵,一份黑松露帶子鮮菌燴意大利飯,一份蜜糖雞翼同一份魚手指配薯條。值得推薦個意大利飯,黑松露味好濃烈,蜜糖雞翼都好惹味,食到停唔到口😋飲品我哋嗌咗一杯芒果乳酪同一杯非常濃郁既榛子朱古力,好滿足(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

2022-07-26 44 瀏覽
環境舒服,好岩同朋友輕鬆傾計食飯,甚至玩下board games 既樓上Cafe~❤黑松露帶子鮮菌燴意大利飯 意大利飯軟硬度岩岩好,質地好creamy~ 每一啖都有好香既黑松露味,而且仲有好多粒帶子,非常高質🧡墨西哥香辣肉丸燴意粉 酸酸地微微辣好香既意粉,肉丸加左香料黑椒調味,又香又爽口,仲有三色椒增加唔同口感,而且意粉份量都唔少~💛特色拼盤 幾款小食味道都唔錯~一啖咬微微拉絲既邪惡芝士條,又甜又入味既蜜糖雞翼,仲有炸得好香脆既咖喱角+洋蔥圈+日式餃子💚藍莓乳酪 大大杯健康藍莓乳酪飲品💙檸檬紅茶 味道清新,入面有椰果粒粒

💛特色拼盤 幾款小食味道都唔錯~一啖

💚藍莓乳酪 大大杯健康藍莓乳酪飲品
💙檸檬紅茶 味道清新,入面有椰果粒粒

2022-07-26 25 瀏覽
第三站,記得落車,因為有野食。😋美食一黑松露帶子鮮菌燴意大利飯;煮得軟糯的意大利飯伴著濃濃的黑松露味,整粒的小帶子鮮味爽口,海鮮菇菌的香味融合一起,美味非凡。美食二蜜糖雞翼;醃製好的雞翼加蜜糖焗得焦香嫩口,表皮酥脆,肉嫩多汁,是雞翼的上品。美食三田園沙律;青蔥翠綠的沙律菜,伴上濃香的芝麻沙律汁,開胃醒神,忘記了暑熱,忘記了減肥。美食四煙三文魚野菌忌廉燴闊條麵;煙三文魚做成一朵鮮色的玫瑰花🌹,在闊條麵中綻放,野菌忌廉汁又香又滑,豐滿了闊條面的味道。美食五花茶小天使;用薰衣草,紅玫瑰花,茉莉花,檸檬草配製的花茶,清香怡然,解郁舒心❤。坐在潔白寬敞的座位裡,窗外藍天白雲,遠望獅子山景,享受一個清涼舒暢的美味午餐。
第三站,記得落車,因為有野食。😋

美食一

美食二