2022-05-30 761 瀏覽
⭐️竺扶大班燒味⭐️📍:大埔安泰路1號大埔廣場地下61-62號舖⏰:7:30am-9:30pm今日收工經過大埔 懶得煮飯 屋企人又想食啲靚既燒味😍就去左呢間新開既竺扶大班燒味 大約六點左右 裏面已經坐無虛席 門口排隊買燒味既人亦多不勝數😆佢地呢到既招牌燒味好出色 鐘意食燒味既一定唔可以錯過啊👍🏻🍚黯然銷魂飯配煎雙蛋呢款招牌菜夠晒好食 用左半肥瘦叉燒想配埋兩隻流心既煎雙蛋 睇相已經比佢吸引住 叉燒厚切 都幾多舊 每一舊都做到半肥瘦既效果 咬落軟嫩 充滿油脂香 仲有少少焦香脆邊👍🏻必食推介!雞蛋可以選擇煎全熟蛋、太陽蛋、滑蛋 我就選擇左太陽蛋 流心既效果令到個飯同叉燒更加香!🐷鹽香燒腩仔買左半斤反屋企加餸👍🏻外皮好香脆 肉味重 唔會好鹹 肉質比較多油脂 食落好香口 唔會好膩😍半斤既份量都幾多 三個人share岩岩好 好抵食😍🥬啫啫通菜煲食肉點可以唔食菜 佢地呢到5點已經有晚市小菜供應 通菜好爽口 裏面有肉碎、蝦米同少少辣椒 食落好惹味 成碟食晒都無問題!#香港美食 #平民美食 #大埔 #大埔美食 #香港 #美食 #hkfood #hkfoodie #openrice #hkfoodblogge
⭐️竺扶大班燒味⭐️
📍:大埔安泰路1號大埔廣場地下61-62號舖
⏰:7:30am-9:30pm

🍚黯然銷魂飯配煎雙蛋

🐷鹽香燒腩仔

🥬啫啫通菜煲

#香港美食 #平民美食 #大埔 #大埔美食 #香港 #美食 #hkfood #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #foodshare #hkrestaurant #foodie #hkfoodblog #食評 #美食推介 #foodhk #竺扶大班燒味 #黯然銷魂飯 #燒腩仔 #叉燒
2022-05-28
10 分鐘 (外賣自取)
之前午餐食過一次外賣燒味飯,果時覺得普普通通,今日出市區前就專登試下佢既堂食早餐。坐底落完單已經感覺唔太好,冷氣唔夠涼,又見到幾隻烏蠅飛下飛下。咁算啦,茶記地鋪好難阻止飛行物入侵。跟住等左十分鐘左右先上奶茶,再等多陣覺得耐得濟,就催佢單。結果等左近廿分鐘先上炒蛋&多士,再過5分鐘多啲先上叉燒意粉。食物方面…奶茶有茶香,唔落糖飲都ok,炒蛋正常,多士都熱同有d 脆(等左咁耐,一定係即製,唔熱唔脆就大鑊),但牛油搽得唔太靚仔,叉燒賣相同味道都一樣…就係一般般。整體質素無乜驚喜,但就要等好耐。催單期間見到啲侍應不斷話做唔切呀,邊張枱啲食物未起好,但又係咁接外賣單(包括外賣app),結果就犧牲客人要不斷等😵‍💫

2022-05-16 111 瀏覽
-WFH 呢個字大家都一定唔陌生在家工作 你地會係自己煮飯?定係嗌外賣呢?今次就去咗 竺扶大班燒味 大埔新分店買外賣😜呢個餐廳名幾得意 就一路都記住左上網見到佢有個⭐️全港首創黯然銷魂鴛鴦飯⭐️用左半肥瘦叉燒拼冰燒無骨鳳凰雞 齋聽個名都好吸引😍🔹黯然銷魂鴛鴦飯叉燒每一舊都做到半肥瘦 咬落鬆化 完全無平時岀面燒臘舖燒得過火嘅燶味🔥鳳凰雞面層配上BBQ汁好香口點埋跟餐嘅酸辣汁令到成件事唔會過於肥膩除咗兩位主角外 配角雞蛋有得選擇煎全熟蛋 太陽蛋或滑蛋我就揀咗太陽蛋撈飯一流!🥰🔹西炒飯飯炒得粒粒分明 夠乾身配料有蕃茄🍅蝦仁🍤腸仔,火腿,洋蔥🧅都好足料 靈魂之一嘅茄汁味亦好岀🥫整體好香口...💵WORTH: 7/10👩🏻‍🍳TASTE: 7/10🤵🏼‍♀️SERVICE : 8/10☣️RETURN: 7/10
WFH 呢個字大家都一定唔陌生
在家工作 你地會係自己煮飯?定係嗌外賣呢?
今次就去咗 竺扶大班燒味 大埔新分店買外賣

除咗兩位主角外 配角雞蛋有得選擇煎全熟蛋 太陽蛋或滑蛋
我就揀咗太陽蛋撈飯一流!🥰

🔹西炒飯
飯炒得粒粒分明 夠乾身
配料有蕃茄🍅蝦仁🍤腸仔,火腿,洋蔥🧅
都好足料 靈魂之一嘅茄汁味亦好岀🥫整體好香口
💵WORTH: 7/10
👩🏻‍🍳TASTE: 7/10
🤵🏼‍♀️SERVICE : 8/10
☣️RETURN: 7/10
2022-04-11 212 瀏覽
這間大埔新開的燒味餐廳,是一連三間餐廳最大間最華麗的一間,很多時候,即使早餐來點餐,又覆單又盛,結果都是落錯單,結果就要吃你不太想吃的東西。而且,店員服務不算特別好,有時候都覺得有啲趕客。不過有次,在沒有得選擇晚餐的時候,出現買了一個黯然銷魂飯外賣,我就覺得更加發現這間餐廳出色。因為你早餐去買個叉燒意粉,也不會特別叫肥叉燒;只是在晚餐的時候你叫黯然銷魂飯的話,叫肥叉燒,叉燒夠肥夠香,邊皮夠焦香,麥芽糖味道亦都甜香,叉燒厚切,肉質結實,亦都有點脂肪,味道相當好。
這間
結果都是落錯單,結果就要吃你不太想吃的東西。

黯然銷魂飯外賣,我就覺得更加發現這間餐廳出色。

10 分鐘 (外賣自取)
2022-03-16 242 瀏覽
新開左一個月 個名有啲橋口"竹扶"無分店 只有係大埔依間所以決定試下 有早午晚時段揀左係中午時段去試 無咁多人舖頭位置都算多 光線充足好光猛而且座位都算多 可能新開張所有野好新淨密汁叉燒飯 $48叉燒有肥有瘦 燒得夠燶夠脆夠香口而且鐘意多啲汁拌飯的話可以叫店員比叉燒汁叉燒拼燒鵝$58燒鵝個層皮先係精粹 要燒得夠脆夠好食先得依間無失望 個皮燒得夠脆咬落去卜左聲 而且上檯時溫度仲係熱 所以成件事好滿足題外話 店員整體服務態度好好 加分位
新開左一個月 個名有啲橋口"竹扶"
無分店 只有係大埔依間

題外話 店員整體服務態度好好 加分位
2022-02-22
  • 蜜汁叉燒
2022-02-28 243 瀏覽
🦠禁堂食咁耐第1次post外賣🥡揸車入大埔買外賣經過見到大埔竟然有「竺扶」😱佢既灣仔總店好出名,成日都見到介紹竺扶燒味既posts,今次就試下先🖐🏻睇緊餐牌個陣聽到店員係咁叫燒鵝新鮮出爐,就買左燒鵝叉燒飯($58),仲有兩條菜(而家d菜好貴🤑)同例湯送。叉燒同燒鵝每樣有6件,但色水同睇堂食d相好唔同🥲叫左肥叉,得一半係半肥瘦淋淋地,另一半有d瘦;燒鵝比叉燒更加麻麻,皮得一半又唔脆,肉唔夠嫩🤦🏻下次都係去返灣仔總店堂食試下🤤大埔雖然近d,但都係等佢水準穩定d先再試🥲

叉燒燒鵝飯

2022-02-27 183 瀏覽
今天外賣乳豬拼燒鵝價值$248。 已經事先問收銀員有多少份量,他說有1/8隻乳豬,另外燒鵝看師傅就什麼部位。 一直幫襯開大埔超級城的燒味店, 看他新開即管一試 ,但回家後發現乳豬是一個乳豬飯的份量。燒鵝大約是兩個燒鵝飯的份量。 如果知道是這樣的份量就不如買三個燒味飯回家, 反而價錢更便宜。 回家後食, 發現味道跟一般燒味店差不多,而且味道非常之差,完全是名不符實下次不會再幫襯。 大埔超級城的那一間燒味更好食!!!!
2022-02-27
外賣自取
幫襯咗2次,第1次買燒鵝飯用燒鴨溝燒鵝,貴又唔係特別好食。第2次買燒味下午茶,雙拼拎走要49蚊,打開每款得3細舊仲要冇菜,我一啖就食得晒,啲燒鵝都係燒鴨溝。搵笨,非常唔建議幫襯‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎

2022-02-08 183 瀏覽
八十幾蚊半斤既燒腩仔,竟然有四個邊位!!? 斬晒d頭頭尾尾俾我,做生意唔係咁做架吓嘛? 可以食既得四舊肉,仲要斬到大大舊,連埋一大舊骨擺落黎,邊位全部好乾好鞋食唔到,基本上半斤燒腩仔食到既得上排既四件,下面全部都係邊位頭頭尾尾食唔到既咁樣做生意都得,未食過咁差既燒味店,以後都唔會再幫襯。
可以食既得四舊肉,仲要斬到大大舊,
連埋一大舊骨擺落黎,邊位全部好乾好鞋食唔到,
基本上半斤燒腩仔食到既得上排既四件,
下面全部都係邊位頭頭尾尾食唔到既
咁樣做生意都得,未食過咁差既燒味店,以後都唔會再幫襯。
2022-02-07 137 瀏覽
一早聽聞灣仔的總店很出名,招牌是波蘭梅肉做的叉燒,之前也試過一次在哪裏吃,但結果是叉燒明明落了鬆肉粉很重又冇什麼特別的。今次晚上禁堂食,特地過去買了一盒肥叉燒腩仔飯,沒錯我是指明要肥叉燒,$52雙併飯送一個例湯,很正常的港島價,但這裡卻很進取。但不重要最重要是質數。回到家中打開一看,瘦到不能再瘦,咬落口好硬,更不說什麼味道,因為瘦叉燒一定是比半肥瘦叉燒冇咁好食的個味道。但老實講任何一間燒臘店的叉燒都比依一間好。燒腩仔公道的說真的脆,肉味道剛好,也不算硬。另外白飯是未熟,硬到不知能否消化。老實說燒腩仔比香港大部份地方也好,但叉燒真係不敢恭維。指明要肥叉燒你俾咁瘦叉燒我,其實都幾嬲。老實說不會再去了。

叉腩飯
2022-01-23 166 瀏覽
大埔新開燒味店✨竺扶大班燒味✨你哋試咗未?.而家晚晚收工都要買外賣返屋企加餸,今日經過大埔廣場見到✨竺扶大班燒味✨好多人買燒味外賣,我都買嚟試吓先😙.叉燒半斤 $85蜜汁叉燒叫咗半斤,叉燒賣相好靚好有光澤,肥瘦均勻,肉質較為實,都可以嘅~.冰燒鳳凰雞(無骨)半斤 $80呢個好好味😋味道甜甜地,而且冇骨,每件都好大舊,啖啖肉得嚟,肉質又好鮮嫩~推介👍🏻.紅燒乳鴿 $48/隻即叫即做,需要等15分鐘,外皮脆卜卜!
大埔新開燒味店✨竺扶大班燒味✨你哋試咗未?

而家晚晚收工都要買外賣返屋企加餸,今日經過

叉燒半斤 $85

冰燒鳳凰雞(無骨)半斤 $80

紅燒乳鴿 $48/隻
即叫即做,需要等15分鐘,外皮脆卜卜!
2022-01-19 203 瀏覽
知道竺班大班燒味係大埔開左分店放工即刻過去斬料外賣番屋企孝敬老豆老母大埔分店格局明顯比灣仔大全卡位座位 · 夠哂寬敞舒服♡ 燒鵝拼燒腩仔($128)沿途一路番屋企一路要忍受燒腩仔同燒鵝既燒味香搞到勁餓😆一打開就即刻食左件燒腩仔燒腩仔個皮仲好脆身 · 食到咯咯聲燒肉肥瘦相間 · 唔會太咸而燒鵝係鵝髀部位雖然係髀位但唔會過肥鵝油甘香 · 油脂感滿分 鵝肉夠哂嫩早知叫師傅唔斬成隻髀拎住食先夠爽😆·♡ 蜜汁叉燒($80/半斤)去竺扶大班一定要食叉燒我食叉燒最鍾意係焦邊脆口呢間絕對滿足到我叉燒用波蘭黑豚肉製成半肥瘦既叉燒肉質軟腍得黎絕對唔嚡以後食靚燒味終於唔洗過海係新界都食到💕
知道竺班大班燒味係大埔開左分店
放工即刻過去斬料
外賣番屋企孝敬老豆老母

大埔分店格局明顯比灣仔大
全卡位座位 · 夠哂寬敞舒服

♡ 燒鵝拼燒腩仔($128)
沿途一路番屋企

鵝油甘香 · 油脂感滿分
鵝肉夠哂嫩
早知叫師傅唔斬
成隻髀拎住食先夠爽😆
♡ 蜜汁叉燒($80/半斤)
去竺扶大班一定要食叉燒
肉質軟腍得黎絕對唔嚡

以後食靚燒味終於唔洗過海
係新界都食到💕
蜜汁叉燒
好耐無食過好味既燒味飯,我食燒味係比人奇怪…(我覺得)🤣因為我必定要食胸、瘦燒腩仔、瘦叉、仲不需要汁😂 但我呢D要求,通常講完都唔係比我想要既我,而係是..但..切🥲但呢間比到驚喜我,佢真係聽我講野😂好耐無食真燒鵝,並不是燒鴨😌古井燒鵝燒腩仔拼盤 $148胸呀…😍 啖啖肉 ,皮薄無脂肪,連片食超正🤤燒腩仔我都係要編瘦,但一D都唔會過咸同埋皮勁脆😋,值得回頭💯蜜汁叉燒飯 $48瘦叉燒非常淋,因為佢係用梅頭肉,唔會食到牙鉸軟🤣佢除咗燒味仲有小菜,下次試吓小菜先🥳
好耐無食過好味既燒味飯,我食燒味係比人奇怪…(我覺得)🤣

但呢間比到驚喜我,佢真係聽我講野😂
好耐無食真燒鵝,並不是燒鴨😌

古井燒鵝燒腩仔拼盤 $148
胸呀…😍 啖啖肉 ,皮薄無脂肪,連片食超正🤤

蜜汁叉燒飯 $48
瘦叉燒非常淋,因為佢係用梅頭肉,唔會食到牙鉸軟🤣

佢除咗燒味仲有小菜,下次試吓小菜先🥳
  • 古井燒鵝
  • 燒腩仔