2020-01-13 65 瀏覽
喺尖沙咀行街之後搵野食,因為落雨關係,一見到呢間日本餐廳,就同朋友入去是旦食。餐廳入面裝修好有日本feel,木材嘅材料加上黃色燈光,出面又凍又落雨嘅凍凍感覺變得感覺溫暖。坐低之後叫咗每日限定嘅黃金味噌拉麵($138),鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵($108),見到餐牌上有小食,所以又要咗自家製隆臣餃子($48),自家製番薯脆波波($38),飲品就要可口可樂($15)同埋日本支裝嘅黑啤一COEDO.漆黑.Shikkoku ($58)。黃金味噌拉麵感覺有啲似炸醬麵(因為有一大堆肉醬放咗喺碗度),不過個大大嘅大豆腐包又幾吸睛,咬落去裡面有好多野味餡料。海蝦拉麵有3隻🦐用碟另上,夠心思,唔會令🦐放係熱湯入面而變得過熟。
,自家製番薯脆波波($38)
,飲品就要可口可樂($15)
2020-01-11 84 瀏覽
由日本冠軍級拉麵大師林隆臣親自監製-創作らーめん style林 塚本本店的香港店,有心製作的拉麵,很濃的豬肉白湯🍜,比其他出名連鎖的拉麵店好食。😋😋………………
2020-01-11
用餐優惠
優惠券
  • 特級白湯
2020-01-10 41 瀏覽
今日夜晚同朋友黎到尖沙咀附近食飯呢邊都有好多間日本拉麵店 我同朋友就簡左呢間黎試下黃金味噌拉麵一場黎到 當然要試下呢個日本冠軍級拉麵店員上菜會用上出前一丁箱黎奉上拉麵比客人 非常得意☺️ 原來淨係叫呢款拉麵先會有出前箱拉麵既味噌湯底甜中帶辣 原來味噌混合左近40種味噌 難怪湯底味道咁濃😆除左湯底夠特別之外, 黃金味噌拉麵仲有一個腐皮袋 入面有粉絲、蔥等配料 配上味噌食味道好夾👍🏻特級白湯(大)一上枱比佢嚇親 因為份量真係幾大🤣湯底係雞湯 雖然飲落去比較清 但係感覺到濃濃既雞味叉燒方面相當出色 平時食拉麵既叉燒一係勁肥 一係勁瘦 呢到既叉燒肥瘦適中 而且夠淋👍🏻唐揚脆炸雞自家製番薯脆波波😍呢個極力推介 番薯泥夠綿 再配上上面既糖粉👍🏻飲品方面叫左波子汽水同埋日本精釀啤酒 COEDO 白
今日夜晚同朋友黎到尖沙咀附近食飯

自家製番薯脆波波😍
呢個極力推介 番薯泥夠綿 再配上上面既糖粉👍🏻

飲品方面叫左波子汽水同埋日本精釀啤酒 COEDO 白

2020-01-10 88 瀏覽
人氣創作拉麵品牌「立体派」香港第二分店自年初立体派在中環開設旗艦店試食過後,感覺特別深刻,現又於九龍尖沙咀開分店決定再度一試。特級白湯拉麵(大)個碗真係好大,份量相當充足,湯底用上日本米雞,味道濃郁偏鹹拉麵亦軟硬適中,粗身拉麵配上半熟玉子同三大片薄身慢烘叉燒,肉質香軟黃金味噌拉麵今餐重頭戲係呢碗日本冠軍級拉麵大師林隆臣從家鄉大阪帶來風靡全國的「黃金味噌拉麵」,獲獎無數。精髓所在的味噌湯底,以免治豬肉,蒜頭,醬油,砂糖及牛奶調味,甜中帶辣的口味配料除左有慢煮豬肩仲有一個好似福袋咁既和食稱「着」,裹面係有經調味的香葱,生薑,粉絲和药等作餡料,打破傳統以年糕作餡料的版本炭烤叉燒肥瘦適中,配上麵豉香葱更加惹味名古屋風雞翼$ 38名古屋風雞翼。味道真係好好,甜甜地又夠Juice最後要提既係店長非常之風趣幽默,好主動地向客人介紹食物,而且好識得搞氣氛,服務非常親切,喺度食嘢會食得特別開心

炭烤叉燒

炭烤叉燒肥瘦適中,配上麵豉香葱更加惹味

名古屋風雞翼

2019-11-24
炭烤叉燒
<黃金味噌湯一定要試>😍呢間喺 tst既立体派好有日本拉麵店既感覺 近距離望到師傅整野食 有對牆同長枱坐位 主打味噌湯拉麵 由日藉拉麵達人林隆臣大師推介 味道出色 而其它小食都十分出色 值得一試再試😍🍜🍴日本黃金味噌拉麵138 蚊🍜湯底以 免治豬肉 蒜頭 醬油 砂糖 牛奶調味 甜中帶辣 味道有層次感 😍日本人口味🌶秘製叉燒 係慢煮4 個鐘既豬肩肉整成 味道香濃又夠軟滑 仲有個福袋用腐皮做成 入面有薑葱粉絲苣蒻 酸得黎好有口感 佢個麵粗身夠爽口 連埋辣免治豬肉碎 芽菜 🌿一齊食 好有口感又惹味 👍🏻好正 必試🍴拉麵林隆臣推介 特級白湯 大🍜好大碗拉麵 湯底用左白湯 好香雞味 仲有醬汁同奶 令到湯底十分香滑🐤 麵質爽口彈牙 糖心蛋冇得輸 夠滑又香蛋味🥚 叉燒三大塊 慢煮豬肩肉 夠哂香咸 好好食🐷🍴自家製隆臣餃子 48 蚊🥟5 隻包得好靚既餃子 餃皮厚度適中 咬落帶 d香脆口感 入面既椰菜新鮮 豬肉 juicy夠哂足料🌿🐷點埋辣油或醋更正🍴麵豉香葱黑豚腩肉 38 蚊🐷肥美既豬腩肉上面放左甜香既麵豉 豬腩既肥肉同麵豉中和番 味道好 match加埋上面既辣鮮葱花同 芝麻 又

<黃金味噌湯一定要試>😍
呢間喺 tst既立体派

🍴日本黃金味噌拉麵138 蚊🍜

🍴拉麵林隆臣推介 特級白湯 大🍜

🍴自家製隆臣餃子 48 蚊🥟

🍴麵豉香葱黑豚腩肉 38 蚊🐷
肥美既豬腩肉上面放左甜香既麵豉 豬腩既肥肉同麵豉中和番 味道好 match加埋上面既辣鮮葱花同 芝麻 又香又有層次感 👍🏻

🍺coedo shiro白 58 蚊
有果香既日本啤酒 有少少似1662 口感爽滑 夠清新
🍺coedo shikkoku 漆黑 58 蚊
比想像中薄身 黑啤既焦香味唔算勁 但聞落去幾香 口感都滑 唔錯
#拉麵 #味

噌 #啤酒 #豬腩肉 #雞湯 #餃子 #溏心蛋
Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#立体派
尖沙咀棉登徑8 號凱譽地下 g13 號鋪
2020-01-09
2020-01-08 33 瀏覽
立体派係尖沙咀咀開左新店!今日係附近行完順便過黎食,係k11附近,地理位置好方便,店面都算夠大。試左推介既黃金味噌拉麵,店員用左一個箱去拎碗拉麵出黎,用左免治豬肉,蒜頭,醬油等做成既味噌味,但湯底唔會好咸,口感豐富,帶有少少辣好開胃,配有叉燒 ,可以見到肥瘦適中,另外仲有一個福袋,入面有類似韓式粉絲既配料,最鍾意係佢索哂d湯汁好juicy,最鍾意係佢拉麵既質感,好有口感,十足係日本食既咁。另外叫左一個特級白湯拉麵。佢既鋪排好靚,而且好大碗,分量十足。女仔都可能會食唔哂所以佢有推出細版湯底好濃郁,而且有三大塊肉,肉係好稔。叫左一個小食,炸蕃薯波波,入面係軟綿綿既蕃薯,外面炸得香脆金黃口感好有對比。
立体派係尖沙咀咀開左新店!
今日係附近行完順便過黎食,
係k11附近,地理位置好方便,
店面都算夠大。

試左推介既黃金味噌拉麵,
店員用左一個箱去拎碗拉麵出黎,
用左免治豬肉,蒜頭,醬油等做成既味噌味,
但湯底唔會好咸,
口感豐富,帶有少少辣好開胃,
配有叉燒 ,可以見到肥瘦適中,
另外仲有一個福袋,入面有類似韓式粉絲既配料,
最鍾意係佢索哂d湯汁好juicy,
最鍾意係佢拉麵既質感,好有口感,
十足係日本食既咁。

另外叫左一個特級白湯拉麵。
佢既鋪排好靚,而且好大碗,分量十足。
女仔都可能會食唔哂
所以佢有推出細版
湯底好濃郁,
而且有三大塊肉,
肉係好稔。

叫左一個小食,
炸蕃薯波波,
入面係軟綿綿既蕃薯,
外面炸得香脆金黃
口感好有對比。

2020-01-05 57 瀏覽
特色辣味濃口辣湯好唔掂,好似咖喱拉麵!特級白湯,食兩口已經滯住左,個口唔想食落去,好失敗。餸已經冇也乜特別,最主要的湯底都唔惦。唉!唔會再幫襯喇⋯⋯😔早知食一蘭拉麵,肯定好食好多啦。
特色辣味濃口辣湯好唔掂,好似咖喱拉麵!
特級白湯,食兩口已經滯住左,個口唔想食落去,好失敗。
早知食一蘭拉麵,肯定好食好多啦。
聖誕🎄假期一直約朋友慶祝食飯,我最愛嘅「立体派」在尖沙咀開咗分店啦,專程來捧場新出的「黃金味噌拉麵」,有肉碎、叉燒、椰菜、福袋,同以往食嘅味增拉麵好唔一樣,當中嘅味噌仲加入左擔擔麵完素,而送上拉麵嘅時候就會用到日本傳統「出前箱」送到面前,好有昔日日本情懷。另外,鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵🍜亦係我嘅至愛,每一啖鯖魚湯都非常之清甜,有不同嘅香菇野菜,感覺特別健康。配上三隻新鮮大海蝦🦐,啖啖肉,吃落非常彈牙鮮甜。食拉麵又豈少得唐揚脆炸雞🍗,無骨雞肉大件兼啖啖肉,外脆內軟,仲有肉汁。汁煮厚切叉燒,叉燒的肥肉和瘦肉均勻,口感非常鬆化、甘香,而且個醬汁好好味,係必食嘅。配埋 COEDO・白 Shiro 啤酒🍻,爽口清甜易入口,同唐揚脆炸雞 Perfect Match。留意下拉麵店嘅裝修,同中環店有少許不同,全木設計,門前嘅屋簷係連接旁邊餐廳「木戶「的,幾有同一屋簷下嘅特色。

汁煮厚切叉燒

• 鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵
2020-01-02 44 瀏覽
睇左報導知道呢間新開響棉登徑既拉麵店係出自大阪味噌拉麵No. 1師傅,就黎試試兩點鬆啲,毋須等位,目測有三至四張方枱,其餘係面向牆坐既高枱。我試左黃金味噌湯拉麵,好快就煮好喇🤗上枱賣相豐富,有兩片薄薄既豬肉,近皮邊邊會有點黑椒。福袋用火槍燒過,入面係碎碎既粉絲。有一埋蔥舖滿七味粉作調味。旁邊仲有菜。中間係豬肉碎。第一啖試下個湯,好濃郁,唔會太咸👍搵麵份量有點多👍👍Ramen Cubism 特級白湯(大)諗緊叫細定大,最後揀左大,上枱時大得有點驚人😂 最中意佢個湯底,濃郁得黎清清地👍肉既份量都好多,男朋友話食完食唔落炸雞😂😂唐揚炸雞炸得金黃鬆脆😋😋😋

Ramen Cubism 特級白湯(大)

唐揚炸雞
炸得金黃鬆脆😋😋😋
2020-01-02
2019-12-27 289 瀏覽
別以為日式拉麵千篇一律沒有多大變化,近月我的新寵-立体派,精粹就在充滿創意的湯頭。拉麵大師林隆臣親自監製,祕製拉麵湯底別於一般,大量加入海鮮材料的元素,配合自家製的麵鼓醬等等。我們兩月前在中環店首嚐季節限定的龍蝦拉麵及招牌雙.禁果之鹽之後,至今依然回味,今晚決定再度光顧,不過,去了尖沙咀棉登徑的新店。好奇的我,自然又再訪尋新口味,剛好新店獨家供應獲獎無數的「黃金味增拉麵」,同時看中只在晚上供應的「鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵」,再來 COEDO 啤酒,重溫一口拉麵一啖啤的風味。COEDO.白 Shiro  $58 與 Hoegaarden 的口味相近,比較甜美易入口。 COEDO .瑠璃 Ruri  $58 比喻 San Miguel,這一支,啤酒花香更濃。黃金味增拉麵 $148上菜先來一個趣味焦點,以外賣用的「出前箱」送上拉麵,重拾昔日日本拉麵之情懷,另一優點是保温,真是個好主意。拉麵中央的紅色肉球矚目,正是味噌湯底的靈魂,祕製成份有趣,加入了免治豬肉、蒜頭、醬油、砂糖及牛奶調味,辣中帶甜的味道,正是我喜歡的。另一特色在那腐皮福袋,原來是重新演繹的和食「巾着」,餡料包括香蔥、生薑、粉絲和蒟

COEDO 啤酒

COEDO.白 Shiro  $58
與 Hoegaarden 的口味相近,比較甜美易入口。

COEDO .瑠璃 Ruri  $58
比喻 San Miguel,這一支,啤酒花香更濃。

黃金味增拉麵 $148

黃金味增拉麵

另一特色在那腐皮福袋,原來是重新演繹的和食「巾着」,餡料包括香蔥、生薑、粉絲和蒟蒻,味道唔錯。

以豬肩肉作叉燒,低温慢焗4小時而成,肥美鬆化。

鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵 $108

鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵

非常滿意的鯖魚湯,魚味香濃無腥味;

鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵

海蝦絕對新鮮、肉彈香甜,清鮮醇香,心水推介。

唐揚脆炸雞 $38

唐揚脆炸雞

酥脆不膩都唔錯,不過就唔係特色。

自家製蕃薯脆波波 $38

自家製蕃薯脆波波

意料之外有驚喜,雖然一夾即破,蕃薯脆波波外脆內軟棉棉,超甜番薯的味道,口感討好。

基本的拉麵店裝潢之外,與鄰店「木戶」一様如一所木造的屋,留意下,幾特色!

再次遇上本在中環坐陣的經理,甫進店已經認得我們,非常熱情招待,有能力之人自然來新店打點一切啦!

「立体派」,我真心喜歡你。

2019-12-23
自家製蕃薯脆波波
由日本冠軍級拉麵大師林隆臣在大阪開創的 Ramen Cubism 立体派拉麵店,自從在中環核心區域開了全港首間分店後,大獲好評,人氣甚高,之前往試,感覺甚佳。最近該拉麵店在尖沙咀棉登徑開了九龍區的第一間分店,還推出了暫時只在該店供應,在日本當地曾經多次獲獎,贏得冠軍的「黃金味噌拉麵」($138)。這一晚,我就與老婆仔來到這間 Ramen Cubism的九龍新店,品嚐了這款「黃金味噌拉麵」。來到這間以木為主要材料,設計簡約舒適,並以多張店中拉麵為主題的長幅宣傳海報作為裝飾的店舖,稍稍翻閱一下只有兩頁的餐牌,心中已有決定,兩款拉麵,兩款小食,加多兩罐可樂,就成為了這夜我的晚餐。兩款在下午五時半後才有供應的小食,「鰹魚凍湯浸菠菜」($28)簡簡單單,但索了鰹魚凍湯的菠菜,嫩而無渣,味道也好,入口涼涼的,健康又好味。另一款小食「自家製蕃薯脆波波」($38)既是小吃,又似甜品。四顆脹鼓鼓的圓形波波,熱氣騰騰的,看得出是即叫即炸的出品,外層金黃香脆,內裡的蕃薯餡鬆軟香甜,作為吃拉麵前的小食固然可以,當作吃拉麵後的甜品,亦得。店中招牌出品,林隆臣之推介的 Ramen Cubism特級白湯拉麵($11

店中招牌出品,林隆臣之推介的 Ramen Cubism特級白湯拉麵($118)一貫地好,濃郁清甜的雞白湯,絕對是水準之作,三大片薄身叉燒,軟腍可喜,溏心蛋軟滑入味,自家手造的麵條亦十分彈牙。這拉麵能成為大師推介,確是實至名歸。

據店家資料所示,「黃金味噌拉麵」的味噌湯底,是用了免治豬肉、蒜頭、醬油、砂糖和生奶調味的,甜中帶辣,喝上一口,我就覺得辣味比甜味重一點,刺激而開胃,且帶有層次感。叉燒雖只得一片,但肥瘦均勻,而且配料中有特別的「巾着」,外型猶如福袋,內裡有經調味過的粉絲、蒟蒻、香蔥、生薑等,辛辣的味道,為味蕾帶來特別的刺激。用上了四十種日本各地優質麵豉製作而成的麵豉球,伴以大蔥絲和大根苗,讓這拉麵成為別樹一格,令人留下深刻印象的拉麵。

還有必須一提的,是這拉麵店特地引入了懷舊的「出前箱」,並以之裝載著「黃金味噌拉麵」奉客,原來「出前箱」的出現,是由於日本拉麵最初是以外賣為主,當時店家會以「出前箱」為客人送上拉麵外賣,藉以保持拉麵的溫度,就好像有名的即食麵品牌「出前一丁」的清仔一樣。這有心思的安排,值得一讚。
其實,這拉麵店的拉麵款式雖然貴精不貴多,但店中其他幾款我不曾吃過的拉麵,好像「鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵」($108)和「特式辣味濃厚白湯拉麵」($88), 我都很有興趣試試呢!
  • Ramen Cubism特級白湯拉麵
  • 自家製蕃薯脆波波
  • 鰹魚凍湯浸菠菜
2019-12-26 34 瀏覽
新興拉麵店,今日特登去咗棉登徑就試咗一間新嘅立體牌拉麵,佢哋拉麵都係比較有特色唔正只係豬骨湯底嘅拉麵!今次我就試咗個麵鼓味冠軍拉麵,湯頭非常濃厚!你係少有拉麵店嘅水準經理熱情招呼,應該係非香港人!目測可能係日本人
唔正只係豬骨湯底嘅拉麵!今次我就試咗個麵鼓味
冠軍拉麵,湯頭非常濃厚!你係少有拉麵店嘅水準
經理熱情招呼,應該係非香港人!目測可能係日本人
2019-12-25
2019-12-26 46 瀏覽
With the success of the first outlet in Central, I am glad to know that Ramen Cubism has opened its second outlet in Tsim Sha Tsui, it’s such a great news for those who live or work in Kowloon side.Hayashi’s Special Miso Ramen (HK$138)👍👍👍👍👍The broth was intensely thick and aromatic, the flavoursome miso gave the bowls an uplift of flavours with a subtle aroma of fermented bean, the char siu was well executed with its slow cooked method of preparation, which rendered the meat tender, while retain

👍👍👍👍👍

Hayashi’s Special Miso Ramen

The broth was intensely thick and aromatic, the flavoursome miso gave the bowls an uplift of flavours with a subtle aroma of fermented bean, the char siu was well executed with its slow cooked method of preparation, which rendered the meat tender, while retaining its natural juice.
Hayashi’s Special Miso Ramen

A fun addition to the bowl - a pouch shaped “kinchaku” stuffed with shallots, ginger, vermicelli and konjac, soaked in the miso broth for a hint of sweet and spicy flavour.
Hayashi’s Special Miso Ramen

Furthermore, the miso ramen was delivered in a specially designed metal box, which is inspired by the old time Japanese take-away container.
Hayashi’s Special Miso Ramen

Premium Cubism - White Broth (HK$118)
👍👍👍👍👍
Premium Cubism - White Broth

The signature premium cubism White Broth Ramen is Chef Hayashi Tako’s recommendation.
Premium Cubism - White Broth

The complex white broth contains more than just the flavours of medley ingredients such as chicken, duck and seaweed, it also composed of three different types of soy sauce in it.  The noddles were springy with a delectable bite in texture, along with 3 thin sliced char siu and a soft boiled egg to complete a wholesome bowl of ramen!

Handmade Takao Dumpling (HK$48)
👍👍👍👍
Handmade Takao Dumpling

The dumplings went extremely well with the black vinegar and the homemade chilli sauce.
Handmade Takao Dumpling

Deep Fried Nagoya Style Chicken Wing (HK$38)
👍👍👍👍

The deep fried chicken wing boasts a crispy golden brown skin atop the tender and succulent meat underneath.

Coca Cola (HK$15)
Coca Cola

Ramune (HK$28)
Ramune

Storefront

Interior

Menu
2019-12-12
Ramune
2019-12-25 287 瀏覽
 立体派拉麵短短時日已經成為中環最人氣既拉麵店只要一到中午,全店都坐滿客人光顧出色既湯底,特製既麵條,美味既叉燒肉片每一碗水準如一,食過既朋友都會深深迷上尖沙咀店更推出新口味拉麵既濃又辣,但又會散發淡淡甜味食得辣既朋友一定要品嚐! 醬油清湯每一碗都好似藝術品一樣擺盤都非常講究 以日本醬油為湯底,配上嫩滑既叉燒片香濃鮮甜既湯底係靈魂之一黃金味噌拉麵以味噌為湯底,加上辣肉醬拌勻一起食這種辣度未到好辣,但又會慢慢越食越辣湯底既味噌甜味會慢慢將之混合你喝下的湯會有先辣後甘甜的味道喜歡吃辣的朋友選這一款就對了!味道層次都好豐富 這裡最吸引我還有一種配料筍片,粗幼一樣,煮得入味,而且與別派的不一樣有淡淡黑椒味,食起上來特別香拉麵煮得軟硬適中很掛湯,好入味自家製既餃子配上林隆臣精心調配的秘製辣椒油香而不辣,但又有提味效果雞翼炸得極脆口,雞肉仍然好多肉汁平凡的外相,但出奇地美味!尖沙咀棉登徑8號凱譽地下G13號舖Shop G13, G/F, The Pinnacle, 8 Minden Avenue, Tsim Sha Tsui
 立体派拉麵
短短時日已經成為中環最人氣既拉麵店
只要一到中午,全店都坐滿客人光顧
出色既湯底,特製既麵條,美味既叉燒肉片
每一碗水準如一,食過既朋友都會深深迷上
尖沙咀店更推出新口味拉麵
既濃又辣,但又會散發淡淡甜味
食得辣既朋友一定要品嚐!
 醬油清湯
每一碗都好似藝術品一樣
擺盤都非常講究
 以日本醬油為湯底,配上嫩滑既叉燒片
香濃鮮甜既湯底係靈魂之一
黃金味噌拉麵
以味噌為湯底,加上辣肉醬拌勻一起食
這種辣度未到好辣,但又會慢慢越食越辣
湯底既味噌甜味會慢慢將之混合
你喝下的湯會有先辣後甘甜的味道
喜歡吃辣的朋友選這一款就對了!
味道層次都好豐富

這裡最吸引我還有一種配料
筍片,粗幼一樣,煮得入味,而且與別派的不一樣
有淡淡黑椒味,食起上來特別香
拉麵煮得軟硬適中很掛湯,好入味
自家製既餃子
配上林隆臣精心調配的秘製辣椒油
香而不辣,但又有提味效果
雞翼炸得極脆口,雞肉仍然好多肉汁
平凡的外相,但出奇地美味!
尖沙咀棉登徑8號凱譽地下G13號舖
5 分鐘 (堂食)
2019-12-23 38 瀏覽
棉登徑新開左間拉麵店,梗係要來試試啦!佢個招牌拉麵係味增拉面。好濃郁!十分好!我試過有啲拉麵店嘅味增湯好水好淡。呢個唔會!朋友食個個係辣味,我覺得佢有啲似日式咖喱,都好濃郁!
2019-12-23