2019-05-09 411 瀏覽
今晚做完presentation,原本唸住番屋企抖下,但都係唸住出去陪佢食下飯拍下拖。第一次試九龍塘既「穴」,質數同銅鑼灣差唔多!好好食,熱哄哄!食完都仲熱。好鮮,米餅好cripsy,好夾!最愛依個dish,有2隻大clams同銀鱈魚!個湯超好飲!今晚餐飯好滿足,最緊要女朋友都鐘意食😁

好好食,熱哄哄!食完都仲熱。

好鮮,米餅好cripsy,好夾!

最愛依個dish,有2隻大clams同銀鱈魚!個湯超好飲!

今晚餐飯好滿足,最緊要女朋友都鐘意食😁
2019-04-27
2019-05-09 359 瀏覽
今晚同朋友係九龍塘食日本野,千兩要等位,所以來e間試下。雖然夜晚menu 貴d,但都幾好味。首先,食日本魚生最緊要新鮮,海膽刺身好清甜,完全冇臭坑渠味,吞拿魚三文魚都係,牛都唔錯,貴得黎都幾值。
2019-05-01 598 瀏覽
今日爸爸生日就訂咗位大概6.0鐘去到去之前已經上咗OpenRice去睇食評個個都讚啲刺身同埋鰻魚飯我個人覺得刺身比較厚切真係唔錯好鮮甜最鍾意就係食過海膽 完全冇腥味 壽司拼盤就一般般 但都可以叫個吞拿魚茸米通就沙律醬比較多有少少蓋左D吞拿魚 不過都可以試吓 之前去銅鑼灣嗰間穴 做得比較出色啲到鰻魚飯 就覺得鰻魚好好食但啲飯就唔得另外千祈唔好點個炸雞 炸到勁乾柴皮服務員態度一般般 反而啲壽司師傅就幾有禮貌環境店舖裝修OK 幅牆畫左好多金魚都幾靚下次可以試吓lunch會唔會抵食啲
今日爸爸生日就訂咗位大概6.0鐘去到

服務員態度一般般 反而啲壽司師傅就幾有禮貌
環境店舖裝修OK 幅牆畫左好多金魚都幾靚
下次可以試吓lunch會唔會抵食啲
2019-04-30 427 瀏覽
初開張時的人山人海過去了,現在找位子易得多。周一lunch時間基本上可walk in 不用等。今次和同事飯聚,二人share了迷你丼套餐和茶漬飯套餐,因前者分量對女性來說實在太大!叫了鰻魚飯+魚生飯的組合,還有烏冬。所有套餐均配胡麻沙律和海帶作前菜,蔬菜新鮮。主食最先上魚生飯,小小的飯竟有6大片魚生,都新鮮肥美。吃前先來點薑,味道與隔壁連鎖店的不同。(雖然這也是集團餐廳)接着上茶漬飯和烏冬。茶漬飯上有明太子,由同事主力吃,我只喝了一口茶,也覺甚有茶味,同事則極速吃完,狀甚滿意。還配上茶碗蒸和漬物,賣相和味道都好。迷你丼的烏冬正常,麵條彈牙。最後的鰻魚飯也令人滿意,分量雖不多,但可以過過肥美鰻魚的口癮也很幸福。午飯時段價錢,吃到優質日本料理,且因為人不多,不會擠迫,也維持到合理的服務,讚!
2019-04-29
2019-04-27 349 瀏覽
約咗個朋友食完lunch先行又一城,大家都想食日本菜,好彩佢醒目預先book定位,因為就算平日午膳時間都要book位先至有得食。前菜有麻醬雜菜沙津同一小碗醃製紫菜,好特別好可口,仲有一碗好多料嘅麵豉湯,美味好飲。朋友揀咗雜錦魚生飯,佢喜歡吃海膽,個飯好大碗,賣相都很漂亮,廚師擺位都花了心思,材料包括鮮味海膽、靚靚牡丹蝦、鮮甜三文魚、油甘魚、吞拿魚蓉、三文魚籽、蟹籽等等,魚生大大件好新鮮。我自己揀咗角切魚生飯,鋪滿大大粒三文魚籽,其他魚生都又厚又大塊,隻蝦都好新鮮,最喜歡吃魚生飯,少少酸,好開胃,感覺唔錯。這裏留低唔算高,枱較密,坐滿客都幾嘈,木製間格不吸音,好彩我們坐角落位較為好一點。

前菜有麻醬雜菜沙津同一小碗醃製紫菜,好特別好可口,

仲有一碗好多料嘅麵豉湯,美味好飲。

2019-04-25
午餐
2019-04-17 459 瀏覽
九龍塘又一城一向心都多美食,加上2樓有food court, lunch hour 一定人頭湧湧👬👭👫今次去試呢間日本菜「穴」算係唔太「就」腳... 黑色裝飾的門口,高貴得來不失神秘感...一入到去,部長告知我們坐枱已滿🈵️,只餘下bar 枱(真的好多捧場客仔)。點完餐,侍應溫馨提示,需要等候20-30分鐘才到餐🍱🍱 (主動提醒🔔,好有交帶👍🏻)我今次試試個鰻魚先😋😋鰻魚跟飯的比例合理;有少少燒過既香脆味;值得一提既係.. 呢間採用既米飯🍚唔係普通既珍珠米,係另一款日本米。上餐時,d米飯🍚仲係熱騰騰;有點點綿身,都係一個新鮮性十足既配搭。

黑色裝飾的門口,高貴得來不失神秘感...

2019-04-07 551 瀏覽
今日天氣風和日麗,約了友人出去吃過午飯然後看電影🎬同為戲院售票層,這間日式料理之前都嘗試過一次晚餐但午餐有套餐可供點選,價格會比較晚餐便宜好多😂餐廳整體燈光都比較昏暗,不太容易拍攝清晰既照片是次點了兩客午餐 ,均有前菜+麵豉湯 🥗沙律配上日式芝麻醬麵豉湯味道👍🏻👍🏻配上豆皮雖然茶碗蒸內裡配料都比市面上一般的豐富,但面層有奇怪啫哩狀既物體,影響了蒸蛋既味道三文魚籽同海膽味道鮮甜,令人吃完一啖就不會想停下來彈牙烏冬配上日式清湯還自選2串🍢串燒分別為雞肉串及豬肉串雞肉串可沾蛋黃吃,相對之下豬肉串燒味道更出色,因為調味剛好,燒的時間控制得好好,保留適量肉汁以及肉質鮮嫩分別有9款不同刺身其中我最喜歡吃的為帶子,蝦及海膽帶子食落非常鮮甜🥰另外一提刺身均為厚切,平時元氣薄切3片等於穴藏1片如果以這價錢在香港吃到如此質素的刺身真的性價比高此餐跟一碗白飯🍚,如果吃清這碗飯一定飽到捧住肚皮走最後甜品是日式菓子,吃此午餐讓週末假期充滿著愉快的回憶P.S. 落單時舉了幾次手店員都沒看到,不知是否因位置問題面看不見🤔而且幫忙點餐店員態度冷淡😔部分店員都會主動加茶,這方面值得加分👏🏻
今日天氣風和日麗,約了友人出去吃過午飯然後看電影🎬
同為戲院售票層,這間日式料理之前都嘗試過一次晚餐
但午餐有套餐可供點選,價格會比較晚餐便宜好多😂
餐廳整體燈光都比較昏暗,不太容易拍攝清晰既照片
是次點了兩客午餐 ,均有前菜+麵豉湯

🥗沙律配上日式芝麻醬
麵豉湯味道👍🏻👍🏻配上豆皮

迷你豪華波士丼

三文魚籽同海膽味道鮮甜,令人吃完一啖就不會想停下來

彈牙烏冬配上日式清湯

還自選2串🍢串燒
分別為雞肉串及豬肉串

穴藏刺身御膳

分別有9款不同刺身
其中我最喜歡吃的為帶子,蝦及海膽
帶子食落非常鮮甜🥰
另外一提刺身均為厚切,平時元氣薄切3片等於穴藏1片
如果以這價錢在香港吃到如此質素的刺身
真的性價比高

此餐跟一碗白飯🍚,如果吃清這碗飯一定飽到捧住肚皮走
最後甜品是日式菓子,吃此午餐讓週末假期充滿著愉快的回憶

部分店員都會主動加茶,這方面值得加分👏🏻
2019-04-06
迷你豪華波士丼
穴藏刺身御膳
2019-03-17 779 瀏覽
Lunch set 豪華波士丼成個set 真係好抵食,海膽好新鮮一啲都唔hea, 本身已經有迷你size 的丼,仲配彈牙的蕎麥面同前菜,仲有兩款串燒,串燒的牛舌仲要厚切,非常好食👍🏻 。lunch set 性價比超高, 開頭以為又飯又麵又串燒會食唔曬,但係樣樣都好好味,所以都食矖😬,sushi bar 師傅仲好好禮貌!

2019-03-04 837 瀏覽
今次係第三次幫襯九龍塘嘅穴藏 無論餐廳裝修同味道方面都會令客人有留戀嘅感覺 所以每次黎到九龍塘都會自自然然諗起穴藏鰻魚飯:3/5魚生飯 : 4/5今次主要係嗌咗鰻魚飯同魚生飯 首先就講佢個鰻魚飯先啦 鰻魚飯醬汁方面就唔太夠啦 如果可以加多少少就會更好√ 而飯方面竟然唔喺用傳統珍珠米作白飯 呢點真係令人有少少失望 不過值得讚嘅地方就係鰻魚 無骨之餘 肉質仲非常實 味道相當唔錯 而且份量十足 單單係呢點已經值回票價另外魚生飯 魚生方面就相當新鮮加上帶子同三文魚食得出喺用火槍燒過 用火燒完後更加令到有三文魚有煙燻嘅感覺 令到整個飯更加惹味 但因為米飯並唔係採用珍珠米所以令到整個飯未達到正宗嘅感覺總括嚟講 味道方面都幾接近日本嘅風味 只係係米飯嘅用料方面令到有少少失分 如果轉左傳統嘅珍珠米咁就perfect

鰻魚飯:3/5
魚生飯 : 4/5

2019-03-03
15 分鐘 (堂食)
2019-02-24 626 瀏覽
魚肉都算嫩滑,上桌時有小小炭燒香,同時又夠厚身,可以啖啖肉,肥美得有入口即化的感覺;米飯普通啦,都算飽滿,軟糯有咬口;鰻魚汁帶微甜,但無蓋過魚鮮。汁同鰻魚既份量都再多d就更好啦,宜家既份量食完令人有d唔夠喉既感覺。
2019-02-23 195 瀏覽
咖哩吉列豬排飯,常見既日本碟頭飯。呢間既豬排飯份量好多,如果係女仔應該兩個人share都足夠。lunch set 係定食,有沙拉,湯,漬物,主食同飯後甜品,算係幾齊。豬排固定有肥既部份,食到最後幾塊係有d膩既,不過整體唔差。好過樓上千兩!
2019-02-22 658 瀏覽
上年年頭都有黎食過印象中好味不過價錢貴今日就再去食(其實原先唔係諗住食佢 不過見佢唔洗等位🤭)我地2個人叫得唔多野,一個牛肉湯蕎麥麵+一個炒野菜+一客牛油果軟殼蟹卷+2條串燒($374)咁我主要介紹吓牛肉湯蕎麥麵($118)上次食過烏冬覺得普通因為麵質唔夠彈牙所以今次試食蕎麥麵蕎麥麵唔似烏冬要求麵質彈牙 只要唔會易斷就ok 而佢就做到至於湯 唔會好鹹/搶矖啲味最值得欣賞係啲牛肉😍超足料! 雖然佢冇辦法好似餐牌相咁一片片擺 但係一睇就知足料 而且差別唔大👍🏻啲牛肉真係靚到冇肥膏 又冇根 好淋 又有質感一片片咁 慢慢欣賞佢嘅味道另外依個炒野菜都幾好炒得好香有芽菜 青椒 椰菜 紅蘿蔔絲 洋蔥唔會好油雖然今次叫嘅野唔特別 不過真係幾欣賞佢個牛肉 同埋服務幾好如果下次再黎會試吓其他特別啲嘅野!
上年年頭都有黎食過
印象中好味不過價錢貴
今日就再去食
(其實原先唔係諗住食佢 不過見佢唔洗等位🤭)
($374)
咁我主要介紹吓牛肉湯蕎麥麵($118)
1950 瀏覽

炒得好香
有芽菜 青椒 椰菜 紅蘿蔔絲 洋蔥
唔會好油
雖然今次叫嘅野唔特別 不過真係幾欣賞佢個牛肉 同埋服務幾好
如果下次再黎會試吓其他特別啲嘅野!
2019-02-22
牛肉湯蕎麥麵
2019-02-03 978 瀏覽
這間係又一城都是穴既集團其下,之前去過沙田食飯佢哋啲日式定食都好好味份量都多,咁啱今日同小朋友嚟行街中午時候佢哋話肚餓咁就為有食飽飽先行街啦!原本話食西餐意粉點知我同佢哋講哩到都有日本嘢食,因為之前食過都知道有兒童餐壽司蒸蛋烏冬樣樣都是佢至愛,所以即刻轉軚話嚟食。坐低後自己即刻拎餐牌同店員叫唔該一份兒童餐啦!Kids Set $88蟹棒壽司 、 蛋壽司 、 腐皮壽司 、 蟹子壽司 、 加州卷 、 蒸蛋 、 熱烏冬 或 蕎麥麵 同 甜品。壽司款式都好多件今次揀蕎麥麵這位小朋友好食到連湯都飲埋!

坐低後自己即刻拎餐牌同店員叫唔該一份兒童餐啦!

Kids Set $88

壽司款式都好多件

今次揀蕎麥麵這位小朋友好食到連湯都飲埋!
2019-02-01 601 瀏覽
新年前間間商店都做優惠,衫褲鞋襪樣樣齊所以今日過嚟又一城哩個商場行街,因為這裡有好多大型運動鋪可以慢慢行慢慢揀心水,不經不覺買完嘢突然肚仔打鼓原來已經下午四點但都未食晏,真的快樂不知時日過!哈哈!睇下水牌不如食日本野因為可以坐得比較舒服,坐低了這裡格局用上木材質料設計比人感覺好warm。好大幅畫掛在牆上我揀了鰻魚飯朋友點了銀鱈魚每個餐都配有沙律、前菜、麵豉湯、漬物、甜品和食御膳 - 燒西京銀鱈魚御膳 $168銀鱈魚煎得香皮脆,肉質嫰滑魚油香。和食丼 - 鰻魚飯 $128大大塊鰻魚好肥美醬汁濃郁,配埋蛋絲白飯一齊食沒有油膩感覺。最後甜品係水晶豆沙菓。

好大幅畫掛在牆上

我揀了鰻魚飯

朋友點了銀鱈魚

每個餐都配有沙律、前菜、麵豉湯、漬物、甜品

和食御膳 - 燒西京銀鱈魚御膳 $168
銀鱈魚煎得香皮脆,肉質嫰滑魚油香。

和食丼 - 鰻魚飯 $128
大大塊鰻魚好肥美醬汁濃郁,配埋蛋絲白飯一齊食沒有油膩感覺。

最後甜品係水晶豆沙菓。

2019-01-20 694 瀏覽
Great japanese fix!We ordered a beef udon- the udon was thin and had a good bite to it, the beef broth was rich and the beef itself was tender.The sushi platter was very good quality with the fish melting in mouth.The fried stingray pieces had a really good bite to them and i can now say ive tasted stingray! We ordered some extra sushi rolls/ hand roll and pieces- the literally came a few minutes after ordering. Service was good but literally speed from ordering to table was amazing!
Great japanese fix!