穴藏其他分店自己也吃過,今次到九龍塘分店。首先來個蟹肉蟹蓋,表面蓋上蟹腳肉,裏面也是啖啖蟹肉,蟹肉非常新鮮,不用過多的調味,實在太奢侈了。再來是生熟牛肉壽司,和牛生牛肉配鵪鶉蛋,滋味無窮。熟牛肉壽司,入口即化。還有各樣的刺身拼盤及壽司,全部入口即溶,新鮮無比。最後以士多啤梨及紅豆年糕作結,年糕外皮略燒,內裏煙韌,非常好的口感。整體而言食物質素極高,不過單價也不低。撇除價錢,香港真的也可以吃到極高質日本菜。
穴藏其他分店自己也吃過,今次到九龍塘分店。

還有各樣的刺身拼盤及壽司,全部入口即溶,新鮮無比。

話說依間餐廳,完全係日本料理的極致寫照。🍣 首先來碟白象拔蚌,咬落去嘅瞬間,清甜逼人,每一口都如海浪般湧來,爽口得嚟有股淡淡的海鹹味,真係正!再講下呢個深海池魚啦,嘩!厚切得咁完美,魚肉滑嫩到不得了,完全就係海中的奶油啊!而家講到個皮剝,配搭嘅就係青蔥花同一啲三文魚籽,嘩喂,真係啖啖飽滿,鮮到帶點彈彈跳!🐟講真,個真蠔真係又滑又甜,跟住一啲柚子醋一淋,整個人味蕾都開通晒,好似食完就會成旅遊達人咁,周圍介紹緊嘢食。呢度嘅鰤魚更加係話題之選,脂香夠晒濃,溶係口中咁。最後嗰隻白蝦白海膽,真係收貨時間,精致得來美味爆棚,完全係高貴不貴嘅選擇!食完之後,我真係信手拈星,係這兒,每一樣菜都食到出主廚嘅用心同創意,每一口都令人無限回味,絕對係一場味覺上嘅享受!👍

又一城食日本菜, 選擇批店。因見好多姊妹店。環境高尚, 服務好, 價格如以又一城來說可能合理。 但價偏貴,食物質素又唔係高質。2人選了1)咖哩牛肉飯🍛 5分咖哩汁偏咸, 食完要不停飲水。牛肉飯質素一般, 牛肉又唔滑又唔諗, 普通配沙律+麵豉湯🥣<---湯唔夠味, 好淡, 煮得好差。水🥛/茶🍵? 如是水又像有d茶味, 如是茶又沒有茶味。 2) 2個細飯。7分吞拿魚蓉飯炸雞飯送湯烏冬🍜此2個飯可以接受。 總評: <自我感覺>價貴唔太值, 食物一般。6分服務環境 7.5分飯後甜品送和果子
又一城食日本菜, 選擇批店。
因見好多姊妹店。

環境高尚, 服務好, 價格如以又一城來說可能合理。
但價偏貴,食物質素又唔係高質。

2人選了
1)咖哩牛肉飯🍛 5分
咖哩汁偏咸, 食完要不停飲水。
牛肉飯質素一般, 牛肉又唔滑又唔諗, 普通

配沙律+麵豉湯🥣<---湯唔夠味, 好淡, 煮得好差。

水🥛/茶🍵? 如是水又像有d茶味, 如是茶又沒有茶味。

2) 2個細飯。7分
吞拿魚蓉飯

炸雞

送湯烏冬🍜

此2個飯可以接受。

總評:
<自我感覺>價貴唔太值, 食物一般。6分
服務環境 7.5分

飯後甜品送和果子
2024-01-13 373 瀏覽
每次食都一樣 係好食 同貴 同好飽我次次都係叫吞拿魚腩飯 佢有隻um春蛋 一齊撈落啲飯到 之後我會叫多個雞串燒 佢有隻生蛋俾你點 好食sushi拼盤都係偏貴 $2xx $3xx 都有 佢個燒左口魚好食 而家好少搵到有左口魚食
每次食都一樣 係好食 同貴 同好飽
sushi拼盤都係偏貴 $2xx $3xx 都有
佢個燒左口魚好食 而家好少搵到有左口魚食
2023-12-13 755 瀏覽
突然想食日本野,就近近地去咗又一城求其入咗一間日本餐廳😂餐廳環境舒服乾淨,可能係平日關係,6:30pm晚飯時間都冇乜人,又冇限用餐時間,幾好👍🏻好多款日本野都有:沙律🥗、壽司🍣、手卷、烏冬、喬麥麪、天婦羅🍤、刺身、炸物、丼飯……我哋叫咗4樣嘢:✅海葡萄海草沙律🥗都有幾多海葡萄,脆卜卜,鬼佬好中意食,冇沙律醬,但啲菜好fresh, 唔會dry✅名古屋炸雞有5舊,真係炸到脆卜卜,不過就比較油,麻麻地✅牛肉湯烏冬🍜烏冬幾彈牙,有啲碎肥牛,有啲菇,有啲菜,想清清地食碗熱野呢個啱唒✅美國產🇺🇸安格斯牛柳粒温泉♨️蛋石鍋飯石鍋飯堅熱。牛柳粒chewy and juicy, 溫泉蛋煮得啱啱好,拌飯一齊食好正。份量唔會好少,鬼佬話啱啱好👍🏻2個人$596埋單,都幾貴。啲食物又唔係話特別outstanding, 叫食過就算,唔想等位嘅可以考慮😏
突然想食日本野,就近近地去咗又一城求其入咗一間日本餐廳😂

✅海葡萄海草沙律🥗
✅名古屋炸雞
有5舊,真係炸到脆卜卜,不過就比較油,麻麻地
✅牛肉湯烏冬🍜
✅美國產🇺🇸安格斯牛柳粒温泉♨️蛋石鍋飯

2023-12-13
2023-10-04 987 瀏覽
今日去又一城行街,今次lunch time食日本野~天扶良刺身御膳 $218呢個餐睇上去好豐富,一次過食哂刺身同天婦羅,真係大滿足🥰刺身非常肥美,三文魚同油甘魚夠哂厚身,味道濃郁又夠鮮😍鯛魚都好鮮味。天婦羅配咗三種鹽,黃色個款食到咖喱味,好過癮!天婦羅有兩隻蝦,魚柳,南瓜同茄子。蝦都幾大件,外層炸皮好脆,蝦自身好彈牙。魚好嫩滑,炸魚柳蘸少少鹽更能帶起魚肉的鮮味。南瓜同茄子口感軟腍,味道香濃,茄子仲好juicy。蒸蛋有菇,蝦同雞肉,蝦非常爽口彈牙,雞肉的味道濃郁,呢個蒸蛋好好食。前菜係木耳,非常爽口,食落嗦嗦聲。味噌湯同沙律正常發揮。甜品係紅豆餅,賣相都幾精緻,有片膠綠葉包住。水晶皮唔算厚,食落都幾Q彈。紅豆餡份量都幾多,味道好香甜🥰穴蔵 (九龍塘)九龍塘達之路80號又一城UG樓UG-35號舖*上述文章只供參考及以當時價格為準
今日去又一城行街,今次lunch time食日本野~

天扶良刺身御膳 $218
呢個餐睇上去好豐富,一次過食哂刺身同天婦羅,真係大滿足🥰

前菜係木耳,非常爽口,食落嗦嗦聲。味噌湯同沙律正常發揮。

穴蔵 (九龍塘)
九龍塘達之路80號又一城UG樓UG-35號舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-09-23 725 瀏覽
我同朋友去左行街經過,之前冇諗過喺度食飯,但係整體都幾唔錯。我哋叫咗壽司拼盤同燒牛肉。壽司拼盤上面擺滿咗新鮮嘅刺身,每一片都鮮美彈牙,食落好滋味。特別係佢哋嘅壽司米飯,好鬆軟!燒牛肉更加令人驚艷,肉質嫩滑多汁,入口即化,配埋微微炭燒嘅香味,真係食完一口又想再食一口。佢哋燒牛肉嘅調味料用得啱啱好,唔會掩蓋住牛肉本身嘅味道,反而令味道更加豐富。除咗食物好正之外,呢間餐廳嘅服務都好唔錯。服務員好友善,態度親切,好快咁幫我哋提供所需。而且因為客人唔算好多,所以個環境好舒服,好寧靜。我哋可以放鬆心情,享受美食同埋同朋友傾偈。總括嚟講,雖然價錢貴咗少少,呢間日本餐廳係食物、服務同環境方面都表現得好好。

壽司拼盤

燒牛肉

2023-08-23
燒牛肉
2023-08-27 592 瀏覽
On Sunday 12pm, no queue, hardly anyone in the restaurant. Restaurant was not filled. My son went to get a table stood at the reception ‘counter’ (small stand at the front where they take your numbers). The restaurant just ignored him. Then I came and they ignored me although the woman with glasses was standing there. I told her we have 4 people. She made us wait for more than 5 minutes while she dealt with ‘issuing a bill’ as two people (the woman and man) was discussing this. When I asked whether there’s a table, she was silent not even responded and just continuing pressing the computer for the bills. Very rude hospitality indeed in times like this, I would have expected better service and get us and the children seated first to the least.
2023-08-02 704 瀏覽
經常到又一城,都是去意大利餐廳,但今日特別在旅行前吃亞洲菜,就去咗好一陣子沒吃的穴藏。仲記得第一次去嘅時候好有驚喜,覺得食材新鮮,份量又足,用餐感覺愉快。今次去,仍然係叫咗壽司天扶良定食,有前菜,沙律,壽司,天扶良和烏冬,天扶良的秋葵太老失色(偏偏我最鍾意秋葵),幸好其他都維持到。套餐有五件壽司,最欣賞炙燒壽司,其他材料厚實口感彈牙,中規中矩。同伴點了北海道海鮮丼($228),海膽鮮甜,刺身水準不錯。壽司天扶良套餐$208,以份量黎講性價比好高,海鮮都新鮮。但用餐環境較擠擁,以至有點嘈雜。

同伴點了北海道海鮮丼($228),海膽鮮甜,刺身水準不錯。

2023-08-01 667 瀏覽
呢日同同事放工去Chili下,去食正嘢,滿心期待。入到裏面燈光好有氣氛,有分吧枱同普通枱,重有罕有嘅圓型卡枱,居然比我哋坐到,好幸運。特上刺身拼盤呢個特上刺身拼盤食材新鮮到一個點,魚類刺身全部厚切,而且鮮味十足,帶子大粒又彈牙,海膽又新鮮又甜,魚子大粒又通透,牡丹蝦又大隻。特上雜錦天扶良炸粉唔厚,恰度好處,食材炸後不失鮮味,部分外脆內軟,如茄子、蝦,蔬菜則外層鬆脆,內層爽口,炸蟹腳好特別,蟹肉鮮甜、唔散。牛油果軟殼蟹卷牛油果醬上滿滿飛魚子,飯身軟硬適中剛剛好,軟殼蟹炸得鬆脆,成個組合好有口感好好味。燒牛脷牛脷唔韌,牛味重,配埋少少鹽燒,好入味。燒西京銀鱈魚銀鱈魚魚肉燒得剛好,魚肉配埋燒汁好夾,點唔剛唔沙律醬都好好食,碟上都有貼心提供沙律醬。燒年糕配紅豆年糕燒外層有d薄脆咁,內層煙煙韌韌,配埋紅豆,好好味。柚子雪皅配蜜糖柑肉+芝麻雪糕呢個柚子雪皅味道好清新,配埋蜜糖柑肉,都唔會太甜,好清甜。芝麻雪糕外有威化,好特別,配埋芝麻雪糕食都好match。
呢日同同事放工去Chili下,
去食正嘢,滿心期待。
入到裏面燈光好有氣氛,
有分吧枱同普通枱,
重有罕有嘅圓型卡枱,
居然比我哋坐到,好幸運。

特上刺身拼盤
呢個特上刺身拼盤食材新鮮到一個點,
魚類刺身全部厚切,而且鮮味十足,
帶子大粒又彈牙,海膽又新鮮又甜,
魚子大粒又通透,牡丹蝦又大隻。

特上雜錦天扶良
炸粉唔厚,恰度好處,
食材炸後不失鮮味,
部分外脆內軟,如茄子、蝦,
蔬菜則外層鬆脆,內層爽口,
炸蟹腳好特別,蟹肉鮮甜、唔散。

牛油果軟殼蟹卷
牛油果醬上滿滿飛魚子,
飯身軟硬適中剛剛好,
軟殼蟹炸得鬆脆,
成個組合好有口感好好味。

牛脷唔韌,牛味重,
配埋少少鹽燒,好入味。

燒西京銀鱈魚
銀鱈魚魚肉燒得剛好,
魚肉配埋燒汁好夾,
點唔剛唔沙律醬都好好食,
碟上都有貼心提供沙律醬。

燒年糕配紅豆
年糕燒外層有d薄脆咁,
內層煙煙韌韌,配埋紅豆,
好好味。

柚子雪皅配蜜糖柑肉+芝麻雪糕
呢個柚子雪皅味道好清新,
配埋蜜糖柑肉,都唔會太甜,
好清甜。芝麻雪糕外有威化,
好特別,配埋芝麻雪糕食都好match。
燒年糕配紅荳
燒年糕配紅荳
2023-07-23 420 瀏覽
和太太二人訂了枱共晉午餐,質素有所下降。魷魚海膽 - 第一碟的海膽是臭的,退掉,第二碟的海膽也是臭的,唯有取消…雜錦天掃羅 - 較多月前失色少許,粉漿厚了一點,顏色偏黃,火候過熟不太到位,由 A- 少跌到 B;應該是人客太多,師傅忙不過來,油溫難以控制。(師傅忙到後來爆粗有點好笑…)另一方面,沾醬實需要多幾倍。甜蝦松露卷 - 甜蝦有「甜」味,不知是否食品工廠貨;個人覺得黑松露醬很「搶」,不屬我茶。雜錦刺生定食 - 除元貝和海膽外,魚全部都是魚,厚切較瘦的一塊搭肥美的一塊,吃了兩三樣已經覺得肚濟,最後實在吃不下去。感覺只是肥魚每樣來一點,不覺當中有什麼巧思。薄燒佐賀牛定食 - 太太喜歡,可惜最遲送來,已吃飽大半。火喉看上去差一點,較少部份有梅納反應,不夠肉香。炸蒜用得很大方,口氣熱氣怕怕。可能晚上較少客人的時候會有更好的用餐體驗,夏天食材容易變壞亦是挑戰。
和太太二人訂了枱共晉午餐,質素有所下降。

2023-07-22
食物質量很差, 刺身雪得過份, 串燒太焦, 但拿出來卻完全不熱!門口的接待晚娘的口面! 價錢卻是貴得名不符實!!衛生程度也差!  簡直元氣都不如!! 浪費時間去!!
門口的接待晚娘的口面! 價錢卻是貴得名不符實!!
衛生程度也差!  簡直元氣都不如!! 浪費時間去!!
題外話/補充資料: 不足一提!!
2023-06-01
生日
  • 完全沒有
2023-05-11 860 瀏覽
呢間有唔少分店 但係以我理解應該每間分店既食物同埋價錢都有少少唔同而且呢個集團仲有越南餐廳 好似聽講都唔錯👀我呢日係lunch過去食 套餐包一個沙拉🥗 同埋茶果作為甜品雞扒烏冬(~$180) & 牛肉烏冬 (~$180)先講一下個麵 佢哋應該係用左日本稻庭烏冬超級彈牙 而且我哋放左d麵一陣都無漲/淋嗮🍜雞扒係配個燒汁令到佢更加香口😍但就算唔點個醬一齊食 個雞都超級嫩滑同埋juicy 而且個雞皮燒得脆脆哋🍗佢哋個牛肉都食得出係有咁上下級數肥瘦比例好平均 唔會太肥 或者太乾🥓帶子壽司卷物 (~$100)呢個係單點 並唔係套餐一碟有6舊 帶子超級鮮甜🍣呢間餐廳的確唔平 但係食物質素真係有保證 魚生都好新鮮✨久唔久都可以放縱一下的~📍穴蔵 (九龍塘)地址:九龍塘達之路80號又一城UG樓UG-35號舖

呢間有唔少分店
但係以我理解應該每間分店既食物同埋價錢都有少少唔同
而且呢個集團仲有越南餐廳 好似聽講都唔錯👀
我呢日係lunch過去食
套餐包一個沙拉🥗 同埋茶果作為甜品

雞扒烏冬(~$180) & 牛肉烏冬 (~$180)
先講一下個麵 佢哋應該係用左日本稻庭烏冬
超級彈牙 而且我哋放左d麵一陣都無漲/淋嗮🍜
雞扒係配個燒汁令到佢更加香口😍
但就算唔點個醬一齊食 個雞都超級嫩滑同埋juicy
而且個雞皮燒得脆脆哋🍗
佢哋個牛肉都食得出係有咁上下級數
肥瘦比例好平均 唔會太肥 或者太乾🥓

帶子壽司卷物 (~$100)
呢個係單點 並唔係套餐
一碟有6舊 帶子超級鮮甜🍣

呢間餐廳的確唔平
但係食物質素真係有保證
魚生都好新鮮✨
久唔久都可以放縱一下的~

📍穴蔵 (九龍塘)
地址:九龍塘達之路80號又一城UG樓UG-35號舖
雞扒烏冬
帶子卷物
2023-05-10
雞扒烏冬
帶子卷物
2023-04-06 1012 瀏覽
每次去穴藏食lunch,我都會叫呢個lunch set ,D刺身有七款咁多,件件都厚切,啖啖肉好新鮮,其實食完,都有D飽,個飯通常食唔晒,仲有麵豉湯、醃菜、茶碗蒸,最後仲有一粒甜品🥰,真係好豐富👍♥️♥️♥️
2023-03-20 824 瀏覽
聽完talk黎食lunch,都幾多人排隊,排左半個鐘到,終於有位。一個人,坐bar枱。叫左個壽司set,有前菜、沙律同味噌湯,壽司都係連鎖店水平,魚身都新鮮,但唔會話有驚喜。

一個人,坐bar枱。