餐廳: 稻香 (青衣城1)
資訊:

2024-06-11 0 瀏覽
帶著兩個小朋友到酒樓打算舒舒服服食個晚餐明明已經沒有幾檯客 上飲料超慢 上菜更甚 點了龍躉 要三十分鐘以上才上 更是我們多次提醒才上 不知是否漏單想再多點小菜 侍應也沒有告知last order時間 跟我們說廚師收工走了最後吃了一肚氣 屢次被催促埋單 但是卻沒有單 要我們帶著兩個一歲三歲小朋友找單明明說給我們折扣 信用卡也扣數了 然後說計算錯了沒有折 其他侍應不停詢問我們是否埋單 感覺就像我們走數了 請問現在餐飲業是這樣做生意的嗎? 想不到一個大集團會有這麼差的體驗
帶著兩個小朋友到酒樓打算舒舒服服食個晚餐
明明說給我們折扣 信用卡也扣數了 然後說計算錯了沒有折
其他侍應不停詢問我們是否埋單 感覺就像我們走數了
2024-06-11
今晚過來青衣城和朋友相聚, 依間稻香見得多, 不過一直未去過😅 見到28元汽鍋鮑魚雞湯, 同朋友一人一盅, 入面有椰子瘦肉🐽雞🐔同鮑魚, 所以飲落好香好清甜😍感覺好滋潤, 另外叫左268元孖寶, 鮑魚雞🐤煲同金銀蛋🥚莧菜, 等左一陣二樣也一起上菜, 份量都好足料👍皮蛋唔會食到石灰粉的化學味, 有d肉碎撈埋, 莧菜也比得幾多🤪 雞煲由於有薑蔥蒜青椒紅椒, 所以食落幾野味😅🤭亦唔會好油, 有d超迷你鮑魚仔襯托🤭, 朋友另外叫左只乳鴿, 一只9.9元, 不過我個人唔食所以無叫, 基本上見到枱枱都有叫, 依度地方闊落環境舒服, 傾計都唔係好噪, 亦唔會急住叫你埋單交枱, 都係聚會的好地方😜🤩👍
2024-05-31
2024-04-02 219 瀏覽
5個老嘢食咗2隻1蚊雞、1份龍蝦伊麵、2盅氣鍋湯、扒西蘭花、牛腩煲、蜜汁脆香骨,人均消費130蚊。燒雞新鮮熱辣,皮脆肉滑,保持到水準,尤其是用手拿著吃,別具風味,吃半隻都已經飽飽了,每次推出都會光顧一次。龍蝦都算實肉好味嘅!百零蚊有一隻龍蝦,伊麵底份量都夠每人一碗仔。但蜜汁脆香骨就非常吾掂啦!理應甜甜酸酸嘛!竟然是咸味?脆香骨,吾脆又吾香的排骨,超級負評!Black list。綜合而言,百零蚊食得飽飽,過下用手來撕雞的玩意,算有卓頭啦!眼見生意都吾錯,有時間會再來擦過。

2024-04-02
2023-12-06 1066 瀏覽
流浮山「窯燒雞」網紅,以陶窯烤雞,黃金脆熱,似炸子雞,皮更薄肉爆汁。窯燒雞的古祖是蘇杭的「乞丐雞」,又名叫化、花和富貴雞。客家人改用土窯烤焗,比乞丐泥封的土法,更火爆和能夠封鎖肉汁。 稻香的「爆汁古法窯雞」,外觀上是返祖,似乞丐雞,有荷葉包裹,雞皮與荷葉溶為一體,與皮脆色黃的現代版窯燒雞差異很大。 有內地師傅駐場,「窯雞」以西式滾爐架保溫。自行堂剪手撕。入口感覺與乞丐雞大大不同,香料濃郁。客家人擅長火功(山林多柴)和愛重口味(鹽份補充勞動),「無雞不成宴」正是出自客家人。有薑、大葱頭和香料粉,不不會令你口喝、辛辣或要伴飯。 香噴噴爆晒汁,宜蘸底部的精華汁液而食。 個人覺得入口便知客家鹽焗雞會比下去!軟、香、濕!其實,深山客家人主要吃窯雞,香港受東江客家人(有海鹽)影響,習慣了吃鹽焗雞。 農家菜在香港以稀罕為貴,此「窯雞」比「窯燒雞」有古早味。特價不知維持多久,並不是全線供應。 爆汁古法窯雞63元,茶15元另加一,即85・8元。是一蚊雞的窯窯版。 黑蒜汽鍋雞湯和姬松茸汽鍋雞湯濃香,是伴食妙品。
窯燒雞的古祖是蘇杭的「乞丐雞」,又名叫化、花和富貴雞。

香噴噴爆晒汁,宜蘸底部的精華汁液而食。

個人覺得入口便知客家鹽焗雞會比下去!軟、香、濕!

農家菜在香港以稀罕為貴,此「窯雞」比「窯燒雞」有古早味。

特價不知維持多久,並不是全線供應。

黑蒜汽鍋雞湯和姬松茸汽鍋雞湯濃香,是伴食妙品。
2023-09-25 1133 瀏覽
去到門口晚上八時,有個阿姐企門口,就同佢講三位,跟著佢回應等等,心諗唔知等乜,原來佢話知客行咗入去,要等佢出返來分配位。十幾張吉檯,真係要由一個人分配?知客亦唔知行咗去邊,佢亦無叫機叫知客返。一分鐘後又多個客來問,阿姐又叫人等,等乜!兩分鐘後終於知客返,近門口兩張檯就分配咗!唉!等乜!三個人叫咗個蒸鱔+60元可拼黑椒豬手蠔煲,一個金銀蛋莧菜,加多個炒蜆,等咗廿五分鐘,一樣都無,就摧一摧。回覆連單話落咗,又再等十分鐘,終於有菜及蜆食。等多十分鐘,豬手到。已經成個鐘,差不多食完,仲未見鱔,再追,先至話冇鱔,賣哂!最慘係姐姐,只可以食蜆,等條鱔餸飯!嘈佢就話叫東星杉班,原來叫平嘢會遲啲!詐佢哋型,叫菜時唔出聲話冇,半小時前覆話落咗單都唔話冇,成個鐘,仲要摧先至話冇!
2023-09-25
2023-08-23 1025 瀏覽
龍蝦伊面大隻 新鮮 彈牙 冇膏 但舊肉都大舊 食得太開心食完先記得影 得番伊面套餐配半斤大蝦,正常發揮 不過勝在性價比高 400內未計加1 龍蝦伊面再加蝦份量唔多 但好食既 除左標配海鮮醬、青瓜同大蔥 加多左菠蘿 紫薑同千島醬, 菠蘿同紫薑都幾夾;千島醬就可以放埋一邊
龍蝦伊面

2023-06-16 1112 瀏覽
父親節前後酒樓都好多人,幸好有預先book位先唔洗等好耐。適逢爸爸生日又臨近父親節,從小爸爸都好簡單,一次過慶祝曬兩個節日,我地簡左食稻香。叫左半席頌親金豬鮑魚宴燒豬外皮脆卜卜,加埋肉好香口好滿足不論西蘭花🥦定蚌都整得好入味龍蝦伊面,龍蝦大大隻,肉質唔錯👍🏻6個人每人分到半舊都ok,龍蝦汁非常足夠伴住伊麵食杏香百花釀蟹鉗,唔洗講,香口野一定好味 蟹🦀️鉗都大大個,擺盤俾我有種盆滿砵滿既感覺,好意頭!海皇生翅,正正常常既翅,但係唔差既蠔皇鮑魚伴金錢,見到個名都覺開心,鮑魚唔會太「um」,冬菇夠淋夠入味,又有d菜食下幾好清蒸大富貴班,大大條班,肉質有水準,唔會太鬆散,愛食魚的爸爸都好滿意燒雞略為普通,無咩特別,但又係唔差既,正正常常咁本身仲有個荷葉飯,但真係食唔落,唯有打包走,食埋個壽包,真係滿足既一餐!其實依家真係少去酒樓食飯,稻香介乎老派與新派之間,傳統長輩會比較接受,反而太新穎既酒樓未必岩口味,一句到尾,最緊要爸爸開心我地就開心🥳都推薦大家同家中長輩食依個餐,真係幾唔錯👍🏻
父親節前後酒樓都好多人,幸好有預先book位先唔洗等好耐。

叫左半席頌親金豬鮑魚宴

燒豬外皮脆卜卜,加埋肉好香口好滿足

不論西蘭花🥦定蚌都整得好入味

海皇生翅,正正常常既翅,但係唔差既

燒雞略為普通,無咩特別,但又係唔差既,正正常常咁

2023-05-19 950 瀏覽
稻香又推出$1隻乳鴿優惠,所以即刻要同男友出動去試下啦!!我地一共叫左三個餸,蒸虎彬斑,乳鴿及通菜煲。我一向都喜歡吃蒸魚,虎彬斑只係$108,咁抵所以一定要試下,條魚味道非常鮮美,蒸的時間控制得剛好,簡簡單單的蒸魚係最美味,所以我同男友都搶住食完。通菜煲就有搭配少少魷魚一齊,不過味道真係偏咸左些少,而且比較油,所以我地最尾都無食晒。最後要講$1隻燒乳鴿,確係令我有少少失望的,因為整體味道都係偏咸,肉質都麻麻地。所以下次再去食應該唔會再叫了。不過,青衣城稻香地方幾好坐,又無限時任坐,而且侍應姐姐態度都好親切。呢一點都稍後加番少少分,埋單兩個人約$270,晚餐來說,也是幾抵食的。
稻香又推出$1隻乳鴿優惠,所以即刻要同男友出動去試下啦!!

我地一共叫左三個餸,蒸虎彬斑,乳鴿及通菜煲。

稻香做緊宵夜時段活動,但其實唔係好夜 8:30開始,再加上火鍋配料會有6折優惠,咁我同🤴🏻就揀咗鮑魚雞煲再加打邊爐啦!😁😁~~~$1鮮鮑魚雞煲~~~雞煲上枱內有四隻鮑魚,每隻都見得吓人👍🏻👍🏻,唔會用BB鮑魚耍你😝😝,質地彈牙有口感,濃汁比鮑魚切開嘅坑紋扣起☺️☺️,濃郁惹味😚😚雞件數量都唔少,唔會好細件,肥瘦平均亦唔會好 ‘柴 ’ 😋😋食完個雞煲只會加水來做打邊爐所以味道偏淡,好在😋好叻,自己在配料拎左沙茶醬同小米辣,加落湯底,立即變成好味嘅沙嗲湯😋😋至於火鍋配料就一般般,6折優惠冇期望冇失望啦🤪🤪最後同🤴🏻食到好飽飽離開啦!😙😙

~~~$1鮮鮑魚雞煲~~~

至於火鍋配料就一般般,6折優惠冇期望冇失望啦🤪🤪

最後同🤴🏻食到好飽飽離開啦!😙😙
2023-02-08
2023-04-22 618 瀏覽
今日約咗屋企人一齊中午飲茶,一行五人,11:30去攞位,唔使等位好快就有得入座啦~ · 稻香蝦餃皇蝦餃皮煙韌,蝦肉爽口,加埋啲筍粒好有口感,香味十足· 原蝦燒賣皇燒賣好香,有香菇同豬肉,仲有好大粒蝦肉喺上面,足料好味· 鬆軟叉燒包同個名一樣,叉燒包好鬆軟,內裏嘅醬汁好濃郁,叉燒肥瘦均勻,正· 香滑奶黃包包肉好鬆軟,奶黃餡幾香有淡淡既鹹蛋黃味,唔會太甜,唔錯· 奶黃馬拉卷有少少太甜,唔算太鬆軟,同埋有少少倒汗水滴濕咗,可以再好食啲。· 蠔皇鮮竹卷腐竹皮吸收晒蠔油汁好香,食到有少少冬菇同芫荽嘅香味,仲有少少蝦肉,幾好味👍· 潮州蒸粉果潮州粉果幾香,有啲花生粒喺入邊,唔同材料有唔同口感,好香,好味👍· 蠔皇金錢肚牛肚爽口彈牙,有少少難咬斷,但整體煮得幾粒淋同好入味,醬汁好香黑椒味,好開胃。· 韭黃鮮蝦腸蝦腸好香韭黃味,蝦好爽口大隻,可惜蝦肉有微微酸味,腸粉皮軟滑,唔錯👍· 金沙兔仔包係兔仔裝飾嘅奶皇包,表面有椰絲,小朋友見到好開心👍· 香煎風味蛋餃蛋皮微微有咸味,煎得好香,好香蛋味,入邊有少少芹菜粒,幾香口👍整體上菜速度都幾快,坐得舒服,最得意係佢有個自動加水同埋煲水嘅

稻香蝦餃皇

· 稻香蝦餃皇
蝦餃皮煙韌,蝦肉爽口,加埋啲筍粒好有口感,香味十足

原蝦燒賣皇

· 原蝦燒賣皇
燒賣好香,有香菇同豬肉,仲有好大粒蝦肉喺上面,足料好味

鬆軟叉燒包

· 鬆軟叉燒包

香滑奶黃包

· 香滑奶黃包
包肉好鬆軟,奶黃餡幾香有淡淡既鹹蛋黃味,唔會太甜,唔錯

奶黃馬拉卷

韭黃鮮蝦腸

· 韭黃鮮蝦腸

金沙兔仔包

· 金沙兔仔包
係兔仔裝飾嘅奶皇包,表面有椰絲,小朋友見到好開心👍

香煎風味蛋餃

· 香煎風味蛋餃

整體上菜速度都幾快,坐得舒服,最得意係佢有個自動加水同埋煲水嘅裝置,可以keep住熱辣辣~
2023-04-12 444 瀏覽
今日去左青衣城稻香,因為睇到無咩人所以去幫襯吓。食物質數正常,因為(沒有要求及其望)。但員工服務態度十分差,可以講,同無無咩分別。叫人幫無人幫,扮見唔到。希望稻香管理層,好好注意依個問題,否則做幾多Marketing,一蚊雞都無用。
下午茶
2023-04-04 381 瀏覽
很久沒有去酒樓飲茶了,今次去了青衣城稻香酒樓叫點心飲茶,坐低第一件事,當然是沖茶,先給了我們一包茶葉,我們打開後放進水壺,我們發現了那裏有一個很有趣的裝置,就是自動煲水設備,當水完全沒有時,只要按一個加水,水面會煲水的水壺底入水,水位一直上升是大約水壺的三份二高度,然後自動煲水,非常方便新奇!我們叫了很多點心,有我必要的蝦餃、燒賣、鳳爪和排骨,還有小籠包、叉燒包、豬肚雞扎和羊肉腸粉,我們吃得很飽,一人一個大肚腩離開!😂😂

2023-04-03
2023-03-30 348 瀏覽
萬眾期待的「一蚊雞」又開始了,兩個人可以叫一隻(星期一至五 5:30pm-8:30pm),星期六日就38元一隻哦青衣城這間稻香放工時間非常多人,所以不想等要提早取飛現在的一蚊雞是烤的,別以為這麼平的雞肉不好食,其實不然,雞是剛烤好的,全隻熱辣辣的,有孜然粉的味道,皮烤得好薄好脆,撕開雞肉的時候,還有好多肉汁流出,非常好食這是半隻燒鵝,好大盤,鵝肉扎實,皮燒得好薄,還有少少脆添🥰豉汁炒蜆,比較細碟,不過炒得很有鍋氣,蜆隻隻開口,隻隻都入味,沒有沙菜遠炒牛肉,其實就是平時街市買的菜心,牛肉可能醬料醃得太勁,沒有了牛肉味洋蔥牛仔骨煲,中規中矩,由於是用胡椒調味的,好辣好惹味條魚最後先蒸好上來,菜牌沒有寫游水,可能不是最新鮮的了,都不過不失

青衣城這間稻香放工時間非常多人,所以不想等要提早取飛

一蚊雞

這是半隻燒鵝,好大盤,鵝肉扎實,皮燒得好薄,還有少少脆添🥰

燒鵝

豉汁炒蜆

菜遠炒牛肉

洋蔥牛仔骨煲,中規中矩,由於是用胡椒調味的,好辣好惹味

洋蔥牛仔煲

燒鵝
豉汁炒蜆
洋蔥牛仔煲
2023-02-14 789 瀏覽
去了一轉東涌看櫻花,回程到青衣城食晚飯。我們胃口細,兩個人在酒樓叫了兩個餸,飲個湯已飽飽。稻香的晚市可選的菜式不多,看來看去三張紙,不會令你選擇困難。西澳龍蝦伊麵,賣188元,有成斤重,抵食,於是要了一份;再加脆皮燒雞半隻和每人一個滋補鮑魚汽鍋湯。湯先來,打開鍋蓋,湯氣上升,夠熱度。湯料充足,有連殼鮑魚、雞腳、瘦肉、花膠、龍眼肉、五指毛桃,不過湯味較淡口。脆皮燒雞半隻,是比較細小的雞,份量一般。雞皮燒得香脆,燒汁也入味,不過肉質薄,吃不到啖啖肉的口感。西澳龍蝦伊麵,這個就像樣多了,龍蝦肉多,爽口鮮甜,伊麵掛上湯汁,入口彈牙濕潤易吃。一碟的份量多,所以十份飽肚。

滋補鮑魚汽鍋湯
脆皮燒雞半隻
西澳龍蝦伊麵
2023-02-10
西澳龍蝦伊麵
2023-01-07 884 瀏覽
一月五日(星期四)晚同屋企人食晚飯,4大2小。 第一次去呢間,得d紙點菜,冇一本本既菜牌。 好難揀之下點了 乳鴿,粉絲蒸元貝,咕嚕肉,黑蒜鮑魚燉湯,上湯浸菜,豆腐。 先飲左個湯,冇咩特別,因為個人唔鍾意食黑蒜,所以只飲左個湯同食鮑魚。跟著食乳鴿…味道奇怪..同其他酒樓唔同..唔敢話係變 不過就食剩半隻。再來粉絲蒸扇貝,粉絲有啲部分乾同硬,扇貝蒸過左火又係乾同硬。豆腐…..因為隻乳鴿同扇貝 感覺啲食材不太新鮮…到食豆腐已心知不妙,試左一舊就停手….咕嚕肉….食到呢味 都估到實伏… 舊肉唔脆淋啤啤…菠蘿又難食…白飯….煮到一pat pat, bb都食到..全晚最正常係碟小菜仔….其他餸都食剩晒…我地平時好少食剩餸…...所以食完呢餐飯我仲係肚餓最估唔到既係埋單果時佢收咗5位茶錢…我同佢講我哋得4位大人…有個同事彈出嚟話:我哋呢度3歲樓上就要收茶錢。Ok fine, 我一個bb 9個月大,另一個仲差2個月先3歲,都費事同佢嘈。 $14 我哋豪比佢 反正冇下次。都知道小孩會佔座位,不過so far 飲過咁多次茶同去食飯,唔同時段同地點 都未曾有收過我2個bb茶錢。 我仲要好多時都要出動到2架b

再來粉絲蒸扇貝,粉絲有啲部分乾同硬,扇貝蒸過左火又係乾同硬

….

白飯….煮到一pat pat, bb都食到

最估唔到既係埋單果時佢收咗5位茶錢…

都知道小孩會佔座位,不過so far 飲過咁多次茶同去食飯,唔同時段同地點 都未曾有收過我2個bb茶錢。 我仲要好多時都要出動到2架bb車,食飯都覺麻煩,不過如果bb冇訓覺,我都盡量摺埋架車仔 好在暫時未有一間食肆對我唔客氣,感覺大家都仲係有同理心同人情味。

今次係我第一次經歷最差既體驗。都係果句- 青衣城稻香,不了。

唸住係普通便飯,所以本身就冇唸住影相📸️。今餐飯既食評,我覺得冇相都應該係要記錄既。
2023-01-05