2018-02-03 1307 瀏覽
佢主要係做小菜唔係做火鍋放題,等一個鐘都係放嗰三四張枱入去做放題正垃圾,以後都唔好黎食消夜放題。如果唔係浪費自己啲時間,根本冇心做只係玩噱頭,安排極之差,員工冇受訓練亂咁安排!除咗垃圾都係垃圾!
2018-01-16 1189 瀏覽
當天的晚餐 , 就落腳在 九龍灣 - MegaBox 的 稻香 ~ 貴妃雞 : 稱不上是皮薄肉嫩 , 但肉質並不嚡口 , 味道算是規中矩 ~ 菠蘿咕嚕肉 : 鑊氣不夠已是意料中事 , 咕嚕肉不夠脆口 , 肉質也偏硬 , 咕嚕汁的酸度偏高 , 吃下去有點搶喉的感覺 , 一間酒樓的廚師只有這種程度的廚藝 , 就連炒碟咕嚕肉都有失水準 , 實是強差人意 ~ 芝士龍蝦伊麵 : 伊麵煮得不錯 , 既入味又爽口 , 龍蝦肉的鮮味欠奉 , 龍蝦沒有龍蝦味 , 芝士汁的味道也烹調得不太好 ~清蒸海斑 : 這條魚實在蒸得有點過熟 , 不過在飲食衛生方面來說 , 過熟總好過偏生 , 最起碼食得安全 ~ 臘味炒芥蘭 : 炒得不夠鑊氣 , 臘味的味道尚可 , 整體上油量偏多 , 味道非常一般 ~本篇完 ~
菠蘿咕嚕肉 : 鑊氣不夠已是意料中事 , 咕嚕肉不夠脆口 , 肉質也偏硬 , 咕嚕汁的酸度偏高 , 吃下去有點搶喉的感覺 , 一間酒樓廚師只有這種程度的廚藝 , 就連炒碟咕嚕肉都有失水準 , 實是強差人意 ~

本篇完 ~
2017-12-14 1259 瀏覽
喺megabox 呢度溜完冰個人凍凍地, 決定搵d 野食暖下個人, 上到13樓見到稻香有任食火鍋, 即刻入去見到點菜紙上大路野全部都有, 最驚喜既係有白鱔食海蝦脆鯇都有有白鱔魚滑都幾正2人份量既蝦都好足夠, 肥牛都唔差架不過真係上菜耐左d, 催左幾次先有野食

見到點菜紙上大路野全部都有, 最驚喜既係有白鱔食
海蝦脆鯇都有

有白鱔
魚滑都幾正

2人份量既蝦都好足夠, 肥牛都唔差架

不過真係上菜耐左d, 催左幾次先有野食
2017-11-21 587 瀏覽
頭先想幫個羊腩煲加生菜,有條成吋長嘅蟲就對正我爬岀嚟,我真係嚇到想死呀,即刻起哂雞皮🤮我檢查過成碟菜,一個蟲洞都無,呢條生猛高蛋白質生物應該係唔知邊度走落去😡講真!做咗咁多年人,我都知道菜有蟲先至係靚嘢!平時小蟲我都唔會詐型,但今次成吋長,仲生嘅......好難接受囉.....😤😤我同個亞姐講,佢仲同旁邊嗰個講:哦......無事.....碟菜有條蟲啫......🤬我聽到佢講嗰句即刻火都嚟,捉住個經理只係講咗三句:你唔好唸住比番同一碟我呀!換完你睇清楚無事先好比我!否則我一定投訴!😡跟住佢比咗碟白菜仔我!完!😩
跟住佢比咗碟白菜仔我!完!😩
2017-11-19 508 瀏覽
這天,一個風和日麗的工作天心血來潮相約同事到稻香嘆番一盅兩件! 正午時段,酒樓內座無虛席,縱使人多,但侍應並無待慢,很快送上熱茶和填寫點心紙同厚子筆其實酒樓來來去去的點心,名字是一樣了,不管重覆大家都選擇了部分點心陸續送來,放在圓轉盤上彷轉、轉各式各樣的點心在面前太家隨手夾到甚麼就叫什麼切雞叉燒飯: 肥瘦適中,既不韌又不肥膩,放在口中一啃感受太軟淋不過甜剛剛好,叉燒肉味得以保留。 飯總是熱呼呼蝦餃外皮晶瑩,真正皮薄餡靚,讓令人垂涎的鮮蝦進口中! 十分滿意另外點了燒賣﹑蘿蔔糕﹑腸粉及腐皮卷等,已經十分飽了 自少爸爸媽媽逢假日經常帶著我去喝茶我喜歡去酒樓是因為這裡有很多童年回憶稻香是集團式經營,質素有參差這店感覺出品不錯,吃得滿意
這天,一個風和日麗的工作天
心血來潮相約同事到稻香嘆番一盅兩件!

正午時段,酒樓內座無虛席,
縱使人多,但侍應並無待慢,很快送上熱茶和填寫點心紙同厚子筆
其實酒樓來來去去的點心,名字是一樣了,
不管重覆大家都選擇了部分

點心陸續送來,放在圓轉盤上彷轉、轉各式各樣的點心在面前
太家隨手夾到甚麼就叫什麼
切雞叉燒飯:
肥瘦適中,既不韌又不肥膩,放在口中一啃感受太軟淋
不過甜剛剛好,叉燒肉味得以保留。
飯總是熱呼呼

另外點了燒賣﹑
蘿蔔糕﹑腸粉及腐皮卷等,已經十分飽了
自少爸爸媽媽逢假日經常帶著我去喝茶
我喜歡去酒樓是因為這裡有很多童年回憶
稻香是集團式經營,質素有參差
這店感覺出品不錯,吃得滿意
2017-10-16 555 瀏覽
我本身好喜歡飲中式茶,所以常找酒樓去試試!今次想同大家介紹稻香個早茶及下午茶,真心抵!又好味!尤其mega box呢間可能地區問題,比較容易搵位,不過大家要留意佢開10:00😅😅有次我都摸門釘🤣🤣早茶寧靜,冇乜人,侍應服務吾錯!食物一個字「抵」!又有卡位,坐得好舒服,適合三五之己去傾下計!另提一提個晚市火鍋放題,百幾蚊有好多款配料揀,當中有蠔同🦐,係新鮮嘅,湯底又有幾款選擇!最重要係糖水,雪糕任食,有小朋友嘅朋友可以考慮一下啊!平日夜晚好易搵位
早餐
試食日期: 2017.09.08(2017.09.10定稿)試食餐廳: 稻香(九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期2樓S150-153號舖)美味指數: $38原隻燒農場雞(8/10)$68黑椒牛仔骨(5/10)$88清蒸龍躉仔(6.5/10)$158小蜜蜂龍蝦配上湯伊麵底(8.5/10)-星期五晚,不少上班族都會外出用餐,以慰勞自己這星期的努力,而小女子的父親就發現這間連鎖酒樓的晚市小菜有超荀優惠,小女子當然不能錯過!第一款出場的小菜是原隻燒農場雞,全隻雞只需$38(假日$48),大小與百佳的冰鮮芝麻雞相若,稱得上回本之選!燒雞是原隻上菜且即燒的,配備手套讓食客們撕開來吃,撕開時有源源不絕的煙湧出,皮脆肉滑,份外惹味。順帶一提,燒雞是限量供應的,小女子在八時入席都已售罄,幸好酒樓最後還剩兩隻,小女子才有機會嚐到,食客們宜早些去吃!第二款是黑椒牛仔骨,味道與價錢一般,惟與骨相連的筋部過韌,小女子咬了很久都咬不開。第三款是清蒸龍躉仔,龍躉的尺寸中等,一條$88(假日$108)在酒樓來說算是不錯,值得吃!小女子特別愛吃龍躉的魚皮,貪它的魚油味濃,而這條魚的魚鱗打得挺乾淨,方便小女子吃,惟魚肉可能
美味指數: $38原隻燒農場雞(8/10)
$68黑椒牛仔骨(5/10)
$88清蒸龍躉仔(6.5/10)
$158小蜜蜂龍蝦配上湯伊麵底(8.5/10)

第三款是清蒸龍躉仔,龍躉的尺寸中等,一條$88(假日$108)在酒樓來說算是不錯,值得吃!小女子特別愛吃龍躉的魚皮,貪它的魚油味濃,而這條魚的魚鱗打得挺乾淨,方便小女子吃,惟魚肉可能因蒸煮過久而有少許老。

最後一款是小蜜蜂龍蝦配上湯伊麵底,一斤淨龍蝦為$128(假日$148),加$30可配烏冬或伊麵底,可選上湯、芝士、開邊蒸或斬件火鍋自灼,價錢在酒樓來說比較實惠!龍蝦是鹹水龍蝦,肉質彈牙厚實,小女子認為它遠比淡水龍蝦好吃,伊麵份量頗多,盡收湯汁,大滿足!提提食客們,以上優惠只在晚市正價時段六至八時供應,慢了就「走寶」呢!
2017-09-11 5015 瀏覽
稻香8半宵夜火煱 假日同價 都好抵食連埋加一 $152 任飲任食 唔包啤酒侍應好招呼 好忙&手腳快…… 週六客多爆場 訂咗位即入場 坐定定等 客多上菜比較慢 2.5小時可以慢慢等 & 食餐前小食~ 麻醬粉皮 黑醋木耳 官廷蘿蔔皮就太甜 唔吸引 份量定咗 1人食就較多 浪費咗.....食材豐富種類多 凍肉類 雜丸類就一般蠔~仲結冰嘅腥味重 解咗凍嘅就好味道鵝腸冇油 凍貨冇味 雞子鮮滑 雞件冇雞味肉淋海鮮好新鮮 鱔片 蜆 魚頭 份量都足鮮大虾3隻人頭量 很遲至上枱....羊肉片~ 厚片 樣似豬扒難分別 嚡肥牛~夠晒肥 冇牛味 冇骨牛小排~色靚 比較好啲 有牛味 滑牛展~ 漏單 花膠~ 4件 溶溶地骨膠原 似雪耳無味菜 ~多選擇 新鮮乾淨 豆腐滑雜料~ 豬皮豬紅芋絲栢葉 連牛雜都有...魚麵~ 有點點紅色 微腥 唔點冇損失韮菜餃雲吞水餃 ~ 新鮮 皮唔會濕笠笠必點係列 響鈴 墨魚滑 鯪魚滑 食材多選擇 要分幾次幫襯 都擇唔晒張餐紙
稻香8半宵夜火煱 假日同價 都好抵食

連埋加一 $152 任飲任食 唔包啤酒
侍應好招呼 好忙&手腳快……
週六客多爆場 訂咗位即入場 坐定定等
客多上菜比較慢 2.5小時可以慢慢等 & 食
餐前小食~ 麻醬粉皮 黑醋木耳

官廷蘿蔔皮就太甜 唔吸引
份量定咗 1人食就較多 浪費咗.....

食材豐富種類多 凍肉類 雜丸類就一般
蠔~仲結冰嘅腥味重 解咗凍嘅就好味道
鵝腸冇油 凍貨冇味
雞子鮮滑 雞件冇雞味肉淋
海鮮好新鮮 鱔片 蜆 魚頭 份量都足
鮮大虾3隻人頭量 很遲至上枱....
羊肉片~ 厚片 樣似豬扒難分別 嚡

肥牛~夠晒肥 冇牛味
冇骨牛小排~色靚 比較好啲 有牛味 滑
牛展~ 漏單
花膠~ 4件 溶溶地骨膠原 似雪耳無味

菜 ~多選擇 新鮮乾淨 豆腐滑
雜料~ 豬皮豬紅芋絲栢葉 連牛雜都有...
魚麵~ 有點點紅色 微腥 唔點冇損失

牛小扒 鱔片 鵝腸 午餐肉 絲瓜 冬瓜豬紅 芋絲

廣島蠔

生蝦 中蜆

2017-09-09
$152 (宵夜)
慶祝紀念
牛小扒 鱔片 鵝腸 午餐肉 絲瓜 冬瓜豬紅 芋絲
生蝦 中蜆
  • 鱔片 手打墨魚滑 鯪魚滑
2017-09-08 625 瀏覽
話說星期六帶塐土小朋友去朋友屋企,朋友家住九龍灣,夜晚大家係度諗咁多人又有位嘅餐廳唔多,只有酒樓可以易搵位d,所以我地決定搵酒樓食晚飯,但突然打邊爐條引跳起,就提出想打邊爐,見mega box 嘅酒樓應該冇咁多人易搵位就決定去啦。mega box 嘅酒樓做婚宴居多,可以打邊爐嘅只得2間,上次已經試左河鮮啦今次就食稻香。其實去食之前個心已經做哂心理準備,因為稻香唔係任食打邊爐所以埋單應該較貴但好味,但打電話訂位時職員話任食168蚊一個大人,我地都十分意外又怕係自己聽錯,明明上稻香個網站睇都只係得宵夜任食(我地訂左7點食)。入到去估唔到係真係有任食,仲要有好多款式有d出正任食仲冇架,例如九肚魚,蠔,沙白蜆等,仲要質素唔差。肥牛黎講又幾好,唔會話太肥或太瘦。不過我地食得太開心同太快我完全唔記得影火鍋料。湯底我地有2個,一個係芫茜皮蛋湯比小朋友食嘅。另一個係肉骨茶牛雜湯我見到肉骨茶已經二話不說揀左佢,但就唔係我諗嘅個種有藥材味嘅肉骨茶,不過入面好多料好多牛雜。飲品方面有呢d涼茶,汽水同果汁沙冰。涼茶都幾足料,另外有雪糕杯同中式糖水。真係估唔到呢間稻香有任食呢,168又真係好抵。
入到去估唔到係真係有任食,仲要有好多款式

湯底我地有2個,一個係芫茜皮蛋湯比小朋友食嘅。
另一個係肉骨茶牛雜湯
真係估唔到呢間稻香有任食呢,168又真係好抵。
2017-07-29 453 瀏覽
垃圾稻香 8:30入座 9:11就連一樣嘢都未到 火鍋放題 完全垃圾 浪費我時間 淨係識得叫人等等等 啲部長淨係識發脾氣 唔做嘢 冇人手都唔應該咁樣下話?嚟嘅嘢完全唔係兩人份量 一條芝士腸?兩塊午餐肉?
2017-06-30 453 瀏覽
其實呢,本來呢,我不是食這間的,但因為隔壁的酒樓要等數張枱,而我又肚餓, 就決定食稻香, 但這是個錯誤的決定, 自招中伏門面裝修的確很四正,門口夠大。看上去,內裡也很精緻及舒適, 但這是幻覺,當我坐下時,冷氣開到好大,冷氣風超大(我巳不是坐冷氣風口位),我告知侍應我想轉去其他枱,他竟然講張張枱都是這樣!! 那是代表叫我不用轉吧早點的特價點心紙, 選擇都多,可惜食物質素卻嚇人...馬拉糕竟然用個透明膠碗仔盛載這個我算吧,上枱時巳不熱了。花生咸骨粥質感不行,好像是加了生粉吧, 上枱時巳不夠熱。酒樓其他餐牌食后感: 我明白一分價錢一分貨,但現在是一分價錢半分貨, 還有,酒樓人手嚴重不足,叫了加水,到最后要走了,也沒有人加水,算了吧。

門面裝修的確很四正,門口夠大。

早點的特價點心紙, 選擇都多,可惜食物質素卻嚇人...

馬拉糕
竟然用個透明膠碗仔盛載
這個我算吧,上枱時巳不熱了。

花生咸骨粥
質感不行,好像是加了生粉吧, 上枱時巳不夠熱。

酒樓其他餐牌

早餐
2017-06-24 2961 瀏覽
很多地方的稻香都大大重新裝修,新淨、新潮、漂亮,當然那費用是轉嫁客人身上。火鍋可以選$268任吃,或是散叫,我們不是特別大胃口,我到泰國旅遊,回來又出外吃飯,吃了很多天,也不想吃太多,所以選了散叫。其實我們也叫不少,7個人,大家總會大叫特別,所以吃完也飽。埋單每人$280,與任吃差不多。其中$20有自助吧,當中有汽水、沙律、雪糕任取,這是值得加的,因為罐汽水已經要$12,喝2罐已回本。服務不行,我們坐下選了湯底,下了菜單,坐了半個小時,連湯都未到,催了兩次,才上湯底,再催,才上菜。差!說說食物質量吧:乳鶬 - juicy,不會乾,不會太小,但太咸,而且味道普通。安格斯雪花肥牛 - 不記得是$158/178,夠嫩,不過吃下去不是太入口即溶,味道還不錯的,我們叫了兩碟。墨魚滑 - 賣相很漂亮,是一塊葉子的樣子。不知是否要雕花(這塊葉),所以上碟上得超慢(笑!)。花膠雞湯 - 雞是一整塊,沒切開的,連著雞腿和雞翼,一整大件,後來我們整件給了最遲來的男同事處理了。他說吃下去不會太老。雞湯很濃味,基本上淥好食物都不用再點醬料。大部分花膠滾一會都淋了,小部分不夠淋,但亦不會好硬,應該之前已煮好大半

說說食物質量吧:

花膠雞湯 - 雞是一整塊,沒切開的,連著雞腿和雞翼,一整大件,後來我們整件給了最遲來的男同事處理了。他說吃下去不會太老。雞湯很濃味,基本上淥好食物都不用再點醬料。大部分花膠滾一會都淋了,小部分不夠淋,但亦不會好硬,應該之前已煮好大半。

脆骨腩 - 不夠魚味、不夠脆,普通。

蘿蔔 - 很甜、沒有渣,好快淋。

竹笙 - 這個貴啦!$58只有碟上這6片,換言之$10一片,真的離譜!

蠔 - 未溶雪,完全是冰的,淥好是小小只的。

油墨菜 - 新鮮、爽、好味!

響鈴 - 不夠脆,味道一般。

雲吞 - 大粒,味道不錯!

自裝修後,價錢貴了,碟碟$58,很渣的都是同價,以前會分不同價錢。如果不是一大班人其他人叫到,我應該不會再來。性會比不行!
2017-06-23
2017-06-19 308 瀏覽
經理態度差, 列明自助吧收費每人$12可任飲, 但.........不包括罐裝飲品而汽水櫃並沒有清晰指示,罐裝飲品要另收$12一罐, 擺明坑人, 埋單才發現大件事, 續罐同你計, 指示吾清晰,經理仲埋怨你吾問清楚,, 總之要收費, 本人不幸中埋伏, 在此提醒大家, 以免中招

2017-06-08
1 分鐘 (堂食)
2017-05-21 286 瀏覽
星期日下午黎飲茶,首先叫左個鐵觀音諗住飲淡茶啦,點知難飲到一個點,逼住飲水算數。 跟住叫左幾個點心,可以黎到係凍冰冰,離譜!!!!以後一定唔會再黎,垃圾茶樓一間,真係垃圾食物。
2017-05-20 255 瀏覽
星期六早上兩口子無乜節目,而本人最怕人多嘈吵嘅地方,所以揀咗去Megabox飲早茶hea 吓。 以前週末早上9點便開始營業但可能由於茶客不太多所以後來改為10點先開門 (星期日早上開9點)。準時去到已有相熟茶客在門外等候 (雖然同層已有其他中式食肆已開門),相信是因為點心價錢比較優惠有關。星期六11:00前可點特價點心,款式不少而味道亦正常。 若希望舒舒服服嘆個早茶又想靜靜哋嘅話,呢度不失為一個同家人或好朋友聚聚嘅好地方。

星期六11:00前可點特價點心,款式不少而味道亦正常。

2017-05-20
$42 (早餐)