2016-08-21 1592 瀏覽
近年越來越多人飲茶 出面都有好多點心專門店 點心茶餐廳俾大家揀但今日去呢間傳統酒樓飲早茶 真係令人失望 原因有以下幾點:1.點心係凍的 仲似上手食剩 2.點心味道一般 食完冇感覺3.員工態度冷漠無禮 遞點心遞到粒燒賣都飛出來;叫佢加多d豉油就咁倒向碗中心倒多一秒呢間酒樓較有禮貌既係收銀果個同埋呢度氣氛幾好 咁難食朝早仲有好多捧場客

但今日去呢間傳統酒樓飲早茶 真係令人失望 原因有以下幾點:

1.點心係凍的 仲似上手食剩
2.點心味道一般 食完冇感覺

3.員工態度冷漠無禮
呢間酒樓較有禮貌既係收銀果個
同埋呢度氣氛幾好 咁難食朝早仲有好多捧場客
2016-08-21
$70 (早餐)
  • 沒有
2016-08-09 1143 瀏覽
食物品質:其實啲野食的品質一般!啲野食冇乜味囉!冇冷氣:成個場啲冷氣,好似等於零咁!焗桑拿咁呀!態度差:人手完全唔夠,伙記發客人脾氣!叫一碟野等左成個鐘都未到!吹左幾次先至話賣哂!水蓋跌左落地,夠膽死就咁比番我!碗碟唔乾淨!完全唔掂呀!啲上手飯都仲痴在碗碟囉!
食物品質:
其實啲野食的品質一般!啲野食冇乜味囉!

冇冷氣:
成個場啲冷氣,好似等於零咁!
焗桑拿咁呀!

態度差:
人手完全唔夠,伙記發客人脾氣!
叫一碟野等左成個鐘都未到!
吹左幾次先至話賣哂!
水蓋跌左落地,夠膽死就咁比番我!

碗碟唔乾淨!完全唔掂呀!
啲上手飯都仲痴在碗碟囉!

2016-07-12 1323 瀏覽
this restaurant is hosting amore than 100 mainlanders from one of those pyramid organizations... severly lack of staffs, we had been waiting for 60 minutes for a steam fish. Superb noisy and irritating, with people walking around your table for the whole 30 minutes. Complained to the staff, but he couldnt speak cantonese, mandaine nor english... omg...
this restaurant is hosting a
2016-04-22 2429 瀏覽
今晚同一班舊同學食飯,諗住懷念一下讀書時候的稻香!點知有一些不愉快的經歷,我想是否已經不能回到從前?往事不能回味嗎?? 壹情不變原來是壹成不變似的!!七點到步,明白便宜的食物仲會好多人排隊的道理。大約半小時左右,我們六人可以入座。 眼看每檯都有1-3隻雞,可想各位市民為一蚊雞可以去到幾盡! 只是想落一張單都咁難嗎?店員將我視而不見這是服務態度嗎?是否我比較年輕,要照顧年長食客為先?首先雞遲遲來到,首先一隻雞遲遲未到,還要會缺貨。等了大約30分鐘後,一隻雞奉上。雞肉還可以加豉油汁沒有味道有點失色。 蒜蓉油麥菜,本身有少許油膩;而且不太熱並沒有半點蒜蓉味道。 不過花膠紅燒豆腐不錯,花膠頗多而且豆腐淋身。另外還有柚子蜜肉排,肉排淋身但不太濃味,未能突出這道菜。 店員的服務態度又慢又視而不見,希望能夠盡快改進。我與同學們想再次到來光顧。
今晚同一班舊同學食飯,諗住懷念一下讀書時候的稻香!

點知有一些不愉快的經歷,我想是否已經不能回到從前?

往事不能回味嗎??

壹情不變原來是壹成不變似的!!

七點到步,明白便宜的食物仲會好多人排隊的道理。

大約半小時左右,我們六人可以入座。

眼看每檯都有1-3隻雞,可想各位市民為一蚊雞可以去到幾盡!

只是想落一張單都咁難嗎?店員將我視而不見這是服務態度嗎?

是否我比較年輕,要照顧年長食客為先?

蒜蓉油麥菜,本身有少許油膩;而且不太熱並沒有半點蒜蓉味道。

2016-04-21
30 分鐘 (堂食)
2016-03-26 1644 瀏覽
復活節假期,睇完早場去飲茶,唔使等即有位。上菜快,價錢一般。服務麻麻,不過看來唔夠人做嘢,都明白的。食物普通,可以接受! 除了雷沙湯丸,個湯丸皮好粉,勁難食,有d苦!
復活節假期,睇完早場去飲茶,唔使等即有位。
上菜快,價錢一般。
服務麻麻,不過看來唔夠人做嘢,都明白的。
食物普通,可以接受!

除了雷沙湯丸,個湯丸皮好粉,勁難食,有d苦!

雷沙湯丸
2016-01-19 1881 瀏覽
今天有朋友生日, 晚上在銅鑼灣有 Party. 下午先去皇室堡買禮物給她賀生日, 剛有些時間, 便到稻香歇脚及喫個下午茶. 平時星期六下午 2:00 很多食客等位, 排大隊, 近來可能市道不好, 樓股皆跌, 嗷茶的人明顯少了.稻香裝修不錯, 光光猛猛, 座位很闊落, 也有卡座, 方便客人談天說地.侍應生算招呼好, 安排好座位便問要什麼茶.  在約3分鍾後,一壺熱騰騰的香茶便端上.看看餐牌, 我們点了冷盤 ,: 有紅油抄手, 煎腐皮卷, 青豆角配沙拉汁, 煎餃子及煎腸粉.5種食物才買$ 32, 真是物超所值.而且食物味道和擺設都很好.蝦餃及潮州粉果, 粉果皮較諗, 一般水準.蟹子燒賣, 調味不錯, 口感也好.金邊肉片湯粉, 有肉片,魚旦片, 紅蘿蔔, 有肉碎,冬菜,及蔥花,有些辣味,但覺味道較鹹.傳統的牛肉球,有喼汁, 有牛肉味, 冇蘇味, 夠熱. 好!!甜品是芒果布甸, 很滑, 有奶也有芒果味.食品價錢比西式餐廳更平, 枱面白枱布, 而熱茶不停供應, 座位闊落更好, 我要推介.

看看餐牌, 我們点了
真是物超所值.而且食物味道和擺設都很好.
蝦餃及潮州粉果, 粉果皮較諗, 一般水準.
蟹子燒賣, 調味不錯, 口感也好.
甜品是芒果布甸, 很滑, 有奶也有芒果味.

2015-11-16 2286 瀏覽
11月15日星期日到這裡晚膳,因3位不提供訂座服務,約6點到達,在電腦取了籌,電腦顯示 K7,我的籌是 K8,也等左十分鍾,門口得一個亞姐把關,只見她滕來滕去,當時大約七、八成入座率,好明顯人手嚴重不足。叫左推廣灼海蝦1份 $68,份量大,應該有1斤,好抵食,灼得剛剛好,肉質彈牙,但叫左45分鐘后才到,可能廚房太忙啦。羊腩煲加生菜 $148+28,炸枝竹,冬筍,冬菇,馬蹄,好多料,羊腩也不少,個汁味道剛好,加上灼生菜同食,d汁入曬d菜度,好味。蜜桃柚子肉排 $68,份量都吾細,蜜桃有拾多件,肉排也有拾件左右,但炸得略為乾身,個汁就甜甜酸酸,帶點柚子味,好開胃。自助吧每位 $14,有芝麻糊,杏仁茶,夠熱又夠香,好出色,紅豆沙及綠豆沙就一般,好浠又吾夠熱,椰青水,沙冰都吾錯,另有罐裝汽水及果汁,豆漿,夏枯草,這個吧好抵飮!但一定要全圍全部人 order 的,這個都是合理的。因個灼蝦系遲左少少到,所以這餐飯都食左2個鐘。埋單 $415,都抵食嘅,但服務就一般,人手又吾夠,所以只可偶然一次,不能常常黎,否則食一餐飯就死好多細胞。
因個灼蝦系遲左少少到,所以這餐飯都食左2個鐘。

10 分鐘 (堂食)
  • 羊腩煲
  • 灼蝦
2015-08-17 3368 瀏覽
今日友人揀左皇室堡既稻香~ 稻香係我心目中係較為高檔少少既打邊爐. 我地一行4人坐底左...就問個店員, 係任食定續碟續碟叫...店員不耐煩, 覺得人地一定知咁..話呢度唔係任食. 之後...店員D態度都keep住差, 我明你地好忙, 但話哂都係稻香, 係咪應該有起碼既服務standard呢....其實我都中意續碟續碟叫, 因為食物的質素總比任食的來得好~ 9點後還有特價~ 而且酒水都係比一個價錢就可以任飲~ 不過因為佢地D態度攪到我剩係影左一張相, 之後的都冇咩心情~ 我地叫左肥牛, 炸魚皮, 菜, 墨魚滑, 脆肉鯇, 生根, 餃... 湯底我地叫左莞西皮蛋同埋沙嗲. 肥牛都的而且確係唔錯既, 油脂ok, 卓一卓就Ok, 而且唔鞋. 炸魚皮亦都好味~ 最怕D炸魚皮唔新鮮, 淋左唔脆, 但呢度個D不錯~ 另外餃都做得好好~ 算係皮薄餡靚~

另外餃都做得好好~ 算係皮薄餡靚~

2015-08-08
2015-05-03 3786 瀏覽
今天和朋友一起去稻香超級漁港吃早茶,食得大滿足。竹枝牛肉丸,肉味濃厚,牛肉十分新鮮,分量很足,脆軟結合。蟹粉魚肉燒麥,魚肉新鮮,味道鮮美,因為是新鮮製作,所以有著一種獨特的海鮮的味道。當然不能錯過的是我最愛的叉燒包,不同於平時所吃的叉燒包,它裡面有很大塊的肉,醬的味道也很新鮮,可以吃出來是當天新鮮製作的醬料。因為是酒樓早茶,所以每一道菜都是新鮮的食材製作,味道獨特,可以慢慢地享受一個上午。
今天和朋友一起去稻香超級漁港吃早茶,食得大滿足。
竹枝牛肉丸,肉味濃厚,牛肉十分新鮮,分量很足,脆軟結合。
早茶
2015-05-26
7 分鐘 (堂食)
2015-01-06 4301 瀏覽
好耐沒試過飲早茶,所以一早起身同阿媽去嘆茶,於是揀咗又係稻香@皇室堡。去到茶樓當然係自己搵位,當日係星期一返工日,但照我所見已經差不多座無虛席,不過咁也好好彩地比我哋搵到個卡位坐添。嘩! 一坐低,就比我好心急地見到張特價點心紙,果然真係好抵食,尤其是張早晨孖寶。結果叫咗好多孖寶餐,好似我至愛叉燒飽、滑雞卷、雞扎併鴨腳扎、三式餃、韭菜角併魚片頭、炸兩腸、仲有懷舊糯米雞。死味,晨早已經咁好胃口。講番D食物先,D點心夠晒熱,不過份雞扎併鴨腳扎,我就覺得麻麻地好食,因為件配件竽頭比較梗,好似未熟咁,希望有關方面能夠改善一下。其他點心都不過不失,算係咁上下。個日埋單$85.5,仲要自己出去埋單,I LIKE自助式找數,可以唔使再比Trips,我諗可能呢個係稻香STYLE。

,尤其是張早晨孖寶

2014-12-29
$43 (早餐)
2014-12-06 4482 瀏覽
今晚,我同爸爸黎到皇室堡稻香食飯,稻香完全冇受占中影響,打邊爐噶非常多人,有1蚊一個雞煲優惠,我地點左一個羊腩煲,168蚊,送一籬菜,羊腩好鬆軟,比較大舊,唔韌,唔咸,味道巖巖好,羊腩好少骨,基本啖啖肉,而且羊腩煲裏面的配菜有D筍,支竹,支竹好林,冬菇好大只,好林,筍好爽口,而且一煲落黎好鬼多羊腩,系尼個凍冰冰噶天氣食,真系太正了另外叫左個椰王燉燕窩28蚊,是用了原只椰子汁來燉蛋,D蛋甜甜地,好滑,上面鋪滿燕窩,超級正,不過冇上年果個椰王燉燕窩好,如果蛋同燕窩攪渾黎燉,效果應該比較好食老豆還點左只個石鍋濃湯翅,裡面有幾條鮮人參,較多魚翅,料非常足,濃湯用雞湯熬成,個翅上臺時仲滾緊噶,幾大煲,一人噶分量再叫左2個飯,埋單一共287元
羊腩煲
羊腩煲
椰王燉燕窩
石鍋濃湯翅
2014-11-06 4613 瀏覽
由於在等男友之前吃了個成肚氣的日本刺身飯,肚子還是很餓,所以決定離開西環,到銅鑼灣稻香 淥淥先宵夜時段, 抵啊!!醉雞湯底 ($78) 附上大約半只雞雞很新鮮,所以吃的時候覺得雞肉很滑不會很un 其他東西都被我們狼吞虎咽一下子吃光都忘了拍照只是這個牛丸,我們都覺得不好吃原因是肉太鬆,沒有口感,Supermarket 的四洲牛丸好像還更好吃在宵夜時段抵食,食物普普通通,但兩個人都是兩百多一點,捧腹而歸。
由於在等男友之前吃了個成肚氣的日本刺身飯,
肚子還是很餓,
所以決定離開西環,
到銅鑼灣稻香 淥淥先
宵夜時段, 抵啊!!
醉雞湯底 ($78)
醉雞湯底 ($78) 附上大約半只雞
雞很新鮮,所以吃的時候覺得雞肉很滑
不會很un

其他東西都被我們狼吞虎咽一下子吃光
都忘了拍照

只是這個牛丸,我們都覺得不好吃
原因是肉太鬆,沒有口感,
Supermarket 的四洲牛丸好像還更好吃
牛丸
在宵夜時段抵食,食物普普通通,
但兩個人都是兩百多一點,捧腹而歸。

2014-11-04
$120 (宵夜)
醉雞湯底 ($78)
2014-06-16 5658 瀏覽
又到宵夜時間但末食飯, 2個人去左稻香因為宵夜時段有特價餸:水蜜桃沙拉蝦球(走沙拉醬): 大大隻炸蝦, 酸酸甜甜既蜜桃,菠蘿,好開胃, 不過呢D雪蝦當然係無蝦味,而且炸粉厚左D!酥炸廣島蠔: 有8-9隻蠔, size都唔太細, 新鮮炸起, 好香口, 蠔身好軟熟, 仲有蠔既鮮甜味道!茄子炆班頭腩: 好多茄子, 走過油好野味, 班頭腩新鮮, D魚肉唔鞋好滑流, 醬汁濃郁,不過稍為咸左D.叫完晒先知道樣樣係炸, 好肥膩, 好有罪惡感不過, 呢度既宵夜菜式真係無得輸, 以咁既價錢, 好食又抵食

叫完晒先知道樣樣係炸, 好肥膩, 好有罪惡感
$90 (宵夜)
2014-04-30 5121 瀏覽
呢度9點後有特價, 是次同屋企人黎開餐。我地入黎等左一陣就安排我地入坐, 呢度雖然唔係任飲任食, 但係我地一家都唔大食, 所以散點比較化算, 加上散點質素一定好過任食!!呢度仲可以加$9任飲同任食糖水, 飲品有汽水, 果汁, 豆漿 同好似酸梅湯之類既涼茶, 好抵, 大集團果然唔同D, 唔洗逐杯逐杯計, 讚!!講返食物方面, 我地點左兩個湯底, 一個清湯一個沙嗲, 因為媽咪唔食辣同牛肉, 所以沙嗲同肥牛主力都係我同爸爸食, 沙嗲湯底唔錯, 不太辣但有麻香味。點左個肥牛, 肥牛好靚仔, 色澤分明, 脂肪比例均勻, 落去卓一卓就食得, 唔洗點醬都好好味, 讚!其他蔬菜同肉類都好新鮮, 最抵讚既係呢度D餃, 真係非常足料, 又好味, 皮薄, 十分!!我地點左好多野食, 每人$170都唔洗, 比任食更抵~~~推介!!!
呢度9點後有特價, 是次同屋企人黎開餐。

2014-04-11
10 分鐘 (堂食)
由兔兔貓自出娘胎已經聽過稻香的一蚊雞但孩提時代不喜歡吃雞,所以一直未有嘗過兔一到了一個年紀,就會口味改變近年突然愛上吃雞 還要是啖啖肉的雞胸都要說一句 識食梗係要食雞胸最近有見稻香重推一蚊雞這個時機看到如此吸引的價錢,忍不住找機會來了待應說,食客能夠無限量叫雞但建議一人最好只吃一隻,以配合"惜食"主題大家注意,一蚊雞只限堂食,不能外帶,大家吃雞都要留意細則喔猶記得酒樓集團主席曾接受報章訪問他指出這項優惠是不計成本的,一心打正旗號為一項宣傳活動,這就是霸氣!是咁的 穗香雞($1) 吃得出雞是浸熟的 , 上湯包裹著雞皮令到整碟一蚊雞 一上桌便顯得閃閃生輝!份量亦實在不是渣流灘,絕無將貨就價,或是抽起某些部位。值得大讚這個一蚊絕物超超超所值能令兔兔貓用三個超來形容 厲害吧一蚊雞雞肉嫰滑,脂肪稍多。但是雞皮和肉離奇地容易分開。先試試雞胸感到滑溜非常,而且每一口都不會吃到渣滓!而且雞肉溫度不高不低,入口不會燙到!雞脾位置亦不會過熟,真的很考廚師功架呢那碟豉油就應該是穗香雞的精髓所在不會太鹹卻很惹香,吃完又不致於太口乾一蚊穗香雞果雞係得嘅發現看見每桌最少放著一碟一蚊雞,連火鍋客都會叫看看多受歡迎兔

由兔兔貓自出娘胎已經聽過稻香的一蚊雞
但孩提時代不喜歡吃雞,所以一直未有嘗過

兔一到了一個年紀,就會口味改變
近年突然愛上吃雞 還要是啖啖肉的雞胸

都要說一句 識食梗係要食雞胸
最近有見稻香重推一蚊雞
這個時機看到如此吸引的價錢,忍不住找機會來了

待應說,食客能夠無限量叫雞

但建議一人最好只吃一隻,以配合"惜食"主題
大家注意,一蚊雞只限堂食,不能外帶,大家吃雞都要留意細則喔

猶記得酒樓集團主席曾接受報章訪問

是咁的
穗香雞($1)
吃得出雞是浸熟的 , 上湯包裹著雞皮
令到整碟一蚊雞 一上桌便顯得閃閃生輝!
這個一蚊絕物超超超所值
能令兔兔貓用三個超來形容 厲害吧

一蚊雞雞肉嫰滑,脂肪稍多。但是雞皮和肉離奇地容易分開。
先試試雞胸感到滑溜非常,而且每一口都不會吃到渣滓!
而且雞肉溫度不高不低,入口不會燙到!
雞脾位置亦不會過熟,真的很考廚師功架呢

那碟豉油就應該是穗香雞的精髓所在
不會太鹹卻很惹香,吃完又不致於太口乾
一蚊穗香雞果雞係得嘅

發現看見每桌最少放著一碟一蚊雞,連火鍋客都會叫
看看多受歡迎
兔兔貓也不執輸,一口氣叫了三隻
相片都拍不到這狂妄一面
枱面看著也覺得頗誇張
希望集團十年後依然推出一蚊雞作招來

五彩玉環清心素 ($89)
兔兔貓的動物朋友茹素 未能一同吃一蚊雞
但是每個侍應都說這是新菜式
整間酒樓都沒有職員知道菜式內容是什麼

顯而易見,他們極懶惰
基本上去廚房問一下大廚的動作,都不願意
真叫人失望呢

但是動物朋友還是下單了
皆因這個菜式擁有一個很別緻的菜名

令兔兔貓想起貴妃楊玉環 (其實完全沒有任何關聯的 呵呵)
也令兔兔貓想起一朵白雲飄著一位觀音天使 (也是沒有任何關聯的 呵呵)
正所謂希望越大失望越大

而冬瓜上的茶樹菇份量亦很多

茶樹菇最忌太乾太硬 但是大廚把它燜了好些日子

茶樹菇軟香有咬口 而且正正是獻汁惹味所在 實在叫人難以忘懷
2014-03-31
60 分鐘 (堂食)
  • 一蚊雞