2017-03-02 168 瀏覽
話說女友突然想食日式燒烤,聽朋友意見,決定黎浜燒食堂。餐廳地方環境很高尚,環境清潔。我地叫左北海漁港,鰻魚燒,2杯藍妹生啤。有專人幫你燒,服務周到。現在餐廳推廣優惠,一手拎蝦,拎幾多食幾多,結果我拎左6隻,虎蝦新鮮,肉質甜美主角出場,首先燒帶子,職員會細心清去內臟再燒,帶子很新鮮,又彈牙,至於鮑魚,肉質肥美,又清新。蟹糕既鹹甜,配合威化餅,很美味!蟹腳很新鮮,肉質很甜,完全冇海水鹹味!黑松露炒磨菇,很惹味,鑊氣夠!茶漬飯,茶既甘同甜,配飯,感覺很美妙!還有鰻魚燒,都是必試,鰻魚厚肉多汁,非常惹味!最後還有蜜瓜做飯後甜品,甜而多汁,可惜圖片限制不能盡錄最後,我地2個食左大約$1100,我覺得值,因為浜燒食堂俾左5星級既食物同服務你。
話說女友突然想食日式燒烤,聽朋友意見,決定黎浜燒食堂。
餐廳地方環境很高尚,環境清潔。
我地叫左北海漁港,鰻魚燒,2杯藍妹生啤。
燒虎蝦
燒帶子
燒鮑魚
蟹糕威化餅
蟹糕既鹹甜,配合威化餅,很美味!
燒蟹
蟹腳很新鮮,肉質很甜,完全冇海水鹹味!
黑松露炒磨菇
黑松露炒磨菇,很惹味,鑊氣夠!
菜漬飯
茶漬飯,茶既甘同甜,配飯,感覺很美妙!
還有鰻魚燒,都是必試,鰻魚厚肉多汁,非常惹味!

最後還有蜜瓜做飯後甜品,甜而多汁,可惜圖片限制不能盡錄

2017-03-01
黑松露炒磨菇
菜漬飯
  • 山之惠黑松露茸野菌鋁箔燒
2017-03-02 93 瀏覽
年時候約了朋友去TST吃飯,揀去諾士佛臺個邊吃飯,順便來一個小型團年飯局,朋友想試下燒海鮮,就上網看下TST有冇燒海鮮餐廳,就見到秋田有不少人介紹.決定試下秋田.它有2個套餐給客人去揀.朋友話難得-來.朋友話一於吃好-些.揀598元套餐,我和朋友各自叫了598元海鮮套餐,這裡由店員幫客人去燒,我和朋友出現小小笑話。店員拎了一大盤海蝦。我同朋友以為成盤都是我們,後來,店員話拎到幾多隻才是我們,由朋友伸手拎起5隻.2隻用來做刺身.淨下3隻用來燒,蝦刺身十分新鮮,蝦是新鮮蝦.蝦肉好鮮味.燒蝦吃了1隻,我較為愛吃刺身.燒蝦略為咸佐些小.,這裡海鮮整體都幾好,不得不讃服務超好,有店員幫你燒埋海鮮,服務十分細心,環境亦都好好.座位坐得十分舒適,這裡位置十分方便食品味道海蝦,我們揀了刺身同燒這2個食法.刺身較為我的口味,蝦肉味道十分鮮甜九州松葉蟹,朋友話好好味.我覺得蟹肉味道好鮮味扇貝我平時十分愛吃扇貝,這裡的扇貝十分大隻呀!味道好鮮味烏冬個湯幾清甜.亦不是太咸龍蝦蝦肉十分新鮮。味道鮮甜無服務店員的服務態度好好.主動幫客人燒海鮮環境地方夠大.座位坐得十分舒適價錢平均600元.已經十分抵食

食品味道

九州松葉蟹,朋友話好好味.我覺得蟹肉味道好鮮味

扇貝

我平時十分愛吃扇貝,這裡的扇貝十分大隻呀!味道好鮮味

烏冬

個湯幾清甜.亦不是太咸

龍蝦

蝦肉十分新鮮。味道鮮甜無

店員的服務態度好好.主動幫客人燒海鮮

地方夠大.座位坐得十分舒適

價錢

平均600元.已經十分抵食

2017-02-17
  • 北海道帆立貝
  • 九州活松葉蟹
2017-03-01 137 瀏覽
浜燒是日語,即指剛捕獲的海產,在海邊即燒即食。剛剛去過日本東京旅行,光顧過差不多類型的磯丸水產,但海鮮質素很差,還有昂貴的小食費,言語不通的關係難以跟店員表達。今次回港光顧秋田浜燒食堂,裝潢好有日本地道風味,好像又回到日本。兩個set的分別是鮑魚、龍蝦,所以我選了前者的北海漁港,不過價錢牌有點取巧,就是食物份量寫兩人前,但價錢寫$398/person,沒有看清楚以為前面套餐是$398,其實是 $398x2位= $796。除了套餐外,還有散點的刺身、炸物、烏冬等。除了食,還有「一手赤蝦」遊戲玩,只要 like & share 餐廳fb就可以,我隨意拎左7隻,一半燒一半刺身。啤梨味乳酸梳打 $40梨味清新而不假,甜甜地好味~~全程都有專人燒,好嘆~~燒蝦熟度剛好,好彈牙,至於刺身也鮮甜啖啖肉。華美燻雞刺身沙律雞肉經煙燻過,不要擔心是生雞,而味道重煙燻味,質感似是巴馬火腿。清酒昆布大蜆煮蜆肉好大隻鮮甜及無沙,湯底有淡淡清酒香味,正。最期待的海鮮來了,分別有九洲松葉蟹半尾蟹味噌甲羅燒x1北海道帆立貝x2青森殘酷網鮑x2兵庫縣活播磨牡蠣 (即是生蠔)x2大阪爆汁辛辣腸,味道辣辣地,外皮脆,內裡肉

除了套餐外,還有散點的刺身、炸物、烏冬等。
啤梨味乳酸梳打 $40

梨味清新而不假,甜甜地好味~~
啤梨味乳酸梳打 $40
全程都有專人燒,好嘆~~

燒蝦熟度剛好,好彈牙,至於刺身也鮮甜啖啖肉。

清酒昆布大蜆煮

蜆肉好大隻鮮甜及無沙,湯底有淡淡清酒香味,正。
清酒昆布大蜆煮
最期待的海鮮來了,分別有

九洲松葉蟹半尾

蟹味噌甲羅燒x1

北海道帆立貝x2

青森殘酷網鮑x2

兵庫縣活播磨牡蠣 (即是生蠔)x2
北海漁港
大阪爆汁辛辣腸,味道辣辣地,外皮脆,內裡肉腍,很不錯。
大阪爆汁辛辣腸
生蠔輕輕燒過後,再以火槍燒過表面,多種燒烤香味,而生蠔肥美,鮮甜。
生蠔
北海道帆立貝,放在燒爐上一會兒貝殼慢慢打開,店員就會剪走整個帆立貝到廚房清走不潔物,在貝殼上擠了清酒及醬汁,再放帆立貝慢燒。
北海道帆立貝
帆立貝有少許燒得過火候,帶點韌,但也可接受,至於群邊好彈牙。
北海道帆立貝
海鮮併盤當中最活躍是鮑魚,放上燒網更加激烈,怪不得說青森 "殘酷" 網鮑,親眼看真係幾殘忍,不過我又好想品嚐....

差不多燒熟再剪開一片片塗上牛油就完成。
青森殘酷網鮑
這個燒得剛好,一片片質感非常彈牙,有少少牛油香味,超正!
青森殘酷網鮑
最後的九洲松葉蟹好期待,因為我很喜歡吃蟹!

燒到蟹爪呈橙色,好吸引
九洲松葉蟹
拆出絲絲蟹肉,可見十分新鮮,肉質的鮮甜味是難以形容。
九洲松葉蟹
山之惠黑松露茸野菌鋁箔燒,黑松露的香味加嫩滑的野菌,除了海鮮,其他食物都很出色~~
山之惠黑松露茸野菌鋁箔燒
京都茶漬飯(配鯛魚)
因為等了好一陣子才上檯,所以湯不算熱,但味道是不錯的,至於烏冬就一般,不夠滑身。
京都茶漬飯(配鯛魚)
最後奉上是日本果物,是蜜瓜,但不算甜。
再追加 水蜜桃雪葩 $78 及 椰子雪葩 $48

水蜜桃香甜清新,至於椰子就有雪糕幼滑質感,超正~~~
水蜜桃雪葩 $78 及 椰子雪葩 $48
這一餐真是大。滿。足,套餐$398一位算經濟,而且要讚一下幫我們燒海鮮的Janet,有她我們才可以品嚐到海鮮的最鮮味。
北海漁港
大阪爆汁辛辣腸
山之惠黑松露茸野菌鋁箔燒
水蜜桃雪葩 $78 及 椰子雪葩 $48
2017-02-28 104 瀏覽
環境幾舒服,又有日本特色既浜燒店仲有蟹蓋🦀,鮑魚🐚,蠔🐚,松葉蟹🦀,帆立貝🐚等等既二人餐($398一位),價錢以浜燒黎講唔算貴!最鍾意都係佢地既甲羅燒,首先將松葉蟹膏🦀,蟹肉🦀,蟹籽🦀同埋生鵪鶉蛋🐣放係蟹殼上,食之前將全部撈勻,再放上爐上燒到少少凝結,就食得啦,係非常地道既浜燒手法。大量蟹膏味道極鮮😛,又香濃,最緊要蟹膏量夠多蟹腳好夠肉,啖啖肉,燒起上黎火光紅紅,唔食剩係睇都覺得正啊!扇貝肉好大舊,食起上黎啖啖肉,加上佢地秘製醬汁,好好味。值得一提,秋田浜燒食堂推出新優惠,只要LIKE佢地FB PAGE就可以玩一手赤蝦,即係一隻手拎到幾多隻,就免費食幾多食,foodki就拎左八隻蝦蝦蝦蝦蝦蝦蝦蝦🦐🦐。 除左燒之外,仲可以食刺身赤蝦,簡直抵到極點。
環境幾舒服,又有日本特色既浜燒店
扇貝肉好大舊,食起上黎啖啖肉,加上佢地秘製醬汁,好好味。
值得一提,秋田浜燒食堂推出新優惠,

2017-02-26 1537 瀏覽
今晚和家人出外吃飯,長輩們特別開心,因為每次小妹都帶他們試新菜式,都有一陣子沒有來諾士佛台了,小妹一來不喜歡到那些酒吧噪吵的地方,二來不好飲酒。今次來到這家位於諾士佛台中間上樓的日式浜燒餐廳,想不到有驚喜。 浜燒即海邊即捕即燒的意思,這店的面積很大,裝修很地道,充滿漁村色彩,十份配合主題,店內富空間感,坐得舒服。 店內有自設海鮮水缸養著生猛海鮮,以確保新鮮。不用想了,就點札榥漁港二人餐吧!菜式夠豐富~ 飲品亦有不同選擇。 華美燻雞沙津,雞是煙燻的,換句話說即是生的,坦白說,小妹有點卻步,身為食家,當然什麽都要勇於嘗試啦,小妹覺得不論口感及味道都和煙三文魚很像,略醎,而沙津菜夠新鮮,不錯! 餐包括飲品,點了Asahi啤酒,很清涼架呢! 點了蜜柑果汁,粒粒果肉,味道有點像果粒橙。 漁獲浜燒,包括龍蝦丶九洲松葉蟹丶北寄貝及爆漿肉腸,海鮮都是新鮮的,還在動! 清酒煮蜆,淡淡的酒味,加上肥厚的蜆肉,肉味清甜,Oishi呢! 帆立貝,先放清酒,把殼燒紅。 店員再把已洗淨及去腸的帆立貝置於清酒再燒,聞見已經很想吃! 燒好了,店員還很細心地分成四份讓我們分享。味道方面,以清酒煮的帆立貝肉質鮮甜,酒能

店內有自設海鮮水缸養著生猛海鮮,以確保新鮮。
不用想了,就點札榥漁港二人餐吧!菜式夠豐富~

飲品亦有不同選擇。

餐包括飲品,點了Asahi啤酒,很清涼架呢!

點了蜜柑果汁,粒粒果肉,味道有點像果粒橙。

帆立貝,先放清酒,把殼燒紅。

店員再把已洗淨及去腸的帆立貝置於清酒再燒,聞見已經很想吃!

燒好了,店員還很細心地分成四份讓我們分享。味道方面,以清酒煮的帆立貝肉質鮮甜,酒能更突出本身的鮮味。

甲羅燒,以松葉蟹膏加上味噌及蟹籽,份量十足。

再把松葉蟹膏釀入這烘過的日本脆餅一同品嘗,松葉蟹膏味道鮮美甘香,與這塊脆卜卜的餅的味道十分夾,小妹認為這塊日式多士實在出色。

燒鮑魚其實都蠻講技巧,要是超太久,就會變得很硬,這裡的燒鮑魚火口適中,肉質爽口腍身,好鮮味呢!

燒龍蝦,店員把牛油加上蝦膏塗上龍蝦身,再把其燒香。

燒好了!肉質爽口彈牙,美道鮮甜。

松葉蟹腳,這個味道可以,略嫌鮮甜度不夠。

黑松露野菌燒,黑松露跟野菌的味道很夾,吃完那麽多燒物,這個蔬菜算是清一清口腔。

鯛汁野菜烏冬,魚湯味濃,味道清甜,烏冬爽口彈牙。

明太子及鮭魚飯糰,飯糰經煎過,外面香脆可口,飯糰味道清淡,餡料不算濃味,而且份量剛好,不過太飽。

明太子茶漬飯,很地道的茶漬飯,以茶壼盛著綠茶湯,淋上飯和明太子,味道鮮美,加上脆脆及紫菜配料,好好味呢!雖然很飽了,但仍可以吃下!

還有飯後果,蜜瓜,很香甜呀!圓滿了是日之浜燒晚餐!

這裡食物質素及服務俱佳,可以再來!
2017-02-24
2017-02-26 750 瀏覽
今晚和家人們試試這家日式浜燒餐廳,裝修很日本居酒屋FEEL,地方夠大。 還有Outdoor坐位,以供選擇,氣氛不錯。 華美燻雞沙津,面的是經煙燻過的雞肉,味道及口感均似三文魚,不太突出,蔬菜OK。 漁獲浜燒,有鮑魚丶松葉蟹丶活生蠔及大阪爆汁辛辣腸,海鮮新鮮生猛,動力十足。 清酒煮蜆,蜆肉味道鮮甜,肉質嫩滑有咬勁,好味! 大阪爆汁辛辣腸,微辣,惹味十足,外皮香脆,美味可口。 北寄貝,肉質爽口,味美多汁;蠔,超鮮甜,肉質嫩滑! 燒熟後,已急不及待吃了~不用調味,只品嘗其鮮味已經足夠。 甲羅燒,以松葉蟹膏加上味噌及蟹籽,味道甘香,再塗上旁邊的脆餅上吃,份外味美。 黑松露野菌燒,以黑松露及牛油去烤焗的野菌,無得輸呀! 明太子及鮭魚飯糰,外皮經香煎,味道惹味,飯糰不大,一口可以吃掉,份量剛好。 飯後果,甜到漏的哈蜜瓜,為這頓浜燒的完美甜點。 這裡服務佳,有專人為你燒,地方坐得舒服,可以再來呀!
還有Outdoor坐位,以供選擇,氣氛不錯。

清酒煮蜆,蜆肉味道鮮甜,肉質嫩滑有咬勁,好味!
大阪爆汁辛辣腸,微辣,惹味十足,外皮香脆,美味可口。
北寄貝,肉質爽口,味美多汁;蠔,超鮮甜,肉質嫩滑!
燒熟後,已急不及待吃了~不用調味,只品嘗其鮮味已經足夠。
黑松露野菌燒,以黑松露及牛油去烤焗的野菌,無得輸呀!

飯後果,甜到漏的哈蜜瓜,為這頓浜燒的完美甜點。
這裡服務佳,有專人為你燒,地方坐得舒服,可以再來呀!
2017-02-21
2017-02-22 147 瀏覽
今晚去食日本浜燒,以為諾士佛臺道只有酒吧,西餐,原來開左間日本浜燒,去到街尾一幢式的,係二樓,招牌至入餐廳既裝修都好似置身於東京既磯丸水產,見到餐牌有個二人餐,但價錢合理,都唔算貴,有兩款,差在個龍蝦,我地叫了個$398@餐,前菜先上了燻雞刺身沙律,雞肉有醃製過燻咸味,之後上辛辣腸,好多肉汁,之後店員推介like 及分享餐廳全名既Facebook 就可送一手赤蝦,朋友一手攞到8隻,超勁,我地四隻做刺身,四隻燒,一個籃上晒漁獲浜燒,好豐盛既感覺,之後上清酒昆布大蜆煮,個湯好清甜,又有陣陣酒香味,再加埋好似裝左湯既蜆肉,一咬,成口湯汁,極鮮甜。之後燒蠔,先燒底,面就由店員用火槍燒,燒至7成熟,蠔味鮮,賬卜卜厚肉,唔腥,裙邊位少少脆,之後兩款係我至愛,重頭戲,係青森縣殘酷網鮑,如果散叫都要$138 一隻架,殘號嘅意思相信係佢活生鮑魚擺上個爐度燒囉!見住佢好似跳舞咁郁同爭扎,真係殘忍,店員燒左一邊拿起話拎去再清洗,拎回來再燒,所以熟度恰當唔會韌,肉質彈牙有濃濃海水咸味,超鮮甜,個邊有微微煎香味,之後食蟹味甲羅燒,燒一陣放鵪鶉蛋,再攪勻再燒,好有蟹肉鮮味,一條條蟹肉絲配味噌配以一圓塊餅,好夾,唔
赤蝦
清酒煮蜆
網鮑
之後食蟹味甲羅燒,燒一陣放鵪鶉蛋,再攪勻再燒,好有蟹肉鮮味,一條條蟹肉絲配味噌配以一圓塊餅,好夾,唔會咸,坊間其他餐廳食過勁咸,呢度直程可以就咁畢黎食都好有蟹肉鮮味。
甲羅燒配餅
之後到燒北海道帆立貝,肉質超鮮甜爽口,仲有爽口裙邊,店員燒到中段,落了清酒,再加啲牛油好香,上碟時店員細心剪開一小塊,個清酒夾埋帶子鮮味,可以當湯飲埋添。另外剛才既赤蝦刺身已剝殼, 再上碟, 好新鮮, 大隻, 啖啖肉。
北海道帆立貝
到松葉蟹棒, 超長, 有埋拆蟹工具, 好容易就食到蟹棒, 肉質一絲一絲, 好有蟹鮮味, 連蟹身, 好大份蟹肉, 在燒時還搽上牛油, 更香更可帶出蟹的鮮甜味, 還有焗鮮菇, 香噴噴的牛油味, 好滑,
之後唔夠喉叫多個活帶子刺身$78,同平時壽司店不同,更爽口鮮甜,冇咁黏口口感。
帶子刺身
仲叫了燒鰻魚,魚皮好脆,肉身淋上燒汁, 面有焦香味,完全唔腥,肉身有質感。
鯛魚茶漬飯
之後仲有鯛魚茶漬飯,一㝞上,有味湯水般的綠茶,倒入鯛魚及有些脆粒的調味飯超正。

鯛魚肉質較實。

朋友叫了鯛汁野菜烏冬,魚湯味鮮甜,烏冬好滑煙韌。
鯛汁野菜烏冬
套餐還有哈密瓜, 好清甜呀, 再散叫了杯荔枝冰茶, 解除燒烤的熱燙感覺,
餐廳座位寬敞, 除室內, 還有涼爽的室外, 另一邊更有bar 位, 可供飲酒人士暢談。
題外話/補充資料: like 及分享餐廳全名既Facebook 就可送一手赤蝦
2017-02-21
赤蝦
清酒煮蜆
甲羅燒配餅
帶子刺身
2017-02-22 117 瀏覽
之前去大阪, 朋友推介一定要去試試日本既水產浜燒!!!試過之後真係愛上, 海鮮拎上黎就即燒, 夠哂新鮮"*原來宜家香港都開左唔少水產浜燒店丫~~今次就同朋友黎到尖沙咀諾士佛台既【秋田浜燒食堂】入到黎真係好似去左日本既居酒屋咁"*呢度既裝潢好日式FEEL, 而且擺設都係以日系風格!!唔講真係以為自己去左日本呢~~~呢度設有兩款浜燒套餐, 價錢分別 HK$398 位及 HK$538 位~~套餐係 2人前黎架, 所以一叫就係兩位起的呢!!!!如果套餐唔岩既, 都可以自己散叫架"*仲有小食, 熟食及刺身可選擇~~我地就點左個【北海漁港】二人餐!!有 3款前菜, 6款漁獲浜燒, 2款食事及 1款果物"*先來這個華美燻雞刺身沙律~~第一次食雞肉刺身, 食落有雞味, 而質感都似食普通魚既刺身咁, 肉質都幾滑!!!完全唔係本身想像既味道黎"*另外我地就點左個刺身拚盤: 松盛盒 (HK$238)分別有北海道凡立貝, 三文魚, 油甘魚, 兵庫縣生蠔~~全部都好新鮮, 刺身全部都係厚切的, 食落鮮味十足又;生蠔鮮甜又唔腥, 果然係來自日本既水產"*呢個清酒昆布大蜆湯~~都有成6-7隻大蜆係入面架, 鮮甜又冇
之前去大阪, 朋友推介一定要去試試日本既水產浜燒!!!

試過之後真係愛上, 海鮮拎上黎就即燒, 夠哂新鮮"*
原來宜家香港都開左唔少水產浜燒店丫~~

今次就同朋友黎到尖沙咀諾士佛台既【秋田浜燒食堂】

入到黎真係好似去左日本既居酒屋咁"*
呢度既裝潢好日式FEEL, 而且擺設都係以日系風格!!

唔講真係以為自己去左日本呢~~~

套餐係 2人前黎架, 所以一叫就係兩位起的呢!!!!

如果套餐唔岩既, 都可以自己散叫架"*
仲有小食, 熟食及刺身可選擇~~

我地就點左個【北海漁港】二人餐!!

有 3款前菜, 6款漁獲浜燒, 2款食事及 1款果物"*
華美燻雞刺身沙律
先來這個華美燻雞刺身沙律~~

完全唔係本身想像既味道黎"*
松盛盒
另外我地就點左個刺身拚盤: 松盛盒 (HK$238)

分別有北海道凡立貝, 三文魚, 油甘魚, 兵庫縣生蠔~~

全部都好新鮮, 刺身全部都係厚切的, 食落鮮味十足又;

生蠔鮮甜又唔腥, 果然係來自日本既水產"*
清酒昆布大蜆煎
呢個清酒昆布大蜆湯~~

都有成6-7隻大蜆係入面架, 鮮甜又冇沙;

加埋淡淡既酒香, 令到個湯都好清甜"*
英勳吟釀 Light 梅酒
係 Happy Friday 既日子, 梗係要飲下酒啦~

我地就點左呢支【英勳吟釀 Light 梅酒】

輕輕既梅酒味道, 味道非常易入口, 輕 女生們一定會喜歡!!!
加上宜家新開張既關係, 佢仲有個【一手赤蝦活動】

一手可以拎到幾多隻蝦就係送比你地架啦;

可以燒黎食或者做刺身~~~
好彩我一手都抓到 6隻, 算不錯啦!!

店員建議燒黎食會好食好多, 咁我地就聽佢講啦~~

燒完既赤蝦啖啖肉又鮮味, 的確唔錯啊"*
漁獲浜燒
終於到主角出埸啦~~

包括有:九洲松葉蟹半尾, 蟹味噌甲羅燒, 北海道帆立貝, 青森殘酷網鮑, 兵庫縣活播磨牡蠣,

山之惠黑松露茸野菌鋁箔燒, 大阪爆汁辛辣腸"*
隻北海道帆立貝真係有成塊面咁大丫~~

店員會負責燒架, 唔駛自己動手"*
佢地仲會處理好海鮮既內臟, 食個時更安心!!!

帆立貝超鮮甜的說, 而且帶子位啖啖肉, 燒得剛剛好丫~
而隻網鮑係非常新鮮, 上台個時佢仲郁緊架~~

店員燒好過起殼再端到碟上, 真係鮮味無比, 鮑魚燒完之後又唔會韌, 好有咬口!!

生蠔就夠多汁, 正"*
半份既九洲松葉蟹份量都唔少丫~~

佢地仲好貼心剪好哂方便用工具將蟹肉取出黎食;

少少海水味又鮮甜"*
最後就係必食既蟹味噌甲羅燒~~

鮮膏, 蟹肉, 蟹子再加埋蛋混合而成, 夾埋脆餅一齊食;

香濃既蟹膏味, 滑溜無比, 食完又再想食"*
食完海鮮就食D 菇菇, 以黑松露茸醃製再用鍚紙包好去燒;

勁香黑松露既味道, 而且入哂味添"*
套餐仲包兩款食事~

我地就揀左京都茶漬飯同埋鯛魚野菜烏冬!!!

未食佢地其實已經食飽啦"*
最後甜點就係日本果物, 每日都唔同架~

今日好好彩係哈蜜瓜, 超級甜又多汁!!!
新鮮撈上既海鮮即刻燒黎食真係冇得輸丫;

加上食材都係黎自日本, 令人越食越回味去日本既食物!!

雖然價錢不算便宜, 但係香港有得食就可以止一止癢先啦~~~
2017-01-26
松盛盒
英勳吟釀 Light 梅酒
  • 英勳吟釀Light梅酒
話說還沒有到過日本的我(是真的,我就是沒有到過),經常嚮往著日本的美食,所以每逢發現到有日本餐廳在市區,我就會嚷著要來試試看。早前在尖沙咀逛街時見到這家叫做「秋田浜燒食堂」的食店,擇個吉日來這邊吃吃看。在光顧這家食店以前,我有在網上做了一個小小的搜尋:「浜燒」是一種料理,而這種料理在日本傳統上是指漁夫在海中打撈海鮮,上岸後,就在海灘上把收穫在直接燒烤食用。現今這個年代,多半用來形容在居酒屋的餐桌上,即烤新鮮魚貝類食材的人氣潮流。 北海漁港 ($398/位),食物是如此的多,有沙律、大蜆煮,還有一堆燒物,如辣腸、松葉蟹、甲羅燒、網鮑、帆立貝、生蠔、野菌,還有茶漬飯跟烏冬,跟日本水果作飯後果。看似很少,但邊燒邊慢慢食,其實都夠飽的。 這就是今晚會用來烤自食材,其實相對於文字,真實的見到食材比起想像還要吸引得多,其中鮑魚還是新鮮的,還在動喔。 先來一份燻雞刺身沙律,燻雞還蠻鹹香的,入口並不嫩滑,但勝在肉質結實,挺討好的。 大蜆煮的湯蠻鮮甜的,十分討好。大蜆隻隻新鮮可口,肉質還有點彈牙的,不錯。 即時燒蠔的感覺不算震撼,但其實睇著蠔慢慢變熟的情況,心中總是有總感動,不知怎地,總是

即時燒蠔的感覺不算震撼,但其實睇著蠔慢慢變熟的情況,心中總是有總感動,不知怎地,總是這樣子的。生蠔看似很薄身,但入口肉質其實相當厚,十分肥美,口腔中即時滿溢著生蠔的香氣;辣腸並沒有想像般辣,帶點辣的香氣,一每人一條辣腸真的有點不夠喉。

帶子跟鮑魚厚肉兼新鮮味美,職員為我們把內藏去除以後,再加入點點醬汁調味,令帶子跟鮑魚更鮮甜。

到了松葉蟹跟甲羅燒的時間了,烤的時間並不算長,真的很期待把這隻松葉蟹放入口的感覺。

松葉蟹本來十分新鮮,烤一烤已經很棒,再加點醬油,把鮮味進一步逼出來,入口更鮮甜甘香。

甲羅燒更是我的心頭好。把鵪鶉蛋、蟹肉、蟹膏一起煮,那種相當幼滑且入口即溶,而又令鮮味在口腔中滿溢的感覺,叫人一試愛上。加上威化餅裝著甲羅燒的燒物,不論是味道、香氣、口感都大大提升。

黑松露茸野菌鋁箔燒,黑松露茸香得很,沒有刺鼻,入口也沒有漏跟滯的感覺。每一小塊野菌均相當香,令人愛不釋口。

鯛汁野菜烏冬

烏冬的份量並不算多,但剛才才吃罷豐富鮮味的烤海鮮,這個烏冬我當作是完成這頓晚餐以前的一小隔,幾乎是萬能的鯛汁加入烏冬以後,烏冬相當鹹香,還帶有陣陣幽香。加上烏冬本來就相當彈牙,令人愛不釋口。

明太子京都茶漬飯

茶漬飯總是有種吸引力,每次見到都要點的,茶相當清甜,加入鹹香的明太子跟飯拌勻一起食的話,口腔中香氣滿溢,除了飯以外,還加入玄米粒,入口脆脆的,而且增添點點茶漬素,令整個茶漬飯的口感跟賣相都大大提升,在這頓晚餐以後吃一小口這個茶漬飯,感覺很舒服的。

最後這個水果是日本的哈蜜瓜,水份豐富,相當清甜。吃每一口均是滿滿的幸福,也為這頓晚餐畫上圓滿的句號。
5 分鐘 (堂食)
  • 北海漁港
趁放假的一天,跟寶寶到諾士佛臺HAPPY HOUR,晚餐去試同事強力推介的秋田浜燒食堂。行上2層樓梯,到達餐廳看到的全是很日式的裝潢。8點左右整家餐廳滿是食客,加上店員又友善地介紹他們的推介,讓人覺得氣氛十分輕鬆舒服。雖說以浜燒為主,但其他食物的選擇都很多。心大心細每樣都想試,於是點了2人套餐($398/人),跟刺身SET(松)($238)。店員先為我們送上調味汁,分別是日式沙律醋﹑帶點橙味的蕃茄醬汁和日式醬油。不過由於食物味道本身已經很好,所以整頓飯都沒有沾過一點醬汁。先來華美燻雞刺身沙律,蔬菜很清新,加上柚子醋令人十分開胃。而燻雞刺身食落口感完全估不到是雞肉來的,味道跟HAM有點似,但肉質更滑。清酒昆布大蜆煮單看顏色好像很淡似的,但由於蜆份量不少,加上提味的昆布,所以煮出來的湯十分清甜。前菜之一還有大阪爆汁辛辣腸,咬落有點肉汁和油脂流出,十分JUICY。日式辛辣不算辣,反而只帶點微辣更為惹味。浜燒的主角—海鮮,有松葉蟹﹑帆立貝﹑鮑魚﹑蠔及我最喜愛的蟹味噌甲羅燒。燒的部份餐廳店員會幫手,完全不用自己動手。而每個店員都很熟練地將海鮮調好味,再燒得剛好。生蠔燒到開始收縮時,店員會用火槍再

行上2層樓梯,到達餐廳看到的全是很日式的裝潢。
清酒昆布大蜆煮

生蠔燒到開始收縮時,店員會用火槍再燒香其表面,所以兩邊都燒得香口,但肉質滑溜,留有蠔的鮮味。
帆立貝本身很厚身,很大隻。店員仔細地將裙邊及柱位分開處理,以不同的時間去燒好帆立貝,所以肉質燒到剛好,完全不韌。再用上清酒及鰹魚汁調味,淡淡的調味汁味道不會搶過帆立貝,反而更襯托出其鮮味。
鮑魚同樣肉厚,而且還在動,十分新鮮。店員用了一點牛油和鹽去提味,令味道豐富一點。而因為搽上一層薄薄的牛油,令邊位燒到帶點焦香,而肉質十分嫩滑彈牙。十分好味。
松葉蟹腳份量都不少,燒到黃金色,蟹殼肉啖啖都是嫩肉。
還有我最期待的蟹味噌甲羅燒。店員燒好後將蟹膏放到一個小脆餅內,口感帶點爽脆十分好食。蟹膏加上一點蟹肉,蟹籽和鵪鶉蛋,所以質地滑溜,而且滿有蟹香。
另外餐廳還做優惠,只要LIKE & SHARE他們的FACEBOOK,便可以參加一手拿赤蝦的小遊戲。滿滿的赤蝦放在竹碟上,寶寶拿了6隻,店員幫我們燒好(後來才知道原來還可以當刺身食)。
每隻蝦都十分肥大,肉質結實。燒好後蝦味更出,十分鮮味。
海鮮之外,還有黑松露茸野菌鋁箔燒。野菌十分柔軟,帶點黑松露味,更為吸引。
主食選了味噌燒飯團(明太子)。飯團2邊都燒到金黃色,十分香口。
壽司SET(松)($238)有帆立貝﹑三文魚﹑油甘魚及生蠔,每一種都十分新鮮。
生蠔不算濃味,質地較MILD,邊位爽口而帶點CREAMY。而生蠔上加了點酸汁以提味,雖然味道不重但更突出。
油甘魚很重味,本身肉質很柔軟,而邊位帶點爽口,令整個口感很好。

帆立貝很鮮甜,有別於一般偏軟身的肉質,這種結實一點。

還有清甜蜜瓜作甜品
令人十分滿意的一餐。
2017-02-21 101 瀏覽
收工已經九點。做到個人冇乜胃口只想飲返杯。諾士佛臺一行吵得可怕。目標轉為樓上。想起abebe冇乜人既live。上到去竟然多人得很。隔黎返而可能過左晚市冇乜人。咁就唔好行。坐低啦。工作已經很苦。酒精來點快樂啲既。梅酒酸中帶甜。加冰平衡左口感和甜度。冰冷既一杯下去。酒精開始發動。胃口反而有返啲。咁就叫啲野送下酒。雞泡魚乾稍稍燒過。香氣十足。邊邊既微焦位置更加吸引。略嫌切得有啲過幼。粗條應該口感更佳。叫多個燒鰻魚咬下啦咁。係咪成田黎既我唔肯定。但係真係令我諗起當年飛東京成田之前有時間剩。去食個鰻魚飯先相機都真係幾過癮。唔知幾時先再去呢。埋單六百。一枝兩碟算係咁。見隔幾枱席前燒都幾香。可以下轉黎試下食個正餐既。

2017-02-20 122 瀏覽
日本浜燒聽得多,但我還是第一次2人前~當然叫set啦日本雞肉沙律~味道清新又開謂日本生蠔~肥美鮮甜浜燒紅蝦~juice又彈牙我們的浜燒拼盤原隻大元貝~侍應即場燒熟再加清酒長腳蟹~沒有雪味,而且仲啖啖肉清酒煮蜆~正常水準,沒有沙大大隻新鮮鮑魚,焼肉的時候還是生歐歐全晩亮點~蟹膏醸蟹蓋,先甜後甘牛油什菌~不過不失菠蘿特飲~味道好真實,沒有糖精、合成果汁味道👍值得一試,解渴之餘更有少少酒精好relax
日本浜燒聽得多,但我還是第一次
2人前~當然叫set啦
日本雞肉沙律~味道清新又開謂
日本生蠔~肥美鮮甜
浜燒紅蝦~juice又彈牙
我們的浜燒拼盤
原隻大元貝~侍應即場燒熟
再加清酒
長腳蟹~沒有雪味,而且仲啖啖肉
清酒煮蜆~正常水準,沒有沙
大大隻新鮮鮑魚,焼肉的時候還是生歐歐
全晩亮點~蟹膏醸蟹蓋,先甜後甘
牛油什菌~不過不失
2017-01-08
  • 人氣蟹味噌甲羅燒
  • 鮑魚
2017-02-20 474 瀏覽
九點幾食飯,諾士佛台係個好地方。平時係呢邊食西餐多,今次試下日本嘢,食浜燒!呢兩個餐分別好似唔大,鮑魚vs龍蝦、蠔vs北寄貝,最後都係揀左札幌漁港二人前。首先黎個燻雞刺身沙律:煙三文魚就食得多,燻雞真係第一次試,味道同煙三文魚差唔多😆。跟住黎個清酒昆布大蜆煮:啲蜆唔算細粒架。嗒左啖湯,湯好甜,清酒味唔算重,但竟然有濃濃嘅牛油味。然後就黎玩遊戲嘅時間,只要like and share餐廳個facebook page,就可以玩抓蝦,抓到嘅就加餸!貼心地有手套準備俾你!啲蝦其實好大隻!出動完擒拿手抓到八隻!好有成功感!抓到嘅蝦可以揀燒或刺身兩種食法,一半一半就兩款都試到啦!處理好嘅戰利品:好,主角出場!大大盤好驚喜!之前係東京食磯丸水產,基本上係自己落手燒,每樣海鮮要燒嘅時間都唔同,十指不沾陽春水嘅我淨係識食咋嘛😵,完全唔識燒成日燒耐左乾哂塘搞到唔好食又浪費左食材😭。呢度就唔同,會有店員燒好俾你,呢度啲海鮮來自日本,見店面有水缸養住,新鮮度爆燈。坐低就負責食,爽YY。塗上龍蝦膏的龍蝦:最驚喜係呢隻帆立貝!個殼成隻手掌咁大!睇完佢爆開個下真係好high!燒到咁上下食住裙邊先,店員會幫你清左啲污
首先黎個燻雞刺身沙律:
跟住黎個清酒昆布大蜆煮:
啲蝦其實好大隻!出動完擒拿手抓到八隻!好有成功感!
抓到嘅蝦可以揀燒或刺身兩種食法,一半一半就兩款都試到啦!
處理好嘅戰利品:
好,主角出場!大大盤好驚喜!

坐低就負責食,爽YY。
塗上龍蝦膏的龍蝦:
最驚喜係呢隻帆立貝!個殼成隻手掌咁大!睇完佢爆開個下真係好high!燒到咁上下食住裙邊先,店員會幫你清左啲污糟嘢再幫你燒埋粒元貝,大大粒啖啖肉,超鮮甜😍。
另外蟹膏都好正,估佢唔到撈埋鵪春蛋燒,令蟹膏食起來更滑更香,加哂分。
一讚烏冬的湯底係魚湯,堅係好鮮好甜。
明太子茶漬飯嘅料好足,倒入綠茶,一口接一口都係要食哂佢。
最後食埋生果。
好滿足。
2017-02-13 700 瀏覽
Happy Hour嘆返杯的確唔錯,今日蛇王去左飲野,同個客吹下水咁,寫意!夜晚就book左去諾士佛臺一間食燒海鮮,新春要對自己好點!一來到已經有一份親切感,為何和東京的磯丸水產那麼似?樓梯直上2樓,寬闊開揚,老爸和老媽坐得好舒服!兩個燒海鮮套餐,我地揀左個平既,$398一個人,個餐都算多野食,先黎一個沙律,是燻雞刺身沙律,平時食開凱薩,今次試新野,燻雞食時好茅盾,賣相完全是未熟的雞肉咁,咬下去好有雞味,肉質滑。海鮮來了,職員們忙碌的幫我地燒呀燒,辛苦了。先是腸,是的是腸,這個腸不得了,大阪爆汁辛辣腸,腸好似紫薯咁,但是食時要小心,一是比較辣,二是的確爆汁,腸相當有咬口,硬硬的,辣味好重,汁亦多,稱職!昆布清酒大蜆,大蜆每隻都有肉,清酒酒味清甜,亦飄來陣陣酒香,蜆好乾淨無沙,那個清酒我都飲左半碗,酒清無油。主角海鮮來了,平日少食燒海鮮,上次在東京和老爸老媽食已經覺得好正,今次仲正,貴是有價值的,松葉蟹燒完更香口,我喜歡蟹腳,很有咬口感,把蟹殼咬得卜卜聲,蟹肉好清甜,一絲一絲的白蟹肉,甚有蟹味。帆立貝和網鮑好新鮮,網鮑稱之為殘酷,唉,的確好殘酷,那隻鮑魚還在動呀動,雖然有點殘忍,但是味道
主角海鮮來了,平日少食燒海鮮,上次在東京和老爸老媽食已經覺得好正,今次仲正,貴是有價值的,松葉蟹燒完更香口,我喜歡蟹腳,很有咬口感,把蟹殼咬得卜卜聲,蟹肉好清甜,一絲一絲的白蟹肉,甚有蟹味。帆立貝和網鮑好新鮮,網鮑稱之為殘酷,唉,的確好殘酷,那隻鮑魚還在動呀動,雖然有點殘忍,但是味道真是不錯!帆立貝燒完還有湯在殼上,先試一口,軟綿綿的質感,再加一口湯。網鮑燒好職員會先去清洗再上碟,鮑魚爽口煙un,它那隻煙un,不是難咬那隻,是爽口彈牙的,感覺有點像魷魚。
生蠔有兩隻,店員問我地想要咩味,我們選了一隻牛油,一隻白酒,我覺得白酒那種較好味,酒味重,但仍然保持到海水的鹽味,海水味的夾集有酒味,咸中帶點刺激,蠔不算肥美,是半肥瘦的蠔,牛油那隻牛油味較重,好像Over左生蠔本來的鮮味,我還是喜歡白酒那個。燒到咁上下見到有包錫紙,差點忘記了!是黑松露燒菇,燒好一打開,好香,黑松露味飄出來,味道剛好,不會太重味,想不到黑松露和菇咁Match,每條菇都充滿黑松露香味,把菇放到最後是正確的,否則會蓋過海鮮鮮味呢!
這個餐還有飯,一個是飯團,一個是茶漬飯,職員提醒我們茶漬飯要早點食,否則茶就凍了。茶漬飯我選了三文魚,茶味清,面頭仲有啲脆脆粒,放入口增添口感!飯團是明太子,我覺得飯團比較好味,雖然比較硬,但勝在唔鬆散,食落仲有點飯焦既味道。黎到食日本野仲有我抵抗唔到既刺身!我們叫左個刺身Set:錦,價錢都幾貴,$498,但係睇睇食物質素就知道是值得的!牡丹蝦好大隻,蝦頭同蝦肉已經分開了(蝦頭攞左去燒),蝦肉甘甜,肉又結實肥美,顏色是晶瑩剔透,三文魚也是厚切的代表,入口充滿魚油味,入口有融化的感覺!最想推介的當然就是馬冀鮮海膽,貴是有道理的,海膽是冰冰的,入口有鮮味,最重要的是完全沒有腥味!有時會覺得海膽好腥,放入口硬係有陣怪味,但這個是沒有腥味,易入口,而且入口即融,還是怕的話,可以加塊紫菜一齊食的。
還記得入座時職員拿著一盤蝦過來,原來餐廳舉辦緊活動,只要like and share facebook,就可以一手拿到多少,那些蝦就屬於你了XD,我一手拿了7隻!老爸喜歡刺身,我們就選擇全刺身,蝦沒有牡丹蝦那麼甜,也沒有咁大隻,但是也是鮮味的作品,賣相都加左好多分啦!小食方面,我們叫了一個燒魚餅,$68,都有返咁上下大碟,魚餅燒得好香,但無乜油,魚餅好香魚味,咬開有點魚肉,魷魚仔咁煙un的感覺。
今晚的燒海鮮比東京的更出色!老爸老媽話地點好,起碼佢地識去,食飽還去了美麗華購物!
I always go to Knutsford Terrace for dinner but all are the Western/ Korean / Thai cuisine, Japanese food which is the first time!I heard some of my friends went here for a meal before and they recommend this, I love Hamayaki so wanna come to try try, found here the price of food are reasonable, I remember I tried one where located in island side but is quite high, I don't believe everyone can afford or try many times, here is different, also the seafood is very fresh!The environment is large en

The environment is large enough, separately with smoking and non-smoking area, also with a bar in the back, there's a live band, quite nice!
We had dinner until very late, a lot of people left already while only a few still here
We ordered many dishes and here I also highly recommend:

Pickled sesame yam芝麻淮山漬HKD32

A traditional Japanese appetizer which is quite healthy, taste is good
Stingray jerky with five spices

七味魔鬼魚翅HKD58

Spicy but nice, stingray jerky is crispy,smell nice, but if you cannot eat spicy food, you can choose another one which is not spicy but similar
These prawns/shrimps are free as both of us ordered enough HKD600, you can try to use one hand to grab these, try try how many you can get but only for one time, I only get 5 which is not much, I am the worst one, for me is all good as I can't eat too much due to my skin allergy

My friend don't want eat too much do is fine
Even these are free of charge, but very fresh and large, you can eat as sashimi or with grilled
These are my favourite but won't eat too much, famous Kani creamy crab miso人氣蟹味噌甲羅燒HKD68

Looks great, also with waiter to help for this, smell attractive
Here quite unique as the biscuits are pretty, looks like a sunflower, delicious and pretty nice
Dory fillet浪花家鯛魚柳HKD98

Very delicious, the fish is soft, taste not salty and normal, very good dish, should order
This fillet not heavy and really want to have one more

We also ate other kind of dishes, here really got many choices
Finally we also ordered real fruit sorbet

The left is Mandarin , HKD78

Right one is coconut , HKD48

Left is sour and light

Right is creamy and sweet, such as iced / freezed coconut milk~

Love it!

There all the dishes are worth to eat and delicious, pretty good and I am looking forward to visit again next time!