2023-11-15
秋田係香港有名嘅日式料理品牌,係尖沙咀天文台圍有一幢大廈都係屬於佢地,鐵板燒、刺身料理、浜燒一樣出色。近來推出主打壽喜燒嘅omakase set,當然唔可以錯過🥰前付三品包括有水雲醋、酒煮黑梅貝同蟹膏豆腐。以沖繩海蘊海藻製成嘅江雲醋,酸酸甜甜,非常清新開胃;黑梅貝即東風螺,肉質飽滿彈牙,帶有微微酒香,齒頰留香;蟹膏豆腐蟹香味非常香濃。五款刺身好新鮮,最喜歡肥美中拖羅同埋赤背。蒸物係蟹肉茶碗蒸蛋,滑嘟嘟嘅蒸蛋配上蟹肉,鮮味十足。和牛一品,揀左和牛海膽卷。和牛同海膽一齊放入口太幸福🥹而中間嘅青瓜絲就增加左清新口感。燒物有燒赤木魚一夜干同燒深海池魚魚鮫。第一次食魚鮫,係魚腩向上近下巴位置,肌肉有彈性,油脂香濃。今晚嘅主角 - 和牛壽喜燒。用上鹿兒島A4和牛,分別品嚐肉眼同西冷兩個部位。個人更喜歡肉眼部位,因為油脂更香濃,幾乎入口即溶🤤大廚仲會貼心調整我地喜歡嘅甜度。將和牛蘸上九州蘭王蛋,更覺香滑。配上不同日本蔬菜菇類一齊食,仲可以配白飯,可以減輕膩感。主食仲有滑蛋牛肉飯或烏冬。最後食埋靜岡蜜瓜,大滿足🙌🏻💜
前付三品包括有水雲醋、酒煮黑梅貝同蟹膏豆腐。
五款刺身好新鮮,最喜歡肥美中拖羅同埋赤背。
蒸物係蟹肉茶碗蒸蛋,滑嘟嘟嘅蒸蛋配上蟹肉,鮮味十足。
今晚嘅主角 - 和牛壽喜燒。
主食仲有滑蛋牛肉飯或烏冬。
最後食埋靜岡蜜瓜,大滿足🙌🏻💜