2021-12-04 1269 瀏覽
📍禮📮土瓜灣天光道42-44號天光大廈地舖.兩年無得飛, 想念日本既感覺愈黎愈濃烈, 久違的居酒屋絕對係on the top of the list🥺.以往好少踏足土瓜灣, 開左港鐵站之後令呢區變得方便左好多, 過黎發掘下啲隱世餐廳都容易啲🙃芝士酒盗 HKD68日本傳統既佐酒小食, 用魚內臟, 魚腸加鹽醃制而成既下酒菜🧐有人難以接受佢既腥味, 有人鐘意果種鹹中帶少許腥味既感覺, 味道咸咸地, 用黎送sake燒酒幾夾兵庫縣室津生蠔 @HKD58來自日本既生蠔, 大大隻脹卜卜, 鮮甜肥美, 價錢合理🦪秋刀魚刺身 HKD238食魚不時不食, 秋天最當做莫過於秋刀魚🐟秋刀魚係一種較濃味既魚, 師傅配上薑蓉同蔥花, 平均返魚既鮮味, 肉質實淨, 魚味濃郁😋禮 八貫手握壽司盛 HKD428是日廚師發板包括三文魚, 中拖羅, 赤身, 帆立貝, 醋漬鯖魚, 三文子籽, 劍魚腩, 𩶘魚🍣呢個壽司盛會根據當日食材而定, 保證次次食到既item都唔同, 岩晒喜歡新鮮感既朋友仔蘭王玉子 HKD128有煮開野既朋友可能有聽過「蘭王」係日本人氣雞蛋, 蛋黃橙紅, 蛋味極濃🤫用蘭王整出黎既玉子燒蛋香四溢, 口感軟嫩
📍禮
📮土瓜灣天光道42-44號天光大廈地舖

芝士酒盗 HKD68
芝士酒盗

兵庫縣室津生蠔 @HKD58
來自日本既生蠔, 大大隻脹卜卜, 鮮甜肥美, 價錢合理🦪

秋刀魚刺身 HKD238

禮 八貫手握壽司盛 HKD428
禮 八貫手握壽司盛

蘭王玉子 HKD128
有煮開野既朋友可能有聽過「蘭王」係日本人氣雞蛋, 蛋黃橙紅, 蛋味極濃🤫用蘭王整出黎既玉子燒蛋香四溢, 口感軟嫩綿密
蘭王玉子

炸香軟牛舌 HKD88
鹽燒牛舌食得多, 用酥炸既方法真係未見過😳簿簿一層炸粉包著整件牛舌, 炸完之後表皮香脆, 內裡肉質軟腍, 完全做到外脆內軟既口感
炸香軟牛舌

原條明太子 HKD88
九洲最出名明太子, 燒完之後切開一片片, 味道咸咸香香, 配啤酒sake都唔錯
原條明太子

豚肉鵪鶉蛋海苔卷 HKD68
居酒屋又點少得串燒, 揀左一款比較特別既配搭🍢豚肉片包著鵪鶉蛋, 再係上面吱左沙律醬同海苔味, 層次豐富, 口感一流
豚肉鵪鶉蛋海苔卷

安格斯牛排 HKD238
牛排比較簿身, 時間控制得宜, 保持到牛排既肉汁🙃配埋秘製既燒汁, 惹味可口
安格斯牛排

紅豆魚餅 HKD48
日本街頭必叫小食, 好少餐廳有提供, 叫黎過下口癮先
紅豆魚餅

相信唔只我地對日本朝思暮想, 既然唔知幾時有得飛, 唯有間唔中食下日本野平衡下心理啦🥲
整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
炸香軟牛舌
豚肉鵪鶉蛋海苔卷
安格斯牛排
2021-11-30 135 瀏覽
六件寿司+胡麻汁冷蕎麥麵,本來味道不錯,最扣分係對住廚房坐,而裏面有位師傅拉低口罩之餘仲在廚房內食煙!(好彩寿司counter的師傅尚算正常)。 寿司同冷麵味道尚可,份量女士來說夠飽,但呢個區來說價錢算貴。應該不會再來的了。
應該不會再來的了。

2021-11-16 1115 瀏覽
🔺 禮 (天光道) (土瓜灣)雖然我唔係成日黎土瓜灣,但係係我心目中早已有2間隱世美食,呢間會係我既第三間。🔻鰻魚春卷($68)日式美食中式煮法,春卷皮包住肥美鰻魚同香氣紫蘇葉一齊炸,外皮香脆可口,鰻魚油脂香又冇骨,伴阻個有馬山椒醬,雖然我第一次試呢個醬,但已經深入阻個腦,佢酸酸地之餘有山椒味幾特別。🔻兵庫室津生蠔($58/隻)生蠔洗得乾淨唔混濁,蠔身肥美鮮甜,第一次配柚子醋食,感覺鮮味更昇華,係一個好配搭。🔻秋刀魚($238)第一次試秋刀魚刺身食法,同燒秋刀魚既魚味一樣,刺身食法肉質結實有咬口,配埋佢地既秘製日式豉油,食落甜甜地好夾,另外仲有刺身配上紫蘇葉同酸汁,有刺身沙律感覺。🔻八貫手握壽司盛($428)十分精美既壽司盛,入面有八款唔同既壽司,當中最吸引我既就係拖羅同埋帶子,拖羅軟熟肥美入口即溶,帶子大粒厚身咬落爽口。🔻明太子玉子燒($88)玉子燒口感鬆餅熱辣辣,入面滿滿明太子mix 蟹子,咸咸地又脆卜卜~🔻紫蘇葉海膽天婦羅($138)紫蘇葉同海膽係口中互搶主角位咁,感覺好大對比,一齊食既時候二者味道都好出,唔會比另一方蓋過阻,配埋柚子鹽保留返香脆口感之餘仲多阻柚子香,比沾天婦羅
🔺 禮 (天光道) (土瓜灣)

🔻鰻魚春卷($68)

🔻兵庫室津生蠔($58/隻)

🔻秋刀魚($238)

🔻八貫手握壽司盛($428)

🔻明太子玉子燒($88)

🔻紫蘇葉海膽天婦羅($138)
紫蘇葉同海膽係口中互搶主角位咁,感覺好大對比,一齊食既時候二者味道都好出,唔會比另一方蓋過阻,配埋柚子鹽保留返香脆口感之餘仲多阻柚子香,比沾天婦羅汁更勝一籌。

🔻蟹肉蟹膏甲羅燒($108)
將蟹子蟹肉蟹膏撈勻,鋪滿經烘過既多士,濃郁蟹味真係食唔停口。

🔻厚切培根($98)
原來煙肉都可以咁食法,呢個超好送酒,煙肉咸咸地仲愈咬愈香,我比喜歡點沙律醬。

🔻關東煮($138)
一見到關東煮,掛住日本個心情真係湧晒出黎,同係日本食真係同一個味道黎,好掛住大芋絲。。。

🔻一口班戟雞蛋仔($48)
香噴噴既原味雞蛋糕仔,口感鬆軟冇負擔,為美滿既一餐畫上完美句號❤️

總結:侍應服務超好,會keep住幫你加水,同埋每食完一道菜都會收走阻先上下一道菜,好適合朋友眾舊飲返2杯,舒舒服服休休閒閒咁慢慢食慢慢飲~~
  • 秋刀魚
  • 蟹肉蟹膏甲羅燒
2021-11-13 102 瀏覽
🥗沙律豆腐首先黎一個麻醬豆腐作為前菜, 冰凍既豆腐表面灑滿木魚碎, 蔥花, 作為一個晚餐既開始份外醒胃🦪兵庫縣室津生蠔蠔既質感好飽滿,入口好creamy, 有淡淡既海水味,表面有少量魚子,蔥花帶出更多鮮味,🐟秋刀魚店員同我地講係喺日本空運到香港晏奏先到,真係吃得出既新鮮!秋天係秋刀魚當造既季節, 刺身就最能夠表現魚既原味平時係比較少餐廳有秋刀魚刺身味道比想像中鮮甜, 油脂亦都適中點少少醬油已經好好味🍣礼 八貫手握壽司盛滿足曬我地既願望❤️ - 海膽 - 中拖羅 - 赤身 - 赤蝦 - 劍魚腩 - 三文魚 - 油甘魚 - 帆立貝全部都好新鮮!用料上盛🥚蘭王玉子燒蘭王係雞蛋中既極品, 用蘭王雞蛋做既玉子燒蛋味特別香濃🍗阿波美手羽先聽講阿波美既雞係走地既呢隻雞翼比一般既大, 肉味都好濃郁, 肉質唔會韌🐮鹿兒島一口牛入口即溶, 肉味香濃,加上燒汁, 十分出色係略嫌有少少筋🐑岩鹽燒羊架羊架十分juicy, 肉質亦都好幼嫩,廚師亦都好細心將羊架切成小塊方便食用🍤天婦羅盛合好豐富!炸蝦好新鮮甜美仲有蕃薯、菇、秋葵、蟹棒等等個炸粉都處理得幾好唔會太厚重咬落去好脆 新鮮炸好!👍🏻🍡紅豆年糕紅豆口感軟棉,
🥗沙律豆腐
首先黎一個麻醬豆腐作為前菜,
冰凍既豆腐表面灑滿木魚碎, 蔥花,
作為一個晚餐既開始份外醒胃

🦪兵庫縣室津生蠔
蠔既質感好飽滿,
入口好creamy, 有淡淡既海水味,
表面有少量魚子,蔥花帶出更多鮮味,

🐟秋刀魚
店員同我地講係喺日本空運到香港
晏奏先到,真係吃得出既新鮮!
秋天係秋刀魚當造既季節,
刺身就最能夠表現魚既原味
平時係比較少餐廳有秋刀魚刺身
味道比想像中鮮甜, 油脂亦都適中
點少少醬油已經好好味

- 油甘魚
- 帆立貝

全部都好新鮮!用料上盛

🥚蘭王玉子燒
蘭王係雞蛋中既極品,
用蘭王雞蛋做既玉子燒蛋味特別香濃

🍗阿波美手羽先
聽講阿波美既雞係走地既
呢隻雞翼比一般既大,
肉味都好濃郁, 肉質唔會韌

🐮鹿兒島一口牛
入口即溶, 肉味香濃,
加上燒汁, 十分出色
係略嫌有少少筋

🐑岩鹽燒羊架
羊架十分juicy,
肉質亦都好幼嫩,
廚師亦都好細心將羊架切成小塊方便食用

🍤天婦羅盛合
好豐富!炸蝦好新鮮甜美
仲有蕃薯、菇、秋葵、蟹棒等等
個炸粉都處理得幾好
唔會太厚重
咬落去好脆 新鮮炸好!👍🏻

🍡紅豆年糕
紅豆口感軟棉, 偏向清甜
作為晚餐既結尾
2021-11-12 80 瀏覽
九龍城自從開咁地鐵之後,真係方便好多,今日又去呢區揾嘢食😆竟然比我揾到呢間日式居酒屋,外表低調,但內裏高質😜一入去就比個打卡大月亮吸引,單係呢個月亮就值得黎打卡😆前菜叫咗個明太子虎蝦,蝦炸過而明太子好入味,食落好開胃另外,叫咗兵庫縣室津生蠔,4 隻都好大隻,食落好鮮甜飽滿😆推薦!居酒屋不可錯過刺身同壽司,呢到極上刺身五品盛非常新鮮,當中最唔可以錯過係海膽,海膽肥厚,口感稠密,味道鮮甜細滑如海膽愛好者唔好錯過😆拖羅脂肪分佈平均,天然魚油脂的甘香,入口即溶~食完刺身,見刺身咁新鮮,叫多個八貫手握壽司,壽司入口後散開來鬆軟口感,就知師傅手勢強!😜蘭王蛋出名係人都知,而蘭王蛋整成玉子燒 燒就同出面玉子燒唔同,味道清淡,但蛋味濃郁!原條日本茄子同出麵食嘅茄子燒唔同, 茄子起曬皮,可以一件件夾嚟食,味道淡淡香帶微微鮮甜😆另外叫咗串豚肉鮮帶子卷值得一食,帶子勁大粒而鮮甜,豚肉嫩滑平時比較小聽見鴨葛煮,肉質彈牙,味道濃郁,但較油~而銀雪魚西京燒外層煎香過內裏魚質嫩滑,唔加沙律醬都夠味!最後食埋個紅豆魚餅做甜品就完結!
九龍城自從開咁地鐵之後,真係方便好多,今日又去呢區揾嘢食😆

前菜叫咗個明太子虎蝦,蝦炸過而明太子好入味,食落好開胃

酒屋不可錯過刺身壽司,呢到極上刺身五品盛非常新鮮,當中最唔可以錯過係海膽,海膽肥厚,口感稠密,味道鮮甜細滑如

海膽愛好者唔好錯過😆拖羅脂肪分佈平均,天然魚油脂的甘香,入口即溶~食完刺身,見刺身咁新鮮,叫多個八貫手握壽司壽司入口後散開來鬆軟口感,就知師傅手勢強!😜

另外叫咗串豚肉鮮帶子卷值得一食,帶子勁大粒而鮮甜,豚肉嫩滑

平時比較小聽見鴨葛煮,肉質彈牙,味道濃郁,但較油~

2021-11-07 94 瀏覽
曾幾何時每天都經過天光道,今日有幸回母校跟師妹們分享校園點滴,分享會之後再同老公拍拖👩🏻‍🤝‍👨🏼 找一遍從前放學回家的路。土瓜灣近十年真的是翻天覆地的變化,這條路既親切又陌生。經過 Sake Bar Present 。禮;被高高掛的月亮吸引眼球,決定坐低慢慢懷舊一下。推薦呢間高質日本餐廳,令人回味無窮∞目仁奈 $328店長全日推廣!原條 目仁奈 賣相生動吸引,餐廳每天也有新鮮飛機魚,魚味鮮香、油分適中、肉質嫩滑。魚味極濃,魚肉雪白,可以沾上酸汁令味道層次更豐富。廚師更將魚骨煮成魚湯,味道鮮甜!兵庫縣室津生蠔 @$58夏日祭🦪兵庫縣室津生蠔 ,肉質鮮嫩,入口 水潤 creamy,蠔味持久,肉厚豐滿,濃郁甘甜,滋味無窮值得一試。柠檬令味道更清新,帶出蠔的鮮味,非常新鮮。礼 八貫手握壽司盛 $428超級美味的手握壽司,大拖羅、赤身、三文魚腩、飛魚籽軍艦、赤貝、池魚、𩶘魚、帶子;用料非常豐富,十分大滿足。當中我最喜愛的拖羅,油脂細膩豐富,油腴甘香,入口即溶。赤身味道甘香,肉質肥美又有彈性。赤貝新鮮彈牙,味道鮮甜,色澤亮麗。池魚魚香味道濃郁,十分吸引。帶子肉厚肥美,肉質爽口。黑松露鵝肝多士 $

目仁奈 $328

兵庫縣室津生蠔 @$58
夏日祭🦪

柠檬令味道更清新,帶出蠔的鮮味,非常新鮮。

礼 八貫手握壽司盛 $428

當中我最喜愛的拖羅,油脂細膩豐富,油腴甘香,入口即溶。

池魚魚香味道濃郁,十分吸引。帶子肉厚肥美,肉質爽口。

黑松露鵝肝多士 $88
多士外香內脆,配上新鮮味美的黑松露鵝肝,油脂豐富,實在是一道不能錯過的小食。

蘭王玉子燒 $128
蘭王是日本的蛋王,蘭王玉子燒有流心效果,味道層次豐富,蛋香四溢,色澤光亮,綿密軟嫩。

油甘魚鮫 $128
油甘魚鮫燒得外皮香脆,灑上檸檬汁啖啖肉,更加美味。

清酒煮蜆 $88
簡單海鮮,清酒味道淡淡的香,煮蜆味道香濃,清酒和新鮮蜆肉實在是絕配。

蕃薯南瓜天婦羅 $108
天婦羅分量大,賣相吸引,蕃薯南瓜口感清新,
健康爽口。

牛肉柳川鍋 $148
日本福崗縣 的柳川市,名物鍋。牛肉肉質鮮甜軟腍,牛味濃稠,柔軟嫩滑。

紅豆魚餅 $48
最後食咗紅豆魚餅 ,香甜的日本紅豆,為今晚畫上一個完美的句號。

總括而言,小店服務週到,菜式有心思,賣相很精緻,真心推薦,新鮮高質。朋友聚餐飲兩杯好適合。

慶祝紀念
紀念日
  • 六貫手握壽司
今次食小鬼要帶大家到平時很少去的土瓜灣尋找美食的良心店。餐廳佈置別具心思,座位不多,只有六枱左右。••••••••••••••••••••••••••••••1.雞泡魚乾 $78 Dried Pufferfish Strips送酒良物。燒得像肉乾一樣但又不會過乾。推薦!••••••••••••••••••••••••••••••2.兵庫縣室津生蠔 @$58 $232 Fresh Oyster 澳洲,美國,法國和廣島蠔就吃得多,兵庫縣室津生蠔真是第一次吃。但原來它亦是「蠔王」之一,亦被稱為「一年蠔」。由於避免過度養殖,蠔的生長期只有一年。肉質鮮嫩,入口creamy,而且蠔味持久,加上室津地區海水鹽分濃度高,生蠔也變得甘甜水潤,並附有淡淡的果香味。值得推薦!••••••••••••••••••••••••••••••3.礼 極上刺身五品盛 $488 5 Assorted sashimi 分別有大拖羅、油甘魚、帶子、三文魚和池魚 份量不多,但質素高,尤其大拖羅和三文魚。••••••••••••••••••••••••••••••4.礼 八貫手握壽司盛 $428
今次食小鬼要帶大家到平時很少去的土瓜灣尋找美食的良心店。

餐廳佈置別具心思,座位不多,只有六枱左右。
1.雞泡魚乾 $78
Dried Pufferfish Strips

送酒良物。燒得像肉乾一樣但又不會過乾。推薦!
2.兵庫縣室津生蠔 @$58 $232
Fresh Oyster

3.礼 極上刺身五品盛 $488
5 Assorted sashimi

分別有大拖羅、油甘魚、帶子、三文魚和池魚
份量不多,但質素高,尤其大拖羅和三文魚。
4.礼 八貫手握壽司盛 $428
Special Sushi Assortment

分別有拖羅、油甘魚、牡丹蝦、帶子、醋漬鯖魚、海膽、池魚和三文魚。

拖羅有金箔面,十分精緻,油脂豐富、魚香濃郁、沒有筋,入口即化; 池魚嘅魚味濃又甘香;牡丹蝦上有大大粒三文魚籽隻,正;帶子刺身肉厚鮮甜;海膽有海水味又十分鮮甜;醋漬鯖魚,醋漬使鯖魚味道大大提升。
5.蘭王玉子燒 $128
Rolled Omelette

身為蛋王的蘭王,真是不可不試,蛋味濃郁,無一般蛋的腥味,顏色鮮豔,質感軟綿。
6.燒日本蕃薯南瓜 $108
Grilled Sweet Potato and Pumpkin

絕對有驚喜! 南瓜和蕃薯都燒得香脆,蕃薯更有香香的牛油味。
7.免治雞肉棒 配蛋黃醬 $48
Minced Chicken Cartilage

每次吃有串燒的日式餐廳都必點的免治雞肉棒。雞肉棒內含雞軟骨,十分有口感,配上蛋黃+壽喜燒汁,味道一流。
8.明太子油揚豆腐 $78
Tofu with Mentaiko

賣相十分美觀,而且十分創新。油揚豆腐燒得十分香脆配上鹹鹹的明太子,味道濃而且不會乾。喜歡的話更可沾上免治雞肉棒的蛋黃醬,絕對惹味。
9.日式泡菜豚肉鍋$138

用料豐富。鍋上更放上煎過的日式年糕,有心意又好吃。豚肉半肥瘦,湯底有豬骨湯和泡菜的味道,蔬菜份量多,是一個比較清淡的選擇。
10.芝士蛋糕$48
Cheese Cake

芝士蛋糕味濃,不過不失。
11.夏祭優惠生啤,清酒仼飲2小時 $98

一杯都需要$68,能喝上兩杯已回本。
12.咖啡牛奶燒酎 *自家創作 $78
Coffee ShoChu with Milk

一般只有咖啡燒酎,今次居然有新創意。我認為Baileys 愛好者必點。它的酒味較濃,賣相亦十分美觀。

作者:(Openrice) 食小鬼
2021-11-02
  • 免治雞肉棒 配蛋黃醬
2021-10-25 113 瀏覽
呢排month end, 做report做到傻咗,今日出街食下日本野,好好獎勵吓自己😌我哋揀咗呢間位於土瓜灣嘅sake bar,入面雖然好細,只可以放到五張枱左右,但亦有order枱、bar枱選擇🥰而家入到去就會比佢左手邊嘅酒𣕧所吸引,好多sake!! 仲有個大月亮🌝🍴 兵庫縣室津生蠔🍴$232 ($58 each)肯定係即叫即開嘅,非常新鮮😋比較爽口,清新嘅味道🤩🍴赤伊佐木🍴$298好新鮮,一啲都唔鯹,但比較淡口味,建議可以點酸汁,會鮮味d😌魚骨會用嚟煲麵豉湯,好鮮甜,一味兩食😁🍴八貫手握壽司盛🍴$428Waitress會好細心地講解每件嘅壽司,食得出係手握嘅,每件壽司入邊都有Wasabi。老公話係將太的壽司喎🤣🍴蘭王玉子燒🍴$128普通玉子燒食得多,用蘭王雞蛋整嘅玉子燒,都係第一次食😋比較重蛋味,但唔似普通嘅玉子燒咁重調味料,建議可以落豉油😌🍴姊妹芝麻雞翼🍴$68有少少辣,應該係胡椒嘅辣,同埋佢即炸,好難唔好食😆🍴日式炸豆腐🍴$68豆腐好滑,但略嫌唔夠脆,用咗鰹魚汁浸住,但我相信日式豆腐都係咁樣👍🏻🍴海老天婦羅🍴$158天婦羅皮比較薄,而且一點有五隻蝦,抵👍🏻同埋啲蝦係冇過水,蝦肉

🍴 兵庫縣室津生蠔🍴$232 ($58 each)
肯定係即叫即開嘅,非常新鮮😋比較爽口,清新嘅味道🤩

🍴赤伊佐木🍴$298
魚骨會用嚟煲麵豉湯,好鮮甜,一味兩食😁

🍴八貫手握壽司盛🍴$428

🍴蘭王玉子燒🍴$128

🍴姊妹芝麻雞翼🍴$68
有少少辣,應該係胡椒嘅辣,同埋佢即炸,好難唔好食😆

🍴日式炸豆腐🍴$68

🍴海老天婦羅🍴$158
天婦羅皮比較薄,而且一點有五隻蝦,抵👍🏻同埋啲蝦係冇過水,蝦肉比較實😋

🍴石狩鍋🍴$148
即係三文魚頭鍋,sukiyaki🤩好多塊三文魚,非常抵食,性價比高🤩

🍴網燒半熟牛肉他他🍴$188
完全做到半熟嘅效果,唔會太生,亦有切碎嘅生洋蔥,口感爽脆,配上柚子汁,酸酸甜甜非常開胃😍

🍴紅豆年糕🍴$116 ($58 each)
紅豆比出面大粒,比較粉,唔算好甜,明明叫多咗,食到好飽,但都好容易一碗食晒🤣

要試一試佢個豉油,應該係自我調教嘅,同出邊食嘅味道唔一樣,點咩都好食🤣另外,上菜時間比較耐,可能要預多少少時間😌
2021-10-25 78 瀏覽
Sake Bar Present 土瓜灣已開業一段時間,好多朋友仔都推介呢一間日式小店,所以一於約過去食返餐飯。豆腐沙律非常滑,而且胡麻醬均勻,底部有很多沙律菜,清新又開胃!壽司八貫今次安排了赤身、深海池魚、𩶘魚、醋鯖魚、海膽、三文魚腩、油甘魚、大拖羅,相當鮮味。特別是海膽味道鮮甜,三文魚腩、油甘魚、帶拖羅油香十足,深海池魚香滑彈牙,正!生蠔×4 海水味香,味道新鮮,質感亦很爽,可以自由配搭酸汁及檸檬。蛋黃玉子燒比較創新,蛋黃味道香但不會過鹹,玉子亦都相當香滑。 蓮子鯛 $298 連湯 是非常吸引的,因為餐廳每天也有新鮮飛機貨到達,而且魚類亦是從未接觸過的白身魚,口味鮮香,可以自由配上香蔥、蘿蔔蓉、酸汁令味道層次更豐富。另外亦都會包埋魚骨煲魚湯,去到最後上,味道鮮甜!一魚兩食。串燒就選擇了手羽先(雞翼)、一口牛、羊架,燒得剛好,雞翼表面金黃鹹香,內裏保留應有水份,牛及羊的調味適中,生熟度處理得好加上入口軟嫩,大滿足!最後食埋紅豆年糕,好似一粒粒小丸子、配搭淋甜的日本紅豆,成餐飯一個完美嘅句號。

蓮子鯛 $298 連湯

最後食埋
2021-10-23 774 瀏覽
很耐冇見過中學恩師,之前就專登番去母校附近一齊食飯🏫喺佢極力推薦下,就去左呢間高質日本餐廳冇諗過土瓜灣都食到咁令人回味無窮嘅日本菜🇯🇵為左多謝恩師,今餐叫左好多菜式,真係飽到上心口🈵🌟元祖蟹籽沙律($88)冇諗過蟹籽沙律分量咁大,男士都一定夠食🥗沙律面頭放上大量蟹籽,賣相吸引,口感清新再加上青瓜、羅馬生菜、紅蘿蔔等🥒夠曬健康爽口,作為前菜啱啱好💚🌟秋刀魚刺身($238)自從冇番鄉下日本之後,就再冇食過秋刀魚刺身🎣而且喺香港我亦都唔敢挑戰呢道菜,因為秋刀魚對新鮮度非常敏感但喺店員極力推薦下,就決定放膽一試,果然係冇揀錯🤓喺正秋天當造時分,秋刀魚油脂豐厚、肉質鮮味師傅手藝高超,擺碟非常精美,呈花形上菜,功架十足🌸同一邊帶銀色幽光,一邊帶似櫻花粉色嘅秋刀魚刺身相映成趣加上薑茸同蔥花,更顯鮮味外,亦減淡油膩感覺🌟礼 八貫手握壽司盛($428)分別有拖羅、油甘魚、赤貝、池魚、蝦、鱲魚、海膽、帶子用料非常豐富,大滿足🍣拖羅油脂細膩豐富、魚香濃郁、入口即化🐟油甘魚味道甘香,肉質肥美又有彈性赤貝彈牙又鮮甜,色澤亮麗,十分吸引🐚池魚嘅魚味濃馥,又帶油腴甘香蝦大大隻,帶子刺身則肉厚,兩者都冇雪藏味🦐海膽的
很耐冇見過中學恩師,之前就專登番去母校附近一齊食飯🏫
喺佢極力推薦下,就去左呢間高質日本餐廳
冇諗過土瓜灣都食到咁令人回味無窮嘅日本菜🇯🇵

為左多謝恩師,今餐叫左好多菜式,真係飽到上心口🈵

🌟元祖蟹籽沙律($88)
冇諗過蟹籽沙律分量咁大,男士都一定夠食🥗
沙律面頭放上大量蟹籽,賣相吸引,口感清新
再加上青瓜、羅馬生菜、紅蘿蔔等🥒
夠曬健康爽口,作為前菜啱啱好💚
元祖蟹籽沙律

🌟秋刀魚刺身($238)
自從冇番鄉下日本之後,就再冇食過秋刀魚刺身🎣
而且喺香港我亦都唔敢挑戰呢道菜,因為秋刀魚對新鮮度非常敏感
但喺店員極力推薦下,就決定放膽一試,果然係冇揀錯🤓
喺正秋天當造時分,秋刀魚油脂豐厚、肉質鮮味
師傅手藝高超,擺碟非常精美,呈花形上菜,功架十足🌸
同一邊帶銀色幽光,一邊帶似櫻花粉色嘅秋刀魚刺身相映成趣
加上薑茸同蔥花,更顯鮮味外,亦減淡油膩感覺
秋刀魚刺身

🌟礼 八貫手握壽司盛($428)
分別有拖羅、油甘魚、赤貝、池魚、蝦、鱲魚、海膽、帶子
用料非常豐富,大滿足🍣
拖羅油脂細膩豐富、魚香濃郁、入口即化🐟
油甘魚味道甘香,肉質肥美又有彈性
赤貝彈牙又鮮甜,色澤亮麗,十分吸引🐚
池魚嘅魚味濃馥,又帶油腴甘香
蝦大大隻,帶子刺身則肉厚,兩者都冇雪藏味🦐
海膽的味道鮮甜,有濃濃海水味
而香港嘅鱲魚其實同日本嘅鯛魚同屬一個品種
鱲魚肉質爽口、鮮美,食落煙韌有咬口,散發淡淡甘甜🥢
礼八貫手握壽司盛

🌟沖繩炸雞($78)
炸雞即叫即炸,上菜時仲冒煙熱辣辣🐔
件件雞都色澤金黃、軟嫩多汁,但無油膩感
下面仲好有心思地墊有柚子醋沙律,令風味更清爽
沖繩炸雞

🌟兵庫縣室津生蠔($58/1)
廣島蠔大家聽得多,但兵庫縣出產嘅室津蠔亦係日本蠔嘅名物之一🗾
生蠔隻隻都好CREAMY,肉厚豐滿🦪
而且夠曬大隻,蠔味十足
店家仲附上柚子醋,令味道更輕爽、清新,仲帶出食材鮮味🍊
呢道生蠔相當鮮甜又有口感,係必試之選
兵庫縣室津生蠔

🌟蘭王玉子燒($128)
九州大分縣出產嘅「蘭王」係名震一時嘅蛋王🥚
平時喺超市買,通常都要$50一盒💸
蘭王玉子燒比普通玉子燒提升幾個層次
蛋香四溢,蛋味非常濃郁,毫無腥味
而且呈橙紅色,色澤光亮,軟嫩綿密🧡
蘭王玉子燒

🌟厚切牛舌($78)
簡單用鹽燒炙,但能突顯濃郁牛香🐮
而且口感爽滑、軟嫩,油香味濃,油花豐富

🌟脆皮風鱔($88)
鱔魚肉嫩,味道鮮美,佐酒一流🐟
食鱔好怕腥,但餐廳處理得好好,完全唔腥

🌟原隻魷魚燒($138)
口感嫩滑,肉質彈牙,份量十足🦑
微辣醬汁帶甜味,惹味可口,令鮮魷味更香
我同老師都完全無辦法抵抗得到,不斷夾黎食🤤
原隻魷魚燒

🌟芒果/抹茶雪糕($38/1)
甜品亦唔hea,雪糕唔係普通常見嘅X巢、X記,而係由日本入口🇯🇵
雪糕口感香滑,充滿奶香🍨
而且芒果🥭同抹茶味🍵都好濃郁,又唔會好甜

🌟梅酒($78/glass)
梅酒酸味甜味適中,好入口🥃
酒精濃度唔高,女士都好啱飲
可惜第二日一早要開會,下次一定要叫支清酒配搭🍶

餐廳嘅食物真係令我覺得好似番左去鄉下咁🇯🇵
而且座位闊落,裝修有心思,吊起一個好有Feel嘅大月亮🌕
無論係撐抬腳,定係朋友聚餐小酌兩杯都好適合
餐廳仲係良心小店,下次再去懲罰下先💛

元祖蟹籽沙律
沖繩炸雞
蘭王玉子燒
原隻魷魚燒
2021-10-19 100 瀏覽
近年土瓜灣成為熱門揾食地方,開多咗日本餐廳,今日就同朋友嚟試吓😃一入門口,就比個大月亮吸引住,好別緻😀喺月光下同朋友傾下偈,又真係好寫意😌兩個人,叫得唔多嘢,但每樣質素都唔錯😋先嚟一個厚牛舌燒得啱啱好,唔乾身👍🏼再嚟牛柳鍋同燒羊架兩款味道都剛好,唔會太咸,肉質鬆軟😃熟嘢食之後就嚟兩款壽司深海池魚壽司赤貝壽司兩款壽司都好新鮮👍🏼,讚奉行健康飲食,蔬菜唔少得,就叫咗蟹籽沙律、燒茄子燒茄子有驚喜,茄子肉同皮分開上,諗住茄子皮食完會有渣,點知一啲都無,好味道😋食到中途因為有一家四口喺店外排隊等位,店員就好有禮貌咁問我哋可唔可以調去另一張枱,當然無問題,店員有禮態度值得一讚👍🏼!不知不覺,同朋友食下傾下到舖頭閂門,要埋單😆,食物質素好、環境舒適,係朋友聚腳好地方🤗!

一入門口,就比個大月亮吸引住,好別緻😀

喺月光下同朋友傾下偈,又真係好寫意😌

兩個人,叫得唔多嘢,但每樣質素都唔錯😋

先嚟一個厚牛舌

燒得啱啱好,唔乾身👍🏼

再嚟牛柳鍋同燒羊架

兩款味道都剛好,唔會太咸,肉質鬆軟😃

熟嘢食之後就嚟兩款壽司

深海池魚壽司

赤貝壽司

兩款壽司都好新鮮👍🏼,讚

奉行健康飲食,蔬菜唔少得,就叫咗蟹籽沙律、燒茄子

2021-10-06 645 瀏覽
今日咁啱就約咗朋友去咗土瓜灣整d私人嘢,因為整完嘢身水身汗又好肚餓,真係想食啲開胃生冷野~所以就問朋友佢講呢間日本嘢幾好~就又剛好月頭出糧,一於興祝下,等我哋今晚去看個究竟~土瓜灣呢區我都算係幾熟嘅,但係我就唔係好覺得唔係有好多日本餐廳,不過呢間嘅餐廳係裝修方便都幾別出心裁,一入去已經畀佢個盞好大棧好似月亮既大燈幾吸引住,即刻打返張卡先~四周環境好舒服,用色又好一致,用餐陪感襯托~我哋講返佢嘅主題食物方面先,我哋就叫多好幾樣野試下,首先個前菜就係黑松露枝豆我第一次食黑松露配枝豆,感覺好新鮮.刺身方面我就嗌咗個秋刀魚刺身,今次我第一次食秋刀魚刺身,非常鮮甜~跟住就嗌埋個壽司八貫樣樣都好正,我最欣賞係個中拖羅,真係好滑完全部筋入口即溶,另外想提嘅就係佢啲串燒,我覺得佢個吊風鱔真係燒得好正,個皮好脆啲肉好滑,冇得頂~滿意的一餐。睇餐牌有老闆嘅故事簡介,我諗佢真係幾鐘意土瓜灣,期待下次再會~
今日咁啱就約咗朋友去咗土瓜灣整d私人嘢,

黑松露枝豆

2021-10-06
黑松露枝豆
  • 脆皮風鱔
2021-09-18 237 瀏覽
訂咗位午餐,同事攞位時已經講咗有訂位,揀好食物幫我點埋餐,我去到坐定定等食。坐坐吓侍應嚟確認我哋個訂位,唔係應該入座時 mark 好晒咩?等食物其間同事突然聞到煙味,唔知喺邊度漂出嚟呢?先上同事嘅天婦羅餐,天婦羅都算新鮮,同事食咗三分二先上一個鰻魚餐,跟住另一個鰻魚餐比咗另一檯遲過我哋入座同落單嘅,即時問侍應,佢哋你眼望我眼,又望望比錯餐嗰檯,跟住就猛話唔好意思,即刻整比我。 。 。跟住竟然話送住雪糕比我食住先 😱😱 真係眼都突埋,未食正餐食雪糕? 陰公難委我未出公司門口已經話肚餓 😭😭😭😭😭 到我個餐上檯時已經 13:35,真係無乜心機去睇吓咩味,狠吞虎嚥後就返公司啦。 。 。雖然佢哋送咗枝豆,同事食完個天婦羅餐等我哋個餐時叫杯咖啡佢哋都送埋,但同一檯客上餐時間差咁遠一啲都唔專業!其實食物份量可以減少啲而個餐就平返啲,或者提高食物質數同服務態度,如果梗要堆砌多食物已收咁嘅價錢,我哋都覺得唔值!

等食物其間同事突然聞到煙味,唔知喺邊度漂出嚟呢?

鰻魚
天婦羅
2021-09-08 860 瀏覽
久違了~☺️ 自從疫情後真係少左出街食飯,一來仲有限聚令😕,二來都唔想增加風險…不過實在屈左太耐啦,同埋好難得在呢個時候仲搵到一D好食既餐廳😛,呢間礼真係我呢一年黎新認識既一間好野 🇯🇵🎌聽聞佢最近都開左唔少分店,我自己就鍾意黎呢間土瓜灣分店,有埋屯馬線都真心好方便😆,由地鐵站口出來都係3分鐘路程就到🚶🏼‍♀️。呢日係星期六中午,好彩朋友預先book左枱,因為餐廳小本經營,位置都有限,目測連埋bar枱都係20個座位左右。我地前面有位媽媽想walk in都冇法了。餐廳本身裝修好乾淨利落,深藍色主題中間有個大星球的燈罩好靚得黎感覺好靜好舒服🤩。加埋店員黎一杯熱茶🍵,立即同出面有D隔絕左,唔錯。Lunch menu相對比起a la carte平好多,好抵食! 而且份量都好!🤣六貫手握壽司配冷烏冬壽司🍣好有水準,魚生夠新鮮,質素也高,尤其係吞拿魚🐟,可以話係拖羅級。帆立貝都好鮮甜,唔錯! 冷烏冬份量好多,加埋配菜好豐富! 個茶碗蒸🍳都好好食,夠足料。雖然呢個set係最貴,但都值回票價天婦羅喬麥麵配生太卷我點左呢個餐,諗住唔會太大份,點知都係錯!!!個喬麥麵🍜真係大到食極都食唔完,小菜、茶碗蒸當然
六貫手握壽司配冷烏冬

天婦羅喬麥麵配生太卷
我點左呢個餐,諗住唔會太大份,點知都係錯!!!個喬麥麵🍜真係大到食極都食唔完,小菜、茶碗蒸當然唔少得,天婦羅雖然唔係好多份,有兩隻蝦🍤同兩件蔬菜,但都真係夠哂份量(除非你係無肉不歡)天婦羅都幾有水準,唔會好油膩,隻蝦都好新鮮同甜,食落好彈口 生太卷🍣又可以足到你想食兩啖飯既口痕感,哈😉

野川牛舌
都係想食熱飯另一個好選擇,牛舌🐮好香滑,又唔會燒過龍。因為配上唔少蔬菜🫑,包括唔同顏色的椒同埋洋蔥,所以口感好豐富好有層次。個味噌湯都幾好飲。
野川牛舌

見好多枱人客都再有加串燒🍢,所以都心思思想試下,我地於是一人叫多一隻燒雞翼🐥,果然好juicy! 日本雞翼本身少D油脂已經好食,再同鹽燒下佢,實而不華! 如果唔好咁貴就完美了

最後店員也溫馨提示like 埋 社交平台會送上雪糕🍦,我地分別點左芒果、豆腐同埋綠茶味,樣樣都不錯! 果然係一間高水質既日式料理小店,建議大家先來試試中午的lunch set,畢竟性價比較高~😇🥳
2021-09-04
野川牛舌
我其實蠻滿意服務和食物質素, 但係對於煙味真係忍無可忍。 基本上一入到餐廳已經好大陣煙味🚬傳入我的鼻,空氣感覺頗混濁,我仲以為自己入左K房⋯ 完全唔係一間佢地價錢所定位嘅級數應該發生嘅情況。 佢地員工會係鐵閘後面同廁所連接嘅半開放空間(類似天井)食煙,但鐵閘開住,煙味攻晒入樓面。 食客食埋二手煙。我有要求位女侍應處理左個問題,點知佢嗌完人地要關埋道門,根本就無人行動;最後我自己走去關左道閘門😪我並沒有為食物影相,因為好食嘅嘢我多數唔會相機食先。 基本上樣樣食物我都滿意,點左油金魚刺身(肥美)、墨魚明太子(好好食)、蟹膏玉子燒(有蟹肉+蟹膏)、銀鱈魚西京燒、牛肉柳川鍋、松葉蟹炒飯;係雞軟骨有少許唔係好新鮮嘅怪味。 基本上對食物係滿意嘅。 臨走之前見到佢地全間鋪頭都總動員坐係鐵閘(開左)後面半開放嘅地方齊齊食煙,其實啲煙味真係會攻煩晒出去餐廳樓面,基本上離開餐廳之後我啲衫同口罩都係煙味,而唔係油煙味⋯ 希望佢地明白一個唔食煙嘅人係幾咁介意空氣清唔清新呢樣嘢。 加上防疫方面,拉低晒口罩食煙都唔係咁啱啦係咪? 我希望(如果有)下次再有機會再去食,佢地會有所改善。
我其實蠻滿意服務和食物質素,

但係對於煙味真係忍無可忍。

基本上一入到餐廳已經好大陣煙味🚬
傳入我的鼻,空氣感覺頗混濁,

我仲以為自己入左K房⋯

我並沒有為食物影相,因為好食嘅嘢我多數唔會相機食先。
;係雞軟骨有少許唔係好新鮮嘅怪味
。 基本上對食物係滿意嘅。

我希望(如果有)下次再有機會再去食,佢地會有所改善。
$432.5 (晚餐)
  • 蟹羔玉子燒
  • 墨魚明太子