朋友在土瓜灣上班,經過見到一些看上去蠻精緻的日本料理店,想帶我來嘗試一下。生蠔$168六隻生蠔體型比較飽滿,但吃下去不會太creamy,帶爽口感覺,味道新鮮,加上酸汁、蔥和蘿蔔蓉令口味更豐富。海膽$148金黃色的海膽,份量十足,看上去很吸引,用脆身的紫菜包著海膽和青瓜絲,海膽的鮮甜令人有融化的感覺,很是滿足。蟹膏玉子燒$88玉子燒到很柔軟幼滑,中間有不少蟹膏,一濃一淡剛好平衡調配。沖繩炸雞$78有些有骨有些是純雞肉,新鮮炸起熱辣辣,香口惹味,雞肉juicy,這時候想配一杯啤酒。媽媽鹹蛋豬肉棒$48很特別的一款串燒肉,應該沒有吃過,原來是鹹蛋配豬肉,口感細膩而有肉香。雞腎$32啖啖爽口,簡單用鹽調味已足夠,本身不太愛內臟,但腎卻是例外。月見免治素肉棒$38@不說不知道原來這是素肉,和平常吃的雞肉棒很像,很利害,配上生的日本蛋黃和醬油同吃。厚切牛舌芯$68牛舌芯是牛舌中最嫩的部位,口感彈牙又爽,也是用鹽來調味提鮮。亞波美手羽先$48@很喜歡這燒雞翼,比我想像中出色,它是雞中翼加翼尖,皮燒到薄薄脆脆,內裡的肉不多但嫩滑,很有風味。整體非常滿意,食物質素甚高,店內樓底高,沒有壓迫感。

生蠔$168

海膽$148

蟹膏玉子燒$88
玉子燒到很柔軟幼滑,中間有不少蟹膏,一濃一淡剛好平衡調配。

沖繩炸雞$78

媽媽鹹蛋豬肉棒$48

雞腎$32

月見免治素肉棒$38@

厚切牛舌芯$68

亞波美手羽先$48@

整體非常滿意,食物質素甚高,店內樓底高,沒有壓迫感。
2022-11-17 650 瀏覽
平時都鐘意去居酒屋食下野嘅我,今日黎試下呢間,係地鐵行過去其實都好近👍🏻店舖唔算大仲有外賣串燒連一次性燒烤爐都有👍🏻內裏裝修日本風格好喜歡佢嘅酒架😍食物種類都好多選擇👍🏻夏日際日本生蠔 $168生蠔新鮮空運到港,肉質肥美而且蠔味澎湃,混合住淡淡嘅海水味,另外會有個柚子汁,加少量食落會有唔同嘅味道。真鯛薄切 $168師傅刀功超水準每塊切到厚薄均一,魚味好鮮,一啲都唔鯹,但比較淡口味,加埋蔥花同蘿蔔蓉再點酸汁提升魚嘅鮮味。松露半熟牛肉他他 $128牛肉口感鮮嫩,色澤紅潤,配以少少洋蔥等調味,再加埋有少少松露味,食落又唔會蓋過牛肉嘅味道,仲有沙律菜墊底配上柚子醋,超級好食嘅開胃菜。必食芝士玉子燒 $88玉子燒蛋味濃郁,有蛋汁非常滑,内裹用芝士做餡,夾起即有拉絲效果,熱辣辣食簡直完美。牛蒡素肉丸串 $38肉丸面搽左辣既醬汁,食落味道有少少似韓式辣醬偏辣。青森青堤豚肉卷 $48提子好甜配上豚肉片,解咗個油膩感,食落都幾清新幾特別。脆皮風鱔 $88脆卜卜嘅魚皮,加上滑嫩嘅魚肉,絕對稱得上肉質細嫩,肥美香口。明太子油揚豆腐 $88炸到好脆口嘅油豆腐配上鹹香嘅明太子,意外地好夾。亞波美手羽毛x2 $9
店舖唔算大

真鯛薄切 $168

松露半熟牛肉他他 $128

芝士玉子燒 $88

牛蒡素肉丸串 $38
肉丸面搽左辣既醬汁,食落味道有少少似韓式辣醬偏辣。
青森青堤豚肉卷 $48
提子好甜配上豚肉片,解咗個油膩感,食落都幾清新幾特別。
脆皮風鱔 $88
明太子油揚豆腐 $88
炸到好脆口嘅油豆腐配上鹹香嘅明太子,意外地好夾。

亞波美手羽毛x2 $96
外皮燒得脆身,但又唔會燒得過乾過柴,肉質仍然嫩滑帶肉汁,食落幾香口。

慶祝紀念
紀念日
  • 松露半熟牛肉他他
  • 真鯛薄切
  • 兵庫縣室津生蠔
❤️土瓜灣 禮𝐒𝐚𝐤𝐞 𝐁𝐚𝐫 𝐏𝐫𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭🐷前幾日同媽咪享受居酒屋料理🥰 禮Sᴀᴋᴇ Bᴀᴿ Pᴿᴇsᴇɴᴛ分別有3間分店:太子•九龍城同土瓜灣~三間分店都走木系風~土瓜灣分店嘅特別之處就係一入門口就有一個大大月球映入眼簾👀 仲陳列左大量清酒,岩哂同三五知己黎飲下酒食下串燒輕鬆下🤭👅夏日祭生蠔(兵庫縣室津生蠔)✨️▪︎超級推薦!個人好中意食日本生蠔!😍 大大隻,肥美爽甜🤤 有三種食法,可以先食原味,亦可以配檸檬汁🍋或醋汁~酸酸甜甜特別開胃☺️👅刺身5點盛🐟▪︎分別有吞拿魚赤身•油甘魚•深海池魚•帶子同牡丹蝦🦐 深海池魚係秋季當造🍁,我特別鍾意因為有滿滿油脂感😆 另外吞拿魚刺身好有驚喜!🤩 因為一般坊間嘅赤身都係偏瘦,而且質感似橡皮膠😖 但係呢間既質感係非常之滑嫩,毫無一點腥味,頗高質!💋👅月見免治素肉棒🍳▪︎店家非常之貼心,知道宜家好多人都奉行健康素食主義,就將平時熱門串燒月見免治雞肉軟骨棒改變成為素肉棒😋 素肉同雞肉嘅質感可以話係一模一樣,沾上醬汁同生雞蛋一齊食,質感變得更滑溜,而味道變得更有層次🤤👅蟹膏玉子燒🦀👅沖繩炸雞🐥👅串燒:媽媽鹹蛋豬肉棒 🐽× 雞腎🐤×亞波美手羽先🐣

❤️土瓜灣 禮𝐒𝐚𝐤𝐞 𝐁𝐚𝐫 𝐏𝐫𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭

👅夏日祭生蠔(兵庫縣室津生蠔)✨️

👅刺身5點盛🐟

👅月見免治素肉棒🍳

👅蟹膏玉子燒🦀

👅沖繩炸雞🐥

👅串燒:媽媽鹹蛋豬肉棒 🐽× 雞腎🐤×亞波美手羽先🐣

2022-11-17 452 瀏覽
無意間發現土瓜灣有間隱世居酒屋小店😳一啲都唔難搵,天光道轉上去就會見到,安排左喺餐廳較中間位置,可以一覽餐廳整個環境👍🏻睇餐牌後呢度可以隨意揀自己鍾意食既,唔洗限制於已安排好的menu😌呢樣幾好👍🏻🌟夏白祭生蠔 $168🌟我哋就食咗前菜生蠔先,非常鮮甜新鮮,完全唔洗點任何醬汁/檸檬汁,口感creamy🤤🌟刺身五點盛 $388🌟未食之前以為吞拿魚係最好食,估唔到最好食係三文魚腩,魚油味非常濃郁,好耐無食過咁高質好味既三文魚了🥹😋🌟芝士玉子燒 $88🌟芝士玉子燒好滑嫩蛋味濃,咬開係呈流心既口感😉🌟松露半熟牛肉他他 $128🌟開頭對半熟牛肉有點保留,但食食吓又幾好,可能係調味上處理得好好,加咗大量洋蔥仲有松露既香味,加埋一齊食蓋過了食生牛肉既不安😅令到我可以放下戒心大啖大啖咁食😅🌟青森青提豚肉卷 $48🌟第一次食青提豚肉卷,有驚喜,估唔到可以咁食,青提非常鮮甜☺️🌟亞波美手羽先 $48@🌟雞翼係居酒屋必點既菜式之一,一人一隻剛剛好,唔洗爭,香煎至外脆內嫩,好香口😙🌟脆皮風鱔 $88🌟連唔鐘意食魚既朋友都鐘意食呢道風鱔,🌟牛篣素肉丸串 $38🌟岩曬素食人士既素肉丸串,一啲都唔似食緊素肉,口感好似

🌟夏白祭生蠔 $168🌟

🌟刺身五點盛 $388🌟

🌟芝士玉子燒 $88🌟

芝士玉子燒好滑嫩蛋味濃,咬開係呈流心既口感😉

🌟松露半熟牛肉他他 $128🌟

🌟青森青提豚肉卷 $48🌟

🌟亞波美手羽先 $48@🌟

🌟脆皮風鱔 $88🌟

連唔鐘意食魚既朋友都鐘意食呢道風鱔,

🌟牛篣素肉丸串 $38🌟

岩曬素食人士既素肉丸串,一啲都唔似食緊素肉,口感好似食緊牛丸之類😳😅

🌟明太子油揚豆腐 $88🌟

呢道菜要讚👍🏻完全唔似食緊豆腐,開頭以為係炸多士😂😂😂食食吓發現原來係豆腐嚟架,好有驚喜😆加埋大量既明太子後,夾埋一齊食,令到平平無奇既豆腐生色不少😋

• 芝士玉子燒
2022-11-16 14 瀏覽
放飯嗰陣過咗嚟同同事一齊食!😋土瓜灣既日式定食🇯🇵一個餐非常抵食🤣有麵豉湯,茶碗蒸,生果,仲有兜前菜同埋三文魚刺身加個主菜😋😋食完個前菜都已經半飽😂個份量勁大勁誇張😂😂如果喺OpenRice訂位,仲會有八五折嗰日食都係非常之飽我係食網燒月見牛扒丼🍱$148未計折⭐️睇相已經睇得出個份量好多!其實兩個人都食到🤣🤣下次又要過嚟食第二個餐先😆 因為真係超級抵食!😝😋😋😋😋😋😋
放飯嗰陣過咗嚟同同事一齊食!😋
土瓜灣既日式定食🇯🇵
一個餐非常抵食🤣
有麵豉湯,茶碗蒸,生果,仲有兜前菜
同埋三文魚刺身加個主菜😋😋
食完個前菜都已經半飽😂
個份量勁大勁誇張😂😂
如果喺OpenRice訂位,仲會有八五折
嗰日食都係非常之飽
我係食網燒月見牛扒丼🍱
$148未計折⭐️
睇相已經睇得出個份量好多!
其實兩個人都食到🤣🤣
下次又要過嚟食第二個餐先😆
因為真係超級抵食!😝😋😋😋😋😋😋
之前已經食過一次呢間居酒屋嘅太子店 CP值極高!今次黎開土瓜灣見到有分店 就過黎試試佢💛一樣都係CP值勁高,啲野好好食,價錢又唔算貴,而且舖頭細細,播住日本歌,勁有日本小店FEEL🤭🤭🍴刺身五點盛 $388啲刺身好厚切,啖啖肉勁正,而且魚生全部好新鮮,已經好耐無食過好食嘅三文魚了🥺 另外不得不提嘅係個海膽,超!級!好!食! 好鮮甜,味道濃郁,陣味係個口到留到好耐,可以不停回味🥰🍴夏日祭生蠔 $168@6本身唔大期望嘅生蠔(因為價錢實在係太平)~原本諗住過下口癮,點知完全係意料之外!一樣好新鮮,肉身爽口,最令我鐘意嘅係海水味重🌊而且生蠔可以加檸檬汁、海苔/醬料一齊食,每加一樣野都配搭到唔同嘅味道,一定要試!🍴蟹羔玉子燒 $88蟹羔爆曬餡咁🥹🥹super jeng 玉子燒新鮮熱辣整好,生熟程度剛剛好,入面仲有少少流心嘅感覺,同時蛋味好濃🍴沖繩炸雞 $78岩岩炸起嘅雞~外皮脆卜卜,入面雞肉嫩滑而且保留曬啲肉汁同雞油係入面🤤 每舊都大大舊之餘,一碟有成6-7年呢~隔離嘅沙律菜唔止係擺咁簡單,食落去仲好新鮮添🥺🍴媽媽咸蛋豬肉棒 $48初頭諗住會好咸,但係又唔會,反而個重咸香同油味同啲豬肉好夾🐷🍴
之前已經食過一次呢間居酒屋嘅太子店 CP值極高!
今次黎開土瓜灣見到有分店 就過黎試試佢💛

🍴刺身五點盛 $388

🍴夏日祭生蠔 $168@6

🍴蟹羔玉子燒 $88

🍴沖繩炸雞 $78

🍴媽媽咸蛋豬肉棒 $48
🍴雞腎 $32
好爽口,燒完之後唔會太乾身,好食💯
🍴厚切牛舌芯 $68
價錢偏貴,但值得一試!燒完之後keep到個嚼勁,而且牛舌上加左啲麻辣粉,食落去有另一種滋味~

🍴月見免治素肉棒 $38
雖然佢係素肉,但食落去無個種假肉嘅感覺,素感黎講係我覺得超曬班~另外月見汁隻蛋味勁香🥹 加上佢好甜,加埋一齊食完再想encore多條!

🍴亞波美手羽先 $48
燒完之後一樣keep到外皮脆卜卜,一咬落去就爆肉汁🥹🥹而且上面加左啲椒鹽係到,味道夠曬之餘仲加左啲香氣添😙

🍾伝心 720ml $548
staff 好好咁仲會介紹我地飲咩酒,呢支相對上比較易入口,甜啲但又有少少米味,連個樽都好靚,好岩女仔飲!仲可以打卡🍻
2022-11-15 17 瀏覽
近日來土瓜灣見朋友,朋友推薦附近有間好高質的Sake Bar,不到六點已經開始排隊,店內是典型的日式風格,裝修都幾舒適。餐單無論是串燒還是日式料理,選擇都好多。見到夏日祭生蠔都好吸引,口感屬於清鮮,作為開胃菜再適合不過,168就有半打。另外一道開胃菜我們就選擇松露半熟牛肉他他。因為聽到松露配埋牛肉他他都感覺及特別,再配埋黑醋沙律菜,令每一塊牛肉的口味層次更加豐富!來Sake Bar怎能少了清酒,食到一半我們已經好開心,五點刺身一次性有五種不同的鮮甜享受,每款刺身都有兩片,兩個人剛剛好share!串燒都好出色,香口惹味。素肉丸加咗牛篣燒得更加香口!脆皮風鱔同配搭創新既青提豚肉卷,青提中和了串燒的味道,意外的好夾好特別,明太子油豆腐的擺盤造型好別致之余,味道是淡淡的鹹香,沒了煎炸的熱氣。芝士玉子燒燒得鬆軟,大量芝士十分滿足!Staff亦都好nice,會逐款介紹師傅的用心,整體來說,非常滿意的一餐,是朋友相聚飲酒的隱市好地方!

芝士玉子燒燒得鬆軟,大量芝士十分滿足!

• 脆皮風鱔
  • 網燒半熟牛肉他他
2022-11-14 338 瀏覽
自從有土瓜灣站後,真係多咗去呢區搵食,上食評網發現呢間居酒屋面積唔大,訂咗枱就穩陣D。放滿各類日式酒,清酒到威士忌都有,加上巨型月球燈裝飾,係昏暗燈光中更加搶眼。食物款式都係走居酒屋風格,刺身/前菜/串燒/天婦羅/飯糰烏冬/甜品都有老土啲都要講句.....捉住夏天的尾巴,原來有好嘢食,夏日祭蠔有黎自兵庫縣室津生蠔 ($168/半打)體積有半隻手掌咁大,連肉都係。侍應建議先試一隻原味,用筷子輕易夾起,快快擺入口,肥美香滑帶脆感,無腥味。附上醋汁,又另一番風味。嘆完蠔,就到擺盤精美嘅刺身五點盛 ($388)上枱,分別有油甘魚,中拖,牡丹蝦,海膽及深海池魚 (兩切)牡丹蝦夠甜美;  深海池魚晶瑩鮮美,手快有手慢無.....捨棄蟹肉茶碗蒸,轉為蟹羔玉子燒 ($88),放入蟹籽,除咗靚仔D外,仲增加卜脆口感蟹羔"埋藏"係玉子中,玉子燒得仍然保留到蛋嘅香滑感,無咁死實,之後到蟹羔嘅鮮味係口腔湧出黎,好味。喜愛食炸鷄,除咗食開嘅南蠻,今晚試下沖繩炸鷄 ($78)。一客份量都有成5件鷄選用鷄鎚部份,即叫即炸,未食已經聞到好香炸物味。唧少少檸檬汁與炸鷄更夾,咬落去發出第一下"咔嚓"聲就知佢咩料啦....

牡丹蝦夠甜美;  深海池魚晶瑩鮮美,手快有手慢無.....

選用鷄鎚部份,即叫即炸,未食已經聞到好香炸物味。唧少少檸檬汁與炸鷄更夾,咬落去發出第一下"咔嚓"聲就知佢咩料啦..........哇哈哈。

點嘅部份串燒,一碟過上場。有媽媽鹹蛋豬肉棒 ($48),將鹹蛋與豬肉呢兩種材料,由蒸變成串燒肉棒,"媽媽"就係有這種"研究"精神。味道有微微鹹蛋醬,豬肉棒入口幾鬆化,兩者化身成咁樣黎結合,係work嘅。

串燒鷄腎 ($32) - 夠晒嚼口
牛系代表有厚切牛舌芯 ($68),厚度適中,灑上黑椒鹽,外香內鬆化嫩口,牛舌味甚濃。

估唔到素肉都可以用黎整素肉棒,呢客月見免治素肉棒 ($38/串)令我大開眼界。

用返食鷄肉棒嘅食法,配以生鷄蛋沾食,多一份蛋香同滑溜感。味道同口感更勝真肉,唔講真係食唔出係素肉喎。

選用德島縣特產 - 亞波尾鷄嘅就係呢客亞波尾手羽先 ($48/隻),特點係脂肪少及肉質脆嫩。  唔似一般嘅肥嘟嘟鷄翼,燒得鷄皮香脆,鷄肉仍然保持嫩滑雖則肉唔算太多。

慢慢食,再逐樣加單,小店格局令有放輕鬆感覺,去居酒屋開餐就是要這樣。
2022-11-14 26 瀏覽
講到土瓜灣居酒屋🏮點可以唔提”禮”記得早排同友人黎食過幾好,所以今日再嚟過試吓。事關性價比都幾高,服務態度又幾好黎個頭盤先啦,夏日祭生蠔兵庫縣室津生蠔 勁優惠$168就六隻 大大隻!咬落去好多汁,但一啲都唔腥池魚王薄切(八切)魚油味十足,唔腥 唔好見到咁薄一塊口感依然係有的,食不停口真係 同友人搶食添!芝士玉子燒蛋香入面包住芝士,一層一層食落好滿足蛋燒得剛剛好,唔會太老松露半熟牛肉他他牛肉他他我第二次食,因為都好驚會肚痛所以會慎選地方先食,呢間係第二間會食既非常好食!牛肉又嫩咬落有肉汁 賣相又靚!青森青提豚肉卷 提子好甜,配上豚肉片 解咗個油膩感脆皮風鱔燒到脆卜卜,肉質鮮嫩 冇骨!啖啖肉呀牛篣素肉丸串上面係加咗小小辣既醬汁,紫菜,素肉都好似真肉咁既味道 幾有新鮮感!明太子油揚豆腐豆腐加上明太子,幾特別嘅配合咬落去有少許爽脆,賣相都好好睇亞波美手羽先埋尾叫多隻雞翼作結,燒雞翼邊到有得挑剔呀個人覺得可以加d芝麻上面就完美啦總結,如果大家去間土瓜灣一定要試吓呢一間居酒屋 無論價錢服務都值回票價
講到土瓜灣居酒屋🏮點可以唔提”禮”

黎個頭盤先啦,夏日祭生蠔
兵庫縣室津生蠔 勁優惠$168就六隻 大大隻!
咬落去好多汁,但一啲都唔腥

池魚王薄切(八切)

芝士玉子燒
蛋香入面包住芝士,一層一層食落好滿足
蛋燒得剛剛好,唔會太老

松露半熟牛肉他他
牛肉他他我第二次食,因為都好驚會肚痛
所以會慎選地方先食,呢間係第二間會食既
非常好食!牛肉又嫩咬落有肉汁 賣相又靚!

青森青提豚肉卷
提子好甜,配上豚肉片 解咗個油膩感

脆皮風鱔
燒到脆卜卜,肉質鮮嫩 冇骨!啖啖肉呀

牛篣素肉丸串

明太子油揚豆腐
豆腐加上明太子,幾特別嘅配合
咬落去有少許爽脆,賣相都好好睇

亞波美手羽先
埋尾叫多隻雞翼作結,燒雞翼邊到有得挑剔呀
個人覺得可以加d芝麻上面就完美啦

2022-11-13 37 瀏覽
去土瓜灣日式小店,有刺身、壽司🍣、串燒🍢等等。小店唔算大,有日式居酒屋風味。▶️加拿大海膽海膽新鮮,幾鮮甜。色澤唔錯,包住紫菜食好味道!▶️月見免治素肉棒 @$38呢個好特別,撚食雞肉棒口感好似一啲菇碎感覺。點埋生蛋食,肉質更滑。▶️蟹羔玉子燒玉子燒燒得好靚,中間有蟹膏。蛋夠滑,蟹膏味突出。▶️蒜蓉燒室津生蠔 @$68生蠔脹卜卜幾飽滿,面上有蒜蓉好香口。▶️沖繩炸雞🍗炸雞外皮香脆熱辣辣,雞肉大大件。▶️媽媽鹹蛋豬肉棒豬肉棒入邊有鹹蛋碎,所以特別有鹹香。▶️雞腎雞腎燒得唔會乾,而且好爽口。▶️亞波美手羽先 @$48燒雞翼外皮香脆,肉質夠Juicy!▶️厚切牛舌芯呢個用上鹽燒,鹹鹹地。牛舌爽口。

去土瓜灣日式小店,有刺身壽司🍣、串燒🍢等等。小店唔算大,有日式居酒屋風味。

▶️加拿大海膽
海膽新鮮,幾鮮甜。色澤唔錯,包住紫菜食好味道!

▶️月見免治素肉棒 @$38

▶️蟹羔玉子燒
玉子燒燒得好靚,中間有蟹膏。蛋夠滑,蟹膏味突出。

▶️蒜蓉燒室津生蠔 @$68
生蠔脹卜卜幾飽滿,面上有蒜蓉好香口。

▶️沖繩炸雞🍗
炸雞外皮香脆熱辣辣,雞肉大大件。

▶️媽媽鹹蛋豬肉棒
豬肉棒入邊有鹹蛋碎,所以特別有鹹香。

▶️雞腎
雞腎燒得唔會乾,而且好爽口。

▶️亞波美手羽先 @$48
燒雞翼外皮香脆,肉質夠Juicy!

▶️厚切牛舌芯
呢個用上鹽燒,鹹鹹地。牛舌爽口。

2022-11-12 39 瀏覽
都有好一段日子無去居酒屋同朋友食下刺身 串燒飲返杯啦~呢晩專程搵左間評價唔錯既居酒屋相聚暢談依家生蠔做緊優惠,$168就有半打,差不多每枱都有至少一盤我地當然都唔會放過,要返半打開開胃啦生蠔飽滿,有淡淡既海水咸味,不缺鮮味架之後要左一份五點刺身,一份有齊5款刺身朋友最欣賞鮮爽既刺身蝦,而最深得我心既係濃厚帶鮮甜既海膽配上爽脆既青瓜絲同紫菜同吃,更叫合拍我地仲有要左份松露半熟牛肉他他做前菜之後就開始食返啲暖胃既野啦明太子油場豆腐同芝士玉子燒都水準不錯串燒都好出色,香口惹味特別推薦脆皮風鱔同配搭創新既青提豚肉卷
都有好一段日子無去居酒屋同朋友食下刺身 串燒飲返杯啦~

呢晩專程搵左間評價唔錯既居酒屋相聚暢談

依家生蠔做緊優惠,$168就有半打,差不多每枱都有至少一盤

我地當然都唔會放過,要返半打開開胃啦

生蠔飽滿,有淡淡既海水咸味,不缺鮮味架

之後要左一份五點刺身,一份有齊5款刺身

朋友最欣賞鮮爽既刺身蝦,而最深得我心既係濃厚帶鮮甜既海膽

配上爽脆既青瓜絲同紫菜同吃,更叫合拍

我地仲有要左份松露半熟牛肉他他做前菜

之後就開始食返啲暖胃既野啦

明太子油場豆腐同芝士玉子燒都水準不錯

串燒都好出色,香口惹味

特別推薦脆皮風鱔同配搭創新既青提豚肉卷
2022-11-08 52 瀏覽
位於土瓜灣這間日式料理午市套餐非常超值每個套餐已包括漬物(秋葵)、刺身(兩件三文魚)、蒸蛋、沙律、水果(火龍果、橙)及御飯宮崎風南蠻雞排炸雞金黃香脆,不過如果放得太久便開始出油御飯加入了飯素,即是魚乾碎、日式柴魚碎、紫菜碎和芝麻,入口甜甜的蒲燒千切鰻魚丼鰻魚不算肥美但勝在無骨月見牛排丼牛肉比較生,肉質鮮嫩,配上生雞蛋但如果只喜歡熟食最好選其他套餐店內招牌大月亮非常有特色座位數量不多,最好先預約訂座
位於土瓜灣這間日式料理
午市套餐非常超值

宮崎風南蠻雞排
炸雞金黃香脆,不過如果放得太久便開始出油

蒲燒千切鰻魚丼
鰻魚不算肥美但勝在無骨

月見牛排丼
牛肉比較生,肉質鮮嫩,配上生雞蛋
但如果只喜歡熟食最好選其他套餐

店內招牌大月亮非常有特色

座位數量不多,最好先預約訂座
2022-11-04 330 瀏覽
禮真係一間性價比極高嘅居酒屋。由一開始入門開始已經感受得到員工對客人的專注,由仔細介紹餐牌到問返客人有咩食物敏感同偏好,每一樣都做得好足。以至到店內嘅裝潢都非常有格調,以木為主調,師傅吧枱就以黑為主。重點係坐得非常舒服,枱同枱中間唔會痴得好迫。講佢係一間五星酒店嘅日本餐廳都不足為過。餐廳提供咗好多唔同款式嘅日式酒水同飲品,不過今次因為我地唔好飲酒,所以都係專注返係食品上面。餐廳服務同裝潢都比咗我地對依到嘅食物有好大期望。今次我地試咗港人最愛嘅生蠔刺身同一系列嘅串燒。兵庫縣室津生蠔 6隻@ $298!!夏日祭特價 @ $168!!嚟依到一定必食嘅兵庫縣室津生蠔!每一隻都係由師傅親手每日新鮮揀選咗先會上客人枱。師傅開蠔技巧十分專業,完全唔會有任何嘅蠔殻碎留係肥美白淨嘅生蠔身上!面頭師傅仲加咗少許蒽花、蘿蔔碎同菊花淡醬油提鮮!每一隻都十分大隻,同隻男仔手掌差唔多!第一啖梗係唔落任何嘅調料試試佢!蠔身極肥美飽滿,咬落去鮮味爆發!真係一隻接一隻停唔到口!加咗少許菊花淡醬油風味增強咗好多添!池魚刺身 $228佢完全唔係一般可以喺日式餐廳可以試得到嘅刺身。呢一啲一整條上嘅魚刺身真係非常考驗師傅嘅刀工

兵庫縣室津生蠔 6隻@ $298
!!夏日祭特價 @ $168!!

池魚刺身 $228
佢完全唔係一般可以喺日式餐廳可以試得到嘅刺身。呢一啲一整條上嘅魚刺身真係非常考驗師傅嘅刀工 。每一片都切得非常之巧妙。唔會令到人哋食到一片非常厚一下非常薄。池魚非常之鮮甜之餘仲好口感。真係令人地一啖接一啖。旁邊會有少許嘅專屬醬汁等客人可以加少許嘅蔥花同埋薑蓉落去。當大家厭倦左刺身加豉油芥末嘅時候亦都可以試一試呢個方法將魚嘅鮮甜帶到去另一個層次!

食晒之後師傅會將魚骨帶走,會攞去用慢火炸熟!每一件都非常之香口仲要炸得非常之鬆脆!一定要試吓!

芝士玉子燒 $88
每一件玉子燒都燒得非常之鬆軟!唔會話因為雞蛋煮到好熟而變到硬身。而裏邊仲加咗大量嘅芝士做到拉絲效果!好味之餘打卡仲一流。

牛篣素肉丸串 $38
呢一個素肉丸燒得好香口!一聽到佢係素食,本身以為有機會會好鹹!但係唔知係咪因為加咗牛篣,兩者中和左個味道,好夾呀!

松露半熟牛肉他他 $128
一聽到有松露已經非常之想試呢一道菜。呢一份牛肉他他佢係啲牛肉每一塊都係厚切。可以食得到肉嘅質感同埋鮮甜之餘仲有淡淡的松露香味。仲有加咗黑醋嘅沙律菜薦底令到成道菜變咗一道十分之開胃嘅前菜。

極上黑豚腩 $48
師傅將呢一塊黑豚嘅油脂香味燒到出晒出嚟,一上碟嘅時候已經聞到好濃嘅肉香味。表皮仲有做到小小嘅燒焦效果令到成嚿肉都充滿油香。咬落去啖啖爽口得嚟又滑嘅肉。正啊!

亞波美手羽先 $48
如果鍾意食雞翼嘅話呢就唔好錯過啦!佢將一串雞全翼串起之後落去油炸!炸到全隻雞翼都好香口!佢真係做到外脆內嫩唔會炸得太耐而搞到佢變啲肉汁冇晒!

脆皮風鱔 $88
個人大推!
呢一串脆皮風鱔真係餐廳嘅代表作!換佢可以將啲魚肉燒到好嫩滑之餘但係個外皮仲可以燒到脆卜卜!一口接一口啖啖肉真係停唔到!

明太子油豆腐 $88
佢上碟嘅時候擺盤都超級靚!每一嚿油豆腐師傅都將明太子大大份咁擺咗上去。本身已經炸到好脆口嘅油豆腐再加上充滿鹹香嘅明太子真係perfect match!

總括嚟講,成間餐廳無論係裝修定係服務都做得非常之好。而食物上面佢地都可以做到一絲不苟,每樣食物無論係擺碟上面定係去到食材質素都非常之高質。仲要係個價錢唔貴令到成間餐廳嘅性價比好高。我一定會去再試下佢其他嘅食品!
2022-11-04 74 瀏覽
店內環境都唔錯 但坐位唔多建議book 位兵庫縣室津生蠔 而家做緊$168/6隻 好抵食又新鮮又好大隻 入口清新 一啲都唔腥 每隻上面都有蔥蘿蔔蓉點綴可以就咁食 / 點檸檬汁 / 佢特別有一個酸汁 個人幾鍾意呢一個味道但新鮮既蠔最好就係就咁食必食之選空運時令魚 今期做緊秋刀魚刺身 要問店員先知係咩魚呢款刺身配薑蓉+蔥+酸汁 肉質彈牙 肥瘦分明 淡淡魚香 比想像中好食前菜黎講唔錯秋刀魚骨拎左去後炸 炸完好似平時食既炸魚皮咁脆作為佐酒既小食就岩岩好蟹羔玉子燒香濃蟹羔味 蛋一d 都唔老 蛋同蟹羔味道平衡 不會互搶 沖繩炸雞即叫即炸,外面超脆,入面就好有肉汁夠Juice。雖然有骨但係都算方便食到,每件炸雞都好大件。我哋叫咗好多款嘅串燒嚟試, 有厚切牛舌,雞腎,媽媽鹹蛋豬肉棒,亞波美手羽先,月見免治素肉棒,普遍味道都不錯。特別係牛舌,牛味好濃,有黑椒調味,而且好厚,係愛牛舌者必食!另外月見免治素肉棒,個素肉棒比較重口味,但點落個醬汁配埋雞蛋又出奇地清新,好balance 。呢餐都好滿足 推介大家呢間隱世日式料理
店內環境都唔錯 但坐位唔多

蟹羔玉子燒

香濃蟹羔味 蛋一d 都唔老
蛋同蟹羔味道平衡 不會互搶

沖繩炸雞

即叫即炸,外面超脆,入面就好有肉汁夠Juice。
雖然有骨但係都算方便食到,每件炸雞都好大件。

呢餐都好滿足 推介大家呢間隱世日式料理

2022-11-03
  • 蟹羔玉子燒
2022-10-01 320 瀏覽
聽講係良心店,紅日黎試一試中午12點幾,店內只有兩枱客人二人,冇卜位侍應問可唔可以1點半前交枱都有1粒鐘,我地ok 叫左兩個set:6貫壽司配蕎麥麵4貫壽司5刺身配蕎麥麵非常優質 壽司刺身都好新鮮好味食到入口即溶嘅感覺醬油好厚身,昇華左個口感 蕎麥冷麵好夠凍好爽 啲配菜好fresh:-木魚絲麻醬豆角好爽甜啦-西瓜+橙呢個組合幾搞笑,有生果食下原來幾夾,西瓜好多汁清甜🤗-紫薯蓉配沙律菜甜+咸幾過癮-茶碗蒸就一般舊雞肉有啲鞋 埋單$406覺得好值呀上菜速度ok,客人少1個鐘夠晒食 *$500以上先可以用信用卡
聽講係良心店,紅日黎試一試
中午12點幾,店內只有兩枱客人

4貫壽司5刺身配蕎麥麵
非常優質

壽司刺身都好新鮮好味
食到入口即溶嘅感覺
醬油好厚身,昇華左個口感

蕎麥冷麵好夠凍好爽

啲配菜好fresh:
-木魚絲麻醬豆角好爽甜啦
-紫薯蓉配沙律菜甜+咸幾過癮
-茶碗蒸就一般舊雞肉有啲鞋

埋單$406覺得好值呀
上菜速度ok,客人少
1個鐘夠晒食

*$500以上先可以用信用卡