2022-03-14 479 瀏覽
福元湯圓 食完晚飯,諗住食埋個糖水就返歸,咁行開北角梗係去福元街食碗湯丸先走。 福元湯圓格局係普通小店,門外你會見到有一大袋薑,相信係用黎煮薑汁糖水用既。咁呢到主打當然係湯丸啦,但都有其他糖水例如西米露,涼粉等比大家選擇既。 咁我地就叫咗花生同芝麻湯圓。二十八蚊有五粒,湯丸size都幾大,而湯圓既外皮搓得好均勻,唔會一邊厚一邊薄。芝麻餡好幼滑,而且好濃芝麻香味,調味又唔會太甜,幾好食。花生餡就比較粗粒少少,有少少花生碎係入面,味道唔算好突出,芝麻會比較出色。 最後,佢個薑汁糖水薑味好夠,食落唔會太辣太嗆喉,糖水又唔會過甜,味道適中,唔錯。
福元湯圓

2022-03-04 383 瀏覽
好難得有間買中式糖水嘅良心小店仲要係米芝蓮街頭小食!😳😳呢間小店嘅湯圓真係超好食😋😋個人認為芝麻味係最好食花生味就相對上冇咁特別小店舖位好細,只有十幾個位每次去到都有好多人等緊外賣🙈🙈除咗煮好嘅糖水仲可以買生湯圓返屋企煮👍🏻👍🏻芝麻湯圓五粒(薑糖水) $289分🤤🤤嗰間糖水薑味超濃,有少少辣如果冬天食會勁正😂😂佢啲湯圓偏大粒仲要係爆漿湯圓😆😆啲芝麻餡好滑同好香!🤩🤩一咬落去,就有勁多餡流出黎!正☺️☺️個日仲試左個蛋白燉奶但真係麻麻強烈唔推介!大家如果去,都係乖乖地食湯圓啦🤣🤣
好難得有間買中式糖水嘅良心小店
仲要係米芝蓮街頭小食!😳😳
呢間小店嘅湯圓真係超好食😋😋
個人認為芝麻味係最好食
花生味就相對上冇咁特別

小店舖位好細,只有十幾個位
每次去到都有好多人等緊外賣🙈🙈

除咗煮好嘅糖水
仲可以買生湯圓返屋企煮👍🏻👍🏻
芝麻湯圓五粒(薑糖水) $28
9分🤤🤤
嗰間糖水薑味超濃,有少少辣
如果冬天食會勁正😂😂
佢啲湯圓偏大粒
仲要係爆漿湯圓😆😆
啲芝麻餡好滑同好香!🤩🤩
一咬落去,就有勁多餡流出黎!
正☺️☺️

個日仲試左個蛋白燉奶
但真係麻麻
強烈唔推介!
大家如果去,都係乖乖地食湯圓啦🤣🤣
2022-02-21 447 瀏覽
一直想試哩間人氣糖水店,適逢新年前終於有機會親征🙊。雖然無得堂食,但晚上時段仍然大排長龍,仲見到有客人一次過買左五十盒。我都唔執輸,即刻試試🤤。芝麻糊湯丸 $34芝麻糊味道好濃郁,入口綿滑,拍得上我心目中第一位⭕️⭕️甜品。湯丸一咬,流心餡就搶閘出黎😮,芝麻餡都好香,外皮食落軟糯唔黏口。由於我揀左凍既糖水加埋本身熱辣辣♨️既湯丸,冰火二重又幾夾喎。花生湯丸(五粒) $28普通湯丸就配薑糖水,因為兩者分開煮,到落單再倒埋一齊,所以湯丸無咩味,要靠個饀搭救。可能因為芝麻湯丸太出色,顯得花生🥜湯丸比較平庸。食落同樣爆餡,食真啲仲有少少花生碎碎😋,味道都唔錯,但好易可以係坊間搵到類似既,所以未夠驚喜。生湯丸(十粒) $42食過返尋味既我仲同朋友即刻各自買左兩盒。由於排隊人數眾多,加上有其他平台外賣單,等待需時,要體諒喔🙃。

芝麻糊湯丸 $34

花生湯丸(五粒) $28

生湯丸(十粒) $42
食過返尋味既我仲同朋友即刻各自買左兩盒。

2022-02-16 541 瀏覽
團圓當然要食幾粒湯圓,門市長期都好多人,特別係節慶日子更係大排長龍,集合了熟客及慕名而來嘅食客。住大西北人嘅去北角真係超遠~但依家福元湯圓喺好多急凍食材店都買到,大西北人就唔洗出北角都可以輕鬆食到啦!花生湯圓/芝麻湯圓 $45/10粒兩款人氣口味湯圓,當然要兩款口味全都要!花生味個款濃郁帶脆粒,芝麻味湯圓流心效果一流。而我就最欣賞佢嘅外皮,圓潤煙韌唔易破,每年團年必備之選啊!兩款之中芝麻湯圓嘅流心深得我心,下次都要幫襯啊!

花生湯圓/芝麻湯圓 $45/10粒

兩款人氣口味湯圓,當然要兩款口味全都要!
花生味個款濃郁帶脆粒,芝麻味湯圓流心效果一流。
而我就最欣賞佢嘅外皮,圓潤煙韌唔易破,每年團年必備之選啊!

兩款之中芝麻湯圓嘅流心深得我心,下次都要幫襯啊!
2022-02-16 312 瀏覽
正月十五元宵佳節🧧大家食咗湯圓未啊😙「福元」既芝麻餡湯圓真心好食‼️👍🏻皮簿餡靚食極唔厭‼️🥳輕輕一咬滿滿既芝麻餡就湧晒出黎🤤🤤💛🧡❤️💚💜
正月十五元宵佳節🧧
大家食咗湯圓未啊😙
「福元」既芝麻餡湯圓真心好食‼️👍🏻
皮簿餡靚食極唔厭‼️🥳
輕輕一咬滿滿既芝麻餡就湧晒出黎🤤🤤
💛🧡❤️💚💜
外賣自取
元宵節食湯圓寓意來年一家人團團圓圓,幸福美滿我們食湯圓是之前在福元買的生湯圓主打手工製傳統湯圓的福元湯圓在炮台山已經開業 20 年是本地老字號小店,也是榮獲米芝蓮的糖水店湯圓新鮮製造一盒 10 粒〈HK$42〉,可以揀花生味 / 芝麻味 / 芝麻 + 花生的雙拼我們買了芝麻湯圓和花生湯圓各一盒返屋企放入冰箱可以存放 15 日湯圓唔需要預先解凍滾水放湯圓煮 5-6 分鐘至浮面就食得儍媽鍾意配暖笠笠的薑糖水儍爸和囝囝就鍾意配凍維他奶或豆漿一起食湯圓夠大粒,皮薄餡靚,糯米皮煙韌不黐牙,仲有流心的效果芝麻餡很香,芝麻是自家生磨再加入豬油來炒,入口油潤不過甜花生餡充滿花生鹹香味,仲有花生碎和白芝麻,吃起來很有口感 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

元宵節食湯圓
寓意來年一家人團團圓圓,幸福美滿

我們食湯圓是之前在福元買的生湯圓
主打手工製傳統湯圓的福元湯圓在炮台山已經開業 20 年
是本地老字號小店,也是榮獲米芝蓮的糖水

湯圓新鮮製造
我們買了芝麻湯圓和花生湯圓各一盒

返屋企放入冰箱可以存放 15 日
湯圓唔需要預先解凍
滾水放湯圓煮 5-6 分鐘至浮面就食得

儍媽鍾意配暖笠笠的薑糖水
儍爸和囝囝就鍾意配凍維他奶或豆漿一起食

湯圓夠大粒,皮薄餡靚,糯米皮煙韌不黐牙,仲有流心的效果
芝麻餡很香,芝麻是自家生磨再加入豬油來炒,入口油潤不過甜

2022-02-08
5 分鐘 (外賣自取)
宵夜
  • 芝麻生湯圓
  • 花生生湯圓
2022-02-13 257 瀏覽
天氣咁凍,想食食啲暖笠笠嘅嘢暖身❤️‍🔥今次嚟到炮台山嘅福元湯圓,雖然鋪面唔大,冇咩花巧嘅裝修,不過人流絡繹不絕,無論買外賣定係糖食都要排長龍!不過覺得都值得 📌鴛鴦湯圓糖薑水五粒($28) 湯圓大大粒😍 有晒花生同埋芝麻味,餡料好足料,個皮好薄軟,一咬開仲會流心,聞落超級香!真·色香味俱全✨花生湯圓雖然冇芝麻湯圓咁有流心效果,餡料除咗花生仲有啲白芝麻粒喺入面,食落比較有口感~ 如果你咁啱入北角,呢間老字號嘅湯圓值得大家一試👍🏻外表平平無奇但係禾稈冚珍珠😻

2021-12-26
2022-02-05 631 瀏覽
「福元湯圓」相信唔會陌生 , 絕對係老字號 ,坐落於福元街。 係天橋隔離 都好影搵到。話明湯圓店 當然主打係湯圓 依間有超罕見既花生湯圓 , 想食埋出名既芝麻湯圓,仲有得簡mix埋😏糖水係糖薑水 , 真材實料,飲落去真係薑味好重 好驅寒 , 岩哂近排咁凍既天氣 叫左鴛鴦湯圓($28) 顧名思義, 係mix左芝麻同花生味湯圓 , 共5粒。 首先講左芝麻湯圓 , 芝麻味好香 係真材實料既芝麻做成, 食落埋超級重芝麻味;到大愛既花生湯圓 真係粒粒花生, 食落去好有口感岩哂中意花生湯圓既人 唔怪得知依間人氣咁旺盛 吸引左唔少附近既街坊幫襯

話明湯圓店 當然主打係湯圓

岩哂中意花生湯圓既人
唔怪得知依間人氣咁旺盛 吸引左唔少附近既街坊幫襯
鴛鴦湯圓
聽過這間甜品店無數次知道這裡的湯圓很好吃可是一直都沒機會試昨天終於可以一嘗⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🥣 湯圓(芝麻+花生) 🥣 $42/10pcs本身以為湯圓就湯圓呀會有不同嗎吃完這個發現真的跟超市買到的有挺大分別外皮的確比急凍的更有嚼勁更QQ一咬開裡面的餡料就慢慢流出來達到流心的效果覺得他們家的餡料比外皮還要厲害芝麻口味真的可以嚐到芝麻自己本身的香味跟口感 不是只有甜味吃到最後會有一點甘苦味但是是好吃的可是我自己比較私心花生口味花生口味不只是有花生裡面還有芝麻吃的時候能吃到一粒一粒芝麻跟花生碎很香花生味蠻濃郁的值得一讚是兩種口味的餡料都很足料好吃程度:🌕🌕🌕🌕(5顆為滿分)〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️雖然覺得有一點點少貴還是蠻推薦大家去吃吃看的不過要留意店家開下午4點太早去會買不到喔回購意願:🌕🌕🌕🌗(5顆為滿分)
聽過這間甜品店無數次

裡面還有芝麻
吃的時候能吃到一粒一粒芝麻跟花生碎
很香花生味蠻濃郁的
值得一讚是兩種口味的餡料都很足料
好吃程度:🌕🌕🌕🌕(5顆為滿分)

芝麻湯圓

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

雖然覺得有一點點少貴
還是蠻推薦大家去吃吃看的
不過要留意店家開下午4點
太早去會買不到喔
回購意願:🌕🌕🌕🌗(5顆為滿分)
2022-01-21
芝麻湯圓
•虎年快樂🐯虎進金來🎊 今年依舊祝大家身體健康!虎年第一個post都專登揀同新年有關🧧食碗湯圓 團團圓圓~餃里 @gao_lay 最近同香港製造嘅品牌合作,第一個project同咗福元湯圓搞團購😍 雖然我平時少去北角,但都知道福元湯圓係本地老店,啲湯圓好出名,所以點都要支持下💛•🥢 花生湯圓 $45/盒湯圓皮好薄但又唔會穿,入面個花生餡先係重點!餡比平時食嘅竭少少,但真係有細細粒嘅花生碎同芝麻,食落有啲咬口,而且花生味真係好濃😍•🥢 黑芝麻湯圓 $45/盒黑芝麻湯圓係流心嘅,所以煮完之後粒湯圓會無咁挺身,扁啲又軟腍腍啲~ 雖然皮薄,但都係無穿到👍🏻 芝麻餡好幼滑,而且黑芝麻味幾香濃,唔會太甜,一咬開真係同佢哋形容嘅一樣——「爆漿」🤩

🥢 花生湯圓 $45/盒

🥢 黑芝麻湯圓 $45/盒
黑芝麻湯圓
黑芝麻湯圓
年近歲晚,天氣又凍🥶又無晚市😢為咗令今晚餐團年飯再加多一點甜🥰忍唔住去咗米之蓮福元湯圓買咗芝麻同花生湯圓😍😍用咗啲黃糖加水煮成糖水,再加湯圓一齊煮,令湯圓加多幾分甜😋一咬落其中一粒湯圓,糯米皮軟綿綿又薄!個口一陣芝麻香味充斥住整個口腔😋再仔細一望,啲芝麻蓉好似流心咁流哂出嚟😍原本想減肥,都忍唔住再食多一粒!今次係花生蓉🥜啲皮雖然厚,但都係咁軟糯🤤真係值得再encore!提提大家,福元都有出片教大家點煮到啲湯圓流心㗎❤️想食到流心餡記得睇片啦😜
黑芝麻湯丸
2022-01-30
黑芝麻湯丸
2022-01-25 493 瀏覽
就黎新年而且天氣又會轉冷⛄️最啱就係食暖笠笠嘅甜品😋之前黎過呢間米芝蓮推薦嘅糖水店真係一試難忘!🥰第一次路過見到好多人排隊所以冇入去第二次都仲係咁多人所以就的起心肝排隊都要食到🤪食完就知係值咁高人氣.🌟棗香合桃露+湯圓 ($35)呢度嘅重點係湯圓湯圓外層軟糯 大大粒而且中間嘅芝麻餡超足料香濃😚仲可以做到流心效果屋企自己整唔到呢種效果 所以好值得黎食合桃露就正常發揮 .鋪頭空間唔多 所以好多人都會選擇外賣🥡呢度仲有生湯圓賣 可以買返屋企自己煮係出色嘅中式糖水
就黎新年而且天氣又會轉冷⛄️
最啱就係食暖笠笠嘅甜品😋
之前黎過呢間米芝蓮推薦嘅糖水店真係一試難忘!🥰
第一次路過見到好多人排隊所以冇入去
第二次都仲係咁多人所以就的起心肝排隊都要食到🤪
食完就知係值咁高人氣

🌟棗香合桃露+湯圓 ($35)

呢度嘅重點係湯圓

鋪頭空間唔多 所以好多人都會選擇外賣🥡

呢度仲有生湯圓賣 可以買返屋企自己煮
係出色嘅中式糖水
2022-01-17 542 瀏覽
呢兩日又凍又濕,真係要返啲肥仔野暖暖身😂好難得福元唔洗排隊,啦啦林衝入去食!鴛鴦湯圓$28酒釀湯圓$32一路等就一路見好多人外賣急凍湯圓,食落口就知箇中原因😝芝麻餡一咬就爆漿,真係接都接唔住🤣芝麻味好香而且食咁多粒都唔覺得溜,最多都係飽🤣至於花生味🥜,個人就唔特別喜歡,佢都十分足料(見到有白芝麻),但感覺好油膩。各有千秋,但整體好味,而且薑水真係好姜好辣,正!

鴛鴦湯圓$28
酒釀湯圓$32

◦•●◉✿✿◉●•◦ 今次想介紹呢間人氣湯圓小店比大家💛(連Edan&教主都去過拍MV架🙊)小店地址係北角 唔算太常去呢區 通常👴🏻都會買生湯圓👵🏻返屋企煮😗⁡口味有芝麻湯圓&花生湯圓💛👵🏻一向鐘意食花生味多啲但福元嘅芝麻湯圓改變咗我嘅想法一咬開就有流心嘅芝麻爆出嚟🤤 濃濃嘅芝麻餡超級香🖤食完佢地嘅芝麻湯圓之後真係返唔到轉頭😗⁡👴🏻就鐘情花生湯圓🥜一咬開就流心花生餡爆出嚟而且有粒粒花生係入面🙊湯圓比一般係超市買到嘅大粒好多而且好煙韌🤪 ⁡Overall覺得2款湯圓都好出色😆食完之後真係翻唔到轉頭😗⁡😋: 𝟡/𝟙𝟘
◦•●◉✿✿◉●•◦

今次想介紹呢間人氣湯圓小店比大家💛
(連Edan&教主都去過拍MV架🙊)
小店地址係北角 唔算太常去呢區

2021-12-24
  • 芝麻湯圓
  • 花生湯圓
2022-01-12 507 瀏覽
一早已經聽過呢間傳統糖水鋪嘅湯圓好出名😋一直都想去試吓,睇完mv之後有更大嘅動力去朝聖😉鴛鴦湯圓($28)呢度最出名就係黑芝麻湯圓,但我又好想試埋花生湯圓😝一於就嚟個鴛鴦湯圓,一次過滿足晒兩個願望😆手工湯圓嘅皮好薄好軟,一啖咬開,啲餡就湧晒出嚟🤩黑芝麻有炒過嘅香味,比平時食嘅更加香濃🤤相比之下花生湯圓就無咁驚喜,湯圓皮厚啲啲,不過夠煙韌,流心嘅花生餡好香,配埋佢碗糖薑水,超濃嘅辣薑味,尤其嚟緊開始凍,冬天食真係一流😍過一個暖笠笠嘅冬天環境﹕7.5/10 (因為Anson Lo喺度拍mv加分🤣)抵食﹕7.5/10味道﹕8/10

鴛鴦湯圓($28)

抵食﹕7.5/10
味道﹕8/10