2021-04-28 0 瀏覽
福源湯圓係間米芝蓮嘅舊式糖水店,舖面個外觀完全唔起眼,就咁望落去好似冇做堂食咁😂😂但係野食就好有驚喜入去搵位自己坐低就可以落單,唔好期待坐得好舒服,始終係好舊式嘅舖頭,但勝在有味道搭救入面啲糖水唔貴,20至到$30就有一碗。呢碗合桃露就好特別唔會好甜,落咗紅棗有陣香味,啲材料全部打到溶哂,食落又香又滑!湯圓係芝麻餡,如果你想要其他味道都可以同佢講。但個湯圓真係幾好食,有流沙綠豆涼粉就同出邊嘅唔同,綠豆沙又係打到溶晒,唔會有豆同海帶。但加埋落啲涼粉度又係好滑,同樣唔會太甜,味道剛好👍🏻👍🏻夏天食一流!

入面啲糖水唔貴,20至到$30就有一碗。

呢碗合桃露就好特別

合核露加湯圓

綠豆涼粉
2021-04-26
合核露加湯圓
綠豆涼粉
  • 綠豆沙涼粉
呢間福元湯圓老字號一直都想試,特別係當佢得到米芝蓮光環之後,哈哈。今日懶得行,就叫UBER外賣叫左兩碗糖水做下午茶。叫左大概40分鐘之後就送到。杏仁茶配湯圓 $46兩碗糖水送到黎仲係辣手架,正!杏仁茶非常香滑,完全無個d假假地既杏霜味。入面有三粒大大既芝麻湯丸,真係流心架,一咬開粒湯丸,入面既黑芝麻餡就多到流出黎,好正!杏仁茶本身甜度適中,只係芝麻湯丸就甜左少少,不過都好味!棗香合桃露配湯圓 $50呢碗棗香合桃露配湯圓更加驚爲天人,因爲我真係無食過d咁杰撻撻既合桃露,合桃露又滑又香,只係無個名所講既棗香。入面都係有三粒大大既流心芝麻湯丸。合桃露甜度都好適中。呢個真心推介。今次經Uber買,價錢就貴左d,所以打分就無考慮價錢,相信堂食會更抵食。
呢間福元湯圓老字號一直都想試,特別係當佢得到米芝蓮光環之後

杏仁茶配湯圓 $46

棗香合桃露配湯圓 $50

2021-04-18
40 分鐘 (外賣送餐)
2021-04-15 71 瀏覽
有次係港島搵食 朋友就推薦福元湯圓食糖水! 店舖其實好唔起眼 店面只能坐2-3枱~ 不過好好彩唔洗等位同埋都有好多外賣單!桂花酒釀湯圓 $30有5粒湯圓 不過全部都係芝麻味~ 有機會下次食要鴛鴦! 湯圓個皮好煙韌又夠薄! 大大粒!皮薄餡靚! 芝麻味勁濃郁~勁香口~楊枝甘露加湯圓(3粒) $40凍既楊枝甘露 配 熱辣辣嘅芝麻湯圓 🤣 兩樣配撘真係扯唔上關係 楊枝甘露就正正常常~ 芝麻糊加湯圓(3粒) $32食完芝麻湯圓再食芝麻糊 明顯對比下 芝麻糊就無乜芝麻味 而且都好稀~ 不過朋友加左花生湯圓 花生餡好有咬口 好香~見到佢有得買生嘅湯圓 下次有機會買返屋企 隨時都可以食到!

桂花酒釀湯圓 $30

楊枝甘露加湯圓(3粒) $40

芝麻糊加湯圓(3粒) $32

見到佢有得買生嘅湯圓 下次有機會買返屋企 隨時都可以食到!
2021年米芝蓮最近公布,當中更有第一次上榜的甜品店。三十年老店之福元湯圓,湯圓以人手搓製,日賣4000粒~除了堂食,今次小編就買了生湯圓回家自煮一試😋🥣 #芝麻味手工湯圓 $42/10粒 (生賣)▸ 設芝麻味及花生兩款口味▸ 招牌芝麻味是自家生磨再加入豬油炒成,芝麻香極濃▸ 湯圓內餡非常足料,輕輕咬開薄皮,芝麻如泉湧出▸ 薄皮煙韌,略帶糯米香▸ 湯圓手工製作,餡料依然分佈平均⭐另外亦提供數十種中式糖水任君選擇

🥣 #芝麻味手工湯圓 $42/10粒 (生賣)
▸ 設芝麻味及花生兩款口味
▸ 招牌芝麻味是自家生磨再加入豬油炒成,芝麻香極濃
▸ 湯圓內餡非常足料,輕輕咬開薄皮,芝麻如泉湧出
▸ 薄皮煙韌,略帶糯米香
▸ 湯圓手工製作,餡料依然分佈平均
⭐另外亦提供數十種中式糖水任君選擇
2021-04-06 127 瀏覽
每次係北角一帶食完飯,都想去福元食湯圓一到飯後時間呢度幾乎都要排隊,但好在佢地流轉得好快,無論外賣或者堂食都好快就有,唔洗點等呢度最正就係❤️必試薑湯鴛鴦湯圓(5粒),有3粒皮薄漲爆流心芝麻超正,2粒味濃花生味湯圓,兩款大大粒皮薄餡靚,回味無窮😋另外仲有其他中式糖水都好出色架,腐竹雞蛋糖水豆漿味濃,好滑,可以一試仲有番薯糖水,如果想疆味濃d可以同老細講要疆d,如果唔係疆味唔太濃,番薯都算甜冇渣,冬天食就啱晒,可暖胃
每次係北角一帶食完飯,都想去福元食湯圓

2021-04-01 60 瀏覽
久仰大名的湯圓小店真係好正!直程有驚為天人既感覺😇不過一定要趁熱食!凍左個外皮冇咁煙韌,個餡料又冇咁流沙~芝麻糊+芝麻湯圓。 9/10平時好少食芝麻湯圓,但尼間既芝麻湯圓令人一試愛上!個餡料香濃既芝麻味,加淡淡既焦香,再加埋流沙既視覺享受🙌正到冇朋友~ 反而相比之下芝麻糊唔覺特別~姜湯花生湯圓。 9/10食完芝麻湯圓之後試花生湯圓,花生湯圓相對黎講冇驚為天人既感覺,可能花生餡料冇咁芝麻個種焦香,只係一般唔錯既流沙花生湯圓總結: 必試!
久仰大名的湯圓小店

芝麻糊+芝麻湯圓。 9/10

姜湯花生湯圓。 9/10

總結: 必試!
  • 芝麻湯圓
#黃店 福元湯圓雖然店面細細,而且主打傳統嘅中式湯水,但係幾乎每晚都有好多人係店面排外賣💛~福元嘅湯圓全人手搓而且激流心🤤 外皮煙韌🤏🏼內餡保持到芝麻粒粒口感🖤 唔會太膩😚中學時期第一次食已經係小編湯圓排行榜no.1🌟.① 杏仁茶湯圓($32)// 見有杏仁茶即刻order咗!杏仁茶雖然唔算好稠 但係杏仁香好濃🤍好食好食好食)ヽ(✿゚▽゚)ノ //Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌕✨② 芝麻糊湯圓($32)// 福元嘅芝麻糊好濃稠 似膏狀,每口都充滿住芝麻香🖤而且唔會太甜,配埋芝麻流沙湯圓徹底滿足到芝麻控嘅心靈!✧*。٩(ˊᗜˋ*)و✧*。//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑③ 黑芝麻湯圓配糖薑水($26)// 糖薑水雖然係最基本款 不過正正唔會喧賓奪主🥰而且有5個粒湯圓!🤰🏻//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑.福元依家堂食做到6點鐘咋,想堂食記住早啲去食啦!如果6點後都可以外賣🥣
① 杏仁茶湯圓($32)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌕✨
杏仁茶湯圓

② 芝麻糊湯圓($32)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
芝麻糊湯圓

③ 黑芝麻湯圓配糖薑水($26)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
芝麻糊湯圓
  • 花生湯圓
  • 黑芝麻湯丸
2021-03-25 83 瀏覽
久仰大名的福元湯圓 每逢中秋新年元宵🌕 都會見到長長的人龍  果然沒令我失望呀🥰 最重要它是良心小店🔻🔻🔻🔻🔻✨黑芝麻湯丸 ($26) 我本來不太喜歡吃黑芝麻 但因為花生味早已售罄 而媽喜歡黑芝麻口味 也就嚐一嚐吧😋 湯丸皮真的很薄 而且超大的一顆 餡料很香而且不甜 吃第一口時已經有流心感覺 相對於超市買的真的好吃多… 連甚少說好吃的爸也說「就是好吃 但又說不出那裡較好吃😂😂」✨桂花酒釀小丸子($30) 這個推薦MAX💯 小丸子超煙韌 而且份量很多 好像吃不完的很幸福 酒味不算濃烈🍶 但桂花味十分芳香 未吃過的朋友一定要試一下🔺🔺🔺🔺🔺-📍 福元湯圓 (北角)🗺  北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1舖-#你嘅like同follow都係我嘅動力🙆🏻‍♀️Like & Follow @mageatallday 👈#沒有一秒是餓的 #mageatallday
🔻🔻🔻🔻🔻
✨黑芝麻湯丸 ($26)
✨桂花酒釀小丸子($30)
🔺🔺🔺🔺🔺
📍 福元湯圓 (北角)
🗺  北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1舖
#你嘅like同follow都係我嘅動力🙆🏻‍♀️
Like & Follow @mageatallday 👈
#沒有一秒是餓的 #mageatallday
  • 桂花酒釀湯圓
  • 芝麻湯圓
福元湯圓 @ Tin Hau - 街坊最愛嘅老字號湯圓⁉️一直都有聽過福元湯碗哩個大名 無論係親戚定係街坊group都好多人推哩一間老字號!最近喺附近食完飯終於有機會試下👏🏻去到已有唔少人排隊 由於店內空間唔大 堂食座位亦唔多 所以有唔少人都選擇外賣或者直接買生湯圓返屋企自己煮🙌🏻不過當日有三個人打理 人手足夠 所以落單到有得食都唔駛10分鐘👍🏻*此店為半自助形式 自行落單 自行搵位 員工會將甜品送到你面前鴛鴦湯圓(五粒配姜糖水)$26內有三粒黑芝麻湯圓同兩粒花生湯圓 黑芝麻同花生都有事先炒香再用磨米機磨碎 再混合豬油製成流心餡料 食落煙韌軟糯唔痴口而且香濃味美 五粒完全唔夠皮啊🙌🏻終於明點解咁多人買生湯圓返去煮👍🏻糖不甩(八粒) $26一向都好鍾意喺甜品鋪叫糖不甩 今次哩個糖不甩可以係話我食過咁多間最好食嘅!大大粒 而且形狀扁平 中間有凹位 等啲花生碎可以完美融入湯圓中👏🏻口感酥脆香甜 煙韌軟糯 加上有一大包花生碎!值得推介👍🏻10/10!📍 福元湯圓 (北角)北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1舖
福元湯圓 @ Tin Hau - 街坊最愛嘅老字號湯圓⁉️

鴛鴦湯圓(五粒配姜糖水)$26
黑芝麻流心湯圓
花生流心湯圓

糖不甩(八粒) $26
糖不甩

📍 福元湯圓 (北角)
北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1舖
2021-03-21
黑芝麻流心湯圓
花生流心湯圓
糖不甩
機緣巧合之下,小編經過左北角呢間福元湯圓!即使啱啱食完Brunch都好,點都要食返一碗熱辣辣嘅湯圓🥣 甜品係用第二個胃既,唔怕㗎嘛係咪😝.#招牌黑芝麻湯圓 配 #芝麻糊其實小編當日係諗住試鴛鴦湯圓,原因係想試埋個花生味嘅湯圓,點知今日冇花生湯圓食🥜⋯可惜👉🏻👈🏻不過佢知道嘅黑芝麻湯圓真係好好味,完全彌補到食唔到花生味嘅遺憾!原因係佢既芝麻餡係流心同爆餡既,加上芝麻味好香濃,而且又唔會太甜!🥰 對比小編平時自己係屋企煮嘅現成芝麻湯圓,多左一種微沙粒既口感,小編又幾鍾意!👍🏻另外呢度嘅芝麻糊味道亦都好濃郁細滑,甜而不膩,唔錯唔錯😋.🏆 「豬」味指數:8.5/10📌 溫馨提示:芝麻湯圓配上芝麻糊,芝麻味道Double Up!🤩 但係相對上,食晒成碗之後又真係會有少少膩既,可能配返傳統嘅薑糖水更加適合😍 大家可以考慮下呀😙
芝麻湯圓配芝麻
#招牌黑芝麻湯圓 配 #芝麻糊
另外呢度嘅芝麻糊味道亦都好濃郁細滑,甜而不膩,唔錯唔錯😋
🏆 「豬」味指數:8.5/10
芝麻湯圓配芝麻
2021-03-18 57 瀏覽
近排去左北角嗰頭搵朋友,當然要試下新上榜米芝連嘅福園湯圓!我點左雜錦湯圓,一共有五粒,有兩款味~呢度嘅湯圓大大粒,皮唔會太厚,口感又夠煙韌!芝麻味好濃郁又夠香,有流心效果!貨真價實皮薄餡靚。花生味都不錯,咬落有細碎花生蓉,花生味香。用黎煲湯圓嘅薑水唔會太甜,忍唔住飲多幾啖。即場仲有生湯圓賣,見到好多人黎買生湯圓,對於住港島嘅朋友夠哂方便,可以買湯圓返屋企煮。
近排去左北角嗰頭搵朋友,當然要試下新上榜米芝連嘅福園湯圓!
芝麻味好濃郁又夠香,有流心效果!貨真價實皮薄餡靚。
花生味都不錯,咬落有細碎花生蓉,花生味香。
用黎煲湯圓嘅薑水唔會太甜,忍唔住飲多幾啖。
2021-03-17 65 瀏覽
今日返半日工, 放工搭車去離公司不遠的炮台山食晏。到處行一陣(最有印象係路過一間茶餐廳 - 半島冰室大排長龍, 應該係成個炮台山最受歡迎的食店吧) 然後買甜品返屋企食。下午大約兩點半到達, 店舖名稱叫福元湯圓加上第一次幫襯, 當然要試下佢地既招牌甜品湯圓啦, 問店員有咩味道揀, 佢話: 淨係得芝麻味, 同埋只有生湯圓因為薑湯未煮好。雖然只有一款口味, 不過好好彩係芝麻味而唔係🥜花生味, 雖然我非常鍾意食花生醬, 但個人認為湯圓配芝麻內餡先係👩‍❤️‍👨一對。黑芝麻湯圓 -  湯圓皮煙韌軟腍, 餡多皮薄, 內餡充滿黑芝麻既香氣, 感覺真材實料, 最重要係黑芝麻沒有苦味。最近第一次食海邊走走既黑芝麻蛋卷(一直以黎都只係食花生醬味), 佢地既黑芝麻就有頗強烈既苦味, 難道有苦味先係正宗, 無論如何, 無苦味既黑芝麻甜品先會令我想再去食佢。

2021-03-14 65 瀏覽
果然係名不虛傳,我哋等緊外賣嘅時間一直都有客人點餐,而大部份嘅人都係叫湯圓。咁我哋都唔執輸,叫咗一碗鴛鴦湯圓喺度食,再買咗個雙拼生湯圓(5芝麻+5花生) ($42)返屋企煮嚟食! 🍴 鴛鴦湯圓 (配薑糖水) ($26) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 五粒湯圓全部大小都係一樣,先飲一淡熱辣辣嘅薑糖水暖一暖胃,再食皮薄而且好煙韌嘅湯圓,睇住流心芝麻流出嚟,真係好治癒!味道好香濃,應該係有炒過先會咁香!至於花生就較為一般,我都係比較推薦芝麻味。 .............................. 福元湯圓 地址📍: 北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1舖 總評分: 8/10 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 環境👀: N/A 服務👨🏻‍🍳: N/A 衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️💫 抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴 鴛鴦湯圓 (配薑糖水) ($26) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫

服務👨🏻‍🍳: N/A
衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️💫
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-01-21
5 分鐘 (外賣自取)
$26 (其他)
  • 鴛鴦湯圓
2021-02-11 611 瀏覽
💛福元湯圓·呢個我哋前年嘅元宵有黎食過架 但係唔知係咪個日太多人嘅關係 定係我哋搵唔到位行耐左先食 我地記得個次無咁驚艷🤭今次我地平日再食就真係覺得超級好食 係好食到我哋決定要買啲生湯圓返屋企比屋企人今日食 最後我屋企人都超鍾意😍😍大家年三十都要團團圓圓啊🥰·鴛鴦湯圓$26 (5粒)佢入邊係有3粒芝麻湯圓 2粒花生湯圓嘅 佢個芝麻湯圓一咬落去係真係流心到不得了🤩而且芝麻味係好濃 食落好順滑 超正🤤花生湯圓我自己就覺得一般般 佢都流心嘅 但係花生味唔係好濃 所以推介大家嚟試佢個芝麻湯圓多啲😎😎同埋佢個糖薑水都好重薑味 飲落超舒服😌·生芝麻湯圓$42 (10粒)我本身好驚生湯圓做唔到佢地個效果 但係一樣都係做到超流心㗎😍😍不過我覺得我地自己整嘅糖薑水都係無佢地個個咁好食 但係都可以比大家參考下😙·1⃣️將半個拳頭咁大既薑刨皮 排鬆2⃣️加入湯圓 輕手攪一攪令佢地唔好痴底3⃣️加入半舊片糖 湯圓浮曬面就食得啦·#rbyeat #rbykitchen #rby港式 #rby甜品飲品 #rby中式食譜 #rby甜品食譜#rby💛#rby炮台山 #rby北角·📍北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1舖
💛福元湯圓
鴛鴦湯圓$26 (5粒)
鴛鴦湯圓

生芝麻湯圓$42 (10粒)
生芝麻湯圓

#rby炮台山 #rby北角
📍北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1舖
生芝麻湯圓
2021-02-06 547 瀏覽
小編去親北角一定會食傳統糖水,養生糊食過實在太多次,所以決定試新野😬其實福元湯圓比養生糊嘅人氣高好多,多好多人介紹,不過... (因兩間鋪頭類型比較相似,所以以下會瘋狂比較😌).🥣雞蛋腐竹糖水(加湯圓)知道呢間湯圓好出名,唔食招牌野又好似唔係幾好🥲即使啱啱食完飯好飽,都加咗湯圓🤭首先雞蛋腐竹糖水非常之淡,唔係冇糖個種淡而係冇料個隻🥲湯圓係芝麻餡,啲餡幾濃,皮薄餡多,幾好食😬好彩加咗湯圓,如果唔係都幾失望下🥺.🥣木瓜燉雪耳都係好少料,味道比較淡🥲總結係,唔會難食,都絕對唔係好食🤔養生糊就樣樣野都值得試,每次叫唔同嘅糖水都會有驚喜,性價比非常高😝但福元湯圓就暫時淨係得湯圓好食,不過餐牌仲有非常多選擇,如果有人食過其他覺得好食嘅可以留言話我知,幫佢平反😂.🍽味道: 2.5/5🏙環境: /‍👨🏼‍🍳服務: /💧衛生: /💰價錢: 3/5
🥣雞蛋腐竹糖水(加湯圓)
🥣木瓜燉雪耳
🍽味道: 2.5/5