日本料理係我既至愛,但喺香港要搵一間高質素既日本餐廳並唔容易,就算係某啲頗有名氣既壽司專門店,佢地既壽司都只係中上既質素。雖然刺身同軍艦都幾有魚香,但鮮味欠奉~ 由於近日有朋友升職,我地都想提前慶祝 ,經朋友推介,我地就去左荃灣品嚐美食~福丸水產既招牌好搶眼,店鋪設計裝潢都好有地道日本feel。我地見到都幾多人去食,質素應該好唔錯,所以就興奮地入去食晚餐~我地入到去見到一個個獨立卡位,非常有格調。餐廳所用既餐具都好精緻,整套杯碟都充滿日本風格,而且非常整潔 👍🏼日本茶亦都飄出陣陣香氣,飲落好有養生既感覺。餐廳店內有幾個櫃裝滿左日本酒,居酒屋既氣氛濃厚,感覺好地道好專業。不過我地今晚都唔想飲酒,所以只係點一杯左巨蜂提子乳酸同埋一杯白桃梳打。八· 點盛盒 $488首先打頭陣既就係呢道色彩鮮豔既刺身盛盒,精心挑選左八種高質既海鮮刺身組合而成。佢既賣相非常美觀,未食已經令人垂涎三尺。除了醬油之外,仲有秘汁醬汁提供,更能提升刺身既鮮味。賣相一流既刺身冇理由唔黎一個特寫吧~ 由左至右上而下,分別有:左口魚、赤貝、池魚、金目鯛、油甘魚同埋拖羅。另外仲有牡丹蝦同埋海膽。每一種刺身各有特色,由於白身魚味

八· 點盛盒 $488

每一種刺身各有特色,由於白身魚味道比較淡,但勝在魚味清新,所以我地由左口魚刺身開始食起。另外池魚都係白肉魚既一種,肉質比較緊實而爽口,略帶油香,味道鮮甜~ 再黎就係食赤貝同牡丹蝦,然後到金目鯛等等既紅肉魚。金目鯛既魚油味比較重 而且厚切既刺身好肥美~

拖羅一直都係刺身之皇,因為佢既油份係所有魚類刺身之冠。呢舊拖羅刺身既油脂分佈非常平均,一咬落去啲魚油四散,散落每一個味蕾。拖羅刺身係我全日既至愛,亦係我最中意既刺身之一❤

海膽名貴大家都知,靚既海膽難求,而且數量少~呢到食既海膽令我眼前一亮,佢好鮮甜,完全唔腥唔臭,我對海膽既好感愈黎愈多 😋

燒帶子

燒帶子外觀華麗,非常吸睛。燒過既帶子除左帶點惹味,仲鮮甜多汁,肉質嫩滑。帶子底下清甜味美既海鮮汁,再加上清香既檸檬汁,令人回味無窮。

濱燒緋扇貝 $96

除左各式各樣既日本料理之外,福丸水產仲主打浜燒,所以每一張枱都會有一個磯燒爐。店員會為食客服務,將扇貝浜燒,然後為你去殼上碟,非常貼心。

緋扇貝色彩繽紛,貝殼既顏色純天然,用浜燒呢種方法烹調出黎既扇貝味道非常新鮮,而且肉厚實,裙邊爽口彈牙,佢個種鮮味係我以前從未試過既味道。

汁煮季節魚頭 $128

呢道汁煮魚頭所用既魚係鯛魚,鯛魚除左做刺身一流之外,佢既魚頭肉同樣嫩滑,可做煮物、煎物等。魚頭以豆腐、清酒蒸之後淋上魚湯,嫩滑魚肉吸盡湯頭鮮味。另外再配上紅蘿蔔、冬菇、蘆筍等既配菜,顏色鮮豔奪目。

華味鳥雞串

店員為我地略略介紹過,華味鳥係日本九州既特產,肉質比普通既雞更嫩滑。第一次試華味鳥雞肉串,真係好好味。烤過既雞串本身就好惹味,充滿香烤味道,再加上特製醬汁,令甜甜咸咸既雞肉更有鮮味,而且食落一啲都唔乾,香滑細嫩。

福丸盛盒 $188

我地另外再點左壽司盛盒,包括池魚壽司、厚切三文魚腩壽司、火炙鰻魚壽司、左口魚邊壽司、中拖羅壽司、珍寶帶子壽司等等。

三文魚壽司同埋左口魚邊壽司🍣係我最愛既壽司,不過左口魚邊比三文魚更重魚油香,食落口感亦都好唔同,比較好嚼。拖羅壽司同埋珍寶帶子亦都係焦點,味道鮮美,令我一試難忘。

火炙鰻魚壽司

另外為鰻魚壽司黎一個特寫,鰻魚不嬲都大受歡迎,我同朋友都中意食鰻魚,最中意配埋鰻魚燒汁一齊食,食落更加和味。炙燒鰻魚既香氣係獨一無二既,永遠都冇其他食物可以取代到佢 😋

呢餐日本料理係少有令我食完後,會會心微笑既一餐 ☺ 餐廳用料上盛,食材新鮮不在話下,連料理師傅都製作認真,重視料理既質素同食客既滿意度。我真係覺得呢一餐好難忘~希望會再有下一次~
2018-05-29
  • 福丸盛盒
2018-06-09 98 瀏覽
今晚約咗個朋友食飯,不過佢放工要OT 搞到好夜先食飯,搵到呢間福丸水產,9點後仲可以入座,就入黎試下宵夜時段食日本野。餐廳環境寬落座位都比較多。刺身六點盛合,賣相好吸引:三文魚腩,肉質偏爽,入口嫩滑,魚香重。油甘魚,肉質鮮甜,淋身,魚的油脂好香。甜蝦,蝦味好濃郁,連蝦腸都挑走埋,食落乾淨清甜。墨烏賊,嫩滑的墨魚夾住醬汁黎食,味道惹味,入口即溶。赤目魚,肉質嫩粉紅,入口清淡,味道好清甜。帶子,好肥美大粒,肉質滑溜。牛油果軟殼蟹卷,軟殼蟹好大隻,炸得香脆入味,咬落都有啲肉汁,味道突出,加上牛油果食落好清新。烤羊架,烤得剛熟,仲鎖住肉汁,味道鮮甜,羊肉味好濃郁,但一啲都唔騷。燒帆立貝,肉質爽口彈牙,新鮮美味,餐廳職員會係隔離幫手燒熟啲浜燒,火候都控制得好好。黃金蟹膏甲羅燒,有蟹膏,蟹肉,鵪鶉蛋等,味道富有層次感,好香濃。燒山女魚,用鹽燒,香味四溢,外皮乾身香脆,肉質白晳而嫩滑,魚的油脂香味都好重。日本產華味鳥鍋,有日本產的雞胸肉,雞脾肉同雞肝,鮮甜嫩滑,鍋入面有好豐富的材料,金菇,大蔥,粉絲,豆腐等,湯底是好鮮甜的雞湯,啲菜吸收晒啲都好好味。
刺身六點盛合,賣相好吸引:
三文魚腩,肉質偏爽,入口嫩滑,魚香重。
油甘魚,肉質鮮甜,淋身,魚的油脂好香。
甜蝦,蝦味好濃郁,連蝦腸都挑走埋,食落乾淨清甜。
墨烏賊,嫩滑的墨魚夾住醬汁黎食,味道惹味,入口即溶。
赤目魚,肉質嫩粉紅,入口清淡,味道好清甜。
帶子,好肥美大粒,肉質滑溜。
餐廳牆身以整幅壁紙及木制裝飾為主,天花吊掛橫幅,再以當季主題「日本櫻」作點綴,門旁一個大圓雷射雕刻店牌立於木制船頭裝飾上。全店以木材作餐櫃、桌椅等,以酒瓶、櫻花及燈籠裝飾,帶點日式漁場設計,但增添氣派華麗感。特上六點盛hkd268甜蝦、北海道帶子肉質柔軟,入口鮮甜帶香。三文魚腩、油甘魚肉質富彈性,魚香鮮甜甘香。烏賊包海膽富膠質,天然海水味濃,咸香味重。梅酒hkd96/2杯口感清爽輕盈易入口,梅酒香氣淡雅,帶住梅酒香氣卻不甜膩。牛油果軟殻蟹卷hkd88軟殻蟹酥炸香脆,牛油果軟滑柔潤,蟹籽滿滿灑在卷物上,配上日本壽司米,一口多樣層次感豐富,味道佳而不膩。澳洲羊鞍架hkd98羊架份量不多但勝在整支肉質肥瘦均稱,入口柔軟,咬下香口肉汁溢出,沒有羊顫味。塩燒山女魚hkd128日本視為珍稀淡水魚,春夏季當造,整條原條完整,個頭比較小巧,皮燒至薄而脆,入口肉質結實鮮爽,魚香味濃,咸度適中。濱燒緋仙貝hkd96緋仙貝品種個頭不大,但肉質結實飽滿,入口絲絲緊扣,彈牙爽口,湯汁滲出貝香。黃金蟹膏甲羅燒hkd88這個主要以蟹膏、蟹肉絲、蟹黃為主,以生鵪鶉蛋及味噌為佐料,蟹香入口即溶。多士脆而香,把蟹膏佈滿多

特上六點盛hkd268
甜蝦、北海道帶子肉質柔軟,入口鮮甜帶香。
三文魚腩、油甘魚肉質富彈性,魚香鮮甜甘香。
烏賊包海膽富膠質,天然海水味濃,咸香味重。

梅酒hkd96/2杯
口感清爽輕盈易入口,梅酒香氣淡雅,帶住梅酒香氣卻不甜膩。

牛油果軟殻蟹卷hkd88

澳洲羊鞍架hkd98

塩燒山女魚hkd128

濱燒緋仙貝hkd96

黃金蟹膏甲羅燒hkd88
這個主要以蟹膏、蟹肉絲、蟹黃為主,以生鵪鶉蛋及味噌為佐料,蟹香入口即溶。多士脆而香,把蟹膏佈滿多士上,香濃而不膩。

日本產華味鳥鍋hkd228
三式上碟包括雞脾、雞胸及雞肝,每款份量約四大件。鍋物包括菌類、蔬菜類,蕃薯粉及豆腐,以鰹魚湯底上鍋。店員介紹以日本進口的雞胸,日本人會作刺身或輕微燙一下半生熟享用。雞脾及雞肝均要煮熟才能食用。雞脾肉質爽口富彈性,雞肝柔軟粉潤。
最後店家贈送雪糕,有芝麻、雲尼拿、抹茶可選。抺茶雪糕,入口幼滑冰凍,抹茶味濃郁。

整體來說,店里裝潢設計日系,座位闊落乾淨,餐廳食物款式多樣化包括刺身壽司、卷物、濱燒、燒物、鍋物、飯面食等,店員服務專業,適合親子或朋友聚餐。
  • 黃金蟹膏甲羅燒
2018-06-08 108 瀏覽
陪朋友打完波搵野食.誤打誤撞上到黎荃灣街市上食市.一半朋友想打邊爐.但又有2個朋友好想食日本野.所以一出到黎諗都冇諗就衝左入餐廳😌不過平時係香港高質既日本菜多數尖沙咀, 中環, 超值放題就基本上總有一間係附近😂一坐低就及現這間餐廳裝修上發了不少心思,有點想日本的近磯水產感覺.不過我忘了影下環境🙈食物分左濱燒﹑海鮮丼﹑魚生海鮮壽司連梅酒及魚池區, 地方寬敞!個人覺得好好食的開始講先😂散點厚切刺身拼盤 *****食得出每款刺身好新鮮另外朋友大讚佢用紫菜包青瓜住赤貝邊一齊食.好爽甜牛油果軟殼蟹壽司 ****脆脆的軟殼蟹配牛油果.中和返熱氣感三文魚子壽司 ****朋友點的話好好食.爆出來的水好鮮😂其實另外仲叫左盤壽司,掛住食無影相酥炸牛舌 *****上台熱辣辣.第一次以此煮法食牛舌,平時食都係以鐵板燒.估唔到這樣整到有外脆內林的新食法咁正芝士蛋包炒麵 *****蛋包飯就聽得多.本身唔好食芝士得我.這個炒麵食唔出有芝士味.麵質及帶甜甜地的味道北海道海鮮井 *****刺身有7款,樣樣材料都可以試下嘛!  全部厚切.新鮮美味另外仲叫左是日精選一客6隻日本生蠔.可以選燒或刺身食用😳超級鮮甜及滿滿海水味

個人覺得好好食的開始講先😂

散點厚切刺身拼盤 *****
食得出每款刺身好新鮮
另外朋友大讚佢用紫菜包青瓜住赤貝邊一齊食.好爽甜

牛油果軟殼蟹壽司 ****
脆脆的軟殼蟹配牛油果.中和返熱氣感

三文魚子壽司 ****
朋友點的話好好食.爆出來的水好鮮😂
其實另外仲叫左盤壽司,掛住食無影相

酥炸牛舌 *****

芝士蛋包炒麵 *****

北海道海鮮井 *****
刺身有7款,樣樣材料都可以試下嘛!
全部厚切.新鮮美味

另外仲叫左是日精選一客6隻日本生蠔.
可以選燒或刺身食用😳
超級鮮甜及滿滿海水味

魷魚刺身 ** 朋友覺得好食,但我個人感覺有點咸及口感好奇怪.不過細細夠真係試下無防
IMG:1]

炸魷魚 ** 一般般.還是朋友中菜炸得比較好食

總括這間餐廳用料新鮮.價錢屬中上.
大家都覺得可以值得再來.臨走前還送上88折優惠卡.應該好快再去試其他食物😄
日本生蠔
日本生蠔
  • 北海道海鮮井
2018-06-06 99 瀏覽
朋友推介下慕名而來,本來book左八點晚飯,點知因工作遲了個大到,好彩餐廳開到12點,都仲有2個鐘時間可以食飯。終極8點盛合由味道輕到重排列,池魚/金目鯛/油甘魚/左口魚/活赤貝/牡丹蝦/拖羅/海膽。食都要由輕口至重口咁食,所有魚類都好新鮮,伴碟又靚。左口魚要配特製醬汁,微酸帶香,好食過配醬油牡丹蝦係極致之選,鮮甜到連芥末醬汁都不需要用來點綴,甜味留係喉嚨入面久久不散,食完都唔捨得食其他野拖羅油脂味十足,香而不油——廚師發板分隔線——鐵板帶子燒得剛剛好熟,外香內軟,咬落去有陣甜味,配上滑滑的南瓜蓉美觀又美味吉列牛舌外脆內軟,牛舌唸滑到肉質係一絲絲,啲汁酸酸地好開胃,一啲都冇油膩感,配埋炸到好趣的吉列牛好夾汁煮金目鯛魚頭個汁咸中帶甜,食物完全吸晒汁的味道,魚頭的面豬登位特別大,滑的肉都多d華味烏雞頸串,雞頸都食得!? 食完先知係雞頸,出奇地好食,燒得香之餘有肉又有軟骨,食落似雞肉加雞軟骨串——廚師發板分隔線——濱燒緋扇貝外貌好靚,店員會幫手燒熟,生熟程度剛剛好,裙邊部分爽口彈呀,帶子部分軟滑野菜稻庭烏冬好很大碗,多款蔬菜配菜,烏冬非常彈牙堅韌,清清地暖胃又飽肚柚子啤酒柚子味好重,連d泡都

左口魚要配特製醬汁,微酸帶香,好食過配醬油

拖羅油脂味十足,香而不油

——廚師發板分隔線——

——廚師發板分隔線——

柚子啤酒柚子味好重,連d泡都係柚子味,底就有好多柚子蜜的柚子,同啤酒好夾,又唔會過甜

梅子梳打好開胃,酸味好夠仲咸咸地,味道唔甜好解渴

食晒所有野仲有蜜瓜送,好貼心的切好去埋皮,清甜可口,熱氣感一掃而空

店員服務好好,有求必應而且會教點樣食每道菜式,難得。
2018-05-28
$500 (宵夜)
2018-06-04 100 瀏覽
有時真係病都無時間更何況拍拖..難得抽到個宵夜時段去食下就同左隻🐷仔去左福丸水產我地叫左個終極八點盛合 ($488)店員都好細心咁話我地知食嘅先後次序我個人最愛當然係海膽 好鮮味 一啲都唔壓而吉列牛舌 ($58) 我係第一次食外脆內軟 牛舌都好厚身 幾有口感當然唔少得濱燒 叫左兩隻緋扇貝 ($96)聽講係季節限定 食起上黎都好鮮味👍🏻最後黎多個海鮮炒飯($68) 填下個肚仔為完美的宵夜晚餐劃上句號👐🏼P.S 個日我係飲白桃乳酸架🍑________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
有時真係病都無時間
更何況拍拖..難得抽到個宵夜時段去食下
就同左隻🐷仔去左福丸水產
我地叫左個終極八點盛合 ($488)
店員都好細心咁話我地知食嘅先後次序
我個人最愛當然係海膽 好鮮味 一啲都唔壓
而吉列牛舌 ($58) 我係第一次食
外脆內軟 牛舌都好厚身 幾有口感
當然唔少得濱燒 叫左兩隻緋扇貝 ($96)
聽講係季節限定 食起上黎都好鮮味👍🏻
最後黎多個海鮮炒飯($68) 填下個肚仔
為完美的宵夜晚餐劃上句號👐🏼
P.S 個日我係飲白桃乳酸架🍑
________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
八點盛合
吉列牛舌
濱燒緋扇貝
海鮮炒飯
飲品
$300 (宵夜)
八點盛合
吉列牛舌
濱燒緋扇貝
海鮮炒飯
2018-06-03 64 瀏覽
去完一趟旅行後,是時候要派手信,順道約一班密友吃飯。朋友們都想試一間海鮮餐廳,於是就選了這間。我們預先訂了枱,來到有得坐卡位。首先點了魚生三文魚刺身新鮮,吞拿魚雖然係赤身,但都好有魚味,唔係一般行貨還有海膽,我睇反相都覺得好靚,食落鮮甜唔腥,不過海膽就價錢略貴,份量唔多。壽司拼盤另外又叫了些小食,有天婦羅炸蝦元貝天婦羅雞軟骨最後就係海鮮拼盤,有專人幫我們燒,元貝鮮甜,蛽都好美味,依餐絕對係豐富海鮮餐。

我們預先訂了枱,來到有得坐卡位。

首先點了魚生

壽司拼盤

另外又叫了些小食,

有天婦羅炸蝦

元貝天婦羅

雞軟骨

最後就係海鮮拼盤,有專人幫我們燒,

元貝鮮甜,蛽都好美味,依餐絕對係豐富海鮮餐。
2018-06-03 1410 瀏覽
Omakase 廚師發辦,是廚師根據入貨種類和季節時令而訂出每日不同的菜單,一般來說都是手握壽司和刺身,偶爾會有些茶碗蒸等小食。這次看見荃灣福丸水產的omakase,竟包括浜燒,除了壽司外還有燒物、鐵板燒、煮物等等,種類不重覆,十分吸引。幸好這裡十二時才關門,即使是晚晚了放工也來得及來吃,辛勞工作後也就好好的慰勞一下自己吧!又是整幢大廈都是餐廳的地方,福丸水產佔了十一樓全層,一出升降機門口已看見花了心思報置的門面。延續至餐廳裡面也用櫻花支裝飾著。是日海鮮亮出來供客人可看貨後才選擇,海鮮看上去色澤都是十分鮮明。平常酒樓才看得見的魚缸,這裡也不吝嗇地展示著不同的海鮮。基本上都是包廂卡位,我們二人坐得十分鬆動之餘,私隱度也很高。是晚的Omakase連飲料共十道,每一個食物種類作一道菜,可真的是包羅萬有。太晚不想喝酒,在無酒精飲料當中選擇也很多。我們分別點了一個白桃乳酸和巨峰乳酸,十分大杯之餘,味道也不會太人工,白桃乳酸還有點點果肉可以咬。在炎炎夏日的街上走進餐廳,坐下再喝一杯,真的是透心涼。看散點餐牌也看不出這前菜5點是甚麼來頭,一上菜時實在震攝了我們。 想不到在主打吃浜燒的日本餐廳裡會做得
Omakase 廚師發辦,是廚師根據入貨種類和季節時令而訂出每日不同的菜單,一般來說都是手握壽司刺身,偶爾會有些茶碗蒸等小食。這次看見荃灣福丸水產的omakase,竟包括浜燒

延續至餐廳裡面也用櫻花支裝飾著。

平常酒樓才看得見的魚缸,這裡也不吝嗇地展示著不同的海鮮。

白桃乳酸及巨峰乳酸
太晚不想喝酒,在無酒精飲料當中選擇也很多。我們分別點了一個白桃乳酸巨峰乳酸,十分大杯之餘,味道也不會太人工,白桃乳酸還有點點果肉可以咬。在炎炎夏日的街上走進餐廳,坐下再喝一杯,真的是透心涼。

前菜5點
 想不到在主打吃浜燒的日本餐廳裡會做得這麼精緻,有點像高級餐廳的分子料理,無論擺碟還是賣相都是一門藝術!這才知道我們走進了一家絕不簡單的餐廳,是做得很對的選擇呢。

前菜5點
從左至右開始,上排的分別是漬南瓜蟹肉海苔凍螢光墨魚仔,而下排則是熟蝦仁三文魚籽蛋白慕絲。南瓜自身的甜味和醬油的鹹味合起來味道很有新意;單看外表絕對估不到其味道,原來蟹肉海苔凍吃上去是帶味醂的鹹;螢光墨魚仔聰明地用薑蓉僻走腥味,口感爽滑;熟蝦仁口感依然爽脆不霉口,調味過後仍鮮甜;蛋白慕絲非常清新,口感像吃雲朵一般,配一顆濃味的三文魚籽很突出。

刺身
三點刺身來了,可也不是三文魚或吞拿魚這些一般的刺身。店員著我們由淡至濃、右至左吃,分別是池魚鬚鯛牡丹蝦
 深海池魚厚切,十分肥美鮮甜,其實吃這些魚真的比吃三文魚更安全和更好吃。我們都是第一次吃鬚鯛,魚皮那邊有用火槍稍稍烤至焦脆,肉質比池魚較為實淨,有嚼勁。

刺身
牡丹蝦非常大隻粗身,咬下去是滿滿的甘甜鮮味,口感爽脆不霉爛,絕對是在日本當地吃到的味道和新鮮。

壽司
手握壽司刺身更能顯出師傅的功架,這裡正宗地將即磨山葵放在魚肉下面、飯團上面,而非像香港般給人將山葵加入豉油沾蘸,這正宗的做法已經加了不少分數。
 而且魚肉厚薄剛好,長至蓋過飯團有多,十分足料;加上飯團手握至不會散得來但也不會太結實,師傅掌握的手法和溫度都是非常高級的,所以我們用正宗的吃法將壽司打側夾、只用魚肉蘸豉油也不會令壽司散開。
 這次淡至濃味是由左至右開始:左口魚金目鯛火炙和牛。左口魚不是平常吃開的火炙魚邊,因此吃法不同,不是那種滿口甘油的感覺,口感較為爽滑脆口。金目鯛是我覺得最出色的刺身/壽司,金目鯛又名櫻鯛,因其魚皮呈閃亮的櫻花粉紅色而命名,是春季季節限定,正所謂不時不食,當造時吃時令的魚片真的十分鮮甜可口。
 火炙和牛倒也不遜色,火炙過後將和牛的脂肪化成甘香的油份,一放入口真的是大大的滿足。
 而且火炙沒有令和牛變得過熟而韌口,仍然軟腍,非常好吃。

澳洲羊鞍架
鐵板燒羊鞍架,上菜更像高級西餐廳的擺碟,味道也令人驚豔。羊鞍架燒過後切成丁,帶點羊應有的濃味但不會過膻,配法式的Dijon mustard甜而不辣,十分惹味。唯一要挑剔的就是羊架由鐵板燒好至能夠切丁上碟,難免有點放涼了,肉涼了的話便稍稍失色,幸好本來的羊肉就很高質素,無傷大雅。

澳洲羊鞍架
配菜有爽口的鮮露筍、底下切成很薄片的粟米仔。平常我不喜歡吃粟米仔,但這裡的不但沒有草腥味,而且帶清甜的味道,很好吃呢。

澳洲羊鞍架
另外的小茄子也不是香港能見的品種,這裡用鐵板燒香過後再界花成一片片,美觀得來也能增加口感。

雪見蠔伴日本蕪菁

又是一碟藝術品,不得不稱讚這裡連碟子都會因應食物而有所不同,配襯的心思一流。
 雪見蠔咬下去十分creamy幼滑,煮得剛剛好熟所以仍腍滑,邊旁也沒有韌口的情況。但更令人驚歎的是日本蕪菁,煮至極度軟腍不在話下,味道更是十級清甜,是天然而非人工加糖而成,連帶圍邊的湯汁也清甜無比,忍不住就這樣喝下去呢。

黃金蟹膏甲羅燒

來到最期待的浜燒了!這裡的黃金蟹膏甲羅燒會附上兩片法包用來蘸蟹膏來吃,是個不錯的提議。

黃金蟹膏甲羅燒

看這蟹膏、蟹黃份量十足,而且還有蟹籽、蟹肉、青蔥和鵪鶉蛋,配料比我們在日本大阪吃正宗的甲羅燒還要豐富得多!

黃金蟹膏甲羅燒

枱上連著餐牌有一份浜燒教學,說明每一款海鮮應該要有甚麼步驟來燒,十分貼心。不過是晚很幸運店員替我們代勞,店員先將鵪鶉蛋倒進蟹殼中,再將所有東西拌勻。

黃金蟹膏甲羅燒

拌勻後就放著燒一會兒,不時攪拌一下以免黏底。到差不多時可將法包也放上爐上烤一烤脆,變成多士會更好蘸醬。

黃金蟹膏甲羅燒

蟹膏變成較深的橙棕色即可上碟。烤過的蟹膏水份稍被蒸發,味道更為濃郁,蟹膏和蟹黃混在一起鮮味真的不得了,加上蟹籽和蔥花味道更香;鵪鶉蛋則令質感更幼滑稠身,十分邪惡。
 用多士蘸來吃也真的是不錯,感覺可以減膩一點,就像別人吃鵝肝醬般的吃法哈哈。

甲羅燒燒好的同時,燒物的汁燒活鰻也來了。用一個水滴形狀的籠子放著,十分美觀。

汁燒活鰻

這個是海鰻,絕對吃得出跟平常的鰻魚的分別:海鰻質感較實淨,魚味濃郁,而非單單較鰻魚汁調味。師傅燒鰻魚也很有功夫,能夠將鰻魚皮烤得像炸魚皮般香脆,但仍保持肉質腍滑,非常好吃。

櫻花蝦炒飯

最後來到食事的櫻花蝦炒飯,老實說我們也被前頭的菜式填滿了,但這個炒飯一點也不油膩,就算飽了吃著吃著也很容易地吃光。
 適量的櫻花蝦令飯有鹹香,配以香菇和蔥花,簡單得來香氣四溢。炒飯用了黃金炒飯的方法,將飯粒蘸過蛋漿才下鑊炒,薄薄的一層蛋包裹著每粒米飯,不見其形卻聞其香。

日本靜岡蜜瓜

最後的甜品也不馬虎,不會就一顆雪米糍或一球雪糕了事。老少皆宜的用了水果作為甜品,也正正代表著餐廳對於其水果甜度的信心。日本空運過來的靜岡蜜瓜,是完熟的香甜軟腍,咬下去似是吃蜜糖般的清甜,卻甜而不膩,絕對是這餐最完滿的句號。

總共吃了兩個半小時,真的是一頓極高享受的盛宴。價錢雖然不便宜,但在omakase界來說,其份量和種類都是絕對值這個價錢的。很慶幸紀念日選對了來這裡慶祝,享受除了壽司外不一樣的廚師發辦,一次過滿足吃浜燒、鐵板燒、海鮮、羊架等等等等的願望。
$1100 (宵夜)
慶祝紀念
  • 深海池魚
  • 火炙和牛壽司
  • 金目鯛壽司
2018-06-03 741 瀏覽
這天在荃灣工作至夜深,離開公司已是9時多的事。忙了一整天,決定跟同事吃一頓好的。要找味道好、有宵夜時段的餐廳並不容易,最後選定「福丸水產.浜燒.日本料理」。離遠就能看見,11樓全層都是它:很順利就上到去,出了電梯門就見到了!店面:很有日本feel,裝修的確是毫不馬虎。唯美的感覺,就算只是打卡也會令人羨慕。Reception:電梯旁有這海報,待會兒一定要試華味鳥!據店員所說,華味鳥是一種雞。裡面很大,裝潢一致:日式的裝飾令人非常有信心,其他日式餐廳也沒有這麼細心。餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片,以下是飲品的餐單:我們決定廚師發辦,一來不用花心思去想,二來正好看看這餐廳的實力。刺身 $488非常豐富!有牡丹蝦﹑拖羅﹑海膽﹑金目鯛等食材。顏色鮮艷,看得人心花怒放。除了醬油,還有酸汁可供選擇:炸牡丹蝦頭:這是來自上面的刺身。當我們吃完能吃的部分後,店員問我們要不要把牡丹蝦頭炸掉。很新鮮的食法,當然要試一試!炸完後腳也能吃,當然硬的部分不能,要扔掉。很有日本風格,能吃的,絕不浪費。可加檸檬汁吃,不過它原本的汁已經很夠味,加不加都可以。牛舌:煮很外脆內軟,不算油膩。配上獨特醬汁簡直是一流:汁煮
這天在荃灣工作至夜深,離開公司已是9時多的事。

離遠就能看見,11樓全層都是它:

很順利就上到去,出了電梯門就見到了!

店面:
很有日本feel,裝修的確是毫不馬虎。
唯美的感覺,就算只是打卡也會令人羨慕。

Reception:

電梯旁有這海報,待會兒一定要試華味鳥!
據店員所說,華味鳥是一種雞。

裡面很大,裝潢一致:
日式的裝飾令人非常有信心,其他日式餐廳也沒有這麼細心。

餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片,以下是飲品的餐單:

刺身 $488
非常豐富!有牡丹蝦﹑拖羅﹑海膽﹑金目鯛等食材。
顏色鮮艷,看得人心花怒放。

除了醬油,還有酸汁可供選擇:

炸牡丹蝦頭:
這是來自上面的刺身
當我們吃完能吃的部分後,店員問我們要不要把牡丹蝦頭炸掉。
很新鮮的食法,當然要試一試!
炸完後腳也能吃,當然硬的部分不能,要扔掉。
很有日本風格,能吃的,絕不浪費。

可加檸檬汁吃,不過它原本的汁已經很夠味,加不加都可以。

牛舌:
煮很外脆內軟,不算油膩。

配上獨特醬汁簡直是一流:

汁煮季節魚頭 $128
平日對魚頭不感興趣,但這魚頭香得來夠多肉,絕對是味覺上的享受。
還有蘿蔔﹑甘筍和冬菇作配菜。

串燒:
香得來不會太熱氣。

若嫌不夠味道,可加七味粉:

濱燒緋扇貝 $96

有不同顏色,令人很驚喜。

店員開始燒:

完成後:
很惹味,不用加醬油都可以。

吃完後意猶未盡,我們決定再追加!

福丸盛合 $188

浦燒鰻魚 $128
肉質鮮嫩,吃後齒頰留香。

每人一杯飲品:

巨峰乳酸 $23

白桃梳打 $23

很止渴,甜度適中。

埋單$1395,平均每人$698,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2018-05-29
$698 (宵夜)
最近因為工作關係常常要到荃灣工作,而且有時會做得比較夜才收工,雖然很多時候都會入茶餐廳醫飽肚就算,但是一到星期五便很想食餐好的來放鬆一下自己,為辛苦了五天的工作來個小獎勵,而這間位於荃灣川龍街百悅坊的「福丸水產.浜燒.日本料理」現在還有消夜時段,啱晒我呢啲夜收工嘅人可以食個痛快。前菜五點(南瓜煮.蒜頭漬.蟹肉青瓜啫喱.山筍蛋白.尹達卷.黑豆)這個前菜賣相精美有如藝術品一樣,件件精緻尤其蟹肉青瓜啫喱感覺清新帶蟹肉的鮮甜味。刺身(深海池魚.金目鯛.牡丹蝦)新鮮刺身味道鮮甜質感強烈尤其厚切深海池魚肉質爽口魚味濃郁。壽司(日本海膽.石持.中拖羅)中拖羅壽司入口味甘甜有立即溶化的感覺,日本海膽壽司鮮甜冇腥味,點小小日本豉油味道立時提升。鐵板燒(鐵板汁燒銀雪魚)鐵板汁燒銀雪魚魚肉纖細魚油豐富。吸物(帆立貝柔煮)帆立貝柔煮刀工了得,把帆立貝切成花的形狀在帆立貝上放上一絲絲的柚子絲,再加上淡淡的清湯食的時候層次分明柚子把帆立貝的鮮味帶到另一境界。掦物(小長井蠔伴小玉蔥.小茄子)酥炸小長井蠔外脆內軟蠔味濃郁,每一口都令人有幸福的感覺。浜燒(黃金蟹膏甲羅燒)黃金蟹膏甲羅燒蟹膏味濃郁還有脆卜卜的蟹籽,跟烘多

刺身(深海池魚.金目鯛.牡丹蝦)
新鮮刺身味道鮮甜質感強烈尤其厚切深海池魚肉質爽口魚味濃郁。

鐵板燒(鐵板汁燒銀雪魚)
鐵板汁燒銀雪魚魚肉纖細魚油豐富。

掦物(小長井蠔伴小玉蔥.小茄子)
酥炸小長井蠔外脆內軟蠔味濃郁,每一口都令人有幸福的感覺。

浜燒(黃金蟹膏甲羅燒)
黃金蟹膏甲羅燒蟹膏味濃郁還有脆卜卜的蟹籽,跟烘多士簡直絕配。

煮物(海膽茶碗蒸)
海膽茶碗蒸在蒸蛋面放上,海膽和鰹魚汁把平凡普通的蒸蛋變得層次分明,鮮味無窮。

食事(鐵板和牛炒飯)

食事(鐵板和牛炒飯)
鐵板和牛炒飯飯粒分明軟硬適中每粒飯都充滿和牛的油香味。

甜品(日本靜岡蜜瓜)
日本靜岡蜜瓜未食已經聞到清香撲鼻的蜜瓜香味,以此作全晚的總結整個人又再次回復動力繼續明天的工作😆
$1200 (宵夜)
甜品(日本靜岡蜜瓜)
返零售真係惡做...成日收工想食d好野都唔知去邊🤦🏻‍♂️咁辛苦唔想食劣食但有同事話呢間福丸開到成12點 今日收工即刻check!!咁夜都好好生意..環境真心唔錯,非常好坐👍🏻又好有日本風小包廂朋友聚會一流🧙🏻‍♂️梗係啤啤佢🍻選擇好多,sake highball beer乜都有!佢仲有幾種Kirin d fruitty beer👍🏻海膽天婦羅🍤係 海 膽 呀!食落超鮮🤤超海膽 但多左層香脆海膽迷可以試試壽司有中環omekase既質素D魚好新鮮、好厚切、富油香,食落口就知係好野👍🏻👍🏻生牛刺身 🐮唔係到到有得食!好幸福👻入口即溶 牛味齒頰留香甲羅燒 👍🏻👍🏻蟹羔香濃、配料調味一流燒蠔👍🏻👍🏻極厚肉、極新鮮真係好底讚 , 呢到d海鮮真係好鮮🤯唔洗多講睇相都知🏝好味!!鮑魚🤤🤤🤤🤤🤤🤤不斷郁不斷郁,新鮮得好誇張滿口鮑魚獨有鮮味 👅👅👅真心正全程有店員貼心服務✨不勞而獲的享受!仲要好skillful,樣樣野都燒得好香好好味!而且非常有禮貌、又問我地食物滿唔滿意,真係🌟🌟🌟🌟🌟餐廳既服務非常底讚以( ´∀`)wasabi 雪糕 同鹽味雪糕作完美句號✨✨ 好香好濃厚、wasabi味真係第一次🔥味蕾衝
但有同事話呢間福丸開到成12點
今日收工即刻check!!

咁夜都好好生意..
環境真心唔錯,非常好坐👍🏻又好有日本風

小包廂朋友聚會一流🧙🏻‍♂️

海膽天婦羅🍤係 海 膽 呀!
食落超鮮🤤超海膽 但多左層香脆
海膽迷可以試試

壽司有中環omekase既質素
D魚好新鮮、好厚切、富油香,食落口就知係好野👍🏻👍🏻

生牛刺身 🐮
唔係到到有得食!
好幸福👻入口即溶 牛味齒頰留香

甲羅燒 👍🏻👍🏻蟹羔香濃、配料調味一流
燒蠔👍🏻👍🏻極厚肉、極新鮮

真係好底讚 , 呢到d海鮮真係好鮮🤯
唔洗多講睇相都知🏝
好味!!

鮑魚🤤🤤🤤🤤🤤🤤
不斷郁不斷郁,新鮮得好誇張
滿口鮑魚獨有鮮味 👅👅👅真心正

全程有店員貼心服務✨不勞而獲的享受!
仲要好skillful,樣樣野都燒得好香好好味!
非常底讚

以( ´∀`)wasabi 雪糕 同鹽味雪糕作完美句號✨✨ 好香好濃厚、wasabi味真係第一次🔥味蕾衝擊

一整晚都以為自己去左osaka渡假
福丸真係荃灣日本料理之首😻🤤
放工返夜必食😻😻😻🍣真心掂

2018-05-31
宵夜
為何重頭又是這樣過 又這樣錯深宵裡我哭泣靜待清早當天我與你真的深愛過今天我愛你又如何為何又在傷害我 又感動我麻木天真的愛慕回憶裡都是你一哭一笑是最美麗都不會老也許回憶裡的大家都是美好的也許愛情故事中帶點悽美才叫好也許愛不到的才算得上最愛不要再想了,他說你還年輕,再找一位試下吧。對了,反正他都走了,只有你留戀有甚麼用?D先生又請客了,你快要把我養肥了,今晚吃的是日本菜,餐廳位置荃灣,小妹很少在荃灣覓食,因為元朗美食都吃不完。首先點了刺身拼盤還有些小食,男生們當然點上些美酒配搭美食。終極8點盛合左口魚薄切、大拖羅、金目鯛、牡丹蝦、海膽、深海池魚、油甘魚、赤貝左口魚肉較結實,魚油豐富,薄切做刺身,味道鮮味甘香,魚肉晶瑩剔透。金目鯛肉質細緻味道甜鮮,赤貝因顏色火紅的肉體而命名,肉質鮮甜爽脆。特上盛合7件壽司+1卷物拖羅、海膽、牡丹蝦、油甘魚、金目鯛、深海池魚、活赤貝、吞拿魚蓉小卷螢光烏賊螢光烏賊就是有種滑潤的感覺,入口鹹鮮味比較重。明太子玉子燒玉子燒,先烤香蛋漿至半熟,外表焦香加入明太子,入口蛋香濃郁,蛋肉嫩身又富蛋香。銀鱈魚西京燒(金山寺味噌)金山寺味噌調味很合我口味,燒過後的魚肉較一般結實
為何重頭又是這樣過 又這樣錯
深宵裡我哭泣靜待清早
當天我與你真的深愛過
今天我愛你又如何

為何又在傷害我 又感動我
麻木天真的愛慕
回憶裡都是你一哭一笑
是最美麗都不會老

也許回憶裡的大家都是美好的
也許愛情故事中帶點悽美才叫好
也許愛不到的才算得上最愛

首先點了刺身拼盤還有些小食,男生們當然點上些美酒配搭美食。

終極8點盛合

特上盛合7件壽司+1卷物
螢光烏賊
螢光烏賊就是有種滑潤的感覺,入口鹹鮮味比較重。
明太子玉子燒

銀鱈魚西京燒(金山寺味噌)
金山寺味噌調味很合我口味,燒過後的魚肉較一般結實,油份不少。

海膽天婦羅
外皮香脆內餡包滿滿的海膽,外層不會油膩,香脆海苔包裹著海鮮,一啖吃下也帶點甘甜味。

一餐晚餐又學懂了不少人生哲學,或者人是要改變才能向前,不為自己想想前路,誰會又為你爭取? 對了,其實自己在這路途上一直都很幸運,相遇的人都是令自己有進步,在路上一直扶持著我,不會嫌棄我,謝謝你們的出現啦。
2018-06-01 52 瀏覽
返工甘辛苦,真係要食返餐好既來慰勞自己,福丸水產都是高級日本料理,入到去好似去左日本甘,日本的食材,日本的裝修,唔知有冇日本的風味呢?蟹蓋OMG真係好正,超級鮮甜,每一口都刺激到你的味蕾,太新鮮啦賣相真係好靚,廚師刀工好利害,切到刺身好薄,入口即溶壽司全部都是厚切,一大片一大片,好肥美的三文魚🍣一上台就流口水,燒熟左就不得了😂成班朋友真係搶住食,所以冇影到相連雞軟骨都好好食,炸到金黃,粒粒分明,好香口,好脆
蟹蓋

OMG真係好正,超級鮮甜,每一口都刺激到你的味蕾,太新鮮啦
賣相真係好靚,廚師刀工好利害,切到刺身好薄,入口即溶
壽司全部都是厚切,一大片一大片,好肥美的三文魚🍣
連雞軟骨都好好食,炸到金黃,粒粒分明,好香口,好脆
2018-05-31 63 瀏覽
早前喺ig見到某明星食過呢間水產咁我當然唔執輸要嚟試一試佢啦~明星都嚟食,我深信食物質素一定有保證由於我同朋友都無咩preference,我哋決定叫set唔知會唔會每日不同,我哋當日食就係以下呢set:「前菜5點」賣相相當精緻,特別喜歡個南瓜,入口即溶旁邊嘅蝦亦非常爽口「刺身」店員細心講解每款刺身食嘅先後次序個人最喜歡(右二)深海池魚,好肥美其次就係個(左一)生蠔同埋(左二)牡丹蝦,好新鮮,零腥味「壽司」(左一)金目鯛有輕輕燒過表面,尚有餘溫,令魚油味更重「鐵板燒」本身以為會係鐵板上,幸好溫度仍然保持到墨魚食落一啲都唔韌,利用牛油更帶出佢嘅鮮味份量唔算小「煮物」個人認為呢個鮑魚係全晚重點之一藝術品咁大隻碟已經非常吸睛鮑魚上碟前已經切好一片片,爽口,鮑魚味冇因為煮得太耐而變得冇味而下面就係一舊非常入味嘅蘿蔔店員話湯汁都可以飲埋偏向杰身嘅湯汁係濃縮咗嘅蘿蔔汁,好好味!「揚物」另一重點推介就係呢個海膽咁樣食海膽真係坊間少有,估唔到熱食又係另一番滋味,好滿足!「燒物」燒完嘅鰻魚肉質變到好似脆肉鯇咁爽口彈牙,正「兵燒」邪惡食物之一嘅甲羅燒蟹肉絲混埋蟹膏來食邊有得輸得一隻真係唔夠喉呀!「食事」食到
早前喺ig見到某明星食過呢間水產
咁我當然唔執輸要嚟試一試佢啦~
明星都嚟食,我深信食物質素一定有保證

由於我同朋友都無咩preference,我哋決定叫set
唔知會唔會每日不同,我哋當日食就係以下呢set:

「前菜5點」
賣相相當精緻,特別喜歡個南瓜,入口即溶
旁邊嘅蝦亦非常爽口

店員細心講解每款刺身食嘅先後次序
個人最喜歡(右二)深海池魚,好肥美
其次就係個(左一)生蠔同埋(左二)牡丹蝦,好新鮮,零腥味

壽司
(左一)金目鯛有輕輕燒過表面,尚有餘溫,令魚油味更重

「鐵板燒」
本身以為會係鐵板上,幸好溫度仍然保持到
墨魚食落一啲都唔韌,利用牛油更帶出佢嘅鮮味
份量唔算小

「煮物」
個人認為呢個鮑魚係全晚重點之一
藝術品咁大隻碟已經非常吸睛
鮑魚上碟前已經切好一片片,爽口,
鮑魚味冇因為煮得太耐而變得冇味
而下面就係一舊非常入味嘅蘿蔔
店員話湯汁都可以飲埋
偏向杰身嘅湯汁係濃縮咗嘅蘿蔔汁,好好味!

「揚物」
另一重點推介就係呢個海膽
咁樣食海膽真係坊間少有,
估唔到熱食又係另一番滋味,好滿足!

「燒物」
燒完嘅鰻魚肉質變到好似脆肉鯇咁爽口彈牙,正

「兵燒」
邪惡食物之一嘅甲羅燒
蟹肉絲混埋蟹膏來食邊有得輸
得一隻真係唔夠喉呀!

「食事」
食到差唔多尾聲其實都飽咗80%
諗住仲有個炒飯應該食唔落
點知份量又啱啱好
和牛呃唔到人,牛肉味好重
加咗蔥花有少少中式嘅感覺

甜品
食埋個甜到漏嘅靜岡蜜瓜真係大滿足!

總括而言,
呢度嘅食物質素同環境都好好,
坐得舒服之餘,食物美味精緻
值得一試!
2018-04-30
5 分鐘 (堂食)
2018-05-31 3402 瀏覽
福丸今日要食一餐特別嘅慶祝相識嘅日子,朋友就帶咗我去荃灣,初頭以為係食普通嘅海鮮浜燒。由於佢放工放得比較晏,都差唔多接近消夜嘅時段,點知竟然仲可以叫廚師發辦omakase,我當然奉陪到底啦。對於選擇困難的我,omakase 簡直係我嘅首選,帶着冒險嘅精神,所有食材、配搭都是由廚師為我花心思。除了品嘗食物外,也可以欣賞廚師背後的付出。最欣賞呢一間食店,每日都會轉換餐牌,將廚師發辦嘅食物都會清楚列出來,每日都會更新,令到食客有一個心理嘅預算。好多時食材都係不時不食,如果係餐牌清楚列明出嚟,就令我更加了解每一個食材嘅名稱,所以個人係好欣賞呢一個做法嘅。餐廳地點不算太便利,其實楊屋道街市對面的小商場——百悅坊。裝修富有日式嘅色彩,一出電梯壁畫和充滿和風的裝飾, 連天花也充滿東洋味道, 裝潢設計顯出了店家的心思。。從門口直行入內, 一旁放滿清酒的陳列櫃,還有生猛海鮮的魚缸和壽司吧台, 裝修簡潔雅緻,最鍾意私隱度極高嘅包廂的舒適卡位,每一個小包廂都以高身嘅木板作分隔,亦都唔會聽到後邊座位嘅食客討論緊天下大事,定係講是非,令人一頓飯都食得好安心。。前菜5點南瓜煮、蒜頭漬、蟹肉青瓜啫喱、山芋蛋白、伊達
福丸

前菜5點
南瓜煮、蒜頭漬、蟹肉青瓜啫喱、山芋蛋白、伊達卷

深海池魚
金目鯛
牡丹蝦

侍應好細心,佢提我地要先食金目鯛、再食深池魚,最後才品嚐牡丹蝦。
深海池魚,以清甜爽見稱,鮮而不腥,肉質軟中帶韌。其實池魚刺身,更顯廚師的道功,太大條或太細條的池魚都不適合做刺身,太細的幼骨太多,只有大約六至七吋長的池魚才適合薄切成刺身。加上魚身細小,魚骨又脆又幼,所以下刀要非常準確。下刀太淺,肉感不夠豐厚﹔而下刀太深的話,就會破壞魚骨的組織,無法徹底去除魚肉的幼骨。

既然是不時不食,欣賞廚師挑選了金目鯛,因為夏天白身魚更為當造例如金目鯛、目鯛、縞鰺等,冬天最喜愛吃三文魚和拖羅,而個人特別偏愛油脂豐富的魚,魚油透着甘醇芳香,綿密悠長。

壽司
日本海膽、石持、中拖羅
三款壽司之中,中拖羅壽司最得我們的歡心。中拖羅介乎於大拖羅和赤身之間,油脂紋路不算特別明顯,但吃下卻是鬆化腍滑。個人特別鍾意中拖羅,而大拖羅脂肪相對較高。

鐵板燒:
鐵板汁燒銀鱈魚
這個銀鱈魚賣相滿分,就像一件藝術品。銀鱈魚外香內滑,燒到啱啱好,加埋個汁,令魚的鮮味全部出晒黎,銀雪魚的魚皮經過油炸, 十分香口和香脆。
唯一美中不足的是條魚如果上菜時能更熱,會更加好食,更加香口。

吸物:
帆立貝柔煮
這一款吸物,活像一多小花,一粒帆立貝,飄浮在鮮湯上。帆立貝煮得都啱啱好,香滑又完全唔老,上面鋪左啲柚子皮,令味道變得清新好多,柚子皮除了令賣相加分,更能帶出個上湯鮮甜味。

揚物:
小長井蠔伴小玉葱。小茄子
這個揚物的擺盤十分精緻,顯出廚師的心思,三樣炸物炸得不會太油膩。三款炸物當中,小茄子真係特別,一般不會用這麼迷你的小茄子,火炸過的茄子,中間的部份不會太過軟稔,外皮香脆,選用較為特別嘅食材,值得一讚。

煮物:
海膽茶碗蒸
呢個蒸蛋賣相好精緻,小小的一碗,但是用料絕不馬虎。上面放上海膽,一點腥味也沒有。蒸蛋嘅表面相當光滑,口感亦滑溜,蒸蛋內還有蟹肉,相當有心思。

浜燒:
黃金蟹膏甲羅燒
一絲絲松葉蟹肉加上蟹膏、蟹籽、味噌和鵪鶉蛋放在松葉蟹蓋內, 賣相吸引。侍應細心咁樣為我地燒,蟹蓋裝滿了兩份蟹膏(二人份關係)。

店員先將全部配料拌勻,再放在爐上燒。不久,蟹香撲鼻而來,蟹肉與蟹膏拌匀後,鮮味帶甘香。待燒至半熟時,再放一隻鵪鶉蛋加以攪拌。濃郁的蟹膏令人無法抗拒,那份濃甜甘鮮充斥整個口腔。而且一點腥味也沒有。蟹籽也增加了爽脆的口感,層次豐富, 齒頰留香。

食事:
鐵板和牛炒飯
炒飯炒得不錯,炒得好乾身同好香,份量都唔少,和牛都唔會炒得好老,應保持嫩滑嘅口感。

甜品