2016-03-03 759 瀏覽
今日早放學,行下行下就黎到將軍澳😝。入到黎商場,就見到有間賣~~生煎包~~既鋪頭。窗入邊有3個人不停甘搓麵糰,整包皮,見到甘樣,搞到我有有小小想試下! 好啦!就簡呢間啦 但系望下個餐牌,哇!甘貴既!身為學生黨既我平時食個lunch都系20文,呢度!唉超出我預算啦。但正當我想走既時候,咦!竟然比我見到學生餐個餐牌!哇!竟然37文!呢個價錢,我仲可以接受,於是就叫左個學生餐! 學生餐包括2個生煎包,1碗咖哩牛肉粉絲,1杯豆漿。 先講下個包,個包真系勁多汁,直情爆汁,一咬落去bill噻d汁出黎,可能我食法有d唔正宗,所以先爆噻d汁。總之一句講噻,勁狼狽!個包除左多汁之外,肉質都好軟滑,包皮都好薄,但系2個包,真系唔夠喉! 好喇!講完包,就講個粉絲。個粉絲第一啖吃落去完全冇咖哩味,系食果時你要比d想像力,想像你吃緊果個系咖哩湯既粉絲咯!d粉絲冇煮糊,都算ok啦。另外,個牛肉都煮得好軟,一咬就散,呢個系唯一一個最值得欣既地方! 最後就系杯豆漿,竟然有驚喜!距唔系出邊果d「溝水豆漿」,入口既感覺唔水,質感都幾厚,有少少奶既味道,但吾系好濃郁既豆漿味,但整體黎講,豆漿都有驚喜! 總括黎講,3
好啦!就簡呢間啦
但系望下個餐牌,哇!甘貴既!
身為學生黨既我平時食個lunch都系20文,呢度!唉
超出我預算啦
。但正當我想走既時候,咦!竟然比我見到學生餐個餐牌!

最後就系杯豆漿,
竟然有驚喜!

總括黎講,37文食到呢一餐我覺得都值既!
有機會,會再食!
學生餐
2016-03-03
學生餐
  • 學生餐,抵!
  • 上海生煎包
2016-02-03 626 瀏覽
一家大細選擇地方食飯,要地方闊落,唔阻餐廳做生意,非Food Court莫屬!Food Court 最大好處就係唔使你遷就我,我遷就你食咩,自己揀自己買,總之總有你想食既東西😌大豬小朋友冇得揀,我點左一個A5精選套餐比佢,套餐包括2隻生煎包,1碗菜肉雲吞同1柸豆漿,另外我地點多一份生煎包! 生煎包熱辣辣,一咬落去有好多湯湧出,食時大家要小心盪嘴♨️♨️♨️雖然包內有好多湯,但封口位既皮好厚,可能我地食過佢另一間分店既生煎包,薄皮好多,所以有比較,但味道是一樣好的。菜肉雲吞反而比預期中好味,皮滑多菜,湯底唔太咸,亦冇好重既味精。大豬自己乖乖食左5隻!豆漿,糖度剛好,但我覺得唔係豆漿係豆奶,唔飲奶既朋友可以留意一下⚠️⚠️

祥興記上海生煎包將軍澳唐賢街9號君傲灣Popcorn商場二期地下G50舖 (***Food Court內***)玻璃廚房內的員工包製生煎包,再將包好的放在生鐵平底鍋。根據老闆先前在訪問中提及,每次可煎最多120隻。生煎包先煎,再加水焗,約15分鐘,包底鬆脆、肉汁豐富的生煎包便熱騰騰奉上。而每隻生煎包都有特定規格─外皮重18克,肉餡重35克,包底約18摺。肉餡加入四、五十斤雞腳熬出來的皮凍,煎時能溶化皮凍,蒸後,更為營造解甜湯汁。剛煎好的生煎包,脹卜卜,湯汁燙口。咬下時,熱辣辣的湯汁溢出。包底極為脆身,煎得金黃;包身則薄薄的,配以黑芝麻和蔥花,更為香口。套餐(HKD 40) 另外的清湯牛肉粉絲及豆腐,一般。門面及餐牌
祥興記上海生煎包
生煎包
套餐(HKD 40) 另外的清湯牛肉粉絲及豆腐,一般。
套餐
門面及餐牌
2016-01-02
2015-09-07 880 瀏覽
友人話想特登黎食呢間既生煎包 於是我地今晚就決定黎呢度既FOOD COURT一開頭我望望餐牌 嘩咁貴咁少野食既 好唔抵但一場黎到 都要試佢個生煎包架啦4隻28蚊 但我最後揀左50蚊4隻加碗粉絲同飲品一啖咬落去 就好似漿爆牛丸咁噴哂D汁落碗粉絲到果下我就知點解可以賣呢個價錢 生煎包真係必食 入面勁多肉汁 包底又夠哂脆 有水準!粉絲夠清淡 另外仲有4款飲品畀你揀 我就揀左粟米汁 大家可以唔洗試個感覺好奇怪的主角始終係生煎包 一定會再食 最後食完原來好飽嫁!
一開頭我望望餐牌 嘩咁貴咁少野食既 好唔抵
但一場黎到 都要試佢個生煎包架啦
4隻28蚊 但我最後揀左50蚊4隻加碗粉絲同飲品

一啖咬落去 就好似漿爆牛丸咁噴哂D汁落碗粉絲到
果下我就知點解可以賣呢個價錢
 生煎包真係必食 入面勁多肉汁 包底又夠哂脆 有水準!

個感覺好奇怪的

主角始終係生煎包 一定會再食 最後食完原來好飽嫁!
2015-09-05
2015-08-05 785 瀏覽
今日咁啱要入去TOMLEE, 因太掛住小楊, 而又唔想食mk嗰間(之前試過唔喜歡),加上mk好多壞人塞瞓街較危險, 於是再試左祥興興比兩年前進步了, 皮薄, 底冇厚硬皮, 反而幾鬆化, 啲肉亦冧, 冇起沙或渣, 幾鮮味, 未算爆汁但湯水都多.食完四個冇乜渴 香港算係咁當然, 同小楊仲有啲距離, 唔知係咪配合香港人口味, 祥興比起小楊少油好多呢$28, 我比得甘心
加上mk好多壞人塞瞓街較危險, 於是再試左祥興興
食完四個冇乜渴 香港算係咁
呢$28, 我比得甘心
2015-07-09 832 瀏覽
上海生煎包是華東華南地區傳統小吃,特點 : 皮酥, 汁濃, 肉香, 精巧現在香港很多店舖也有提供了!由於今天午餐吃得太飽, 到了晚上不想吃太多,所以想找小吃飽腹.就在這FOODCOURT內, 見到這店職員開始煮生煎包.難得碰上新鮮滾熱辣生煎包, 當然要抓緊良機!付款後, 職員開出收據. 收據號碼#689 真係咁都比我遇到!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!不久後, 職員呼喚取食物,快快找位置享受吧!猶記得, 某位美國人對中國的小籠包情有獨鍾.並研究了小籠包公式: [(餡料重量+湯汁重量)/皮的厚度]×100.這個是客觀地計算小籠包的結構.而生煎包與小籠包的結構相近: 皮 + 湯 + 肉餡這個公式應該可用於生煎包吧!.可是每人口味不同,對於生煎包的味道, 我還是相信自己的味蕾!皮酥:外皮底部煎至金黃色, 面灑芝麻香蔥收口的打摺位好厚(多重摺疊之下, 變得比較厚呢)竟然都是熟透呢!因為包子先放在熱油上, 以小火煎至金黃色, 再淋水封蓋慢煎!這就可以維持最初下鍋的金黃色了.另一邊白雪雪的面皮很薄, 估計有1-2MM吧!(唔似果位美國人, 以卡尺來量度精細的厚度)但白色的皮好似
上海生煎包是華東華南地區傳統小吃,
特點 : 皮酥, 汁濃, 肉香, 精巧
現在香港很多店舖也有提供了!

由於今天午餐吃得太飽, 到了晚上不想吃太多,
所以想找小吃飽腹.
就在這FOODCOURT內, 見到這店職員開始煮生煎包.
難得碰上新鮮滾熱辣生煎包, 當然要抓緊良機!
付款後, 職員開出收據.
 收據號碼#689

不久後, 職員呼喚取食物,
快快找位置享受吧!

猶記得, 某位美國人對中國的小籠包情有獨鍾.
這個是客觀地計算小籠包的結構.
而生煎包與小籠包的結構相近: 皮 + 湯 + 肉餡
這個公式應該可用於生煎包吧!.

可是每人口味不同,
對於生煎包的味道, 我還是相信自己的味蕾!
皮酥:外皮底部煎至金黃色, 面灑芝麻香蔥
收口的打摺位好厚(多重摺疊之下, 變得比較厚呢)
竟然都是熟透呢!
因為包子先放在熱油上, 以小火煎至金黃色,
再淋水封蓋慢煎!
這就可以維持最初下鍋的金黃色了.
另一邊白雪雪的面皮很薄, 估計有1-2MM吧!
(唔似果位美國人, 以卡尺來量度精細的厚度)
但白色的皮好似有少少梘水味.

汁濃: 包子內充滿著湯汁!
如果要把湯汁量化, 約一湯匙的份量吧!
有相為証.
湯汁尚算鮮味,
幻想係AMINO ACID & PROTEIN之類吧!
湯汁本是各款調味料(醬油, 糖, 鹽, 薑, 酒等等)與肉餡的精華.
但有何儀器可計量<鮮>的程度呢?
肉香:餡料以豬肉為主, 在加熱後收縮,
騰出空間, 好讓濃濃的湯汁留在細小的生煎包內.
這就滴湯不漏了!
可是, 香港很少餐廳會用上新鮮豬肉了.
而這個生煎包, 肉香略為不足.

精巧: 拿..... 咁細隻, 夠精巧了吧!

現在HKD28四隻,
香港地, 百物騰貴呀!

2015-07-07
2015-05-26 737 瀏覽
呢間既生煎包真係無得輸!!!淨係叫左4個生煎包就已經食到好飽,正常女仔食量記住唔好叫咁多喇😬生煎包新鮮整好,食落熱辣辣,一咬落去d汁多到流曬出來,非常juicy 。依家諗起又想食,下次有機會一定會再去!
呢間既生煎包真係無得輸!!!

依家諗起又想食,下次有機會一定會再去!
2015-05-07 704 瀏覽
醫生叫呢排食清D! 最好食粥仔之類易消化的食物.噢! 日日要出街食, 可是要在香港尋找粥鋪, 真係好難喎棉棉粥是烹調好長時, 先可以達到稠而味濃, 米粒棉棉的境界.即係話 = 火耗成本增加,現實中又有几多餐廳肯花呢D成本,加上附近真係無粥鋪呢, 所以放棄搵粥, 改搵粉面吧在這個FOOD COURT中, 最接近<清清地>的食物, 應該係呢間吧!點左個A2餐HKD50 : 4個生煎包 + 雙檔粉絲 + 玉米汁4個生煎包白雪雪的面上灑有芝麻, 看落幾靚.反轉個包, 煎左果面係啡色, 馬上呆了一下.啡色部份煎到硬掘掘, 中間會唔會乾曬無汁嫁?好味的生煎包, 通常肉餡內會有熱辣辣湯汁.咬一口吧, 肉汁雖然唔係熱辣辣, 但都算多汁.啜完湯汁, 再往包包肉餡倒少少醋入去, 慢慢享受吧.雙檔粉絲雙檔 = 百頁卷+ 麵筋包著肉餡百頁卷 : 百頁巻住煎包的肉餡麵筋包著肉餡 : 麵筋浸到漲卜卜, 中間肉餡應該都係煎包的肉餡, 但加左薑絲湯底好清, 只配蛋絲及榨菜.可是榨菜味道清淡, 没有傳統榨菜味, 未能為湯底作點綴.粉絲質感一般,這碗粉絲真係好清玉米汁(即係粟米汁)呈上時係涷冰冰, 在夏天
醫生叫呢排食清D! 最好食粥仔之類易消化的食物.
噢! 日日要出街食, 可是要在香港尋找粥鋪, 真係好難喎
即係話 = 火耗成本增加,
現實中又有几多餐廳肯花呢D成本,
加上附近真係無粥鋪呢, 所以放棄搵粥, 改搵粉面吧
4個生煎包
白雪雪的面上灑有芝麻, 看落幾靚.
反轉個包, 煎左果面係啡色, 馬上呆了一下.
啡色部份煎到硬掘掘, 中間會唔會乾曬無汁嫁?
好味的生煎包, 通常肉餡內會有熱辣辣湯汁.
咬一口吧, 肉汁雖然唔係熱辣辣, 但都算多汁.
啜完湯汁, 再往包包肉餡倒少少醋入去, 慢慢享受吧.
雙檔粉絲
雙檔 = 百頁卷+ 麵筋包著肉餡

百頁卷 : 百頁巻住煎包的肉餡
湯底好清, 只配蛋絲及榨菜.
玉米汁(即係粟米汁)
呈上時係涷冰冰, 在夏天一定涼透心.
可是我不喜歡涷飲, 所以留在最後才品嚐.
係几甜, 有粟米味, 可是個人覺得甜左少少.
在飲到最尾時, 有D杰韃韃沉底, 下次應該再撈勻D.

嘻嘻, 呢餐夠清LA掛
咁咪跟足醫生的吩咐囉
2015-03-01 635 瀏覽
抱住好奇的心態,小試牛刀。發現意外驚喜,$28有4小隻生煎包等了一會兒俾可品嘗到新鮮熱辣辣的生煎包了,不得不讚,外面實在非常香脆。可比美薯片的脆度。在沒有心理準備的情況下,咬下去大量湯汁一湧而出。其容量可把包子填滿了,真的非常多汁。無需配搭附上的辣椒醬,反而更加原汁原味。下次再光顧,此店位於food court內,千萬不要忽略呀

生煎包

在沒有心理準備的情況下,咬下去
大量湯汁一湧而出。其容量可把包子填滿了,真的非常多汁。
無需配搭附上的辣椒醬,反而更加原汁原味。
下次再光顧,此店位於food court內,千萬不要忽略呀
2014-08-01 818 瀏覽
遠處看, 會以為新開的生煎包店沒有生意因為只看到幾位客人圍在玻璃外看一個個漂亮的生煎包由生變熟買完票, 才知道等候時間要半小時就在等候期間看見很多人小心翼翼地吃生煎包不過再小心他們大多一口咬下去, 湯汁四濺然後大家都自不其然地笑很有趣的場面皮較厚內裡的湯滿滿$28四個的價錢十分相宜下次會試粉絲湯及飲品
遠處看, 會以為新開的生煎包店沒有生意
因為只看到幾位客人圍在玻璃外看一個個漂亮的生煎包由生變熟

買完票, 才知道等候時間要半小時
就在等候期間
看見很多人小心翼翼地吃生煎包
不過再小心
他們大多一口咬下去, 湯汁四濺

然後大家都自不其然地笑
很有趣的場面

皮較厚
內裡的湯滿滿
$28四個的價錢
十分相宜

下次會試粉絲湯及飲品
2014-06-25 948 瀏覽
難得放假,午餐都出街食,對自己好啲😁😁因為住係將軍澳,所以試食左新開既food court,上海生煎包係我同男友都最有興趣,加上見到有假日2人餐優惠($95),所以就簡呢間食😉好好食,入面多汁,啲汁都幾重酒味😋😋所以夾果陣要小心夾,另外底部都煎得好脆,煎到金黃色,同時做到唔係太油膩👍👍必試👍👍👍套餐包左2杯野飲,我同男友簡左金桔汁,呢個幾好汁,又唔係好甜👍另一杯係豆漿,普通吧,但都唔係好甜,可見應該唔會落得好多糖👍😊岩曬女仔飲啦😆湯底算係清,但太清啦,做唔到清得黎都濃味既效果,所以唔推介,太普通,自己都煮到😂,幸好,佢唔算貴份量方面,都幾少,所以如果單點呢碗湯一定唔夠飽材料方面,都係少,而且味道一般,唔會令我仲想再食😅我覺得2個人e肚都可以接受,但如果下次要食,我會整係叫生煎包😄😄😄😄
難得放假,午餐都出街食,對自己好啲😁😁

必試👍👍👍
湯底算係清,但太清啦,做唔到清得黎都濃味既效果,
所以唔推介,太普通,自己都煮到😂,幸好,佢唔算貴
份量方面,都幾少,所以如果單點呢碗湯一定唔夠飽
材料方面,都係少,而且味道一般,唔會令我仲想再食😅