2007-01-31 11 瀏覽
剛食完午餐,但收到朋友來電說還未吃飯,只好應約..因在電車站的關係,去了祥興tea一tea..要了'茶走',不太濃味,普普通通朋友要了蛋治,奶茶..正常水準但真的很好,因為就算坐滿都唔會趕客,可以坐好耐傾計牆上的名星簽名真的很多,都幾得意haa 只知道奶茶$11
剛食完午餐,但收到朋友來電說還未吃飯,只好應約..

因在電車站的關係,去了祥興tea一tea..

要了'茶走',不太濃味,普普通通

朋友要了蛋治,奶茶..正常水準

但真的很好,因為就算坐滿都唔會趕客,可以坐好耐傾計

牆上的名星簽名真的很多,都幾得意

haa 只知道奶茶$11
2006-11-27 12 瀏覽
平時食開新0個間的, 但昨日突然想試下間舊的。開始時,覺得呢間冇咁抵食,因為同一樣的餐,但少左塊多士。但到野食黎時,發覺佢的火腿通粉都好好食,係有雞粒的湯,不止一個清湯咁簡單。而且佢的奶茶好飲過新0個間呀!下次都係幫襯呢間先
而且佢的奶茶好飲過新0個間呀!
下次都係幫襯呢間先
2006-11-26 26 瀏覽
午飯時間落了跑馬地,吃飯也怱怱忙忙的,就在搭車前,閃進了這裡吃個快餐,純粹因為佢在街口,就腳之故。裝修舊舊的,牆上貼滿眾藝人的簽名,不過與食物水準絕無關係。有點歷史就是真的,牆角那個「隨地吐痰...」的膠牌,可說明一切。跟靚靚阿姐就要了個腿蛋麵,一杯鴦走少甜。腿蛋麵沒有什麼好寫,火腿切絲,比兩片凍火腿感覺好一點,雞蛋另上,不過結果都一樣,就係將其「啪」落麵撈勻吃。反而個麵湯除了熟口熟面的味精味道外,還有醬油的味道,不是說「好味」,只能說幾特別。鴛鴦茶多啡少,均勻一點就更討好。埋單26蚊,唔平唔貴,不過有時間的話,當然行多兩步去昌記啦。題外話:不知是否明星常出沒的地方,連招呼的阿姐都幾有「星味」,畫晒眼線又化行粧,樣子也幾「四正」。

2006-11-01 13 瀏覽
去完覆診時間尚早,行去食個早餐....入面格局懷舊,野食方面都係一般茶餐廳有既野..叫左個A餐,有火腿通粉加煎雙蛋及熱奶茶. 不過味道好麻麻lor..... 義順個通粉好食過佢多多聲...至於老公就叫左火腿通粉加腸餐肉菠蘿包及熱啡....咁多樣係個菠蘿包最好味,夠熱辣辣......服務態度都ok....
去完覆診時間尚早,行去食個早餐....

服務態度都ok....
2006-09-27 32 瀏覽
上個月去探爸爸,見下午茶時間到附近買下蛋tart同奶茶。睇哂附近環境,似乎呢間最ok!入到去見到有好多名人簽名喎。d夥計服務態度都幾好。d eggtarts仲熱o既,奶茶又即沖,好香。我自己無試到d野,不過聽老爸講幾正。(價錢吳平,我買幾個eggtarts同milk tea用左成舊水)
上個月去探爸爸,
見下午茶時間到附近買下蛋tart同奶茶。
睇哂附近環境,似乎呢間最ok!
入到去見到有好多名人簽名喎。
d夥計服務態度都幾好。
d eggtarts仲熱o既,
奶茶又即沖,好香。
我自己無試到d野,
不過聽老爸講幾正。
2006-09-27 27 瀏覽
每兩個月就要去一次養和覆診, 抽血後等見醫生前有一小時空檔, 去揾早餐食, 以前看雜誌經常提到D明星來祥興食嘢, 所以有D期望, 今次是我第一次來, 間餐廳好殘舊,D伙記好無禮貌,客人食煙,佢地又食煙,成地煙灰, 我和仔仔選了卡位, 看見枱上有堆煙灰,叫個伙記來清理,他用眼掘我一吓才去清理, 叫了一客通粉早餐,有餐包,午餐肉和蛋,仔仔要蛋撻, 午餐肉和蛋是標準食物,那個餐飽似石頭,無食到,通粉連湯不夠熱只是暖的, 當時令我想起澳洲牛奶公司D通粉和蛋冶,簡直是天與地,那個凍冰冰的蛋撻更不用提了, 連元朗一些小麵飽鋪都不如, 奶茶好普通,我覺得大家樂好D, 試一次便算了.
2006-06-26 25 瀏覽
一向對老態龍鍾的舊式冰室有特別癖好,跑馬地祥興,亦是小弟常去的冰室之一.每一次路過跑馬地,諗起佢杯奶茶.個心十五十六,唔飲唔舒服.月前跑馬地夜馬前,五點左右已在跑馬地一帶.同友人入場搏殺前,吃些東西打底.友人不涉酒精,Jockey唔使諗,最後,都係去祥興.來到祥興,並不期望吃到絕佳美食,一杯窩心的熱奶茶,十年如一的煎雙蛋加火腿通.才是此時此刻所需要.與友人囉份馬報一邊研究各場賽事,一邊向我傾訴感情事,近日愛上一個女仔,但又唔知點表白."say say say 說句"我愛你" 請勿再客氣讓你的他歡喜Yeh say say say 高聲把愛又提起 請勿再客氣若你對他真的歡喜"PS:行船跑馬三分險,希望戴勝能夠吉人天相.

"say say say 說句"我愛你"
請勿再客氣讓你的他歡喜Yeh
say say say 高聲把愛又提起
請勿再客氣若你對他真的歡喜"

PS:行船跑馬三分險,希望戴勝能夠吉人天相.
1K
2006-06-09 16 瀏覽
中學時代經常lunch time幫襯的茶餐廳,最喜歡食原味牛腩飯。牛腩入味,炆得頗「淋」,原味汁又不會過咸,而且超大碟,大男人都夠食。另外,呢度嘅蛋撻亦很受我哋班女仔歡迎。地方都算整潔,最衰成日都有阿叔阿伯係度食煙,如果唔你都會經常去。

2006-06-09 27 瀏覽
吃飽後,路過。男友說此間奶茶"正",便入去試。但2個人只叫一杯奶茶,不好意思吧~ 便叫多個奶油多。奶茶果真茶味香濃,但奶味亦足夠。只係感到係以茶味為主的一杯奶茶。奶油多,不過不失吧!奶油的份量剛剛好,也不算太少啦~若為奶茶而來,都ok架。
吃飽後,路過。男友說此間奶茶"正",便入去試。
但2個人只叫一杯奶茶,不好意思吧~ 便叫多個奶油多。
奶油多,不過不失吧!奶油的份量剛剛好,也不算太少啦~

若為奶茶而來,都ok架。
2006-04-20 29 瀏覽
今朝有事要一早去跑馬地,未夠鐘咪去祥興食早餐, 個菠蘿油...唉,又凍又少牛油, 牛肉米粉D牛肉又少又難食,未試過呢度之前都想像唔到D咁basic嘅食物原來可以真係用"難食"去形容, 尤其食慣其他e.g. 灣仔金鳳呀,佐敦澳洲牛奶呀etc. 先至發覺幸福唔係必然. 一個早餐加多個菠蘿油, Jesus!! 盛惠$41, 收錢位叔叔話單丁1蚊唔使計, 多謝啦, 但係以後就算完全免費,我都唔會對唔住自己個胃!

2005-07-26 21 瀏覽
已經來過這裡很多次了,雖然食物就真係麻麻,但服務又唔覺得這麼差喎!而且這麼舊的店,實在很有懷舊的感覺,如不存在,就真係有點可惜了。而我最喜歡的食物,就只有菠蘿油和熱奶茶;其它食物就可以不試了。菠蘿油- 熱辣辣,外皮好脆,麵包很鬆軟,味道也不錯,可惜今次牛油少了點。熱奶茶- 茶味濃郁,奶味又唔會太重,是我其中一間最喜歡的奶茶。因太熱,今次試試叫凍奶茶,茶味還是濃郁,可惜太甜,下次還是要熱的好。

2005-02-07 61 瀏覽
慕名而來,為的是一杯奶茶。沒有令我失望。叫了凍奶茶,茶味濃郁,不過甜,冰也難以溝淡,不會太大影響整體質素。但要留意的是他們太早收,有心請早。
今朝一早去祥興食早餐,本來我鍾意祥勝多D,但由於時間關系,只能在祥興買外賣就走。之前一晚只係小睡2小時,本來想飲杯奶茶醒醒神。可惜結論就只係…好淡的茶。
之前一晚只係小睡2小時,本來想飲杯奶茶醒醒神。
可惜結論就只係…好淡的茶。
2004-04-30 20 瀏覽
去茶餐廳已經預了沒有服務,但是這裡的伙計跟本不想做似的。入去叫人落單沒人應,最後自己行埋去叫佢好似阻撓他們講馬。地方又不乾淨,食物不好食,bad list
去茶餐廳已經預了沒有服務,但是這裡的伙計跟本不想做似的。
入去叫人落單沒人應,最後自己行埋去叫佢好似阻撓他們講馬。
地方又不乾淨,食物不好食,bad list
(非會員)
2003-06-04 19 瀏覽
奶茶淡茂茂, 多士硬轟轟, 伙計懶懶閒, 環境黑麻麻.咪以為佢幾張陳年明星簽名就呃得下人, 做茶餐廳做到你咁睇你幾時摺埋!!
奶茶淡茂茂, 多士硬轟轟, 伙計懶懶閒, 環境黑麻麻.