2021-10-01 127 瀏覽
好少食過咁難食嘅酸菜魚, 一陣草腥味, 唔辣嘅川菜真係好少食到. 個湯底完全都唔掂! 可能係師傅改 進咗, 改到 冇乜花椒八角 , 連酸菜都唔夠 真係唔知道我自己食緊一盤酸菜魚同埋啲魚唔知係唔新鮮定點樣一陣草腥味. 見到之前咁 多差評 ,都知伏伏 地.
先說服務,侍應不是背著多客人的廳面站立,就是眼殘 ,每次召喚都要示意三四次才有人看見。我們點一客香辣孜然牛肉,問侍會唔會好辣?有幾辣?佢答香辣囉😰。菜式方面先上招牌祥仔酸菜魚,色香味俱佳。再上香辣孜然牛肉,夠乾身,香料足,辣椒也足,能吃辣的朋友說有點勁度,另一個朋友就吃不下。不吃辣的朋友,勿點。再來黃金蝦仁,用一個普通碟子,放上一塊生菜葉,蝦仁放在菜葉上。一看已知是低劣水準。不夠乾身,黃金料瀉落,只能像醬汁沾在蝦仁上,也因如此,蝦人脆皮濕透,一點口感也沒有。前菜來了,酸辣紅海哲花,前菜不是應最快來的嗎?涼菜不會很花工吧。一看己不想吃,一個小碟,海哲花浸在水裏。我見識少,吃過的都會把水隔走的。不酸不辣,不是味兒。牛肉太辣再一個鳳梨咕嚕肉,又是用一隻普通嘅碟上, 完全冇擺盤,睇落去,係似 低級餐廳嘅出品, 份量少,菠蘿係罐頭貨,一啲口感都冇。祥仔辣辣冇可能有啲咁嘅出品,繼續這樣下去,等執。想叫冰沙,冇冰沙。想叫特飲,冇特飲。 餐牌有嘅咁基本嘢,都話冇。 水吧執咗,就除咗個餐牌佢啦。咁樣點做餐飲業呀。
菜式方面
先上招牌祥仔酸菜魚,色香味俱佳。
祥仔辣辣冇可能有啲咁嘅出品,繼續這樣下去,等執。
2021-09-30
原來而家祥仔辣辣有得食烤魚,不過旺角總店先有~食到咁上下仲可以加料打邊爐!┄┅┄┅┄┅┄┅┄❦ 烤魚 $328/$388/$488今次食左$328嘅鉗魚,好似第一次食呢種魚,點煮d魚肉都係咁嫩滑,完全唔洗趕住食!-湯底揀左「招牌祥仔酸菜味」,微辣都幾多辣椒,但加埋酸菜一齊食嘅酸辣味真係同烤魚好夾!超惹味!評分:🌕🌕🌕🌕🌘-❦ 午餐豚肉 $38呢款係祥仔辣辣自家製午餐豚肉,用左加拿大豬肉加韓國辣粉,食落少少辣,而且肉味勁香好有肉餅嘅味道!唔食得辣嘅話仲有原味揀,個人覺得煎香佢比就咁烚熟更好味~評分:🌕🌕🌕🌖🌑-❦ 其他配菜¸.·´¯❧ 炸響鈴 $48¸.·´¯❧ 白沙蜆 $48¸.·´¯❧ 牛柏葉 $48 👍🏻¸.·´¯❧ 娃娃菜 $28 ¸.·´¯❧ 萵荀 $28 👍🏻大推牛柏葉,就算淥耐左都keep到超爽口!萵荀吸哂湯汁都好正~評分:🌕🌕🌕🌖🌑
┄┅┄┅┄┅┄┅┄

萵荀
白沙蜆
萵荀
白沙蜆
之前已經食過佢哋嘅酸菜魚 覺得好高質😋 而呢排佢哋更加推出烤魚 所以講唔停就忍唔住去咗試吓❤️✔️烤魚 $328-$488佢有三款價位嘅烤魚可以選擇 我哋就揀咗最平嗰隻鉗魚 有好多肉又唔會太多骨 而且肉質紮實新鮮😚 揀完魚之後仲有成五款湯底口味可以揀 我哋就嗌咗招牌嘅酸辣味 叫咗中辣真係好辣🤣 所以建議唔食得辣嘅都係嗌返微/小辣 佢仲有得揀無辣!✔️午餐肉 $38呢度嘅午餐肉唔係平時嗰啲罐頭午餐肉 係佢哋自家調製!口感好特別係食到一粒粒嘅豬肉 好推薦大家試吓佢辣嗰款 真心好香口惹味🤩✔️鴨血 $48唔知有冇人同講唔停一樣都咁鍾意鴨血 鴨血吸晒湯底嘅精華 口感好嫩滑🥰✔️白沙蜆 $48新鮮大隻 唔會有沙👍🏻✔️豬大腸 $48冇諗過咁多件 豬大腸亦都清理得好乾淨🌟✔️炸響鈴 $48打邊爐必點! 雖然唔係即炸 但係仍然好脆😋✔️寬粉 $38夠哂煙韌 又唔會係太厚吞唔到個種🤣整體來講 講唔停覺得呢間嘅烤魚真係幾高質 下次想試咪佢哋嘅麻辣味🌶 佢哋係可以揀無辣或者蕃茄湯底 唔食得辣嘅朋友都可以嚟試吓!

✔️烤魚 $328-$488

打邊爐必點! 雖然唔係即炸 但係仍然好脆😋

✔️寬粉 $38
夠哂煙韌 又唔會係太厚吞唔到個種🤣

2021-09-21 166 瀏覽
老婆生日….就帶一家人去食我老婆最愛的酸菜魚 之前從來沒去過 最近很多電視節目都見到祥仔…… 一心覺得差極有個普…….就預約訂了6位.. 星期日一去到見到雅蘭每間都很多人在外等位 唯獨就就這間還有大量位置心知不妙 果然一間酸菜魚店 叫了個以為主打的烤魚竟然魚不新鮮 但店長很有態度 主動幫我退 也不知道是否個人口味問題 椒鹽豬扒太咸 金不換蝦球又只有辣沒味 一心想食魚最後補叫了一個酸菜魚 反而有點驚喜 也算是難忘的經歷…………………………
…………………………
2021-09-12
生日
用餐優惠
優惠券
  • 招牌祥仔酸菜魚
2021-09-13 117 瀏覽
祥仔辣辣 (雅蘭中心) (旺角)旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓201號舖招牌祥仔酸菜魚 $268叫左小辣,食落辣度似中辣,酸菜湯汁調味幾好,唔會過酸👍🏻魚肉大塊,乾淨無魚鱗,魚肉肉質有口感、唔梅,又唔會煮到腍晒爛晒,蓮藕片爽口、大豆芽菜份量足川味回鍋肉 $88辣得好惹味!調味好,覺得好食過酸菜魚! 送飯一流!又唔會過鹹🤩可惜豬肉片炒得過晒火而變硬,好似食緊一塊塊豬肉乾薄片咁🙈酒釀桂花湯丸 $38小妹一向好鍾意桂花酒釀! 呢度既酒釀雖然酒味唔重但桂花味香! 🤩適中既清甜,唔過份既甜味,,好喜歡~湯丸是滑身嘅芝麻饀,口味天然,唔似街外食既芝麻湯丸咁甜,湯丸皮薄、軟糯、腍身,略嫌份量小🙈唔夠喉調味唔錯上左年紀嘅店員態度親切,仲好似朋友咁同你傾偈,裝修同餐具有品味!啲碗同杯都好靚😍座位舒適,仲有!差d唔記得講!茶水係桂花烏龍茶😚🤤好清香!好解膩!
祥仔辣辣 (雅蘭中心) (旺角)
旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓201號舖

招牌祥仔酸菜魚 $268
叫左小辣,食落辣度似中辣,酸菜湯汁調味幾好,唔會過酸👍🏻
蓮藕片爽口、大豆芽菜份量足

川味回鍋肉 $88
可惜豬肉片炒得過晒火而變硬,好似食緊一塊塊豬肉乾薄片咁🙈

酒釀桂花湯丸 $38
適中既清甜,唔過份既甜味,,好喜歡~

調味唔錯
上左年紀嘅店員態度親切,仲好似朋友咁同你傾偈,
2021-09-12
2021-09-06 116 瀏覽
$398 二人套餐,呢個價錢成枱都係餸,係抵食既,3前菜+酸菜魚+3小菜+甜品。首先講返「酸菜魚」,突登為食酸菜魚而黎,加上坊間宣傳又話好好食,結果係有d失望,叫左bb辣,辣度ok,但酸味唔夠,食唔到酸既味道,成碟魚份量好夠,唯一唔夠既係味道。

2021-08-22 2488 瀏覽
🇭🇰祥仔辣辣·我地本身諗住食一生懸麵架 但係實在太長龍啦 我地已經出曬汗 所以就決定入雅蘭中心涼住冷氣搵野食算🙊🤣🤣·自選套餐(2位) $398佢呢個套餐超抵 佢係包2個前菜 1個酸菜魚或者其他招牌菜 2個主菜 同 2個甜品 超多野食😂😂·酸辣紅海蜇頭 l 涼拌拍青瓜因為我地驚食唔曬 所以就嗌左2個聽落細份D既前菜 佢個海蜇質感都ok既 但係調味唔算話超惹味 不過佢樓下既萵筍食落幾清爽 之後拍青瓜都唔錯😎·招牌祥仔酸菜魚佢個酸菜魚我自己覺得唔錯幾 佢既魚真係好滑 而且份量都幾多 不過佢呢度就無得加自己中意既配菜 佢系所有野都set好曬🤭🤭之後我覺得佢個辣度都可以接受 係酸味重D既 我自己覺得可以辣多少少會再惹味D😈·絕味辣子雞 l 鳳梨咕嚕肉反而佢個辣自己就好辣啦 而且佢係超麻 食落幾過癮😎之後個咕嚕肉都好味 炸皮幾薄 而且肉質唔錯 不過份量就真係少D🙊🤣🤣·仙草凍 l 酒釀桂花湯丸最後我地就每樣甜品各揀左一個 我原本以為佢個仙草凍係會似芋圓個種 但係佢係一大個咁既 所以口感差D🤔之後佢個桂花湯丸超香酒味 不過個湯丸皮就偏厚 都係主食好味D😂😂·#rbyeat#rby中菜#rby旺角
🇭🇰祥仔辣辣

#rby中菜
#rby旺角 #rby尖沙咀 #rby將軍澳
📍旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓201號舖
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓32號舖
📍將軍澳將軍澳康城路1號 The Lohas 3樓352A號鋪
酸辣紅海蜇頭
鳳梨咕嚕肉
2021-08-22 234 瀏覽
經過門口見佢星期日都有套餐就入咗去試一試。酸菜魚拉麵,有得揀拉麵或米線,我就揀咗拉麵,唔辣。拉麵普普通通,反而酸菜同魚有驚喜,與一食落去好新鮮,湯底好夠味,辣海南雞飯,本身以為係隻雞本身已經麻辣去煮,點知嚟到原來係有麻辣醬,雞唔點醬汁都唔辣,好啱唔食得辣嘅人,雞好滑,好好食,最抵嘅三小拼,只係需要加$30,揀咗蒜泥白肉,尖椒皮蛋,拍青瓜,三個都好好食,好新鮮,尖椒皮蛋最好食🤣最後加咗兩杯嘢飲,蜜桃梳打+咸青檸,配辣嘢真係爽。每枱會有一壺熱水,本身以為係茶,點知得熱水,不過都唔緊要,環境坐得好舒服👍🏻👍🏻
蜜桃梳打
酸菜魚拉麵
辣海南雞飯
咸青檸
2021-08-21 199 瀏覽
8月21日大約下午3至4點,我和朋友叫了一個五餸香鍋,吃了大半才發現有煙頭在餸裏面,當經理出來解釋原因是因為這是供應商的問題,已很多次出現這情況,垹想問問這是客人應該接受的理由嗎?實在太令人失望,希望這餐廳不再經營下去
2021-08-15 197 瀏覽
星期二即興飯局,約咗喺雅蘭,由於冇book位,見到邊間唔駛等就去嗰間。祥仔辣辣,冇人排隊,雖然有話限時,但講明冇人可以繼續坐,最後坐到差唔多22:00,最怕限時餐廳。餐廳主打食辣野,可惜我朋友唔食辣,我只可以叫小辣。鹽酥雞,少少辣,即叫即炸,鬆脆有好感。回鍋肉,冇得揀辣到,但我唔食辣嘅朋友都接受到,份量都唔少。唔辣嘅水煮魚,魚新鮮嘅,但係我比較鐘意食辣多,呢個份量比較少,魚片得幾塊,我哋唔係好夠食。有個類似椒鹽排骨,我已經唔記得佢個名,份量少,細細件,一碟大約5件,價錢偏貴,味道一般,由於朋友太肚餓,未影相佢已經開始食咗。咕嚕蝦球,還可以,冇乜特別,蝦冇鮮味。環境唔錯,坐得舒服,食物質數中上,賣相幾好,加上*譚仔亞姐style嘅*服務員,殷勤的招呼,印象唔錯。

餐廳主打食辣野,可惜我朋友唔食辣,我只可以叫小辣。

鹽酥雞,少少辣,即叫即炸,鬆脆有好感。

回鍋肉,冇得揀辣到,但我唔食辣嘅朋友都接受到,份量都唔少。

咕嚕蝦球,還可以,冇乜特別,蝦冇鮮味。

2021-06-29
2021-08-08 253 瀏覽
聽聞呢間有星級大廚坐鎮,對佢抱滿期待,但食完相當失望,不過佢既位置都好舒適,位於為之間都有適當嘅距離,同埋入邊嘅裝修都好靚,燈係用仿中式燈籠🏮好有中國風情。另外服務態度都好好👍🏻-👅:旺角限定二人套餐$2981.招牌祥仔酸菜魚我滿懷期待食酸菜魚😭但佢真係讚唔落,魚好硬口,完全唔嫩滑都唔入味,好似係擺左好耐再放入微波爐丁返熱比我食咁,但佢湯低係有酸度適中,會令到你開胃,可能食材方面要改善下🥲🥲。2.酸辣土豆絲 尼碟餸一直係我最愛,我食任何川菜鋪頭必叫之一,但佢尼間好失望🥲🥲首先佢既土豆🥔係痴埋一舊咁,唔係條條都干爽,同埋無咩味,唔酸唔辣🥲🥲3.絕味辣子雞尼碟餸好少少,其他鋪頭啲辣子雞係無咩肉,好似炒丁干哂咁,但佢就好多肉,肉質都彈牙,但都係唔太入味🥲4.涼拌拍青瓜尼碟我完全唔明點解以整到係會有苦味🥲🥲-總結,網上都好多推介,可能我黑仔咁岩啲味道唔太適合我,大家可以試下其他。
👅:旺角限定二人套餐$298
1.招牌祥仔酸菜魚
2.酸辣土豆絲
3.絕味辣子雞
4.涼拌拍青瓜
尼碟我完全唔明點解以整到係會有苦味🥲🥲
2021-08-05 284 瀏覽
抱住期望心情.諗住食返餐麻辣川菜刺激下味蕾。點知好失望淡而無味嘅口水雞🐥好碎嘅麻辣豬耳🐷鱔片得幾舊,洋蔥就大量🧅好鹹嘅櫻花蝦炒飯🌸唔辣唔麻唔香嘅水煮魚🐟
抱住期望心情.諗住食返餐麻辣川菜
刺激下味蕾。點知好失望

淡而無味嘅口水雞🐥
好碎嘅麻辣豬耳🐷
鱔片得幾舊,洋蔥就大量🧅
好鹹嘅櫻花蝦炒飯🌸
唔辣唔麻唔香嘅水煮魚🐟
  • 香辣金不換蝦球
2021-08-02 233 瀏覽
食過咁多間川菜,呢間真係攞第一,就連個招牌酸菜魚係得幾塊酸菜,小小酸味都冇,雲南白切肉冇味既,我問個侍應佢話真係冇味既,麻辣鴨血唔係鴨血,根本就係韭菜豬紅加辣椒油,奉勸未試過真係可以慳返,星期二晚1/3座位都坐唔滿。
人多食飯好處就係試有別於平時既由其我係個唔太食得辣既人一直都會俾大堆頭辣椒🌶️嚇窒網上見佢做四人餐優惠而餐牌上有部分菜式可選不辣 照顧周到 一於試下.我地叫左兩份四人餐 再另點香鍋兩個🍲🍲餐廳既辣度 分為微辣到勁辣 五個程度我地大部份食物都揀左小辣💡四人套餐 $758 ➳ 前菜(六選四)酸辣蜇頭 小時候超鐘意食蜇頭 爽口彈牙 而窩荀都超爽脆 夫妻肺片 經典川菜一味 肉片入味 少辣少辣幾惹味 麻辣豬耳 麻辣味濃 豬耳超爽口➳ 招牌菜(四選二)🌶🌶🌶招牌酸辣魚🐟 魚既份量都算多 而且都厚重滑身既 酸菜同芽菜既份量同樣都好大其餘三款菜辣味水煮魚/ 水煮牛/毛血旺辣味係有既 不過食極都係好重花椒八角味而幾款味道一樣 整體味道欠缺層次➳ 主菜 (六選四)要注意⚠️既係大部分菜式都加入大量大豆芽菜唔食既朋友真係要request 下❕❕.絕味辣子雞🐓雞炸得乾身又不乏肉香 反而辣味較到位絕味辣子雞🐓雞炸得乾身又不乏肉香 反而辣味較到位.宮保蝦仁🦐蝦仁都不少 炒得好嫩滑 酸甜版蝦仁既醬汁味道就清淡左啲.海鮮炒拉麵🍜味道相當相當普通既炒麵 海鮮數量略少 就得眼前見到既幾粒 如有其他選擇 不太建議試.➳ 甜
人多食飯好處就係試有別於平時既
我地叫左兩份四人餐 再另點香鍋兩個🍲🍲
餐廳既辣度 分為微辣到勁辣 五個程度
我地大部份食物都揀左小辣

💡四人套餐 $758
➳ 前菜(六選四)
酸辣蜇頭 小時候超鐘意食蜇頭 爽口彈牙 而窩荀都超爽脆

其餘三款菜辣味水煮魚/ 水煮牛/毛血旺
辣味係有既 不過食極都係好重花椒八角味
而幾款味道一樣 整體味道欠缺層次
招牌菜

➳ 主菜 (六選四)
要注意⚠️既係大部分菜式都加入大量大豆芽菜

蝦仁都不少 炒得好嫩滑 酸甜版蝦仁既醬汁味道就清淡左啲
海鮮炒拉麵🍜
味道相當相當普通既炒麵 海鮮數量略少
就得眼前見到既幾粒 如有其他選擇 不太建議試
甜品 (二選四)
仙草凍/ 酒釀桂花湯丸

單點桂花湯圓會有四粒

✰ 試哂之後無一款菜較為印象深刻的 全部都屬普通
✰ 溫馨提示 記得對單
✰ 食唔到辣既朋友都唔洗怕呀 有部份菜式可選無辣
✰ 無限時 (堂食到十時)
✰ 有5間分店既佢 如果有得揀再食 一定會去試有海景睇既海運店
✰ 茶芥每位$10 ; 另需加一服務費
✰ 人均 $280