2023-08-16 24 瀏覽
神木日本料理不用加一~味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)午市套餐☄️特選壽司定食配烏冬 $98超級滿足😍有足足8舊不同款式的壽司,仲有烏冬🤤再配有茶碗蒸、味噌湯~我最中意就係咩都有得食dd,壽司都幾新鮮,烏冬彈牙,茶碗蒸d蛋好滑☺️✅☀️鰻蒲燒定食 $98一整條鰻魚蓋過了白飯,打卡打卡!鰻魚上的醬汁調味剛好,唔會過鹹/冇味,拎黎配飯都好味,另外令我幾驚喜既係仲有薯蓉,我第一次見薯蓉與蟹籽、紅蘿蔔、青豆、粟米相搭配,食落會多左口感&層次,誠意十足☺️☄️三色刺身 $28有帆立貝x2、三文魚x2、赤蝦x1,新鮮好味,自己特別推薦赤蝦🤤我覺得中意食刺身既朋友好值得加,28蚊咋喎😋抵食!☀️唐揚雞塊(2件) $12大大粒,新鮮炸起☺️雞塊都好滑,足矣~❤️‍🔥性價比高的日式料理~❤️‍🔥記得book定位先去呀,我平日lunch去都好full❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow @gulugirl102 ~話比我知你有睇,比啲動力我丫❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
神木日本料理

三色刺身

☄️三色刺身 $28
唐揚雞塊

☀️唐揚雞塊(2件) $12
大大粒,新鮮炸起☺️雞塊都好滑,足矣~

❤️‍🔥性價比高的日式料理~

❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
特選壽司定食配烏冬
鰻蒲燒定食
三色刺身
唐揚雞塊
1K
2023-08-15 27 瀏覽
📍 神木日本料理(觀塘)隱世良心日本料理,位於工廠大廈既4樓,唔講唔知有間平民價錢就食到高質既日本菜。平日既午市,都吸引好多打工仔當飯堂👍食物有驚喜!🔸三色刺身{由淡味食到濃味}三文魚油脂分布平均,紋理清晰!帆立貝入口慢慢溶化既口感,十分鮮甜!赤蝦,顏色鮮艷,新鮮可見!🔸 鰻蒲燒定食{配沙律🥗、餐湯}原條蒲燒鰻魚非常之淋而且非常有油香,鰻魚皮膠質好重,同外面啲即開既食既貨,好大分別。配日本🇯🇵米,更有日本風味👍沙律菜有洗過,好乾淨!味增湯都好夠料,鹹味得宜😚
📍 神木日本料理(觀塘)

🔸三色刺身
{由淡味食到濃味}
三文魚油脂分布平均,紋理清晰!
帆立貝入口慢慢溶化既口感,十分鮮甜!
赤蝦,顏色鮮艷,新鮮可見!

🔸 鰻蒲燒定食{配沙律🥗、餐湯}
沙律菜有洗過,好乾淨!
味增湯都好夠料,鹹味得宜😚
2023-08-14 18 瀏覽
好似好耐冇食過日本嘢,今日喺觀塘收工,上網睇吓發現呢間評價唔錯,地點又方便,直接APm對面,就上來試下,結果大驚喜!首先要讚吓呢度個冷氣超級足夠,觀塘放工時間咁多人,逼到上嚟真係好需要大冷氣!今日叫咗好多樣嘢,有幾樣我覺得要特別推介一下,首先就係壽司,個火焰三文魚卷好好食!另外d串燒都做得好出色,尤其係一口牛柳粒、鹽燒牛舌芯、燒羊架、燒雞翼同韓燒牛仔骨。全部都燒得好入味,d肉都可以keep到有肉汁,好juicy。識得串燒,一定會叫燒菠蘿做甜品,笑完嘅菠蘿特別甜,做甜品一流,又比較健康!呢到又平又好食,即刻加咗入去自己個抵食名單入邊,以後可以多d來!

2023-08-10 36 瀏覽
呢間餐廳係平時好少經過嘅工業大廈,如果齋睇外觀完全唔知入面有呢間餐廳🤣都係同事講開先知,今日就去食dinner ,估唔到入面都唔少人~塩燒三文魚頭呢個幾高質,燒得幾香而且啲肉唔會好鞋,可以一試秘製原條燒笳子少咸但都ok的手羽先(2串)唔會燒到好鞋,都算juicy塩燒牛舌芯(2串)唔算厚身但油份都重,唔會好難咬開青龍炸蝦卷炸蝦口感酥脆,加埋上面層芝士幾惹味炸雞軟骨粒(1份)有少少偏油梦上蒜蓉焗蠔(隻)芝士夾蠔點會唔好食!蠔唔腥的Overall感覺唔差質素ok普通,不過有啲遠,未必再食~◎神木日本料理(觀塘)觀塘巧明街114號迅達工業大廈4樓A室

塩燒三文魚頭
呢個幾高質,燒得幾香而且啲肉唔會好鞋,可以一試

秘製原條燒笳子
少咸但都ok的

手羽先(2串)
唔會燒到好鞋,都算juicy

塩燒牛舌芯(2串)
唔算厚身但油份都重,唔會好難咬開

青龍炸蝦卷
炸蝦口感酥脆,加埋上面層芝士幾惹味

炸雞軟骨粒(1份)
有少少偏油

梦上蒜蓉焗蠔(隻)
芝士夾蠔點會唔好食!蠔唔腥的

Overall感覺唔差質素ok普通,不過有啲遠,未必再食~

◎神木日本料理(觀塘)
觀塘巧明街114號迅達工業大廈4樓A室
這天約了朋友在觀塘吃晚飯,喜歡到處發掘小店的我們找到了一間藏身於工廈內的隱世高質🇯🇵日本料理。餐廳提供日式燒肉及各式日本料理如刺身、壽司、串燒等,讓人可同時品嚐多種不同風味的美食。店內環境舒適,用上大量日式風格海報及精品作裝飾,但最引人注目的是掛在天花上圖案精美的和式紙油傘☂️,相當特別。❥ꔛ木壽司定食配烏冬🍱 ($168)套餐包含壽司六件、吞拿魚蓉魚籽手卷、茶壺蒸、味噌湯和豬骨湯烏冬。壽司以梯型層架展現,按梯級逐層來吃,進食的儀式感頓時大增。壽司性價比高,吞拿魚、赤蝦、白身魚、赤貝、燒左口魚群邊和日本鮮魚,全部鮮甜可口,握法正宗,比例完美一口一件剛剛好。手卷內的吞拿魚蓉口感細膩,魚籽帶鮮味和微微鹹味,飯裡面還混合了芝麻令口感大增。烏冬是日本手打的,麵質軟硬適中、口感彈牙,豬骨湯底味道濃郁。另外茶壺蒸蛋非常嫰滑,充滿蛋香。❥ꔛ彩虹卷🍣 ($88)共有六款色彩繽紛的壽司,以不同的魚生包括三文魚、油甘魚、吞拿魚、左口魚、帆立貝和赤貝,包住蟹柳、青瓜和甜蘿蔔等配料,整體口感清新。❥ꔛ塩燒牛舌芯👅 ($58/2串)牛舌芯口感軟綿而且爽口,每一口都嚐到香濃的肉汁。旁邊的自家製Wasabi醬更是精粹
這天約了朋友在觀塘吃晚飯,喜歡到處發掘小店的我們找到了一間藏身於工廈內的隱世高質🇯🇵日本料理。餐廳提供日式燒肉及各式日本料理如刺身壽司、串燒等,讓人可同時品嚐多種不同風味的美食。店內環境舒適,用上大量日式風格海報及精品作裝飾,但最引人注目的是掛在天花上圖案精美的和式紙油傘☂️,相當特別。

❥ꔛ木壽司定食配烏冬🍱 ($168)

❥ꔛ彩虹卷🍣 ($88)

❥ꔛ塩燒牛舌芯👅 ($58/2串)
牛舌芯口感軟綿而且爽口,每一口都嚐到香濃的肉汁。旁邊的自家製Wasabi醬更是精粹,令牛舌芯味道更提升。

❥ꔛ一口牛柳粒🐮 ($58/2串)
一口牛柳粒肉質柔軟、肉汁豐富,與車厘茄互相間隔,吃完濃味的牛柳粒再吃一口酸甜的蕃茄,有助中和油膩感。

店員服務態度友善,食物質素令人滿意,價格相宜之餘亦能同時滿足朋友和我的不同要求,難怪平日晚市也吸引不少人來光顧,不過亦同樣因此店員有點應接不暇。觀塘區日本餐廳比較少,這裡是其中一間性價比高而又值得推介的。

𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭

𖠿神木日本料理 Kamiki Japanese Restaurant @kamiki_kt
𖤣𖤥觀塘巧明街114號迅達工業大廈4樓A室

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭

#kamiki #神木日本料理 #觀塘美食 #觀塘 #觀塘工廈 #日本料理 #日本菜 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl #hongkongfood #hongkongfoodie
天時暑熱係觀塘搵野食,第一時間就諗到食日本野,經朋友介紹,原來係APM後面嘅工廠大廈有間叫神木日本料理嘅日式餐廳,近近地就行過去試下啦👅塩燒牛舌芯 $58 以牛舌嘅中央部位切成薄片後灑上鹽巴,再烤制而成,牛舌芯嘅肉質柔軟,口感爽口彈牙,灑上黑椒同埋鹽巴,令到牛舌嘅味道更加突出🌈彩虹卷 $88 彩虹卷入邊都會有玉子、蟹柳同埋青瓜,然後上面放左各式各樣唔同嘅刺身,例如會有三文魚、赤貝、帶子同埋北寄貝等等,形成有唔同顏色就好似彩虹咁,小卷入邊嘅青瓜好清新,正常小小嘅芥末同埋壽司醬油,味道好多元化,壽司上面嘅刺身好新鮮好好味,我個人最鍾意食嘅就係帶子🍣木壽司定食配烏冬 $168 木壽司有日本鮮魚、吞拿魚、赤蝦、白身魚、赤貝、燒左口魚裙邊、吞拿魚蓉魚子手卷,配烏冬、茶碗蒸同埋麵豉湯,壽司上面嘅刺身全部都好新鮮好好味,手卷簡直冇得輸添,魚子、壽司飯同埋紫菜嘅味道,係口腔入面互相輝映,真係食得好開心,最後食埋個烏冬,就十分滿足喇🐂一口牛柳粒 $58 牛柳嘅口感好軟腍,牛肉味好濃,而且燒嘅火喉岩岩好,配合埋醬汁咁樣去燒令到串牛柳更有風味,而且食完一粒牛柳之後可以食一粒車厘茄,爆哂汁咁好甜,食完咸味再食

🐂一口牛柳粒 $58 牛柳嘅口感好軟腍,牛肉味好濃,而且燒嘅火喉岩岩好,配合埋醬汁咁樣去燒令到串牛柳更有風味,而且食完一粒牛柳之後可以食一粒車厘茄,爆哂汁咁好甜,食完咸味再食甜味然後再食咸味,令到每一啖都好新鮮

📍 觀塘巧明街114號迅達工業大廈4樓A室
2023-08-04 56 瀏覽
觀塘隱世小店很多,機緣巧合下嚟到呢間主打日本料理及燒肉既小店,餐廳位於工廈中,但其實交通都幾方便,位於APM 港貿中心對面。餐廳裝潢用上大量日式風格畫及精品作裝飾,但最靚吸引我注意既係掛起天花上既日本紙油傘,圖案很美。今日我地想坐定定等食,就選了食日本料理啦。炸雞軟骨粒:雞軟粒新鮮即炸,一口一啖,口感酥脆且帶點嚼勁,越𡁻越過癮。鵝肝壽司夾餅:味濃入口即化,連埋外層既威化一齊食,口感好特別。韓燒牛仔骨:牛仔骨上碟是骨肉相連,醬汁惹味;薯蓉口感幼滑。塩燒牛舌芯:厚薄適中,燒到外層焦香,牛味濃郁。大蔥雞:醬汁好惹味,雞肉肉質嫩滑juicy。牛油果軟殼蟹卷:內層有青瓜絲、軟殼蟹、紫菜頂層鋪有牛油果同蟹籽。軟殼蟹口感酥脆,與其他食材一齊食,口感很搭配。🔎神木日本料理 (觀塘)📍觀塘巧明街114號迅達工業大廈4樓A室

韓燒牛仔骨:牛仔骨上碟是骨肉相連,醬汁惹味;薯蓉口感幼滑。

塩燒牛舌芯:厚薄適中,燒到外層焦香,牛味濃郁。

大蔥雞:醬汁好惹味,雞肉肉質嫩滑juicy。

🔎神木日本料理 (觀塘)
📍觀塘巧明街114號迅達工業大廈4樓A室
2023-08-04 28 瀏覽
同事問我觀塘邊度食日本嘢最正🤤🇯🇵 首選一定係 #神木 🏆 上次食過燒肉,念念不忘😍食材新鮮,用料豐富, 大讚店內裝修和式紙傘掛滿天花座位舒適。今次享用套餐:✅「木」($168)金泊吞拿魚蓉手卷🍙飛魚籽 粒粒晶瑩壽司擺設打卡專用📸 壽司🍣有色澤有光澤甜蝦有膠質,美味湯烏冬清甜爽口✅牛油果軟殼蟹卷($88)蟹籽充滿光澤軟蟹炸到脆卜卜 牛油果厚切🥑青瓜絲清甜🥒 一啖食落去 幾重口感✅芝士蒜蓉焗蠔🦪($ 24x2) 濃郁芝士🧀肥美蠔肉✅原條燒茄子 ($38)特大茄子🍆整條茄子滿滿香蒜難以易容的好味✅串燒牛舌芯 ($58) 調味不錯, 火喉夠,爽口越咬越香口
同事問我
觀塘邊度食日本嘢最正🤤🇯🇵
首選一定係 #神木 🏆
上次食過燒肉,念念不忘😍

食材新鮮,用料豐富, 大讚

店內裝修和式紙傘掛滿天花
座位舒適。

木壽司定食配烏冬

今次享用套餐:
✅「木」($168)
金泊吞拿魚蓉手卷🍙

飛魚籽 粒粒晶瑩
壽司擺設打卡專用📸

壽司🍣有色澤有光澤
甜蝦有膠質,美味
湯烏冬清甜爽口

牛油果軟殼蟹卷

✅牛油果軟殼蟹卷($88)
蟹籽充滿光澤
軟蟹炸到脆卜卜
牛油果厚切🥑青瓜絲清甜🥒
一啖食落去 幾重口感

✅芝士蒜蓉焗蠔🦪($ 24x2)
濃郁芝士🧀肥美蠔肉

✅原條燒茄子 ($38)
特大茄子🍆
整條茄子滿滿香蒜
難以易容的好味

牛舌芯

✅串燒牛舌芯 ($58)
調味不錯, 火喉夠,爽口
越咬越香口
秘制茄子
2023-08-02
木壽司定食配烏冬
牛油果軟殼蟹卷
牛舌芯
秘制茄子
2023-08-03 29 瀏覽
觀塘工廈一向岀名多好嘢食,令次嚟到呢間主打燒肉嘅日式餐廳。星期六夜晚因為有book枱所以唔洗等位,以假期嚟講都算人多。一坐底服務員即刻好快手行埋嚟推薦咗幾個set同特色菜比我地,最後3個人點咗2個M7澳洲和牛豪華燒肉套餐、追加咗一份壽司拼盤、刺身拼盤、燒生蠔同幾樣特色壽司。不得不說,豪華燒肉套餐一人份量真喺算多,有主食、海鮮、刺身同燒肉。牛肉肉質尚算嫩口,主要睇個人燒烤技術。刺身同壽司不過不失,反而海鮮有我鐘意嘅甲羅燒同扇貝,不過份量略嫌細份。燒生蠔都幾大隻,不過芝士份量多咗少少,冚咗生蠔個鮮味。整體食物質素中等偏上,性價比高,服務態度好好,同服務員吹咗幾句水,環境位置坐得舒服,朋友或家庭聚會都合適。

刺身壽司不過不失,反而海鮮有我鐘意嘅甲羅燒同扇貝,不過份量略嫌細份。燒生蠔都幾大隻,不過芝士份量多咗少少,冚咗生蠔個鮮味。

2023-07-29
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥 📍神木日本料理@kamiki_kt菜式: 日本菜/烤肉地址: 觀塘巧明街114號迅達工業大廈4樓A室 🔹木/壽司定食配吞拿魚蓉魚子手卷及湯烏冬💰165呢個定食真係十分驚喜!上極都仲未完😂湯烏冬係豬骨湯,壽司都有六款,日本鮮魚、吞拿魚、赤蝦、白身魚、赤貝,燒左口魚群邊,另外仲有個吞拿魚蓉魚子手卷,仲配埋茶碗蒸,青瓜同麵豉湯😍😍超級抵食又多份量!食材都十分新鮮,食物質素高 🔹鵝肝壽司夾餅💰56鵝肝嘅鮮美和壽司飯嘅柔軟口感相互融合,好想油脂味,貼心嘅係底部夾餅可以攞住一齊食~鍾意鵝肝要必食🤪🔹塩燒油甘魚鮫2件💰98油甘魚鮫大大件!燒完之後外皮焦脆,魚肉帶有淡淡的鹹香和燒烤風味。🤤🔹汁燒魷魚串(2串) 💰42口感鮮嫩,配搭醬汁味道更豐富🔹彩虹卷💰88有六件咁多~三文魚🍣帶子大大件十分新鮮美味😋🔹塩燒牛舌芯(2串) 💰58肉質鮮嫩,口感豐富,牛舌上有少兩黑椒,配搭店舖調製的芥末醬更能提味🤣🔹芝士蒜蓉焗蠔(隻) 💰48蠔肉嫩滑🦪,芝士和蒜味的香氣瀰漫,好邪惡好味😋🔹藍柑乳酸梳打💰28🔹草莓乳酸梳打💰28兩款帶有淡淡的酸味,解膩又不膩口~
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥

🔹木/壽司定食配吞拿魚蓉魚子手卷及湯烏冬💰165

🔹鵝肝壽司夾餅💰56

🔹塩燒油甘魚鮫2件💰98

🔹汁燒魷魚串(2串) 💰42
口感鮮嫩,配搭醬汁味道更豐富

🔹彩虹卷💰88
有六件咁多~三文魚🍣帶子大大件十分新鮮美味😋

🔹塩燒牛舌芯(2串) 💰58

🔹芝士蒜蓉焗蠔(隻) 💰48
蠔肉嫩滑🦪,芝士和蒜味的香氣瀰漫,好邪惡好味😋

🔹藍柑乳酸梳打💰28
🔹草莓乳酸梳打💰28
兩款帶有淡淡的酸味,解膩又不膩口~
木/壽司定食配吞拿魚蓉魚子手卷及湯烏冬
木/壽司定食配吞拿魚蓉魚子手卷及湯烏冬
今日收工之後,約咗細佬喺觀塘食飯,揀咗呢間日本餐廳,喺正APM出口對面,行過去好方便。叫咗一啲串燒試吓,估唔到水準好高,又唔貴! 觀塘比較少日本餐廳,呢間係其中一間我覺得值得推介~ 塩燒牛舌芯 $58 旁邊有一個自家製嘅Wasabi醬,呢個係精粹,一食就上癮,一定要點黎食,出邊都冇試過食過呢個味道~ 牛舌芯口感食落軟綿綿而且爽口,一啖咬落去入邊啲肉汁泌哂出黎,成個口腔都係香濃嘅香濃嘅牛味!推介🥰🥰 秘製原條燒茄子 $38 本身睇落好乾,以為冇咩味燒得麻麻,但點知一撈就知道入邊好多汁,外層微微煎香,完全冇燒燶,而且好容易起晒成條出嚟,入邊好多汁,非常鮮甜清新,而且唔會話放咗太多調味蓋過茄子本身嘅鮮味。 一口牛柳粒$58 一啖牛柳粒,之後係一粒蕃茄,食完牛柳粒嘅濃味,食返一粒蕃茄,可以中和返油膩感,每一粒牛柳粒都好柔軟,大口大口食到香濃嘅肉汁。另外叫咗一個套餐,呢個套餐好抵食,木壽司定食配手卷同埋烏冬$168! 成個套餐其實一個人食好飽,有六舊壽司,一個手卷,一碗烏冬,一個茶壺蒸同埋麵豉湯,仲有一啲酸蘿蔔。估唔到壽司性價比咁高,有新鮮嘅吞拿魚壽司、燒左口魚、赤蝦、赤貝、白身魚、日本鮮魚!

塩燒牛舌芯 $58
推介🥰🥰

秘製原條燒茄子 $38

一口牛柳粒$58

一口牛柳粒

旁邊嘅吞拿魚蓉魚子手卷,都好高質,吞拿魚蓉口感細膩,魚籽帶微微鹹味同埋鮮味,飯入邊仲有芝麻,大家互相配合,撈埋落壽司飯入邊食好夾!

烏冬都係日本手打烏冬,好彈牙~ 烏冬嘅湯底酸酸地,非常開胃,好飲到想飲哂啲湯。

另外茶壺蒸蛋一如既往非常滑溜!而且可以見到佢用嘅蛋非常黃,充滿蛋香。
壽司定食配吞拿魚蓉魚子手卷
吞拿魚蓉魚籽手卷
湯烏冬

彩虹卷 $88

顏色色彩繽紛,有唔同魚生(三文魚、帆立貝、吞拿魚、左口魚、赤貝)包住蟹柳、青瓜、甜蘿蔔,口感非常清新!
彩虹卷

手羽先 $28
相對之下呢個就比較普通,因為其他太好食🤣,將雞翼表面煎個到好香脆,內裏保持左雞肉嘅鮮嫩同埋肉汁,外層酥脆,內裏嫩滑。

芝士蒜蓉焗蠔 $48
超多芝士,整個芝士包住新鮮嘅生蠔,估唔到係呢一種味道,細佬食完一啖之後就同我講呢個真係好好食,好香濃嘅芝士配合蒜蓉味。🥰😋
芝士蒜蓉焗蠔

整體嚟講,如果要我推薦觀塘嘅日本餐廳,我都會推薦呢一間,性價比好高。
2023-07-24
壽司定食配吞拿魚蓉魚子手卷
吞拿魚蓉魚籽手卷
湯烏冬
彩虹卷
  • 木壽司定食手卷湯烏冬
近日觀塘工廈遊嘅時候,無意中發現呢個又可以燒肉,又有戶外位(夠chill😎)。木壽司定食配烏冬$168🍣呢個set超豐富,款款壽司都精美又高質,真係又睇得又食得📸塭燒牛舌芯$58🥩燒完依然好juicy,牛味濃郁,有咬口,即使唔點芥辣都已經食到lam lam脷👅煙肉芝士年糕燒$22🥓好特別,口感層次豐富,年糕同芝士加埋一齊係好軟糯嘅感覺,加上相對乾脆嘅煙肉,味道帶油香🧈手羽先$32🍖雞翼控點可以錯過,外皮燒至金黃,食落皮香肉脆🤤秋葵釀蝦膠串呢個係創意之作,食落無乜秋葵嘅滑潺潺感覺,配蝦膠口感獨特👍🏻忌廉芝士炸蠔卷$68加入忌廉芝士之後,滋味即時提升左⬆️上面仲有海葡萄,觀感🈵

壽司定食配烏冬$168🍣
呢個set超豐富,款款壽司都精美又高質,真係又睇得又食得📸

塭燒牛舌芯$58🥩

煙肉芝士年糕燒$22🥓

手羽先$32🍖
雞翼控點可以錯過,外皮燒至金黃,食落皮香肉脆🤤

秋葵釀蝦膠串

忌廉芝士炸蠔卷$68
加入忌廉芝士之後,滋味即時提升左⬆️上面仲有海葡萄,觀感🈵
2023-07-27 31 瀏覽
首先嚐嘗嘅係佢哋嘅招牌菜式——吞拿魚蓉夾餅。啱啱上嚟嘅時候,啲夾餅啲薄脆脆嘅外皮同吞拿魚蓉嘅香氣真係即刻勾起咗我地嘅食慾。第一口咬落去,夾餅脆脆嘅質感同魚蓉嘅鮮味完美結合,令人不禁發出讚嘆聲。隨住食落去,蔥嘅香氣令整個味道更加層次豐富。真係太正啦!緊嚟嘅係刺身拼盤。今日嘅刺身真係新鮮得嚟冇得頂,有吞拿魚、三文魚同蝦同帶子等等。食落去,一啖一啖嘅鮮味真係令我忍唔住「啊」嘅叫出聲,特別係配埋啲芥末同醬油,真係爽到冇得頂。我哋一邊食一邊交換短片,分享住每一個味蕾嘅享受。

2023-07-06
午餐
介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 和食屋 在觀塘 🇯🇵。神木日本料理 Kamiki Japanese Restaurant 。迅達工業大廈4樓A室。塩燒三文魚頭。HKD58 + 10% 秘製原條燒笳子。HKD38 + 10%炸雞軟骨粒。HKD58 + 10%手羽先。HKD28 + 10% 塩燒牛舌芯。HKD58 + 10% 一口牛柳粒。HKD58 + 10%汁燒魷魚串。HKD42 + 10% 木壽司定食配烏冬壽司六貫。吞拿魚蓉三文魚籽手卷。茶碗蒸。豬骨湯烏冬。漬物。麵豉湯。HKD168 + 10% 🤫 終於回歸香港嘅美食日記..第二篇決定介紹位於觀塘一幢好方便嘅工廠大廈嘅和食屋..叫做神木~🤫 神木餐廳佈置都幾靚..一入門口見到流水淙淙..又有小石佛陀同幾枝幼竹..唔知點解即刻聯想到京都..然後餐廳埋邊仲有幅日本神社典祭會見到嘅手繪狐狸面具嘅打咭牆..連狗狗主人都忍唔住幫狗狗著和服👘嚟打咭🤫 我哋兩條眼闊肚窄..叫咗鬼咁多嘢食..先講吓啲串燒..個人覺得手羽先勁抵食..廿八蚊有兩串..Total四隻大嘅雞中翼..簡單塩燒再加兩粒芝麻點綴吓已經好好味🤫 一口牛柳粒串串..車厘茄牛柳粒間住間住..牛
介紹返💁🏻‍♀️

。HKD28 + 10%

汁燒魷魚串
。HKD42 + 10%

壽司定食配烏冬
壽司六貫。吞拿魚蓉三文魚籽手卷。
茶碗蒸。豬骨湯烏冬。漬物。麵豉湯
。HKD168 + 10%

🤫 一口牛柳粒串串..車厘茄牛柳粒間住間住..牛柳粒香濃而且滑溜..車厘茄酸甜酸甜醒神開胃..牛舌芯我冇份食..朋友仔話大塊又厚切..燒得夠香..最緊要冇筋..然後魷魚串燒汁偏辣但係魷魚燒得啱啱好..彈牙惹味
🤫 炸雞軟骨粒粒炸得分明..有啲似酥炸嘅口感..送啤酒一流..燒笳子勁大一碌落咗超多生熟蒜同香蔥..超好味..哩個大推~
🤫 塩燒三文魚頭又係非常下酒..個頭只係輕輕細過我個頭少少..連埋個魚鮫都有幾多肉食..而且魚嘅油脂燒到咇哂出嚟..好香好惹味
🤫 最後大佬出場..我哋竟敢叫多咗個木壽司Set..六件壽司分別係赤身金目鯛..魷魚赤蝦..火炙左口魚裙邊同赤貝..食材新鮮..最欣賞壽司握法正宗唔會太大件..一啖一件剛好.. 比例完美..然後三文魚籽吞拿魚蓉手卷先不得了..飯同餸一比一..三文魚籽上邊仲有兩片金箔..又靚又滿足
🤫 然後個餐仲包咗豬骨湯烏冬茶碗蒸麵豉湯同漬物..OMG~其實我哋一心諗住食壽司同手卷..冇為意原來個Set包咗咁多嘢..一路食一路見到嘢食送上枱嗰下其實有啲Sam Hui🤭
🤫 叫咗咁嘢食..食唔晒打包埋..連埋加一先至五百中落樓..真心覺得抵食..而且好緊要係..侍應姨姨叔叔親切有禮..勤添茶添水..如果有食客帶寵物嚟又會開屏風為佢哋製造私人空間嘅同時唔會影響其他食客👍🏻朋友仔話佢第一個舉手話會翻兜喎🤣
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-07-20
2023-07-19 60 瀏覽
桃園柚子梳打 28 甜甜既柚子蜜再加上汽泡水 非常解渴藍柑乳酸梳打 28 酸酸甜甜好開胃 木壽司定食配烏冬 168 有五層壽司架,分別由赤蝦 赤貝 吞拿魚 燒左口魚群邊 白身魚組成再加一個 吞拿魚蓉魚子手卷,食材非常新鮮,特別燒左口魚群邊壽司,一食入口魚油爆炸,定食仲包含麵豉湯,茶碗蒸烏冬同前菜,烏冬彈牙,加少少七味粉梗加惹味,性價比高鹽燒牛舌芯(2串) 58 上面有少少鹽同黑椒,燒得岩岩好唔會太熟,非常爽口,有黃芥末,但個人覺得唔使點就已經好夠味煙肉芝士年糕燒 (2串)22 年糕軟糯煙韌,煙肉同芝士既配搭非常夾鹽燒油甘魚鮫 68 一件 成晚最無期待但最好味,魚肉鮮嫰滑,無腥味蒜蓉芝士燒蠔 96 4隻 抵食之選-四隻手掌咁大既生蠔上面全部都係芝士醬,好滑好creamy彩虹卷 88 有三文魚 油甘魚 赤貝 帆立貝 吞拿魚 左口魚群邊各一 六選卷物任君選擇
桃園柚子梳打 28 甜甜既柚子蜜再加上汽泡水 非常解渴

藍柑乳酸梳打 28 酸酸甜甜好開胃