介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 沾麵 在鰂魚涌 🇯🇵。神山麺屋 Kanzan Menya。新聲大廈地下AK及B號舖。白神山叉燒拉麵 Shiro Kanzan BBQ Pork Ramen。HKD78 + 10%神山豚角沾汁麵 Kanzan Tsukemen。HKD88 + 10%Additional Topping 低溫叉燒 Slow Cook Pork。HKD20 + 10%神山手造餃子 Kanzan Gyoza。HKD38 + 10%神山炸雞 配芥末醬Kanzan Deep Fried Chicken with Wasabi Salad Sauce 。HKD42 + 10%蒜香魷魚鬚 Fried Squid with Garlic 。HKD42 + 10%蘆筍牛肉卷 Asparagus & Beef Roll。HKD45 + 10%🤫 啱啱嗰個禮拜二同飯腳仔撐枱腳放工出尖沙咀食拉麵~點解特登出尖沙咀?係呀~我係慕名而嚟㗎..我想去試前排成日見到IG有人介紹嘅東京過江龍神山麺屋最出名嘅沾麵吖嘛😎🤫 大概七點左右到店已經半場坐滿..我哋被安排坐比較入邊嘅卡位..放眼望去..神山麺屋鋪面唔大..
介紹返💁🏻‍♀️

🇯🇵 沾麵 在鰂魚涌 🇯🇵
。神山麺屋 Kanzan Menya
。新聲大廈地下AK及B號舖

白神山叉燒拉麵

蒜香魷魚鬚 Fried Squid with Garlic
。HKD42 + 10%

蘆筍牛肉卷 Asparagus & Beef Roll
。HKD45 + 10%

🤫 大概七點左右到店已經半場坐滿..我哋被安排坐比較入邊嘅卡位..放眼望去..神山麺屋鋪面唔大..但係座位各具特色..有拉麵嘅吧枱位..又有好適合打卡嘅二人高枱位..仲有我而家坐嘅四人卡位..同埋側邊一細行普通座位
🤫 飯腳仔同我一人一個麵..另外再加咗好幾個小食..今餐真係堅豐富~我決定由小食起開始介紹..第一樣介紹嘅係各樣小食裏邊我最鍾意嘅蘆筍牛肉卷..蘆筍幼嫩爽口冇根而牛肉薄片亦都煎得啱啱好..調味方面相當惹味..令人一吃再吃
🤫 然後佢哋嘅餃子底皮煎得香脆兼且皮薄..一啖咬開有爆汁效果..再嚟就係飯腳仔最欣賞嘅魷魚鬚..呢度嘅魷魚鬚並唔係茶樓嗰啲酥炸魷魚鬚..而係蒜蓉汁燒..蒜蓉味香濃入味..魷魚鬚都幾新鮮彈牙..上邊再輕輕加咗啲芥末醬簡直係畫龍點睛
🤫 最後嘅小食..神山炸雞新鮮滾熱辣上枱..非常之香脆又唔會話太過油膩..輕輕嘅芥末醬調味就已經相得益彰..最緊要係旁邊仲有一定份量嘅蔬菜沙律..成件事即刻Refresh咗
🤫 再嚟就係重頭戲神山拉麵~我嘅豚角沾汁麵..先唔講味道..其實出邊街真係好少有質素咁好嘅沾麵賣九十蚊有找😂真心抵食..而且份量驚人..沾麵同湯麵嘅麵底係唔同㗎..沾麵嘅麵比湯麵兩倍粗身而且有坑紋..可以完全掛湯..然後麵質彈牙有口感..豚角燒到非常之焦香而且有兩大嚿..能夠做到入口鬆化肥瘦均勻..真心正斗
🤫 而飯腳仔嘅白神山叉燒拉麵亦都相當唔錯..中幼身嘅麵條配味道香濃嘅白湯..叉燒雖然薄但係好大塊以慢煮嘅烹調方法製成..有微微嘅鹹香..好味到飯腳仔要加碼多一份..另外一個重點就係~佢哋每碗麵都有全隻流心蛋㗎😆
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-05-16
來自日本東京的「神山」麵屋,被譽為「東京No.1沾麵」 據說在很多年前被日本電視台選為拉麵界的四大天王,大膽預測它等於香港的郭富城🤣這是我吃過比較正宗的沾麵,沾汁以多種魚介及秘制醬汁慢火熬製超過8小時而成,湯頭非常濃稠但又不會太鹹~店內裝潢如同身在東京,據說還有日本著名繪師的畫作 整體用餐體驗,包括上菜、食物質素和服務態度都不錯~ 人均 $140,算得上平價又好吃的沾麵店  ᐅ 神山豚角沾汁麵 $88 厚切豚角燒以秘制醬汁浸泡再燒至外面微微焦香,肉質鬆軟,不要少看這兩塊的份量!配上自家製的坑紋麵,輕易掛上濃郁湯頭,讓人停不下口🤤 ᐅ 高菜叉燒炒飯 $42/$58 分享一招 #隱藏吃法「#雜炊」 吃完沾麵後,把飯撈進湯裡,一湯兩吃;怕重口的可以根據喜好把湯放進飯裡,適應了在一次性全部倒入~  ᐅ 神山手造餃子 $38 餃子貼近日式家庭料理的調味; 胃部容量有限的話,會更推薦點炒飯

[推薦菜品]
ᐅ 神山豚角沾汁麵 $88

ᐅ 高菜叉燒炒飯 $42/$58

[Others]
ᐅ 神山手造餃子 $38
2023-03-12
  • 高菜叉燒炒飯
👉🏻神山豚角沾汁麵($88):非常出色既沾麵!豚角半肥瘦,口感十足,平時唔食脂肪既都忍唔住連肉一齊食。另外,炭火烤得微脆又不會燒焦,麵條軟硬適中,不會太硬或太淋。麵條配沾汁簡直完美組合。🍜👍🏻👍🏻👍🏻 👉🏻白神山豚角拉麵($85):湯頭濃郁唔太咸,都好好味。但由於剛才個碗神山豚角沾汁麵太出色,所以呢個湯拉麵就自然比下去了🤭 👉🏻蒜香魷魚鬚($42):另一出色既菜式,魷魚好彈牙,燒汁同沙律醬亦好夾,連平時唔好海鮮既另一半都大讚,2個人食哂一碟剛剛好。👍🏻👍🏻👍🏻 👉🏻蘆筍苗牛肉卷($45):蘆筍好新鮮,冇渣兼爽脆,牛肉亦唔會太肥,整體容易咬開👍🏻 👉🏻九條葱豚肉串($42):又係烤得好脆口,半肥瘦既汁燒豚肉🤤🍡 👉🏻巨峰梳打($28):好特別既樽身,唔係用杯裝,味道亦好飲,唔會似藥水味👍🏻🍇 👉🏻梅子青檸梳打($28):好清新既味道,青檸味較出🍋 返到屋企都唔會覺得好口渴,證明味精少,湯底真材實料。作為拉麵控,神山拉麵必定會再黎Encore!🤤🤩🤩

👉🏻梅子青檸梳打($28):好清新既味道,青檸味較出🍋

• 蘆筍苗牛肉卷
  • 白神山豚角拉麵
2023-05-16 67 瀏覽
 收工突然好想食碗沾麵🍜,即刻諗起神山麵屋💖💖,即興拉埋閨蜜去食👭呢間係日本超人氣拉麵店神山!神山麵屋係來自東京神田,主打沾汁麵,又提供多款香港店限定既小食,其中神山沾麵同湯餃子最令小編驚喜☺️店名的神山即日本第一高峰「富士山」,無論店內裝潢或餐牌設計,都好有日本風味⛩️廚房為開放式設計,可以睇下師傅煮麵既功架😃🥢🍜招牌神山叉燒沾汁麵沾麵湯底係一碗麵既精髓💖以大量豚骨,加上豚肉、多種日本魚介和秘製醬油慢火熬製超過12小時而成,味道濃郁,濃而不油,好正😋特製既沾汁麵麵條比一般拉麵店既粗並帶有坑紋,比較煙韌厚身,口感特別⚡️叉燒肉質軟硬適中🥢🥟🥟神山湯餃子經過先煎後煮,餃子皮仍帶微脆,與韭黃和菠菜同煮的秘製豚骨湯底同吃,口感層次豐富。🥢🍗湯咖喱雞腿定食聞落好濃郁既咖哩香味👃☺️份量好大份,雞腿好大隻2個女仔食好飽肚口感不會很黏稠,比較清爽既咖哩雞肉肉質都嫰滑,唔會乾柴,索哂咖哩味,2者配埋好惹味😝🥢吉列廣島蠔一碟三件,件數略嫌少焦點係內部的蠔肉,汁多鮮美,蠔味亦不俗。就是 size 比較小,滿足不了貪心的我。但以小食來說,是恰到好處的。

呢間係日本超人氣拉麵店神山!

廚房為開放式設計,可以睇下師傅煮麵既功架😃

🥢🍜招牌神山叉燒沾汁麵
沾麵湯底係一碗麵既精髓💖

🥢🥟🥟神山湯餃子

🥢🍗湯咖喱雞腿定食
聞落好濃郁既咖哩香味👃
☺️份量好大份,雞腿好大隻
2個女仔食好飽肚
口感不會很黏稠,比較清爽既咖哩
雞肉肉質都嫰滑,唔會乾柴,索哂咖哩味,
2者配埋好惹味😝

🥢吉列廣島蠔
一碟三件,件數略嫌少
🔥神山豚角沾汁麵 ($88)招牌神山沾麵湯頭採用上盛豚肉、豚骨、魚介及秘制醬油經過八小時熬製。配上獨有坑紋拉麵,口感爽滑,特別掛湯。另外豚肉表面經過煎煮,香味四溢。🔥湯咖哩雞腿定食 ($85)儀式感滿分的定食—湯咖哩配上雞腿和蔬菜,配上清爽開胃蘋果沙律、白飯和麵豉湯,非常飽足。🔥神山湯餃子 ($38)大粒豚肉餃子,配上濃郁熱湯,非常溫暖。🔥九條蔥豚肉串 ($42)肥瘦均勻的豚肉片,配上蔥和七味粉,加上柚子醬油,味道香溢清爽。🔥朝日啤酒 ($35)🔥蜜桃培茶 ($28)經過尖沙嘴Isquare就會見到既一間拉麵小店。入面既日式裝修好有心思有格調,雖然店舖不大,但都坐得好舒服,店員都好有禮貌。以食物質素和用餐體驗來說,真的非常物超所值,經過可以一試~📍神山麺屋 (新聲大廈) (尖沙咀)尖沙咀漢口道17號新聲大廈地下AK及B號舖
🔥神山豚角沾汁麵 ($88)

🔥湯咖哩雞腿定食 ($85)

🔥神山湯餃子 ($38)
大粒豚肉餃子,配上濃郁熱湯,非常溫暖。

🔥九條蔥豚肉串 ($42)

🔥朝日啤酒 ($35)

🔥蜜桃培茶 ($28)

📍神山麺屋 (新聲大廈) (尖沙咀)
尖沙咀漢口道17號新聲大廈地下AK及B號舖
2023-05-09 53 瀏覽
*💭神山麺屋有不少分店的麵屋武藏和神山麺屋集團,午市套餐相當抵食,除了拉麵外,還有丼飯選擇。►赤色山豚角拉麵🍜豚角有兩大舊,肥肉比例較多,好對我胃口,湯頭入味,讓人回味無窮🤤►神豚燒叉燒沾汁麵🥢沾麵也很值得一試,麵條彈牙掛汁,搭配上滑嫩大份的叉燒,超滿足🫶🏻►手造餃子🥟煎得香口,餡料肉多,餃子皮也很薄,吃起來很多汁美味😋►九條蔥豚肉串🐖賣相吸引,油脂滿滿的豬肉鮮嫩多汁,配上烤得剛好的蔥段,可以中和一下油脂感。►炸雞🐓外皮酥脆,裡面卻非常嫩滑,點上沙律醬更邪惡美味🤤
💭神山麺屋

►赤色山豚角拉麵🍜

►神豚燒叉燒沾汁麵🥢

►手造餃子🥟
煎得香口,餡料肉多,餃子皮也很薄,吃起來很多汁美味😋

►九條蔥豚肉串🐖

炸雞🐓
外皮酥脆,裡面卻非常嫩滑,點上沙律醬更邪惡美味🤤
2023-05-09 28 瀏覽
雖然暫時未能踏足日本⋯⋯美食除左想念已久的燒肉,其次嘅肯定係拉麵⋯呢間聞說是東京Top3沾麵,即管試試止下癮啦平日晚上人沒有很多,座位舒適。.🍴神山豚角煮沾麵 $88 - 沾麵湯底用上豚骨/魚介發醬油熬製而成,首要條件沾麵湯熱度必須要足夠,濃郁而不過鹹不膩,配上粗身有韌度的麵條,麵條間有坑紋有助掛汁,麵條湯底配合得宜。配料方面,厚切豚角肥瘦勻稱,有預先醃至入味,表皮焦香帶有陣陣炙燒香氣,味付蛋同樣有醃製入味,而且生熟程度控制得宜,呈現滿分嘅流心效果☺️份量足,味道亦非常出色.湯咖喱雞腿定食 $85 - 雖是主打拉麵餐廳,但看到餐牌色澤繽紛的咖哩,糾結一番決定一試😆 有別於坊間呈現方式,咖哩偏向流質,但香料香氣濃郁程度比起日常接觸的咖哩料理卻有過之而無不及,反而感覺有驚喜!雞腿尺寸合理,啖啖肉當然最爽,另外配菜亦有約6-7款不同蔬菜,營養平衡感覺上都好啲😂.🍴神山手造餃子 $38 - 一碟5件,煎至表皮香脆,皮薄餡料亦足,有少許肉汁。雖然說不上跟坊間的特別與聚不同,但整體來說抵食且味道中上,作為佐酒小吃仍然值得推薦。.🍶Sake 清酒 $85 - 以一般日式餐廳說清酒尚算便宜,入口順口有清
呢間聞說是東京Top3沾麵,即管試試止下癮啦
平日晚上人沒有很多,座位舒適。
🍶Sake 清酒 $85 - 以一般日式餐廳說清酒尚算便宜,入口順口有清新花香及微甘口餘韻。

整體餐廳價格非常合理,沾麵不論麵條湯底配料都非常出色,值得一試。
2023-04-28 57 瀏覽
今晚同朋友去咗尖沙咀嘅神山麵屋食晚飯,鋪頭比起坊間嘅拉麵店大,可以坐到30人左右,環境好舒服,好似去左日本居酒屋。我地叫左神山豚肉角沾麵同蕃茄叉燒湯拉麵,仲有啲小食。神山豚肉角沾麵嘅麵條好掛湯好有口感,個湯頭濃郁香醇,豬肉又好有層次,真係好正。蕃茄叉燒拉麵嘅湯頭酸酸甜甜,好清新唔會覺得好油膩,叉燒又好軟好嫩!小食方面,我地試咗蒜香魷魚鬚、豬骨湯餃子同唐揚豆池魚。魷魚鬚超重蒜香味,加埋啲蛋黃醬,好開胃。少有小食既餃子用上豬骨湯,湯底很濃郁,餃子餡料好豐富!唐揚豆池魚好嫩好脆,炸得好香,好適合做下酒菜。

我地叫左神山豚肉角沾麵同蕃茄叉燒湯拉麵,仲有啲小食。

小食方面,我地試咗蒜香魷魚鬚、豬骨湯餃子同唐揚豆池魚。

魷魚鬚超重蒜香味,加埋啲蛋黃醬,好開胃。

少有小食既餃子用上豬骨湯,湯底很濃郁,餃子餡料好豐富!

唐揚豆池魚好嫩好脆,炸得好香,好適合做下酒菜。
2023-04-25 78 瀏覽
呢間神山拉麵來自日本東京,主打沾麵。佢地理位置好方便,店舖樓面都好大好乾淨,每碗麵平均$70-80蚊,喺呢個地段黎講幾抵食。我今日食左: 🔸️極辛牛舌沾汁麵套餐($148,8.2/10)套餐配特飲同辛味豚耳。特飲我揀左蜜桃焙茶。沾麵係熱上,上面有三塊牛舌。佢個極辛湯底可以分三隻辣既級別,我今次係揀最低級辣,但佢個低級辣都真係辣,唔食得辣既就最好唔好揀呢個。沾麵麵質都還可以,個沾湯味道幾好!牛舌就一般正常水平。隨套餐送既辛味豚耳幾好食!蜜桃焙茶都好好味好解渴。 🔸️唐揚豆池魚($42,8.2/10) 炸得好酥脆,好香口,豆池魚味都幾出。佐酒一流。

🔸️極辛牛舌沾汁麵套餐($148,8.2/10)

🔸️唐揚豆池魚($42,8.2/10)
炸得好酥脆,好香口,豆池魚味都幾出。佐酒一流。
1K
2023-04-23 847 瀏覽
今晚行過尖沙咀漢口道比我發現了一間唔錯嘅麺屋,外觀簡樸,座位都算闊落,有兩種位置,近師傅嘅吧枱位置,同靠牆嘅座位選擇,則好有人埋單離開可以座在靠牆卡位位置,裝修用了好多日系風格裝飾!餐牌在選擇小食款式都有不同選擇,先點了神山炸雞,師傅炸得雞件外脆,咬開裡面肉質嫩滑多汁配埋個醬汁入口,真係十分好味!另一款蒜香魷魚鬚,香脆蒜片襯托煙靭彈牙嘅魷魚鬚,味道十分配合入味!這個絕對就係佐酒恩物唐揚豆池魚,炸得十分香口,口感香脆,鹹鹹香香很惹味飲品這裡都有不同選擇,但今晚就沒有點酒精飲品,反而點了使用話題性十足的茄紅素製作出最適度的番茄梳打,番茄味和汽水的完美配合感覺十分清新!主角神豚燒叉燒沾汁麵,沾汁麵用上的湯頭選用大量豚骨、上乘豚肉、日本魚介及秘製醬油,慢火煮超過八小時,味道十足。將彈牙爽口嘅麵放進湯中,沾上濃湯入口,十分好味道!而神豚燒叉燒陣陣香味撲鼻,燒得十分香軟嫩滑肥美,入口個種只有在口中嘅感覺十分滿足!落單時還追加了筍片分開上入口爽口之餘份量十足,配埋個沾麵一齊入口絕對配合!人流不停,喜歡食沾麵或拉麵,這裡又係另一個選擇!
今晚行過尖沙咀漢口道比我發現了一間唔錯嘅麺屋,外觀簡樸,

人流不停,喜歡食沾麵或拉麵,這裡又係另一個選擇!
2023-04-20 78 瀏覽
📍 神山麺屋 Kanzan Menya🌍尖沙咀漢口道17號新聲大廈地下AK及B號舖 Shop AK & B, G/F, Sands Building, 17 Hankow Road, Tsim Sha Tsui📝整體評分:8/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝招牌❅神山豚角沾麵❅ $88大量豬骨熬製,加入魚介同醬油調味;麵條相當特別,有坑紋,格外掛汁!豚角猶如東坡肉嘅軟綿,入口卻不覺得肥膩,高溫炙燒過十分焦香。❅黑神山叉燒拉麵❅ $78黑蒜油為主調,入口非常香口;叉燒偏瘦,慢煮粉嫰唔柴,拉麵唔多,有D唔夠喉!❅溫泉蛋牛肉飯丼❅ $48(小)輕輕剌穿溫泉蛋,蛋汁四溢,拌入米飯中,令飯變得滑溜溜的而且充滿蛋香,牛肉仲唔會好多脂肪~❅蘆筍苗牛肉卷❅ $45蘆筍苗勁青脆多汁,降低煎出牛肉油膩感,成件事好match~❅蒜香魷魚鬚❅$42魷魚鬚爽彈唔老,蛋黃醬味比突特出,蒜香幾吊味。❅吉烈廣島蠔❅ $48金黃香脆卻不油笠,可口多汁!
📍 神山麺屋 Kanzan Menya

🌍尖沙咀漢口道17號新聲大廈地下AK及B號舖

📝整體評分:8/10

招牌❅神山豚角沾麵❅ $88
大量豬骨熬製,加入魚介同醬油調味;
麵條相當特別,有坑紋,格外掛汁!

❅黑神山叉燒拉麵❅ $78

❅溫泉蛋牛肉飯丼❅ $48(小)

❅蘆筍苗牛肉卷❅ $45
蘆筍苗勁青脆多汁,降低煎出牛肉油膩感,成件事好match~

❅蒜香魷魚鬚❅$42
魷魚鬚爽彈唔老,蛋黃醬味比突特出,蒜香幾吊味。

❅吉烈廣島蠔❅ $48
金黃香脆卻不油笠,可口多汁!

呢間真係好多人讚賞,未食過沾麵嘅我真係一試難忘大開口福。🍜 神山豚角沾汁麵 $88好味❗️豚角唔嚡口,油脂豐富,外面有燒過香脆得嚟有少少濃邊亦鎖住肉汁。秘製汁好鮮濃再配上坑紋麵,掛晒啲汁係麵坑中間條條香濃。🍛 湯咖喱豚角飯(午餐)$85 配🍎蘋果沙律咖哩入面竟然有新鮮蓮藕,西蘭花,秋葵,浸滿微辣日式咖哩,都幾惹味。豚角同上面沾麵一樣。蘋果沙律呢個真心正,蘋果勁鮮甜爽脆❗️🥟神山手造餃子 $385隻。皮薄餡算多,啲餡唔鬆散👍🏻 肉質新鮮,有少少肉汁。手造有誠意,因好多餐廳都係訂急凍貨🥹🐮蘆筍牛肉卷 $45正常揮發,唔油。蘆筍新鮮❗️如果係蘆筍控人士一定要叫呢個。🦑蒜香魷魚鬚 $42 Q彈爽口,配上沙律醬另有一番風味。送酒友一流,如果唔飲得酒送梅子青檸梳打都正❗️飲品:蘋果焙茶 跟餐$15梅子青檸梳打 $28幾特別有兩角青檸、一粒梅子、幾片紫蘇葉同薄荷葉,梅子可以篤下佢先飲,酸酸甜甜幾開胃。一定會 encore 沾汁麵🧡想試燒叉燒沾汁麵🤓 #坑紋麵 正❗️
呢間真係好多人讚賞,未食過沾麵嘅我真係一試難忘大開口福。

🍜 神山豚角沾汁麵 $88

🍛 湯咖喱豚角飯(午餐)$85
配🍎蘋果沙律

蘋果沙律呢個真心正,蘋果勁鮮甜爽脆❗️

🥟神山手造餃子 $38

🐮蘆筍牛肉卷 $45
正常揮發,唔油。蘆筍新鮮❗️如果係蘆筍控人士一定要叫呢個。

🦑蒜香魷魚鬚 $42

飲品:

蘋果焙茶 跟餐$15
梅子青檸梳打 $28

2023-04-17 62 瀏覽
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥📍神山麵屋🤍神山豚角沾汁麵💰88🤍神豚燒叉燒沾汁麵💰88神山麵屋的麵條真是一絕!佢地嘅豚角沾汁麵和神豚燒叉燒沾汁麵,都非常美味。豚角湯汁濃郁,又不會太咸,非常適合搭配麵條。叉燒也很入味,大大舊好飽肚的呢!🤍吉列廣島蠔🦪💰48炸過脆卜卜新鮮的生蠔搭配特製的醋汁和調料,口感清爽,非常開胃。🤍蘆筍苗牛肉卷💰45牛肉卷卷得很緊實,口感鮮嫩,搭配得幾好~口感豐富🤍蒜香魷魚鬚💰42蒜香魷魚鬚,蒜香味也很濃郁。🤍梅子青檸梳打💰28味道非常清爽,好解口渴😬非常適合作為一頓美食的收尾。🤍蘋果汁💰22係日本產地嘅蘋果汁🍎好飲~
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
📍神山麵屋
🤍神山豚角沾汁麵💰88
🤍神豚燒叉燒沾汁麵💰88

🤍吉列廣島蠔🦪💰48

🤍蘆筍苗牛肉卷💰45

牛肉卷卷得很緊實,口感鮮嫩,搭配得幾好~口感豐富

🤍蒜香魷魚鬚💰42

蒜香魷魚鬚,蒜香味也很濃郁。

🤍梅子青檸梳打💰28

味道非常清爽,好解口渴😬非常適合作為一頓美食的收尾。

🤍蘋果汁💰22
係日本產地嘅蘋果汁🍎好飲~
  • 蘆筍苗牛肉卷
  • 神豚燒叉燒沾汁麵
  • 梅子青檸梳打
2023-04-16 451 瀏覽
復活節放假心情特別輕鬆,出去尖沙咀 買化妝品,順便同姊妹食過東京 人氣 Top 🔝 3 沾麵 🍜🥟 有驚喜!估唔到香港都可以食到日本沾麵的地道。神山麺屋 位於尖沙咀地鐵站附近,交通方便,過江龍沾麵店,來自東京。充滿日式居酒屋情懷的木製枱櫈,卡位也有吧檯,私隱度幾高。日式小食、飲品、沾麵應有盡有。梅子青檸梳打飲料我選擇了梅子青檸梳打,梳打顏色清澈,飲落清甜梅子青檸味,酸酸甜甜,消暑解渴。和風蘋果沙律蘋果味道突出,配合和風沙律醬汁,很容易入口,蘋果蔬菜比例調得恰到好處,淡香很清新。吉列廣島蠔吉列蠔炸到金黃香脆,可口多汁,咬落入面好 creamy,沾上秘製醬汁,層次更加豐富。九條葱豚肉串九條葱原汁原味很幼細,豚肉串肥肉不多,相當大塊,豚肉口感爽彈。肉汁沾滿九條葱,上面還灑上七味粉,很惹味。神山手造餃子🥟食沾麵當然要配上餃子啦!煎餃子外皮煎至金黃色,咬落微脆,餡料多汁。神山豚角沾汁麵最後壓軸出場的就是神山沾汁麵,簡簡單單我選擇了神山豚角沾汁麵。招牌神山豚角沾汁麵果然非同凡響,湯頭以豚骨豚肉&魚介熬製而成,味道濃厚,香而重口味,作沾麵用最適合不過。粗身麵條,吃起來有嚼勁&彈性,麵條紋理令沾汁容易

梅子青檸梳打

和風蘋果沙律

吉列廣島蠔

九條葱豚肉串

神山手造餃子🥟

神山豚角沾汁麵

粗身麵條,吃起來有嚼勁&彈性,麵條紋理令沾汁容易掛上,麵條都幾彈牙,口感十分煙韌。

兩大塊厚身的豚角,燒得非常焦香,肥瘦均勻,肉質軟腍,很入味又惹味。

還有細緻的配料,溏心蛋、筍片、蔥花。

總括神山麺屋食物質素高,飲杯傾下計,服務細心,價錢都親民,性價比高,絕對可以一試!

• 神山手造餃子
  • 梅子青檸梳打
  • 吉列廣島蠔
2023-04-12 69 瀏覽
如果你係一個拉麵粉絲,一定唔可以錯過尖沙咀漢口道嘅「神山麺屋」!呢間餐廳環境好有日本風味,令到你彷彿置身喺日本嘅拉麵店一樣!🍜😍話咁快就要講到神山麺屋嘅招牌菜啦!神山豚角沾汁麵真係一個絕對嘅必試!🌟拉麵本身口感好好,加上豚角同埋沾汁,味道十分香濃!拉麵同汁嘅配搭非常得宜,令到味覺有層次感。🤩除咗神山豚角沾汁麵之外,其他款式嘅拉麵都好好味,每一碗都係現點現煮,保持咗拉麵本身嘅鮮味同埋口感。配菜方面,叉燒同埋蛋都做得好好,叉燒嘅肉質好滑嫩,蛋黃又流心,好適合用嚟配拉麵!會話神山麺屋係一間非常值得嚟試嘅拉麵店,環境好有日本風味,食物味道又好又正,真係一個好正嘅日式拉麵體驗!👍