2022-03-16 2277 瀏覽
實在很久沒吃日本拉麵或沾麵了,這天終於忍不住,在這間「神山麵屋」吃了一碗非常滿意的日本沾麵。原來「神山麵屋」在日本是一間曾得過東京 No.1沾汁麵稱號的拉麵店,更曾被日本TBS電視台票選為拉麵四天王之一,聽說在第五波疫情爆發之前,這裡經常都要排隊等候才能入內吃麵,多得令人討厭至極的新冠肺炎,讓我可以這天可以不用等候,直接進店一嚐這久聞其名,但之前沒有光顧的拉麵店。「神山豚角沾汁麵」($88)是餐牌內頁第一款店家推薦的沾麵,既是重點推介,我又是第一次光顧,當然不作他想,先去試一試它。我對這「神山豚角沾汁麵」最深的印象是它的靈魂----沾麵汁。從餐牌介紹中得知這湯頭選用了大量豚骨和豚肉、日本魚介及秘製醬油調味,並以慢火熬製超過八小時而成,怪不得我在喝這口感黏稠,富有膠質的沾麵汁時覺得十分美味,而我覺得最滿意的地方,是這喝來好像有點粟米湯甜味的沾麵汁,雖然味道濃郁,但完全不會令人覺得過鹹或過甜,味道正正恰到好處。至於這沾麵所用的麵條,是香港限定,自家特製的坑紋麵。這掛汁能力不俗的坑紋麵,麵條中的坑紋,讓每條麵條都能掛上濃稠的湯汁,用來沾汁吃,也相當之夾。這麵的另一主角,兩件掃上了秘製醬汁,並
這麵的另一主角,兩件掃上了秘製醬汁,並以高溫燒至微帶焦香的厚燒豚肉肥瘦比例適中,軟腍好吃得來絲毫不會讓人感到肥膩,那原隻溏心蛋用上了日本蛋,也蛋汁澎湃,顏色深濃,而且富有蛋香和蛋味,加上少許的筍乾和青蔥,材料雖不算頂多,已足以令我對這沾麵給予極高的評價。
吃日本拉麵或沾麵,最佳配搭當然是喝冰水,不過這裡沒有冰水,只得凍水,既是如此,不如就叫點特別的飲料佐麵。在餐牌中揀了以玻璃杯奉上的「凍蜜桃焙茶」($28)。這凍飲茶味不濃,蜜桃味就較突出,甜甜的味道隱透著少許的茶味,感覺都幾特別。
這次吃的「神山豚角沾汁麵」我是吃得十分滿意的,沾麵水準比我以往吃過的都要好。這拉麵店還有其他材料配搭的沾麵和拉麵,也有飯和一些小食可供客人享用,下次再來的話,我應該會試試別的,希望其他菜式水準都有這次吃的沾麵那麼高吧!
  • 神山豚角沾汁麵
今次想同大家介紹既係來自東京no.1神山麵屋既人氣沾麵,滿足下大家嘅旅行癮🤗📍 神山麺屋 尖沙咀漢口道17號新聲大廈地下AK及B號舖🍜神山豚角沾汁麵 $88好驚喜,沾麵帶有淡淡麥味,麵條表面有凹凸坑紋,問過老闆先知原來係刻意咁做,令到每條麵條都可以掛汁(🐭認為係食沾麵最高境界😆),麵質煙靭有彈性,口感剛剛好🔥 豚角燒以180度高溫燒至香脆金黃,充滿油脂香但又唔會太膩,成功鎖住肉汁,而且一碗麵配上兩大件,老闆係極之慷慨!沾麵湯底由豚骨、魚介同秘製醬料熬製而成,帶點黏稠富膠質,內有蔥花和豚肉粒。如果大家係重口味fan,呢碗沾麵絕對冇嘢可以挑剔🤗 🥟神山手造餃子 $38外皮煎得香脆,味道正常發揮,作為沾麵小食,份量剛好。👅舔脷指數:👅👅👅👅價比指數:🔥🔥🔥🔥⭐️推介指數: 8/10✨雖然最近停咗晚市,晏晝照常營業,而家人龍明顯冇之前咁長,大家經過既可以去試吓😉

📍 神山麺屋
尖沙咀漢口道17號新聲大廈地下AK及B號舖

🍜神山豚角沾汁麵 $88

🥟神山手造餃子 $38
外皮煎得香脆,味道正常發揮,作為沾麵小食,份量剛好。

👅舔脷指數:👅👅👅👅
價比指數:🔥🔥🔥🔥
⭐️推介指數: 8/10

2022-02-23 92 瀏覽
日本開過來的拉麵鋪,之前在東京已試過,覺得還好,諗住價錢合理就試下香港分店如何。入面空間都算大既有卡位,但服務就麻麻地,叫左神山燒豚肉沾麵,和神山拉麵,兩款既拉麵粗幼係唔同既。個人認為沾麵掛湯做得唔錯,幾入味,拉麵都幾彈牙,叉燒食落油脂分布均勻,好食既。至於拉麵都一樣,湯底熬製幾好,有骨膠原,但唔知點解兩款湯底都唔太熱……只係暖暖地,希望可以改善。對比日本食過,我覺得日本做得好啲既,同埋份量都有偏差,但以呢個價錢來說都可一試。

2021-12-25
午餐
赤神山豚角煮拉麵 @$85: 拉麵湯底很濃郁, 但不會過鹹, 拉麵滿滿的彈性, 而且很掛湯, 此辣味會愈食愈辣, 刺激刺激!!!... 醬煮豚足片沾汁麵 @$98: 我選了香濃豚骨湯湯底, 湯底同樣滿滿豚骨香氣, 濃郁濃郁, 豚足片如同骨膠原啫哩, 口感軟糯糯的, 吉列廣島蠔 @$48: 吉列做得不錯, 脆卜卜, 口感鬆化鬆化的, 蒜香魷魚鬚 @$42: 魷魚鬚很入味, 口感爽爽的,  曙光(醬油果凍酸甜甜橘) @+$15: 味道很清新的一杯梳打, 但我喝不到醬油的味道, 此拉麵店裝潢很日式, 不錯不錯!!!

赤神山豚角煮拉麵 @$85:

拉麵湯底很濃郁, 但不會過鹹,

拉麵滿滿的彈性, 而且很掛湯,

此辣味會愈食愈辣, 刺激刺激!!!...

醬煮豚足片沾汁麵 @$98:

我選了香濃豚骨湯湯底,

湯底同樣滿滿豚骨香氣, 濃郁濃郁,

豚足片如同骨膠原啫哩, 口感軟糯糯的,

吉列廣島蠔 @$48:

吉列做得不錯, 脆卜卜,

口感鬆化鬆化的,

蒜香魷魚鬚 @$42:

魷魚鬚很入味, 口感爽爽的,

曙光(醬油果凍酸甜甜橘) @+$15:

味道很清新的一杯梳打,

但我喝不到醬油的味道,

此拉麵店裝潢很日式, 不錯不錯!!!

2022-01-03
2022-02-13 102 瀏覽
來到尖沙咀吃非常出名的沾麵裝修非常有格調 充滿日式風味• 神山豚角沾汁麵湯頭選用豚骨 日本魚介 秘製醬油調味使用自家製坑紋面 掛湯層次更為突出豚角充滿油脂香 塗上醬汁再烤 色澤豐富• 神豚燒叉燒沾汁麵沾麵湯非常濃郁 叉燒燒至焦香 與豚角相比是另外一種口感 配上醬煮洋蔥 ~ 好食😋• 神山手做餃子餃子煎得外脆內軟 保留肉汁必點的小食• 九條蔥豚肉串京蔥的配搭令整體感覺不會太油膩配上柚子胡椒醬 帶來清新的感覺• 梅酒 啤酒當然要配上冰凍的梅酒和啤酒
來到尖沙咀吃非常出名的沾麵

配上柚子胡椒醬 帶來清新的感覺

• 梅酒 啤酒
當然要配上冰凍的梅酒和啤酒
2022-02-11 74 瀏覽
尖沙咀開了神山,我吃過覺得好好味,所以今次帶老公去回憶一下之前在東京吃沾麵既味道! 老公叫左一碗神山豚角沾汁麵,見餐牌我就覺得幾肥下,佢話好好味,我試左一口又覺得好ok,唔會覺得好肥又香口 我自己就叫左神豚燒 燒沾汁麵,我次次都係吃呢款,每次都係好好味!佢既 燒用慢煮後再烤!溫泉蛋就更不用說,非常好味! 依家冇得去日本,去神山頂住檔先!呢間食市好有水準!

依家冇得去日本,去神山頂住檔先!呢間食市好有水準!

2022-01-31
2022-01-23 83 瀏覽
📍一路聽到有朋友推介呢間拉麵舖嘅豚角燒而且曾經被日本電視台推薦為東京必食沾麵咁啱行過就即刻試下先🌀神山豚角沾汁麵神山最出名嘅係豚角燒🔸 一場黎到冇理由唔試Wo!用上梅花肉 加上秘製醬油熬製而成 餐廳仲用上180度高溫再烤煮 所以會食到豚肉邊位有炙燒感覺 相當香口味道唔錯 不過可惜豚肉太乾身 食落肉質太硬值得一讚 餐廳嘅沾麵麵質相當有特色 每條拉麵都有兩條坑紋掛湯能力大大提升 食到沾麵湯嘅鮮味湯頭幾濃郁而不油膩 有不少豚肉粒在內 相當有誠意不過可能期望太大 並沒有被驚艷到 不過絕對可以一試🙊
📍

一路聽到有朋友推介呢間拉麵舖嘅豚角燒
而且曾經被日本電視台推薦為東京必食沾麵
咁啱行過就即刻試下先

🌀神山豚角沾汁麵
神山最出名嘅係豚角燒🔸 一場黎到冇理由唔試Wo!
味道唔錯 不過可惜豚肉太乾身 食落肉質太硬

值得一讚 餐廳嘅沾麵麵質相當有特色 每條拉麵都有兩條坑紋
掛湯能力大大提升 食到沾麵湯嘅鮮味
湯頭幾濃郁而不油膩 有不少豚肉粒在內 相當有誠意

不過可能期望太大 並沒有被驚艷到 不過絕對可以一試🙊
2022-01-21 60 瀏覽
神山豚角燒沾汁麵 $88神豚燒叉燒沾汁麵 $88沾麵湯底唔會好鹹,湯底都有啲五花腩肉,令湯底更香肉味,麵條係粗嘅。豚角燒有兩舊五花腩肉,好香炙燒味,因為好多脂肪,一咬就入口即溶;叉燒就無肥肉,同樣好香炙燒味。蛋煮到剛好,溏心效果好好,一咬開蛋汁就流曬出黎,好正🤩盧筍苗牛肉卷 $45肥牛包住好多盧筍苗都唔會散,一啖食到好多嘢感覺好滿足唐揚豆池魚 $42池魚營養豐富,點酸酸地有啲wasabi嘅醬汁好開胃,亦可以消膩。
神山豚角燒沾汁麵 $88

神豚燒叉燒沾汁麵 $88

盧筍苗牛肉卷 $45
肥牛包住好多盧筍苗都唔會散,一啖食到好多嘢感覺好滿足

唐揚豆池魚 $42

2022-01-17 49 瀏覽
呢一間尖沙咀嘅拉麵店,仲有招牌沾汁麵。😘同朋友得心思思,打算嚟試咗好耐。今日中午,兩個得閒,所以就入嚟試咗下,店鋪嘅裝飾好舒服,🥰好有日本嘅感覺,全木嘅裝飾,冬天都覺得好warm。🍜神豚燒叉燒沾汁麵,因為又有沾汁,又有經典嘅叉燒,🐷叉燒薄得嚟唔會好肥,所以口感好正。🤓另外一個拉麵,我哋試咗神山豚角沾汁麵,兩嚿大大嘅豚肉,😎足料之餘醬汁好濃郁。🐤神山炸雞,小食叫咗呢一個,我哋都覺得好香好脆!

🐤神山炸雞,小食叫咗呢一個,我哋都覺得好香好脆!
2022-01-16 56 瀏覽
知道尖沙咀有間食日本沾麵好出名嘅餐廳叫神山麵屋。今次專程約埋朋友去食。我哋order左神山豚角沾汁麵、神豚燒叉燒沾汁麵、神山手造餃子、蒜香魷魚鬚、梅子青檸梳打及蜜桃培茶。個沾麵湯底好有信心保證,濃而不膩,好足材料及用長時間餚製,值得推介。加上豚角及叉燒,令人置身日本食一樣,而且拉麵絕對彈牙爽口。餃子煎得剛剛好,外表微金黃色但包住入面d餡料,鎖住肉汁。正!蒜香魷魚鬚好重蒜味而且夠惹味,魷魚鬚又新鮮,食到停吾到口。另2杯飲品絕對係打卡之選,兼味清可口,任何人都喜歡。

蒜香魷魚鬚好重蒜味而且夠惹味,魷魚鬚又新鮮,食到停吾到口。

另2杯飲品絕對係打卡之選,兼味清可口,任何人都喜歡。
2022-01-13 76 瀏覽
✨神山麵屋✨分店: 九龍尖沙咀北京道12號及漢口道17號新聲大廈地下A&K及B號鋪神山麺屋全新尖沙咀分店,尖沙咀分店限定重量級「火山極盛豚肉沾汁麵 」。除咗份量巨大外,更是香港首創自家特製坑紋麵,沾滿湯汁,麵質彈牙更煙韌,湯頭不會太鹹,筍爽脆,另外外撘了辣油更有另外層次,香氣提升。另外最最最吸引就是火灸過的豚肉,加上簡單調味,帶出豚肉本身的鮮甜味,入口不會太膩,兩人吃也已經很飽。#神山麺屋 #menyamusashi_hk #拉麵四天王 #日本 #火山極盛豚肉沾汁麵 #豚角燒 #首創坑紋麵 #hkfood #foodie
✨神山麵屋✨

2022-01-12 49 瀏覽
好耐冇食過日本沾面,趁比政府又禁堂食之前,拿拿臨黎試下尖沙咀呢間沾面店先。招牌主打神豚燒叉燒沾汁面,熱辣辣嘅湯汁配埋凍嘅沾面一齊食,係最傳統嘅食法,但呢度特有嘅凹凸坑紋令面條可以更多掛湯,味道亦更濃郁。而叉燒雖然偏乾身,但因為醃得夠入味所以都算可以彌補不足。糖心蛋熟嘅程度亦都岩岩好,一咬落去蛋汁就隨之而流出黎。鍾意食辣既朋友就唔好錯過赤神山豚角拉面橙紅色既湯底令你帶黎快感蒜香魷魚鬚$42,蒜香味十足,魷魚鬚煙韌有咬口。神山炸雞$42,炸得金黃香脆,但仍然能夠保持肉汁。巨峰梳打$28,蘋果汁$22

鍾意食辣既朋友就唔好錯過赤神山豚角拉面
橙紅色既湯底令你帶黎快感

蒜香魷魚鬚$42,蒜香味十足,魷魚鬚煙韌有咬口。

神山炸雞$42,炸得金黃香脆,但仍然能夠保持肉汁。

巨峰梳打$28,蘋果汁$22
2022-01-05
2022-01-12 33 瀏覽
Stumbled upon this 🍜ramen spot a while ago and was genuinely impressed by the quality of their food and the incredibly reasonable price point!While I do love my tonkotsu ramen and chicken soup ramen, it’s nice to have a simpler soup base for a change as well. Their shoyu soup was the perfect balance of savoury and sweet, and absolutely perfect for me who loves anything related to soy sauce😂 Their ramen was chewy and al dente without being overly thick and hard. Pork slices were tender without be

Their ramen was chewy and al dente without being overly thick and hard. Pork slices were tender without being too fatty which was right up my alley. And one must mention their soft boiled egg!! Sweet, savoury and runny, it was literal perfection!🥰

Would definitely revisit😍

🍜Shoyu Pork Ramen 叉燒醬油拉麵 HKD 78
🍜Kuro Kanza BBQ Pork Ramen 黑神山叉燒拉麵 HKD 78
🥩Asparagus and beef roll 蘆筍苗牛肉卷 HKD 45
🥟Kanza Gyoza神山手造餃子 HKD 38
  • 牛油蘆筍炒雜菌
  • 叉燒醬油拉麵
2022-01-12 33 瀏覽
.主打超掛汁坑紋沾汁麵神山沾汁麵能做到街知巷聞全因由食材至烹調工序一絲不苟湯頭嚴選大量豚骨、混合上乘豚肉、多種日本魚介及日本秘製醬油以慢火熬製超過12小時,湯頭濃味有骨香,配搭店子特製的坑紋麵條,麵條比一般拉麵店的粗每條麵均充斥掛湯鮮甜滋味。非常掛汁!=======================店方表示堅持在香港生產沾麵,並沿用日本的配方和材料,以確保麵條於兩至三天發成熟後,以最佳賞味狀態送到食客面前。=========================🍜招牌神山沾汁麵(定價$85)厚燒豚肉掃上秘製醬汁來烤,帶有微微焦香,入口充滿油脂香而不會過膩,有驚喜。配有筍同埋原隻糖心蛋=========================黑蒜豚肉拉麵 ($68)黑蒜湯底剛好吾會太鹹=========================🥩雙色牛舌($78)以兩種不同烹調手法炮製,低溫煮夠嫩滑,牛舌味濃;香煎夠香口惹味,一次盡享雙重口感及美味。=========================🥟神山湯煎餃子($48)餃子是每日新鮮包製,並以180度熱鍋煎至表皮金黃,外皮脆香,餃子餡料豐富,肉汁鮮味。====
[東京富士山人氣拉麵店]
混合上乘豚肉、
多種日本魚介及日本秘製醬油
以慢火熬製超過12小時,
湯頭濃味有骨香,
配搭店子特製的坑紋麵條,
麵條比一般拉麵店的粗
每條麵均充斥掛湯鮮甜滋味。
非常掛汁!
=======================
店方表示堅持在香港生產沾麵,
並沿用日本的配方和材料,
以確保麵條於兩至三天發成熟後,
以最佳賞味狀態送到食客面前。
=========================
🍜招牌神山沾汁麵(定價$85)
厚燒豚肉掃上秘製醬汁來烤,
帶有微微焦香,
入口充滿油脂香而不會過膩,
有驚喜。
配有筍同埋原隻糖心蛋
=========================
黑蒜豚肉拉麵 ($68)
黑蒜湯底剛好
吾會太鹹

=========================
🥩雙色牛舌($78)
以兩種不同烹調手法炮製,
低溫煮夠嫩滑,牛舌味濃;
香煎夠香口惹味,
一次盡享雙重口感及美味。
=========================
🥟神山湯煎餃子($48)
餃子是每日新鮮包製,
並以180度熱鍋煎至表皮金黃,
外皮脆香,餃子餡料豐富,肉汁鮮味。
=========================
店名的神山即日本第一高峰「富士山」,
無論店內裝潢或餐牌設計,
都可見日本著名浮世繪師葛飾北齋的畫作 。
廚房為開放式設計,
可邊吃麵邊欣賞師傅煮麵功架!
後記:

好食程度❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️❤️
服務質素❤️❤️❤️❤️
2022-01-10 80 瀏覽
拉麵吃得多,有坑紋的麵條第一次吃,亦只在神山麵屋找到,加倍掛汁是很自然想到的事,欣賞始創者的心思!自家製更見新鮮有彈性。二人分享:神豚燒叉燒沾汁麵 $88白神山豚角拉麵 $85若然想盡情享受麵質的彈性,吃沾汁麵最好,因為浸在熱湯內時間最短,沾汁裏面有些豚角粒,所以配燒叉燒可以嚐不同的肉質,叉燒是薄切,燒香了既惹味亦軟嫩。白神山豚角是分量十足的五花腩,兩片頗飽肚,依我口味,覺得有肥肉的部位美味,但瘦肉位有些嚡。牛油蘆筍炒雜菌 $45蘆筍苗牛肉卷 $45兩款小吃,喜歡前者較多,牛肉卷主要靠濃汁提味。梅子青檸梳打 $28蘋果焙茶 $28清涼可口。傳統日本拉麵店的佈置,氣氛唔錯。

坑紋麵

二人分享:
神豚燒叉燒沾汁麵 $88

白神山豚角拉麵 $85

牛油蘆筍炒雜菌 $45
蘆筍苗牛肉卷 $45
蘆筍苗牛肉卷

兩款小吃,喜歡前者較多,牛肉卷主要靠濃汁提味。
牛油蘆筍炒雜菌
牛油蘆筍炒雜菌

梅子青檸梳打 $28
蘋果焙茶 $28
梅子青檸梳打, 蘋果焙茶

清涼可口。

傳統日本拉麵店的佈置,氣氛唔錯。
2022-01-06
蘆筍苗牛肉卷