2024-06-09 0 瀏覽
長沙灣一間貴價嘅酒樓,中午12:00到,不用訂位, Walk in也可以。有傳統點心、亦有精緻卡通甜品。 但服務就一般,如果你不是熟客、 (因為熟客會比利是他們) 就西口西面。 完全明白點解walk in 都有位。 我估未必有下次再幫襯。以咁嘅價錢, 應該可以習慣服務態度好啲嘅地方。
2024-05-12 322 瀏覽
I have been to this restaurant twice so far. Food is never disappointing and I’m especially impressed by its services. Both of my visits fell on the typical festive nights (pre-CNY and Mother’s Day) - staffs were very attentive and efficient. At one point I was just looking around and one of the staff proactively asked whether I need anything. Instead of having one staff dedicated for my table, they had demonstrated great teamwork and whoever was available will share the workload.One special thi

One special thing to note is that they serve Chinese bun in different variations such as penguin, owl and dinosaur. This item is very well received not only by children, but also by all age groups across the table. The buns are well-balanced and especially with the penguin one, it came with 陳皮紅豆沙 fillings. It’s also very photogenic not only by its appearance, the staff also added 乾冰 for effect. We chatted with the manager and he said they will change the menu every few months with different animals. Can’t wait to try different variations next time!
Penguin  bun  and  owl  bun
2024-05-12
母親節
Penguin  bun  and  owl  bun
2024-04-10 680 瀏覽
相識40多年的老朋友又從美國回港,帶挈一班老人家又聚舊啦!閒日晚市清靜,不用訂廳房了,堂食接近包場,幾個侍應招呼一圍,真係飲食業難撈。9位點了個8人餐,酒家敬送了兩份甜品。整體食物質素和服務都一流。
2024-04-09
2024-03-22 802 瀏覽
覺得近年香港飲茶嘅地方好似買少見少,難得呢間嘢喺返工地方附近,都是不是同屋企人去呢間嘢飲茶。呢間嘢通常都會人山人海,尤其係週末,好多時都要等位。由於人太多,有限嘅空間入面充滿着侍應顧客同排隊等位嘅人,所以會比較嘈吵同擠迫,侍應都會比較忙碌,不過整體嚟講服務都算係咁。食物選擇就同一般飲茶嘅地方都差唔多,都係嗰啲經典嘅點心,包括腸粉、蝦餃、燒賣、鳳爪、牛柏葉、椒鹽魷魚鬚等等,亦都有好多粉麵可供選擇,保證會食到你飽。味道整體嚟講不過不失。

2023-12-22 2052 瀏覽
因為老細要在長沙灣約客食飯,11號已用whatsapp訂位,昨日1830前到,門口職員話冇呢個booking 。即時一身汗。出示whatsapp,女職員就話你冇聽電話喎,另一貌似比老細更老細的男職員木口木面地係後欄搵左張枱俾我地,又重覆你冇聽電話喎,我問,咁你有冇留言啊?答冇,咁你用的電話係幾號啊?扮聽唔到。人當場着着地火,個男人就話,一係你就要門口那張囉,不過好凍。最後才俾左張正常位置的枱我。整晚看,個男人對住D應該係熟客就四萬口面。係變成熟客前,各位就冇謂搵氣受啦。反正就是成品一般般,員工講大話唔眨眼的中價食肆。
2023-12-18 1486 瀏覽
食呢一間粵式餐廳時冇諗過係舊時鴻星集團嘅班底話說係八月嘅時候公司嘅同事生日聚餐嚟到呢一間餐廳佢啲菜式實在令我留下好深刻嘅印象.首先頭盤就已經有鮑魚拼秋葵天婦羅係非常之有新鮮感同埋個天婦羅秋葵,一啲都唔油膩,超級鬆脆 而入邊既秋葵又爽身喎而平時會見到嘅上湯龍蝦伊麵就變咗呢一道菜呢個蟹係配上咗麻婆豆腐 千祈唔好以為一啲都唔夾呀,超級惹味好好食 😋至於呢個羹湯呢我冇記錯係南瓜湯底配花膠海鮮等海味料,又係出奇地非常之夾條海星班呢就冇之前幾道菜咁新穎喇,不過就非常之大條,肉質鮮嫩到個津白啦,哇😍我好欣賞呀,因為平時我係好怕食一啲羹湯嘅菜式㗎呢個一啲都唔會呀,清清淡淡但係呢又有啲竹笙,同埋火腿肉嘅香氣 個平衡拿捏得非常之準確手淋炸子雞更甚好脆好脆,一啲都唔覺得淋仲要啖啖肉又唔肥膩喎炒飯呢,粒粒分明夠乾身,而且菜嘅比例非常之多,仲要落瑤柱碎加埋蛋白落去和埋一齊非常之香氣逼人!每一啖飯個層次都好豐富!再到個壽包啦,諗都冇諗過,竟然流沙奶黃再來係蓮蓉餡再來加蛋黃餡,係三個層次嘅超級好食,我係蓮蓉加蛋黃嘅愛好者!呢個配搭明明只有月餅見過,但係而家係壽包喎,不得了!再嚟這個紅袍荔枝啦,入邊都一樣係奶黃餡你可
食呢一間粵式餐廳時冇諗過
係舊時鴻星集團嘅班底
話說係八月嘅時候公司嘅同事生日聚餐嚟到呢一間餐廳
佢啲菜式實在令我留下好深刻嘅印象
首先頭盤就已經有鮑魚拼秋葵天婦羅
係非常之有新鮮感

而平時會見到嘅上湯龍蝦伊麵就變咗呢一道菜
呢個蟹係配上咗麻婆豆腐
千祈唔好以為一啲都唔夾呀,超級惹味好好食 😋

呢個一啲都唔會呀,清清淡淡
但係呢又有啲竹笙,同埋火腿肉嘅香氣
個平衡拿捏得非常之準確

手淋炸子雞更甚
好脆好脆,一啲都唔覺得淋
仲要啖啖肉又唔肥膩喎

再嚟這個紅袍荔枝啦,入邊都一樣係奶黃餡
你可以想像一下你係食緊鹹水角,但係佢冇鹹水角嗰種油膩感,冇嗰種漿住你把咀既感覺,而係脆脆地有藉口又滲透住啲奶黃香係清爽清新好柔順而不油膩嘅感覺!

到個糖水紅豆沙啦,有陳皮
Me表示好欣賞,亦好難得喺中菜廳可以食到有陳皮嘅紅豆 🫘!

2023-10-05 2231 瀏覽
飯菜很好食,每一碟菜式都很大碟,預足咁多人份量。(下面只講重點推介)海鮮拼盤超級新鮮而且沒有沙,下面還放了干冰做效果,打卡一流。枱面提供即棄手套給你食蟹,阿拉斯加長腳蟹腸粉底超大碟,每一個部位都係好大舊蟹肉,冇偷工減料,唔似得出面 某集團酒樓只有少少肉多多殼。甜品很精緻,核桃露超級濃郁,放一會兒就有一層好似腐皮ge野同埋果仁油出現,而且很明顯有碎果仁,絕對係原粒磨碎做成,唔似 某酒樓開粉假做。樹熊包估唔到係粟子包,入面仲有粒粟子係到,超好食,而且碟底都係放左干冰,都係打卡一流。雖然食物很好食,座位很鬆動,但是價錢亦都非常很貴,建議一大班朋友有d budget,團聚去試下都好ga
豉油皇阿拉斯加長腳蟹腸粉
懶洋洋樹熊
海鮮拼盤
  • 阿拉斯加長腳蟹腸粉底
2023-09-10 2201 瀏覽
地方唔算大,但都算寬敞,枱同枱之間有一段距離,唔會覺得迫。一張張圓枱,有軟墊嘅座位,坐得舒適。湖水藍色地顫加白光管,感覺企理光猛。以飲茶來講,比較多特別的點心,特別介紹以下三款。紅袍荔枝呢個紅袍荔枝令我食完又想食,外表似荔枝,其實係煎堆,煎堆個皮香脆有煙韌,裏面加入奶皇同荔枝肉,荔枝肉嘅清甜中和奶黃嘅膩,成個配搭清新又好味。櫻花蝦脆蝦腸粉滑滑嘅腸粉皮裏面包住鮮蝦春卷,春卷炸得香脆,蝦肉彈牙!腸粉上加入一堆堆小櫻花蝦,將腸粉提升到另一個層次,口感一流!羊肚菌牛肉球呢道點心好特別,牛肉球重牛味,加入清香又甜嘅羊肚菌,味道出奇地夾,好味!
地方唔算大,但都算寬敞,
枱同枱之間有一段距離,唔會覺得迫。
一張張圓枱,有軟墊嘅座位,
坐得舒適。湖水藍色地顫加白光管,
感覺企理光猛。以飲茶來講,
比較多特別的點心,
特別介紹以下三款。

紅袍荔枝
呢個紅袍荔枝令我食完又想食,
外表似荔枝,其實係煎堆,
煎堆個皮香脆有煙韌,
裏面加入奶皇同荔枝肉,
荔枝肉嘅清甜中和奶黃嘅膩,
成個配搭清新又好味。

櫻花蝦脆蝦腸粉
滑滑嘅腸粉皮裏面包住鮮蝦春卷,
春卷炸得香脆,蝦肉彈牙!
腸粉上加入一堆堆小櫻花蝦,
將腸粉提升到另一個層次,口感一流!

羊肚菌牛肉球
呢道點心好特別,牛肉球重牛味,
加入清香又甜嘅羊肚菌,
味道出奇地夾,好味!
芝麻卷+ 紅袍荔枝
芝麻卷+ 紅袍荔枝
2023-08-13 3635 瀏覽
平時到這裏都是飲茶及食得意造型的點心為主,今次吃晚飯就試了這個「本灣奄仔蟹宴」,結果令我心思思想再食過呀!岩鹽焗奄仔蟹每年到了這個時候便是奄仔蟹當造時,蟹膏肥美又甘香,入口柔軟細膩,滿口膏香,坊間一般的食店,先蒸奄仔蟹並非真正用鹽生焗,但這裏是以鹽焗方法烹調奄仔蟹,完全帶出奄仔蟹的鮮味,入口有點鹹香,那滿瀉的蟹膏雖然是好邪惡,但實在太鮮味,好難忍口呀! 套餐內內還送上陳年花彫一杯,與奄仔蟹簡直是絕配。#懷舊虎蝦多士幾近失傳的懷舊虎蝦多士,現在已是買少見少,這裏的懷舊虎蝦多士,賣相最吸睛是那大大隻的虎蝦,炸過的鮮蝦和脆卜卜的麵包,味道香氣撲鼻,鮮蝦彈牙而仲好鮮甜,簡直令人一試難忘。鱻魚羹呢款魚羹只能用鮮鮮鮮來形容,內裏班肉、魚肚、魚腐,魚肉幼滑味鮮,口感柔嫩,軟嫩魚肚及柔滑豆腐,入口嫩滑的魚肉夾雜了脆米,與鮮味的魚肉打造出多層次的口感,入口啖啖的魚湯鮮香味魚湯浸著魚肉,魚香四溢,有口感又好滋味,玉簪帶子這道菜非常精美不在話下,鮮帶子穿着翡翠色的菜芯,就像一個個玉簪子,入口鮮甜無比,食得又睇得。南非鮑魚雞粒燴飯是一道非常考手藝的菜式。選用南非鮑魚厚身有咬感,雞肉與米飯更經過特別處理,燴飯粒
岩鹽焗奄仔蟹
#懷舊虎蝦多士
鱻魚羹
玉簪帶子
南非鮑魚雞粒燴飯
是一道非常考手藝的菜式。選用南非鮑魚厚身有咬感,雞肉與米飯更經過特別處理,燴飯粒粒分明,不油不黏,好味。
頭抽浸乳鴿 (半只)
乳鴿入口非常的入味,肉質嫩滑無比,還嘗到陣陣的頭抽香味,正到無彈。
木糠布甸
一看已知極花功夫的木糠布甸,夾心又香濃,入口軟滑,香脆餅底更添口感。
2023-08-01
  • 南非鮑魚雞粒燴飯
  • 頭抽浸乳鴿
  • 木糠布甸
2023-08-08 1825 瀏覽
今次家庭聚會揀咗碧儷苑嘅全包宴價錢同菜式都好吸引首先係上湯龍蝦煎脆米呢個配搭真係有別傳統嘅上湯龍蝦伊麵又有新鮮感又好食跟住到佢個響螺湯一飲就知道佢落足料再嚟最好食嘅就係個炸子雞個皮炸到卜卜脆親戚都讚不絕口
2023-07-06 2135 瀏覽
廣式點心是糕餅糖品的一種,體型較小!最初是在略有些飢餓時食用的小食品,事至今日已經成為廣東人或香港人,一盅兩件,得閒飲茶的飲食文化!但隨著時間流逝,這種飲食文化慢慢歷史悠久,如何可以再被一些年輕人關注,酒樓可能要花點心思!由入行超過40年,前鴻星集團副行政總裁,布基師傅自立門戶,創辦了一間中菜館。為了吸引更多人的眼球,主打多款精緻點心,還有卡通造型包點,絕對很適合一班人手機食先1)可愛聰明兔 $52卡通造型包點,可愛聰明兔賣相超萌,一上枱第一時間手機食先!包內的餡料是紫薯!淡淡的甜味,令你想但又不捨得地一口把可愛兔子吃掉!2)紅袍荔枝 $44相信是酒樓主打點心,因為我看到每枱都有叫!其實這個「紅袍荔枝」是茘枝奶皇煎堆,口感香脆,內有香濃奶皇及荔枝肉,味道非常地配合其他中式傳統點心亦加了很多新元素!令到你對廣式點心有另一番見解!羊肚菌牛肉球燕麥千絲芋蓉酥松露帶子腸粉只是聽個名字,就知佢咩料啦!

1)可愛聰明兔 $52
可愛聰明兔

2)紅袍荔枝 $44

燕麥千絲芋蓉酥
松露帶子腸粉

只是聽個名字,就知佢咩料啦!

2023-04-13
可愛聰明兔
紅袍荔枝
碧儷苑是荔枝角/長沙灣區難得的高質中菜, 點心小菜製作也精緻美味。聽說是賣盤前的鴻星原班人馬後來自立門戶開的。之前來3次都是平日中午時段,價錢雖以中環價格定位但食物為同區之冠,人流亦十分之旺。最近一次放假時決定帶家人來飲個早茶 -- 雖說是早茶但也是10:30開店的第一段時段,以點心為主,價錢比中午時段略便宜點。當然食物水平依然是十分高,本來亦能因此可以常來光顧。問題出現在員工。大部分店員友善熱心,相當專業。唯獨一名叫'阿葵'的女仕應態度獨當一面,惡劣不堪。她不僅長期大聲談天,對附近的客人亦不時顯出高傲又不悅的姿態。話說鄰台客人在剛坐下時要求轉台,這名女樓面表示不耐煩之餘,亦回贈轉位後的客人"有骨言語"。又不時大聲談天非常滋擾,手閒時又旁若無人自己發出哼歌聲。令人感覺家庭樂的飲茶氣氛給大打折扣,即使美食當前,再光臨前亦因這種害群之馬要三思。以如此高質素整體服務並算一流的一所酒樓來說,真是美中不足請錯人幫忙趕客。之前光臨不見如此品德,大可能是因為商務午飯時段原因。香港地已不求有好服務,碧儷苑既為定位高檔次中菜,對這類員工真的絕對不能容忍,免得帶家人來吃飯的客人有受氣之可能。即使作為傍觀者
當然食物水平依然是十分高,本來亦能因此可以常來光顧。

之前光臨不見如此品德,大可能是因為商務午飯時段原因。香港地已不求有好服務,碧儷苑既為定位高檔次中菜,對這類員工真的絕對不能容忍,免得帶家人來吃飯的客人有受氣之可能。即使作為傍觀者也要受驚一場實在會令人卻步。
題外話/補充資料: 真心好好食 真心整體服務也很好 希望正視問題員工的問題 不要拖垮本來的高水平
2023-06-17
  • 點心 小食 炒飯
2023-05-03 2281 瀏覽
我間唔中都鐘意去茶樓飲個茶🫖 嘆下一盅兩件🥧呢間位於長沙灣商業區中菜廳,主打精點粵菜🥢由入行40年嘅前鴻星集團副CEO師傅創辦👨🏻‍🍳多得朋友好介紹~俾我一嚐呢度啲精緻點心✨其中呢款紅袍茘枝🍒咬落口真係有粒荔枝肉🤓Keep到香脆乾身!👍🏻呢個望落可愛嘅卡通兔仔🐰其實係紫薯餡造嘅包🍠隻隻兔仔都肥嘟嘟,夠哂飽滿!其他點心都做得好出色!唯一沙嗲牛頸脊炒河食落似一般肥牛,感覺略嫌普通!是次人均消費:$250 (一行4人)
我間唔中都鐘意去茶樓飲個茶🫖 嘆下一盅兩件🥧

呢間位於長沙灣商業區中菜廳,
主打精點粵菜🥢
由入行40年嘅前鴻星集團副CEO師傅創辦👨🏻‍🍳

多得朋友好介紹~
俾我一嚐呢度啲精緻點心✨

其中呢款紅袍茘枝🍒
咬落口真係有粒荔枝肉🤓
Keep到香脆乾身!👍🏻

呢個望落可愛嘅卡通兔仔🐰
其實係紫薯餡造嘅包🍠
隻隻兔仔都肥嘟嘟,夠哂飽滿!

其他點心都做得好出色!
唯一沙嗲牛頸脊炒河食落似一般肥牛,感覺略嫌普通!

是次人均消費:$250 (一行4人)
  • 紫薯聰明兔
2023-04-22 1763 瀏覽
由入行超過40年,前鴻星集團副行政總裁,布基師傅創辦的中菜館。主打多款精緻點心,還有卡通造型包點,內有美味陳皮豆沙餡。荔枝奶皇煎堆食落香脆,內有香濃奶皇及荔枝肉,味道非常地配合😃
  • 芥菜排骨煲
  • 太極蝦餃
  • 羊肚菌牛肉球
  • 燕麥千絲芋蓉酥
  • 可愛聰明兔
2023-04-17 1466 瀏覽
復活節,去左呢間中餐影紫薯兔兔🐰🐰食物1)太極蝦餃 (ok)2)燒賣 (ok)3)黑椒牛仔骨(因為我好想食,所以ok,似茶餐廳扒飯既牛扒)3)燕麥千絲芋蓉酥(個樣ok, 我冇食,可參考下圖)4)樱花蝦脆蝦腸粉(我冇食,但其他人話好味)5)紫薯聰明兔🐰🐰(呢D絕對係吸引我去呢間中餐廳既原因,期待龍年🐲既小動物食物)6)荔枝奶皇煎堆(呢款又係絕對要叫黎打卡,而且好味😋)7)話梅涼瓜條(如果無五個人食,不建議叫;每人食一、兩條已經夠,用糖水浸過,但仍保留苦味;食第三條已經唔想食)8)招牌炒飯(好味😋好味😋)9)菠蘿餐包(好醒目既銷售,一坐低就已經有侍應拿住熱辣辣既餐包,好有禮貌問你要唔要,太肚餓,邊個可以忍住唔要先?😂😂😂)後記:愉快用餐,打卡為主。唔伏既餐廳,最少唔會投訴,不過不失。但我order得太多,好飽🤣🤣第二次係呢個集團午餐,比上一次order更多,因為好味既再order, 又order 新野🤣🤣🤣
復活節,去左呢間中餐影紫薯兔兔🐰🐰

食物
1)太極蝦餃 (ok)
2)燒賣 (ok)
3)燕麥千絲芋蓉酥(個樣ok, 我冇食,可參考下圖)
4)樱花蝦脆蝦腸粉(我冇食,但其他人話好味)
6)荔枝奶皇煎堆(呢款又係絕對要叫黎打卡,而且好味😋)
8)招牌炒飯(好味😋好味😋)

2023-04-08
  • 招牌炒飯