2019-03-24
1970 瀏覽
今日去咗旺角交收,交收完之後係時候要搵嘢食,記得喺女人街嘅兩旁,有好多唔同嘅小店,零零舍舍呢一間最多人等位,門口有個餐牌,睇一睇價錢非常之合理,決定等一陣入去試吓先呢間叫石鍋堂嘅餐廳,顧名思義,以石鍋做主打,有石鍋烏冬,有石鍋飯,仲有串燒同唔同嘅小食,仲有創意嘅蛋包飯添原條鰻魚蛋包飯( $88 )鍾意食鰻魚的我,見到有原條鰻魚,諗都唔使諗,即刻揀呢一個。原條鰻魚配上照燒汁,份外惹味。鰻魚厚身,多肉,亦都冇骨。一啖白飯,一啖紫菜碎,一啖照燒汁,絕對係最佳嘅配搭。手痕痕駁返條鰻魚睇吓有幾長,原來真係成個碟咁長。除咗鰻魚之外,蛋包飯嘅主角當然係蛋,呢隻蛋煮軟滑多汁,微微嘅甜味撈飯一流燒牛仔骨牛舌石鍋飯( $78 )叫得石鍋堂,石鍋肯定係最拿手,呢個牛仔骨牛舌飯,牛仔骨嘅份量一啲都唔小,肉質鮮嫩多汁,咬落軟熟易入口,唔會好多根。味道方面,以微微黑椒汁醃過,夠入味。薄切嘅牛舌,夠爽口呢個石鍋認真夠熱,又開始食到結束都保持住溫度,亦因為咁樣,令到啲飯會有微微嘅焦香,係石鍋飯嘅最高境界食石鍋飯嘅時候,記得加入每檯都奉上嘅特製醬汁,甜中帶鹹,鹹中帶甜,令飯更有味道吉列蠔( $32 )一碟有三件,吉列蠔
原條鰻魚蛋包飯( $88 )
燒牛仔骨牛舌石鍋飯( $78 )
味道方面,以微微黑椒汁醃過,夠入味。薄切嘅牛舌,夠爽口
吉列蠔( $32 )
一碟有三件,吉列蠔嘅外層,炸得非常鬆脆可口,以咬開吉列蠔的時候,可以感覺到鮮蠔充滿蠔汁,蠔味先甜
水蜜桃綠茶/香芋奶茶( $13 $15 )
喺旺角買杯嘢飲,閑閑哋都20幾蚊,呢度坐得舒舒服服,咁大杯嘅嘢飲,都只係買10幾蚊,配上熱石鍋,分外顯得透心涼
餐廳的牆壁,塗上得意嘅圖案,喺裏面食嘢,心情更覺舒暢
餐牌
餐牌圖文並茂,方便客人揀選心愛的食物,好多食物都好似好吸引。
食物有質素,價錢非常合理,地點又方便,食得滿意